Μπορούν τα οικολογικά σήματα να μας ωθήσουν να;
Επιλογή πιο πράσινων τρόφιμων
Του Γιώργου Μαρκατάτου
Οι περιβαλλοντολογικές ετικέτες συνοδεύουν υποχρεωτικώς πολλά προϊόντα μέσα στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Για παράδειγμα τα αυτοκίνητα είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν τα καυσαέρια CΟ2 που εκπέμπουν και να κατατάσσονται ανάλογα με αυτά. Όλες σχεδόν οι ηλεκτρικές συσκευές, κυρίως οι λευκές συσκευές, φέρουν ετικέτες ενεργειακής απόδοσης.Τι γίνεται όμως με τα αγροτικά προϊόντα που καταλήγουν στο πιάτο μας;
Έχει διαπιστωθεί ότι η τροφή έχει κλιματολογικό κόστος. Οι τροφικές αλυσίδες ευθύνονται για το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Η πλειοψηφία αυτών προέρχεται από την χρήση γης ( κυρίως αποψίλωση δασών), ή από τα λιπάσματα, την χρήση καυσίμων κατά τις καλλιέργειες , αλλά και από την πέψη των βοοειδών.
Ένα άλλο στοιχείο είναι το μερίδιο των μεταφορών στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα τρόφιμα, όπου αυτές ευθύνονται για το 4,8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το σύστημα τροφίμων. Στο ακόλουθο σχήμα διαπιστώνουμε ότι οι δρόμοι ευθύνονται για το 3,89% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έναντι μόλις του 0,72% με τρένο και ασήμαντες συμμετοχές δια θαλάσσης και αέρος. Αυτά υποστηρίζει μελέτης της Monica Crippa και των συνεργατών της, που δημοσιεύτηκε στο Nature Food για να δούμε από πού (τόσο σταδιακά στην τροφική αλυσίδα όσο και γεωγραφικά) προέρχονται οι εκπομπές στο σύστημα τροφίμων.
Οι Ευρωπαίου ανησυχούν για το περιβαντολογικό αποτύπωμα που αφήνουν τα τροφιμα στο πιάτο μας και επομένως απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες για το περιβαντολογικό κόστος στην παραγωγή, συσκευασία μεταφορά κλπ. των τροφίμων που φτάνουν στο πιάτο, ώστε τα τρόφιμα να αποκτήσουν την οικολογική ετικέτα τους, δηλώνοντας τον φιλικό για το περιβάλλον χαρακτήρα τους. Με τις πρώτες απόπειρες οικολογικών ετικετών στα τρόφιμα να έχουν εφαρμοστεί το 2021, θεωρείται πιθανό το σύστημα περιβαντολογικής ετικέτας να αρχίσει να ισχύει από το 2022. Εξυπακούεται ότι αυτές οι ετικέτες θα πληροφορούν τόσο τους χορτοφάγους ( vegan) όσο και τους κρεατοφάγους.
Ωστόσο, η λύση του προβλήματος δεν περιορίζεται σε ετικέτες και λογότυπα που θα μεταφράζουν την πρόθεση των καταναλωτών να κάνουν επιλογές τροφίμων με περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον στοιχεία. Προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι καταναλωτές είναι ανάγκη να ενημερωθούν για την ύπαρξη των περιβαντολογικών ετικετών, να ξέρουν πώς να τις διαβάζουν, να κατανοούν το σκοπό τους στο πλαίσιο των προσπαθειών για μια ζωή μέσα στα όρια του πλανήτη μας. Όλη αυτή η γνώση αποσκοπεί στην αλλαγή συμπεριφοράς μας στην αγορά και κατανάλωση τροφίμων , στην οποία υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες , όπως ηλικία φύλο, μόρφωση, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, τιμές τροφίμων, γεύση, συνήθειες κλπ.
Επιπροσθέτως ομάδες καταναλωτών θα αντιδράσουν με διαφορετικό τρόπο απέναντι στις περιβαντολογικές ετικέτες. Για παράδειγμα υπάρχουν καταναλωτές που θα προτιμήσουν ένα υγιεινό προϊόν , αδιαφορώντας για την αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον ,αλλά και το αντίστροφο. Επομένως είναι σημαντικό η αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι στα τρόφιμα να αντιμετωπίσει αυτά τα εμπόδια. Γι' αυτό και απαιτούνται μεγάλες εκστρατείες πληροφόρησης και επιμόρφωσης, ώστε να ενεργοποιηθούν οι καταναλωτές. Και αυτό θα απαιτήσει σημαντική προσπάθεια και πόρους.
Η εφαρμογή της περιβαλλοντολογικής ετικέτας στα τρόφιμα απαιτεί την ύπαρξη και λειτουργία ενός αξιόπιστου συστήματος αξιολόγησης. Ένα τέτοιο σύστημα είναι απαραίτητο για την υποστήριξη των ρυθμιστικών αρχών στην απόδοση της ετικέτας και στην παρακολούθηση των προϊόντων, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις απάτης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην «Στρατηγική από το χωράφι στο πιάτο» αναμένεται μέχρι το 2024 να εξαγγείλει ένα βιώσιμο πλαίσιο σήμανσης, το οποίο θα καλύπτει τις διατροφικές, κλιματικές περιβαντολογικές και κοινωνικές πλευρές των προϊόντων τροφίμων. Οι σχετικές έρευνες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου και του Προγράμματος «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
Οι περιβαντολογικές ετικέτες μπορούν να δουλέψουν με δυο τρόπους. Προς τους καταναλωτές, μπορούν να υποδείξουν επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον. Προς τους παραγωγούς, μπορουν να αποτελέσουν ένα κίνητρο βιώσιμης γεωργίας, επανυπολογισμού των αλυσίδων τροφοδοσίας και αναδιάταξης προϊόντων. Οι οικολογικές ετικέτες δεν είναι η πανάκεια για τις μεταβολές στα συστήματα τροφίμων. Θα απαιτηθούν δράσεις σε όλο το φάσμα του κύκλου από το χωράφι στο πιάτο, που θα συνδιάζουν ρυθμιστικές πρωτοβουλίες, δημοσιονομικά « καρότα και μαστίγια» και εκστρατείες πληροφόρησης και επιμόρφωσης.
ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
Holter πίεσης και ρυθμού
Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
aroniskos@gmail.comΦυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist
Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
τηλ. 22510-54898- 6977957180ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Έλενα Μπούμπα
Στρατιωτικός Ιατρός
Διδ.Παν.Αθηνών
Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
2102467085 & 6938502258
email- elenboumpa@gmail.comΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ
ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
τηλ. 22510 43377
Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
22540 26652- κιν.6974117849ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
ΤΗΛ:22510-55711
ΚΙΝ:6942405440ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ
ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
22510-43366 6972332594Book and Art
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
Βάλια Μπαρμπατιώτη
Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
τηλ:22510-37961
www.facebook.com/Book.and.Art.Mytiliniψαράδικο
ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
τηλ. 22510 34333ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ
Γαζής Χαράλαμπος
Γεωπόνος ΤΕ
Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
τηλ.: 6946167995Αυγοπωλείο Χατζέλη
Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
Οδυσσέα Ελύτη 20
τηλ.2251306790Κάβα Κουτσουραδή
Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
Τηλ. 2251022213Μεζεδοπωλείο- Ουζερί
"Απάγκιο"
Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
τηλ. 22510 20797Elysion Hotel
Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
Τηλέφωνο: 2251 061531-2
Fax:22510 61294
Website: www.elysion.grΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
ΤΗΛ:2251022255/6945353105
email:nprot@yahoo.grEuropcar
AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
www.europcar-lesvos.com
info@europcar-lesvos.comΑρχιτέκτων - Μηχανικός
Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
τηλ. 6946140998-6957593484
Διαβαστε σημερα
- Εξαγγελίες υφυπουργού υγείας
- Στάχτη η ιστορία
- Προβλήματα & ταλαιπωρία
- Παράθυρο σ' ένα θέμα ταμπού
- Ισότιμη αντιμετώπιση
- Σωτήριες αντιπυρικές ζώνες
- Ξεκινά ο δολωματικός ψεκασμός
- Άγρια συμπλοκή αλλοδαπών
- Η Ι. Πανηγυρις Ταξιαρχών Μανταμάδου
- Θεατρικά & Μουσικοχορευτικά
- Στραβά κι Ανάποδα
- Ποδόσφαιρο
- Σκάκι
- Επίκαιρα
- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης