ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Παρασκευη 19 Απριλιου 2024
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πέμπτη 5 Μαίου 2011

Δεν παραδίδουμε τα όπλα

Ημερομηνία5 Μαιου 2011
Θεματολογία Πρωτο Θεμα
Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Εκπαίδευσης
Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Εκπαίδευσης
Την ελπίδα ότι θα απεμπλακεί και θα προχωρήσει το έργο «Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Εκπαίδευσης» της Βρίσας, εξέφρασαν από τις τοποθετήσεις τους οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κατά τη συζήτηση του θέματος στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τη συζήτηση του θέματος προκάλεσε η παράταξη «Αγώνας για τα νησιά μας», ενώ εισηγητής ήταν ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ
Ο Θ. Βαλσαμίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου και τα εμπόδια που κατά καιρούς προέκυπταν, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει στασιμότητα και σοβαρός κίνδυνος οριστικής ματαίωσής του. Ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία, καθώς πρόκειται για ένα έργο πολιτισμού και ανάπτυξης, όχι μόνο για τη Λέσβο, αλλά για ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο.
«Το έργο μετά από πολλές περιπέτειες εντάχθηκε το καλοκαίρι του 2009 στο 3ο Κ.Π.Σ. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς του έργου στο ΕΣΠΑ, όπως προβλέπεται σ αυτές τις περιπτώσεις. Η πρόταση υποβλήθηκε, κατατέθηκαν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όμως δεν εγκρίθηκε αφού το Μάρτιο του 2010 μας ενημέρωσε η Περιφέρεια ότι χρειάζονται συμπληρωματικά στοιχεία. Δυστυχώς, ενώ τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από τη Νομαρχία Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν ανταποκρίθηκε ως όφειλε και έτσι το έργο απεντάχθηκε τον Ιούλιο του 2010. Δεν υπήρχε πολιτική βούληση το έργο να προχωρήσει.
Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι αρκετά περίπλοκος, αφού με την αλλαγή των πρυτανικών αρχών άλλαζαν κατά καιρούς και οι διαθέσεις του ιδρύματος απέναντι στο έργο. Ιδιαίτερη στήριξη υπήρχε από τον πρώην αντιπρύτανη καθηγητή Μιχ. Δερμιτζάκη αλλά και από τον καθηγητή Κ. Ταξείδη, ο οποίος είναι η ψυχή της προσπάθειας».

ΕΝΘΕΡΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ
Ο Περιφερειάρχης Ν. Γιακαλής δήλωσε γνώστης του θέματος και ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας από την πρώτη στιγμή. Το τελευταίο διάστημα σε συνεργασία με τις καινούργιες πρυτανικές αρχές και τη δημοτική αρχή Λέσβου, γίνονται σοβαρές προσπάθειες, προκειμένου το έργο να προχωρήσει με οποιονδήποτε τρόπο.
«Στις 4 Απριλίου στο γραφείο μου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα αυτό, στην οποία έλαβαν μέρος ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θωμάς Φικόπουλος, οι αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γ. Κάλλας και Ν. Σουλακέλλης, ο δήμαρχος Λέσβου και αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Γιάννης Βατός, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Π. Καπάρας, ο πρώην αντιπτύτανης του Παν. Αθηνών Μιχ. Δερμιτζάκης και ο καθηγητής και υπεύθυνος της συλλογής παλαιοντολογικών ευρημάτων Κ. Ταξείδης.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου δεδομένης της βούλησης των πρυτανικών αρχών και να γίνει μελέτη για το κόστος λειτουργίας του κέντρου. Για την επίτευξη των στόχων τέθηκαν χρονοδιαγράμματα, ενώ θα οριστεί διοικούσα επιτροπή, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την υλοποίηση του έργου. Ήδη, κάποιοι εργάζονται αθόρυβα, αλλά συστηματικά για την επαναδραστηριοποίηση των διαδικασιών της συλλογής, και για τους υψηλούς στόχους που είχαν τεθεί για το παρατηρητήριο περιβάλλοντος. Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων που αγωνίστηκαν και πίστεψαν στο σκοπό αυτό».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΟ
Σημαντικό έργο για την ανάπτυξη της περιοχής χαρακτήρισαν το «Κέντρο Έρευνας και Πολιτισμού» της Βρίσας, ο Στρατής Κόρακας επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ο Ηλίας Γιαννίρης επικεφαλής του «Οικολογικού Ανέμου». Ο Στρ. Κόρακας υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή του Πολιχνίτου, ένα έργο που προσωπικά υποστήριξα με όλες μου τις δυνάμεις. Θεωρώ ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραδώσουμε τα όπλα».
Ο Ηλ. Γιαννίρης χαρακτήρισε το έργο εξαιρετικής σημασίας, τόσο για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, όσο και για την αναβάθμιση της περιβαλλοντικής ταυτότητας του Βορείου Αιγαίου.
Ο Στρ. Τζιμής από την πλευρά της παράταξης «Αγώνας για τα νησιά μας» μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια για το έργο και τη δική του προσωπική συμβολή μέσα από την ιδιότητα που είχε ως περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης.
«Το έργο θα βοηθήσει σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των φυσικών επιστημών και της εκπαίδευσής μας, ενώ θα συμβάλει στην πολιτιστική αναβάθμιση του ευρύτερου τέως δήμου Πολιχνίτου, ενός τόπου που διαθέτει πλούσια, αλλά αναξιοποίητη πολιτιστική κληρονομιά. Άλλωστε είναι αξιοσημείωτη η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των οικημάτων του Πολιχνίτου και της γύρω περιοχής, στοιχείο που δείχνει την ιδιαίτερη κουλτούρα που αναπτύχθηκε εκεί».

ΠΡΟΣΟΧΗ
Την προσοχή της Περιφερειακής Αρχής, συνέστησε ο Β. Τεντόμας, ο οποίος εξέφρασε φόβους, για την πιθανότητα μετά την ολοκλήρωση των κτιρίων και των εγκαταστάσεων, το έργο να αφεθεί στην τύχη του, όπως τόσα άλλα σε ολόκληρη την Ελλάδα. «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό το σημείο. Δε νομίζω ότι θα βοηθήσει τον τόπο μας ένα ακόμη υπέροχο κτίριο φάντασμα, που θα λειτουργεί με δύο φύλακες χωρίς προσωπικό και χωρίς αντικείμενο. Είναι ανάγκη σε περίπτωση που υλοποιηθεί, να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία του».

ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ
Ο καθηγητής Κ. Ταξείδης που παρέστη στο συμβούλιο, τοποθετήθηκε για το έργο και τις εξελίξεις που υπάρχουν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα όποια εμπόδια υπάρχουν θα ξεπερασθούν και επιτέλους ένα μεγάλο όνειρο θα γίνει πραγματικότητα. «Το Κέντρο Έρευνας και Πολιτισμού δεν είναι ένα απλό μουσείο. Είναι ένα καθαρά εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο, το οποίο θα διερευνήσει τα γεωλογικά, σεισμολογικά και παλαιοντολογικά ευρήματα ολόκληρου του Βορείου Αιγαίου. Οι δυσκολίες όλες, προήλθαν από την αντίδραση ενός ατόμου που ανήκε στις προηγούμενες πρυτανικές αρχές του Παν. Αθηνών. Από τις συζητήσεις που έχω κάνει μέχρι τώρα, οι νέες πρυτανικές αρχές έχουν αγκαλιάσει το έργο και με τη βοήθεια τη δική σας, όλα θα πάνε καλά».

ΣΤΗΡΙΞΗ
Ιδιαίτερα θετικός ως προς την υλοποίηση του έργου, ήταν και ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πολυκράτης Κωνσταντινίδης που κατάγεται από το χωριό Μυτιληνιοί της Σάμου. Ο Π. Κωντσταντινίδης ανέπτυξε με λεπτομέρειες το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξαν από την πρώτη στιγμή οι συμπατριώτες του για το έργο αυτό, το οποίο προώθησαν με το δικό τους τρόπο βοηθώντας τις προσπάθειες που γίνονταν από τους κατοίκους του Πολιχνίτου, για την ανάδειξη των παλαιοντολογικών ευρημάτων της Βρίσας. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι Μυτιληνιοί της Σάμου κατάγονται από τη Βρίσα Λέσβου, με την οποία έχουν αδελφοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία19 Απριλιου 2024
Ημερομηνία19 Απριλιου 2024
Ημερομηνία19 Απριλιου 2024
Ημερομηνία19 Απριλιου 2024
Resource id #8
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Μέλος
Εξώφυλλο
> <
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

    Διαφήμιση
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
    Holter πίεσης και ρυθμού
    Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
    Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
    Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
    aroniskos@gmail.com

    Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

    Διαφήμιση
    Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
    Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
    Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
    Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
    τηλ. 22510-54898- 6977957180
  • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

    Διαφήμιση
    ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
    Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
    Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
    Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

    Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

    Διαφήμιση
    Έλενα Μπούμπα
    Στρατιωτικός Ιατρός
    Διδ.Παν.Αθηνών
    Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
    Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
    2102467085 & 6938502258
    email- elenboumpa@gmail.com
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

    Διαφήμιση
    ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
    Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
    Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
    τηλ. 22510 43377
    Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
    22540 26652- κιν.6974117849

    ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

    Διαφήμιση
    ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
    ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
    ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
    ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
    ΤΗΛ:22510-55711
    ΚΙΝ:6942405440
  • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

    Διαφήμιση
    ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
    θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
    Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
    ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
    22510-43366 6972332594

    Book and Art

    Διαφήμιση
    ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
    Βάλια Μπαρμπατιώτη
    Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
    τηλ:22510-37961
    www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
  • ψαράδικο

    Διαφήμιση
    ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
    Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
    Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
    τηλ. 22510 34333

    ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

    Διαφήμιση
    Γαζής Χαράλαμπος
    Γεωπόνος ΤΕ
    Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
    τηλ.: 6946167995
  • Αυγοπωλείο Χατζέλη

    Διαφήμιση
    Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
    Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
    Οδυσσέα Ελύτη 20
    τηλ.2251306790

    Κάβα Κουτσουραδή

    Διαφήμιση
    Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
    Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
    Τηλ. 2251022213
  • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

    Διαφήμιση
    "Απάγκιο"
    Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
    οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
    τηλ. 22510 20797

    Elysion Hotel

    Διαφήμιση
    Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
    Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
    Τηλέφωνο: 2251 061531-2
    Fax:22510 61294
    Website: www.elysion.gr
  • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

    Διαφήμιση
    ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
    ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
    ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
    ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
    ΤΗΛ:2251022255/6945353105
    email:nprot@yahoo.gr

    Europcar

    Διαφήμιση
    AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
    www.europcar-lesvos.com
    info@europcar-lesvos.com
  • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

    Διαφήμιση
    Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
    Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
    Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
    τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε