ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Σαββατο 26 Μαιου 2018
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Σε τεντωμένο σχοινί η ακτοπλοΐα

1 Μαρτιου 2013
Αλλα
Αλέξανδρος Βαμβακάς
Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για την κατάσταση της ακτοπλοΐας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς και τη γενικότερη κατάσταση στη γραμμή Πειραιά Χίο Μυτιλήνη, με τον εμπορικό διευθυντή της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΕΙΝΑΥΤΗΣ, που έχει δρομολογημένο το οχηματαγωγό-φορτηγό πλοίο ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ, Αλέξανδρο Βαμβακά.
- Κύριε Βαμβακά, το πλοίο της εταιρείας σας «ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ» βρίσκεται στη γραμμή Πειραιά Χίο Μυτιλήνη εδώ και 2.5 περίπου χρόνια, είστε ικανοποιημένος με τα ως τώρα αποτελέσματα της δρομολόγησής του σ αυτή την τόσο δύσκολη γραμμή;
Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι με την ως τώρα παρουσία του πλοίου στη γραμμή, καθώς έχει καθιερωθεί πλέον στη συνείδηση των επαγγελματιών μεταφορέων και των μεταφορικών εταιρειών της Λέσβου και της Χίου, τους οποίους οφείλω να ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που έχουν επιδείξει στην εταιρεία μας, το πλοίο και τους συνεργάτες πράκτορές μας. Το πλοίο έχει επιδείξει σταθερότητα και συνέπεια στα δρομολόγιά του και τα αποτελέσματά του φαίνονται, καθώς διατηρούμε ένα πολύ ικανοποιητικό μερίδιο φορτηγών σε μια γραμμή που δραστηριοποιούνται άλλες 3 εταιρείες. Ας μην ξεχνάμε ότι σε καμία άλλη γραμμή του Αιγαίου δεν υπάρχουν πάνω από 2 εταιρείες.
Ο «ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ» είναι ένα κατεξοχήν θαλασσοβάπορο για να χρησιμοποιήσω ένα κοινό ναυτικό όρο, γερό σκαρί 154 μέτρων, μεταφορικής ικανότητας 120 φορτηγών, το οποίο έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει ακόμα και όταν ισχύει απαγόρευση απόπλου για τα επιβατικά πλοία. Αυτή τη στιγμή μάλιστα είναι το μοναδικό φορτηγό οχηματαγωγό πλοίο (ro/ro) που εκτελεί δρομολόγια στο Αιγαίο και είναι αλήθεια ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών, δεδομένων και των συνθηκών.

- Γιατί επιλέγει να δραστηριοποιηθεί στη συγκεκριμένη γραμμή και όχι σε κάποια άλλη, π.χ στην Κρήτη;
Λόγω εντοπιότητας. Το πλοίο είναι ιδιοκτησίας του κ. Καλλιμασσιά, παραδοσιακού Χιώτη εφοπλιστή, ο οποίος ήθελε να δραστηριοποιηθεί σε Χίο και Λέσβο.

- Είπατε ότι η γραμμή έχει 4 εταιρείες, μπορούν να είναι βιώσιμα όλα αυτά τα πλοία;
Όχι, αυτή τη στιγμή όλες οι εταιρείες είναι παθητικές στη γραμμή, άλλη περισσότερο και άλλη λιγότερο. Αργά ή γρήγορα κάποια θα αναγκαστεί να αποχωρήσει.

- Ποια είναι η κατάσταση της ακτοπλοΐας και πόσο έχει επηρεαστεί από την κρίση;
Η κρίση έχει επιφέρει μέχρι και το τέλος του 2012 μείωση στην επιβατική κίνηση κατά 25-30%, ενώ η κίνηση των φορτηγών μειώθηκε κατά 20%. Οι προβλέψεις για φέτος δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση των λειτουργικών εξόδων των πλοίων, με μεγαλύτερο έξοδο εκείνο των καυσίμων, το οποίο ανέρχεται πολλές φορές και στο 60% των συνολικών εξόδων, δημιουργούν μια πολύ δύσκολη κατάσταση στον κλάδο. Δυστυχώς, η ακτοπλοΐα ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί. Είναι ένας κλάδος της ναυτιλίας, στον οποίο επενδύθηκαν τα τελευταία χρόνια τεράστια κεφάλαια για την ανανέωση του στόλου. Οι συσσωρευμένες ζημιές των εταιρειών την τελευταία τριετία είναι περίπου 900 εκατ. ευρώ. Χρήματα που όσο και να βελτιωθούν οι συνθήκες της αγοράς δεν πρόκειται να καλυφθούν ποτέ. Ωστόσο, η ακτοπλοΐα ανέκαθεν δεχόταν και δέχεται έντονα τον κρατικό παρεμβατισμό. Σε καμία άλλη ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπάρχει τόσο έντονη παρουσία του κράτους, από την έγκριση δρομολόγησης ενός πλοίου μέχρι το χρόνο υποχρεωτικής παρουσίας του σε μια γραμμή, τις εκπτώσεις στους ναύλους, τη φορολογία κ.α. Οι υπέρ τρίτων χρεώσεις που βαραίνουν ένα εισιτήριο, φθάνουν μέχρι και το 37% της συνολικής αξίας που πληρώνει ο επιβάτης ή το φορτηγό.

- Υπάρχει λύση ώστε να μην κλείσουν εταιρείες και τεθούν σε κίνδυνο οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις;
Ήδη βλέπουμε περιπτώσεις εταιρειών που περιορίζουν ή ακόμα και σταματούν δρομολόγια πλοίων. Ωστόσο πιστεύω ότι οι στρατηγικές συμμαχίες, αλλά και οι συγχωνεύσεις εταιρειών, μπορούν να βοηθήσουν αρκετά στη μείωση των εξόδων, ώστε να γίνει περισσότερο βιώσιμος ο κλάδος. Χρειάζεται, ωστόσο, να γίνουν και κινήσεις από πλευράς του κράτους, όπως για παράδειγμα η μείωση του Φ.Π.Α., που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 23% και σίγουρα ενδεχόμενη μείωσή του θα ελάφρυνε το κόστος του εισιτηρίου και θα συνέβαλε στην αύξηση της κίνησης.

- Φαντάζομαι αναφέρεστε στη ΝΕΛ, που διέκοψε προσωρινά τα δρομολόγια από Πειραιά προς Μυτιλήνη.
Όχι μόνο στη ΝΕΛ, αλλά και στη STRINTZIS LINES, που διέκοψε τα δρομολόγια προς Κεφαλονιά. Βέβαια, η περίπτωση της ΝΕΛ είναι διαφορετική καθώς της οφείλει το κράτος ένα αρκετά μεγάλο ποσό από την εκτέλεση των άγονων γραμμών. Και εδώ είναι το παράδοξο, καθώς το κράτος έχει την απαίτηση να είναι τυπικές οι εταιρείες στις υποχρεώσεις τους, όταν εκείνο δεν έχει συνέπεια σε ό,τι οφείλει στις εταιρείες που εκτελούν γραμμές δημοσίου συμφέροντος. Όταν οφείλει επιδοτήσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και δεν υπολογίζει ότι μια εταιρεία πρέπει να πληρώσει τοις μετρητοίς τα καύσιμα των πλοίων της, τους μισθούς των πληρωμάτων και των υπαλλήλων της, τους φόρους προς το δημόσιο κ.α. τότε αναγκάζονται οι εταιρείες να παρουσιάζουν ασυνέπεια στις δικές τους υποχρεώσεις.

- Υπήρξατε για πολλά χρόνια στέλεχος της ΝΕΛ , θα θέλαμε να μας πείτε τη γνώμη σας για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία, με τις επισχέσεις εργασίας σε πλοία της.
Αυτά τα γεγονότα δεν είναι ευχάριστα να συμβαίνουν σε καμία εταιρεία, πόσο μάλιστα στη ΝΕΛ, μια παραδοσιακή εταιρεία που αγαπώ ιδιαίτερα και διατηρώ καλές σχέσεις με υπαλλήλους και πληρώματά της. Πιστεύω και εύχομαι ολόψυχα να γίνει δεκτή η αίτηση εξυγίανσης που έχει κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστήριο καθώς να πετύχει και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έχει ανακοινωθεί από την εταιρεία.

- Πριν 3 μήνες περίπου θέσατε θέμα ως εταιρεία στη Λιμενική Επιτροπή για τη χύμα εκφόρτωση υγρών καυσίμων στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης από δεξαμενόπλοια. Ποια ήταν η εξέλιξη τελικά του θέματος;
Στις αρχές Νοεμβρίου, η Λιμενική Επιτροπή έπρεπε να αποφασίσει εάν θα έδινε έγκριση για παράταση στην εκφόρτωση χύμα υγρών καυσίμων από δεξαμενόπλοια στον εμπορικό λιμένα της πόλης μας, εμείς παρασταθήκαμε ως εταιρεία και προτείναμε ως εναλλακτική λύση η μεταφορά καυσίμων στο νησί να γίνεται με βυτιοφόρα, τα οποία θα έρχονται κατευθείαν από τον Πειραιά σφραγισμένα, με το «ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ» και να περιοριστεί έτσι η άκρως επικίνδυνη δραστηριότητα της χύμα εκφόρτωσης υγρών καυσίμων από δεξαμενόπλοια εντός της πόλης, όταν δεν τηρείται, μάλιστα κανένα μέτρο ασφαλείας με βάση τη νομοθεσία. Διαβεβαιώσαμε ότι δεν θα δημιουργηθεί σε καμία περίπτωση έλλειψη καυσίμων στο νησί καθώς το πλοίο εκτελεί τουλάχιστον 2 δρομολόγια την εβδομάδα, ανεξαρτήτως καιρού και διαθέτει μεγάλη μεταφορική ικανότητα. Δεσμευτήκαμε ότι δεν θα υπάρχει καμία αύξηση στην τιμή των καυσίμων στο νησί και έγιναν με πρωτοβουλία μας επαφές με τις εμπλεκόμενες πετρελαϊκές εταιρείες, ώστε να υπάρξουν και γραπτές δεσμεύσεις από την πλευρά μας, για σταθερό κόστος μεταφοράς των βυτιοφόρων. Μέχρι και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη εξέλιξη ωστόσο οι επαφές συνεχίζονται και είμαστε πάντα ανοιχτοί για οποιαδήποτε συνεργασία.

- Μπορούσε να αρνηθεί η Λιμενική Επιτροπή την εκφόρτωση αυτών των πλοίων στο λιμάνι της Μυτιλήνης;
Η Λιμενική Επιτροπή οφείλει να παρέχει λιμενική εγκατάσταση, στην οποία μπορούν να εκφορτώνουν με ασφάλεια τα δεξαμενόπλοια, ωστόσο θεωρώ ότι το εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης δεν πληροί με τη μορφή που έχει τώρα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπεται να υπάρχουν σε ένα λιμάνι, όταν γίνεται μια τόσο σοβαρή δραστηριότητα όπως εκφόρτωση καυσίμων. Για παράδειγμα, επιχειρήστε να πάτε καπνίζοντας ένα τσιγάρο δίπλα σε ένα τέτοιο πλοίο, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα σας εμποδίσει κανείς. Βέβαια, μέσα στα άμεσα σχέδια είναι να κατασκευαστεί καινούργια περίφραξη στο εμπορικό λιμάνι και να γίνεται ελεγχόμενη είσοδος, ωστόσο μέχρι τότε ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

- Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας μιλήσετε λίγο για το BLUE STAR PATMOS
Το BLUE STAR PATMOS είναι ένα πλοίο-στολίδι για τη Μυτιλήνη και τη Χίο, όπως επίσης και το ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ. Είναι τα δύο νεώτερα πλοία στην Ελλάδα και ως Μυτιληνιός, θεωρώ ότι αξίζουμε να έχουμε στη γραμμή μας τέτοια πλοία, καθώς έχουν αναβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα του ταξιδιού.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
25 Μαιου 2018
25 Μαιου 2018
25 Μαιου 2018
25 Μαιου 2018
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ

  Θωμάς Π.ΤσουκαλάςMD,PhD
  Διδάκτορ Πανεπιστημίου
  μετεκπαιδευθείς στη Γενεύη
  Αερ.Γιανναρέλλη 7 Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 28222 &6976116205
  www.xeirourgiki-mastou.gr

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  A R O M A

  Επώνυμα αρώματα- κρέμες σώματος
  after save-αιθέρια έλαια - αρωματικά σαπούνια
  Ερμού 109- Μυτιλήνη
  τηλ. 22510- 22158
  www.aromashop.gr
 • Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Κοτόπουλα παραγωγής μας
  Νέο κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213
 • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797

  Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΡΑ