ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Παρασκευη 19 Απριλιου 2024
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Βιβλιοφάγος

Ημερομηνία29 Ιουλιου 2014
Θεματολογία Μονιμες Στηλες
Χέρια γυμνά
Χέρια γυμνά
Χέρια γυμνά
Της Μ. Χίου
Εκδόσεις «Μίνωας»
Τιμή: 15,00 ευρώ

Ο Λεωνίδας και ο Ορέστης. Δίδυμοι και σιαμαίοι.
Όταν γεννήθηκαν, το μικρό δάχτυλο του χεριού τους παρέμεινε ενωμένο. Ένα και για τους δύο είχε αποφασίσει ο Δημιουργός.
Μα ευτυχώς, υπήρχαν γιατροί που επενέβησαν αμέσως και διόρθωσαν το λάθος.
Το αφαίρεσαν από αυτόν που το χε στο αριστερό του χέρι και όλα έφτιαξαν.
Κάπως έτσι έχασε το δάχτυλό του ο Λεωνίδας, κάπως έτσι το κέρδισε ο Ορέστης, ο αρτιμελής.
Έφταιγε που ο πρώτος βρέθηκε σε λάθος μεριά στην κοιλιά της μάνας του.
Μα αυτό δεν ήταν κακό.
Το κακό ήταν που πίστεψε πως γεννήθηκε σε λάθος μεριά της ζωής.
Κανείς, όμως, δεν μένει στο περιθώριο αν δεν το επιλέξει.
Και ο Λεωνίδας διάλεξε την ηττοπάθεια, τον απομόνωση, τον αλκοολισμό.
Μια σπηλιά τόσο σκοτεινή που δεν του επέτρεπε τίποτα να δει, τίποτα να ψάξει.
Ούτε καν τα μάτια της Ειρήνης, το βλέμμα της κι εκείνα τα δάχτυλα που έσφιγγαν με αγωνία το σταυρουδάκι στο λαιμό
Μια λυτρωτική ιστορία δίδυμων αδερφών γραμμένη από το γυμνό χέρι της κοινής τους μοίρας...

Ο κόσμος μέχρι χθες
Του Jared Diamond
Εκδόσεις «Κάτοπτρο»
Τιμή 29,50 ευρώ

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε αυτονόητα τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης κοινωνίας μας, από τα αεροπορικά ταξίδια και τα κινητά τηλέφωνα μέχρι την εγγραμματοσύνη και την παχυσαρκία. Ωστόσο, η ανθρώπινη κοινωνία δεν διέθετε τίποτε από τα παραπάνω σε όλη σχεδόν τη διάρκεια των 6 εκατομμυρίων ετών της ύπαρξής της. Αν και το χάσμα το οποίο μας χωρίζει από τους πρωτόγονους προγόνους μας φαίνεται αγεφύρωτο, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά σε μεγάλο μέρος του προηγούμενου τρόπου ζωής μας μέσω των παραδοσιακών κοινωνιών που ακόμη υπάρχουν ή υπήρχαν έως πρόσφατα. Κοινωνίες όπως αυτή των υψιπέδων της Νέας Γουινέας μάς θυμίζουν ότι, με βάση τις χρονικές κλίμακες της εξέλιξης, όλα άλλαξαν μόλις χθες. Το βιβλίο «Ο κόσμος μέχρι χθες» δίνει από πρώτο χέρι μια γοητευτική εικόνα της ανθρώπινης ζωής όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια και εξετάζει τι σημαίνουν για εμάς, σήμερα, οι διαφορές ανάμεσα σε εκείνο το παρελθόν και στο δικό μας παρόν.
Ο Jared Diamond περιγράφει εκτενώς την πολύχρονη επιτόπια έρευνά του στα νησιά του Ειρηνικού, όπως και τα διαθέσιμα τεκμήρια για τους Ινουίτ, τους Ινδιάνους του Αμαζονίου, τους Κουνγκ της ερήμου Καλαχάρι κ.ά., χωρίς να εξιδανικεύει. Έχει διδαχθεί πολλά από τις προσεγγίσεις των παραδοσιακών κοινωνιών σε καθολικά ζητήματα, όπως η ανατροφή των παιδιών, η μεταχείριση των ηλικιωμένων, η επίλυση των διαφορών, η στάθμιση των κινδύνων και η επίτευξη υγείας και καλής φυσικής κατάστασης, και μας τα μεταφέρει με τρόπο συναρπαστικό.
Στο βιβλίο του, ερευνώντας ένα ευρύ φάσμα από διάφορες κατηγορίες κοινωνικών πρακτικών, μας τονίζει τα πολλά κρίσιμα διδάγματα που θα πρέπει να αντλήσουμε, ενώ επισημαίνει αποφάσεις ζωής που ίσως μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο και υγιέστερα, να απολαύσουμε πιο ευτυχισμένα γηρατειά και να αναθρέψουμε τα παιδιά μας με αυτοπεποίθηση και αυτονομία.
Βιβλίο προκλητικό, διαφωτιστικό και διασκεδαστικό, Ο κόσμος μέχρι χθες επείγει να διαβαστεί σήμερα από καθέναν που νοιάζεται για τον κόσμο

Βεατρική & Βιργίλιος
Του Γιαν Μαρτέλ
Μετάφραση: Μπελίκα Κουμπαρέλη
Εκδόσεις «Ψυχογιός»
Τιμή: 14,40 ευρώ

Ο Χένρι, διάσημος συγγραφέας, λαμβάνει μια επιστολή που του κινεί την περιέργεια είναι από έναν αναγνώστη που ζητά επίμονα τη βοήθειά του. Τον επισκέπτεται και ανακαλύπτει ότι είναι ένας ικανότατος ταριχευτής και συγγραφέας ενός θεατρικού έργου με πρωταγωνιστές τον Βιργίλιο, μια μαϊμού, και τη Βεατρίκη, ένα γάιδαρο. Σιγά σιγά ο Χένρι μπαίνει στον κόσμο του εκκεντρικού αυτού άντρα και παρακολουθεί την επική και συγκινητική διαδρομή των δύο ζώων, που θέτουν σημαντικά ερωτή¬ματα για την τέχνη και τη ζωή, την αλήθεια και το ψέμα, την ευθύνη και τη συνενοχή.
Ο Γιαν Μαρτέλ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι διαθέτει τη φαντασία και την ευφυΐα που τον έχουν καθιερώσει ως έναν από τους σημαντικότερους λογοτέχνες παγκοσμίως.

Το στίγμα των Θεών
Του Πολ Τζόνστον
Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής
Εκδόσεις «Ψυχογιός»
Τιμή:16,60ευρώ

Έχοντας προσληφθεί από μια εταιρεία παραγωγής του Χόλιγουντ για να εντοπίσει ένα στέλεχός της που αγνοείται στην Κρήτη, ο Ελληνοσκοτσέζος ντετέκτιβ Άλεξ Μαύρος βυθίζεται σε μια δίνη μίσους που χρονολογείται από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η εταιρεία γυρίζει μια υψηλού κόστους ταινία με θέμα τη Μάχη της Κρήτης, και οι δραστηριότητες των παραγωγών εκεί ξυπνούν παλιές έχθρες ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού.
Οι έρευνες του Μαύρου τον οδηγούν σε μια ευρύτατη συνωμοσία, που περιλαμβάνει αρχαιοκαπηλία, εμπόριο ναρκωτικών, βία και ένα πυκνό πέπλο σιωπής και συγκάλυψης. Η πικρία του παρελθόντος εισβάλλει ακόμη πιο δυναμικά στο παρόν, όταν ένας από τους συμβούλους της παραγωγής βρίσκεται κρεμασμένος. Αυτοκτονία ή φόνος; Τα πάντα φέρουν το στίγμα παλαιότερων εγκλημάτων εγκλημάτων που ζητούν εκδίκηση σήμερα.
Και τότε ο Μαύρος ανακαλύπτει ότι και η ίδια του η οικογένεια συνδέεται με όλη αυτή τη φρίκη

Μαύρη Αυγή
Του Θάνου Δραγούμη
Εκδόσεις «Ψυχογιός»
Τιμή:17.70 ευρώ

Ελλάδα. Αυτοκτονίες πολιτών, συγκρούσεις στους δρόμους και πυρπολημένες τράπεζες. Ανεργία, εξαθλίωση και ουρές για συσσίτια. Την ίδια στιγμή: ένα υψηλόβαθμο στέλεχος μιας ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας εκτελείται με 45άρι στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, μια επιφανής δικηγόρος offshore εταιρειών φουντάρει στη θάλασσα του Φαλήρου, ένας φασίστας κομματιάζεται μπροστά στα γραφεία της πολυεθνικής κι ένας επαναστάτης αριστεριστής θερίζεται μέσα στη γιάφκα του με πέντε διατρητικές σφαίρες.
Αστυνόμος Βερέμης, ο επονομαζόμενος "Μονόφθαλμος". Ντετέκτιβ Μαρόγλου, ιδιάζουσα περίπτωση. Δυο αντιφατικοί ήρωες στο μάτι ενός κυκλώνα από ύποπτες αυτοκτονίες, βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες εν ψυχρώ.
Γύρω τους, ένας χορός από αδίστακτα αρπακτικά. Υπεράκτιες εταιρείες, κρυφές μίζες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Σέρβοι παρακρατικοί και Έλληνες πολιτικοί. Ψυχροί εκτελεστές, ακροαριστεροί τρομοκράτες και τραμπούκοι νεοναζιστές.
Ελλάδα.
Στη βιτρίνα, δημοκρατία.
Στο βάθος, βόρβορος.
Αίμα, πλιάτσικο και διαφθορά.
ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΡΕΙΣ;

Η σκακιέρα των θεών
Της Richelle Mead
Μετάφραση: Όλγα Γκαρτζονίκα
Εκδόσεις «Διόπτρα»
Τιμή:15,50 ευρώ

Ο Τζάστιν και η Μέι γνωρίζονται σε έναν κόσμο που έχει απαλλαγεί από κάθε θρησκεία. Οι θεοί, όμως, ετοιμάζονται να τον ανακαταλάβουν εκμεταλλευόμενοι το πιο δυνατό πιόνι στη σκακιέρα της ζωής: τον έρωτά τους.
Η αλήθεια είναι ότι όταν εξοστρακίσεις τους θεούς από τον κόσμο, τελικά θα επιστρέψουν για να πάρουν εκδίκηση.
Σε έναν φουτουριστικό κόσμο, που παραλίγο να καταστραφεί από φανατισμένους θρησκόληπτους, ο Τζάστιν Μαρτς, πρώην ερευνητής θρησκευτικών ομάδων, καταλήγει στην εξορία μετά από μια αποτυχημένη αποστολή. Η μοίρα αυτή αφήνει τον ευφυή ακόλουθο γεμάτο πικρία και ελεύθερο να ενδώσει στις καταχρήσεις. Ξαφνικά, ο Τζάστιν καλείται ξανά στη ΔΕΒΑ (Δημοκρατία Ενωμένης Βόρειας Αμερικής) για μια περίεργη αποστολή να διαλευκάνει μια σειρά τελετουργικών φόνων που βρίθουν από φαινομενικά ανεξήγητα γεγονότα.
Η απροσδόκητη επιστροφή του Τζάστιν σημαδεύεται από ένα ακόμη μεγαλύτερο σοκ: η νέα συνάδελφος και σωματοφύλακάς του, η Μέι, είναι πραιτοριανή, μία από τους επίλεκτους και φονικότερους υπερστρατιώτες της ΔΕΒΑ. Η ανεξήγητη τελειότητα της ομορφιάς της και η αριστοκρατική ανατροφή της εξάπτουν την αχόρταγη περιέργεια του Τζάστιν και την επιθυμία του μολονότι η αληθινή φύση της κρύβει περισσότερο κίνδυνο απ όσο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Καθώς εξελίσσεται η έρευνά τους, ο Τζάστιν και η Μέι βρίσκονται μπροστά σε έναν τρομερό κίνδυνο. Μυστηριώδεις εχθροί και δυνάμεις, μεγαλύτερες απ ό,τι θα μπορούσαν να φανταστούν, αρχίζουν να συγκεντρώνονται στις σκιές και προετοιμάζονται να επανακτήσουν έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι είναι απλώς πιόνια στη σκακιέρα τους.
Η Σκακιέρα των Θεών είναι το πρώτο μυθιστόρημα της σειράς Εποχή Χ της Richelle Mead και διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που οδήγησαν στην τεράστια επιτυχία της best seller σειράς Vampire Academy: είναι αισθησιακό, ρομαντικό, με ακαταμάχητους χαρακτήρες και μυθολογικές ίντριγκες επίσης, διαθέτει δράση και σασπένς που κόβουν την ανάσα.

Χτες, Σήμερα...Αύριο;
Σοφίας Μελεμενή Μητρούση


Τεχνίτρα του ποιητικού λόγου αναδεικνύεται η Σοφία Μελεμενή-Μητρούση, καθώς μας γυρίζει στις πηγές της ποίησής μας.
Το «Χτες, Σήμερα...Αύριο;» είναι μια ποιητική συλλογή με φιλοσοφημένο χαρακτηριστικό τίτλο, μια ποιητική ανθοδέσμη έμπλεη συναισθημάτων απλής και χαμηλότονης ζωής, μετουσιωμένης σε θυμαρίσια μοσχοβολιά και συμπλεούμενη με αγωνίες και λαχτάρες και μεράκια και κατατρεγμοί, αλλά και με προσδοκίες και οραματισμούς.
Το παραδοσιακό και κλασικό μοτίβο της στιχουργίας της γίνεται μελωδικό τραγούδι και συχνά επίκαιρο, με πολλά ίχνη προβληματισμού.
Μια οριοθετική γεύση πικρίας για τα σύγχρονα τεκταινόμενα ακροβατεί, χωρίς, ωστόσο, να απολείπει η αισιοδοξία της προοπτικής, έτσι, που η έκφραση της ελπίδας μπαίνει σ' ένα δρόμο ζωοποιό. Ουσιαστικός συντελεστής η πλούσια, ιδιόμορφη, έντεχνη σχεδιογράφηση.
Με στρωτή λογοτεχνημένη γλώσσα και έντονα χτυπητή ομοιοκαταληξία, συνθέτει δεξιότεχνα το στίχο της η ποιήτρια, αφήνοντας να ξεχειλίσει, με απλότητα και άνεση, η πλημμύρα των συναισθημάτων της εγκαρτέρησης, της εναγώνιας συγκίνησης, της ευθύβολης διαμήνυσης μιας συνέχειας ελπιδοφόρας για τις ανθρώπινες σχέσεις και για το ευρύτερο περιβάλλον.
Η Σοφία Μελεμενή- Μητρούση μπορεί να είναι απ' τις ελάχιστες της παράδοσης, δεν παύει ωστόσο να είναι καταξιωμένη εκπρόσωπος της στιχουργικής μελωδίας και της ύψιστης εκφραστικής απόδοσης.
Στρατής Μισγίρης
Καλλονή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία18 Απριλιου 2024
Ημερομηνία18 Απριλιου 2024
Ημερομηνία18 Απριλιου 2024
Ημερομηνία18 Απριλιου 2024
Resource id #8
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Μέλος
Εξώφυλλο
> <
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

    Διαφήμιση
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
    Holter πίεσης και ρυθμού
    Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
    Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
    Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
    aroniskos@gmail.com

    Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

    Διαφήμιση
    Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
    Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
    Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
    Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
    τηλ. 22510-54898- 6977957180
  • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

    Διαφήμιση
    ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
    Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
    Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
    Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

    Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

    Διαφήμιση
    Έλενα Μπούμπα
    Στρατιωτικός Ιατρός
    Διδ.Παν.Αθηνών
    Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
    Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
    2102467085 & 6938502258
    email- elenboumpa@gmail.com
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

    Διαφήμιση
    ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
    Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
    Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
    τηλ. 22510 43377
    Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
    22540 26652- κιν.6974117849

    ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

    Διαφήμιση
    ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
    ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
    ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
    ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
    ΤΗΛ:22510-55711
    ΚΙΝ:6942405440
  • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

    Διαφήμιση
    ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
    θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
    Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
    ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
    22510-43366 6972332594

    Book and Art

    Διαφήμιση
    ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
    Βάλια Μπαρμπατιώτη
    Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
    τηλ:22510-37961
    www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
  • ψαράδικο

    Διαφήμιση
    ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
    Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
    Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
    τηλ. 22510 34333

    ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

    Διαφήμιση
    Γαζής Χαράλαμπος
    Γεωπόνος ΤΕ
    Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
    τηλ.: 6946167995
  • Αυγοπωλείο Χατζέλη

    Διαφήμιση
    Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
    Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
    Οδυσσέα Ελύτη 20
    τηλ.2251306790

    Κάβα Κουτσουραδή

    Διαφήμιση
    Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
    Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
    Τηλ. 2251022213
  • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

    Διαφήμιση
    "Απάγκιο"
    Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
    οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
    τηλ. 22510 20797

    Elysion Hotel

    Διαφήμιση
    Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
    Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
    Τηλέφωνο: 2251 061531-2
    Fax:22510 61294
    Website: www.elysion.gr
  • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

    Διαφήμιση
    ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
    ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
    ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
    ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
    ΤΗΛ:2251022255/6945353105
    email:nprot@yahoo.gr

    Europcar

    Διαφήμιση
    AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
    www.europcar-lesvos.com
    info@europcar-lesvos.com
  • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

    Διαφήμιση
    Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
    Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
    Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
    τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε