ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Σαββατο 4 Μαιου 2024
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Οι δύο όψεις του νομίσματος

Ημερομηνία8 Αυγουστου 2014
Θεματολογία Μονιμες Στηλες
Φοιτητικοί παλμοί
Φοιτητικοί παλμοί
Των Μαρίνας Παπαδοπούλου
Μελένιας Καλαντζή


Με αφορμή τις επικείμενες τροποποιήσεις που σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία το Υπουργείο Παιδείας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ειδικότερα στα περιφερειακά, πανεπιστημιακά τμήματα, πραγματοποιώντας μείωση εισακτέων, συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολών, φοιτητές από τις σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη, απάντησαν στο ερωτηματολόγιό μας και εξέφρασαν τις γενικότερες εντυπώσεις τους από τον τόπο που τους φιλοξενεί, τις προθέσεις τους, αλλά και τα σχέδιά τους για το μέλλον και για το πόσο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας έχουν οι σπουδές τους.
Οι απόψεις τους έχουν διαμορφωθεί με γνώμονα τις εμπειρίες τους στον τόπο της Μυτιλήνης, αλλά και την περίοδο φοίτησής τους στις σχολές της πόλης.
Οι ερωτήσεις αφορούν στις θετικές αλλά και στις αρνητικές εντυπώσεις από το νησί, στο πώς βλέπουν τη ζωή στην περιφέρεια, ενώ τους ζητήθηκε η κρίση τους για την πανεπιστημιακή σχολή στην οποία ανήκουν, θέτοντας παράλληλα και το ερώτημα αν υπάρχει σκέψη για επαγγελματική αποκατάσταση στο νησί.
Κυρίως, όμως, εκείνο που αναζητήσαμε ν ακούσουμε και να καταγράψουμε, ήταν τι λείπει από τον τόπο τούτο που πέρασαν ή θα ζήσουν το λιγότερο τέσσερα χρόνια από τη ζωή τους.

Μανώλης Μαυροφίδης (τμήμα ΠΤΕ):
«Το βασικότερο πλεονέκτημα σαν φοιτητής εδώ, είναι ότι μπορείς να έχεις προσωπικές επαφές με διδάσκοντες, κάτι που δεν γίνεται στην Αθήνα. Οι επιλογές, όμως, στο νησί είναι περιορισμένες, καθώς λείπει σε έντονο βαθμό η νυχτερινή ζωή. Η ζωή είναι ήσυχη, όλα είναι δίπλα σου, αλλά είσαι από τα πάντα κι ένα ταξίδι μακριά. Βασίζοντας αυτό το οποίο θα πω σε προσωπική έρευνα και εμπειρία, υπάρχει αρκετά καλή αποκατάσταση στο εξωτερικό, δεδομένου ότι το πτυχίο μου έχει απήχηση και ζήτηση, αλλά πρέπει να γίνει προσπάθεια προώθησης, τόσο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όσο και από το Υπουργείο και εντός. Πιθανότατα θα μπορούσα να εγκατασταθώ μόνιμα στο νησί. Στο χώρο μας δεν παίζει ρόλο ο τόπος. Είμαι πληροφοριακός και μπορώ να δουλέψω οπουδήποτε έχει ίντερνετ».

Γιώργος Παπαευαγγέλου (τμήμα ΠΤΕ):
«Πιστεύω πως υπάρχει ένα εξαιρετικό κλίμα συμβίωσης με τους κατοίκους του νησιού και οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις απίστευτες ομορφιές του. Η ζωή εδώ είναι χαρακτηριστικά ήσυχη, χωρίς άγχος, μακριά από τα προβλήματα των μεγάλων αστικών κέντρων.
Εκείνο που μου έχει κακοφανεί όλα αυτά τα χρόνια, είναι οι υψηλές τιμές. Θα έπρεπε να είναι σε πιο λογικά πλαίσια. Αισθητή επίσης, είναι η έλλειψη τουρισμού, διάφορα έργα υποδομών, κοινώς η ανάπτυξη.
Αυτό που θα μπορούσα να πω με σιγουριά για τη σχολή μου, είναι ότι πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον τμήμα, αλλά όσον αφορά την αποκατάσταση, θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες στη Μυτιλήνη, αλλά όχι η δυνατότητα για μεγάλη επαγγελματική εξέλιξη».

Χρήστος Ανδριόπουλος (τμήμα Περιβάλλοντος):
«Αυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα εδώ, είναι οι χαλαροί ρυθμοί ζωής, χωρίς κίνηση και ηχορύπανση. Η ήρεμη και ξέγνοιαστη ζωή. Παρόλα αυτά, όμως, υπάρχει κακή ποιότητα ζωής, που οφείλεται στα σοβαρά προβλήματα που αφορούν στην ιατρική περίθαλψη και κυρίως στις δημόσιες και όχι μόνο υπηρεσίες (ΔΕΗ, ΔΕΥΑΛ), τα οποία παραμένουν ακόμα άλυτα. Η ανυπαρξία ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως και το μη ασφαλές οδικό δίκτυο, είναι κάποια επιπλέον μείον.
Όσον αφορά το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπάρχει κακή οργάνωση και γενικά έλλειψη ενημέρωσης στους φοιτητές. Στο νησί θα παρέμενα μόνο με την προοπτική της πολύ καλής οικονομικής αποκατάστασης».

Έλενα Παπαδολιά (τμήμα ΠΤΕ):
«Στα πλεονεκτήματα του νησιού σίγουρα θα κατέτασσα τα όμορφα τοπία και μέρη που έχει και πρέπει να επισκεφθεί κανείς. Για μένα η ζωή σε μια περιφερειακή πόλη και συγκεκριμένα σε νησί, είναι βιώσιμη, αλλά με πολλές στερήσεις. Υπάρχουν περιορισμένες επιλογές για διασκέδαση. Κάτι το οποίο με δυσαρεστεί όσο καιρό βρίσκομαι εδώ, είναι τα πολλά αδέσποτα στους δρόμους και τα συχνά φαινόμενα κακοποίησής τους. Επίσης, οι πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες το χειμώνα, πολλές φορές στέκονται εμπόδιο στο να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια. Σε καμία περίπτωση δεν θα το σκεφτόμουν δηλαδή για μόνιμη εγκατάσταση, παρά μόνο για ευκαιριακές δουλειές. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από τη ζωή μου εδώ πιστεύω, είναι ότι φοιτώ σε ένα από τα καλύτερα τμήματα με πολλές δυνατότητες εξέλιξης».

Γιώργος Σαρηγιάννης (τμήμα Γεωγραφίας):
«Σαν φοιτητής μπορώ να πω ότι η πόλη της Μυτιλήνης έχει προσιτές τιμές, ακόμα και για κάποιον που δεν βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση. Οι άνθρωποί της είναι ιδιαίτερα φιλικοί και ευγενικοί. Ένα μεγάλο συν με τις περιφερειακές πόλεις, είναι ότι ίσως ακόμη να βρίσκονται λίγο μακριά από την οικονομική κρίση, έτσι η ζωή εδώ είναι πιο ευχάριστη και ξέγνοιαστη. Αυτό που θα μπορούσα να εκφέρω ως δυσαρέσκεια, είναι οι οπισθοδρομικοί επιχειρηματίες του νησιού, οι οποίοι δεν προσπαθούν να κάνουν κάτι καινούριο και πρωτοπόρο. Γενικά λείπει η ανάπτυξη και η σωστή διαχείριση των οικονομικών του πόρων. Δύο ακόμη σοβαρά μειονεκτήματα είναι τα προβληματικά και ελλιπή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι δημόσιες υπηρεσίες.
Από τη σχολή και τα μαθήματα είμαι αρκετά ευχαριστημένος, αλλά η διοίκηση του Πανεπιστημίου είναι απογοητευτική. Όσο για την αποκατάσταση στο νησί, δεν το σκέφτομαι, καθώς έχω έτοιμη δουλειά στην πρωτεύουσα».

Κατερίνα Γούναρη (τμήμα ΠΤΕ):
«Στη Μυτιλήνη ένα ιδιαίτερα θετικό χαρακτηριστικό είναι ότι αναπτύσσονται ειλικρινείς σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων λόγω μικρής κοινωνίας. Γενικά υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος για να μοιραστείς με τους ανθρώπους, σε αντίθεση με τις μεγαλουπόλεις και το μέρος είναι κατάλληλο για να ζήσεις τη φοιτητική ζωή όπως πρέπει: περίπατοι και καφέδες με τις ώρες. Το παράπονό μου εδώ είναι ότι δεν υπάρχει live διασκέδαση και ότι τα δημοτικά τμήματα αθλητισμού στερούνται σωστής οργάνωσης.
Η σχολή της Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας είναι η μοναδική που αφορά αυτό το αντικείμενο σπουδών, γεγονός που σε παραπέμπει σε κάτι διαφορετικό και συνάμα ενδιαφέρον. Στο νησί θα υπήρχε η πιθανότητα να εγκατασταθώ μόνιμα, μόνο εάν η δουλειά μου ταυτιζόταν με το αντικείμενο των σπουδών μου».

Τόλης Κουρτίδης (τμήμα ΠΤΕ):
«Η Μυτιλήνη είναι ένα ξεχωριστά όμορφο μέρος και ιδανική φοιτητούπολη, αφού η νεολαία πλειοψηφεί. Το αρνητικό είναι ότι οι αποστάσεις είναι μεγάλες και ότι το μέρος υστερεί σε αθλητικές υποδομές.
Όσον αφορά τη σχολή μου, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένας φόβος για το αν θα διατηρηθεί και αν θα υπάρξει «αποκατάσταση» σε περίπτωση που κλείσει. Σκέψη για μόνιμη εγκατάσταση δεν υπάρχει, καθώς πιστεύω πως είναι λίγο δύσκολο για ένα παιδί που έχει μεγαλώσει σε μεγαλούπολη, να προσαρμοστεί εδώ για πάνω από 4 χρόνια που διαρκούν οι σπουδές».

Άννα Μπασδάνη (τμήμα ΠΤΕ):
«Το νησί της Λέσβου είναι ένα όμορφο μέρος και ιδιαίτερα ήσυχο περιβάλλον. Αυτό συνεπάγεται ποιοτικά καλύτερη καθημερινότητα και μια πιο άμεση επαφή με τη φύση σε σχέση με τις μεγάλες πόλεις. Αρνητική εντύπωση, η έλλειψη ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς Βόρεια Ελλάδα, καθώς και η έλλειψη φιλοξενίας από τους ντόπιους του νησιού κατά προσωπική μου εμπειρία.
Ομολογώ ότι υπάρχει μια ανησυχία για μη ολοκλήρωση σπουδών στο τμήμα όπου φοιτώ, αφού πολλά ακούγονται ότι θα αλλάξουν. Η εκδοχή της μόνιμης εγκατάστασης δεν υπάρχει, προτιμώ να επιστρέψω στον τόπο καταγωγής μου».

Ιωάννα Δασκαλάκη (τμήμα Περιβάλλοντος):
«Ιδιαίτερη εντύπωση μου έχει κάνει το πράσινο του τόπου και τα σπίτια που έχουν κρατήσει το νεοκλασικό τους στυλ. Το μέρος σού διασφαλίζει σίγουρα καλύτερη ποιότητα ζωής, εφόσον είναι μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς και τα καυσαέρια της πόλης. Δύο αρνητικές εντυπώσεις από τη ζωή μου εδώ, είναι τα ακριβά και συνάμα παλαιά σπίτια για ενοικίαση, όπως και το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί από την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού. Δεν αποκλείω το γεγονός για επαγγελματική αποκατάσταση εδώ, τη στιγμή που κάθε δουλειά στις μέρες μας είναι επιθυμητή».

Δήμητρα Μητζιλαίου (τμήμα ΠΤΕ):
«Από τις πρώτες θετικές εντυπώσεις που απεκόμισα, ήταν η υπέροχη θέα και φυσικά, το ούζο. Ο κόσμος είναι περισσότερο φιλικός σε σύγκριση με τις μεγαλουπόλεις και το σημαντικότερο είναι ότι μπορείς να κινείσαι στο κέντρο της Μυτιλήνης με τα πόδια ή ποδήλατο. Υπάρχουν, όμως και κάποια εμφανή μειονεκτήματα, όπως το αποδεδειγμένα μη ασφαλές οδικό δίκτυο και η έλλειψη δυνατότητας εύρεσης εργασίας, καθώς έχω αντιληφθεί έναν έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα σε ντόπιους και φοιτητές. Σαν φοιτήτρια ανησυχώ για το μέλλον της σχολής μου, λαμβάνοντας υπόψη αυτά που ακούγονται περί κλεισίματος και συγχώνευσης. Στο νησί θα έμενα μόνο εάν έβρισκα κάποια δουλειά, ανάλογη με το αντικείμενο σπουδών μου».

Βάσει των όσων ειπώθηκαν από τους φοιτητές, προφανής είναι η δυσαρέσκειά τους από την υποτονική και εν μέρει οπισθοδρομική κατάσταση που επικρατεί στο νησί εν έτει 2014, ακόμα και στα πιο απλά, πρακτικά, καθημερινά ζητήματα. Απόρροια αυτών, είναι η πλειονότητα των φοιτητών να αποκλείει τη μόνιμη εγκατάστασή τους στη Λέσβο.
Ιδιαίτερα ευχαριστημένοι δηλώνουν οι φοιτητές από το αντικείμενο της σχολής της Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, με εμφανή, όμως, τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για το μέλλον της σχολής, αναμένοντας τις αλλαγές που επρόκειτο να κάνει το Υπουργείο Παιδείας στα περιφερειακά τμήματα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία2 Μαιου 2024
Ημερομηνία2 Μαιου 2024
Ημερομηνία2 Μαιου 2024
Ημερομηνία2 Μαιου 2024
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Resource id #8
Μέλος
Εξώφυλλο
> <
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

    Διαφήμιση
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
    Holter πίεσης και ρυθμού
    Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
    Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
    Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
    aroniskos@gmail.com

    Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

    Διαφήμιση
    Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
    Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
    Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
    Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
    τηλ. 22510-54898- 6977957180
  • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

    Διαφήμιση
    ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
    Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
    Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
    Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

    Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

    Διαφήμιση
    Έλενα Μπούμπα
    Στρατιωτικός Ιατρός
    Διδ.Παν.Αθηνών
    Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
    Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
    2102467085 & 6938502258
    email- elenboumpa@gmail.com
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

    Διαφήμιση
    ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
    Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
    Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
    τηλ. 22510 43377
    Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
    22540 26652- κιν.6974117849

    ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

    Διαφήμιση
    ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
    ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
    ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
    ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
    ΤΗΛ:22510-55711
    ΚΙΝ:6942405440
  • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

    Διαφήμιση
    ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
    θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
    Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
    ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
    22510-43366 6972332594

    Book and Art

    Διαφήμιση
    ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
    Βάλια Μπαρμπατιώτη
    Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
    τηλ:22510-37961
    www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
  • ψαράδικο

    Διαφήμιση
    ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
    Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
    Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
    τηλ. 22510 34333

    ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

    Διαφήμιση
    Γαζής Χαράλαμπος
    Γεωπόνος ΤΕ
    Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
    τηλ.: 6946167995
  • Αυγοπωλείο Χατζέλη

    Διαφήμιση
    Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
    Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
    Οδυσσέα Ελύτη 20
    τηλ.2251306790

    Κάβα Κουτσουραδή

    Διαφήμιση
    Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
    Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
    Τηλ. 2251022213
  • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

    Διαφήμιση
    "Απάγκιο"
    Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
    οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
    τηλ. 22510 20797

    Elysion Hotel

    Διαφήμιση
    Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
    Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
    Τηλέφωνο: 2251 061531-2
    Fax:22510 61294
    Website: www.elysion.gr
  • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

    Διαφήμιση
    ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
    ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
    ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
    ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
    ΤΗΛ:2251022255/6945353105
    email:nprot@yahoo.gr

    Europcar

    Διαφήμιση
    AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
    www.europcar-lesvos.com
    info@europcar-lesvos.com
  • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

    Διαφήμιση
    Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
    Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
    Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
    τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε