ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Κυριακη 26 Ιανουαριου 2020
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Οι νησιώτες στο Μέγαρο Μαξίμου τη 2η μέρα των κινητοποιήσεων

24 Ιανουαριου 2020
Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης
Στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση των κινητοποιήσεων για το μεταναστευτικό προσφυγικό, μετέβησαν χθες οι αυτοδιοικητικοί φορείς των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα και να συναντηθούν με τους Υπουργούς Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γ. Πέτσα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου έπειτα από απαίτηση του ίδιου του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη, ο οποίος αρνήθηκε να μεταβεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως του πρότειναν οι Υπουργοί, ενώ επέμεινε να γίνει η συνάντηση στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο για λόγους συμβολισμού, όπως είπε.

Σ' αυτήν συμμετείχαν εκτός από τον Κ. Μουτζούρη, οι Δήμαρχοι της Λέσβου Στρ. Κύτελης και Τ. Βέρρος, ο Δήμαρχος Χίου Στ. Κάρματζης και οι Δήμαρχοι Σάμου Γ. Στράντζος και Αλ. Λυμπέρης.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τέθηκαν κυρίως ζητήματα που αφορούν μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης των νησιωτών απέναντι στην κυβέρνηση για το μεταναστευτικό, ενώ συζητήθηκαν και τα αιτήματα του ψηφίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα όλα έγιναν δεκτά από την κυβέρνηση, πλην εκείνου των κλειστών δομών, για τις οποίες επιμένουν οι κυβερνώντες.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι οι υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι πολύ σύντομα, πιθανόν και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα ανακοινωθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση προς τα νησιά.

«Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα, ώστε να αποκαταστήσει την σχέση  εμπιστοσύνης με τους νησιώτες. Μας ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα υπάρξει εξαγγελία και υλοποίηση μέτρων αποσυμφόρησης και μείωσης των ροών. Καταγράψαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την τροπολογία που θα καταθέσει η Κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες για τον έλεγχο των ΜΚΟ, κάτι που οι νησιώτες το απαιτούν. Περιμένουμε άμεσα να διαπιστώσουμε ότι θα υπάρξουν απτά παραδείγματα υλοποίησης των εξαγγελθέντων μέτρων και αναλόγως θα αντιδράσουμε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στην Αθήνα. Δεν υπάρχει καμία συναίνεση από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης σε κανένα σχέδιο. Τονίζω πως εμμένουμε στις θέσεις μας και στο ψήφισμα που καταθέσαμε».

Σε συνέχεια των δηλώσεών του, επισήμανε ότι ζήτησε να κλείσουν οι δομές, να ενισχυθεί το νοσοκομείο με ιατρικό προσωπικό και το ΕΚΑΒ με αυτοκίνητα, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έγινε καμία αναφορά σε θέσεις ή δομές (κλειστού ή ανοιχτού τύπου).

 

ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ

Με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Αρχή, «αφορμής δοθείσης των διαφορών εκτιμήσεων και «εκτιμήσεων» σχετικά με το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης αντιπροσωπείας των αιρετών της Λέσβου (μεταξύ αυτών και του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου) στο Μέγαρο Μαξίμου και για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις και ανησυχία στους δημότες, ανακοινώνεται από την Περιφερειακή Αρχή:

Καμία συμφωνία δεν υπήρξε για κλειστή δομή οπουδήποτε στη Λέσβο. Καμία δέσμευση, καμία παρέκκλιση από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Παραμένουμε σταθεροί στις απόψεις μας και θα παραμείνουμε μέχρι τέλους. Καμία κυβίστηση, καμία πλαγιολίσθηση, κανένα στρογγύλεμα.

Καμία νέα δομή, κλειστή ή ανοιχτή πουθενά στο νησί. Απλά και καθαρά λόγια».

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ «Δ»

Λαοθάλασσα αντίδρασης

24 Ιανουαριου 2020
Στη Λέσβο & στα άλλα νησιά του Β. Αιγαίου
Την διαβεβαίωση ότι δεν κάνουμε πίσω, ότι ήρθε η ώρα της αντίδρασης, μπροστά σε όλους εκείνους που μας γυρίζουν την πλάτη και κλείνουν τις πόρτες, έδωσε ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης, στην ομιλία του μπροστά στην λαοθάλασσα των  διαμαρτυρομένων Λεσβίων που κατέκλυσαν τον κεντρικό παραλιακό δρόμο της Μυτιλήνης, συμμετέχοντας στην Παλλεσβιακή κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης, για το μεγάλο πρόβλημα που πνίγει εδώ και μια πενταετία τον τόπο και τα άλλα προσφυγόπληκτα νησιά μας.

Στην κινητοποίηση έλαβαν μέρος όλοι οι παραγωγικοί φορείς όλων των τομέων και των δραστηριοτήτων και των επαγγελματιών του νησιού, νεκρώνοντας τα πάντα.

Η συμμετοχή ήταν καθολική, συγκεντρώνοντας πάνω από 10 χιλιάδες κόσμο, πολύ περισσότερος δηλαδή, από την μεγαλειώδη κινητοποίηση των νησιωτών για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας

 

ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΣΙΩΠΗΣ

Την βεβαιότητα ότι ο αριθμός των μεταναστών σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα υπερβεί τους 50 χιλιάδες, κάτι που αντίκειται στις κυβερνητικές υποσχέσεις που μίλησαν για αποσυμφόρηση των νησιών, υπογράμμισε με έμφαση ο Κ. Μουζούρης, κάνοντας λόγο για συνομωσία σιωπής: «Μας ενοχλεί ότι αυτή η κατάσταση δημιουργείται με συνομωσία σιωπής, συνομωσία όλης της Ευρώπης και με συνομωσία σιωπής όλων των συνελλήνων της κυβερνήσεως.

Όλοι χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής. Είμαστε εδώ να σπάσουμε τα τείχη αυτά. Απομονώνουν τα νησιά του πολιτισμού της πρωτογενούς παραγωγής τα νησιά που γέννησαν ποιητές, φιλοσόφους. Απομονώνουν την Χίο, την θαλασσοκράτηρα των ωκεανών με τους εφοπλιστές που κατακυρίευσαν τις θάλασσες.

Κάναμε υπομονή 5 μήνες. Δώσαμε ευκαιρία στον συντονιστές που εναλλάσσονται. Δυστυχώς, κάθε φορά βρισκόμαστε σε χειρότερο παρονομαστή. Κανείς υπεύθυνος δεν ασχολείται με εμάς. Μας έκλεισαν τις πόρτες.

Έχει αλλάξει βιαίως η ζωή μας.

 

Καιρός ν' αντιδράσουμε».

Ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του επισήμανε το προφανές «ότι ακολουθείται σχέδιο»:

«Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο ΟΗΕ είχε εκπονήσει εμπεριστατωμένη μελέτη και κατέληξε ότι η Ευρώπη ως το 2050 θα χρειαστεί 230 εκατομμύρια αλλοδαπούς(!), για ν' αντιμετωπίσει διάφορα θέματα, όπως η μείωση του πληθυσμού, το δημογραφικό. Αυτό το σχέδιο λέγεται: Σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού.

Ο γνωστός Ουγγροεβραίος επιχειρηματίας Σόρος, παρουσία του τότε πρωθυπουργού είπε «η Ελλάδα είναι αιχμάλωτη του Δουβλίνου 2, όσοι ξένοι μπαίνουν δηλαδή στη χώρα δεν μπορούν να φεύγουν σε άλλες χώρες, το πρώτο διάστημα.

Ο κ. Σχοινάς, όμως, είπε προ ημερών ότι «Το Δουβλίνο πέθανε».

Προτεραιότητα να ζητηθεί άμεσα η αλλαγή του Δουβλίνου 2, που είναι ο τάφος μας».

 

Η πατρίς κινδυνεύει

Αναφωνώντας ότι Η πατρίς κινδυνεύει και δεν υπάρχουν περιθώρια υπομονής, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου ανέγνωσε το ψήφισμα που θα επρόκειτο να επιδώσει στην κυβέρνηση:

«Σήμερα αρχίζουμε. Αύριο με τους αιρετούς μεταβαίνουμε στην Αθήνα για επίδοση δημοψηφίσματος στον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης.

Τα βασικά σημεία του ψηφίσματος είναι:

-Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μεταφορά των αλλοδαπών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες.

-Καμία παλιά και καμιά νέα δομή.

-Κλείσιμο υπαρχουσών.

-Έλεγχο ΜΚΟ, που είναι ο ομφάλιος λώρος, που συντηρεί το πρόβλημα.

-Αποτελεσματική φύλαξη συνόρων, όχι διακοσμητική Frondex.

-Αποτροπή τώρα.

-Μέτρα στήριξης».

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ «Δ»

 

 

Δ.Ε. Πολιχνίτου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

24 Ιανουαριου 2020
Επισκευές ζημιών
Με γρήγορους ρυθμούς αναμένεται να προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, τις μελέτες και εγκρίσεις που απαιτούνται, προκειμένου να επισκευαστούν πριν από το καλοκαίρι οι σοβαρές ζημιές που σημειώθηκαν κατά την πρόσφατη κακοκαιρία στη Δ.Ε. Πολιχνίτου.

Πριν από 2-3 μέρες περίπου, έγινε γνωστό ότι εγκρίθηκε το αίτημα του Δήμου για την κήρυξη της συγκεκριμένης Δημοτικής Ενότητας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών και να προβλεφθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση.

Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Αγροτικής Οδοποιίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ιορ. Ιορδάνου, ήδη οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή των ζημιών στην περιοχή και σύντομα θα προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης:

«Δύο είναι τα βασικά πλεονεκτήματα που δίνει στο δήμο μας η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πρώτον, μπορούμε με συνοπτικές διαδικασίες να πραγματοποιήσουμε εργασίες, που υπό άλλες συνθήκες θα απαιτούνταν πολλές και δύσκολες αδειοδοτήσεις. Δεύτερον, θα υπάρξει χρηματοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο, αν και μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει το ακριβές ποσό και ποιος θα το διαχειριστεί: Ο Δήμος μας ή η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η μεγαλύτερη ζημιά που σημειώθηκε στην πρόσφατη κακοκαιρία, που μας ανάγκασε να προχωρήσουμε και στο σχετικό αίτημα, ήταν στην περιοχή της Νυφίδας και συγκεκριμένα στον παραλιακό δρόμο από την πλευρά των εστιατορίων. Ο δρόμος έπαθε μεγάλης έκτασης καθίζηση, καθιστώντας τον σχεδόν αδιάβατο. Οι εργασίες αποκατάστασης θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, το επόμενο δίμηνο,  δεδομένου ότι οι καταστηματάρχες θα θελήσουν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους ενόψει και της θερινής περιόδου.

Σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν και στο αλιευτικό καταφύγιο λιμανάκι στο Σκαμνιούδι. Μετά την κακοκαιρία, έκλεισαν οι είσοδοί του από άμμο και φερτά υλικά και πλέον είναι αδύνατη η πρόσβαση.     Μ.Χ.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ «Δ»

Σε συσκευασία σαμπουάν

24 Ιανουαριου 2020
Έκρυψε χασίς
Έναν 19χρονο αλλοδαπό συνέλαβαν χθες το πρωί στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης και μετά από ένδειξη του σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών του Λιμενικού «ΚΥΜ», βρέθηκε να κατέχει επιμελώς κρυμμένες σε συσκευασία σαμπουάν, δεκαπέντε ανισοβαρείς πλαστικές συσκευασίες χασίς συνολικού βάρους 32,94 γρ., οι οποίες και κατασχέθηκαν.  

Αυξάνεται διαρκώς

24 Ιανουαριου 2020
Ανεργία
Σημαντική αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σημειώνει ο επίσημα καταγεγραμμένος αριθμός των ανέργων στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα του ο ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα, ο αριθμός ανέργων συμπολιτών μας, το Δεκέμβριο του 2019  έφτασε τα 16.799 άτομα από 16.133 που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Η αύξηση σε απόλυτους αριθμούς είναι κατά 666 άτομα και σε ποσοστό 4,13%.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το συγκεκριμένο νούμερο αποτελεί ρεκόρ δεκαετίας για το μήνα Δεκέμβριο, γεγονός που αποδεικνύει ότι μπορεί θεωρητικά η οικονομική κρίση να αποτελεί παρελθόν για τη χώρα μας, ο εφιάλτης της ανεργίας, όμως, εξακολουθεί να δίνει δυναμικό παρών στην ελληνική κοινωνία.

Σημαντική είναι και η ετήσια αύξηση που κατέγραψε ο αριθμός των ανέργων σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2018, καθώς αγγίζει τα 1.261 άτομα (ποσοστό 8,12%).

Ανάλογη αύξηση στον αριθμό των ανέργων τόσο στη μηνιαία, όσο και στην ετήσια ανεργία του Δεκεμβρίου, εμφανίζουν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας μας και οι νησιωτικές. Ειδικότερα, η Κρήτη στην ετήσια ανεργία εμφανίζει αύξηση κατά 53,02%, το Νότιο Αιγαίο κατά 75,98% και τα Ιόνια νησιά κατά 104,24%.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους κατηγορίες ανέργων, δηλαδή των νέων και των μακροχρόνια αντίστοιχα, οι αυξήσεις είναι σημαντικές, με την κατηγορία των νέων ανέργων να πρωτοστατεί.

Oι νέοι άνεργοι συγκριτικά με το Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 591 άτομα, ενώ συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2018 αυξήθηκαν κατά 827 άτομα.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ «Δ»

Επίλυση προβλημάτων αδειοδότησης

24 Ιανουαριου 2020
Ο Γ. Σπιλάνης σε Ικαρία & Σάμο για τις ιαματικές πηγές
Από χθες και έως την ερχόμενη Πέμπτη, θα βρίσκεται στην Ικαρία και στη Σάμο, ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Γιάννης Σπιλάνης.

Με την ιδιότητά του ως Προέδρου της «Επιτροπής Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας» ο Γ. Σπιλάνης θα συναντηθεί με τους Δημάρχους των νησιών προκειμένου να εξεταστούν τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμα σχετικά με την αδειοδότηση των πηγών. Παράλληλα, θα συζητηθούν και οι δυνατότητες για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές και να εκσυγχρονιστούν για να προσελκύσουν ένα ευρύ κοινό που αναζητά όχι απλά τη θεραπεία, αλλά τη χαλάρωση και την ευεξία.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξουν συναντήσεις και με άλλους φορείς, ώστε να εξεταστεί με ποιον τρόπο η ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας, που συνδυάζεται απόλυτα με την διατροφή, το περιβάλλον, τις υπαίθριες δραστηριότητες και μπορεί να γίνει η βάση για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης των νησιών μας. Στόχος είναι να σχεδιαστούν δράσεις που να μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2021-27.

Ενόψει του 3ου Συνεδρίου

24 Ιανουαριου 2020
ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ
Ενόψει του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, πραγματοποίησε χθες, στις 7 το απόγευμα, ανοιχτή εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο».

Τοίχο πόρτα

24 Ιανουαριου 2020
Πορεία στη ΓΓΑΝΠ
Μετά το τέλος των κεντρικών ομιλιών στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, για να επιδώσουν το ψήφισμα της κινητοποίησης.

Στην κεφαλή της πορείας, διοργανωτές της απεργίας, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι καθώς και στενοί συνεργάτες των τριών αυτοδιοικητικών του τόπου μας.

Χαρακτηριστικό της μεγαλείωδους πορείας και της τεράστιας συμμετοχής του κόσμου, είναι το γεγονός ότι ενώ η κορυφή της συγκέντρωσης είχε φτάσει στο ύψος του Λιμεναρχείου, οι τελευταίοι μόλις ξεκινούσαν από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η κεφαλή της πορείας έφτασε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι. Η πόρτα, όμως, ήταν κλειδωμένη και κανείς δεν υπήρχε στο κτίριο, για να παραλάβει το ψήφισμα κατά τα ειωθότα, που απουσία του Γενικού Γραμματέα (και στην προκειμένη περίπτωση της Χρ. Καλογήρου), το ψήφισμα παραλαμβάνει ο Διευθυντής ή κάποιος διοικητικός υπάλληλος.

Οι διοργανωτές κατήγγειλαν το γεγονός της απουσίας εκπροσώπου της ΓΓΑΝΠ να παραλάβει το ψήφισμα ως ένδειξη σεβασμού στους χιλιάδες νησιώτες που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Κ. Μουτζούρης, θυροκόλλησε το ψήφισμα στην είσοδο του κτιρίου, λέγοντας πως αισθάνεται ότι παίζει το ρόλο του δικαστικού κλητήρα.

Σε δήλωσή του, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είχαμε σήμερα μια εκπληκτική ανοιχτή συγκέντρωση, στην οποία υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 10 χιλιάδες συμπολίτες μας. Έγινε μια ειρηνική πορεία έως τη Γενική Γραμματεία, όπου, δυστυχώς και στηλιτεύω το γεγονός αυτό, δεν βρέθηκε κάποιος να παραλάβει το ψήφισμα του λεσβιακού λαού. Παρολ' αυτά, το θυροκολλήσαμε σαν άλλοι δικαστικοί κλητήρες και προχωράμε αύριο με τις κινητοποιήσεις μας στην Αθήνα, όπου ελπίζουμε το Μέγαρο Μαξίμου να είναι ανοιχτό να μας δεχθεί, όπως και η Βουλή.

Περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της κυβέρνησης, ποιες συζητήσεις θα γίνουν και την Παρασκευή θα ανακεφαλαιώσουμε και να προχωρήσουμε με συνετά βήματα, στο πλαίσιο της νομιμότητας».

Βράβευση

24 Ιανουαριου 2020
Mεγάλες επιτυχίες στον τομέα δίωξης της διακίνησης ναρκωτικών
-Την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας  της Λέσχης Αξιωματικών Λ.Σ.,

-βραβεύτηκε η Περιφερειακή Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης στο πρόσωπο του Διοικητή της, Σημαιοφόρου Λ.Σ Γεωργίου Κουτρουμπίλα,

-για τις μεγάλες επιτυχίες στον τομέα δίωξης της διακίνησης  ναρκωτικών κατά το 2019.

-Διάκριση που αποτελεί επιβράβευση του συνόλου των στελεχών που υπηρετούν στο Κ.Λ. Μυτιλήνης, που παρ' όλες τις άοκνες προσπάθειες ανταπόκρισης που καταβάλουν στον τομέα των εισερχομένων μεταναστευτικών ροών,

-συμβάλλουν καθοριστικά και σε άλλους τομείς, όπως της πάταξης του εγκλήματος των ναρκωτικών ουσιών.

-Στην εκδήλωση παρέστη ο Κεντρικός Λιμενάρχης Μυτιλήνης, Αντιπλοίαρχος, Κων. Φλουρής.

Όχι σε τιμωρητικές διατάξεις

24 Ιανουαριου 2020
Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών
Σε τρίωρες στάσεις εργασίας προχώρησαν την Τρίτη και χθες Πέμπτη οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο των πανελλαδικών δράσεων διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών, για το άρθρο του νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίστηκε τελικά χθες από τη Βουλή, που προβλέπει μεταξύ άλλων, την εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων με αυτά της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου την Τρίτη και χθες το μεσημέρι, καθώς και συνάντηση με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μαρία Παπαδανιήλ.

Αναφερόμενη η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασιλεία Καλαμιδιώτου, στο διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων αυτών, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι δύο σημεία κυρίως βρίσκουν τον εκπαιδευτικό κόσμο κάθετα αντίθετο με την εφαρμογή τους.

«Το πρώτο σχετίζεται με την πρόθεση της κυβέρνησης να ενσωματώσει στις αλλαγές για την Παιδεία και το Εκπαιδευτικό σύστημα άρθρο, που θα προβλέπει την εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων -που μέχρι πρότινος θεωρούνταν πτυχία μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης- με αυτά της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Έτσι, οι συγκεκριμένοι τίτλοι σπουδών θα γίνονται πλήρως αποδεκτοί, όπως ακριβώς των Πανεπιστημίων, για διορισμό στα σχολεία. Ουσιαστικά όπως αναφέρει η Υπουργός, το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί προσαρμογή σε κοινοτική οδηγία.

Την ίδια στιγμή που ανοίγει η πόρτα των σχολείων για τους απόφοιτους κολλεγίων, σε προηγούμενες διαδικασίες διαγωνισμών στην Ειδική και τη Γενική Εκπαίδευση αποκλείστηκαν εκατοντάδες συνάδελφοι απόφοιτοι των Ακαδημιών διετούς φοίτησης και δεν είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διαδικασία εξομοίωσης των πτυχίων τους, αν και είχαν υπηρετήσει επί χρόνια από θέσεις αναπληρωτών και όχι μόνο και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς είχαν λάβει μέρος και σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Το δεύτερο σημείο ριζικής διαφωνίας με το Υπουργείο είναι η λεγόμενη τιμωρητική διάταξη για όσους δεν αποδέχονται την τοποθέτησή τους σε κάποιες περιπτώσεις σχολείων ως αναπληρωτές.

Δυστυχώς, το Υπουργείο με τη διάταξη αυτή, τιμωρεί τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μονίμως είναι με μια βαλίτσα στο χέρι και μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αντί να προσαρμοστεί στην κοινοτική οδηγία για προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία, και να πράξει τα ανάλογα, προχωρά σε τιμωρητικές διατάξεις.                           Μ.Χ.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ «Δ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
24 Ιανουαριου 2020
24 Ιανουαριου 2020
24 Ιανουαριου 2020
24 Ιανουαριου 2020
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε