ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Τεταρτη 6 Ιουλιου 2022
ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 19 Μαίου 2015

Αξιοποίηση & ευπρεπισμός παραλιών

19 Μαιου 2015
Ομόφωνες αποφάσεις της Κοινότητας Μυτιλήνης

Υιοθετώντας πλήρως την άποψη, ότι η ανάπλαση, διαμόρφωση και αξιοποίηση των ακτών παραλιών σε όλη την επικράτεια της Μυτιλήνης, αποτελεί μείζον σημασίας ζήτημα, αφενός για τον ευπρεπισμό και την τουριστική ανάπτυξη της πόλης και αφετέρου για την παροχή διεξόδων αναψυχής στους δημότες, το Συμβούλιο της πόλης έλαβε τις ακόλουθες ομόφωνες αποφάσεις: 

 

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΒΙΓΛΑΣ

Το Δ.Σ. της Κοινότητας Μυτιλήνης, έγινε αποδέκτης:

α) προφορικών αιτημάτων τόσο κατοίκων της πόλης, όσο και επαγγελματιών του τουριστικού τομέα της περιοχής Βαρειάς Νεάπολης, για ανάπλαση, ευπρεπισμό και αξιοποίηση της γνωστής παραλίας  Βίγλας (έμπροσθεν του πρ. εστιατορίου ΑΧΙΒΑΔΑ) και  

β) σχετικής επιστολής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Λέσβου, με την οποία ζητείται η κατάθεση προτάσεων του Συμβουλίου, σχετικά με τη δημοπράτηση τμημάτων αιγιαλού παραλίας εντός των ορίων της πόλης, για άσκηση δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης λουομένων και αναψυχής του κοινού.

Ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Πάνος Πίτσιος, πρότεινε τα παρακάτω που έγιναν ομόφωνα δεκτά.

«Η διατήρηση, η βελτίωση, ο ευπρεπισμός, η ανάπλαση δημιουργία και η αξιοποίηση των ακτών, πρέπει να είναι δίχως υπερβολή η πρώτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής, με δεδομένο ότι η τουριστική ανάπτυξη της πόλης και του νησιού γενικότερα, αποτελούν ύψιστης σημασίας θέμα και όχι απλά λεκτική προσέγγιση». Αποδεχόμενος ότι οι παρεμβάσεις στον τομέα αυτό μέχρι σήμερα στη Λέσβο και ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη, είναι απόλυτα μηδενικές, όταν σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού που έχουν αναπτυχθεί ή προσπαθούν να αναπτυχθούν τουριστικά, εφαρμόζονται κατά κόρον σύγχρονες και ήπιες μέθοδοι ανάπλασης και διαμόρφωσης ακτών (τεχνητή ανάπλαση, βυθισμένοι κυματοθραύστες, βυθισμένοι πρόβολοι, πλωτοί κυματοθραύστες, κ.α.), τόνισε:

«Όλες οι παραλίες της ευρύτερης ακτογραμμής της πόλης, που δεν έχουν ακόμη τσιμεντοποιηθεί, τόσο στην ανατολική πλευρά της (από Κράτηγο αεροδρόμιο μέχρι Παναγιούδα) όσο και στη δυτική πλευρά της (κόλπος Γέρας), καθώς επίσης και όλες οι παραλίες της χερσονήσου της Αμαλής αλλά και του νησιού γενικότερα, πρέπει με ειδικές παρεμβάσεις επιστημονικές τεχνικές (τοποθέτηση ειδικών κάθετων ή εγκάρσιων πέτρινων προβόλων, δημιουργία αμμουδιάς σε μικρές αγκάλες, σπάσιμο πετρωδών υποστρωμάτων, κ.λπ.), να γίνουν όμορφες και λειτουργικές, για χρήση από τους λουόμενους τουλάχιστον 6 μήνες το χρόνο.

Στη συνέχεια, απαιτείται η αξιοποίησή τους, με όλες τις σύγχρονες υποδομές και τον απαραίτητο εξοπλισμό για άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν όσους ντόπιους και ξένους λουόμενους επιθυμούν, καθώς και ο συνεχής καθαρισμός τους, με την προμήθεια ειδικού μηχανήματος καθαρισμού των ακτών. Εννοείται ότι η πρόσβαση των λουομένων στις παραλίες αυτές που διαθέτουν τον οποιοδήποτε εξοπλισμό, θα πρέπει να είναι απολύτως ελεύθερη (χωρίς χρέωση εισόδου).   

Τότε και μόνο τότε, οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες θα αρχίσουν να σκέπτονται ότι ίσως θα ήταν σκόπιμο να παραμείνουν και στην πόλη, προκειμένου να περάσουν μέρος των διακοπών τους εκεί.

Η εν λόγω ιστορική παραλία της Βίγλας επί σειρά ετών (δεκαετίες του 60, του 70 και του 80), ήταν ο σπουδαιότερος ίσως προορισμός για του κατοίκους της Μυτιλήνης, προκειμένου να κάνουν θαλάσσια μπάνια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεδομένου ότι διέθετε εκπληκτική αμμουδιά. Μετά από τη διαμόρφωση με τη δημιουργία τοιχίου και πλακόστρωτου πεζοδρομίου για περπάτημα, αλλά και την τοποθέτηση των μπαζών από τη λάξευση του λόφου του αεροδρομίου, η παραλία έχασε την αίγλη της και υποβαθμίστηκε πλήρως, με αποτέλεσμα σήμερα παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί και διαθέτει αμμώδες υπόστρωμα σε πολλά σημεία της, να μην είναι πλέον επισκέψιμη από το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της πόλης μας, πλην ελαχίστων.

Μία απλή δε παρατήρηση, μπορεί να πείσει τον καθένα, ότι όχι μόνο δεν έλκει τον οιονδήποτε για θαλάσσιο μπάνιο, αλλά αντιθέτως τον αποτρέπει να πλησιάσει, αφού η κατάστασή της είναι από τραγική έως ντροπιαστική (βλ. φωτογραφίες), με εμφανέστατα τα σημάδια της πλήρους και χρόνιας εγκατάλειψης.  

Δεδομένης της αλματώδους οικιστικής ανάπτυξης των επιχειρηματικών μονάδων που έχουν δραστηριοποιηθεί, δημιουργώντας μια μικρή τουριστική υποδομή, γίνεται αντιληπτό ότι θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα η περίπτωση ανάπλασης της παραλίας αυτής, καθώς και πολλών άλλων που γειτνιάζουν προς βορρά και νότο, είτε από υπάρχουσες μελέτες, είτε με την εκπόνηση μιας νέας μελέτης.

Είναι δε απολύτως βέβαιο, ότι υπάρχουν σχετικές μελέτες εδώ και μια δεκαετία, οι οποίες έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες. Οι μελέτες αυτές, έχουν εκπονηθεί τόσο από τη μελετητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την καθοδήγηση του τ. Πρύτανη και συμπατριώτη μας καθηγητή ειδικού σε θέματα λιμένων & ακτών  Κώστα Μουτζούρη, όσο και από τον καθηγητή Παράκτιας Μηχανικής & Τεχνικών Προστασίας Ακτών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεοφάνη Καραμπά.

Η μελέτη του καθηγητή Θεοφάνη Καραμπά είχε εκπονηθεί μετά το 2006 και ήταν  το αποτέλεσμα μιας στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας που είχε ξεκινήσει το 2005 με την τότε Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής Ανάπτυξης Μυτιλήνης (Δ.Ε.Τ.Α.Μ.), προκειμένου να αναπλαστούν όλες οι παραλίες της πόλης και συνεχίστηκε με την επόμενη Δημοτική Αρχή του Νάσου Γιακαλή και τον Αντιδήμαρχο Έργων Παντελή Πατερέλλη.

Και οι δύο προαναφερόμενες μελέτες, αναφερόταν στο σύνολο της ακτογραμμής της Μυτιλήνης και οπωσδήποτε βρίσκονται στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου».

Το Τοπικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης, αποφάσισε ομόφωνα:   

«Να διερευνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου η περίπτωση ανάπλασης και ευπρεπισμού της παραλίας ΒΙΓΛΑ, σύμφωνα με την παραπάνω εισήγηση, είτε από υπάρχουσες μελέτες, είτε με την εκπόνηση μιας νέας μελέτης, καθώς και η αξιοποίησή της με την άσκηση δραστηριοτήτων (εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, ξαπλωστρών, ομπρελών, τραπεζοκαθισμάτων, λειτουργία αναψυκτηρίου, κ.α.) που εξυπηρετούν τους λουόμενους (ντόπιους και επισκέπτες) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες». 

 

ΑΔΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ακολουθώντας ακριβώς την ίδια φιλοσοφία για την αξιοποίηση και την καλώς εννοούμενη εκμετάλλευση των ακτών, προς όφελος του ντόπιου πληθυσμού, αλλά και συνδράμοντας στην τουριστική ανάπτυξη, το Συμβούλιο της Μυτιλήνης ενέκρινε και χορήγησε άδεια ίδρυσης επιχείρησης αναψυχής και μαζικής εστίασης (καφενείο και ουζερί), στο χώρο του παραδοσιακού caf ΙΣΤΟΡΙΚΟ στη Νεάπολη Μυτιλήνης.

Το συγκεκριμένο κτήριο έχει χαρακτηριστεί από το 1989 ως διατηρητέο και παλιότερα λειτουργούσε ως caf, ενώ η παρακείμενη παραλία, επί σειρά ετών ήταν ένας σημαντικός προορισμός για θαλάσσιο μπάνιο.

Από τότε που το συγκεκριμένο παραδοσιακό caf έπαψε να λειτουργεί, όλη η ακτή και η περιοχή περιέπεσε σε πλήρη παρακμή, με αποτέλεσμα να χαθεί ακόμη μία σημαντική παραλία. 

Το Συμβούλιο της Μυτιλήνης δίνοντας την άδεια λειτουργίας του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ, ως επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος εκτός των καθορισμένων οριογραμμών αιγιαλού και παλαιού αιγιαλού, συμβάλλει στην ανάπλαση με ιδιωτικά κεφάλαια ενός εκ των παραδοσιακών αρχιτεκτονικών κομψοτεχνημάτων της Μυτιλήνης, που επί δεκαετίες βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη.

Επιπλέον ευελπιστεί ότι θα αναβιώσει μία ολόκληρη ξεχασμένη περιοχή, δίνοντας μία ακόμη διέξοδο αναψυχής σε Μυτιληνιούς και επισκέπτες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
5 Ιουλιου 2022
5 Ιουλιου 2022
5 Ιουλιου 2022
5 Ιουλιου 2022
Resource id #8
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Ταξιαρχών 34-36 Κορυδαλλός
  2104959944 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440

  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594
 • Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini

  ψαράδικο

  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε