ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Τριτη 7 Ιουλιου 2020
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Βιβλιοφάγος

8 Ιανουαριου 2019
«Σελάνα»

«Σελάνα»

Του Τ. Θεοδωρόπουλου

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Τιμή: 16,60 ευρώ

Τον Παρθενώνα τον βλέπουμε κάθε μέρα. Είναι ένας από τους ιερούς τόπους του παγκόσμιου πολιτισμού. Ποιοι, όμως, είναι οι χαρακτήρες που τον δημιούργησαν; Ποιος ήταν ο Ικτίνος;

Ο Παρθενώνας, όπως όλα τα μεγάλα αριστουργήατα, κρύβει στη μορφή του και την εμπειρία ζωής του δημιουργού του, του Ικτίνου: τις επιθυμίες, τους έρωτες, τις απογοητεύσεις, τις αμφιβολίες, τις αγωνίες και τους φόβους του. Τη δίνη αυτής της επειρίας σαρώνει η μυθιστορηατική αφήγηση ταξιδεύοντας στην άλλη άκρη του χρόνου, στην καρδιά μιας Αθήνας, όπου ο δήος είναι «τύραννος», όπως τον αποκαλεί ο Ευριπίδης, και οι θεοί εξακολουθούν να ενδιαφέρονται και να παρεμβαίνουν στο ανθρώπινο σύπαν. Οδηγός στην περιπέτεια η δαιονική και μαγευτική συγχρόνως Σελάνα, σύντροφος ζωής του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα.
Ένα μυθιστόρημα για την περιπέτεια της δημιουργίας.
...ε το μυθιστόρημα αυτό γεύτηκα τα αποφάγια που άφησε στο τραπέζι της η ευωχία των μελετητών τόσων αιώνων. Πέρασα χρόνια διαβάζοντας τα έργα τους, άλλοτε ε περιέργεια, άλλοτε ε θαυασό, κι άλλοτε από υποχρέωση. Όως άλλο έψαχνα, κι ας ήξερα πως δεν θα πορέσω να το βρω στις σελίδες που καταγράφουν ε εξαιρετική ακρίβεια αριθούς, διαστάσεις, αποστάσεις και όσα άλλα έσα διαθέτει ο ανθρώπινος νους για να περιγράψει το ορατό. Οι πειρασμοί ήσαν πολλοί. Σκέφτηκα ια Bιογραφία του Παρθενώνα που θα στηριζόταν αποκλειστικά σε ιστορικές μαρτυρίες, από τον Κέκροπα ως τον Μανόλη Κορρέ. Όως τελικά υπέκυψα στην έξη ου την έξη του μυθιστοριογράφου διότι αυτή υπηρετεί καλύτερα το ζητούμενο. Επειδή όως το Μυθιστόρημα του Παρθενώνα δεν τελειώνει ε τη δημιουργία του, ευελπιστώ να συνεχίσω ε τα επόενα επεισόδια του μακραίωνος βίου του.

 

«Γάλα μαγνησίας»

Του Κώστα Ακριβού

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Τιμή: 16,60 ευρώ

Ένα μυθιστόρημα, μία κατασκευή δηλαδή με υλικά της φαντασίας, που αναζητεί την αλήθεια: μπορούμε να εμπιστευτούμε το παρελθόν αποκλειστικά στη δική μας μνήμη ή μήπως χρειαζόμαστε και την εκδοχή των φίλων, όσο επώδυνη κι αν είναι αυτή;

Νεανικοί έρωτες, ποδόσφαιρο στις αλάνες, τσιγάρα στα κρυφά, φάρσες σε καθηγητές και συαθητές, πολιτικές ανησυχίες, σχέδια και όνειρα για το έλλον είναι οι καθηερινές έγνοιες ιας παρέας εφήβων που εγαλώνουν εσώκλειστοι σ' ένα εκκλησιαστικό οικοτροφείο του Βόλου της δεκαετίας του '70.
Σε ια πόλη που καθρεφτίζεται στα νερά του παρελθόντος, σε ια χώρα που προσπαθεί σιγά - σιγά να συνέλθει από τα σκοτάδια της δικτατορίας, ο κάθε άλλο παρά εγαλόσωος Αχιλλάκος, ο ψαροούρης Μπράσκας, ο σωσίας του τραγουδιστή των Rolling Stones Μικ και ο αριστεροπόδαρος Ζερβής είναι έτοιοι να ανοίξουν φτερά για τα ωραία χρόνια που έπονται, ώσπου ένα τραγικό περιστατικό έρχεται να σηαδέψει τη ζωή τους.
Χρόνια αργότερα, οι ήρωες εξακολουθούν να βασανίζονται από αγωνιώδη ερωτήατα σχετικά ' αυτό: Τι πραγατικά συνέβη; Έγιναν όλα έτσι όπως τα θυούνται ή ήπως η νήη του καθενός άλλα γεγονότα τα εξωράισε και άλλα τα αλλοίωσε προς το χειρότερο; Μπορούε να επιστευτούε αποκλειστικά και όνο τη δική ας νήη ή χρειαζόαστε και τις νήες των φίλων ας για να άθουε την αλήθεια, ακόα κι αν αυτή πονάει;
Δεν πορούσε να ξεχάσει. Το υαλό του όλα αυτά τα χρόνια ήταν καρφωένο εκεί. Τις νύχτες έβλεπε εφιάλτες και τη έρα είχε συνέχεια τη σκηνή προς στα άτια του. Άκουγε φωνές. Γύριζε την πλάτη και πίσω του νόιζε ότι φωνάζουν «Βοήθεια!». Στη νήη του δεν είχε ξεθωριάσει ούτε το πρόσωπο, ούτε οι κινήσεις του. Τόσα χρόνια δεν είχαν σταθεί ικανά να νικήσουν ία και όνο έρα, τη Δευτέρα 9 Ιουνίου 1975. Το βλέα του, έτσι όπως σήκωσε τα άτια, είχε ια σκοτεινιά που ε πάγωσε. Όως βιάστηκα, τα χειρότερα δεν τα είχα ακόη ακούσει. Την ώρα που σηκώθηκε είπε εκείνο που έελλε να φέρει τούπα το παρελθόν ου: «Κι αν θες να ξέρεις, εσύ φταις που πνίγηκε!»

 

«Μαύρο πρόβατο στο Τέξας»

Του Κώστα Χαραλά

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Δύο αγόρια 12 ετών. Δύο παράλληλες αφηγήσεις. Ο Φέντι, έτσι τον φωνάζουν στο ιδιωτικό σχολείο που πηγαίνει εξαιτίας της fender κιθάρας του, παίζει τένις. Ο Μπιπί, παρατσούκλι που του έμεινε από τότε που δούλευε σ' ένα βενζινάδικο, μένει με τη μητέρα του και παίζει μπάσκετ.

Πρέπει να προκριθεί στους παγκόσμιους αγώνες τένις εφήβων. Πρέπει γιατί έχει πολλά να αποδείξει τόσο στον απαιτητικό πατέρα του, όσο και στο ιδιωτικό σχολείο που πηγαίνει. Ο «Αμερικάνος», ένας κυνηγός ταλέντων, θα παρακολουθήσει τον αγώνα για τον οποίο προπονείται σκληρά. Ο Μπιπί θέλει να φύγει, να ξεφύγει, από το μίζερο και παραβατικό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει. Και ποιος ξέρει, ίσως η δική του επιτυχία φέρει πίσω τον πατέρα του. Ο Φέντι, κυνικός και ανατρεπτικός, και ο Μπιπί, συναισθηματικός και οραματιστής, αναμετρώνται με τους φόβους και τις επιθυμίες τους, για να βγουν κερδισμένοι. Και ο μόνος τρόπος για να κερδίσουν είναι να μην προδώσουν τα όνειρά τους.

Η νέα αυτή σειρά σύγχρονης λογοτεχνίας απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 8 έως 12 ετών. Αξιόλογοι, βραβευμένοι συγγραφείς γράφουν για θέματα σύγχρονα και επίκαιρα, πιάνοντας τον παλμό της εποχής και τους προβληματισμούς των νέων παιδιών. Οι χαρακτήρες, με τους οποίους μπορούν εύκολα να ταυτιστούν, κυνηγούν τα όνειρά τους, αναμετρώνται με τις δυνάμεις τους, πέφτουν, αλλά βρίσκουν τη δύναμη να σηκωθούν, κάνουν ένα βήμα πιο πέρα, ένα βήμα πιο μακριά αλλά πιο κοντά στον εαυτό τους. Θέλουν να ανήκουν κάπου, ή απλά να εκφραστούν, μακριά από επιδόσεις, πρέπει και συμβάσεις. Με αφορμή μια δραστηριότητα (σκέιτμπορντ, μουσική, χορός, θέατρο, ομαδικά αθλήματα, πρωταθλητισμός, γκράφιτι, βιντεοπαιχνίδια, επιστήμες, ποδήλατο, πολεμικές τέχνες, οποιαδήποτε μορφή έκφρασης και δημιουργίας με την οποία ασχολούνται τα σημερινά παιδιά) ξεδιπλώνονται μοντέρνες ιστορίες, εκτιμώνται αξίες, βρίσκονται λύσεις. Ευγενής άμιλλα, σεβασμός, αυτοθυσία, πίστη στο όνειρο, σχέσεις στο σχολείο ή την οικογένεια, φιλία, υπέρβαση, ενσυναίσθηση είναι μερικά μόνο από τα θέματα που πραγματεύεται η σειρά. Με σεβασμό στη διαφορετικότητα, που στην πραγματικότητα είναι η μοναδικότητά τους.

 

«Δράκουλας»

Του Bram Stoker

Μεταφραστής: Βασίλης Κιμούλης

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Τιμή: 20 ευρώ

Ο ιδιοφυής Ιρλανδός συγγραφέας Μπρα Στόκερ, αξιοποιώντας τη ακραίωνη παράδοση γύρω από τον Δράκουλα της Τρανσιλβανίας, εκδίδει το 1897 το οώνυο αριστούργηά του, το οποίο έχει επηρεάσει όσο λίγα τη σύγχρονη κουλτούρα και έχει γνωρίσει πάπολλες κινηατογραφικές εταφορές.
Η ιστορία ξεκινά ε την επίσκεψη του βρετανού δικηγόρου Τζόναθαν Χάρκερ στον πύργο του Δράκουλα, στα Καρπάθια Όρη, προκειένου να βοηθήσει τον κόη να αγοράσει ένα σπίτι στο Λονδίνο. Ο Χάρκερ θα διαπιστώσει τη φρικτή αλήθεια για τον εντολέα του και θα είνει φυλακισένος στον πύργο του, ενώ ο Δράκουλας θα ταξιδέψει στην Αγγλία προς αναζήτηση αθώων θυάτων για τον κόσο των νεκροζώντανων. Τρεις άντρες, ο δρ. Χέλσινγκ, ο δρ. Σιούαρντ και ο Άρθουρ Χόλγουντ, γίνονται οι σωατοφύλακες του καλού και οι όνοι που θα επιχειρήσουν να σταατήσουν τον Δράκουλα.

 

«Η συμμορία των εραστών»

Του Massimo Carlotto

Μετάφραση: Δήμητρα Δότση

Εκδόσεις: «Μεταίχμιο»

Τιμή: 15,50 ευρώ

Ένα θανάσιμο παιχνίδι ανάμεσα στον Αλιγάτορα και τον Τζόρτζιο Πελεγκρίνι, τον διάσημο παράνομο ντετέκτιβ και το πολυμήχανο εγκληματικό μυαλό αντίστοιχα των μεγαλύτερων επιτυχιών του μπεστελερίστα ιταλού συγγραφέα.

Πάντοβα. Ο Γκουίντο ντι Λέλο, ένας χαμηλών τόνων πανεπιστημιακός καθηγητής, εξαφανίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι έρευνες της αστυνομίας παραμένουν για καιρό άκαρπες και ο φάκελος Ντι Λέλο καταλήγει στο αρχείο μαζί με άλλες υποθέσεις αγνοουμένων. Υπάρχει, όμως, μια γυναίκα που γνωρίζει την αλήθεια: η Οριάνα Πότσι-Βιτάλι, η κρυφή του ερωμένη, παντρεμένη με έναν πάμπλουτο γνωστό ελβετό επιχειρηματία. Η Οριάνα, όμως, επιλέγει να κρατήσει το στόμα της κλειστό για να μη μαθευτεί η ερωτική τους περιπέτεια, ώσπου στο τέλος, βασανισμένη από τύψεις, απευθύνεται στον παράνομο ντετέκτιβ Μάρκο Μπουράτι, γνωστό ως Αλιγάτορα. Ο Μπουράτι αναλαμβάνει την υπόθεση μαζί με τους πιστούς συνεργάτες του, τον ηλικιωμένο γκάνγκστερ Μπενιαμίνο Ροσίνι και τον Μαξ τον Μνήμη, παλιό μέλος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Στην αρχή η υπόθεση μοιάζει αδιέξοδη, ώσπου ένα φαινομενικά ασήμαντο σημάδι θα οδηγήσει τους τρεις φίλους στη δίνη μιας σκοτεινής ιστορίας που θα τους αναγκάσει να έρθουν αντιμέτωποι με το πολυμήχανο εγκληματικό μυαλό του Τζόρτζιο Πελεγκρίνι.

Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, απομεινάρια ενός αλλοτινού υποκόσμου που σιγά - σιγά σβήνει, θα παλέψουν με κάθε τρόπο ενάντια στους εχθρούς τους και στη νέα τάξη πραγμάτων του οργανωμένου εγκλήματος έχοντας έναν ακόμα αντίπαλο να πολεμήσουν: τον αμείλικτο χρόνο.

 

«Δολοφονία στο νεκροταφείο»,

Του Ισιδώρου Καρδερίνη

Εκδόσεις «Μέθεξις»

Ο δικαστής Άγγελος Λαϊνόπουλος δολοφονείται με τρεις σφαίρες στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Την έρευνα για την εξιχνίαση του στυγερού εγκλήματος αναλαμβάνει ο αστυνόμος του τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ελληνικής Αστυνομίας Γιώργος Σερίφης.

Ο Σερίφης κατασταλάζει ότι πρέπει να αναζητήσει τον δολοφόνο μέσα από τρεις υποθέσεις που είχε εκδικάσει κατά την τελευταία δεκαετία ο Λαϊνόπουλος, ως πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών. Συγκεκριμένα, μια υπόθεση πλαστογραφίας και κακουργηματικής φοροδιαφυγής σε βάρος του Δημοσίου, μια υπόθεση λαθρεμπορίου ναρκωτικών και εμπορίου λευκής σαρκός και μια υπόθεση τρομοκρατίας. Έτσι, προκύπτουν τρεις ύποπτοι.

Στην πορεία της έρευνας προκύπτουν άλλοι δυο ύποπτοι. Ποιος από τους πέντε είναι ο δολοφόνος;

 

«Ο πυροβάτης των αστεριών»

Του Θ. Κουκια

Εκδόσεις «Κέδρος»

Τιμή: 12,00 ευρώ

Πώς είναι να προσπαθείς να καταλάβεις ποια είναι η θέση σου στον κόσμο, όταν ο ίδιος ο κόσμος δείχνει να τα 'χει χαμένα;

Ο Τίτος είναι ένας εσωστρεφής έφηβος που πάσχει από την πιο περίεργη ασθένεια που υπάρχει. Μια πάθηση που κάνει τα οστά του πορσελάνινα. Η κατάστασή του δεν του επιτρέπει να πηγαίνει σχολείο. Έτσι μαθαίνει να εξηγεί τον κόσμο παρατηρώντας τον από το μπαλκόνι και τον υπολογιστή του. Μετατρέπεται σιγά - σιγά σε ένα avatar, που αισθάνεται άνετα μόνο στην ψηφιακή κοινωνία. Μια μέρα ο αδερφός του τον παίρνει μαζί του στη δουλειά, κρυφά από τους γονείς τους. Ένα λάθος του Τίτου θα αποτελέσει την αφορμή για να ξεκινήσει μια περιπλάνηση στην πόλη, μια πόλη που προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της εν μέσω οικονομικής κρίσης, βίας και ρατσιστικών παραληρημάτων και να ζήσει την πιο περίεργη και ανατρεπτική νύχτα της ζωής του. Θα συναντήσει τη Ρούσα, το ομορφότερο και πιο φωτογραφημένο, μα ωστόσο παράξενο, κορίτσι του σχολείου, που δεν τρώει μοβ φαγητά. Και κάπου εκεί ίσως συναντήσει και τον εαυτό του.

Μια περιπέτεια ενηλικίωσης μέσα σε μια κοινωνία που παλεύει να υπάρξει. Μια ιστορία για έναν νέο που αναζητά απαντήσεις στην Ελλάδα του σήμερα χωρίς megabytes στο κινητό του. Για έναν νέο διαφορετικό, που ψάχνει να βρει αν υπάρχουν και άλλοι διαφορετικοί άνθρωποι εκεί έξω.

 

 

Βιβλιοπαρουσίαση

«Λεσβιακό Ημερολόγιο 2019

Του Παναγιώτη Σκορδά

Εκδόσεις «Μύθος»

Παρουσία πολλών συνεργατών, αναγνωστών, φίλων του «Λεσβιακού Ημερολογίου. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός», της Εντεταλμένης Συμβούλου Πολιτισμού-Τουρισμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου Αγγελικής Σαραντινού, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αριστείδη Καλάργαλη, του Προέδρου του Αναγνωστηρίου Αγιάσου Κλεάνθη Κορομηλά, του Προέδρου του Παγγεραγωτικού Συλλόγου Γιώργου Ζορμπά, του Προέδρου της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών Στρατή Αναγνώστου, κ.ά. παρουσιάστηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, στο καφέ «Πανελλήνιον», το βιβλίο του φιλολόγου, συγγραφέα και Διευθυντή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης Παναγιώτη Σκορδά «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2019», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μύθος».

Πρώτος μίλησε εκ μέρους των εκδόσεων «Μύθος» ο Άγγελος Μουζάλας, ο οποίος τόνισε ότι ο εκδοτικός οίκος με το «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2019» ολοκλήρωσε το 2018 μια σειρά από εκδόσεις που αναδεικνύουν τον μακρόχρονο Λεσβιακό πολιτισμό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα τρία Λεσβιακά  Ημερολόγια 2017, 2018, 2019 του Παναγιώτη Σκορδά θα κυκλοφορήσουν τον επόμενο μήνα όλα μαζί σε ειδική κασετίνα και ειδική τιμή, για να δοθεί η δυνατότητα σ' αυτούς που δεν τα έχουν στη βιβλιοθήκη τους, να τα αποκτήσουν σε προσιτή τιμή. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα είναι έτοιμη η ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου και το ηλεκτρονικό κατάστημα πωλήσεων. Τέλος, ευχαρίστησε τους χορηγούς για την οικονομική βοήθεια και την ηθική παρότρυνση.

Τις πενήντα περίπου εργασίες του τόμου και τους συγγραφείς, το πολυσέλιδο αφιέρωμα στο φωτογραφικό έργο του Δημήτρη Ταλιάνη παρουσίασαν αναλυτικά ο Μάκης Αξιώτης, ερευνητής-συγγραφέας και ο Στρατής Τζιμής, φιλόλογος-τ. Περιφερειακός  Διευθυντής Εκπαίδευσης. Και οι δυο ομιλητές στάθηκαν ιδιαίτερα στην πλούσια θεματολογία, στην πρωτοτυπία των μελετών, στην γραφιστική και εκτυπωτική ποιότητα, στην σοβαρή και κοπιώδη δουλειά του υπευθύνου Παναγιώτη Σκορδά, αλλά και στη δυνατότητα που δίνει το Λ.Η σε παλιούς και νέους συγγραφείς και εικαστικούς να δημοσιεύσουν και να εκφραστούν.

Ο Παναγιώτης Σκορδάς με τη σειρά του αναφέρθηκε στην ιστορία, την ιδιαιτερότητα και την αξία των Λεσβιακών Ημερολογίων στο νησί μας και στην δική του προσπάθεια που ξεκίνησε το 2011 με έξι τόμους (2011-2016) από τις εκδόσεις «Αιολίδα» και συνεχίζεται με τις εκδόσεις «Μύθος» (2017-2019). «Εκτός από το πλούσιο παρελθόν του νησιού, το Λ.Η  αποτιμά και το παρόν, προβάλλει γεγονότα και πρόσωπα που διακρίνονται, θέλοντας στο μέτρο του δυνατού να προκαλέσει συζήτηση για το μέλλον» σημείωσε ο συγγραφέας και επιμελητής της σειράς.

Η εκδήλωση έκλεισε με κλήρωση μιας φωτογραφίας μεγάλων διαστάσεων του Δημήτρη Ταλιάνη, που κέρδισε η αρχαιολόγος Μαρία Παππά.

Φωτο εκδήλωσης: Βασίλης Ραϊστέλλης

 

Κριτική

«Λεσβιακό Ημερολόγιο 2019

Ανθούλας Δανιήλ

                                      Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας,

συγγραφέας, κριτικός

 

Η συνήθεια καλά κρατεί και το Λεσβιακό Ημερολόγιο 2019 έρχεται να προστεθεί στο χορό των άλλων που έχουν προηγηθεί και του απλώνουν το χέρι τον κρίκο, ήθελα να πω- στην ατέρμονη αλυσίδα που συνιστά η παράδοση.

Η παράδοση έχει δύο όψεις. Η μία είναι εκείνη που επαναλαμβάνει τα παλιά, πάλι και πάλι, πανομοιότυπα. Η άλλη είναι εκείνη που παραλαμβάνει και δημιουργικά αναδιαμορφώνει και επικαιροποιεί ό,τι  παραλαμβάνει. Έτσι «και τα καινούρια φαίνονται κι εκείνα σαν παλαιά» και «τα παλαιά φαίνονται κι εκείνα σαν καινούρια», λέει ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, που έχει τις ρίζες του βαθιά στη λεσβιακή γη.

Ο επιμελητής του Ημερολογίου, διδάκτορας φιλολογίας, Παναγιώτης Σκορδάς, με γνώση και σοφία πετυχαίνει χρόνια τώρα τη σύμπλευση του παλαιού με το καινούριο, εφόσον ένα ημερολόγιο είναι νέο, αλλά από τη φύση του είναι μέρος μιας μακράς σειράς, που όσο προχωρά στο χρόνο, αποσύρεται συγχρόνως. Ο Π.Σ στον πρόλογό του, μας δίνει εν περιλήψει το όλο, με πρώτο και κυρίαρχο θέμα το άλυτο προσφυγικό που ταλανίζει το νησί τα τελευταία χρόνια, τις καταστροφές από τις βροχοπτώσεις, την πτώση της τιμής του λαδιού και πολλά, ευχάριστα και δυσάρεστα, τέτοια που κάνουν τη ζωή και γλυκιά και πικρή. 

Η ευρύτερη θεματική είναι, όπως είναι φυσικό, και επίκαιρη και διαχρονική. Μπαίνοντας στο τεύχος, πανηγυρικά, πλέον, βρισκόμαστε μπροστά στην «προσωπογραφία» της Λέσβου, φιλοτεχνημένη από τον επιτυχημένο γόνο της, τον Δημήτρη Ταλιάνη, που φωτογράφησε τις φανερές της χάρες και αποκάλυψε την αρχαία και πάντα ζωντανή ψυχή της.

Το αφιέρωμα στον Ταλιάνη περιλαμβάνει πέντε κείμενα, τα οποία αφορούν την προσωπικότητα και το έργο του, διανθισμένο με τις ωραίες φωτογραφίες του, τις θάλασσες, τους ψαράδες και τα δίχτυα τους, τις πολύχρωμες ραβδώσεις του απολιθωμένου δάσους, τους ήπιους καστανούς λόφους, τις όμορφες μικρές χερσονήσους, τις επιβλητικά χιονισμένες στέγες, όπως τις συλλαμβάνει ο φακός μέσα από το φράγμα των γυμνών κλαδιών ενός ηλικιωμένου δέντρου, το Μαχαιροποιείον, το λεσβιακό φως που χρυσό πέφτει πάνω στα νερά και το γαλάζιο, διαβαθμισμένο σε ζώνες που λες, θάλασσα είναι ή βουνά; Το καφενείο Ερμής στην Απάνω Σκάλα, ο χορός των γλάρων, κι άλλα νερά λαμπερά «στα χίλια χρώματα» που θα έλεγε και ο ποιητής. Στο κείμενο που κλείνει την ενότητα, «Σε πρώτο πρόσωπο», ο Ταλιάνης εξομολογείται ότι, αφορμώμενος από τον Ελύτη, ξεκίνησε να φωτογραφίζει, βρίσκοντας τα τοπία που αναλογούσαν στους στίχους των Προσανατολισμών του,  επειδή ο Ταλιάνης πίστεψε στα λόγια του ποιητή ότι «ένα τοπίο είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού πάνω στην ύλη». Έτσι, με τις μικρές δυνατότητες και τις λιγοστές γνώσεις στη φωτογραφία, στην αρχή, και με δόσεις υπερβολής και όνειρα μεγάλα, να κατακτήσει τις θάλασσες, βγήκε στη φύση να την αντιμετωπίσει με το μάτι στο φακό. Και τα κατάφερε μια χαρά. Η Ελλάδα αναδύθηκε μέσα από τις φωτογραφίες του με το πνεύμα και το ήθος της. Οι πάνω από σαράντα εκδόσεις Λευκωμάτων του Ταλιάνη μάς δείχνουν το βλέμμα του το αλλιώτικο,  κάθε φορά πιο μεστό, πιο ώριμο, πιο βαθύ. Βλέμμα που έβλεπε την ψυχή, παλαιότερα, βλέμμα που βλέπει τα χρώματα του χρόνου, πλέον.

Ακολουθούν οι ενότητες «Πρώτη Γραφή Πρώτη Ανάγνωση» πεζά και ποιήματα γεμάτα από την ανθρωπιά, συμπόνια και αγάπη για τα ζώα και τους δυστυχείς. Στο «Αφιέρωμα στον Στρατή Μυριβήλη» δύο σημαντικά κείμενα. Το ένα της Μαρίας Μανδαμαδιώτου με αναφορές στη Ζωή εν Τάφω και το άλλο του Νίκου Σαραντάκου στις «Είκοσι λέξεις από τον Βασίλη Αρβανίτη». Στα τέσσερα πολύ ενδιαφέροντα κείμενα για την  «Αρχαιολογία», αναδύεται η αρχαία λεσβιακή ψυχή. Κι άλλα κείμενα για την «Αρχαία Λέσβο», για τη «Φύση και το Περιβάλλον».

Στην ενότητα, «Πρόσωπα», ο Παναγιώτης Σκορδάς συνομιλεί με τον Δημήτρη Μαρωνίτη. Μια επίσκεψη του μεγάλου δασκάλου στη Μυτιλήνη μάς μεταφέρει στο 2001. Επιστημονική ενημέρωση πάνω στα φιλολογικά μας πράγματα και αναμνηστικές φωτογραφίες με όλη την παλιά φρουρά των φιλολόγων που είχαν τη χαρά και την τιμή να βρίσκονται εκεί, να ακούν και να απολαμβάνουν. Και κάτι που δεν πρέπει να παραλείψουμε, όσοι είχαμε την εμπειρία το ξέρουμε καλά. Κάθε φορά που η φιλολογική ανάγκη μας καλούσε στη Λέσβο, ζούσαμε σε έναν παράδεισο φιλοξενίας, περιηγήσεων, εκδηλώσεων. Το αφιέρωμα κλείνει με μια δημοσίευση του Δ. Μαρωνίτη στο Βήμα, όπου σε ένα, της μιας σελίδας κείμενο, περιέγραψε αυτόν τον παράδεισο της Λέσβου και κατέληξε με τη φράση: «Ανεπανάληπτο νησί, τιμημένο με μεγάλα ονόματα, παλιά και νέα».

Ακολουθούν η «Νεότερη Λέσβος» με τέσσερα κείμενα, και οι «Τέχνες» με δύο, «Η Λέσβος, ο Χρόνος, οι Άνθρωποι, οι Ιστορίες τους», με οχτώ κείμενα.

Στο τεύχος υπάρχει και ένα D.V.D. με δυο λεσβιακά ντοκιμαντέρ από το Φεστιβάλ Aegean docs. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε το πλούσιο εικαστικό υλικό, με το οποίο είναι κοσμημένο το Ημερολόγιο, φωτογραφίες, γράμματα, πρόσωπα, κτήρια. Το χαρτί τέλειο, τέλεια και η φωτογραφία.

Όπως καταλαβαίνουμε, δεν πρόκειται απλώς για ένα Ημερολόγιο, όπου βλέπουμε τις μέρες να τρέχουν η μία πίσω από την άλλη, αλλά πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο από τους λεσβιακούς θησαυρούς που είναι ανεξάντλητοι και ικανοί να γεμίσουν πολλά ακόμα Ημερολόγια. Το 2019 είναι μπροστά μας και η ζωή μια πρόκληση, που μας καλεί να την αντιμετωπίσουμε. 

Συγχαρητήρια θερμά στον Παναγιώτη Σκορδά και σε όλους τους   εξαιρετικούς συνεργάτες, που συνέβαλαν στην τόσο ωραία επιμελημένη έκδοση.

                                           

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
4 Ιουλιου 2020
4 Ιουλιου 2020
4 Ιουλιου 2020
4 Ιουλιου 2020
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε