ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Πεμπτη 23 Ιανουαριου 2020
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Βιβλιοφάγος

19 Φεβρουαριου 2019
«Συνάντηση με έναν νέο γιατρό»

«Συνάντηση με έναν νέο γιατρό»

Του Δ. Λινού

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 15,00 ευρώ

Ο διακεκριμένος καθηγητής με το νέο του βιβλίο δίνει συμβουλές στα νέα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με την Ιατρική, με στόχο να τα βοηθήσει να λάβουν συνειδητά την απόφαση να γίνουν γιατροί.

«Σκοπός είναι έγκαιρα οι μαθητές, οι φοιτητές και γιατροί να μάθουν τι πραγματικά τους περιμένει, για να γίνουν οι καλύτεροι γιατροί» τόνισε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του ο καθηγητής Δημήτρης Λινός. 

Και όπως σημειώνει στην εισαγωγή του βιβλίου του ο καθηγητής Λινός:

Αποφάσισες να γίνεις γιατρός;

Συγχαρητήρια; 

Δεν είμαι σίγουρος. Ναι, θα έχεις τις χαρές της άμεσης θεραπείας του πόνου, ναι, θα σώζεις ζωές, ναι, θα σε ευγνωμονούν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους, ναι, σε κάποιες φάσεις θα αισθανθείς Θεός...

Όχι, δεν θα γίνεις πλούσιος, όχι, δεν θα γίνεις καλός γονιός, όχι, δεν θα αναγνωρισθούν οι αγρυπνίες σου δίπλα στον άρρωστο, όχι, δεν θα κάνεις ποτέ καλές διακοπές. Θα νιώσεις τις δάφνες της εισόδου σου στην Ιερουσαλήμ, αλλά και την προδοσία από τους ίδιους τους ευεργετηθέντες ασθενείς σου. Ίσως και τον ψυχικό θάνατό σου, με λίγες τις πιθανότητες της ανάστασής σου.

Τουλάχιστον όμως, αφού αποφάσισες να γίνεις γιατρός, γίνε ένας πολύ καλός γιατρός. Ο καλύτερος γιατρός στον κόσμο!.

 

«Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές»

Της Τέσυ Μπάιλα

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 15,50 ευρώ

Τη στιγμή που η Δαναή χάνεται στη γέννα, ο άντρας της ο Γιώργης, μαγνητισμένος από την Κίρκη του Κάστρου και από τις χάρες της, αμελεί να γυρίσει και μόλις που διαφεύγει από τη σφαγή των χριστιανών από τους Τουρκοκρητικούς στο μεγάλο Κάστρο, τον Αύγουστο του 1898. Είναι η στιγμή όπου γεννιέται ο ήρωας ενός ολόκληρου κόσμου. Και μαζί του η Κρητική Πολιτεία, που λίγα χρόνια αργότερα θα οδηγήσει στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Αυτός είναι ο αιώνας του ζωγράφου, του Ανέστη, και η ιστορία του είναι η διαδρομή πολλών ανθρώπων, που έζησαν και πέθαναν μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου. Δεν είναι μόνο ο Ανέστης που παρασύρει τον αναγνώστη στις ατραπούς μιας ανεξήγητης μοίρας, είναι κι εκείνοι που συνδέονται μαζί του με δεσμούς αίματος ο παππούς Λεωνίδας, η θεια-Λουλουδιά, η Μυρσίνη, αλλά κι εκείνοι με τους οποίους μοιράζεται εμπειρίες, πάθη, οράματα: η κυρα-Ευτέρπη, η Χριστίνα, η Ισιδώρα και προπαντός ο Μικέλε. Είναι και οι τόποι, η Κρήτη, ο Πειραιάς, η Μακεδονία, που παραδομένοι στις φλόγες και στα καπρίτσια της μεγάλης Ιστορίας δημιουργούν μια υποβλητική ατμόσφαιρα από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. 

Στο μυθιστόρημα της Τέσυ Μπάιλα, ο άνθρωπος γίνεται έρωτας, γίνεται πόλεμος, γίνεται θάνατος, γίνεται τέχνη, ώσπου να ξαναγίνει άνθρωπος.

 

«Αμνησία»

Του Federico Axat

Μεταφραστής: Αγγελική Βασιλάκου

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Τιμή: 15 ευρώ

Μετά την Τελευταία έξοδο, που κυκλοφόρησε σε δεκάδες γλώσσες, ο Αργεντίνος Federico Axat επανέρχεται με ένα ακόμα μοναδικό θρίλερ γεμάτο σασπένς και ανατροπές.

«Ξύπνησα έσα σε ια δίνη αβεβαιότητας, όπως συνέβαινε συνήθως όταν εθούσα και έπεφτα σε άλλο κρεβάτι από το δικό ου. Η πρώτη ου επαφή ε την πραγατικότητα ήταν το απόακρο τρίξιο της κούνιας στην προστινή βεράντα η δεύτερη, το χτύπηα της λάπας καθώς τεντωνόουν, πριν ακόη ανοίξω τα άτια ου. Το οιραίο που στοίχειωνε τη ζωή ου τελευταία έκανε τη λάπα να πέσει και να γίνει χίλια κοάτια. Εκείνη τη στιγή συνειδητοποίησα ότι ήουν ξαπλωένος προύυτα στο πάτωα. Τότε ε την άκρη του ατιού ου διέκρινα το σώα. Όλο αυτό κράτησε λιγότερο από ισό λεπτό, στο υαλό ου όως, τα γεγονότα εκτυλίσσονταν ε τροαχτική βραδύτητα. Γύρισα το κεφάλι, σίγουρος πως κάτι δεν πάει καλά, και είδα το κορίτσι, ε το πρόσωπο στραένο στο πάτωα, σκεπασένο ' ένα λευκό σεντόνι. Το κεφάλι ήταν ελαφρώς γερένο δεξιά, στο έρος που στεκόουν, τα άτια διάπλατα ανοιχτά».

Τι θα έκανες αν ξυπνούσες ε ένα πτώα στο σαλόνι σου χωρίς καία ανάνηση από τις τελευταίες ώρες της ζωής σου;

 

«Όσα δεν γνωρίζατε για την περίοδο από τους Βαλκανικούς Πολέμους έως την Εθνική Αντίσταση»

Των Γιάννη Γρυντάκη, Γιώργου Δάλκου, Άγγελου Χόρτη, Έκτορα Χόρτη

Ένας ακόμα τίτλος της πετυχημένης σειράς που προσεγγίζει την Ιστορία μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, καθώς προβάλλει το άγνωστο, το περίεργο, το «ασήμαντο», το οποίο, όμως, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Πόσα γνωρίζουε πραγατικά για την ιστορία της Ελλάδας κατά το πρώτο ισό του 20ού αιώνα; Οι ιστορικοί δίνουν συνήθως έφαση στα πολεικά γεγονότα, στα κατορθώατα σπουδαίων ανδρών, στους πολιτικούς και κοινωνικούς ανταγωνισούς. Όως πολλά από τα «παραλειπόενα» της Ιστορίας είναι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, ενδιαφέροντα. Αντλώντας από πλήθος πηγών, οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου αναδεικνύουν την αφανή πλευρά της περιόδου 1910-1945: άγνωστα περιστατικά που σχετίζονται ε τις πολεικές επιχειρήσεις, τα στρατιωτικά κινήατα αλλά και σηαντικά κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα (τον Εθνικό Διχασό, τη Δίκη των Έξι, την τύχη των προσφύγων κ.ά.). Επίσης, προβάλλονται στοιχεία της καθηερινής ζωής της περιόδου αυτής, ενώ ζωντανεύουν ο χαρακτήρας και η δράση όχι όνο των πρωταγωνιστών της πολιτικής σκηνής αλλά και προσωπικοτήτων από τον χώρο των επιστηών, των γραάτων και των τεχνών (εταξύ άλλων, Αλ. Δελούζος, Π. Δέλτα, Ν. Καζαντζάκης, Π. Κανελλόπουλος, Κ. Καρυωτάκης, Αλ. Παπαναστασίου, Α. Φλέινγκ).

 

«Ο θησαυρός»

Της Σολωμού - Ξανθάκη Βάσα

Εκδόσεις «Κέδρος»

Τιμή: 11 ευρώ

Το ιστορικό υπόβαθρο της νουβέλας αποτελεί η ιδιοφυής και ευφάνταστη προσωπικότητα του Ερρίκου Σλήμαν, ο οποίος με τις τολμηρές ανασκαφές του προκάλεσε την αναδημιουργία της Ιστορίας του αρχαιότατου προϊστορικού κόσμου μας.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα του Σλήμαν απέδειξαν πως η Τροία και ο Τρωικός πόλεμος δεν ήσαν απλοί μύθοι του Ομήρου, παρά ιστορικά γεγονότα χειροπιαστά.

Τη λογοτεχνική περιβολή, αλλά και πυρήνα ταυτόχρονα της ιστορικής αυτής βάσης κεντά προσεκτικά η δυνατή φιλία των δύο εξαδελφών, της Αυγής και της Αυγούλας, με πυξίδα πάντοτε τις άπειρες μεταφορές της έννοιας του «θησαυρού».

 «...Τα αποτυπώματα των σχέσεών τους του καρδιοριζώματος των ευλογημένων φυλάγονται μυστικά και φτάνουν μέχρις εμάς, όπως συμβαίνει με όλους τους άρρηκτους δεσμούς, στα θεμέλια τα στερεά, τα γαλήνια και φωτεινά των παιδικών χρόνων».

 

«Ο κατάσκοπος του Θεού»

Των Κίρκεγκωρ Σαίρεν & Νησιώτη Κώστα

Μετάφραση: Κώστας Νησιώτης

Εκδόσεις «Κέδρος»

Τιμή: 18,80 ευρώ

«Με διαφορά ο πιο εξέχων διανοητής του 19ου αιώνα».

Ludwig Wittgenstein

Αναφερόμενος στον ρόλο του ως συγγραφέα, ο Δανός φιλόσοφος Σαίρεν Κίρκεγκωρ γράφει: «[...] σε ό,τι αφορά την έννοια της ύπαρξης και την έννοια της χριστιανοσύνης, ενεργώ σαν ένας κατάσκοπος που υπηρετεί μια ανώτερη υπηρεσία, αυτή μιας ιδέας. Δεν έχω κάτι νέο να διακηρύξω, ούτε την εξουσία να διακηρύξω, δεν λειτουργώ φανερά αλλά μυστικά [...] είμαι σαν ένας κατάσκοπος που πληροφορείται τις παρανομίες, τις απάτες και τις ύποπτες υποθέσεις, ένας που δεν παύει να παρακολουθεί, ενώ ο ίδιος βρίσκεται κάτω από την πιο αυστηρή παρακολούθηση [...]».

Ο Σαίρεν Κίρκεγκωρ, ο επονομαζόμενος Κατάσκοπος του Θεού, παρατηρεί με προσοχή το θρησκευτικό κατεστημένο της χώρας του, προκειμένου να διασαφηνίσει, για τον απλό άνθρωπο, την εικόνα του πραγματικού χριστιανού, επαναπροσδιορίζοντας τις θεμελιώδεις έννοιες της εσωτερικότητας και της πίστης.

«Δεν υπάρχει πάθος στη σοφία. Ο Κίρκεγκωρ ωστόσο, ονομάζει την πίστη πάθος». Ludwig Wittgenstein

Στο βιβλίο παρουσιάζεται η εξέλιξη της προσωπικότητας του φιλοσόφου-επιθεωρητή από τα νεανικά γραπτά του έως τα τελευταία του ημερολόγια. Πολλά από τα κείμενα μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

 

«Τη νύχτα που έσβησαν τ' αστέρια»

Του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 15 ευρώ

Τη νύχτα της 20ής Γενάρη η Λένα Μανιέ, μαθήτρια της Τρίτης Λυκείου, εξαφανίζεται. Κανείς δεν ξέρει το γιατί, κανείς δεν έχει καταλάβει κάτι, σε κανέναν δεν έχει πει τίποτα. Το γεγονός αυτό δρα καταλυτικά τις μέρες που ακολουθούν στις σχέσεις συγγενών, φίλων και γνωστών της, καθώς όλοι αναρωτιούνται για το δικό τους ρόλο σε αυτήν την εξαφάνιση, αλλά προπάντων για το ρόλο των υπολοίπων. Εννιά άτομα, εννιά αφηγητές προσπαθούν να δικαιολογήσουν, να συγκαλύψουν, να κατηγορήσουν. Και καθώς περνά ο καιρός, οι σχέσεις τους δοκιμάζονται, αλλάζουν, καταρρέουν.

Το μυθιστόρημα Τη νύχτα που έσβησαν τ' αστέρια είναι ένα βιβλίο με αγωνία και χιούμορ, αλλά και ένα αφήγημα-καθρέφτης όσων ζούμε και δεν τολμάμε να παραδεχτούμε.

 

«Το Αγριότρενο»

Του Θοδωρή Τσεκούρα

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 15 ευρώ

Ένας νεαρός διαφημιστής έχει καταφέρει να ζει εξαργυρώνοντας τα μοναδικά ταλέντα του: τους ψυχαναγκασμούς και τις φοβίες του. Όμως, κάποιο πρωί, ο ήχος του τηλεφώνου τον οδηγεί σε ένα πέρασμα προς ένα μυστικό δάσος, που κατοικείται από εκκεντρικούς κυνηγούς, οι οποίοι χωρίς ποτέ να τον ρωτήσουν για τ' όνομά του τον αποκαλούν «Σακάκι». Εκεί συναντά παράφρονες μοναχούς, αρχαίους Έλληνες θεούς, αρκούδες και ελάφια που μιλάνε και φαντάσματα στρατιωτών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Από τη μία μέρα στην άλλη, ένας άνθρωπος που η ζωή του ήταν μια διαρκής διαδρομή ανάμεσα στο γραφείο και το σπίτι, βρίσκεται να στήνει ενέδρες για να πιάσει σύννεφα, να ερωτεύεται τη θεά Άρτεμη, να συναντά τους νεκρούς γονείς του μέσα σε ένα υποβρύχιο που βυθίστηκε στο Ιόνιο, να ακούει τα μυστικά των μυρμηγκιών, να μαθαίνει το μέλλον της ανθρωπότητας από τον ίδιο τον μάντη Τειρεσία και να κυνηγά, μαζί με έναν άντρα που τον φωνάζουν Δάσκαλο, ένα τρένο που δραπέτευσε από τις ράγες του πριν από εβδομήντα χρόνια.

= = =  == == = = = = = = == = = = = = =

 

Η Λεσβιακή Άνοιξη & η Λεσβιακή Φάλαγγα

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, η εκδήλωση «Η Λεσβιακή Άνοιξη και η Λεσβιακή Φάλαγγα» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κυριών & Δεσποινίδων «Η Ευποιία».

Την εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμό τους η Πρόεδρος του Συλλόγου «Ευποίια» Ευαγγελία Σέρμπου Αβαγιανού και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Πολιτισμού Αγγελική Σαραντινού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε από τον Αριστείδη Κυριαζή η ζωή και το έργο του ποιητή και συγγραφέα Μιχάλη Καρέκου, ενώ η Ταξιαρχούλα Δουρουδή απήγγειλε ποιήματά του.

Ακολούθως, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Λειμώνος Καλλονής Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κουτσαμπάσης και ο δάσκαλος και συγγραφέας Στρατής Μισγίρης παρουσίασαν το βιβλίο «Η Λεσβιακή Φάλαγγα» της συγγραφέως Κωνσταντίνας Βάκκα - Κυριαζή.

Τιμητικές διακρίσεις αποδόθηκαν σε απόγονους μελών της Λεσβιακής Φάλαγγας και συγκεκριμένα στους:

-Βέρρου - Σαλλή Μυρσίνη, σύζυγος απογόνου του Βέρρου Κωνσταντίνου

-Δελήβεη Δημήτρη, απόγονος του Δελήβεη Χριστόφα

-και Καρέκου - Καραμάνου Ελένη, απόγονος του Καρέκου Γεωργίου.

Η Αγγελική Σαραντινού δήλωσε: «Με εκδηλώσεις όπως αυτή, επιχειρούμε να αναδείξουμε την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εργαζόμαστε με σταθερότητα για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο. Θέλω να ευχαριστήσω του ομιλητές για την συμβολή τους στην εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση και τον σύλλογο «Ευποιία» για τη συνεργασία τους».

===========================

 

Τρία βιβλία 

για τους 291 Λέσβιους συμπατριώτες μας 

που εξόντωσαν οι ναζί.    

Του Γ. Γαλέτσα

Παρουσιάστηκαν στη Μυτιλήνη σε τρεις αντίστοιχες εκδηλώσεις που  διοργάνωσαν  οι  Φίλοι  Ιστορικής  Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, στο Δημοτικό Θέατρο και στα Τσαμάκια (χώρο εκτελέσεων). Τα ντοκουμέντα που περιλαμβάνουν, συγκεντρώθηκαν μετά από πολύχρονες  έρευνες και μελέτες του συγγραφέα, σε αρχεία, ληξιαρχεία, δημοτολόγια και βιβλία, που εκπλήσσουν ακόμα και τις οικογένειες όσων έδωσαν την  ζωή τους στον  αντιφασιστικό-αντιναζιστικό  αγώνα.

 

Στο σημάδι...

Το ιστορικό των εκτελέσεων στα «Τσακμάκια» κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής

Φωτογραφίες - ενθύμια

ανακοινώσεις - ντοκουμέντα

Ένα βιβλίο-χρονικό των 17 εκτελέσεων με 42 θύματα, στον επίσημο τόπο εκτέλεσης των Γερμανών τα «Τσακμάκια» κατά την διάρκεια της 40μηνης γερμανικής κατοχής στο νησί της Λέσβου.

Με το βιβλίο αυτό παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά διάφορα ντοκουμέντα όπως ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, ανακοινώσεις εκτελέσεων δημοσιευμένες στην τότε μοναδική σε κυκλοφορία εφημερίδα «Φως», φωτογραφίες εκτελεσμένων. Στο τέλος δε του κειμένου ορισμένων εκτελέσεων, παρατίθεται μια μυθιστορία του συγγραφέα που στο βασικό της κορμό ανταποκρίνεται σε αληθινό σενάριο που φιλοτεχνήθηκε από διηγήσεις συγγενών των εκτελεσμένων.

Αυτά τα πεύκα που φιλοξενούν ακόμα και σήμερα στον κορμό τους τις σφαίρες των εκτελεστικών αποσπασμάτων, που κάποιο πρωινό θέρισαν τις ζωές 42 συμπατριωτών μας ήταν και θα παραμείνουν για δεκάδες ακόμα χρόνια αδιάψευστοι μάρτυρες της εκτέλεσης 42 παλληκαριών που στάθηκαν ορθοί απέναντι στα εκτελεστικά αποσπάσματα που έστησαν τα Γερμανικά στρατεύματα σε τούτο δω τον τόπο. Και  σαν να μην έφτανε αυτό... από εδώ, μέσα σε τσουβάλια με ένα ψαροκάικο θα τους πετάξουν στη θάλασσα ανοιχτά της Φοικιότρυπας... θα τους οδηγήσουν στον αφανισμό επιτείνοντας την θλίψη και την οργή στους συγγενείς των σκορπίζοντας το φόβο σ' ολόκληρο το νησί.

Γι' αυτό τα Τσαμάκια -κι επίσημα πια- με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου από το 2015, αποτελούν ένα Μαρτυρικό Τόπο Ιστορικής Μνήμης της νεώτερης ιστορίας του νησιού που πρέπει κάθε επισκέπτης του να στέκεται με σεβασμό, ως τόπο μνήμης αλλά και ανάχωμα στην ναζιστική πανούκλα.

 

*Λέσβιοι στην εθνική αντίσταση προς το θάνατο

*Λέσβιοι στην εθνική αντίσταση η συνέχεια και το τέλος (2ος τόμος)

Προλογίζει ο Μανώλης Γλέζος 

Δυο βιβλία-ένα οδοιπορικό στα μονοπάτια της φωτιάς που ακολούθησαν οι 249 συμπατριώτες μας.

Δυο βιβλία-ένα χρονικό, μια απόπειρα καταγραφής στο χώρο και στο χρόνο 249 ψηφίδων, ιδιαίτερα άδικων θανάτων, που λησμονήθηκαν και έμειναν στο περιθώριο της τοπικής ιστορίας.

Ένα χρονικό που ξεκινά στις 23 Απρίλη του '41, ημερομηνία υπογραφής συνθηκολόγησης από τον Τσολάκογλου, και τελειώνει στις 8 Μάη του '45, ημερομηνία συνθηκολόγησης του 3ου Ράιχ, που διαρθρώνεται με 5 κεφάλαια ανά τόμο που είναι:

*Στρατόπεδο συγκέντρωσης Π. Μελά και φυλακές Επταπυργίου, με 34 θύματα, όπου 24 εκτελούνται και 10 πεθαίνουν από κακουχίες.

*Στρατόπεδα συγκέντρωσης Χαϊδαρίου, Λάρισας και τόποι εξορίας Αη Στράτης, Ανάφη, Ακροναυπλία. Περιλαμβάνονται 19 συμπατριώτες μας όπου ως κρατούμενοι των στρατοπέδων αυτών, οι 15 εκτελούνται και οι 4 πεθαίνουν από κακουχίες.

*Αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΔΕΣ - Όμηρος. Δεκαεπτά (17)  συμπατριώτες μας σκοτώθηκαν σε μάχες  ή εκτελέστηκαν.

*Μεμονωμένες εκτελέσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας 29 συμπατριώτες μας εκτελέστηκαν σε διάφορες πόλεις, εκτός Λέσβου και Λήμνου, όπου κατοικούσαν την εποχή αυτή. 

*Όμηροι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακές και χώρους καταναγκαστικής εργασίας σε Αυστρία, Γερμανία. Περιλαμβάνονται 17 συμπατριώτες μας που υπόδικοι ή κρατούμενοι μεταφέρθηκαν ως όμηροι, σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και εκτελέστηκαν ή πέθαναν από κακουχίες. 

*Υποχώρηση, συνθηκολόγηση Ελληνικού Στρατού-Μάχη της Κρήτης με 12 θύματα.

*Λέσβιοι που εκτελέστηκαν ή πέθαναν από κακουχίες στη Λήμνο. 15 συμπατριώτες μας έχασαν τη ζωή τους, οι 7 θα εκτελεστούν και οι 8 θα πεθάνουν από κακουχίες, ενώ εργαζόταν στα εκεί γερμανικά έργα ως υπόδικοι ή κρατούμενοι.

*Λέσβιοι ναυτικοί ή πολίτες που πνίγηκαν μετά από πολεμική ενέργεια σε ποντοπόρα πλοία ή σε επίτακτα καΐκια. Περιλαμβάνονται 42 συμπατριώτες μας που πνίγηκαν. Οι 5 με ποντοπόρα πλοία και 37 με επίτακτα καΐκια ως κρατούμενοι των γερμανικών αρχών Κατοχής.

*Συμπατριώτες μας που σκοτώθηκαν ή πέθαναν από βασανιστήρια στη Λέσβο. 28 συμπατριώτες μας έχασαν τη ζωή τους στο νησί μας, οι 6 εκτελεσμένοι εν ψυχρώ, ενώ οι 22 μεταφέρθηκαν και πέθαναν στο νοσοκομείο ή στα σπίτια τους μετά από πολυήμερους βασανισμούς.

*Λέσβιοι που έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο για τη Μέση Ανατολή, που πέθαναν ή σκοτώθηκαν ως αξιωματικοί ή στρατιώτες υπηρετώντας τις συμμαχικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. 13 συμπατριώτες μας εκτελέστηκαν «εν πλω», στην προσπάθειά τους να διεκπεραιωθούν στα απέναντι μικρασιατικά παράλια και οι 28 σκοτώθηκαν σε μάχες της Μέσης Ανατολής και στο Ρίμινι.

Ο συγγραφέας ανέσυρε από την αφάνεια τις τραγικές και ηρωικές ιστορίες  των  291  αμνημόνευτων  Λέσβιων,  που  εξοντώθηκαν  από τα  κτηνώδη υποχείρια  του  Ναζισμού - Φασισμού, της τριπλής κατοχής και των ντόπιων  συνεργατών  τους. Ευθύνη  όλων  μας  είναι  να  μάθουμε  και  να διαδώσουμε στα παιδιά μας την Ιστορική αλήθεια, που σκόπιμα αποσιωπούν, όσοι σκόπιμα δηλητηριάζουν την κοινωνία με νεοφασιστική-ακροδεξιά  απανθρωπιά. Στις  μέρες  μας  ο  εθνικισμός και  ο  νεοναζισμός  με  δήθεν  πατριωτική  και  χριστιανική   μάσκα,  ξαναφουντώνει και  μάλιστα στην Ευρώπη που πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος στον  αντιφασιστικό αγώνα. Η βαθιά παγκόσμια οικονομική κρίση, η  κοινωνική  ανισότητα της οποίας το χάσμα διευρύνεται, η όξυνση του  προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος, σαν αποτέλεσμα του αιματοκυλίσματος των λαών από τις ηγεμονικές δυνάμεις που διαφεντεύουν τις τύχες του  κόσμου, για την εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων, εκκολάπτουν πάλι το αυγό του φιδιού που χύνει το θανατηφόρο δηλητήριό  του στα μυαλά και τις  ψυχές  ιδιαίτερα  νέων  ανθρώπων, θυμάτων των δυσμενών καταστάσεων. Η αμάθεια και η ιστορική λήθη ρίχνουν λάδι  στη  φωτιά, διογκώνοντας το πρόβλημα.                                                                                                               

= = = == = = == ==

 

Λεσβιακό Ημερολόγιο 2019 Τέχνες - Πολιτισμός

Παναγιώτη Σκορδά (επιμέλεια)

Εκδ. "Μύθος", Μυτιλήνη 2018

Παναγιώτης Σκορδάς: Λεσβιακό Ημερολόγιο 2019 Γράμματα Τέχνες Πολιτισμός,  Εκδ. "Μύθος", Μυτιλήνη

Το «Ημερολόγιο» ως ετήσια φιλολογική-εγκυκλοπαιδική έκδοση έχει ιστορία πάνω από έναν αιώνα στο νησί μας. Τα τελευταία 20 χρόνια (1999-2019) η παρουσία του είναι ιδιαίτερα καρποφόρα στην πνευματική ζωή της Λέσβου. Η κυκλοφορία του, έχει γίνει πια θεσμός, ενώ η συμβολή του στην ανάδειξη, προβολή, διάσωση και αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του νησιού μας, έχει αξιολογηθεί ως πολύτιμη και ουσιαστική.

Τη δεκαετία 1999-2009 κυκλοφορούσε με επιμελητή και υπεύθυνο της ύλης του τον αείμνηστο Αριστείδη Κοτζαμάνη. Από το 2011 τη σκυτάλη της εκδοτικής του συνέχειας παρέλαβε ο έγκριτος φιλόλογος και συγγραφέας Δρ Παναγιώτης Σκορδάς, ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές της πνευματικής ζωής του νησιού μας.

         Το «Λεσβιακό Ημερολόγιο» είναι μια πολυθεματική και πολυσυλλεκτική έκδοση, οι εργασίες του οποίου αναφέρονται στην Ιστορία, Αρχαιολογία, Λογοτεχνία, Παιδεία και Εκπαίδευση, Περιβάλλον, Τουρισμός, Σύγχρονα θέματα κλπ. της Λέσβου. Οι εργασίες του είναι ταξινομημένες στις σελίδες του "θεματικά". Καθιερωμένα προηγούνται από τις εργασίες σε κάθε τόμο, το προλογικό σημείωμα του επιμελητή του και οι χαιρετισμοί του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μυτιλήνης, της Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, του Δημάρχου  Λέσβου κ.ά.

Το φετινό «Λεσβιακό Ημερολόγιο» -όπως και τα προηγούμενα της σειράς του Παναγιώτη Σκορδά- είναι, παράλληλα, και μια επιμελημένη και καλαίσθητη έκδοση, που αληθινά εντυπωσιάζει με τον εικαστικό της πλούτο. Ιδιαίτερα φέτος το «Ημερολόγιο» κοσμείται με τις μοναδικού κάλλους φωτογραφίες του ποιητή των εικόνων του Μολυβιάτη Δημήτρη Ταλιάνη, τις "ζωγραφιές", ως εικονογράφηση, της Δέσποινα Βάρρου στην έγκριτη εργασία της Λίλιαν Αχειλαρά, τους πίνακες του ζωγράφου και χαράκτη Στρατή Αθηναίου, τα «κοσμήματα» του Τάκη Μπρατσόλη. Χωρίς υπερβολή το «Ημερολόγιο» αποτελεί μια μικρή πινακοθήκη της Λέσβου.

         Το «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2019» είναι όντως ένα καταφύγιο ψυχής και πνεύματος, μια λυτρωτική δίοδος στο φως των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Πολιτισμού, όπως χαρακτηριστικά έχει σημειώσει ο  Παναγιώτης Σκορδάς στον πρόλογο ενός παλαιοτέρου «Ημερολογίου». Είναι μια ανεξάντλητη πηγή πληροφόρησης για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του νησιού μας, μια αισθητικά υποδειγματική έκδοση.

Συγχαίρουμε θερμά όλους τους συντελεστές της, τον ακάματο και δραστήριο επιμελητή της Παναγιώτη Σκορδά, τους έγκριτους συγγραφείς των εργασιών, τους εικαστικούς καλλιτέχνες που κόσμησαν τις σελίδες του τόμου με τα έργα τους, τους χορηγούς για την οικονομική αρωγή τους  προκειμένου να καλυφθεί το υψηλό κόστος μιας τέτοιας, πολυδάπανης έκδοσης και τέλος, τις εκδόσεις "Μύθος" για την τόσο επιμελημένη εκτύπωση του «Ημερολογίου».

Σε όλους ανήκει ο δίκαιος έπαινος.

 

Μυρσίνη Βαρτή

Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου

«Το Πόλιον»

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
22 Ιανουαριου 2020
22 Ιανουαριου 2020
22 Ιανουαριου 2020
22 Ιανουαριου 2020
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε