ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Κυριακη 20 Σεπτεμβριου 2020
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Βιβλιοφάγος

26 Φεβρουαριου 2019
«Το παλτό μου, μαμά»

«Το παλτό μου, μαμά»

Της Ρέας Βιτάλη

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τέλος φόρμας

Τιμή: 12,20 ευρώ

Τον συμπόνεσα τον Βασίλη «μου». Γεννήθηκε τη δεκαετία του ΄60. Στάθηκα μέσα του από τη γέννησή του. Είδα την απουσιοπαρουσία του πατέρα του να σκάβει έλλειψη και η έλλειψη να γραπώνεται από εξάρτηση. Κάποτε έγινε ναρκομανής. Τον είδα να πονάει, να αγωνιά, να αναζητά, να εκλιπαρεί, να χαμηλώνει, να ψευτοψηλώνει, να πέφτει, να τσακίζεται, να εξευτελίζεται, να δικάζεται, να αντέχει και να μην αντέχει. Δεν άφησε συναίσθημα να μην το γευτεί.
Είδα, ούτε ξέρω πόσες απόπειρες αυτοκτονίας του μέχρι εκείνη, τη σημαδιακή, που πέρασε στις εφημερίδες της εποχής. Χώθηκα μαζί του στο ασθενοφόρο, δίπλα στη μάνα του που κρατούσε στα χέρια της ένα πανάκριβο παλτό, με γούνα από κάστορα στον γιακά του. Ο Βασίλης-Βασιλάκης, ειδική περίπτωση. Όσο τσαλακωμένα τα μέσα του τόσο ατσαλάκωτος παρουσιαζόταν. Η επιτομή του στιλ. Τον μελέτησα γυμνό, αλλά και με την πανοπλία του. Δεν είναι αθώα υπόθεση τα ρούχα των ανθρώπων.

Είδα και την εποχή του. Είδα την Αθήνα της αντιπαροχής, την Ερμού να παραδίδει τα σκήπτρα στο Κολωνάκι. Περπάτησα την πλατεία του, αγόρασα Lacoste, πέρασα και από του Μπίλι Μπο για να χαζέψω τη γοητεία του. Είδα και τη Μύκονο ως εναλλακτικό νησί, όπου το πλοίο παρέδιδε τον κόσμο σε λάντζα και οι λίγοι τουρίστες κοιμόντουσαν σε ταράτσες. Έζησα μαζί του την Αλλαγή, τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ, είδα και τον Κουτσόγιωργα να πεθαίνει. Αυριανισμό, αυτοκρατορία Κοσκωτά. Ξεφύλλισα το Κλικ. Έφτασα μέχρι τις χαρές! Πήραμε την Ολυμπιάδα!
Ο Βασίλης-Βασιλάκης άκουσε τα νέα στο κρατητήριο της Ασφάλειας. Αλλά κι εμείς, τώρα που το σκέφτομαι, μπήκαμε σε ένα «κελί». Τζούφιας ευημερίας, ακοπίαστης. Εν δυνάμει «ναρκομανείς». Εξαρτημένοι της κατανάλωσης. Δίπλα στον Βασίλη...

 

«Αλτσχάιμερ: μας αφορά όλους»

Του Dale E. Bredesen

Μετάφραση: Ευγενία Βασιλοπούλου

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τέλος φόρμας

Τιμή: 15,50 ευρώ

Αρχή φόρμας

Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε κάποιον που έχει επιζήσει από καρκίνο, όμως μέχρι σήμερα κανείς μας δεν γνωρίζει κάποιον που να έχει επιζήσει από τη Νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ο Dale Bredesen, MD, προσφέρει πραγματική ελπίδα σε όσους επιδιώκουν να αποτρέψουν ή ακόμα και να θεραπεύσουν τη Νόσο του Αλτσχάιμερ και τη νοητική εξασθένηση.

Αποκαλύπτει ότι το Αλτσχάιμερ δεν είναι μία πάθηση, όπως αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα, αλλά τρεις. Περιγράφει 36 μεταβολικούς παράγοντες ιχνοστοιχεία, επίπεδα ορμονών, ύπνος οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για την αποδυνάμωση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Δημιουργώντας ένα πρωτόκολλο πρόληψης και αντιμετώπισης, δείχνει πώς να εξισορροπήσουμε αυτούς τους παράγοντες εφαρμόζοντας αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, όπως να λαμβάνουμε βιταμίνη B12, να αποφεύγουμε τη γλουτένη και να βελτιώσουμε τη στοματική μας υγιεινή.

Τα αποτελέσματα της μεθόδου του είναι εντυπωσιακά. Εννέα στους δέκα από τους πρώτους ασθενείς που ακολούθησαν το πρωτόκολλο παρουσίασαν σημαντική βελτίωση σε διάστημα 3-6 μηνών. Από τότε έχει αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικό σε εκατοντάδες άλλους ασθενείς.
Με το Αλτσχάιμερ - Μας αφορά όλους, ο Bredesen αναπτερώνει τις ελπίδες σε ένα ευρύ κοινό, το οποίο περιλαμβάνει ασθενείς, νοσηλευτές, ιατρούς και θεραπευτήρια με ένα αναλυτικό πλάνο που αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε και αντιλαμβανόμαστε το Αλτσχάιμερ.

H μάχη με το Αλτσχάιμερ κερδίζεται!

 

«Δες τη ζωή αλλιώς»

Της Arianna Huffington

Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τιμή: 14,35 ευρώ

Αρχή φόρμας

Το αέναο κυνήγι των δύο παραδοσιακών παραμέτρων της επιτυχίας χρήμα & εξουσία έχει οδηγήσει σε μια επιδημία ασθενειών που συνδέονται με την υπερκόπωση και το στρες, στη διάβρωση της ποιότητας των σχέσεων, της οικογενειακής ζωής και, κατά έναν ειρωνικό τρόπο, της καριέρας μας. Με λίγα λόγια, το κυνήγι της επιτυχίας κυριολεκτικά μας σκοτώνει.

Η συγγραφέας παρομοίασε τη διαρκή μας αναζήτηση για χρήμα και εξουσία με τα δύο πόδια ενός τρίποδου σκαμνιού: Μπορεί να μας κρατήσουν προσωρινά, όμως αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούμε σε πτώση.
Έχουμε ανάγκη από ένα τρίτο πόδι μια τρίτη παράμετρο ορισμού της επιτυχίας ώστε να πετύχουμε πραγματικά. Αυτή η τρίτη παράμετρος περιλαμβάνει την ευημερία μας, την επαφή με την ενσυνειδητότητα και την εσωτερική μας σοφία, την αναζήτηση και την ικανότητά μας για συμπόνια και προσφορά. Βασιζόμενη σε πρόσφατες πρωτοποριακές έρευνες και επιστημονικά ευρήματα στα πεδία της ψυχολογίας, των σπορ, του ύπνου και της φυσιολογίας, που καταδεικνύουν την ουσιαστική επίδραση του διαλογισμού, της ενσυνειδητότητας, της χαλάρωσης και της προσφοράς, η Arianna Huffington ανοίγει τον δρόμο για μια επανάσταση στην κουλτούρα, στον τρόπο σκέψης, τον εργασιακό χώρο και, εντέλει, στις ζωές μας.

 

«Η νέα πύλη των φιλοσόφων»

Του Robert Zimmer

Μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τέλος φόρμας

Τιμή: 15,50 ευρώ

Αρχή φόρμας

Από το Μετά τα Φυσικά του Αριστοτέλη στη Διαλεκτική του Διαφωτισμού του Χορκχάιμερ και του Αντόρνο, 18 θεμελιώδη ιστορικά και φιλοσοφικά έργα. To πρώτο βιβλίο Η Πύλη των Φιλοσόφων του Robert Zimmer αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό παγκοσμίως, προσφέροντας ένα απολαυστικό ταξίδι στον κόσμο της φιλοσοφίας.
Με το δεύτερο αυτό βιβλίο του, ανοίγει τις πύλες σε ακόμα 18 θεμελιώδη έργα της ιστορίας της φιλοσοφίας, από το Μετά τα Φυσικά του Αριστοτέλη, την Έρευνα για την Ανθρώπινη Νόηση του Χιουμ και Το Πνεύμα των Νόμων του Μοντεσκιέ μέχρι τη Διαλεκτική του Διαφωτισμού του Χορκχάιμερ και του Αντόρνο.

Περιγράφει το πλαίσιο μέσα στο οποίο γράφτηκε το μείζον έργο των κλασικών φιλοσόφων, παρουσιάζει τον πυρήνα κάθε κειμένου και δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και τη σκέψη του συγγραφέα.
Ένα βιβλίο που, λόγω της γραφής του και της προσέγγισης του εκάστοτε φιλοσόφου, διαβάζεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, χωρίς να απαιτεί από τον αναγνώστη καμία προηγούμενη σχετική γνώση ή εξειδίκευση.

 

«1177 π.Χ. - Όταν κατέρρευσε ο πολιτισμός»

Του Εric Η. Cline
Μετάφραση: Μαγουλας Χαράλαμπος

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 17,70 ευρώ

Το 1177 π.Χ. ομάδες επιδρομέων, γνωστές με το όνομα «Λαοί της Θάλασσας», εισέβαλαν στην Αίγυπτο. Ο στρατός και το ναυτικό του φαραώ κατάφεραν να τους νικήσουν, όμως η νίκη αυτή εξασθένησε τόσο πολύ την Αίγυπτο, ώστε σύντομα περιέπεσε σε παρακμή, όπως και οι περισσότεροι γειτονικοί πολιτισμοί. Ύστερα από αιώνες μεγαλείου, οι πολιτισμένοι λαοί της Εποχής του Χαλκού γνώρισαν ένα απότομο και κατακλυσμιαίο τέλος. Αρκετά βασίλεια έπεσαν σαν ντόμινο στη διάρκεια μόλις λίγων δεκαετιών. Εξαφανίστηκαν οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι. Χάθηκαν οι Τρώες, οι Χετταίοι και οι Βαβυλώνιοι. Η ακμάζουσα οικονομία και οι θαυμαστοί πολιτισμοί που βρίσκονταν στο απόγειό τους στα τέλη της 2ης χιλιετίας π.Χ. και εκτείνονταν από την Ελλάδα μέχρι την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία, ξαφνικά εξαφανίστηκαν, μαζί με τα συστήματα γραφής, την τεχνολογία και τη μνημειώδη αρχιτεκτονική τους. Όμως, οι Λαοί της Θάλασσας δε θα μπορούσαν από μόνοι τους να προκαλέσουν τέτοια εκτεταμένη κατάρρευση. Τι συνέβη στην πραγματικότητα; 

Ο συγγραφέας σκιαγραφεί ένα λεπτομερές πανόραμα των αυτοκρατοριών και των παγκοσμιοποιημένων λαών της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και δείχνει ότι, ακριβώς λόγω της αλληλεξάρτησής τους, επισπεύστηκε η δραματική τους κατάρρευση και εισήλθαν έτσι σε μια σκοτεινή εποχή που διήρκεσε αιώνες. Το 1177 π.Χ. Όταν κατέρρευσε ο πολιτισμός, ρίχνει νέο φως στις πολύπλοκες σχέσεις που ευνόησαν την άνοδο και τελικά οδήγησαν στην καταστροφή τους προηγμένους πολιτισμούς της Ύστερης Εποχής του Χαλκού ενώ αποτέλεσαν το έδαφος για την ανάδειξη της κλασικής εποχής στην Ελλάδα.

 

«Πώς υφαίνεται ο χρόνος»

Της Σοφίας Δημοπούλου

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 16,60 ευρώ

Η Νάνα, μια αρχιτεκτόνισσα που πάσχει από κρίσεις πανικού, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής της, όπου καλείται να πάρει κάποιες σημαντικές αποφάσεις, όπως το να κρατήσει το παιδί που κυοφορεί. Σε μια αναπαλαίωση του αρχοντικού της οικογένειας του Ιωάννη Αντωνόπουλου στην Καλλιθέα, ανακαλύπτει ένα παλιό χειρόγραφο, μέσα από το οποίο μαθαίνει πολλά για την ιστορία της οικογένειας, που εντέλει συνδέεται με την ιστορία και της δικής της. 

Μέσα από το χειρόγραφο μαθαίνει, επίσης και για την ιστορία της Ανθής Γεραμάκη, που λόγω των προκαταλήψεων της κοινωνίας του τέλους του 19ου αιώνα, αναγκάζεται να στερηθεί το βασικό δικαίωμά της ως γυναίκας, τη μητρότητα, και να αλλάξει ακόμα και την ταυτότητά της. Η τέχνη της είναι πολύ καλή υφάντρα και το πείσμα της για ζωή θα τη βοηθήσουν να ξαναβρεί τα κομμάτια του εαυτού της. Η Νάνα θα εμπλακεί συναισθηματικά με την ιστορία της Ανθής και αυτή η εμπλοκή θα τη μεταμορφώσει. 

Γύρω από τους κεντρικούς ήρωες, τα ιστορικά πρόσωπα η Ελληνίδα ζωγράφος Σοφία Λασκαρίδου, ο «καταραμένος» ποιητής Περικλής Γιαννόπουλος, ο Εμμανουήλ Ροΐδης, ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, ο Χαρίλαος Τρικούπης και τα ιστορικά γεγονότα συμπορεύονται με τα φανταστικά και τα καθορίζουν.

Πώς υφαίνεται ο χρόνος; Με λάθη, με πάθη, με αγώνα, με διαψεύσεις, με οράματα, κάποτε με απελπισία, άλλοτε με ελπίδα και πίστη. Κάποιες φορές με αίμα και δάκρυα. Και όλα μαζί υφαίνουν τον κρουστό ιστό της άχρονης ζωής μας.

Αυτό το άχρονο χαλί που υφαίνει η συγγραφέας για τους ήρωές της αυτούς στα τέλη του 19ου αιώνα και τους σύγχρονους μας αποδεικνύει πως όλοι συμμετέχουν σε αυτό με μικρές βελονιές, οι οποίες είναι τα πάθη, τα λάθη, οι ελπίδες, οι ματαιώσεις, οι αγώνες, δηλαδή όλα αυτά τα στοιχεία που συνιστούν την ίδια τη ζωή.

 

«Ο χρυσός οίκος»

Του Σαλμαν Ρουσντι

Μετάφραση: Μπλάνας Γιώργος

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 19,90 ευρώ

Την ημέρα της ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, ένας αινιγματικός δισεκατομμυριούχος εγκαθίσταται στους «Κήπους», μια παραμυθένια, προστατευμένη γειτονιά στο Γκρίνουιτς Βίλατζ. Οι κάτοικοί της αντιμετωπίζουν με περιέργεια αυτό τον εκκεντρικό νεοφερμένο και την οικογένειά του. Μαζί με το αλλόκοτο όνομα, την περίεργη προφορά και μια αναμφισβήτητη αύρα απειλής, ο Νέρων Γκόλντεν έχει φέρει και τους τρεις γιους του: τον ιδιοφυή αλλά αγοραφοβικό και αλκοολικό Πέτια τον Άπου, τον φανταχτερό καλλιτέχνη, αχόρταγο σεξουαλικά και πνευματικά, που η φήμη του φτάνει είκοσι τετράγωνα πιο πέρα και τον Ντι, το εικοσιδυάχρονο μωρό της οικογένειας, που κρύβει ένα εκρηκτικό μυστικό. Δεν υπάρχει μητέρα, ούτε σύζυγος. Τουλάχιστον, ώσπου η Βασιλίσα, μια λυγερή Ρωσίδα μετανάστρια, διπλαρώνει τον εβδομηντάρη Νέρωνα, και γίνεται η βασίλισσά του, μια βασίλισσα που χρειάζεται διάδοχο. 

Οδηγός μας στον κόσμο των Γκόλντεν είναι ο γείτονάς τους ο Ρενέ, ένας φιλόδοξος νεαρός κινηματογραφιστής, που μαζεύει υλικό για να κάνει μια ταινία για τους Γκόλντεν. Υποκύπτοντας στη γοητεία τους, μπλέκεται μοιραία στους καυγάδες, στις απιστίες και, ναι, στα εγκλήματά τους. Στο μεταξύ, σαν άσχημο αστείο, ένας κακός που μοιάζει να βγήκε από κόμικ ξεκινά μια χοντροκομμένη προεδρική καμπάνια που αναστατώνει όλη τη Νέα Υόρκη. 

Με φόντο την κουλτούρα και την πολιτική της σημερινής Αμερικής, Ο Χρυσός οίκος σηματοδοτεί τη θριαμβευτική και συναρπαστική επάνοδο του Ρούσντι στον ρεαλισμό. Μια δυνατή και επίκαιρη ιστορία ειπωμένη με την τόλμη και τη μαεστρία που χαρακτηρίζουν πάντα το έργο του διάσημου συγγραφέα.

 

«Το Αγριότρενο»

Του Θοδωρή Τσεκούρα

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 15 ευρώ

Ένας νεαρός διαφημιστής έχει καταφέρει να ζει εξαργυρώνοντας τα μοναδικά ταλέντα του: τους ψυχαναγκασμούς και τις φοβίες του. Όμως, κάποιο πρωί, ο ήχος του τηλεφώνου τον οδηγεί σε ένα πέρασμα προς ένα μυστικό δάσος, που κατοικείται από εκκεντρικούς κυνηγούς, οι οποίοι χωρίς ποτέ να τον ρωτήσουν για τ' όνομά του τον αποκαλούν «Σακάκι». Εκεί συναντά παράφρονες μοναχούς, αρχαίους Έλληνες θεούς, αρκούδες και ελάφια που μιλάνε και φαντάσματα στρατιωτών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Από τη μία μέρα στην άλλη, ένας άνθρωπος που η ζωή του ήταν μια διαρκής διαδρομή ανάμεσα στο γραφείο και το σπίτι, βρίσκεται να στήνει ενέδρες για να πιάσει σύννεφα, να ερωτεύεται τη θεά Άρτεμη, να συναντά τους νεκρούς γονείς του μέσα σε ένα υποβρύχιο που βυθίστηκε στο Ιόνιο, να ακούει τα μυστικά των μυρμηγκιών, να μαθαίνει το μέλλον της ανθρωπότητας από τον ίδιο τον μάντη Τειρεσία και να κυνηγά, μαζί με έναν άντρα που τον φωνάζουν Δάσκαλο, ένα τρένο που δραπέτευσε από τις ράγες του πριν από εβδομήντα χρόνια.

 

I. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου

Αγιολόγιον 2019 Ημερολόγιον

Άοκνος εργάτης του Θεού ο Πρωτοπρ. Ευστράτιος Δήσσος, μέσα στον πολύχρονο διαρκή αγώνα του, στον οποίο δόθηκε ολόψυχα για την ανάδειξη του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου σε πανελλήνιο (και ακόμα ευρύτερα) προσκύνημα, μέσα στη δημιουργική χριστιανική πορεία προσφοράς έργων αγάπης και φιλαλληλίας, με την εκκίνηση σημαντικού φιλανθρωπικού ιδρύματος, για τη στέγαση και περίθαλψη δύστυχων ανθρώπων τρίτης ηλικίας, μέσα στη συγκαιρινή κοινωνία απαξίωσης κάθε ηθικής αξίας, ο λευίτης του Μανταμάδου θεολογεί κηρυγματικά, παράλληλα με τα καθιερωμένα έντυπα: περιοδικό «Ο Ταξιάρχης» και καθεχρονικό «Αγιολόγιο - Ημερολόγιο».

Μια πολυτελή έκδοση πολύχρωμης εκτύπωσης, ιδιαίτερης προσοχής και επιμέλειας, είναι το «Αγιολόγιο 2019 Ημερολόγιο», το οποίο με πολύ μεράκι και μεγάλη προσοχή επιμελήθηκε ο π. Ευστράτιος Δήσσος.

Το περιεχόμενο, μετρημένο και σοβαρό, δείχνει την πνευματική έλξη που άσκησαν πάνω του τα πρόσωπα των αγίων και τα κείμενα των επιστολών του Αποστόλου Παύλου.

Γίνεται έτσι καλός αγωγός του χριστιανικού κραδασμού, καθώς επιλέγει την καθημερινή προσωπική αγιότητα, για να διατηρεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο, με την περιληπτική αναφορά βιογραφικών στοιχείων.

Τα αποστολικά αποσπάσματα χαλιβδώνουν την πίστη με τις συμβουλευτικές παροτρύνσεις, εκφράζοντας και τη φιλοσοφική πολυφωνία της εποχής, που πηγάζει από την ισχυρή προσωπικότητα του Αποστόλου, καθώς εναρμονίζεται ο θρησκευτικός στοχασμός, πέρα και έξω από δογματικές ακαμψίες.

Η νεοελληνική απόδοση και ερμηνευτική ανάλυση των κυριακάτικων αυτών αποσπασμάτων έχουν μια περιγραφική καθαρότητα και ειλικρίνεια, με ζεστό λόγο, μεστό και στέρεο και φέρνει τον αναγνώστη στη λεωφόρο της χριστιανικής αλήθειας, οδηγώντας τον στη δυναμική λύση της προβληματικής καθημερινότητας. Το «Αγιολόγιο 2019 Ημερολόγιο» - έκδοση I. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου, είναι μια πνευματική δημιουργία του Π. Ευστρατίου Δήσσου, απόσταγμα εμπεριστατωμένης και κοπιώδους ερευνητικής προσπάθειας, που συμβάλλει αναμφίβολα στην καθημερινή προσέγγιση των μαρτύρων του χριστιανικού αγιολογίου.

Αλλά και η σύντομη ματιά στην εβδομαδιαία περιληπτική ενημέρωση του αποστολικού αποσπάσματος ενισχύει την πίστη του χριστιανού και τον απογειώνει σε πνευματικούς κόσμους, πάνω από τη βασανιστική καθημερινότητα της βιοπάλης.

Υποκλίνομαι, φιλώντας το χέρι του π. Ευστρατίου Δήσσου με τις θερμές ευχαριστίες μου, για την καλοσύνη του να μου χαρίσει το υπέροχο «Αγιολόγιο 2019 Ημερολόγιο».

Στρατής Μισγίρης

Καλλονή

Βιβλιοπαρουσίαση

«Το πέρασμα αντίκρυ»

Του Θοδωρή Δεύτου

Εκδόσεις «Κλειδάριθμος»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ηπειρωτών "Ο Κώστας Κρυστάλλης" και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης" διοργάνωσαν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ηπειρώτη συγγραφέα Θοδωρή Δεύτου με τίτλο «Το πέρασμα αντίκρυ», στον χώρο του βιβλιοπωλείου Book and Art, το απόγευμα του περασμένου Σάββατου. Για το βιβλίο μίλησαν: Η συγγραφέας Αλεξάνδρα Ψαραδέλλη, ο φιλόλογος και πρόεδρος του Λογοτεχνικού Ομίλου Λέσβου Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και η νηπιαγωγός Μαρίκα Δαρδαμάνη. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο συγγραφέας συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

Το βιβλίο πραγματεύεται μια δύσκολη εποχή που βίωσαν οι Αλβανοί στην χώρα τους, αλλά και τις μετέπειτα επιπτώσεις:

Το 1989 την πτώση του τείχους του Βερολίνου ακολούθησε η κατάρρευση του σκληρού κομμουνιστικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία. Άνοιξαν τα σύνορα και οι άνθρωποι, όμηροι της χώρας τους, πέρασαν αντίκρυ. Ο Οδυσσέας Ντάικος ζει στη Νέα Υόρκη, έχοντας αποκτήσει μια σημαντική περιουσία, εργαζόμενος σκληρά. Η αναπάντεχη είδηση τον γεμίζει χαρά και τον φέρνει πίσω στη χώρα από την οποία δραπέτευσε το 1955, αφήνοντας πίσω του συγγενείς και φίλους, όλοι μέλη της ελληνικής μειονότητας. Πόσα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε; Θα βρει τους ανθρώπους που άφησε αιχμάλωτους στο αφιλόξενο κράτος; Τι συνέβη μέσα σε αυτά τα σαράντα χρόνια και τι συνέπειες δημιούργησαν στο σώμα, στην ψυχή, στην καρδιά; Γιατί η Ελλάδα κώφευε απέναντι στις μάταιες εκκλήσεις για βοήθεια των Βορειοηπειρωτών; Πόσο δύσκολο είναι να περνάς αντίκρυ και πόσο μεγάλο είναι το κόστος;

Ο Θοδωρής Δεύτος, μετά την παραστατική και πυκνή καταγραφή του όπου γης ελληνισμού μέσα από τα προηγούμενα μυθιστορήματά του (από την Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο ως τον Πόντο και τη Σμύρνη), επέστρεψε με ένα θέμα που παραμένει πάντα επίκαιρο και δύσκολο: την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. Σε ένα κείμενο-κόλαφο καταγράφει παραστατικά και χωρίς να κρύψει τίποτα, όλες τις δύσκολες στιγμές του ελληνισμού που βρέθηκε στο κομμουνιστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα και έζησε απάνθρωπα, εξευτελιστικά και σκληρά. Οι λέξεις ξεχύνονται στις σελίδες και σχηματίζουν περιστατικά και γεγονότα που έφεραν δάκρυα στα μάτια, γέννησαν αγωνία για τη συνέχεια των εξελίξεων και πόνεσαν για τη βαναυσότητα και την αδικία των όσων υπέστησαν οι Βορειοηπειρώτες.

Βασανιστήρια, εκτελέσεις, εικονικές δίκες, χωρισμοί, εξαθλίωση, φτώχεια, ήταν όσα τραβούσε ο υπόδουλος λαός, σε ένα κατά τα άλλα σοσιαλιστικό κράτος, που διοικούσε ένας άπληστος, απάνθρωπος, αδίστακτος Ενβέρ Χότζα. Αποχωρισμοί μανάδων από παιδιά, αγωνία για το ανύπαρκτο αύριο, πνίξιμο ελπίδων εν τη γενέσει τους και τόσα άλλα καταγράφονται ανάγλυφα και παραστατικά.

Ο γεωγραφικός όρος «Βόρειος Ήπειρος» αναφέρεται στο τμήμα της ιστορικής περιοχής της Ηπείρου που ανήκει στην Αλβανία, στην οποία επιδικάστηκε με επίσημες συνθήκες. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, η Αλβανία εντάχθηκε στη σφαίρα επιρροής της τότε Σοβιετικής Ένωσης, με αποτέλεσμα ο σταλινιστής ηγέτης της, Ενβέρ Χότζα, που ακολούθησε σκληρή, αιματηρή πολιτική εξαθλίωσης του λαού του, να λάβει και δρακόντεια μέτρα κατά του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Η Αλβανία απομονώθηκε από τον υπόλοιπο κόσμο κι όσοι αποπειρώνταν να δραπετεύσουν στην Ελλάδα, τιμωρούνταν με θάνατο. Ο Χότζα πέθανε το 1985 και τον διαδέχτηκε ο Ραμίζ Αλία, του οποίου το κράτος ακολούθησε τη μοίρα των παρόμοιων κομμουνιστικών μετά την πτώση του Τείχους. Παρ' όλα αυτά, η στάση της Αλβανίας απέναντι στους Βορειοηπειρώτες εξακολουθούσε να είναι σκληρή και άδικη, ακόμη και μετά την πτώση των καθεστώτων, με αποτέλεσμα να κορυφώνονται κατά καιρούς οι εντάσεις στις ελληνοαλβανικές διπλωματικές σχέσεις.

Για μισό αιώνα περίπου, οικογένειες ξεκληρίζονταν, άντρες και γυναίκες φυλακίζονταν με ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες και βασανίζονταν απάνθρωπα, ψωμί και κρέας ήταν ανύπαρκτα, τα ζώα και τα χωράφια σταδιακά αποδόθηκαν στο κράτος, αφήνοντας τον λαό πεινασμένο, ενώ οι καταστάσεις και οι συνθήκες στις φυλακές ήταν απάνθρωπες και ανεκδιήγητες. Στο μυθιστόρημα καταγράφονται γεγονότα και σκηνές που δεν αναφέρονται σε σχολικά ή ιστορικά βιβλία. Εμφανίζονται αληθινοί ήρωες της ελληνικής μειονότητας και πραγματικά κολαστήρια, όπως οι φυλακές Σπατς, όπου έγινε το 1973 η πρώτη εξέγερση φυλακισμένων για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, με αποτέλεσμα ακόμη περισσότερο ξύλο, ακόμη περισσότερους νεκρούς. Και το 1991 ανοίγουν τα σύνορα και ξεμυτάει ένας λαός αμήχανος, χαμένος, να κοιτά γύρω του χωρίς να ξέρει πού να πάει.

Πόνος, αίμα, ωμότητες, με έναν συγγραφέα να αγωνίζεται να τιθασεύσει τα όσα έμαθε ή του αφηγήθηκαν, να προσπαθεί να γράφει άδακρυς. Κι αν κάποια στιγμή σταμάτησαν τα δάκρυα, αφού το πρώτο σοκ των δυσκολιών πέρασε, νέα έρχονται να ξεχυθούν στις παραστατικές σκηνές ξανασμιξίματος ή στις θρηνητικές κραυγές απόγνωσης: «Μαζεύω σιωπές για να φτιάξω μια κραυγή, γιε μου» (σελ. 129) ή στις κατάρες προς την Ελλάδα: «Εμείς την έχουμε μάνα, αλλά εκείνη μας φέρθηκε σαν μητριά» (σελ. 67).

Ο συγγραφέας δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, καθώς τον απασχολεί και το μέλλον εκτός από το παρελθόν κι έτσι η εξιστόρηση δυναμώνει ακόμη περισσότερο με τις τύχες που περιμένουν τους ήρωες στη νέα, μετα-κομμουνιστική κατάσταση, είτε φυσιοθεραπείες είναι αυτές, είτε νέοι έρωτες και γάμοι, είτε οριστικοί αποχαιρετισμοί πεσόντων ηρώων. Οι τελευταίες απρόσμενες περιπέτειες που ζει μάλιστα ο Οδυσσέας Ντάικος, από τη μια δείχνουν πως δεν αλλάζει τίποτα σε ένα καθεστώς που αναφανδόν είναι κατά της ελληνικής μειονότητας κι από την άλλη πληγώνουν ανεπανόρθωτα έναν άνθρωπο που ήταν γεμάτος ελπίδες και αισιοδοξία.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, δεν έμεινε ασχολίαστη η κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι Βορειοηπειρώτες και φυσικά δεν παρέλειψαν ν' αναφερθούν στην δολοφονία του Έλληνα Κωνσταντίνου Κατσίφα.

 

«Κόλπος Καλλονής Λέσβου-Ιστορική Περιήγηση»

Του Αριστείδη Κυριαζή

Εκδόσεις «Μύθος books»

Διατίθεται στην Αθήνα από το Βιβλιοπωλείο και συγχρόνως Πρακτορείο Ελληνικού Βιβλίου: "Παρ' ημίν", του Ε. Τζανακάκη, τηλ. 210-3825138, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 11α, Τ.Κ. 10678, μεταξύ Σόλωνος και Ακαδημίας. 

Επίσης, διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Μυτιλήνης και της Καλλονής.

 

Στην Αθήνα

Τόποι & άνθρωποι

Του Δ. Ζητιανέλλη

Το βιβλίο με τίτλο «Τόποι και άνθρωποι» του Δ. Ζητιανέλλη, θα παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, στο Αμφιθέατρο «Α. Τρίτσης», Ακαδημίας 50, την Κυριακή 3 Μαρτίου, στις 11.30 π.μ., με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Λεσβιακή Παροικία». Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ο Γιάγκος Οικονομίδης Πρέσβης ε.τ., ο συγγραφέας και δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα» Γιώργος Μαλούχος και ο συγγραφέας Δημήτρης Ζητιανέλλης.

Στο πλαίσιο της βιβλιοπαρουσίασης, θα προβληθούν δύο ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας και θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
18 Σεπτεμβριου 2020
18 Σεπτεμβριου 2020
18 Σεπτεμβριου 2020
18 Σεπτεμβριου 2020
Resource id #8
Resource id #8

> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε