ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Σαββατο 30 Μαιου 2020
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Βιβλιοφάγος

5 Φεβρουαριου 2019
«Η εξαθλίωση»

«Η εξαθλίωση»

Της Κατ. Μαυρομμάτη

Εκδόσεις «Κέδρος»

Τιμή: 14,90 ευρώ

Στο περιθώριο της Ιστορίας υπάρχουν γεγονότα που αφορούν καθημερινούς ανθρώπους, για τα οποία δεν μαθαίνουμε ποτέ το παραμικρό.

Ο βιασμός μιας κοπέλας την ολέθρια αυγουστιάτικη εκείνη μέρα του 1974 στην Κύπρο, ο δυσβάσταχτος στη συνέχεια γάμος της στην Αθήνα και η ανασφάλειά της, ο ξεπεσμός της οικογένειάς της την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ο έρωτάς της με έναν οικονομικό μετανάστη και το ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη, όπου κρύβεται ένα μυστικό, ποια κατάληξη άραγε, θα έχουν;

Το τραυματικό παρελθόν μιας γυναίκας μπορεί να την οδηγήσει σε μια διαρκή αυτομομφή, που ωστόσο η ίδια την εκλαμβάνει και ως εξιλέωση.

 

«Η πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών»

Του Φίλιπ Κερ

Μετάφραση: Μάντζαρη Δέσποινα

Εκδόσεις «Κέδρος

Τιμή: 14,40ευρώ

Είστε καλεσμένοι στο στοιχειωμένο σπίτι των βιβλίων στον κεντρικό δρόμο του Χίτσκοκ, για μια βραδιά με ανατριχιαστικές ιστορίες φαντασμάτων και τρομακτικά παραμύθια.

Γύρω στα μεσάνυχτα θα παρευρεθούν μερικοί συγγραφείς, που θα υπογράψουν τα πιο τρομακτικά βιβλία τους... με αίμα.

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε email... αν τολμάτε!

Μετά το τροχαίο ατύχημά του, ο Μπίλι Σίβερς περνά πολύ χρόνο διαβάζοντας μόνος στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Χίτσκοκ. Ώσπου ανακαλύπτει ένα παράξενο βιβλιοπωλείο, Το Στοιχειωμένο Σπίτι των Βιβλίων. Εκεί γνωρίζει τον μυστηριώδη και ιδιόρρυθμο ιδιοκτήτη του και μαθαίνει για τον διαγωνισμό που προσκαλεί τους αναγνώστες να περάσουν μια ολόκληρη νύχτα στο βιβλιοπωλείο, ακούγοντας μια ιστορία τόσο φοβερή, τόσο αποτρόπαια, τόσο φρικιαστική, που αλλάζει για πάντα τη ζωή όποιου την ακούει. Γιατί είναι, ίσως, η πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών.

Θα τολμήσει ο Μπίλι να τη μάθει;

Εσύ τολμάς;

 

«Γιατί σ' εμένα;»

Του Βασ. Χριστόπουλου

Εκδόσεις «Κέδρος»

Τιμή: 12,50 ευρώ

-Τράπεζα και κυβέρνηση με κατέστρεψαν. Όπως έχουν καταστρέψει τη μισή αγορά. Όχι, όχι, μην τους δικαιολογείς. Με αυτούς έγινε η καταστροφή. Με την αριστερή κυβέρνηση. Ώρες ώρες, ρε Κοσμά, νιώθω τελειωμένος. Πεθαμένος από τώρα.

-Μα τι μου λες «Σύνελθε, Νίκο, βρες κάποια δουλειά να περάσει η κρίση»; Έχεις επίγνωση τι μου λες; Δεν υπάρχει τίποτα να βρω. Κι αν βρω κάτι, θα παίρνω τριακόσια ευρώ. Δεν θέλω να βρω. Καλύτερα να πεθάνω της πείνας. Τα σημερινά μεροκάματα δεν είναι να δουλεύεις ο ίδιος. Είναι να στήνεις επιχειρήσεις. Να δουλεύουν οι άλλοι.

Πώς αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες όσοι έχουν πληγεί από την κρίση;

Τι τρόπους μηχανεύονται, για να αντισταθούν, να αποδράσουν, να επιβιώσουν και τι δικαιολογίες εφευρίσκουν όταν υποκύπτουν;

Στα 32 διηγήματα ο συγγραφέας επιδιώκει να αποτυπώσει τα αθέατα αντανακλαστικά μιας κοινωνίας σε κρίση.

Καταστάσεις και κυρίως πρόσωπα, θύματα και θύτες.

 

«Το βιβλίο και η περφόρμανς

Του Μιχ. Μανωλιού

Εκδόσεις «Κέδρος»

Τιμή: 14,40 ευρώ

Η Ε σε κάνει να μπαίνεις στη θέση των άλλων και να τους κατανοείς καλύτερα. Η τεχνητή αυτή μέθοδος αύξησης της ενσυναίσθησης κερδίζει παγκοσμίως όλο και περισσότερους χρήστες, με ποικίλες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Ο εικαστικός Λέανδρος Βατρικάς έχει ρισκάρει τα πάντα στη ζωή του προκειμένου να ολοκληρώσει ένα πανάκριβο έργο που τη χρησιμοποιεί ως θέμα του, αλλά όταν πλησιάζουν τα εγκαίνια, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, εμφανίζεται ως υποψήφια αγοράστρια μια εντυπωσιακή διπλή γυναίκα.

Στην ιστορία πρωταγωνιστεί και η Νύχτα, μια πρώην δολοφόνος και άνθρωπος του υπόκοσμου, καθώς και ένας ιδιόρρυθμος βιβλιοθήρας, ο Αλέξιος.

Κάθε πρόσωπο από τη θέση του προσπαθεί να ερμηνεύσει το μήνυμα που κρύβει η περφόρμανς του Λέανδρου, όπως παρουσιάζεται στα εγκαίνια του έργου, ενώ πυροδοτείται παράλληλα, μέσω διαδικτύου, και μια παγκόσμια κούρσα για την αποκρυπτογράφησή του.

Σχετίζεται με το μυστηριώδες Βιβλίο που υποτίθεται ότι μπορεί να καταστρέψει την Ε;

Ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που ασχολείται με την ανθρώπινη φύση και θέτει ερωτήματα που αποδεικνύονται σημαντικότερα και από τις απαντήσεις τους.

 

«Το στρατόπεδο της σιωπής»

Του Νίκου Σβέρκου

Εκδόσεις «Κέδρος»

Τιμή: 12,50 ευρώ

Από ένα χωριό της Ρούμελης σε μια μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα, και από το Βερολίνο στο σοβιετικό Ειδικό Στρατόπεδο 2. Και πάλι πίσω στην Αθήνα.

Ο μεσήλικας δημοσιογράφος Πάνος Δαφνίτης αφηγείται μέσα από επιστολές την ιστορία της ζωής του. Μιλά για τον ερχομό του στην Αθήνα, τις ημέρες και τις νύχτες στο Βερολίνο του Χίτλερ και του πολέμου, τις γυναίκες που θαύμασε, τη σύλληψή του και τον εγκλεισμό του στο στρατόπεδο της σιωπής, την επιστροφή του από τον κόσμο των νεκρών, την καθημερινότητά του στην εφημερίδα.

Η πρόωρη δύση της ζωής του συμπίπτει με την ταραγμένη δεκαετία του '60. Εν μέσω πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας, εκείνος επιλέγει την αναδρομή στις εμπειρίες που έζησε. Εμπειρίες γεμάτες απομόνωση, συγκρούσεις, ρίσκα, θανάτους και επανόδους.

 

«Το κορίτσι με την κορδέλα»

4-5 ετών, εικονογραφημένα

Της Staraselski Valere

Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα

Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη

Τιμή: 15 ευρώ

Η Μαρίζα, μια νεαρή υπηρέτρια, ζει στο σπίτι μιας πλούσιας οικογένειας και κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού. Μοναδικό καταφύγιό της ο κήπος.

Εκεί, όση ώρα απλώνει τα ρούχα, ονειρεύεται το μέλλον της. Μια μέρα βρίσκει έναν παράξενο σπόρο κι αποφασίζει να τον φυτέψει κοντά σ' έναν ψηλό τοίχο.

Πολύ σύντομα, ο σπόρος γίνεται φυτό, ψηλό και γερό. Η Μαρίζα σκαρφαλώνει στην κορυφή του κι ένας καινούριος κόσμος ανοίγεται μπροστά της. Ανεβαίνει μια φορά, ανεβαίνει δυο, ανεβαίνει τρεις... Ώσπου, όμως, το φυτό μαραίνεται.

Τα χρόνια περνούν... περνούν... περνούν. Και τι θα γίνει με τον μαγικό εκείνο κόσμο;

Θα ζωντανέψει ποτέ ξανά για τη Μαρίζα;

Μια ιστορία για τη δύναμη της πίστης και του ονείρου, που μας ταξιδεύει σε εποχές αλλοτινές και τόπους μακρινούς...

 

«Γιάντες»

Της Αμάντα Μιχαλοπούλου

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 16 ευρώ

H ιστορία μας, με δυο λόγια, πάει κάπως έτσι: O πατέρας πέθανε· ο Hλίας έγραψε στα αγγλικά μια νουβέλα με θέμα την οικογένειά μας· μου ζήτησε να τη μεταφράσω· δέχτηκα· συνάντησα μερικούς εκδότες· απέρριψαν όλοι το βιβλίο επειδή ήταν ολιγοσέλιδο· για να αυξηθούν οι σελίδες, αποφάσισα να γράψω και τη δική μου εκδοχή. Είχαν μεσολαβήσει δραματικά γεγονότα: μια δολοφονία, ένα συντριπτικό κάταγμα μεταξύ θωρακικών και οσφυϊκών σπονδύλων, ένας χωρισμός. Γιατί το κάνω αυτό; Πρώτον, επειδή η περίληψη μιας ιστορίας είναι ο κύριος λόγος που μας σπρώχνει να τη διαβάσουμε. Δεύτερον, θα ήθελα να είμαι τίμια μαζί σας. Kανένα μυθιστόρημα δεν γράφεται μόνο με καλές προθέσεις αλλά χρειάζονται κι αυτές. Kαι τώρα, αν δεν χτυπάει το τηλέφωνο ή δεν χύνεται ο καφές, μπορείτε ν' αρχίσετε την ανάγνωση.

 

«Τυλ, ο σαλτιμπάγκος»

Του Ντάνιελ Κέλμαν

Μετάφραση: Κώστας Κοσμάς

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 18 ευρώ

Ο Τυλ Ούλενσπιγκελ περιπλανώμενος καλλιτέχνης και παράτολμος σαλτιμπάγκος γεννιέται σ' ένα χωριό της Γερμανίας στις αρχές του δέκατου έβδομου αιώνα. Ο πατέρας του, μυλωνάς και παθιασμένος ερασιτέχνης φιλόσοφος και ερευνητής, μπλέκεται στα πλοκάμια της εκκλησίας. Ο Τυλ αναγκάζεται να δραπετεύσει με τη συνομήλική του Νέλε. Περιδιαβαίνοντας μια χώρα ρημαγμένη από τον πόλεμο, συναντούν πολλούς ταπεινούς, μα και «μεγάλους». Η μοίρα όλων αυτών των ανθρώπων συναρμόζεται σ' ένα χρονικό πλέγμα γύρω από την τραγωδία του Τριακονταετούς Πολέμου και γύρω από τον μυστηριώδη Τυλ. Στο αριστούργημά του ο Ντάνιελ Κέλμαν επανεφευρίσκει τον Τιλ Όιλενσπιγκελ, τη θρυλική φιγούρα της γερμανικής κουλτούρας, και τη μεταθέτει σ' ένα σύμπαν αντιθέσεων, όπου ο βασιλιάς συνυπάρχει με τον παλιάτσο, το παραμύθι με το ελισαβετιανό θέατρο, ο Μεσαίωνας με τους Νέους Χρόνους, η πραγματικότητα με τα φαντάσματα και η ποίηση με τη φρίκη. Σ' έναν κόσμο που παραπαίει, η τέχνη και η απόφαση του περιπλανώμενου καλλιτέχνη να μην πεθάνει ποτέ είναι το νήμα που συνδέει τις απαρχές της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ιστορίας με τη σημερινή εποχή: «Γιατί δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε».

 

«Το σπίτι του Κάιν»

Του Μάριου Καρακατσάνη

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 15 ευρώ

Μέσα σε όλους μας υπάρχει ο σπόρος του καλού και του κακού. 

Διαρκής είναι ο αγώνας για το ποιο θα επικρατήσει. 

Όμως, δεν μπορεί το ένα να υπάρξει χωρίς το άλλο. 

Οι άνθρωποι δεν είναι ούτε όλοι καλοί, ούτε όλοι κακοί. Κινούνται συνέχεια μεταξύ του φωτός και του σκοταδιού. 

Όλες και όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν Κάιν ή μια Έβελιν, έναν Μπέντζαμιν ή έναν Τζέικ. 

Ίσως κάποιοι κρύβουμε περισσότερους από έναν ή και τους τέσσερις μαζί. 

Παρ' όλ' αυτά ο Κάιν, η Έβελιν, ο Μπέντζαμιν και ο Τζέικ, οι ήρωες της ιστορίας, δεν είναι χαρακτήρες φανταστικοί, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε ομοιότητά τους με πρόσωπα ή απόψεις της πραγματικής ζωής δεν είναι απλή σύμπτωση... Βρίσκονται και θα βρίσκονται, αν όχι μέσα μας, πάντοτε ανάμεσά μας!!!

Λένε ότι ένα αντικείμενο είναι ικανό να απορροφήσει όλη την αρνητική ενέργεια που περιβάλλει εκείνον που το φορά ή το κατέχει. Ειδικότερα όταν αυτός ο άνθρωπος είναι ο γιος του Αδάμ και της Εύας, που, εκτός από το προπατορικό αμάρτημα των γονιών του, κουβαλά και την προσωπική του κατάρα. 

Σε αυτή την περίπτωση, η ενέργεια είναι ικανή να διατηρηθεί αυτούσια, όσοι αιώνες κι αν περάσουν! 

Και αλίμονο στην αδύναμη όσο και καταδικασμένη ψυχή του ανθρώπου που θα βρεθεί στο διάβα της...

 

«Ο ιππότης με το τριαντάφυλλο»

Της Τίτσας Πιπίνου

Εκδόσεις «Αιώρα»

Σε μια σκοτεινή περιπετειώδη εποχή, άγριων πολέμων, σπουδαίων πολέμαρχων και θρυλικών ηρώων, ένας νεαρός ιππότης καταφτάνει στο ξακουστό κάστρο της Ρόδου.

Κατάγεται από θρυλική γενιά και στο στήθος του φορά κάθε μέρα ένα κατακόκκινο τριαντάφυλλο. Αποφασισμένος να υπερασπιστεί την ελευθερία, ρίχνεται με αυταπάρνηση στη μάχη, απέναντι σε έναν από τους πιο τρομερούς στρατούς της Ιστορίας. Ένα μαγικό μεσαιωνικό παραμύθι που συνυφαίνει την Ιστορία με τον μύθο. Γιατί τι θα ήταν η ιστορία χωρίς τους θρύλους να τη συντροφεύουν, να εμπνέουν, να φωτίζουν, να χτίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Η έκδοση συνοδεύεται από ένα επίμετρο, στο οποίο παρουσιάζονται ο θρύλος, καθώς και η ιστορία για την παραμονή και η αποχώρηση των ιπποτών από το νησί της Ρόδου.

 

«Η Ράισα το' σκασε»

Του Γιώργου Κεραμίδα

Εκδόσεις «Πηγή»

Το παρόν βιβλίο είναι το πρώτο της σειράς «Σχολικά Παραστρατήματα».

Ένας μεσόκοπος άντρας γύρω στα πενήντα, με φθαρμένα ρούχα και ένα μαύρο σακάκι, μπήκε μέσα. Κοίταζε γύρω του σαν χαμένος, δεν τον είχα ξαναδεί στο σχολείο. «Καλημέρα σας, είστε ο πατέρας της Ράισα;» ρώτησα βιαστικά. «Όχι, ο θείος της...» μου διευκρίνισε διστακτικά. «Η Ράισα αγνοείται από χθες το βράδυ» πρόσθεσε χαμηλόφωνα, κοιτάζοντας κάτω. «Περάστε στο γραφείο μου» του είπα έκπληκτος. «Μα καλά, σας έχω ειδοποιήσει από χτες το μεσημέρι», συνέχισα επικριτικά. Η έκπληξή μου είχε μετατραπεί σε θυμό τώρα. «Η Ράισα έκανε κοπάνα από το σχολείο δύο ώρες στο τέλος της μέρας, τηλεφώνησα στην μητέρα της και την ενημέρωσα, δεν ανησυχήσατε;» ρώτησα απότομα. «Είχαμε δουλειές, δεν μπορούσαμε», μου απάντησε κοφτά. Στο ύφος του διέκρινα μια έκφραση ενοχής. Ποιος δεν θα είχε, αν είχε χάσει το παιδί του από δική του αμέλεια. «Δεν μπορούσατε; Και τώρα τι κάνετε εδώ;».

Σε κάποιον ειδικό, τα σημάδια είναι εμφανή: Παραμέληση ανηλίκου, κοινωνικός αποκλεισμός, ύποπτες παρέες, μοναξιά. Και μετά γίνεται η έκρηξη, η φυγή του παιδιού από το σπίτι και η αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης, που τις περισσότερες φορές μόνο περιπέτειες και κακουχίες φέρνει. Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται την αγωνιώδη αναζήτηση του εφήβου να ανήκει σε μία ομάδα, να είναι κοινωνικά αποδεκτός, θυσιάζοντας κάθε αναστολή στον βωμό της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Αυτή είναι η ιστορία της Ράισα και του Νικόλα, αλλά και τόσων άλλων παιδιών δίπλα μας.

-        - -- - - - -- --

 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

 

Παναγιώτη Στ. Παρασκευαΐδη

«Η προσφυγιά του Α΄ και Β΄ διωγμού στη Λέσβο»

 

                                                    Παρουσίαση: Δημήτρης Πατίλας

 

«Γυμνοί, απέλπιδες φέροντες τα ράκη της καταστροφής  εσπάρησαν  ανά πάσαν γωνίαν της ελληνικής γης».

(Από το βιβλίο του Παναγιώτη Στ. Παρασκευαΐδη «Η προσφυγιά του Α΄ διωγμού στη Λέσβο»)

«Οι τέσσερεις Ιππότες της Αποκάλυψης, ο Πόλεμος, η Πείνα, ο Λοιμός και ο Θάνατος ήταν εδώ».

(Από το  βιβλίο του Παναγιώτη Στ. Παρασκευαΐδη «Η προσφυγιά του Β΄ διωγμού στη Λέσβο»)

    «Ο, τι γράφει  (ο Παναγιώτης Στ.  Παρασκευαΐδης)  προέρχεται από καθαρά δική του έρευνα και είναι αποτέλεσμα του προσωπικού του μόχθου. Φέρει τη δική του χαρακτηριστική σφραγίδα στον τρόπο γραφής και ανάλυσης και βέβαια είναι σχεδόν πάντοτε απόλυτα τεκμηριωμένο» γράφει  σε τιμητικό άρθρο του για τον διακεκριμένο φιλόλογο - ιστορικό Παναγιώτη Στ.  Παρασκευαϊδη ο Στρατής Αναγνώστου, σχολικός σύμβουλος φιλολόγων και  έγκριτος  μελετητής της τοπικής ιστορίας. 

         Η παραπάνω παρατήρηση του Στρατή Αναγνώστου επιβεβαιώνεται πλήρως και στη δίτομη διατριβή (αυτός είναι ο πρέπων χαρακτηρισμός)  του Παναγιώτη Στ. Παρασκευαΐδη για την προσφυγιά του  Α΄ και Β΄ διωγμού στη Λέσβο. Με καιρό και κόπο ο διαπρεπής φιλόλογος -  ιστορικός μελέτησε και αξιοποίησε δημιουργικά μια πληθωρική γενική βιβλιογραφία, ειδήσεις τοπικών εφημερίδων («Σάλπιγξ», «Ελεύθερος Λόγος», «Καμπάνα»), ανταποκρίσεις Αθηναϊκών εφημερίδων και περιοδικών («Ακρόπολις», «Σκριπ») και ντοκουμέντα του  Αρχείου  του Υπουργείου Εξωτερικών. Πλήθος παραθέματα, δημοσιογραφικά, λογοτεχνικά, αποσπάσματα επιστολών, ομιλιών,   αποκαλυπτικές «μαρτυρίες» φωτογραφιών και σχόλια του συγγραφέα  φωτίζουν και «υπομνηματίζουν»  τα εξιστορούμενα. 

Αυτή η πλατιά χρήση «μαρτυριών» καθιστά την εργασία του πολύχορδη, πολυφωνική.

       Ιδού ένα μικρό δείγμα: Μια προσωπική μαρτυρία. Ένας πρόσφυγας με αξιοπρέπεια χωρίς μελοδραματικούς κλαυθμυρισμούς μιλά για τις πολλαπλές στερήσεις  τους:

«Τριφτήκαμε και εμείς. Παρά λίγο να τριφτή κι η ψυχή μας» ...λέει. «Δεν   συνηθίσαμε μήτε να φωνάζουμε μήτε να απαιτούμε, αλλά να μείνουμε στη ζωή δια της εργασίας. Υποφέραμε τα πάνδεινα...». («Σάλπιγξ», 18-10-1923).

     Ο συγγραφέας σχολιάζει: «Κρατά (ο πρόσφυγας αυτός) την περηφάνια του φορέας ενός πολιτισμού που δεν καταφεύγει στις κλάψες και στα παράπονα, όταν περνά δοκιμασία».

         Η έκθεση των γεγονότων συχνά εμπλουτίζεται και με   περιστατικά της καθημερινότητας, που πολλά διηγούνται. Η  ακόλουθη λ.χ. είδηση αξιοποιείται στο κεφάλαιο «Η παραβατικότητα». Σε περιόδους κρίσης πληθαίνει για χάρη της επιβίωσης η παραβατικότητα  επιβεβαιώνοντας το λεχθέν: «πρώτα η μάσα και μετά η ηθική».

«Και μέσα σ' όλα αυτά τα δυσάρεστα ή και φρικιαστικά ένα ευαίσθητο τσομπανόπουλο έτρεχε πίσω από πεινασμένους  στρατιώτες του άρπαξαν την αγαπημένη του προβατίνα, και κλαίγοντας τους παρακαλούσε, μάταια, να τη λυπηθούν. Με λυγμούς έλεγε μετά «ας την έπαιρναν, μα ας την άφηναν να ζήσει»! Ήταν οι πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου του 22 και δεν είχε συνειδητοποιήσει το απλό παιδί τη φρίκη των γεγονότων, που έφεραν τους άρπαγες στη Μυτιλήνη και την καταλυτική ανάγκη να ζήσουν χωρίς συναισθηματισμούς». («Ελεύθερος Λόγος», 5-9-22).

         Ο συγγραφέας εμπνέεται και από τη φιλολογική του αρματωσιά.    Επιστρατεύει λ.χ. τον ομηρικό στίχο «Μολπή τε ορχηστύς  μέμηλεν αυτοίς» (τραγούδι και χορός τους ένοιαζε). Η ζωή και στις πιο αντίξοες συνθήκες ζητά το δικαίωμά της στη χαρά. «Η ψυχαγωγία ήταν φάρμακο για τα φαρμάκια των προσφύγων»  σημειώνει στο κεφάλαιο «Γελάει και η θλιμμένη ζωή» (Β΄τόμος). Σε ανάλογο κεφάλαιο στον πρώτο τόμο παραθέτει τους ωραίους στίχους του αείμνηστου Λέσβιου ποιητή Αργύρη Αραβανόπουλου.    

Όπου' χει ντέρτι και καημό και θέλει να βρει αναπαμό,

τραγούδι ο πόνος του ας γενεί  κι ας λουλουδίσει.

 

Τα κλάματα κι οι στεναγμοί  τρων την καρδιά και το κορμί.

Μάτια θολά βλέπουν θολή κι όλη τη κτίση.

 

          Με το εμβληματικό τούτο δίτομο έργο του, καρπό βαθιάς μελέτης, πολύχρονης, πειθαρχημένης εργασίας και νηφάλιου στοχασμού, ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης κάλυψε ένα μεγάλο κενό  στη Λεσβιακή ιστοριογραφία. Ανέδειξε πρισματικά με πρωτόγνωρο και σπάνιο υλικό και εναργέστατες εικόνες όλες τις συνιστώσες του προσφυγικού. Διαβάζοντάς το, συγκόμισα πολλά και εντυπωσιακά. Με βαριά καρδιά συλλογίστηκα τη μοίρα των απλών ανθρώπων, θυμάτων στο παιχνίδι εξουσίας, οικονομικών συμφερόντων και ανταγωνισμών των ισχυρών. Συγκινήθηκα από τα φιλάνθρωπα αισθήματα (μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες) μεγάλου αριθμού κατοίκων του νησιού. Θαύμασα την καρτερικότητα των προσφύγων, την επιλογή της εντιμότητας και εργατικότητας αντί της παραβατικότητας και μοιρολατρίας και τον ακαταπόνητο αγώνα τους για επιβίωση και προκοπή. Έμαθα για την εξαιρετική συμβολή τους στην ανάπτυξη του πολιτισμού του νησιού, στην εκπληκτική λ.χ. (εν μέσω πολλών δεινών) πνευματική ανθοφορία, τη «Λεσβιακή  Άνοιξη». 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
29 Μαιου 2020
29 Μαιου 2020
29 Μαιου 2020
29 Μαιου 2020
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε