ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Δευτερα 19 Αυγουστου 2019
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πέμπτη 9 Μαίου 2019

Το ελληνικό ελαιόλαδο θα πληρώσει τη νύφη

9 Μαιου 2019
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Ε.Ε.
Ο ισχυρότερος, σοβαρότερος και αυτόκλητος σύμμαχος που θα μπορούσε να έχει το ελληνικό ελαιόλαδο, είναι η Αμερικανική ΝΑΟΟΑ
Συγκεκριμένα, στις 6 Μαΐου έληξε η προθεσμία που έχει δώσει το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου σε ευρωπαϊκές εταιρείες  (όχι κράτη, ούτε Ευρωπαϊκή Επιτροπή) των οπαίων τα προϊόντα περιλαμβάνονται στις λίστες προς δασμολόγηση, να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στην σχετική ακροαματική διαδικασία στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να ζητήσουν και ει δυνατόν να πετύχουν την εξαίρεσή τους από τους πρόσθετους  βαρείς αμερικανικούς δασμούς.

Όπως είναι ευνόητο, το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες, που αποκομίζουν 90 εκατ. ευρώ ετησίως από τις εξαγωγές στην αμερικανική αγορά, έχουν κάθε δικαίωμα να ζητήσουν την εξαίρεσή τους από τους αμερικανικούς δασμούς, με το πολύ ισχυρό επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν μετέχει στο κονσόρτσιουμ των 4 προαναφερθέντων ευρωπαϊκών χωρών στην κατασκευή των αεροπλάνων Airbus, ούτε κατά διάνοια έχει χρηματοδοτήσει έστω και με ένα ευρώ την εταιρεία. Επομένως, θα είναι παντελώς άδικο ακόμα και παράνομο να «τιμωρηθεί» το ελληνικό ελαιόλαδο καθ' όμοιο τρόπο πχ με το ισπανικό, καθώς η Ισπανία έχει χρηματοδοτήσει παράνομα την Airbus.

Στην ελληνική πραγματικότητα, όμως, το «ευνόητο» δεν σημαίνει κατ' ουδένα τρόπο και εφικτό. Οι ενδιαφερόμενες ελληνικές εταιρείες εξαγωγής ελαιολάδου στις ΗΠΑ πληροφορήθηκαν  από τον τύπο το θέμα που τους ενδιαφέρει άμεσα στα μέσα Απριλίου και με ταχύτητα μακράν της αστραπής ειδοποίησαν το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο είχε κυριολεκτικώς μεσάνυχτα επί του θέματος. Στη μία και μοναδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα πριν τις διακοπές του Πάσχα παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Αραχωβίτη κατ' ουσία το θέμα παραπέμφθηκε στις καλένδες, με την κυβέρνηση να αντιδρά χαλαρά και να παραπέμπει στην... κοινή θέση της ΕΕ που βρίσκεται στα μαχαίρια με τις ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και καλεί τα κράτη μέλη να καταθέσουν προτάσεις, ώστε να επιβάλει και η Ευρώπη δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα. (Εντέχνως πως, το ελληνικό ελαιόλαδο οι ελιές και άλλα προϊόντα θα χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση υιοθέτησης αντιποίνων προς τις ΗΠΑ, ως μη όφειλαν για τις κατάλληλες ασκήσεις πιέσεων).

Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση έχει πετάξει την μπάλα στην ευρωπαϊκή εξέδρα και δεν δείχνει διατεθειμένη να βοηθήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, παρέχοντας διπλωματική, νομική και οικονομική βοήθεια στις ελληνικές εταιρείες ελαιολάδου, που κατά πάσα πιθανότητα θα υποστούν τεράστια ζημιά από τους επιβαλλόμενους δασμούς στις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε μια παράσταση στην αμερικανική κυβέρνηση για την κατάφορη αδικία σε βάρος των ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ λόγω της διένεξης των δυο αεροπορικών - κατασκευαστικών εταιρειών, ούτε βεβαίως έχει γίνει κανένα διάβημα ή έχει εκφραστεί ελληνική ενόχληση προς τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα.

Αυτό που δεν έχει κάνει η ανέμελη ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι το έκανε επιτυχώς η Πορτογαλία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Λισσαβώνα (με πολύ μικρές ποσότητες και κατώτερης ποιότητας ελαιόλαδο) πέτυχε την εξαίρεσή της από τους αμερικανικούς δασμούς επί του ελαιολάδου της, αφού διαμαρτυρήθηκε έντονα στην αμερικανική κυβέρνηση για την κατάφορη αδικία.

Παραμένει άγνωστο γιατί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επέλεξε να επιδείξει τόση μεγάλη ευαισθησία στην προάσπιση της «κοινής  ευρωπαϊκής γραμμής» -η οποία δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί σε ότι αφορά τα απειλούμενα ευρωπαϊκά προϊόντα στις ΗΠΑ- και δεν επέλεξε να δράσει εξατομικευμένα, δηλαδή να δώσει τη  μάχη για την εξαίρεση του ελληνικού ελαιολάδου στην ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε στις 6 Μαΐου στις ΗΠΑ. Η εύκολη και αβασάνιστη «συμπόρευση» της Αθήνας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται αυτόματα την προάσπιση των ελληνικών εμπορικών συμφερόντων στις ΗΠΑ. Και τούτο διότι η θέση που ανέπτυξε η Κομισιόν ουδόλως επικεντρώνεται στην προστασία των ευρωπαϊκών προϊόντων άρα και του ελληνικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ-αλλά αντιθέτως επιλέγει την μετωπική σύγκρουση με επιβολή αντιστοίχων ευρωπαϊκών δασμών σε αμερικανικά προϊόντα στην Ευρώπη. Είναι προφανές ως εκ τούτου, ότι το ελληνικό ελαιόλαδο θα «πληρώσει τη νύφη» στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-ΕΕ, που προβλέπεται μακρύς και δύσκολος.

Αλλά και αν ακόμα ισχυριστεί κανείς ότι η Ελλάδα με τις «μικρές δυνάμεις» της και οι «αδύναμοι» Έλληνες εξαγωγείς στις ΗΠΑ είναι μόνοι τους σ' έναν άνισο αγώνα, θα διαψευστεί οικτρά.

Και τούτο διότι η καμπάνια για την εξαίρεση του ευρωπαϊκού ελαιόλαδου επομένως και του ελληνικού, έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ εδώ και ένα μήνα, με συλλογή υπογραφών εκατομμυρίων Αμερικανών καταναλωτών εναντίον των αποφάσεων της κυβέρνησης Τραμπ για την επιβολή δασμών. Πρόκειται για την πολύ ισχυρή  μη κερδοσκοπική οργάνωση ΝΑΟΟΑ (North American Olive Oil Association), που περιλαμβάνει την πλειοψηφία των αμερικανικών εταιρειών που εμπορεύονται ευρωπαϊκό ελαιόλαδο στις ΗΠΑ, καθώς και των εκατομμυρίων Αμερικανών καταναλωτών ελαιολάδου.

Η ΝΑΟΟΑ  έχει ανακοινώσει ότι θα πάρει η ίδια μέρος στην ακροαματική διαδικασία του Αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, ζητώντας την άμεση και πλήρη κατάργηση της επιβολής δασμών επί του ευρωπαϊκού ελαιολάδου. Το σκεπτικό της ισχυρής αμερικανικής οργάνωσης είναι συντριπτικό εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ και εκ των πραγμάτων είναι ο ισχυρότερος, σοβαρότερος και αυτόκλητος σύμμαχος που θα είχε και το ελληνικό ελαιόλαδο αν το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο και οι Έλληνες εξαγωγείς αποφάσιζαν να υπερασπιστούν τα δίκια τους στην Ουάσιγκτον.

Η ΝΑΟΟΑ, τόσο στο επίσημο σκεπτικό της προς την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά και στο κείμενο για τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας  αναφέρει μεταξύ άλλων:

«...Η επιβολή δασμών στο ευρωπαϊκό ελαιόλαδο είναι μέτρο εντελώς άδικο. Δεν υπάρχει καμιά σχέση ανάμεσα στην αεροναυτική και το ελαιόλαδο. Οι Αμερικανοί δεν έχουν καμία απολύτως εναλλακτική λύση για την προμήθεια ελαιολάδου  παρά μόνο από την Ευρώπη, που προέρχεται κυρίως από την Ισπανία Ιταλία Ελλάδα και Πορτογαλία. Οι Αμερικανοί καταναλώνουν 300.000 τόνους, ενώ οι ΗΠΑ παράγουν μόνον 10.000 τόνους ελαιολάδου. Έτσι, η επιβολή δασμών επί του ευρωπαϊκού ελαιολάδου θα τιμωρήσει πρωτίστως τους Αμερικανούς καταναλωτές, οι οποίοι είτε θα επιβαρυνθούν με την μεγάλη αύξηση της τιμής ή θα αναγκαστούν να καταναλώνουν φθηνότερα αλλά καθόλου υγιεινά λίπη... Το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (FDA) έχει επισήμως αναγνωρίσει το ελαιόλαδο ως τρόφιμο που δρα ευεργετικά  στην υγεία της καρδιάς και των αρτηριών και όχι μόνον... Επιστημονικές συμβουλευτικές εταιρείες έχουν εκτιμήσει ότι η υιοθέτηση τη μεσογειακής διατροφής από τους Αμερικανούς θα έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε θεραπείες όχι μόνον καρδιακών ασθενειών,  αλλά και καρκίνου, διαβήτη και άνοιας...

Το ελαιόλαδο είναι το μοναδικό προϊόν στη λίστα επιβολής δασμών, το οποίο συστήνεται από Αμερικανούς γιατρούς και διατροφολόγους στους ασθενείς τους για την πρόληψη ή θεραπεία χρόνιων παθήσεων...

Η Επιτροπή οφείλει να αναγνωρίσει την σπουδαιότητα της κατανάλωσης ελαιολάδου για την υγεία των Αμερικανών όπως και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική εναλλακτική πηγή για την κατανάλωση ελαιολάδου. Ως αποτέλεσμα, οι δασμοί στο ελαιόλαδο θα τιμωρήσουν πρώτους απ' όλους τους Αμερικανούς καταναλωτές και το Αμερικανικό σύστημα υγείας. Επιπροσθέτως, η Επιτροπή πρέπει να αφαιρέσει το ευρωπαϊκό ελαιόλαδο από τη λίστα των προϊόντων προς δασμολόγηση, ακριβώς όπως έχει ήδη εξαιρέσει από τη λίστα τα ευρωπαϊκά φάρμακα υλικά και εξαρτήματα...».

Έτσι, το δίκιο για το ελληνικό ελαιόλαδο στις ΗΠΑ η Ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες το έχουν αφήσει μόνον στα χέρια των Αμερικανών καταναλωτών.            

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
9 Αυγουστου 2019
9 Αυγουστου 2019
9 Αυγουστου 2019
9 Αυγουστου 2019
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε