ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Τεταρτη 22 Σεπτεμβριου 2021
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Βιβλιοφάγος

2 Ιουλιου 2019
«Με υπογραφή Χέμινγουεϊ 1941-1956: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Αφρική, Κούβα»

«Με υπογραφή Χέμινγουεϊ

1941-1956: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Αφρική, Κούβα»

Του Έρνεστ Χέμινγουεϊ

Μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 13 ευρώ

Τέλος φόρμας

 

 

 

 

Η ακτινοβολία του Χέμινγουεϊ ως συγγραφέα, προτού τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ, ήταν τόσο μεγάλη, που μοιραία επισκίασε δύο άλλες ιδιότητές του με τις οποίες επίσης, είχε αποκτήσει διεθνή φήμη. Πριν γίνει ο δημοφιλής μυθιστοριογράφος, ένας σύγχρονος κλασικός, υπήρξε διακεκριμένος πολεμικός ανταποκριτής και στρατιωτικός αναλυτής. Με τούτο τον τόμο, τον τρίτο και τελευταίο στη σειρά, ολοκληρώνεται η έκδοση των δημοσιογραφικών του κειμένων που καλύπτουν μια πυκνή σε γεγονότα δεκαπενταετία, την περίοδο 1941-1956, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα μεταπολεμικά χρόνια. Τον παρακολουθούμε από τα πεδία των μαχών ως τις ακτές της αγαπημένης του Κούβας. Από τις διεισδυτικές ανταποκρίσεις του, όταν βρισκόταν στην Άπω Ανατολή, περνάμε στην ατμοσφαιρική περιγραφή της Απόβασης στη Νορμανδία. Από την εμπειρία της πτήσης με βομβαρδιστικό αεροπλάνο μεταφερόμαστε στη Μάχη του Παρισιού και αμέσως μετά γινόμαστε μάρτυρες της αντεπίθεσης των συμμαχικών δυνάμεων σε γερμανικό έδαφος. Και από το απαιτητικό ψάρεμα του ιστιοφόρου ξιφία στ' ανοιχτά της Αβάνας, πάνω στην περίφημη «Πιλάρ», φτάνουμε στην απίστευτη περιπέτεια που έζησε μες στην αφρικανική ζούγκλα, τότε που διάβασε, όντας ζωντανός, τις νεκρολογίες που γράφτηκαν για εκείνον.

 

«Από μακριά μοιάζουν με μύγες»

Του Κίκε Φεράρι

Μετάφραση: Άννα Βερροιοπούλου

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 12 ευρώ

Ο κύριος Μάτσι, ιδιοκτήτης μιας μικρής αυτοκρατορίας στην Αργεντινή, αποτελεί την ιδανική ενσάρκωση της επιτυχίας και της αλαζονείας. Έκανε περιουσία στα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας και απέκτησε τη δύναμή του κατά την περίοδο των δύο πρώτων δημοκρατικών κυβερνήσεων, έχοντας παντρευτεί την κόρη ενός ισχυρού γαιοκτήμονα. Αυτό ωστόσο, καθόλου δεν τον εμποδίζει να τραβιέται με όμορφες γυναίκες που υποκύπτουν στα καπρίτσια του. Έχει μια Μπε-Εμ-Βε, μια συλλογή από τριακόσιες γραβάτες και δέκα εκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα. Η κοκαΐνη και το «μπλε χαπάκι» τού επιτρέπουν όχι μόνο να ξεφεύγει από τη γκρίνια της γυναίκας του, αλλά και από τις αδυναμίες των παρορμητικών παιδιών του. Κυρίως, όμως, τον βοηθούν να ξεχνά τους πολυάριθμους εχθρούς του, που για εκείνον δεν είναι παρά έντομα, τα οποία «από μακριά μοιάζουν με μύγες». Ώσπου μια μέρα, στο πορτμπαγκάζ του πολυτελούς αυτοκινήτου του ανακαλύπτει ένα πτώμα, δεμένο μ' εκείνες τις χειροπέδες με το ροζ γουνάκι που χρησιμοποιεί στις ερωμένες του. Και τότε αρχίζει μια άλλη ιστορία. Με τούτο το πρωτότυπο, εκρηκτικό μυθιστόρημα, ο Κίκε Φεράρι ρίχνει ένα φοβερό κροσέ στα σαγόνια των αναγνωστών.

 

«Παλαμηδίου 10»

Του Φώτη Λαμπρινού

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 16 ευρώ

Το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ ενός παιδιού που γεννήθηκε στη δικτατορία του Μεταξά και ένεκα των ιδεών και, κυρίως, της στάσης των γονέων του απέναντι στα κοσμοϊστορικά γεγονότα ζει μέχρι την ενηλικίωσή του παρακολουθώντας τις εξορίες, τις φυλακές, τα βασανιστήρια και τα γερμανικά στρατόπεδα, όχι ως κάτι το σπάνιο και εξαιρετικό, αλλά ως καθημερινότητα αναπόφευκτη σχεδόν «φυσιολογική». Ένα περιβάλλον καλλιτεχνών-διανοουμένων (Γιώργης Λαμπρινός, Σωτήρης Πατατζής, Μίμης Φωτόπουλος, Βασίλης Ρώτας, Μέμος Μακρής, Φοίβος Ανωγειανάκης, Μέλπω Αξιώτη, Στάθης Δρομάζος, Ντίνος Τσαλόγλου και πολλοί άλλοι) τοποθετεί τον ήρωα του βιβλίου σε προνομιούχο θέση σχετικά με τους ενδοιασμούς και τα ερωτήματα, τη στάση ζωής, τις αξίες της τέχνης, το ήθος και τη συμπεριφορά ανθρώπων οι οποίοι, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, προσέφεραν τη ζωή τους για χάρη των ιδεών τους και μόνο. Κεντρική φιγούρα η μητέρα του, που βίωσε τα γεγονότα από τη θέση μιας εργαζόμενης γυναίκας και πλήρωσε για τις πεποιθήσεις της με «αναγκαστική εργασία» στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και με ανταμοιβή, μετά την Απελευθέρωση, την τετράχρονη εξορία σε ξερονήσια.

Όλα αυτά διαδραματίζονται σε ταπεινές γειτονιές μιας πόλης με ανθρώπινα μέτρα.

 

«Ξεχωρίστε από το πλήθος»

Dale Carnegie Training

Μετάφραση: Χρήστος Μπαρουξής

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τιμή: 14,35 ευρώ

Στο «Ξεχωρίστε από το Πλήθος», ο Dale Carnegie, ένα από τα πιο αξιόπιστα και επιτυχημένα ονόματα στον χώρο των εταιρικών εκπαιδεύσεων, σας αποκαλύπτει πώς να αναπτύξετε και να ενσωματώσετε αξίες που μένουν αξέχαστες για να γίνετε αποτελεσματικός και επιθυμητός συνάδελφος και φίλος.

Τι σημαίνει να είστε διακεκριμένος; Πώς μπορείτε να διαφοροποιηθείτε από το πλήθος και να γίνετε επιτυχημένοι ηγέτες; Σε ποιες περιπτώσεις η διαίσθηση πρέπει να καθοδηγεί τις επαγγελματικές αποφάσεις σας;

Οι απαντήσεις σε αυτά και άλλα σημαντικά ερωτήματα βρίσκονται σε αυτόν τον δυναμικό, εμπνευσμένο οδηγό, που απευθύνεται σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ζήσει μια ζωή με μεγαλύτερο νόημα και επιρροή.

Στο Ξεχωρίστε από το Πλήθος θα μάθετε μυστικά για να αφήσετε ανεξίτηλο το στίγμα σας, όπως:

-Τα έξι βήματα για να διαχειρίζεστε επικοινωνιακά προβλήματα.

-Τα τέσσερα αναπάντεχα εμπόδια στην ηθική συμπεριφορά και πώς να τα αποφύγετε.

-Έναν νέο τρόπο να αντιλαμβάνεστε και να αποπνέετε αυτοπεποίθηση.

-Τεχνικές για να αναπτύξετε ανθεκτικότητα και να αποτρέψετε τον φόβο.

-Τις πέντε βασικές κοινωνικές δεξιότητες που κάνουν κάποιον να διακριθεί.

Όταν θα ανακαλύψετε πώς να διαφοροποιείστε φυσικά και αβίαστα από τους άλλους, θα διαπιστώσετε ότι οι άνθρωποι σε όλους τους τομείς της ζωής σας θα ανταποκρίνονται πιο θετικά και γενναιόδωρα από ποτέ.

Για περισσότερο από 100 χρόνια, το Ινστιτούτο Dale Carnegie έχει υπάρξει μάρτυρας τεράστιων και ταχύτατων αλλαγών, αλλά και προόδου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όλα αυτά τα χρόνια παραμένει στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, παρέχοντας στενή καθοδήγηση στους πελάτες του, ώστε να υπερκεράσουν τον ανταγωνισμό, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε εταιρικό επίπεδο. Μολονότι οι τεχνικές εκπαίδευσης εξελίσσονται διαρκώς, οι βασικές αξίες του παραμένουν πιστές σε μία και μόνη αρχή: Η πραγματική αλλαγή ξεκινά από μέσα μας.

 

«Η Ελλάδα επιστρέφει»

Του Μπ. Παπαδημητρίου

Εκδόσεις «Παπαδόπουλος»

Τιμή: 10 ευρώ

«Πιστεύω σθεναρά ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να επιστρέψει στις πρώτες γραμμές των κρατών που κοιτούν μπροστά, στην επόμενη κυβερνητική τετραετία. Οφείλουμε, όμως, να πιστέψουμε στην ανάγκη της Ενωμένης Ευρώπης. Να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό, είτε δεξιό, είτε αριστερό. Να δούμε πέρα από τον έλεγχο των ανθρώπινων ροών της μετανάστευσης. Να αναστήσουμε την οικονομία μειώνοντας τους φόρους και εξυγιαίνοντας τον κρατικό μηχανισμό. Το κρίσιμο θα είναι η εμπέδωση ενός νέου προτύπου παραγωγής. Στραμμένου στις εξαγωγές και την υψηλή προστιθέμενη αξία, με ανοικτές τις αγορές, νέο συνταξιοδοτικό σύστημα που θα εμπιστευθούν οι νέοι άνθρωποι και θα εισαγάγει την ανταποδοτικότητα των εισφορών. Μπορούμε να γιορτάσουμε την επέτειο του 1821 σε μια χώρα που θα έχει ξαναβρεί την αυτοπεποίθησή της».

 

****** **************** ************** ** ** * *

 

 ** * * ** * ** *

Το συλλεκτικό «Το Μυστικό»

και η Αμάντα Μιχαλοπούλου

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου είναι σίγουρα προ πολλού επώνυμη πεζογράφος και συγχρόνως ευδόκιμη διδασκάλισσα δημιουργικής γραφής.

Η προφανής παραγωγική διδασκαλία της αντικειμενοποιήθηκε κι απέφερε την υλοποίηση κι εκπόνηση της πειραματικής αφήγησης δεκαοκτώ μικροδιηγημάτων, υπό τον τίτλο «Το Μυστικό».

Εντοπίζουμε γραμματολογικά μια πλουσιοπάροχη βιοποικιλότητα μανιέρας, έντονης αφηγηματικής θερμοκρασίας, εκτεταμένου χωρόχρονου κι άπλετης χαρακτηριολογικής αναδίπλωσης.

Αποτελεί όντως αξιόλογη συλλογή λογογραφικής επίδοσης και πεζογραφικού εδέσματος.

 

Στρατή Μισγίρη

Δύο πονήματα ως συμβολή στη Μικροϊστορία

Είναι πασίγνωστος πέρα ως πέρα στο αναγνωστικό κοινό, πάντα πολυπράγμων και χαλκέντερος λόγιος ο Στρατής Μισγίρης με τα λογής γενικά ιστοριογραφικά και τα τοπικής Καλλονιάκης χρονικογραφίας πονήματα.

Καταρχάς αναφέρομαι επί τούτου στην αναδίφηση του χρονικογραφικού πονήματος «Νέα ιστορικά των δημοσίων υπηρεσιών της Καλλονής».

Στο εν λόγω μικροϊστορικό κείμενο διαλαμβάνονται σχετικές χρονικογραφικά ενέργειες, πολύτιμες πληροφορίες, περί των κατά καιρούς τοπικών, δημοσίων υπηρεσιών, όπως η οικεία οικονομική Εφορεία με το δορυφόρο Δημόσιο Ταμείο, το εντόπιο Ειρηνοδικείο, το αρμόδιο Δασονομείο με την Αγροφυλακή, το επαρχιακό κτηνιατρείο, την αγροτική ανάπτυξη και το δημιουργικό Κέντρο Υγείας.

Εξίσου εμπνευσμένη κι ενορατική μονογραφία στοιχείο θετικό η καταξιωμένη μνημόνευση του ευδόκιμου ιωβηλαίου της Κοινωνικής Εργασίας του φιλανθρωπικού συλλόγου των ερίτιμων δεσποινών «Η ΕΥΠΟΙΪΑ ΚΑΛΛΟΝΗΣ».

Επί του προκειμένου περίτεχνα καταδηλώνεται με πραγματική έμπνευση ως πολυσχιδής, σαμαρειτική διακονία κι επίδοση, ο ζήλος των φιλάνθρωπων θηλέων προς τους αναξιοπαθούντες Καλλονιάτες.

ΔΗΜΟΣ Α. ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ

Ζάχολη Κορινθίας 060419

=====  = = = = === = = = =

DEMOS A. CARATZOGLOU

Ο Δήμος Α. Καρατζόγλου, γνωστός στην αλλοδαπή ως DEMOS A. CARATZOGLOU, γεννήθηκε στη Νεάπολη της Αθήνας έπειτα από δεκαοκτώ χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Γόνος αμφίπλευρα ραντιέρηδων και των πρώτων ρεκτών της πρώτης βιομηχανικής ανάπτυξης του 20ου αιώνα. Ωστόσο, με την κατοχή και την πρώτη ταραγμένη μεταπολεμική περίοδο και κυρίως ύστερα από το πατρικό ατύχημα υγείας υποχρεώθηκε στην ηλικία των δεκαέξι ετών αισχυντηλά να χρηματίσει ως garcon de bureau στον ιδιωτικό τομέα, ως σήμερα περίπου.

Στην ηλικία των εννέα ετών επέδειξε δειλά κάποια δεξιότητα στον πρωτόλειο σατιρικό στίχο και την κοινωνική γελοιογραφία, όταν στα δεκαπέντε χρόνια του συνέταξε ειδυλλιακό διηγημάτιο. Κατά την πνευματική αναγέννηση του εξήντα, στράφηκε στη γαλατική λυρική ποιητική παράδοση.

Μετά από μια πλούσια δόλιχη πνευματική περιπέτεια, καταστάλαξε θαλερός κριτικός λογοτεχνίας και γερασμένος Λέσβιος πεζογράφος, υπηρετώντας το σύντομο διήγημα και τη νεωτερική νουβέλα.

Anatole Tyrte

Συντάχτηκε στη Μυτιλήνη την 12-1-2019

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
22 Σεπτεμβριου 2021
22 Σεπτεμβριου 2021
22 Σεπτεμβριου 2021
22 Σεπτεμβριου 2021
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε