ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Πεμπτη 9 Ιουλιου 2020
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Βιβλιοφάγος

9 Ιουλιου 2019
«Τα έξι κλειδιά»

«Τα έξι κλειδιά»

Της Jillian Michaels

Μετάφραση: Νοέλα Ελιασά

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τέλος φόρμας

Τιμή: 14,35 ευρώ

Τέλος φόρμας

Η Jillian Michaels, συγγραφέας οκτώ best sellers των New York Times, παρουσιάζει ένα επαναστατικό πρόγραμμα που αντιστρέφει τις συνέπειες της γήρανσης και βοηθά στη διατήρηση της μακρο­χρόνιας υγείας. 
Με Τα 6 Κλειδιά πρωτοπορεί και καταρρίπτει τους ­μύθους, τις παρανοήσεις και το χάος γύρω από τη ­γήρανση. Αφού μπορείτε να αποφασίζετε το βάρος σας, γιατί όχι και την ηλικία σας;
Επιστήμονες και γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, έχουν ταυτοποιήσει έξι σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη γήρανση, μεταξύ των οποίων ο μεταβολισμός, η φλεγμονή και το στρες. 
Η συγγραφέας παρουσιάζει ένα αντιγηραντικό πρόγραμμα υγείας, άσκησης και ομορφιάς, το οποίο καλύπτει και τους έξι παράγοντες, συμβάλλοντας στη μακροζωία του ανθρώπινου οργανισμού.
Εμψυχωτικό και βασισμένο σε εκτεταμένη έρευνα, ανοίγει την πόρτα προς έναν τρόπο ζωής που αποκαθιστά και προστατεύει την αποδοτικότητα του ανθρώπου, διατηρώντας σας σε καλή φόρμα, ­υγιείς και όμορφους για μια ζωή.

 

«Η γυναίκα του Ίσνταλ»

Του Βαγγέλη Γιαννίση

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τιμή: 15,50 ευρώ

Νορβηγία, χειμώνας 1970.

Στο Μπέργκεν το έγκλημα είναι σχεδόν άγνωστη λέξη. Το απανθρακωμένο πτώμα μιας άγνωστης γυναίκας στην κοιλάδα του Ίσνταλ στην Κοιλάδα του Θανάτου, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι θα ταράξει την ήσυχη πόλη.

Ο θάνατός της αποτελεί αίνιγμα. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η γυναίκα αυτοκτόνησε ή αν έπεσε θύμα δολοφονικής ενέργειας. Όσο περνούν οι μέρες, όμως, οι πιθανότητες για τη δεύτερη περίπτωση αυξάνονται. Οι αρχές βρίσκονται μπροστά σε έναν γρίφο: Η γυναίκα είχε φροντίσει να κρύψει την πραγματική της ταυτότητα πίσω από μία ντουζίνα ψεύτικα έγγραφα, μεταμφιέσεις και κωδικοποιημένα σημειώματα, ενώ από τα καψαλισμένα ρούχα που βρίσκονται γύρω της έχουν κοπεί επιμελώς οι ετικέτες. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα ξένων κατασκόπων στην περιοχή, αλλά και μιας ακροδεξιάς οργάνωσης, περιπλέκει ακόμα περισσότερο την έρευνα.

Ο Ρολφ Στόλεσεν, αστυνομικός του τοπικού τμήματος, με τη βοήθεια του Άνερς Φλο, ειδικού πράκτορα του Εγκληματολογικού, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τι τράβηξε τη νεαρή γυναίκα στη μέση του πουθενά και τι προκάλεσε τον θάνατό της. Η προσπάθειά τους να ανακαλύψουν από τι προσπαθούσε να ξεφύγει η άγνωστη, θα τους οδηγήσει στην αποκάλυψη ενός καλά φυλαγμένου μυστικού, το οποίο μπορεί και να τους συντρίψει.

Βασισμένο στην πραγματική υπόθεση της γυναίκας του Ίσνταλ, η οποία παραμένει ανεξιχνίαστη εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, πρόσφατα διασκευάστηκε σε podcast από το BBC, σε συνεργασία με το κορυφαίο νορβηγικό τηλεοπτικό κανάλι NRK TV.

 

«Εξήντα βήματα»

Της Νικόλ-Άννας Μανιάτη

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 16,60 ευρώ

Ελεύθερος! Ύστερα από τρία χρόνια εγκλεισμού σε ψυχιατρείο. Η τιμωρία της γυναίκας του για την υπεξαίρεση της περιουσίας της, την προδοσία του. Με την καρδιά γεμάτη μίσος, απογυμνωμένος από καθετί που είχε με αγώνες κερδίσει καριέρα, υπόληψη, όνομα σκοπός του πια είναι να την πληγώσει και μαζί όσους τη βοήθησαν να τον εξευτελίσει. Απομονωμένος στο πατρικό του στο χωριό, ζει με αυτόν τον στόχο στην ψυχή. Αθώοι άνθρωποι, φίλοι της Μαριλένας Νέβα, πληρώνουν ακριβά την εμμονή του, μέχρι να φτάσει η ώρα για τη δική της σκληρή τιμωρία.

Και ξαφνικά, στην ερημιά της ζωής του Αντώνη Γαβριελάτου εισβάλλει δυναμικά και επιβάλλει την παρουσία της μια γυναίκα η δική της ιστορία θα του δείξει τις πληγές της εξαπάτησης από την πλευρά του θύματος. Τις πληγές που ο ίδιος προκάλεσε στη Μαριλένα.

Όμως, αυτός είχε ήδη ετοιμάσει την τιμωρία της!

Εξήντα βήματα τον χωρίζουν από την εκδίκησή του. Τρία χρόνια εξευτελισμού και ταπείνωσης, μίσος που σιγότρωγε την ψυχή του, θα βρει ρωγμή να τα διαπεράσει η αληθινή αγάπη, που χωρίς να το καταλάβει τρύπωσε στην καρδιά του;

Ή θα καλύψει αυτά τα εξήντα βήματα; Και με ποιο κόστος;

 

«Εγώ και... η βαλίτσα μου»

Του Συμεών Σολταρίδη

Εκδόσεις: «Ωκεανίδα»

Τιμή: 16,50 ευρώ

Η ζωή μου για πολλά χρόνια συνδεόταν με μια βαλίτσα. Από πολύ νωρίς γέμισε με τα απαραίτητα από τη μάνα μου, για να με ακολουθήσει σ' όλη την πορεία της ζωής μου, πιστός σύντροφος και συνοδοιπόρος. Μια βαλίτσα που γέμιζε κι άδειαζε κάθε τόσο, μα πάντα με περίμενε για τον επόμενο προορισμό. Από το Μέγα Ρεύμα στη Χάλκη κι από κει στη Θεσσαλονίκη. Κι αν φάνηκε προς στιγμήν πως στην Κομοτηνή θα χωρίζανε οι δρόμοι μας, η ζωή ήρθε πολύ γρήγορα να με οδηγήσει σε νέους δρόμους και καινούριες περιπέτειες.

Μια βαλίτσα γεμάτη εμπειρίες, ανθρώπους, τόπους, συναισθήματα. Μέσα σ' αυτήν τη βαλίτσα χώρεσαν οι χαρές και οι επιτυχίες αλλά και η πίκρα, η απογοήτευση, η εκτίμηση και η αποδοχή, καθώς και ο κιτρινισμός και η μισαλλοδοξία. Η βαλίτσα μου επιστρατευόταν κάθε φορά γιατί επέλεξα τη δράση και τη συμμετοχή κι όχι την αδράνεια και την αδιαφορία. Μια βαλίτσα που άλλοτε με βάραινε κι άλλοτε με απογείωνε. Μια βαλίτσα η ίδια μου η ζωή, που ακόμα κρατά κάποιες γωνιές της άδειες, περιμένοντας να τις ζήσω και να τις γεμίσω.

Ένα ταξίδι δεν είναι άλλωστε η ζωή μας; Η δική μου έλαχε να έχει περισσότερες και πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές.

 

«Ο θάνατος της κυρίας Γουέσταγουεϊ»

Του Ware Ruth

Μετάφραση: Αντωνίου Αλέξανδρος

Εκδόσεις: «Κλειδάριθμος»

Τιμή: 16,60 ευρώ

Η Χάριετ χρειάζεται λεφτά και γρήγορα -χρωστάει σε έναν τοκογλύφο που γίνεται όλο και πιο πιεστικός και απειλητικός. Όταν παίρνει ένα γράμμα που της αναγγέλλει ότι κληρονόμησε ένα μεγάλο ποσό από τη γιαγιά της, νιώθει σαν να εισακούστηκαν οι προσευχές της. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: η γιαγιά της έχει πεθάνει εδώ και είκοσι χρόνια. Το γράμμα στάλθηκε προφανώς σε λάθος άτομο... Σκέφτεται ότι μπορεί να εξαπατήσει τους άλλους συγγενείς για να πάρει τα χρήματα, και κάνει μια επιλογή που θα αλλάξει τη ζωή της. Όμως, στην πορεία ανακαλύπτει ότι δεν υπάρχει επιστροφή και κινδυνεύει να χάσει τα πάντα, ακόμα και την ίδια της τη ζωή...

 

«Η ραπτομηχανή»

Της Fergie Natalie

Μετάφραση: Φωτεινή Πίπη

Εκδότης: «Διόπτρα»

Τιμή: 16,60 ευρώ

1911. Μια μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο της Singer στη Σκοτία κοστίζει στην Τζιν και στον μνηστήρα της τη δουλειά τους. Κάτω από έντονη συναισθηματική φόρτιση, η Τζιν αφήνει ένα μήνυμα αποχαιρετισμού κρυμμένο στην τελευταία ραπτομηχανή που φτιάχνει. Το ζευγάρι θα αναζητήσει εργασία και ελπίδα κοντά στο Εδιμβούργο. Παρά τις δυσκολίες και τους κόπους, η νέα τους ζωή φαίνεται να έχει προοπτικές, όμως ο πόλεμος θα σκιάσει τα όνειρά τους.

2016. Περισσότερα από εκατό χρόνια αργότερα ο Φρεντ, ένας άντρας για τον οποίο όλα έχουν μια τιμή αλλά καμιά αξία, κληρονομεί ένα διαμέρισμα από τον παππού του και αποφασίζει να πουλήσει όλο το περιεχόμενό του. Φτάνοντας στην παλιά ραπτομηχανή της γιαγιάς του, θα ανακαλύψει ότι κρύβει ένα μυστικό: ένα μικρό χάρτινο κουτί. Όλη η οικογενειακή του ιστορία αποκαλύπτεται μπροστά του σε μία μορφή κώδικα που θα πρέπει να σπάσει, αν θέλει να ανακαλύψει τα μυστικά τεσσάρων γενεών. Στη ζωή του, όπως και της Τζιν, πρόκειται να έρθουν τα πάνω κάτω και θα πρέπει να βρει τον τρόπο να αντιμετωπίσει τις συγκλονιστικές αλλαγές που τον περιμένουν... Όλοι και όλα συνδέονται με τις αόρατες κλωστές της μοίρας που υφαίνει τις ιστορίες δύο οικογενειών και ενώνει τέσσερις γενιές με απρόβλεπτο τρόπο.

 

«Η γη των νεκρών»

Του Grange Jean - Christophe

Μετάφραση: Τίνα Πλυτά

Εκδόσεις: «Καλέντης»

Τιμή: 19,00 ευρώ

Ο αστυνόμος Στεφάν Κορσό αναλαμβάνει την έρευνα για μια σειρά από άγριες δολοφονίες με θύματα στριπτιζέζ. Πιστεύει ότι πρόκειται για κλασική υπόθεση εντοπισμού του ενόχου. Έχει, όμως, άδικο: πρόκειται για μονομαχία έως θανάτου. Αντίπαλός του είναι ο βασικός ύποπτος, ο Φιλίπ Σομπιεσκί. Ένας ζωγράφος αλαζόνας, έκφυλος, φονιάς. Και στο φόντο υπάρχει ο κόσμος του πορνό, του σαδομαζοχισμού, της διαστροφής. Στο φόντο ή μήπως στο προσκήνιο; Ο Κορσό επιμένει. Ο Σομπιεσκί αντιστέκεται. Και εντωμεταξύ το κακό απλώνει τα σκοτάδια του, μπλέκει αθώους και ενόχους, ίχνη, στοιχεία, αλήθειες και ψέματα. Ανατρέπει την πραγματικότητα στο όνομα της δικής του δικαίωσης: οδηγεί με ορμή, με άφατη ηδονή, με εκπληκτική ακρίβεια στη Γη των νεκρών.

 

«Επιχείρηση Apollo

Παγκόσμια συνωμοσία»

Του Κων. Θεοδωρίδη

Εκδόσεις: «Ωκεανίδα»

Τιμή: 18,50 ευρώ

Στις 5 Αυγούστου 2006, η εφημερίδα Sydney Morning Herald δημοσιεύει την είδηση πως οι ταινίες προσελήνωσης της διαστημικής αποστολής Apollo 11 έχουν χαθεί από τα αρχεία της NASA. Η είδηση αιφνιδιάζει τις αμερικανικές αρχές και πυροδοτεί την κινητοποίηση διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών, με απώτερο στόχο όχι μόνο την ανεύρεση των χαμένων ταινιών αλλά και την εξασφάλιση του περιεχομένου τους.

Ο Άλεξ Κάλντεν, διπλωματικός υπάλληλος στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσινγκτον και η Βικτόρια Σάμερχιλ, Αμερικανίδα αγγλικής καταγωγής, στην προσπάθειά τους να βρουν τις χαμένες ταινίες και τα έγγραφα του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ, μπαίνουν στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών. Εκτός από τους παραπάνω, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και στρατιωτικοί βρίσκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μπλεγμένοι στην υπόθεση. Ο Άλεξ και η Βικτόρια έρχονται αντιμέτωποι με μυστικούς πράκτορες και οδηγούνται τελικά στην αποκάλυψη μιας παγκόσμιας συνωμοσίας από τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου, ενώ η απρόσμενη ανατροπή στο τέλος δίνει μια διαφορετική διάσταση στο θέμα.

Το βιβλίο είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και αναφορές της NASA και της JAXA (Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Έρευνας).

 

«Μετέωρα μυστικά»

Της Ιουλίας Ιωάννου

Εκδόσεις: «Ωκεανίδα»

Τιμή: 12,00 ευρώ

Φθινόπωρο 1986. Στη σκιά των Μετεώρων ζει με την οικογένειά της η δεκαεπτάχρονη Αιμιλία. Όταν ο έρωτας σημαδέψει την καρδιά της, η παιδική αθωότητα θα χαθεί για πάντα.

Ο Μάγνος φτάνει στα Μετέωρα για αναρρίχηση. Θα κατακτήσει τις πιο απόκρημνες και δύσκολες πλαγιές τους και μαζί τους την καρδιά της Αιμιλίας. Οι δυο νέοι χαράζουν το όνειρό τους στη σπηλιά των βράχων. Συντονίζονται οι χτύποι στις καρδιές τους ακολουθώντας εκείνους του παλιού ρολογιού τσέπης, που έρχεται από το παρελθόν για να καθορίσει το μέλλον. Σύντομα, όμως, θα διαπιστώσουν ότι η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές.

Το ρολόι σημαδεύει τον χρόνο κι ένας κλέφτης, ο κλέφτης του ρολογιού, πληρώνει την πράξη του αυτή με τη ζωή του. Μαζί του εκτίουν τη δική τους ποινή ένοχοι και αθώοι.

Ώσπου φτάνει η ώρα του τελικού διλήμματος. Ένα σταυροδρόμι όπου η Αιμιλία πρέπει να αποφασίσει ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει. Στη μία υπάρχουν τα χνάρια ενός φλογερού, ανεκπλήρωτου έρωτα. Στην άλλη μιας βαθιάς αγάπης που δοκιμάστηκε στον χρόνο και άντεξε. Κι η Αιμιλία έχει μια τελευταία ευκαιρία να δοκιμάσει ό,τι δεν έζησε ή να συνεχίσει να ζει.

Δύσκολη η απόφαση. Αλλά πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα. Και η απόφαση είναι μόνο δική της.

 

«Ο παράξενος χειμώνας του Παύλου Ζήτα»

Της Θοδ. Τζόκα

Εκδόσεις: «Ωκεανίδα»

Τιμή: 14,00 ευρώ

Ο Παύλος Ζήτας απομονώνεται σ' ένα καταφύγιο συγγραφέων για να γράψει το επόμενο βιβλίο του. Εκεί γνωρίζεται με τη συγγραφέα μυστηρίου Λήδα Βρανά. Όταν στα χέρια του πέφτει το τελευταίο βιβλίο της διάσημης συγγραφέα, "Φόνος στο καταφύγιο", ο Παύλος εισέρχεται σ' έναν εφιαλτικό κόσμο όπου η πραγματικότητα συγχέεται με τη φαντασία, η αλήθεια με το ψέμα και η λογική με την παράνοια. Το βιβλίο ξεκινά με τον φόνο μιας συγγραφέα μυστηρίου, της Κορίνας Καρέλλη, η περιγραφή της οποίας ταιριάζει απόλυτα στη Λήδα Βρανά. Όταν βλέπει τα γεγονότα του βιβλίου να ξεδιπλώνονται μπροστά στα έντρομα μάτια του, πιστεύει πως κάποιος σχεδιάζει να σκοτώσει τη Λήδα Βρανά. Την ίδια άποψη έχει και ο πρώην ντετέκτιβ Σωτήρης Γκλάβας. Μαζί προσπαθούν να βρουν τον επίδοξο δολοφόνο, αλλά οι εξελίξεις τους προλαβαίνουν. Η Βρανά εξαφανίζεται, το πτώμα της δεν βρίσκεται ποτέ, και η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο. Μήνες αργότερα, ο Παύλος βλέπει μια γυναίκα φτυστή η Λήδα Βρανά... και ο αληθινός εφιάλτης ξεκινά.

--­­--­===== == ==== = = = =     ====================    ==============

 

«Τσέρνομπιλ - Ένα χρονικό του μέλλοντος»

Σβετλάνα Αλεξίεβιτς

Εκδόσεις «Πατάκη»

 

Γράφει ο Φίλιππος Ζάχαρης

Η ημέρα που άλλαξε την ζωή χιλιάδων κατοίκων, όχι μόνο γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, αλλά που σηματοδότησε μια νέα εποχή στην χρήση της ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς τάχα σκοπούς. Μια αποφράδα ημέρα που προστίθεται στον κατάλογο των πολλαπλών γνωστών ή μυστικών πυρηνικών ατυχημάτων στην παγκόσμια μεταπολεμική ιστορία.

Ατυχήματα (τρόπος του λέγειν) που άλλαξαν την οπτική πολλών κυβερνήσεων για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες έστω για το θεαθήναι, μια πολιτική που πάραυτα ακόμη και σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί ολοκληρωτικά. Η χαρακτηριζόμενη ως μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή του 20ου αιώνα, η έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, αποτυπώνεται στα μάτια της Λευκορωσίδας συγγραφέως Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, μέσω των μαρτυριών κατοίκων χωριών και πόλεων γύρω από το Τσέρνομπιλ. Η συγγραφέας περιπλανήθηκε στην απαγορευμένη ζώνη και μίλησε με ανθρώπους που βίωσαν την τραγωδία σε όλο της το μεγαλείο.

Οι μαρτυρίες τραγικές σε όλη τους την έκταση, αλλά πάνω απ' όλα πολύ πραγματικές: «Η ραδιενέργεια είναι παντού. Στο ψωμί, στο αλάτι. Αναπνέουμε ραδιενέργεια, τρώμε ραδιενέργεια. Μπορώ να κατανοήσω το να μείνω χωρίς ψωμί και αλάτι. Να πρέπει να φάω οτιδήποτε για να επιζήσω, να δεχθώ ότι άνθρωπος θα μπορούσε να βράσει την δερμάτινη ζώνη του στο νερό μόνο για την μυρωδιά να «φάει μυρωδιά». Αυτό μπορώ να το κατανοήσω. Αυτό, όμως, που ζούμε σήμερα, είναι πέρα από κάθε λογική. Πώς είναι δυνατόν να είναι όλα δηλητηριασμένα; Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ζήσουμε».

Ο στρατός παντού, η απαγορευμένη ζώνη εξαπλώνεται σε πολλά χιλιόμετρα, η μόλυνση, όμως, έμελλε να πλήξει ολόκληρη την Ευρώπη. Οι άνθρωποι γύρω από το Τσέρνομπιλ ήθελαν να συνεχίσουν την ζωή τους. «Ο άνδρας μου βρίσκεται εδώ ...στο νεκροταφείο. Αν δεν ήταν εδώ, ίσως και να μπορούσαμε να ζήσουμε αλλού. Γιατί να φύγω από εδώ; Είναι τόσο όμορφα! Κοιτάξτε... όλα πρασινίζουν και ανθίζουν! Όλα σφύζουν από ζωή».

Ό,τι κινούνταν όμως, πέρα από τους ανθρώπους σκιές της ζώνης αυτής, εκτελούνταν με συνοπτικές διαδικασίες, γάτες, σκυλιά, οικόσιτα ζώα. Οι εντολές ήταν σαφείς. Οι αντιφάσεις σε έναν τόπο που οι κάτοικοί του ήθελαν να συνεχίσουν να ζουν στους ρυθμούς της καθημερινότητας, να μην αφήσουν τα σπίτια τους, να πεθάνουν εκεί που γεννήθηκαν. «Πρέπει να παρατήσεις την αγελάδα σου γιαγιά, το γάλα είναι μολυσμένο. Και εγώ του είπα: Όχι, μπορεί να με πονάνε τα πόδια μου, όμως δεν θα παρατήσω την αγελάδα μου, αυτή με θρέφει».

Και πολλοί άλλοι τέτοιοι διάλογοι και μαρτυρίες πλαισιώνουν το βιβλίο της Αλεξίεβιτς. Το Τσέρνομπιλ ήταν κάτι παραπάνω από πόλεμος για κάποιους κατοίκους της περιοχής. Πουλιά και ζώα συνέχισαν να ζουν μετά την καταστροφή, κανείς δεν ήξερε, όμως, για πόσο ακόμη. Σύντομη ζωή, βάσανο και βάλσαμο για ζώα και ανθρώπους.

Τσέρνομπιλ το χρονικό του μέλλοντος. Ένα βιβλίο μαρτυρία. Ένα βιβλίο που απαθανατίζει τις τραγικές στιγμές μετά την καταστροφή, αδυνατώντας να καθορίσει κάποιο ασφαλές μέλλον. Ένα βιβλίο κατάθεσης ψυχής ανθρώπων που ζούσαν στη σκιά ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος και που υπέστησαν μέσα σε μία μέρα όσα δεν είχαν υποστεί για πολλά χρόνια πριν.

Που δεν είναι έτσι, βέβαια, καθώς μιλάμε για την πρώην Σοβιετική Ένωση το 1986, για το Ανατολικό μπλοκ λίγα χρόνια πριν την κατάρρευσή του. Για ένα καθεστώς που άφησε την σφραγίδα του με έναν ακόμη όλεθρο, αρκετά χρόνια μετά τις σταλινικές εκκαθαρίσεις και θηριωδίες.

Ένα πολυφωνικό βιβλίο που πρέπει να αφυπνίσει τους νεώτερους για τους κινδύνους που τους επιφυλάσσουν οι κάθε είδους πρεσβευτές της παγκόσμιας περιβαλλοντικής καταστροφής στο όνομα της επιστημονικής εξέλιξης.  

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
9 Ιουλιου 2020
9 Ιουλιου 2020
9 Ιουλιου 2020
9 Ιουλιου 2020
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε