ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Κυριακη 8 Δεκεμβριου 2019
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Το ελληνικό ελαιόλαδο στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-ΕΕ

2 Αυγουστου 2019
Tο εξιλαστήριο θύμα

Υπάρχει κανείς στην Ελλάδα που θα ορθώσει το ανάστημά του, για να σωθούν οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου προς τις ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύουν συνολική αξία 90 εκ. ευρώ ετησίως και θεωρείται ως σημαντική η απώλεια αυτή για μας τους χρεωκοπημένους Ευρωπαίους του Νότου;

 

                                       Των Κύρα Αδάμ & Γιώργου Μαρκατάτου

 Με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο συναντήθηκε στην Αθήνα, τις προηγούμενες ημέρες ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Εμπορίου, Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στην περιοχή.

Πολλές οι φωτογραφίες από τα υπουργικά γραφεία, πολλά τα αναμνηστικά δώρα, ακόμα περισσότερα τα χαμόγελα, αλλά καμία ανακοίνωση από τις συναντήσεις αυτές.

Η επίσκεψη του Φ. Ρίκερ εξελίχθηκε σε χαρούμενη εθιμοτυπική  συνάντηση-γνωριμία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, με άγνωστο παρονομαστή, αν η νέα κυβέρνηση έθεσε ή όχι στο τραπέζι ένα φλέγον τρέχον θέμα για την τύχη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ και κυρίως τις εξαγωγές του ελληνικού ελαιολάδου, που αποφέρει περί τα 90 εκ. ευρώ ετησίως στη χώρα μας.

Οι πρώτες ενδείξεις επιμένουν ότι οι Έλληνες υπουργοί κατά τις συναντήσεις τους με τον φ. Ρίκερ ουδόλως αναφέρθηκαν στο θέμα, αφού οι ίδιοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι το επείγον του θέματος, αφού είναι μάλλον προφανές ότι δεν είχαν ιδιαίτερη ενημέρωση από του προκατόχους τους, οι οποίοι και αυτοί -κυρίως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ.- υποτίμησαν με περισσή αδιαφορία και φόβο το όλο θέμα τον περασμένο Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Μάιο έληξε η διορία που είχε θέσει το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου προς ευρωπαϊκές εταιρείες  εξαγωγών αγροτικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ να υποβάλουν τις ενστάσεις τους, προκειμένου να εξαιρεθούν από την επιβολή δασμών έως και 100% στα προϊόντα τους στις ΗΠΑ.

Ως γνωστόν, στον ακήρυχτο, αλλά πολύ επικίνδυνο πόλεμο στον τομέα των εμπορικών σχέσεων που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (σσ το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ προς την ΕΕ ανέρχεται σε 169 δις δολάρια), η Ουάσιγκτον έχει ήδη καταγγείλει την ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για αθέμιτο ανταγωνισμό στις μεγάλες αεροπορικές κατασκευαστικές εταιρείες, εν προκειμένω της ευρωπαϊκής AIRBUS και της αμερικανικής BOEING. Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί ευθέως τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που μετέχουν στο κονσόρτσιουμ της AIRBUS, (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία) για παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις προς την AIRBUS. Και γι' αυτό η Ουάσιγκτον αποφάσισε να επιβάλει δασμούς έως 100% στα εισαγμένα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ στις ΗΠΑ. Στον κατάλογο που έχει εκδώσει από τον περασμένο Απρίλιο το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου φιγουράρει πρώτο - πρώτο το ευρωπαϊκό ελαιόλαδο, ήτοι το λάδι της Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας κλπ. Το πρόβλημα που ανέκυψε συνεπώς είναι ότι το ελληνικό ελαιόλαδο, όπως και το ελάχιστο πορτογαλικό, αλλά και το ιταλικό ελαιόλαδο στις ΗΠΑ, δεν μπορούν να αποτελέσουν τα εξιλαστήρια θύματα και να μπουν στο ίδιο τσουβάλι τιμωρίας με το ελαιόλαδο της Γαλλίας και της Ισπανίας  που μετέχουν στην AIRBUS.

Ήδη η Πορτογαλία, με αστραπιαίες κινήσεις της κυβέρνησης προς την κυβέρνηση Τραμπ πέτυχε την εξαίρεσή του από τους δασμούς.

Στην Ελλάδα όμως...

Οι ενδιαφερόμενες ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες ελαιολάδου στις ΗΠΑ πήραν μυρωδιά του θέματος μέσα στο Πάσχα και με ιδιαίτερα νωθρές κινήσεις έκαναν συνάντηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο πολύ «χαλαρά» αποφάσισε εκ των προτέρων να συνταχθεί με την «κοινή ευρωπαϊκή θέση», που ακόμα θα περιμένει την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποφασίσει...

Από τότε μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει ούτε μια παράσταση στην αμερικανική κυβέρνηση, για την κατάφορη αδικία σε βάρος των ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ λόγω της διένεξης των δυο αεροπορικών - κατασκευαστικών εταιρειών, ούτε βεβαίως έχει γίνει κανένα διάβημα ή έχει εκφραστεί ελληνική όχληση προς τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα. Και εμείς περιμέναμε πώς και πώς με την επίσκεψη του αμερικανού αξιωματούχου να τεθεί θέμα. Μάλιστα, όπως γράφαμε σε άρθρο μας τον Απρίλιο που τέθηκε το θέμα, «Αυτό που δεν έχει κάνει η ανέμελη ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι το έκανε επιτυχώς η Πορτογαλία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Λισσαβώνα (με πολύ μικρές ποσότητες και κατώτερης ποιότητας ελαιόλαδο) πέτυχε την εξαίρεση της από τους αμερικανικούς δασμούς επί του ελαιολάδου της, αφού διαμαρτυρήθηκε έντονα στην αμερικανική κυβέρνηση για την κατάφορη αδικία».

Η τροπή του θέματος, όμως, είναι ακόμα δυσμενέστερη για το ελληνικό ελαιόλαδο στις ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ, αγριεύοντας ακόμα περισσότερο την στάση της, αναγγέλλει ότι θα περιλάβει τώρα στον κατάλογο των δασμών της και τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτών που εξάγονται στις ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή αποτελεί κατευθείαν μαχαιριά προς τη Γερμανία, η οποία μόνον τον προηγούμενο χρόνο εισέπραξε από τις εξαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ το ποσό των 28.7 δις δολαρίων.

Είναι προφανές λοιπόν, ότι η γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει το παν να διασώσει τα «δικά» της προϊόντα από τους αμερικανικούς δασμούς, στέλνοντας στον αμερικανικό Καιάδα τα προϊόντα ελαιολάδου και κυρίως το ελληνικό ελαιόλαδο, που αντιπροσωπεύουν το μη αμελητέο ποσό των 90 εκ. ευρώ τον χρόνο.

Οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες ελαιολάδου στις ΗΠΑ φαίνεται ότι λυπήθηκαν τα ελάχιστα χρήματα που απαιτούντο για να κάνουν παράσταση εξαίρεσής τους από τον κατάλογο των αμερικανικών δασμών, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν βοήθησε, αλλά πέταξε το μπαλάκι στην ΕΕ, όταν και όποτε οι εταίροι ασχοληθούν με το θέμα και η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει ιδέα για αυτό, αν κρίνει κανείς από την απόλυτη απραξία της.

Κι όμως, το ελληνικό ελαιόλαδο στις ΗΠΑ έχει ακόμα έναν ενεργό, πολύ δραστήριο και βαρύ σύμμαχο, τον οποίο όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς στην Ελλάδα δεν έχουν καταδεχθεί να τον προσεγγίσουν.

Πρόκειται για τη μη κερδοσκοπική αμερικανική οργάνωση ΝΑΟΟΑ (North American Olive Oil Association), που περιλαμβάνει την πλειοψηφία των αμερικανικών εταιρειών που εμπορεύονται ευρωπαϊκό ελαιόλαδο στις ΗΠΑ, καθώς και των εκατομμυρίων Αμερικανών καταναλωτών ελαιολάδου.

Η ΝΑΟΟΑ έχει ζητήσει επισήμως την άμεση και πλήρη κατάργηση της επιβολής δασμών επί του ευρωπαϊκού ελαιολάδου. Το σκεπτικό της ισχυρής αμερικανικής οργάνωσης είναι συντριπτικό εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ και εκ των πραγμάτων είναι ο ισχυρότερος, σοβαρότερος και αυτόκλητος σύμμαχος που θα είχε και το ελληνικό ελαιόλαδο, αν το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο και οι Έλληνες εξαγωγείς αποφάσιζαν να υπερασπιστούν τα δίκια τους στην Ουάσιγκτον.

Η ΝΑΟΟΑ, τόσο στο επίσημο σκεπτικό της προς την κυβέρνηση Τραμπ, όσο και στο κείμενο για τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«...Η επιβολή δασμών στο ευρωπαϊκό ελαιόλαδο είναι μέτρο εντελώς άδικο. Δεν υπάρχει καμιά σχέση ανάμεσα στην αεροναυτική και το ελαιόλαδο. Οι Αμερικανοί δεν έχουν καμιά απολύτως εναλλακτική λύση για την προμήθεια ελαιολάδου παρά μόνο από την Ευρώπη, που προέρχεται κυρίως από την Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία. Οι Αμερικανοί καταναλώνουν 300.000 τόνους, ενώ οι ΗΠΑ παράγουν μόνον 10.000 τόνους ελαιολάδου. Έτσι, η επιβολή δασμών επί του ευρωπαϊκού ελαιολάδου θα τιμωρήσει πρωτίστως τους Αμερικανούς καταναλωτές, οι οποίοι είτε θα επιβαρυνθούν με την μεγάλη αύξηση της τιμής ή θα αναγκαστούν να καταναλώνουν φθηνότερα, αλλά καθόλου υγιεινά λίπη... Το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (FDA) έχει επισήμως αναγνωρίσει το ελαιόλαδο ως τρόφιμο που δρα ευεργετικά  στην υγεία της καρδιάς και των αρτηριών και όχι μόνον, επιστημονικές συμβουλευτικές εταιρείες έχουν εκτιμήσει ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής από τους Αμερικανούς θα έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε θεραπείες όχι μόνον καρδιακών ασθενειών.

Φυσικά, ουδείς στην Ελλάδα, ούτε οι ενδιαφερόμενοι φορείς, ούτε η προηγούμενη αλλά και η παρούσα κυβέρνηση, απ' ό,τι φαίνεται, έχουν ενδιαφερθεί να συνδεθούν με το φυσικό τους σύμμαχο στις ΗΠΑ και γιατί όχι να κινητοποιήσουν και το ελληνοαμερικανικό λόμπι για την προάσπιση του ελληνικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ, που δεν μπορεί να είναι το εξιλαστήριο θύμα των παρανομιών των «μεγάλων» εταίρων μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
6 Δεκεμβριου 2019
6 Δεκεμβριου 2019
6 Δεκεμβριου 2019
6 Δεκεμβριου 2019
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε