ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Δευτερα 27 Ιανουαριου 2020
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Βιβλιοφάγος

3 Σεπτεμβριου 2019
«Ο ιστός»

«Ο ιστός»

Των Γιάννη & Μαρίνας Αλεξάνδρου

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 15,90 ευρώ

Δυο παλιές βίλες μετατρέπονται σε ξενοδοχεία. Η μία στο Χαλάνδρι και η άλλη στην παλιά πόλη της Ρόδου.

Οι ιδιοκτήτες τους παλεύουν να πετύχουν σε μια εποχή που ο τουρισμός υπόσχεται πολλά. Άθελά τους, όμως, μπλέκονται στα σχέδια λαθρεμπόρων πολύτιμων λίθων, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Δύο παράλληλες ιστορίες ενώνονται σε έναν κρίκο. Η μία στη μεσαιωνική Ρόδο, τη Μάλτα και την Ιταλία, ενώ η άλλη, η σύγχρονη, στην Αθήνα, τη Ρόδο και τη Γενεύη. Βιώνουμε τους πόθους και την αγάπη της Αναστασίας, που ακολούθησε τον Ιππότη της στην οδύσσειά του μέχρι τη Μάλτα, όταν οι Τούρκοι πολιόρκησαν και κατέλαβαν τη Ρόδο.

Το χθες είναι μαγευτικό και μας παρασύρει ονειρικά. Το σήμερα, όμως, ανεβάζει την αδρεναλίνη και μας αγγίζει έντονα. Γιατί έτσι είναι πάντα στην Ελλάδα, ή όλα μαζί ή τίποτα...

Η νύχτα γύρω από την Έτη και τον Αντρέα στην αυλή της «Βίλα Μαλτέζα» ήταν βελούδινη. Το καλοκαίρι πλανεύει και οδηγεί στον έρωτα και τις πιο κλειστές καρδιές. Είχε περάσει πολύς καιρός που ένας άντρας την κοίταζε κάπως... Και της μιλούσε έτσι...

Έλα να σου δείξω την πανσιόν «Βίλα Αντιγόνη»,  είπε η Άντη στον Χρήστο. Σε μια εσοχή της σκάλας, η Άντη έσπρωξε τον τοίχο και με αυτόν τον τρόπο άνοιξε ένα κρυφό πέρασμα. Εμβρόντητη είδε δύο άντρες να έχουν επάνω στο τραπέζι απλωμένα διαμάντια, σμαράγδια και ρουμπίνια.

Η Αναστασία άρχισε να χορεύει κάτω από τη βροχή. Ελευθέρωνε και ξόρκιζε όλους τους φόβους, τις ανασφάλειες και τις αγωνίες που πέρασε. Τώρα διεκδικούσε το δικαίωμα στη ζωή. Ο Ντε Ρεβέλ άπλωσε

το μπράτσο του και εκείνη το έπιασε για να ανέβει πάνω στο άλογο μαζί του. Τώρα ξεκινούσαν από την αρχή. Είχαν πια πατρίδα.

 

«Ό,τι πρέπει»

Του Γκάαρντερ Γιοστέιν

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 12,90 ευρώ

Ένα φιλοσοφικό μυθιστόρημα από τον ειδικό στο είδος Jostein Gaarder. Ένα βιβλίο για το νόημα της ζωής, την αυτογνωσία και γενικά τη σημασία της ύπαρξης.

Στο Πανεπιστήμιο ο Άλμπερτ γνωρίζει και ερωτεύεται την Έιριν. Τριάντα επτά χρόνια αργότερα, όταν η Έιριν βρίσκεται στη Μελβούρνη και ο Άλμπερτ είναι μόνος, μαθαίνει ένα μεγάλο μυστικό από τη Μαριάννε, τη γιατρό του. Μπορεί να συνεχίσει να ζει με αυτό που ξέρει τώρα; Ταξιδεύει στο παραμυθένιο σπίτι, το καταφύγιο του ίδιου και της Έιριν για πολλά χρόνια, και δίνει στον εαυτό του προθεσμία είκοσι τεσσάρων ωρών για να γράψει την ιστορία της κοινής τους πορείας. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προσπαθήσει να καταλάβει και να ομολογήσει, επειδή πρόκειται να πάρει τη σημαντικότερη απόφαση της ζωής του. 

Δε σκέφτομαι καθαρά, μέσα μου βράζω, είμαι τρομαγμένος, αναστατωμένος, αλλά υπάρχει κάτι που πρέπει να κατανοήσω και να αποφασίσω πρέπει να λάβω μια απόφαση, μια σημαντική απόφαση, γι' αυτό πρέπει να γράψω. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρω να εστιάσω σωστά. Θέλω να είμαι σίγουρος ότι οι σκέψεις μου έχουν συνοχή πριν πάρουν τον δρόμο τους για το χαρτί. Νομίζω ότι διακρίνω έναν κόκκινο μίτο μέσα σε αυτό το χάος, αλλά δεν ξέρω πού θα με οδηγήσει. Κι έχω την αίσθηση ότι δε γράφω μόνο για εμένα, και ίσως ούτε μόνο για τους πιο κοντινούς μου. Ίσως να εκφράζω σκέψεις όλων των ανθρώπων.

 

«Τα χρόνια των Ακαμαντίδων» 

Της Περατικού-Κοκαράκη Μαρίας

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 15,90 ευρώ

«Πιο πολύ από την ίδια την κρίση και τη χρεοκοπία με τρομάζει η σύγχυσή μας», γράφει ο Λαοκράτης Βάσσης. Κάπως έτσι σκέφτονται και νιώθουν, μπερδεμένα, θολωμένα, τα δυο κορίτσια, Ελένη και Ιφιγένεια, στους χρόνους της απογοήτευσης, της αφροσύνης, της σύγκρουσης, της πλάνης, μετά από «τα χρόνια με τα κυκλάμινα», τα χρόνια του Αγώνα του '55-'59 στην Κύπρο. Τα χρόνια που το παραμύθι ακούμπησε την πραγματικότητα!

Φοιτήτριες τα κορίτσια στην Αθήνα, ζουν, παράλληλα με τον έρωτα, τη Χούντα, τις διαβρωτικές πολιτικές παρενέργειες, που γίνονται νοσηρές, παθογόνες καταστάσεις στο νησί τους και οι οποίες σκιάζουν τα νεανικά, αγνά, αμέριμνα, ρομαντικά τους χρόνια. Η σύνεση και η σωφροσύνη στα κυπριακά δρώμενα, με βήμα σταθερό, καταγράφουν απουσίες στο απουσιολόγιο της ευρυθμίας... Κι η ζωή με τα πολύχρωμά της, κυρίαρχη και αέναη  στον δρόμο του χρόνου, με το κεφάλι ψηλά και τον βηματισμό του ενθουσιασμού και του ονείρου...

 

«Killing Eve Κωδικός Βιλανέλ»

Του Τζένινγκς Λουκ

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 14,50 ευρώ

Η Βιλανέλ είναι μια από τις πιο ικανές πληρωμένες δολοφόνους του κόσμου. Μα όταν δολοφονεί έναν σημαίνοντα Ρώσο πολιτικό, βρίσκει στο κατόπι της μια αμείλικτη εχθρό.

Η Ιβ Πολάστρι, πρώην πράκτορας της MI6, έχει επιφορτιστεί από την υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της Μεγάλης Βρετανίας με ένα πολύ συγκεκριμένο καθήκον: να βρει και να αιχμαλωτίσει ή να σκοτώσει τη δολοφόνο του Ρώσου, αλλά και όσους τη βοήθησαν. 

Στο ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύεται οι δύο γυναίκες θα ακολουθήσουν ίχνη σε όλο τον κόσμο και θα διασταυρωθούν με διεφθαρμένες κυβερνήσεις και πανίσχυρες εγκληματικές οργανώσεις. Όλα θα οδηγήσουν σε μια τελική αντιπαράθεση, από την οποία καμία από τις δύο δε θα βγει αλώβητη.

Δεν τάραζε καθόλου τα νερά. Έγινε κομμάτι του άχρωμου στρατού επαγγελματιών που έτρεχαν εδώ κι εκεί, με τη μοναχικότητα χαραγμένη στη ματιά τους. Δεν ήξερε ποια αρχή επέβαλλε τις θανατικές καταδίκες που εκτελούσε. Εκείνο που είχε σημασία για τη Βιλανέλ ήταν πως είχε επιλεγεί. Είχε επιλεγεί ως εργαλείο ενός πανίσχυρου οργανισμού που είχε καταλάβει ότι ήταν διαφορετική. Είχαν αναγνωρίσει το ταλέντο της, την είχαν αναζητήσει και την είχαν οδηγήσει από τα έσχατα του κόσμου ως την κορφή, εκεί όπου ανήκε. Την είχαν κάνει κυνηγό, όργανο εξέλιξης, μέλος μιας ελίτ για την οποία δεν ίσχυαν οι νόμοι της ηθικής. Μέσα της αυτή η επίγνωση άνθιζε σαν μεγάλο σκοτεινό ρόδο και γέμιζε το είναι της.

 

«Στον αστερισμό του Ρήγα»

Της Μάγδας Ιωαννίδου

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Ένα μικρό χωριό, που το τραγούδι του ήταν μόνο οι ήχοι της φύσης, βγαίνει από τον Εμφύλιο αποδεκατισμένο και ρημαγμένο, αλλά όχι διχασμένο. Η ιστορία του Ρήγα και των άλλων μπορεί να το βύθισε στο πένθος, οι κάτοικοί του, όμως, έψαχναν πάντα τη δικαίωση.

Ο Αντώνης, ένα παιδί από μια τραυματισμένη από συμπεριφορές οικογένεια, έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Μπορεί να μην είχε τίποτε, είχε, όμως, έναν καλό φίλο που τον θεωρούσε αδερφό. Κι όταν η φιλία είναι τόσο δυνατή, έχεις τα πάντα.

Ζεις και υπάρχεις μέσα απ' όλα, καλά και κακά, άσχημα και όμορφα, και αναζητάς την αλήθεια για να τα αποποινικοποιήσεις. Μια αλήθεια που μπορεί να είναι και δίπλα μας και να μην τη βλέπουμε. Μια αλήθεια

που μπορεί να είναι ακόμα και μια συγγνώμη.

Αυτή την αλήθεια που ταξίδεψε μέσα στα δάση και τα ανθρακωρυχεία της Σιβηρίας, αλλά ξαναγύρισε για να φέρει τη δικαίωση. 

«Όχι, δεν μπορεί. Ο Αντώνης δε θα έκανε κάτι τέτοιο. Αυτός δεν μπορούσε να αφαιρέσει ζωή», μονολόγησε ο Γιώργης.

Ξανάγινε η ζωή του χαρταετός. Σηκώθηκε και ξαναπήγε στην πλατεία. Όλα τα νέα εκεί έφταναν πρώτα. Για πολύ καιρό το επίκεντρο των συζητήσεων θα ήταν αυτό το γεγονός.

Όλοι θα υποψιαζόντανε όλους, και κυρίως τους νεοφερμένους. Είχε πολλά χρόνια ν' ακουστεί κάτι τέτοιο στο χωριό και κοίτα τώρα που ακούστηκε. Τώρα που άρχισαν να επιστρέφουν αυτοί. Ο Γιώργης ήταν σίγουρος ότι κάποιος του ζητούσε κάτι από το παρελθόν κι εκείνος το αρνιότανε. Όπως ήταν σίγουρος ότι η τιμωρία έρχεται πάντα με την αλήθεια.

 

«Το φιλαράκι μου»

Της Άννας Δενδρινού

Εκδόσεις «Κόκκινη κλωστή δεμένη»

Τιμή: 10,90 ευρώ

Ο ήρωάς μας είναι ένα ποτήρι. Ο αγαπημένος φίλος του, «το φιλαράκι του», σπάει και ο κόσμος του σκοτεινιάζει. Τίποτα πια δεν είναι ίδιο. Τίποτα δεν έχει την γλύκα της προηγούμενης ζωής του. Πόσο μάλλον που έχει και να αντιμετωπίσει τώρα και το καινούργιο του σπιτικό με τους αφιλόξενους και εχθρικούς συγκάτοικους. Τολμά να τους πει την ιστορία του και να αποκαλύψει την θλίψη της απώλειάς του και αυτό τον κάνει συμπαθή σε όλους. Η αδυναμία του και η τρυφερότητα που δείχνει για τον φίλο που έχασε κάνει τους γύρω του να τον αγκαλιάσουν και να μοιραστούν μαζί του τις ίδιες αγωνίες. Και στο τέλος να μοιραστούν και τις ίδιες ελπίδες, για μια ζωή πέρα από την τωρινή, για μια φιλία που ξεπερνά τα γήινα όρια και κτίζει ένα μελλοντικό κόσμο αγάπης, μεταφυσικό, λαμπερό και αιώνιο.

Το δύσκολο εγχείρημα της Άννας Δενδρινού έρχεται να ελαφρύνει η τρισδιάστατη παλέτα της Ελίζας Βαβούρη, που για μια ακόμα φορά μας μαγεύει και μας κάνει να νιώσουμε ότι ο ανιμισμός έχει χρώμα, πρόσωπο, μάτια, εκφράσεις.

 

«Οι ήρωες του Πράσινου Δράκου»

Της Μαριάννας Τεγογιάννη

Εκδόσεις «Κόκκινη κλωστή δεμένη»

Τιμή: 7,90 ευρώ

Καλοκαίρι και κατασκήνωση! Το τέλειο σκηνικό για την παρέα των 8 γενναίων παιδιών που φορώντας τα τιμημένα μπλουζάκια των Πράσινων Δράκων, ρίχνονται στην περιπέτεια! Μια περιπέτεια που τα έχει όλα: μυστήριο, κίνδυνο, παιχνίδι, δράση και κυρίως αφορμές για να δείξεις ποιος είσαι και ποιος μπορείς να γίνεις, σε κατάσταση κινδύνου, ξεπερνώντας τον ίδιο σου τον εαυτό.

Η Μαριάννα Τεγογιάννη πλέκει με μαεστρία ένα γοητευτικό ιστό που σε κρατά δέσμιο ως την τελευταία σελίδα. Οι ήρωές της, παιδιά δυναμικά που δεν αρκούνται σε αυτά που βλέπουν μόνο τα μάτια, αλλά, σαν σύγχρονοι ιππότες, κραδαίνοντας τα ξύλινα σπαθιά τους, αναζητούν την δικαιοσύνη και την αλήθεια.

Οι δροσερές και πολυεπίπεδες ζωγραφιές του Γιάννη Σκουλούδη, υποστηρίζουν δυναμικά την ατμόσφαιρα που κτίζει η συγγραφέας και μας κάνει να «μυρίσουμε» Δάσος και Δράση.

 

«Τι είμαι εγώ;»

Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

Εκδόσεις «Κόκκινη κλωστή δεμένη»

Τιμή: 14,90 ευρώ

Τι είμαι; - και πάλι αυτό το επίμονο ερώτημα!

Η αναζήτηση μιας ταυτότητας γίνεται ο απώτερος στόχος της ζωής μου.

Αυτή η αναζήτηση με οδηγεί στο στούντιο ενός καλλιτέχνη με την ελπίδα ενός πορτρέτου. Τα πορτρέτα αποκαλύπτουν τον πραγματικό εαυτό μας, έτσι δεν είναι;

Ποζάροντας για τον καλλιτέχνη, ταξιδεύω στον ασυνείδητο κόσμο των ονείρων.

Το περιπετειώδες μονοπάτι μου με κάνει να αναρωτιέμαι... Είμαι άνετος; Με αγαπάνε; Είμαι χέρι βοήθειας; Είμαι χαρά; Είμαι εικόνα; Είμαι απλά ό,τι χρειάζονται οι άλλοι να είμαι;

Όταν ξύπνησα, αποφάσισα να συνεχίσω την αναζήτηση και να βουτήξω στον εσωτερικό εαυτό μου. Παίρνω τον μακρύ δρόμο προς τη συνειδητότητα και την αυτογνωσία και δεν σταματώ μέχρι να ανακαλύψω τον αληθινό εαυτό μου: είμαι ένα παραμύθι!

Ο Βασίλης Παπατσαρούχας, εικονογράφος (υποψήφιος για το Hans Christian Andersen το 2008) και ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, συγγραφέας (υποψήφιος για τον Hans Christian Andersen το 2018) και οι δύο αναγνωρισμένοι και βραβευμένοι δημιουργοί- συναντιούνται και εργάζονται για αυτό το βιβλίο μαζί για πρώτη φορά. Αντιστρέφοντας την παραδοσιακή διαδικασία, ο Βασίλης δημιούργησε τις εικόνες και έπειτα ο Βαγγέλης εμπνεύστηκε από αυτά και έγραψε τα κείμενα.

Το αποτέλεσμα; Ένα crossover εικονοβιβλίο υψηλής αισθητικής για παιδιά όλων των ηλικιών, καθώς όλοι μπορούμε να ψάχνουμε για τον αληθινό εαυτό μας σε κάποιο σημείο.

 

«Οι κόρες της Μεσσήνης»

Των Rainey - Smith Maggie

Εκδόσεις «Κέδρος»

Τιμή: 13,30 ευρώ

Η Άρτεμη έχει το όνομα της αρχαίας θεάς, αλλά δυσκολεύεται να συμπεριφερθεί αντάξια. Συνήθως αποφεύγει να αντιμετωπίσει ό,τι τη δυσκολεύει, και το σκάει. Αυτή τη φορά φεύγει μακριά από τον παντρεμένο άντρα με τον οποίο έχει σχέση κι από τους Έλληνες της Νέας Ζηλανδίας, που έχουν άποψη για όλα, και τρέχει στην αγκαλιά της οικογένειάς της στην Πελοπόννησο, που επισκέπτεται για πρώτη φορά. Παίρνει μαζί της τις στάχτες της μητέρας της και ένα iPod με ηχογραφήσεις. Ακούγοντάς τες μαθαίνει σταδιακά τι συνέβη στη γιαγιά της κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

Η συγγραφέας ξετυλίγει την ιστορία των γυναικών μιας οικογένειας. Εκείνων που παρέμειναν στη διχασμένη Ελλάδα, της μητέρας της Άρτεμης, που μαζί με πολλές άλλες νέες γυναίκες έφτασε στις αρχές του 1960 στην άλλη άκρη του κόσμου για να ξεφύγει απ' όσα είχε δει, και της Άρτεμης, που έρχεται στην Ελλάδα χωρίς να ξέρει τι ακριβώς ψάχνει.

«Οι κόρες της Μεσσήνης είναι ένα ποίημα για την αγάπη, αφιερωμένο σε έναν τόπο και στους ανθρώπους του, στους ισχυρούς δεσμούς αίματος και στην κληρονομιά που μας αφήνουν οι δεσμοί αυτοί. Η αφήγηση είναι συγκινητική και ζωντανή, η πλοκή ξεδιπλώνεται δεξιοτεχνικά και οι ηρωίδες του μυθιστορήματος είναι δυναμικές, μεγαλόψυχες και σκληρές».

Vana Manasiadis

 

«Η Πρόσοψη»

Του Φ. Δρακονταειδη

Εκδόσεις «Κέδρος»

Τιμή: 14,90 ευρώ

Ένα μυθιστορηματικό ταξίδι από την Οδησσό στη Σενεγάλη και στη μάχη της Φασόντα στις όχθες του Νείλου στα σύνορα του αγγλο-αιγυπτιακού Σουδάν από το Αϊβαλί και την Αθήνα ως το Νανσί, την Μπραζαβίλ και τον ποταμό Κόνγκο.

Σε μια κρίσιμη περίοδο, στο τέλος του δέκατου ένατου αιώνα και στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού, οι προσωπικές φιλοδοξίες μπλέκονται με τις συλλογικές ουτοπίες: ορθόδοξοι, καθολικοί, μουσουλμάνοι, Εβραίοι και άθεοι, λευκοί και μαύροι, εξερευνητές και επαναστάτες, άρχοντες, δημοκράτες και αναρχικοί γίνονται τα υποκείμενα κοσμογονικών αλλαγών.

Μια μυθιστορηματική εποποιία, μια τοιχογραφία του ευρωπαϊκού κόσμου που οικοδομήθηκε στα χρόνια λίγο πριν και λίγο μετά τον Μεγάλο Πόλεμο. Αυτό που σήμερα βλέπουμε είναι η πρόσοψή του. Η ανασκαφή των ερειπίων του είναι ξανακερδισμένος χρόνος.

 

«Ο φταίχτης»

Των Εύα Μ. Μαθιουδάκη & Κωστή Σχιζάκη

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 15,00 ευρώ

Ο Παναγιώτης με τα αδέρφια του και τη μητέρα του Ελένη κατεβαίνουν το 1969 από την Ευρυτανία και εγκαθίστανται στην Αθήνα. Στην πρωτεύουσα της αντιπαροχής, των μικρών και των μεγάλων «κόλπων» προσπαθούν να ξαναγράψουν τη ζωή τους από την αρχή. Μια φωτογραφική σχεδόν περιήγηση στη δεκαετία του '70, στην κοινωνία που με ανασφαλή βήματα οδεύει προς την ευημερία. Πλήθος ηρώων στους αθηναϊκούς δρόμους και στις γειτονιές, κι ανάμεσά τους ένας ευάλωτος νέος που πορεύεται στα σκοτεινά, με μόνη τη λαχτάρα του για τις μηχανές. Αναμορφωτήριο, στρατός, ψυχιατρείο. Το δράμα κορυφώνεται παραμονές Πρωτοχρονιάς του 1982.

Ποιος να 'ναι, άραγε, ο φταίχτης;

Το μυθιστόρημα δύο συγγραφέων. Ένα βιβλίο που αποκαθηλώνει πρότυπα και μύθους παρασύροντας τον αναγνώστη σε ατραπούς όπου το πάθος, η αμφισβήτηση και ο ερωτισμός κλιμακώνουν την αγωνία του μέχρι το τέλος.

.................. - ............................

 

Σταύρου Ξ. Βαλτά

Στους δρόμους και στις γειτονιές

Δεν μας είναι εκδοτική έκπληξη το βιβλίο τούτο του καλλονιάτη συγγραφέα, αφού από πολύ καιρό το σχεδίαζε κι ολοένα μας προϊδέαζε για την κυκλοφόρησή του.

Μας ήταν γνωστό βέβαια, ότι έγραφε ασταμάτητα σε περιοδικά κι εφημερίδες τοπικών Συλλόγων, έχοντας ακόμα και αποκλειστικά δικές του σελίδες. Και διαβάζαμε πάντα όλα τα καλογραμμένα αυτά κείμενά του με αυξημένο ενδιαφέρον.

Περιμέναμε λοιπόν, ότι μια συγκροτημένη έκδοση θα ερχόταν οπωσδήποτε, γιατί σε κάθε ευκαιρία τον παρακινούσαμε να το αποφασίσει.

Το καθυστερούσε όμως, στην αμείωτη προσπάθειά του, να προσφέρει ό,τι πιο καλό θα ήταν εφικτό. Και επιτέλους, το αποφάσισε.

Το βιβλίο του «Στους δρόμους και στις γειτονιές» είναι μια άριστη τυπογραφική επίτευξη από διηγήματα λαογραφικά και δοκίμια, με θεματικούς πυρήνες σε πλαίσια αμυδρών φιλοσοφικών στοχασμών, χωρίς στεγανά και περιορισμούς.

Η συλλογή δομείται με βάση ένα πλέγμα εκφάνσεων, καθώς συνθέτουν το πρωτότυπο περιεχόμενο σ' όλες τους τις πολύτροπες και πολυποίκιλες συμπεριφορές.

Τα διηγήματα απλώνονται σ' ένα ευρύ πεδίο νοηματικής εκφοράς, με ζωντανή περιγραφική διατύπωση των εικόνων, των γεγονότων, των περιστατικών, εμπλουτισμένα με προσαρμοστικές φωτογραφίες, σπάνιες και δυσεύρετες με απόλυτη σχετικότητα στο κείμενο και στο περιεχόμενο.

Οι χαρακτήρες προσεγγίζονται με βάση τους εσωτερικούς τους κόσμους, με κατάληξη την κορύφωση συγκινησιακών εξάρσεων, που, όμως, προβάλλονται με έντεχνη λογογραφική σμίλευση, σαν να έχουν στόχο να περπατήσουν τον αναγνώστη σε κρυμμένα μονοπάτια γνωστικής ανηφόρησης.

Τα δοκίμια, εξ ολοκλήρου λαογραφικού περιεχομένου, αναπτύσσονται πάνω σε τοπικιστικά ερείσματα της γενέτειρας του συγγραφέα, της Καλλονής.

Είναι πνευματικές δημιουργίες, οι οποίες πορεύονται μέσα σε νοηματικούς δρόμους με καθαρή λογοτεχνική παραστατικότητα.

Ο συγγραφέας μάς δίνει όλη τη μαγεία της λογοτεχνικής του καταγραφής με μεράκι, καθώς δημιουργεί με τον δικό του αυτόνομο κόσμο και με τις ανανεωμένες καταβολές που έρχονται μέσα στο χρόνο.

Ο Σταύρος Βαλτάς διακρίνεται για την ξεχωριστή ιδιομορφία γραφής, καθώς καταγράφει με ζωντανά και εκφραστικά σχήματα τους ψυχικούς και συναισθηματικούς στοχασμούς, συνθέτοντας αριστοτεχνικά όλες τις απαραίτητες ψηφίδες, δίνοντας ολοκληρωμένη υπόσταση λογοτεχνικής παραγωγής.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο πρόλογος με τα πραγματικά και ρεαλιστικά, αλλά και διαφωτιστικά στοιχεία των δρόμων, των πολλών δρόμων της ζωής, καθώς μας δίνεται στη συνέχεια όλη η μαγεία της λαογραφικής διηγηματογραφίας και της δοκιμιακής καταγραφής.

Στρατής Μισγίρης

Καλλονή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
24 Ιανουαριου 2020
24 Ιανουαριου 2020
24 Ιανουαριου 2020
24 Ιανουαριου 2020
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε