ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Πεμπτη 13 Αυγουστου 2020
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Βιβλιοφάγος

3 Ιανουαριου 2020
«Κέρμα στον αέρα»

«Κέρμα στον αέρα»

Της Τασούλας Επτακοίλη

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 10 ευρώ

Αρχή φόρμας

Οι λέξεις έχουν τη δύναμη να ανοίγουν δρόμους στο χρόνο, να ανασύρουν γεγονότα, συναισθήματα. Με τις λέξεις περιγράφεις τους ανθρώπους που συνάντησες. Τις κινήσεις τους, τη σπίθα στο βλέμμα τους, ό,τι θυμάσαι από την αύρα τους. Αλλά και τον τρόπο που πορεύτηκαν, μερικές από τις αποφάσεις που πήραν, την κατεύθυνση που διάλεξαν μπροστά σε κάποια σταυροδρόμια. Ένα βιβλίο είναι σαν φωτογραφία, σαν πολαρόιντ. Κάτι πασχίζεις να κρατήσεις μ' ένα «κλικ»· έστω μια στιγμή, πριν σβηστεί οριστικά από τη μνήμη σου. Και κάτι ακόμα: μέσα από ένα βιβλίο λες ένα «Σ' αγαπώ» ή μια «Συγγνώμη» που παρέλειψες, δεν πρόλαβες, ή δεν τόλμησες να πεις.

Από τα βουνά της Αλβανίας, στη Σάμο του Εμφυλίου και της Χούντας, στον Πειραιά και στην Αυστραλία. Από τις προσδοκίες της Μεταπολίτευσης στις διαψεύσεις της κρίσης και στη νέα μετανάστευση. Η ελπίδα όμως δεν χάνεται. Ούτε η αγάπη.

Οκτώ δεκαετίες. Δέκα πρόσωπα.

Μια μέρα στη ζωή καθενός.

Στιγμές από την ιστορία μιας οικογένειας.

Θα μπορούσε να είναι η δική μου.

Θα μπορούσε να είναι η δική σου.

 

«Η Γερακίνα»

Του Μήτσου Κασόλα

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 10 ευρώ

Ένας κόσμος ολόκληρος στροβιλίζεται γύρω από την ύπαρξη της Γερακίνας, που παρά τα εκατόν δεκατρία χρόνια της είναι σε θέση να βαδίζει στο χωριό της, το Δαφνί, και στα σοκάκια του. Η μνήμη της, βαθιά χαμένη και σαλεμένη από τα βάσανα, όποτε αρχίζει να λειτουργεί γίνεται απειλητική. Πολλοί τρομάζουν με τις αναλαμπές της, ενώ άλλοι γελάνε με τις τρέλες της. Πίσω, όμως, από τον τρόμο ή και το γέλιο που προκαλεί, κρύβει θαμμένες αλήθειες, φοβερά μυστικά χρόνων για πράξεις ιερόσυλες και πάθη καταραμένα.

Ο Μήτσος Κασόλας, στο τρίτο μέρος της τριλογίας που άρχισε με τον περίφημο Πρίγκιπα και συνεχίστηκε με τη θρυλική Αγγελίνα αφηγείται την ιλαροτραγωδία μιας κλειστής κοινωνίας, μιας Ελλάδας σε μικρογραφία. Η Γερακίνα είναι η ιστορία μιας χώρας που πεθαίνει και «ανασταίνεται» σαν τους ήρωες των βιβλίων του. Είναι η «ιστορία ενός ολόκληρου λαού», όπως είχε γράψει για τον Πρίγκιπα ο σπουδαίος Αντρέας Φραγκιάς.

 

«Τα Χριστουγεννιάτικα, τα Πρωτοχρονιάτικα και των Φώτων»

Του Αλ. Παπαδιαμάντη

Εκδόσεις «Πατάκη»

Τιμή: 14 ευρώ

Αυτή η συλλογή διηγημάτων του Παπαδιαμάντη θα φέρει τον αναγνώστη στο κλίμα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, αλλά και στον κόσμο του Σκιαθίτη διηγηματογράφου.

Για να μεταφερθεί ο αναγνώστης στα χρόνια του Παπαδιαμάντη, αποφασίστηκε να παρουσιαστούν τα κείμενα όπως πρωτοδημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες ή περιοδικά της εποχής (ή, στις περιπτώσεις που αυτό δεν κατορθώθηκε, σε μια από τις πιο παλιές εκδόσεις).

Είναι χαρακτηριστική η ορθογραφία εκείνων των καιρών και δίνει την εικόνα μιας φάσης στην εξέλιξη της ιστορικής ορθογραφίας της γλώσσας μας.

 

«Το Παγοτέρας»

Του Ντέιβιντ Ουίλιαμς

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 14 ευρώ

Όταν η Έλσι, ένα ορφανό κορίτσι που ζει στους δρόμους του Λονδίνου της Βικτοριανής Εποχής, ακούει για το μυστηριώδες Παγοτέρας, ένα μαλλιαρό μαμούθ που βρέθηκε στον Βόρειο Πόλο, αποφασίζει να ανακαλύψει περισσότερα... Μια τυχαία συνάντηση τη φέρνει μούρη με μούρη με το γιγάντιο πλάσμα και πυροδοτεί μια απίστευτη περιπέτεια που θα την οδηγήσει από το Λονδίνο στην καρδιά της Αρκτικής!

Η πιο επική ιστορία του Ντέιβιντ Ουίλιαμς γεμάτη ήρωες σε μικρές και μεγάλες διαστάσεις!

 

«Τι να κάνω τον θυμό μου;»

Του Νταγκμαρ Γκάισλερ

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 6 ευρώ

Θυμώνεις κι εσύ κάπου κάπου; Κι εγώ το ίδιο. Υπάρχουν φορές που έχω θυμώσει τόσο πολύ, ώστε το μόνο που θέλω να κάνε είναι να φωνάξω δυνατά, να ουρλιάξω σε κάποιον... ή να κλοτσήσω κάτι... Όταν είμαι θυμωμένος, η καρδιά μου χτυπάει πιο γρήγορα από ποτέ... και το κεφάλι μου γίνεται κόκκινο σαν ντομάτα...

Το βιβλίο αυτό περιγράφει με ευαισθησία τις διάφορες πτυχές του θυμού, προσφέροντας μια εξαιρετική ευκαιρία στους μεγάλους να μιλήσουν με τα παιδιά για αυτό το σημαντικό συναίσθημα και να βρουν λύσεις για την αντιμετώπισή του.

 

«Ο Πατέρας Χριστούγεννα κι εγώ»

Του Χέιγκ Ματ

Εκδόσεις «Πατάκης»

Τιμή: 12 ευρώ

Δεν είναι και τόσο εύκολο να μεγαλώνεις στη Χώρα των Ξωτικών αν είσαι άνθρωπος, ακόμα κι αν οι θετοί σου γονείς είναι οι φρεσκοπαντρεμένοι Πατέρας Χριστούγεννα και Μητέρα Χριστούγεννα. Κατ' αρχάς, το Σχολείο των Ξωτικών μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό αν είσαι αναγκασμένος να τραγουδάς χριστουγεννιάτικα τραγούδια κάθε μέρα ακόμα και τον Ιούλιο και αν αποτυγχάνεις σε όλα τα τεστ κατασκευής παιχνιδιών. Επιπλέον, ο καιρός μπορεί να γίνει πολύ πολύ κρύος. Αλλά όταν το ζηλιάρικο Κουνελάκι του Πάσχα και ο στρατός του από κουνέλια εξαπολύουν μια επίθεση για να σταματήσουν τα Χριστούγεννα, είναι στο χέρι της Αμέλιας, αλλά και της νέας της οικογένειας και των ξωτικών, να τα σώσουν. Προτού να είναι πολύ αργά...

 

«Χλαπατσούληδες - το μυστήριο των τριών κλεμμένων δώρων»

Του Ευγένιου Τριβιζά

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 12,20 ευρώ

Ο Χαράλαμπος Χλαπατσούλης πέφτει σε κατάσταση απελπισίας όταν η οικογένειά του, του ζητάει πανάκριβα, επικίνδυνα και δυσεύρετα χριστουγεννιάτικα δώρα.

Ο συνάδελφός του, όμως, στη μακαρονοποιία «Ρουφινόξ», Αρχέλαος Τζουτζουφλέκης, του προτείνει την ιδανική λύση: ένα σχέδιο για την εφαρμογή του οποίου δε θα χρειαστούν τίποτα παραπάνω από ένα τσουβάλι μπαγιάτικο τραχανά, μια ξεφτισμένη κουρελού, μια τρύπια σαμπρέλα και μερικά πολύχρωμα περιτυλίγματα.

Το σχέδιο, όμως, δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του, και οδηγεί τον Χαράλαμπο Χλαπατσούλη στις πιο απίθανες και σπαρταριστές περιπέτειες που μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου, όταν σε ένα κακόφημο μπαρ συναντάει έναν διαρρήκτη με το τατουάζ μιας σαύρας στο μπράτσο και έναν νάνο με κόκκινες φαβορίτες.

   

«Ένα γράμμα από τη θεία Ζοζεφίνα»

Των Michael Engler, Martina Matos

Μετάφραση: Βίκυ Κατσαρού

Τιμή: 8,80 ευρώ

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η οικογένεια Ποντικόφσκι παίρνει ένα απρόσμενο γράμμα από την Αμερική. Η θεία Ζοζεφίνα, διάσημη πιανίστρια που δίνει ρεσιτάλ σε όλο τον κόσμο, σκοπεύει να τους επισκεφτεί. Οι Ποντικόφσκι, όμως, είναι φτωχοί, πώς θα φανούν αντάξιοι στις προσδοκίες της θείας; Ο Κάσπαρ και η αδελφή του η Φελίτσια αποφασίζουν να ζητήσουν βοήθεια από τους γείτονές τους. Άλλωστε, τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή που ζεσταίνει τις καρδιές όλων μας!

 

«Μεταξύ τικ και τακ»

Των Louise Greig, Ashling Lindsay

Μετάφραση: Ευτυχία Παναγιώτου

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τιμή: 8,80 ευρώ

Μα πάνω ψηλά απ' τη βουή, όπου οι κουρασμένες φτερούγες ξαποσταίνουν, κάποια μάτια βλέπουν. Και κάποια χέρια ξέρουν...

Είναι ώρα να σταματήσει το ρολόι.

Όταν η Λίζελ βλέπει την πόλη συνοφρυωμένη αποφασίζει πως είναι ώρα να σταματήσει το ρολόι και να δώσει ένα χέρι βοήθειας.

Καθώς η πόλη κοιμάται, η Λίζελ εκτελεί μικρές πράξεις καλοσύνης για να βρει ξανά η πόλη ανάσα χρώματος, ζωής και ευτυχίας.

 

«Εκεί που κοιμάται το φεγγάρι»

Της Grazia La Padula

Μετάφραση: Βίκυ Κατσαρού

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τιμή: 9,90 ευρώ

«Μια νύχτα χωρίς φεγγάρι είναι μια νύχτα δίχως όνειρα!»

Έχουν περάσει εκατό νύχτες που το φεγγάρι δεν φωτίζει τη Γη. Η Μαρτίνα, ένα παράξενο κορίτσι, μαζί με τον Σίλβερ, μια μικρή ιδιοφυΐα, ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να βρουν το φεγγάρι και να το ξυπνήσουν.

Έτσι αποφασίζουν να ταξιδέψουν με μια ιπτάμενη σοφίτα και πολλά παιχνίδια, ανάμεσα στα σύννεφα και τα αστέρια της νύχτας δίχως να φαντάζονται τη μαγική περιπέτεια που τους περιμένει...

 

«Ο θησαυρός του βασιλιά Αλέξανδρου»

Ταξίδι στον χρόνο

Του Θ. Κονδύλη

Εκδόσεις «Μίνωας»

Τιμή: 7,99 ευρώ

Πέλλα, 334 π.Χ. Στην πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας ο Μέγας Αλέξανδρος διοργανώνει μια μεγάλη γιορτή πριν από την έναρξη της εκστρατείας του κατά των Περσών. Δύο δωδεκάχρονοι φίλοι, ο Κάσσανδρος και ο Φρίξος, κατεβαίνουν κρυφά στα υπόγεια του παλατιού. Όταν ο Κάσσανδρος μπαίνει στο βασιλικό κελάρι, ακούει τυχαία ομιλίες. Κρύβεται και βλέπει δυο άντρες να συνομιλούν σιγανά και ύποπτα. Όταν φεύγουν, ο Κάσσανδρος ανακαλύπτει ένα μισοκαμένο μήνυμα που εκείνοι προσπάθησαν, ατυχώς, να καταστρέψουν στο τζάκι του δωματίου. Βρίσκει τον φίλο του και ζητούν βοήθεια από τη Θεσσαλονίκη, τη μικρή αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι τρεις φίλοι σύντομα θα βρεθούν μπροστά σε μια μεγάλη συνωμοσία με επίκεντρο το ίδιο το παλάτι, χωρίς να ξέρουν ότι κάποιοι άλλοι ήδη τους παρακολουθούν... Θα μπορέσει να σωθεί η μεγάλη εκστρατεία στα βάθη της Ασίας;

 

«Όταν η Νύχτα έχασε την Αυγή»

Της Ευσταθίου Ευαγγελίας

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 10,80 ευρώ

Στο απέραντο βασίλειο του Χρόνου, οι δίδυμες κόρες του, η Νύχτα και η Αυγή, τσακώνονται διαρκώς για το ποια είναι η πιο αγαπητή στους ανθρώπους. Ώσπου ένα χάραα η Αυγή εξαφανίζεται, και η Νύχτα βρίσκει την απρόσενη ευκαιρία να γίνει η οναδική πολύτιη πριγκίπισσα στο βασίλειο.

Καθώς ο Χρόνος ψάχνει απεγνωσένα τη χαένη του κόρη βυθισένος στη θλίψη, η Νύχτα αρχίζει να νιώθει πολύ όνη χωρίς την αδερφή της. Και ο κόσος όλος φαντάζει εντελώς διαφορετικός τώρα που στην πλάση βασιλεύει ονάχα αυτή.

Άραγε το σύπαν θα είνει τυλιγένο για πάντα στο σκοτάδι της Νύχτας, ή το φως της Αυγής θα φέρει πίσω τα χρώατά του ξανά;

 

«Το πιο καταπληκτικό πράγμα στον κόσμο»

Της Σπιρς Άσλη

Μετάφραση: Σοφία Τζάλη

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 10,71 ευρώ

Μια έρα, ένα ικρό κορίτσι είχε ια υπέροχη ιδέα. Με τη βοήθεια του σκύλου της θα φτιάξει "Το πιο καταπληκτικό πράγμα στον κόσμο!"

Ξέρει ακριβώς πώς θα είναι. Ξέρει ακριβώς πώς θα δουλεύει. Πανεύκολο! Αλλά το να φτιάξει το πιο καταπληκτικό πράγα στον κόσο είναι τελικά πιο δύσκολο απ' όσο νόιζε. Μετρά, καρφώνει και προσαρόζει ξανά και ξανά, αλλά πάντα κάτι δεν πάει καλά. Αχ, και να δούλευε αυτό το πράγα κάποτε!

Με αυτή την έξυπνη και αστεία απεικόνιση ιας επειρίας ε την οποία όλοι πορούε να ταυτιστούε, η Ashley Spires δίνει στα παιδιά, αλλά και στους γονείς τους, "Το πιο καταπληκτικό πράγμα στον κόσμο!":

τον τρόπο να βλέπουε τα πράγατα διαφορετικά.

 

«Τι μπορείς να κάνεις με μια ευκαιρία»

Της Yamada Kobi

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 9,90 ευρώ

Τι κάνεις με μια ευκαιρία; Σου φαίνεται μεγάλη ή άπιαστη;

Την αγνοείς; Την αφήνεις να γλιστρήσει μέσ' από τα χέρια σου;

Αυτή είναι η ιστορία κάποιων εξαιρετικών ευκαιριών και του παιδιού που δεν ήξερε τι να κάνει με αυτές.

Κι όσο πιο πολλές ευκαιρίες παρουσιάζονταν, τόσο περισσότερο σάστιζε.

Όμως μια μέρα, λίγο θάρρος θα κάνει τη μεγάλη διαφορά...

Μια ιστορία που θα σας εμπνεύσει να αγκαλιάσετε τις ευκαιρίες της ζωής σας, αφήνοντας πίσω φοβίες και δισταγμούς.

Εσύ τι θα κάνεις με την ευκαιρία σου; Από σένα εξαρτάται!

*******      ***********   ************

 

«Λεσβιακό Ημερολόγιο 2020. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός» 

Του Παναγιώτη Σκορδά

Εκδόσεις «Μύθος»

Tο «Λεσβιακό Ημερολόγιο. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός»  του Παναγιώτη  Σκορδά  ξεκίνησε το 2011 και με τον παρόντα τόμο κλείνει μια δεκαετία, με δέκα εκδόσεις, πάνω από 4.000 σελίδες και  πάνω από 400 εργασίες για  τα γράμματα, τις τέχνες, τον πολιτισμό της Λέσβου, το παρελθόν αλλά και το παρόν του νησιού. Και οι δέκα τόμοι κυκλοφορούν από Λεσβιακούς εκδοτικούς οίκους, οι  6 τόμοι (από το 2011 έως το 2016) από τις εκδόσεις «Αιολίδα» και οι τέσσερις (από το 2017 έως το 2020) από τις εκδόσεις «Μύθος».

Το Λ.Η 2020 κοσμεί στο εξώφυλλο ένας πίνακας της Καίτης Μεσσηνέζη.  Πολυσέλιδο αφιέρωμα στο έργο της  πολύ γνωστής εικαστικού  βρίσκουμε στις μέσα σελίδες με τον τίτλο «Η Λέσβος της Καίτης Μεσσηνέζη». Γράφουν για αυτήν η Αθηνά Σχινά και η Ελένη Σαραντίτη και παρουσιάζεται το σύνολο του έργου της: ακουαρέλες, ελαιογραφίες, μεικτή τεχνική, «συνομιλία με την πέτρα».

Η ύλη του ημερολογίου μοιράζεται σε 13 ενότητες και γράφουν 43 συνεργάτες.

Στην ενότητα «Πρώτη Γραφή - Πρώτη ανάγνωση» βρίσκουμε  αφηγήματα, διηγήματα, ποιήματα του Κώστα Μίσσιου, του Φαίδωνα Χατζηδημητρίου, του Νίκου Βερβενιώτη, του Ξενοφώντα Μαυραγάνη, της Στέλλας Πετρίδου, της Στρατούλας Μουτζουρέλλη, του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, του Αχιλλέα Θεοφίλου και ένα απόσπασμα από το ανέκδοτο, νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Γιαννέλλη - Θεοδοσιάδη

Ακολουθεί αφιέρωμα στον διακεκριμένο Μολυβιάτη πανεπιστημιακό και συνταγματολόγο Σταύρο Τσακιράκη, για τη ζωή και το έργο του οποίου γράφει ο Γιάννης Καλογήρου. 

Στην ενότητα «Αρχαιολογία»  η  Μαρία Γιαννίκου  γράφει  για τη λατρεία της θεάς Αφροδίτης και στην ενότητα «Αρχαία Λογοτεχνία» ο Γιάννης Κωνσταντέλλης δημοσιεύει πολύ ενδιαφέρουσα εργασία με «Σαπφώ η Λεσβία: σπαράγματα ερωτικού λόγου».

Επόμενη ενότητα «Νεότερη Λογοτεχνία» με εξαιρετική θεματολογία: Ιωάννης-Ανδρέας Βλάχος: «Revenir Sigris» ο Αλμπέρ Καμύ στο Σίγρι της Λέσβο», Ανθούλα Δανιήλ: «Hommage Γιάννης Αλύτης Βόμβας», Στρατής Μολίνος: «Η Λέσβος του Baudelair».

Ο Δημήτρης Μάντζαρης μελετητής της «Νεότερης ιστορίας» της Λέσβου γράφει με τίτλο «Η γερμανική κατοχή της Λέσβου μέσα από τις στήλες του τοπικού τύπου», ενώ με τη «Τοπική ιστορία» καταπιάνονται και ο Βαγγέλης Γδοντέλλης «H ύδρευση της Βατούσας και οι σχετικές επιγραφές» και ο Παναγιώτης Δουκέλλης «Χρόνος, γραφή, μνήμες από την Αγία Μαρίνα:  έργα ανθρώπων εις δόξαν Θεού».

Ο Μάκης Αξιώτης με τον γιο του Στρατή, ο Βασίλης Κουμαρέλας  και ο Προκόπης Παπάλας καλούν τον αναγνώστη σ' ένα «Οδοιπορικό στη Λέσβο». Οι δυο πρώτοι  παρουσιάζουν  τους «Ανεμόμυλους  της Λέσβου», ο τρίτος τον «Ιστορικό νερόμυλο της Μονής Υψηλού Λέσβου» και ο τέταρτος το «Βουνό Νίκωνας Ασωμάτου».

Επόμενη ενότητα η «Εκπαίδευση» με δυο εργασίες: Ιγνάτης Καράμηνας: «Μια συγκλονιστική εμπειρία του Θεόφραστου Γέρου ως δασκάλου  στην Πτερούντα της Λέσβου στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής» και Αριστείδης Σγατζός «Η φύση μαγειρεύει για μας Μύκητες και βακτήρια στη προετοιμασία του φαγητού μας», ενώ στη «Λαογραφία» η Άσπα Αβαγιανού - Κοπανέλλη δημοσιεύει παροιμίες που κατέγραψε σε διάφορα μέρη του νησιού και ο Αλέκος Κιουρέλλης με κείμενο και πολλές φωτογραφίες παρουσιάζει τα «Χαντρωτά της Λέσβου».

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ενότητα: «Τέχνες: Κεραμική - Ζωγραφική Μουσική». Η Βάσω Καζλάρη παρουσιάζει τον «ζωγράφο Στέλιο Κουνιάρη στον Μόλυβο», η Νατάσα Αβούρη τον ζωγράφο Μιλτιάδη Σελίμη  από την Αγία Παρασκευή με τίτλο «Λαϊκή ζωγραφική σε καιρούς αντιλαϊκούς: η περίπτωση του Μιλτιάδη Σελίμη», ο Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκουδής τους «Αγιασώτες κεραμιστές Κουρτζήδες» και ο Δημήτρης Κοφτερός με τον Στέφανο Φευγαλά γράφουν για τους  μουσικούς της Λέσβου από το 1945 ως το 1951 μέσα από το Βιβλίο Πρακτικών του Σωματείου τους».

Πέντε μελέτες για σημαντικά «Πρόσωπα» του νησιού στην επόμενη ενότητα: Παναγιώτης Σκορδάς: «Μερικές σκέψεις για το πολύπλευρο και σπουδαίο έργο της Μαρίας Αναγνωστοπούλου. Η εργογραφία της», Αριστείδης Κυριαζής: «Μιχάλης Καλλοναίος-Καρέκος (1895-1966) Ο φιλόμουσος ποιητής, συγγραφέας και φυσιολάτρης της Λεσβιακής Άνοιξης», Στρατής Μισγίρης: «Ιωακείμ Παυλίδης Ο ξεχασμένος λόγιος και μέγας παιδαγωγός», Γιώργος Μιχ. Ξενέλλης: «Αντώνιος Ηρακλέους Αναστασέλλης: «Μνήμη δικαίου μετ' εγκωμίων», Νίκος Παπαδέλλης: «Δυο Επιστολές του Αλέξανδρου Πάλλη προς τον Πετρανό διανοούμενο Κίμωνα Μ. Μιχαηλίδη».

Πλούσια, όπως κάθε χρόνο, η ενότητα «Η Λέσβος, ο χρόνος, οι άνθρωποι, οι ιστορίες τους...»: Χρήστος Σταυράκογλου: «Οι τσαμπάσηδες της Βατούσας», Γιάννης Αγριτέλλης: «Ο εθελοντισμός σήμερα. Μια εξαιρετική έκφανση του κινήματος στην Καλλονή από το ΣιτίΖω»,  Σταύρος Βαλτάς: «Στα ρακοκάζανα του Κάμπου Καλλονής», Μαρία Ζαφειρίου «Η κόρη της ανηψιάς του Καβάφη μιλάει στο «Λεσβιακό Ημερολόγιο». Επίσης, η Λέσβος μέσα από συλλεκτικά τεκμήρια, μέσα από παλιές φωτογραφίες και μέσα από τον χρωστήρα του Τάκη Μπρατσόλη.

Ο τόμος κλείνει με το πενάκι του Αντώνη Κυριαζή που αποχαιρετά το 2019 και τα βιογραφικά όλων των συντελεστών. 

Το οπισθόφυλλο κοσμεί ο «Γυάλινος κόσμος» της Ανδρομάχης Βουγιούκα. Τα κοσμήματα είναι πίνακες ζωγραφικής του  Στέλιου Κουνιάρη.

Εισαγωγικά υπάρχει το καθιερωμένο κείμενο του Παναγιώτη Σκορδά και οι χαιρετισμοί του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μυτιλήνης, του Περιφερειάρχη  Β. Αιγαίου, του Δημάρχου Μυτιλήνης και του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου.

Όλος ο τόμος είναι έγχρωμος με πλουσιότατο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό και διατίθεται μέσα  σε ειδικό τυπωμένο κουτί.

 

 

ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2020

Όπως εδώ και αρκετά χρόνια, έτσι και φέτος κυκλοφόρησε το «ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2020» με επιμέλεια του φιλόλογου καθηγητή Παναγιώτη Σκορδά, εκδόσεις Μύθος.

Για 10 χρόνια μάς κρατά συντροφιά με ποικίλη ύλη και ενδιαφέρον πνευματικό υλικό.

Στην εποχή μας, εποχή δύσκολη απ' όλες τις απόψεις, το μόνο που μας έμεινε είναι τα βιβλία, οι γραφές, οι τέχνες και η διάσωση του πολιτισμού μας. Αυτού του πολιτισμού που μπορεί το νησί μας να καυχιέται πως είναι η πραγματική του ανεκτίμητη κληρονομιά.

Άνθρωποι της τέχνης, των γραμμάτων, της ζωγραφικής, στολίζουν με τα κείμενά τους και το φετινό ημερολόγιο αφιερωμένο στο 2020, που μας ανοίγει τον καινούριο χρόνο, γεμάτο ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο.

Τοπική ιστορία, λαογραφία, αρχαία και νεότερη λογοτεχνία, τέχνες, κεραμική, ζωγραφική, μουσική, οδοιπορικό στη Λέσβο, πρόσωπα που ζουν ή έζησαν και πέρασαν από τον τόπο μας, έφυγαν, αλλά δεν ξεχάστηκαν.

Η Λέσβος, ο χρόνος, οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους, στολίζουν το ημερολόγιο του 2020.

Με υπέροχες φωτογραφίες με τις ομορφιές του νησιού, των ανθρώπων, της παράδοσης, για να μας συντροφεύουν.

Αξίζει να το έχει ο κάθε αναγνώστης που αγαπά τον τόπο του και να θυμάται με καμάρι και νοσταλγία την πολιτιστική μας κληρονομιά, που ευτυχώς, συνεχίζεται...

Και γιατί όχι; Ένα πολύτιμο πνευματικό δώρο για τους φίλους μας κι εδώ και στα μακρινά τα ξένα, για να μην λησμονούν!

Καλή Χρονιά!

Καλή ανάγνωση!

Άσπα Κοπανέλλη Αβαγιανού  

 

 

Νεα συλλογη διηγηματων

Του Ξενοφώντα Μαυραγάνη

«Ανάμεσα στη Λέσβο και πιο ειδικά στο Πλωμάρι και στη Θεσσαλονίκη, βίωσε, φαντάσθηκε ή επινόησε ιστορίες και παραμύθια που συγκίνησαν τον γραφιά αυτών των κομματιών.

Οι φτωχοί απόμαχοι της ζωής, που βρήκαν τρόπο να διασκεδάσουν τον επερχόμενο θάνατο στις απάνθρωπες συνθήκες της κρίσης, ο νέος ξενιτεμός των βλασταριών της ελληνικής επαρχίας η δυστυχία και η πάλη  για ζωή των νεοπροσφύγων, οι λιτανείες για τον εξανθρωπισμό του θείου, αγιορείτικες και λεσβιακές περιηγήσεις, ερωτικές φαντασιώσεις, με τα κατάλοιπα της ανίκητης κυριαρχίας  της βαθιάς συντηρητικής αντίληψης, συνθέτουν ένα πανόραμα της κοινωνικής μας πραγματικότητας των τελευταίων εξήντα χρόνων, που αποτυπώνονται σ' αυτήν την συλλογή διηγημάτων».

Αυτά είναι τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται ο διηγηματογράφος Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης,  στην έβδομη κατά  σειρά συλλογή του, που κυκλοφορεί από χθες, από τις θεσσαλονικιές εκδόσεις ΝΗΣΙΔΕΣ,  τις μόνες ίσως εκδόσεις  που εκδίδουν βιβλία με μόνο κριτήριο την ποιότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό τους.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
10 Αυγουστου 2020
10 Αυγουστου 2020
10 Αυγουστου 2020
10 Αυγουστου 2020
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε