ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Κυριακη 1 Αυγουστου 2021
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Βιβλιοφάγος

6 Οκτωβριου 2020
«Σκοτεινή μου Βανέσα»

«Σκοτεινή μου Βανέσα»

Της Κέιτ Ελίζαμπεθ Ράσελ

Μετάφραση: Πίπη Φωτεινή

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 17,50 ευρώ

Η Βανέσα Γουάι ήταν δεκαπέντε ετών όταν τα έφτιαξε με τον καθηγητή της των αγγλικών. Τώρα, στα τριάντα δύο της, κι ενώ το κίνημα του #MeToo ξεσκεπάζει το ένα μετά το άλλο τα σεξουαλικά εγκλήματα πανίσχυρων ανδρών, μια άλλη παλιά μαθήτρια του Τζέικομπ Στρέιν τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση. Η Βανέσα ακούει συγκλονισμένη το νέο. Πιστεύει ακόμη πως η δική της σχέση με τον Στρέιν δεν ήταν κακοποίηση, αλλά έρωτας. Είναι σίγουρη γι' αυτό. Μπορεί τώρα να απορρίψει την πρώτη της αγάπη, χωρίς να απορρίψει τον ίδιο τον έφηβο εαυτό της; Να δεχτεί πως ο άντρας που την καθόρισε ήταν κάτι άλλο από αυτό που πίστευε ως τώρα; Και πως ίσως η ίδια δεν ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής του, αλλά ένα από τα πολλά θύματά του;

Ένα προκλητικό, εθιστικό βιβλίο για τη μνήμη και το τραύμα, την έξαψη της εφηβείας και τις λεπτές γραμμές ανάμεσα στη συναίνεση, τη συνενοχή και τη θυματοποίηση. Ένα βιβλίο-δυναμίτης, που δίκαια ειπώθηκε ότι χαρακτηρίζει μια ολόκληρη εποχή.

 

«Το τέλος του τέλους της γης»

Του Τζόναθαν Φράνζεν

Μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 17,50 ευρώ

Μια νέα συλλογή βαθυστόχαστων και προκλητικών δοκιμίων από τον βραβευμένο συγγραφέα της Ελευθερίας και των Διορθώσεων.

«Ο δοκιμιογράφος», γράφει ο Φράνζεν, «είναι ένας πυροσβέστης, του οποίου η δουλειά, ενώ όλοι οι άλλοι τρέχουν να αποφύγουν τις φλόγες, είναι να τρέξει κατευθείαν μέσα τους». Εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, μόλο που τα μυθιστορήματά του είναι αυτά που του έχουν χαρίσει παγκόσμια αναγνώριση, ο Φράνζεν ζει μια δεύτερη ζωή ως θαρραλέος δοκιμιογράφος. Τώρα, σε μια στιγμή που ο πόλεμος της τεχνολογίας υποδαυλίζει εθνικιστικά μίση και ο πλανήτης δοκιμάζεται από αφύσικες καταστροφές, επανέρχεται με μια νέα συλλογή δοκιμίων που μας καλούν να επιστρέψουμε σε έναν πιο ανθρώπινο τρόπο ύπαρξης.

Οι μεγάλες αγάπες του Φράνζεν είναι η λογοτεχνία και τα πουλιά, και το Τέλος του τέλους της γης είναι ένα παθιασμένο μανιφέστο και για τα δύο. Ενώ τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης σήμερα τείνουν να επιβεβαιώνουν απλώς τις προκαταλήψεις μας, η λογοτεχνία, γράφει ο Φράνζεν, «σε καλεί να αναρωτηθείς εάν κάπου έχεις άδικο, ίσως ακόμα και εάν έχεις απόλυτο άδικο, και να φανταστείς γιατί κάποιος άλλος σε μισεί». Όποιο κι αν είναι το θέμα τους, τα δοκίμια του Φράνζεν είναι πάντα επιφυλακτικά απέναντι στις έτοιμες απόψεις, ποτισμένα με ειρωνεία και ειλικρινή σχετικά με τις δικές του αποτυχίες. Με ειλικρίνεια μιλά και για τα πουλιά («σκοτώνουν ό,τι μπορείς να διανοηθείς»), αλλά οι περιγραφές του και οι στοχασμοί του πάνω σ' αυτά, από τα θαλασσοπούλια της Νέας Ζηλανδίας μέχρι τους πιγκουίνους της Ανταρκτικής, είναι ταυτόχρονα ένας ύμνος στην ομορφιά και την αντοχή τους και ένα κάλεσμα σε δράση για να σώσουμε ό,τι αγαπάμε.

Ήρεμο, αιχμηρό, τεκμηριωμένο και πνευματώδες, το Τέλος του τέλους της Γης είναι μια ευπρόσδεκτη ανάσα αισιοδοξίας και λογικής.

 

«Ο ένας και μοναδικός Ιβάν»

Της Κάθριν Άπλγκεϊτ

Μετάφραση: Μελικερτης Δημήτρης

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 17,70 ευρώ

Έχοντας περάσει είκοσι επτά χρόνια πίσω απ' τους γυάλινους τοίχους του κλουβιού του σ' ένα εμπορικό κέντρο, ο Ιβάν έχει συνηθίσει να τον παρακολουθεί ο κόσμος. Σχεδόν ποτέ δε σκέφτεται τη ζωή του στη ζούγκλα. Αντιθέτως, ο Ιβάν ασχολείται με την τηλεόραση, τους φίλους του, τη Στέλα και τον Μπομπ, και με τη ζωγραφική. Ωστόσο, όταν συναντά τη Ρούμπι, ένα ελεφαντάκι που μόλις αιχμαλωτίστηκε, αναγκάζεται να δει το σπίτι τους και την τέχνη του με νέο βλέμμα.

Αυτό το μυθιστόρημα της γνωστής συγγραφέως Κάθριν Άπλγκεϊτ, με την υπέροχη εικονογράφηση, εξυμνεί τη δύναμη της φιλίας που μπορεί να μεταμορφώσει τον κόσμο. Εμπνευσμένο απ' την αληθινή ιστορία ενός γορίλλα, γνωστού ως Ιβάν, αφηγείται τη ζωή του στην αιχμαλωσία και τις περιπέτειές του.

 

«Ένας καλλιτέχνης του ρέοντος κόσμου»

Του Καζούο Ισιγκούρο

Μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 14,40 ευρώ

1948. Η Ιαπωνία προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια της ύστερα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφήνοντας την ήττα πίσω της και ατενίζοντας το μέλλον. Ο διάσημος καλλιτέχνης Μασούτζι Όνο γεμίζει τις μέρες του φροντίζοντας τον κήπο του, το σπίτι του, τις δύο ενήλικες κόρες του και τον εγγονό του, ενώ περνάει τα απογεύματά του πίνοντας με παλιούς συνεργάτες σε μισοφωτισμένα μπαρ. Θα έπρεπε να περνάει όμορφα τα χρόνια του ως συνταξιούχος. Αλλά καθώς οι αναμνήσεις του επιστρέφουν συνεχώς στο παρελθόν, σε μια ζωή και σε μια καριέρα που επηρεάστηκαν βαθιά από τον ιαπωνικό μιλιταρισμό, μια μαύρη σκιά απειλεί τη γαλήνη του.

Ένα μυθιστόρημα για ήρωες και δειλούς, αλλά πάνω απ' όλα για ανθρώπους, από τον βραβευμένο με Νομπέλ Λογοτεχνίας και Booker Καζούο Ισιγκούρο.

 

«Το σύστημα - Η αλήθεια για τη βιομηχανία των φαρμάκων» 

Των Δρ. Τζούντι Μάικοβιτς & Κεντ Χεκενλάιβλι

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 17,00 ευρώ

Ένα από τα σηαντικότερα προβλήατα της εποχής ας είναι η απώλεια επιστοσύνης του κοινού στην επιστηονική κοινότητα, λόγω ενός πολύ συχνά διεφθαρένου συνασπισού κυβερνητικών και εταιρικών οντοτήτων. Το βιβλίο της Τζούντι Μάικοβιτς και του Κεντ Χεκενλάιβλι βυθίζεται σ' αυτή την αχαλίνωτη διαφθορά, η οποία κρύβει τις επιστηονικές αλήθειες που ενδέχεται να αντιβαίνουν σε εταιρικά οικονοικά συφέροντα.

Αυτό που κυρίως διδάσκει το βιβλίο είναι ότι η επιστήη αποτελεί ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Δεν είναι κάτι καθαρό και αγνό, όπως θα έπρεπε. Σε ένα περιβάλλον όπου το κέρδος αποτελεί την ανώτατη αξία, η επιστηονική αλήθεια περιφρονείται και τα ισχυρά ενδιαφερόενα έρη έχουν τη δυνατότητα να εξαθλιώσουν έναν επιστήονα ε ακεραιότητα.

Το βιβλίο περιέχει σε κάθε κεφάλαιό του συναρπαστικές αποκαλύψεις σχετικά ε το πώς η κακώς νοούενη επιστήη συνεργεί στην απόκρυψη του πιθανού ρόλου των ρετροϊών σε υστηριώδεις εξουθενωτικές ασθένειες, όπως το σύνδροο χρόνιας κόπωσης.

Ο αναγνώστης έχει στα χέρια του την εκπληκτική ιστορία ιας εξαιρετικής επιστήονα που ανακάλυψε την πιο πιθανή αιτία του συνδρόου χρόνιας κόπωσης και, αντί να ανταειφθεί, βίωσε ια συγκαλυένη δολοφονία χαρακτήρα που ενορχηστρώθηκε από τα υψηλότερα επίπεδα της επιστηονικής κοινότητας. Έχει, ταυτόχρονα, την ευκαιρία να διαβάσει ια εκ βάθρων κριτική της κατάστασης που επικρατεί στην επιστήη σήερα, αλλά και να διαπιστώσει ότι η επιστήη εξακολουθεί να έχει τα έσα να βρει την αλήθεια.

 

«Ο στενός διάδρομος»

Των Ρόμπινσον Α. Τζέιμς & Ατζέμογλου Ντάρον

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 22,00 ευρώ

Ο Στενός Διάδροος ας οδηγεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι, σε όλες τις ηπείρους και έσα από την ανθρώπινη ιστορία, για να ανακαλύψουε το κρίσιο συστατικό της ελευθερίας. Η τελική διαπίστωση είναι ότι εξαρτάται από τον καθένα από εάς: αυτό το συστατικό είναι η δέσευση που έχουε ως πολίτες να στηρίζουε τις δηοκρατικές αξίες. Σε εποχές όπως η σηερινή, δε θα πορούσε να υπάρχει πιο σηαντικό ήνυα.

Σύφωνα ε έναν δυτικό ύθο, η πολιτική ελευθερία είναι ια ανθεκτική κατασκευή, η οποία υλοποιείται έσα από ια διαδικασία «διαφωτισού». Αυτή η στατική άποψη δεν εκφράζει παρά ια φαντασίωση, υποστηρίζουν οι συγγραφείς. Στην πραγατικότητα, ο διάδροος για την ελευθερία είναι στενός και για να παραείνει ανοιχτός απαιτείται ένας θεελιώδης και αδιάκοπος αγώνας εταξύ κράτους και κοινωνίας.

Ένα από τα εγαλύτερα παράδοξα της πολιτικής ιστορίας είναι η τάση που παρατηρείται, τα τελευταία δέκα χιλιάδες χρόνια, αφενός για αποάκρυνση από τις ικρές φυλές και αφετέρου προς την ανάπτυξη ισχυρών συγκεντρωτικών κρατών που επιτρέπουν σε κοινωνίες εκατουρίων ατόων να λειτουργούν.

Αλλά πώς πορεί ένα ισχυρό κράτος να συφιλιωθεί ε την ιδέα ότι οι πολίτες του απολαβάνουν την ελευθερία; Και, από την άλλη, ποια θέση πρέπει να παίρνουε απέναντι στις τρέχουσες προκλήσεις που αντιετωπίζουν οι δηοκρατίες ας;

Το παρόν βιβλίο αφορά την ελευθερία, το πώς και γιατί οι ανθρώπινες κοινωνίες κατόρθωσαν ή δεν κατόρθωσαν να την αποκτήσουν. Αφορά επίσης, τις συνέπειες αυτής της επιτυχίας ή της αποτυχίας τους, ιδίως σε σχέση ε την ευηερία.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η ελευθερία σπανίζει στην ιστορία και ότι είναι εξίσου σπάνια και σήερα. Κάθε χρόνο εκατούρια άνθρωποι στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην Ασία και στην Κεντρική Αερική φεύγουν από την πατρίδα τους, διακινδυνεύοντας τη ζωή και τη σωατική ακεραιότητά τους, όχι γιατί αναζητούν υψηλότερο εισόδηα ή εγαλύτερες ανέσεις, αλλά επειδή προσπαθούν να προστατευτούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από τη βία και τον φόβο.

Οι φιλόσοφοι έχουν προτείνει πολλούς ορισούς της ελευθερίας. Αλλά στο πιο θεελιώδες επίπεδο, όπως αναγνώριζε ο Λοκ, η ελευθερία πρέπει να αρχίζει από το σηείο όπου οι άνθρωποι ελευθερώνονται από τη βία, τον τρόο και άλλες εξευτελιστικές καταστάσεις. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέγουν τη ζωή που θα ζήσουν και να έχουν τα έσα να υλοποιήσουν τις επιλογές τους, χωρίς την απειλή παράλογων τιωριών και δρακόντειων κοινωνικών κυρώσεων.

 

«Αδελφικό»

Της Βάσιας Τζανακάρη

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Τιμή: 15,50 ευρώ

Η φαντασία μου δεν είχε όρια, αλλά η πόλη είχε κι εγώ ήθελα να φύγω. Φοβόμουν ότι θα παγιδευόμουν για πάντα εκεί. Ήμουν πολύ μικρή για να ξέρω ότι όλες οι πόλεις τελειώνουν έτσι και τις ζήσεις στο πετσί σου, έτσι κι ο χάρτης τους γίνει στάμπα στην παλάμη σου. Οι δρόμοι τους αρχίζουν να κυλάν στις φλέβες σου, τα φανάρια τους ανάβουν στα μάτια σου, οι ήχοι τους αντηχούν στα αυτιά σου, οι φωνές των ανθρώπων τους βγαίνουν απ' το στόμα σου, τα νερά τους γεμίζουν το εβδομήντα τοις εκατό του κορμιού σου, τα κτίρια ορθώνονται στα πόδια, τη ραχοκοκαλιά, τα χέρια σου, οι κορυφές των βουνών σμίγουν στο κεφάλι σου, το αίμα σου γίνεται χώμα. Κι όσο κι αν ανοιγοκλείνεις τα μάτια, τα φανάρια παραμένουν κόκκινα.

Όλα ξεκίνησαν τη μέρα που πέθανε ο Ντέιβιντ Μπόουι και χιλιάδες μικρόκοσμοι κατέρρευσαν.

Σ' ένα χωριό των Σερρών, το Αδελφικό, συναντιούνται ο Γιώργος Μελισσινός, χειρουργός από τη Θεσσαλονίκη, που προσπαθεί να ξεπεράσει τον χαμό ενός ασθενή του, και η Μάρω Αμπατζή, διορθώτρια σε εφημερίδα, ανύπαντρη μητέρα ενός μωρού, η οποία επιστρέφει στον τόπο καταγωγής της όταν το διαμέρισμά της στην Αθήνα καταστρέφεται από πυρκαγιά.

Μπορεί το Αδελφικό να κρύβει τη λύση στις αγωνίες τους ή μήπως το ερημικό χωριό θα δοκιμάσει τα όρια των αναμνήσεων και την πίστη τους στη δυνατότητα για μια νέα αρχή, ενώ ο πόνος της απώλειας καραδοκεί; Λίγο πριν τα σαράντα, κι ενώ ο απόηχος της δεκαετίας του 90 και της εφηβείας τους δεν έχει σβήσει ακόμη, η Μάρω κι ο Μελισσινός αναγκάζονται να ενηλικιωθούν, να σταθούν στα πόδια τους, να ξεχάσουν και να θυμηθούν.

 

«Μάρτυς μου ο Θεός»

Συγγραφέας: Μάκης Τσίτας

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Τιμή: 15,50 ευρώ

Το μυθιστόρημα που το 2014 απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταφράστηκε σε 12 γλώσσες.

Τον λένε Χρυσοβαλάντη και σ' αυτό το βιβλίο μάς αφηγείται, με πολύ χιούμορ και σουρεαλιστικές πινελιές, την πονεμένη ιστορία του. Είναι πενήντα ετών, αγαθός και θεοσεβούμενος, και ζει στην Αθήνα λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από εργοδότες, κληρικούς, γυναίκες, ακόμα και από την ίδια του την οικογένεια. Είναι άνεργος κι αυτό κάνει το δράμα του διπλό, καθώς όλοι γύρω του έχουν δουλειές και μάλιστα καλοπληρωμένες βρισκόμαστε στην εποχή της επίπλαστης ευμάρειας. Λατρεύει τις γυναίκες κι ας μιλάει με απόλυτο τρόπο γι' αυτές, αγαπάει τους συνανθρώπους του κι ας καταφέρεται διαρκώς εναντίον των ξένων...

Ο Μάκης Τσίτας γράφει σε πρώτο πρόσωπο για τη ζωή ενός ανθρώπου που παραπαίει ανάμεσα στο μεγαλείο και την κατάντια, στην αγάπη και το μίσος, με μεγάλη διορατικότητα για την κρίση που ενέσκηψε κατόπιν στην Ελλάδα.

 

«Οι δυο όχθες, 1939-1945 (επίτομο - χαρτόδετη έκδοση)

μια προσπάθεια για εθνική συμφιλίωση»

Του Ζαούση Αλέξανδρου

Εκδόσεις «Ωκεανίδα»

Τιμή: 38,00 ευρώ      

Η ιστορία για την περίοδο 1939-1945 έχει γραφτεί από πλήθος δόκιμους καλάμους, δεξιούς και αριστερούς. Οι τελευταίοι φυσικά κυριαρχούν, τουλάχιστον αριθμητικά. Προσωπικά, δεν συμπαθώ τις ετικέτες «δεξιός»-«αριστερός» στο μέτρο που αφορούν τις ιδεολογικές ομάδες του τόπου μας. Τις θεωρώ μάλλον παραπλανητικές. Το πού θα με κατατάξουν οι αναγνώστες μου, το αφήνω στην κρίση τους.

Το βιβλίο αυτό θα σταθεί κυρίως στα αμφιλεγόμενα γεγονότα της περιόδου 1939-1945. Δεν διεκδικεί τον τίτλο μιας πλήρους ιστορίας. Ξεκινάει από το 1939, γιατί η έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου άγγιξε αποφασιστικά την πορεία της χώρας μας προς τη δική της τραγωδία. Και τελειώνει με τη Συμφωνία της Βάρκιζας, το 1945.

Το πρόβλημα, όπως το αντιμετώπισα στην έρευνά μου αυτή, δεν είναι μόνο η σχεδόν σταθερή έλλειψη αντικειμενικότητας και από τις δύο πλευρές, μ' ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις. Δεν είναι μόνο ο φανατισμός και το πάθος που επιζεί μετά σαράντα χρόνια. Δεν είναι, τέλος, αυτή η αποσπασματική και κατ' επιλογή παράθεση ντοκουμέντων ώστε να εδραιωθεί μια μονόπλευρη επιχειρηματολογία. Είναι και το ότι δεξιοί και αριστεροί συγγραφείς δεν μπορούν ή δεν θέλουν να «στεγανοποιήσουν» τα συγκεκριμένα γεγονότα.

 

«Το βότσαλο ταξιδεύει»

Της Μαρίας Ιωαννίδου      

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 8,00 ευρώ

Ο Όξυ είναι ένα βότσαλο που έχει περάσει πολλούς από τους αιώνες της ζωής του στον ασφαλή, αλλά άγονο κόρφο της μαμάς του του μεγάλου και απόκρημνου βουνού­ ακούγοντάς τη να του μιλά για το πόσο επικίνδυνος είναι ο κόσμος για τα μικρά βότσαλα. Μέχρι που μια κουτσουλιά γίνεται αφορμή να γνωρίσει ο Όξυ τον Ναΐρ, τον καταρράκτη. Ο Ναΐρ βλέπει τον κόσμο αλλιώς και αυτό το «αλλιώς» αρέσει στον Όξυ. Κάπως έτσι θα αρχίσει ένα μακρύ ταξίδι, που σύντομα γίνεται μια αναζήτηση της δικής του οπτικής για τον κόσμο και του επιφυλάσσει πολλές περιπέτειες, μέχρι ο Όξυ να μπορέσει να δει τα δικά του χρώματα κι έτσι να γίνει ικανός να αναγνωρίζει την ομορφιά σε κάθε γωνιά του κόσμου και να μετέχει ανεμπόδιστα στη ζωή με όλες τις χαρές και όλους τους πόνους της.

Το ταξίδι του Όξυ είναι μια αλληγορία για το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι της συγγραφέως από τον εγκλωβισμό και την ανασφάλεια προς τον έρωτα για τη ζωή. Ένα ταξίδι-πρόσκληση σε κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να ζήσει τη ζωή του όπως πραγματικά θέλει και να γνωρίσει την άφθαρτη ομορφιά.

 

«Το μπλε δείπνο»

Ποίηση - ποιητική τραγούδια

Της Δάφνης Νικήτα

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 9,00 ευρώ

Το μπλε δείπνο αρχίζει με ένα φως να ανάβει το σκοτάδι. Η σονάτα ν' ακούγεται κάτω από ένα φεγγάρι που παγώνει και φλέγεται. Ένα ελάφι στον τοίχο απέναντι, το τέρας ανατέλλει στον κήπο, ο ουρανός αγγίζει το πάτωμα, οι πατημασιές αφήνουν σύννεφα, το φως ξεμακραίνει. Μπορεί και να βρέχει. Το σπίτι γέμισε ψηλά ποτήρια, η επιθυμία σφαλίζει τα παράθυρα, φαντασία η μόνη ελευθερία. Η έναστρη νύχτα καρφωμένη στον τοίχο μοιάζει με κραυγή όταν τελειώνει ο χορός. Η μουσική επιστρέφει στα κλειστά δωμάτια να θυμίζει καλό καιρό την εποχή που βρέχει στάχυα και φτερά πουλιών. Η ιστορία γράφεται από αυτούς που ζουν στο σκοτάδι, το παραμύθι πεθαίνει στην αλήθεια, ο χρόνος υπάρχει σαν δικαίωμα που χάνεται. Ένα γεύμα με περιμένει στην έρημο. Τα δωμάτια, όμως, παραμένουν κλειστά, φωτογραφίες δεν υπάρχουν πουθενά. Ποιος πραγματικά γνωρίζει πότε κάτι αρχίζει; Δεν υπάρχει χώρος, μόνο η ζωή κάτω από το τραπέζι. Οι δύο καρδιές στο πιάτο μπροστά στα υγρά μάτια. Αγάπη σαν γάτα να περπατάει ανάποδα στα σύννεφα. Η ομορφιά βρίσκεται στη σιωπή που μοιράζεται. Το μπλε αιώνιο φως, η ουσία πέρα από το σώμα. Δεν τελειώνει ό,τι δεν έχει αρχίσει...

 

==================

Κώστα Γ. Μίσσιου

Λεσβιακό Τρίπτυχο

Στον δέκατο έκτο τούτον ογκώδη τόμο, ο Κώστας Μίσσιος συνεχίζει την πολύτιμη συμβολή του στην ιστορία της Λεσβιακής Γραμματείας και αναδείχνεται ακαταπόνητος στην ερευνητική του προσπάθεια να ανασύρει άγνωστα βιβλιογραφικά και βιογραφικά στοιχεία Λέσβιων συγγραφέων και χαρισματικός καταγραφέας γεγονότων και περιστατικών των δημιουργών του λεσβιακού τύπου, τα οποία μαζί με αυτοβιογραφικά του μας πρόσφερε στη θεμελιώδη και ανεξάντλητη αυτή πηγή γνώσεων, που αφορά την πνευματική ζωή του νησιού μας.

Στην πρώτη ενότητα, επικυρίαρχες απόψεις του συγγραφέα αναφέρονται στη μεγάλη μορφή της λογοτεχνίας τον Αργύρη Εφταλιώτη, «το αηδόνι της Μήθυμνας, τον λογοτέχνη με την περισσότερο γλυκιά γλώσσα στα γραφτά του, ίσως την πιο στρωτή από κάθε άλλον», όπως αναφέρει στον εκτεταμένο έντεχνα κατατοπιστικό πρόλογο.

Στη δεύτερη ενότητα, ο πρωτοπόρος Κώστας Μίσσιος καταγράφει ανιχνευτικά και αποδελτιωτικά τον Λεσβιακό Τύπο και τους δημιουργούς του, από 24 Αυγούστου 1864 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Είναι ένα λαμπρό σύνολο αθησαύριστου υλικού με τους πνευματικούς συντελεστές, ανεκτίμητης παρακαταθήκης για τους μελλοντικούς μελετητές.

Στην τρίτη ενότητα, ο καταξιωμένος και πολυγραφότατος συγγραφέας ανθολογεί κριτικές και αναφορές, που έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά κι εφημερίδες της Λέσβου, της Αθήνας και της άλλης Ελλάδας, καθώς και επιστολές για τα πολυποίκιλα αξιολογότατα έργα του από επώνυμες προσωπικότητες των Γραμμάτων και της Τέχνης, χωρίς ν' απολείπουν βέβαια και τα πλούσια και εκτεταμένα προσωπικά βιβλιογραφικά του. Και ο καλαίσθητος τούτος τόμος, με την τέλεια και επιμελημένη εκτύπωσή του, κλείνει με πολλές φωτογραφίες «με σχόλια - για ανθρώπους που συνυπήρξαν και τους θεωρώ «δικούς μου» με την κυριολεκτική σημασία της λέξης...» καταλήγει στον πρόλογό του ο συγγραφέας.

Ο Κώστας Μίσσιος διασώζει με σφαιρικό και επιστημονικό τρόπο, με απόλυτη ευθύνη και περισσή επιμέλεια, την πολυκύμαντη Λεσβιακή Γραμματεία. Οι μελετητές και οι ερευνητές του τοπικού μας αυτού πνευματικού πλούτου θα καταφεύγουν στο έργο του, αναζητώντας με βεβαιότητα πολύτιμα στοιχεία για τη γνώση του λεσβιακού πνευματικού μόχθου.

Αναδείχνεται κορυφαίος αναστηλωτής της λεσβιακής λογιοσύνης, εξαίρετος γραμματολόγος της τοπικής μας πνευματικής εργογραφίας, διάσημος δουλευτής της έντεχνης λογοτεχνικής γραφής.

Στρατής Μισγίρης

Καλλονή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
30 Ιουλιου 2021
30 Ιουλιου 2021
30 Ιουλιου 2021
30 Ιουλιου 2021
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε