ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Τριτη 15 Ιουνιου 2021
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Βιβλιοφάγος

24 Νοεμβριου 2020

«Ο χορός της Θεάς»

Της Δημ. Ιωάννου

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 16,60 ευρώ

Έπειτα από μια συνταρακτική ανακάλυψη ο καθηγητής αρχαιολογίας Νικηφόρος Έξαρχος δολοφονείται από έναν αόρατο εχθρό που θέλει να σφετεριστεί το πολύτιμο εύρημά του. Συγκλονισμένες αλλά αποφασισμένες ως το μεδούλι οι δύο κόρες του, η Νίκη και η Ηλέκτρα, συμφωνούν να ξεπεράσουν την μεταξύ τους αντιπάθεια και να συνεργαστούν, προκειμένου να μάθουν την αλήθεια για τον θάνατο του πατέρα τους. Σε έναν άνισο αγώνα με τον χρόνο παλεύουν να βρουν το κρυμμένο άγαλμα και να το παραδώσουν στα σωστά χέρια. Σύμμαχοί τους σε αυτό το επικίνδυνο ταξίδι ο αινιγματικός Μάρκος, ο γοητευτικός Τζον και ο τρελός φτερωτός θεός Έρωτας, που φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή των τεσσάρων. Κυνηγημένοι από φανατικούς συλλέκτες, αντιμέτωποι με αδίστακτους αρχαιοκάπηλους και έχοντας απέναντί τους τη διαβόητη οργάνωση των Πενήντα Πέντε που φαίνεται να έχει μάτια παντού, προσπαθούν απεγνωσμένα να λύσουν γρίφους για να οδηγηθούν στην αλήθεια, που στοίχισε τη ζωή του καθηγητή.

Ένα αρχαιολογικό θρίλερ που κόβει την ανάσα!

Ένα αγωνιώδες κυνηγητό όπου κάθε δευτερόλεπτο είναι πολύτιμο!

Ένας ασφυκτικός κλοιός από θανάσιμους εχθρούς.

Δύο παθιασμένες ιστορίες αγάπης που ανθίζουν μέσα στην καταιγίδα!

 

«Ροδανθός»

Της Σ. Θεοδωρίδου

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 19,90 ευρώ

Όταν η Σμαράγδα, στα τέλη του 1874, φτάνει από την Κωνσταντινούπολη στη Σύμη με το καράβι του ηλικιωμένου Μόσκοβου, δεν περιμένει ότι στο νησί με τα πολλά προνόμια και τους επιδέξιους σφουγγαράδες θα βρει την ευτυχία. Η ευτυχία αυτή, ωστόσο, θα σημαδευτεί από πολύχρονη ατεκνία, μέχρι τη μέρα που θα κλείσει στην αγκαλιά της τον πεντάχρονο ορφανό Γιοσίφ, που οι συμπατριώτες της θα αποκαλέσουν «το Αραπί», δυσκολεύοντας την ένταξή του στην προηγμένη για τα δεδομένα της εποχής κοινωνία τους.

Καθώς τα χρόνια περνούν, η Σμαράγδα θα βιώσει οδυνηρές απώλειες και μια βαριά προδοσία, που θα την υποχρεώσει να αφήσει τη Σύμη για τη Ρόδο λίγο πριν από την ανατολή του νέου αιώνα. Στη Ρόδο, όπου το χνότο του Οθωμανού είναι πιο αποπνικτικό, θα παρεισφρήσει στην ανδροκρατούμενη επιχειρηματική κοινότητα του νησιού με το άρωμά της, τον Ροδανθό. Κι ενώ η Τουρκοκρατία παραχωρεί τη θέση της στην Ιταλοκρατία και οι Έλληνες παλεύουν να διατηρήσουν την εθνική τους υπόσταση, η οικογένειά της θα προσπαθήσει να επιβιώσει μέσα στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που επιβάλλουν ο Μεγάλος Πόλεμος, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο ιταλικός φασισμός αλλά κι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, η Γερμανοκρατία και ο μεγάλος λιμός που μαστίζει άγρια τα Δωδεκάνησα στο ξεψύχισμα του πολέμου.

Η ιστορία μιας οικογένειας στη Σύμη και στη Ρόδο, πολυκύμαντη και ταραχώδης σαν τη θάλασσα που περιβάλλει τα δύο νησιά, από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, με συνδετικό ιστό μια γυναικεία μορφή.

 

«Ως το τέλος του κόσμου»

Της Μαίρης Μαγουλά

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Τιμή: 16,60 ευρώ

Η έρα της αναχώρησης πλησίαζε κι ένιωθε πως όλα έσα της, της έδιναν, ε το χαρακτηριστικό της επείγουσας ανάγκης, την ώθηση να πραγατοποιήσει αυτή της την επιθυία. Υπήρχαν σηάδια για την αναγκαιότητα αυτού του ταξιδιού, σηάδια που δεν έπρεπε να αγνοήσει. Πρώτα ο Λαέρτης, που πήκε εκείνη την ηέρα στο παλαιοβιβλιοπωλείο, αναζητώντας κάτι τόσο σπάνιο, κρατώντας στην ανοιχτή παλάη του το κοχύλι του παππού του. Ύστερα η θύηση και ο συσχετισός ε το τούλι και τα κοχύλια της Έλεν, καθώς και η ανεξήγητη κίνηση που έκανε να τα πάρει αζί ε ελάχιστα άλλα πράγατα φεύγοντας από το νησί. Και, τέλος, η συζήτηση ε τον Βλαδίηρο για τον φίλο του που ήθελε να κάνει το Καίνο για να βρει τον εαυτό του. Δεν πορεί όλα αυτά να ήταν τυχαία. Κάτι της έλεγε καθαρά πως ήταν σηάδια που της έδειχναν έναν άλλο δρόο από αυτόν που είχε ακολουθήσει έχρι τώρα.

Η Στελλίνα επιστρέφει έπειτα από χρόνια στο αποονωένο κυκλαδονήσι, όπου η ητέρα της κατηγορείται για τη δολοφονία της ηλικιωένης «Εγγλέζας», στην οποία δούλευε για πολλά χρόνια ως οικονόος. Η τεταένη σχέση ητέρας και κόρης, ε νήες που αναδύονται από το επώδυνο παρελθόν, οδηγεί σε απρόβλεπτες εξελίξεις.

Τα χρόνια περνούν και η νήη έχει κρατήσει επιλεκτικά τις πρώτες εικόνες που έχουν αποείνει φυλακισένες στα αθώα παιδικά της άτια. Μια λύπη, όως, την πνίγει, ια φωνή έσα της εξακολουθεί να τη βασανίζει. Έντονη επιθυία να φύγει την κυριεύει. Να φύγει ναι, αλλά για πού;

Και τότε ένα τυχαίο όπως πιστεύει συναπάντηα έρχεται να σπείρει έσα της την επιθυία για «τον δρόο των αστεριών». Αποφασίζει να διανύσει το Καίνο, τον πασίγνωστο από τον Μεσαίωνα δρόο προσκυνήατος προς τον ναό του Αγίου Ιακώβου στο Σαντιάγο ντε Κοποστέλα της Ισπανίας. Ένα ταξίδι γεωγραφικό, ιστορικό, πνευατικό, όπου η Στελλίνα οδηγείται βήα βήα, έσα από συνεχείς αναδροές στο οδυνηρό παρελθόν, σ' ένα υπαρξιακό ταξίδι αυτογνωσίας.

 

=ΠΡΟΙΚΟΣΥΜΦΩΝΟΟΟΟΟΟ====

Σκαλοχώρι Λέσβου

Ένα προικοσύμφωνο του 1855 (Β)

 

     Για το Σκαλοχώρι πράξεις εκκλησιαστικές και κοινοτικές έχουμε μετά το 1879 που αρχίζει ο αληθινός Κώδικας της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Δεν έχουν διασωθεί άλλα κείμενα. Δημοσιεύσαμε στο Δημοκράτη (25-08-2020) ένα προικοσύμφωνο του 1830, που είναι, χρονολογικά, το πιο παλιό κείμενο που υπάρχει για το Σκαλοχώρι. Τότε δεν είχε το χωριό ούτε παπά, ούτε οργανωμένη κοινότητα.

    Το προικοσύμφωνο που δημοσιεύουμε σήμερα συντάχθηκε το 1855 και είναι το δεύτερο «σε ηλικία» έγγραφο που υπάρχει. Τότε είχε το χωριό και παπά και Δημογεροντία, που δε γνωρίζουμε, μέχρι τώρα, αν έχουν διασωθεί πράξεις και αποφάσεις τους. Ο αναγνώστης-ερευνητής θα δει τις διαφορές. Παραθέτουμε φωτοτυπία (απόσπασμα) του προικοσυμφώνου και καθαρογραμμένο το κείμενό του χωρίς καμιά διόρθωση.

   «Εις δόξαν και έπενον της τρισιποστάτου και αδιερέτου τριάδος. πρεσβείαι της παναχράντου δεσπίνης ημών θεοτόκου και αει παρθένου μαρίας. του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου. των αγίων ενδόξων θεοσέπτων  βασιλέων και ισαποστόλων  κωνσταντίνου και ελένης. του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος προκοπίου και πάντων των αγίων. Αμήν. βουλόμενος ο κύριος αποδείξει ότι αρεστόν αυτού εστίν η έννομος συζηγία και η εξ αυτής πεδοποιία εις τον εν Κανά της Γαλιλέας ευλογείν. σωματικκός παραγίνετε και ο νυμφαγωγός μέγας Παύλος...λέγων.έκαστος ημών αποδότο την παρθένον αυτού ανδρί τιμιοτάτου η μη γένοιτο η τούτων ένωσις και συνάφια αλόγοις και κτήνεσι. οθεν εγώ ο Χ# Φραγγούλης Χ# Παναγιώτη λαμβάνω γαμβρόν εις την φιλτάτην μου κόριν (Αμερσούδα) τον φώτιο βασίλη και πρώτον επεύχομε αυτίς την εξ ύψους βοήθια και την επιφήτισιν του αγίου πνεύματος και δεύτερον προικοδοτώ εις αυτούς εξ ων ο θεός εδωρίσατο αγαθών. το οσπίτιον καθώς υπάρχει με την νομήν του. δύο κρεβατοστρόσια.

έξι σεντόνια. δεκαπέντε υποκάμισα. δέκα βρακοζόνες. πέντε γωνιές. δύο φνίκες. τριάντα πισκίρια, έξι μαξιλάρες, έξι μαξιλαράκια, πέντε τζεβρέδες, δύο παπλόματα, ένα σιτζητέ, τρεις φορεσιές, τέσαρα δακτιλίδια, δύο μαλαματένια κα δύο ασιμένια, δέκα πέντε ταψιά, δύο σινιά, ένα ταβά, τέσαρα χαρανιά, μία καστανιά, δύο σεντούκια, έξι σφίδες.

   Εξοχής πράγματα, περιβόλι εις το πέδι, χωράφη εις τα πέδια, κάτω από του αγά τιν βρύσιν, δώδεκα μεσαρίων, αμπέλη στα πέδια, έτερον αμπέλη εις πλατιές, δύο μεροκαμάτων από του βασίλη το μέρος, ελιές εις παλούτζον, μία αγελάδα, ένα σουπάν.

  επί πάσι τούτοις  επεύχομε ιδείν τέκνα τέκνων, ενκόνων τε και δισενκόνων μέχρι γήρας βαθύτατου. Αμήν. το 1855 ιανουαρίου 13.......      Ο Χ# Φραγγούλης Χ# Παναγιώτη επιβεβαιοί τα άνωθεν και αγράματος ον  το υπογράφι ...εμού ο παπά εφστράτιος εφιμέριος.

   Η Δημογεροντία επιβεβαιοί τα άνωθεν. Χρ. Α. Καραντζίδης, διμήτριος σπίρου μαρτυρώ, Ανέστης Θεοδοσίου, νηκόλαος εμανόλην».                                                                                               Δημήτριος Χατζηλίας 

Εκπαιδευτικός-Πολιτικός επιστήμων Πτυχ. Νομικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
15 Ιουνιου 2021
15 Ιουνιου 2021
15 Ιουνιου 2021
15 Ιουνιου 2021
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε