ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Δευτερα 1 Μαρτιου 2021
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Βιβλιοφάγος

23 Ιουνιου 2020
«Η χρυσαλλίδα»

«Η χρυσαλλίδα»

Της Ζοέλ Λοπινό

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 20 ευρώ

Ένας πετυχημένος Έλληνας ζει ευτυχισμένα στη Νέα Υόρκη, αλλά η μοίρα τον φέρνει αντιμέτωπο με το παρελθόν και τις ενοχές του. Ένας Αθηναίος πρώην βιολιστής χάνει τα πάντα, ακόμα και το παιδί του. Μια ονειροπόλα γυναίκα με χρυσά μάτια, προικισμένη μ' ένα σπάνιο χάρισμα, αποσύρεται σ' ένα χωριό της Κρήτης, όπου μεγαλώνει μόνη τον γιο της.

Τι συνδέει αυτούς τους τρεις ήρωες; Πώς το παρελθόν τσαλακώνει τη ζωή τους; Τι συμβαίνει σ' αυτό το χωριό και συρρέουν εκεί επισκέπτες από κάθε μεριά της γης;

Ένα ψυχολογικό μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Ιστορίες ανθρώπων που γνώρισαν τη βία, την αδιαλλαξία, την ενοχή, τον ναρκισσισμό, τον χειρισμό. Στη Χρυσαλλίδα η Ζοέλ Λοπινό προσεγγίζει τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, προτείνοντας μονοπάτια πέρα από τα συνήθη ώστε να ξαναπάρει τον έλεγχο της ζωής του. Γιατί δεν μας αξίζει να μείνουμε για πάντα σκλάβοι τού χθες. Γιατί είμαστε όλοι χρυσαλλίδες έτοιμες να πετάξουν. Γιατί ο απώτερος σκοπός του καθενός μας είναι απλά η ελευθερία του νου και η αγάπη.

 

«Καθαρό λαμπρό μέλλον»

Του Πωλ Μέισον

Μετάφραση: Μαριάννα Τζιαντζή

Εκδόσεις: «Καστανιώτης»

Τιμή: 18,00 ευρώ

Πώς διασώζουμε αυτό που μας καθιστά ανθρώπους σε μια εποχή εκτεταμένης αβεβαιότητας; Μήπως σήμερα είμαστε απλώς καταναλωτές που μας διαμορφώνουν οι δυνάμεις της αγοράς; Μήπως σύντομα οι αλγόριθμοι και η τεχνητή νοημοσύνη θα μας αντικαταστήσουν; Ο συγγραφέας μάς προσκαλεί σε μια αταλάντευτη, μαχητική υπεράσπιση της ύπαρξής μας, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας. Με παραπομπές στην οικονομία και τα μαζικά δεδομένα, στη νευροεπιστήμη, στους πολιτισμικούς πολέμους αλλά και στην άνοδο της ακροδεξιάς, αντλώντας από τις εμπειρίες του και τα επιτόπια ρεπορτάζ σε μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Ουάσινγκτον, καθώς και με αναφορές στην παιδική του ηλικία σε μια αγγλική πόλη ανθρακωρύχων, ο Πωλ Μέισον μας δείχνει πώς η έννοια του ανθρώπου έχει διαβρωθεί όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Στο Καθαρό λαμπρό μέλλον υποστηρίζει ότι είμαστε ικανοί να πλάσουμε το μέλλον μας, μέσω του λόγου, της καινοτομίας, της απελευθερωτικής χρήσης της τεχνολογίας και της συνεργασίας. Δίνει μια εικόνα των ανθρώπων ως κάτι παραπάνω από ανδρείκελων, πελατών ή γραναζιών σε μια μηχανή. Ένα έργο ριζοσπαστικής αισιοδοξίας για τους δύσκολους καιρούς μας.

 

«Μπορν»

Του Τζεφ Βάντερμιερ

Μετάφραση: Χριστόδουλος Λιθαρής

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 18,00 ευρώ

Βρισκόμαστε σε έναν μελλοντικό, δυστοπικό κόσμο. Η νεαρή Ρέιτσελ επιβιώνει ως ρακοσυλλέκτρια σε μια πόλη την οποία έχουν καταστρέψει η ξηρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής και οι ένοπλες συγκρούσεις. Η πόλη είναι γεμάτη από τα πειράματα που άφησε πίσω της η Εταιρεία, μια επιχείρηση βιοτεχνολογίας η οποία, κατά τα φαινόμενα, έχει πλέον διαλυθεί. Υπάρχει επίσης, μια γιγαντιαία ιπτάμενη αρκούδα με επιθετικές διαθέσεις. Ώσπου κάποια μέρα η Ρέιτσελ εντοπίζει τον Μπορν, τον μαζεύει και αποφασίζει να τον κρατήσει. Ο Μπορν δεν είναι παρά μια μικρή πράσινη μάζα. Είναι άραγε, φυτό ή ζώο; Αναδίδει πάντως, μια παράξενη γοητεία. Και καθώς ωριμάζει, σωματικά και πνευματικά, ο Μπορν αρχίζει όχι μόνο να απειλεί την ισορροπία δυνάμεων στην πόλη, αλλά και να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του καταφυγίου που η Ρέιτσελ μοιράζεται με έναν συνεργάτη της. Όπως όλα δείχνουν, η Εταιρεία ίσως και να μην είναι πραγματικά νεκρή ενώ, την ίδια στιγμή, εμφανίζονται συνεχώς καινούργιοι εχθροί. Η αλλαγή του Μπορν αποκαλύπτει στη Ρέιτσελ την ουσία της εύθραυστης ζωής της. Η συνέχεια αποδεικνύεται απρόβλεπτη. Και τίποτα δεν θα παραμείνει το ίδιο.

 

«Ο πολιτισμός του χρυσόψαρου»

Του Μπρυνό Πατινό

Μετάφραση: Άγγελος Μουταφίδης

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 15,00 ευρώ

Το εικοσιτετράωρο της καθημερινότητάς μας; Μια κόλαση περισπασμού. Περνάμε ώρες ολόκληρες μπροστά σε οθόνες, με συνεχείς ειδοποιήσεις, ατέλειωτα μηνύματα, αιτήματα, πληροφορίες, ανεξακρίβωτες ειδήσεις, φωτογραφίες, βίντεο. Οι συσκευές που κρατάμε μάς καλούν, μας καταδιώκουν, μας κατέχουν. Έχουμε άραγε, μετατραπεί σε χρυσόψαρα, στερούμενοι κάθε δυνατότητα να ζήσουμε διαφορετικά, ανίκανοι να σκεφτούμε ή να ελπίσουμε, δεσμώτες της απόλυτης διαφάνειας, βυθισμένοι στον ωκεανό του Ίντερνετ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υποκείμενοι στον έλεγχο των αλγόριθμων; Η εξέλιξη αυτή δεν είχε προβλεφθεί ακριβώς. Ωστόσο, με αταλάντευτη αποφασιστικότητα, οι νέες αυτοκρατορίες οικοδόμησαν ένα μοντέλο ψηφιακής εθελοδουλείας, χωρίς μέτρα προφύλαξης και χωρίς στρατηγικές πρόληψης. Στον πυρήνα τούτης της εξέλιξης δεν βρίσκεται κάποιος τεχνολογικός ντετερμινισμός, αλλά ένα πρόγραμμα που σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια νέα μορφή καπιταλισμού. Αυτή είναι η οικονομία της προσοχής, η οικονομία των εννέα δευτερολέπτων, η οποία επιχειρεί να αυξήσει την παραγωγικότητα του χρόνου, ώστε να εξαγάγει από αυτόν ακόμη περισσότερη αξία. Ο χρόνος, λοιπόν, παρατείνεται δια της συμπίεσής του, έχει γίνει ένα ατέρμονο τώρα. Η επιτάχυνση έχει αντικαταστήσει τη συνήθεια με την προσοχή και την ικανοποίηση με τον εθισμό. Ήρθε ο καιρός να στοχαστούμε έξω από τη γυάλα μας.

 

«Ο θάνατος είναι ζόρικη δουλειά»

Του Χάλιντ Χαλίφα

Μετάφραση: Αγγελική Σιγούρου

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 15,00 ευρώ

Λίγο προτού αφήσει την τελευταία του πνοή στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου, ο ηλικιωμένος Αμπντελατίφ εκφράζει στον μικρό του γιο την ύστατη επιθυμία του: να ταφεί στο χώμα του χωριού του. Ο Μπούλμπουλ θα πείσει τον μεγάλο του αδερφό τον Χουσέιν και την αδερφή τους τη Φάτιμα να συνοδεύσουν όλοι μαζί τη σορό του πατέρα τους. Αυτό, όμως, ισοδυναμεί με επικίνδυνη αποστολή σε μια χώρα που έχει μετατραπεί σε έναν αιματηρό λαβύρινθο αυθαίρετων στρατιωτικών αναμετρήσεων. Παρακολουθούμε λοιπόν, ένα βαν που κατευθύνεται από τη Δαμασκό προς την Αναμπίγια. Εκεί μέσα η σιωπή είναι ανησυχητική, ενώ έξω λυσσομανά ακόμα ένας άγριος εμφύλιος πόλεμος που δεν χορταίνει θύματα. Από τη μια μεριά, έχουμε τα διαδοχικά οδοφράγματα που πρέπει να περάσει η οικογένεια και, από την άλλη, τα ψυχολογικά εμπόδια που κάνουν τούτη τη διαδρομή μια δύσκολη δοκιμασία. Βλέπουμε τρεις ανθρώπους οι οποίοι καλούνται, κυρίως, να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Ένα μυθιστόρημα που, με αφορμή τον θάνατο, μιλά για τη ζωή. Ο Χάλιντ Χαλίφα, χαρισματικός αφηγητής αλλά και δεξιοτέχνης του μαύρου χιούμορ, καταθέτει ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για την τραγωδία της σύγχρονης Συρίας.

 

«Η τέχνη να παίρνεις αποφάσεις»

Του Ρawel Μotyl

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 18,80 ευρώ

Η επόμενη απόφαση που θα πάρεις μπορεί ν' αλλάξει τη ζωή σου!

Κάθε μέρα κάνουμε αμέτρητες επιλογές, αλλά σπάνια καθόμαστε να σκεφτούμε πώς φτάσαμε σε αυτές. Στο βιβλίο αυτό, ο Πάβελ Μότιλ μάς καλεί να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τον τρόπο που παίρνουμε αποφάσεις και να μάθουμε πώς να το κάνουμε καλύτερα.

Ο Μότιλ εξετάζει σε βάθος τις διαδοχικές αποφάσεις που οδήγησαν σε μερικά από τα πιο δραματικά γεγονότα του σύγχρονου κόσμου: από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας στην τραγωδία στο Έβερεστ το 1996, από τη διάσωση της αποστολής Apollo 13 στην προβληματική συγχώνευση Daimler-Chrysler. Και αποκαλύπτει δεκαέξι κανόνες αποτελεσματικής λήψης αποφάσεων που θα αλλάξουν για πάντα την οπτική μας. Καθώς η τεχνολογική πρόοδος αλλάζει τον κόσμο μας με ραγδαίο ρυθμό, είμαστε όλοι αντιμέτωποι με έναν λαβύρινθο αποφάσεων στη δουλειά και τη ζωή μας. Το βιβλίο αυτό μας προσφέρει τη γνώση και τη σοφία που χρειαζόμαστε ώστε να αντιμετωπίσουμε ακόμη και τις πιο δύσκολες καταστάσεις με αυτοπεποίθηση, και να βγούμε από τον λαβύρινθο με ευκολία.

 

«Πεταλούδα στον πάγο»

Της Σίλβια Ντεϊ

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Μετάφραση: Άγγελος Ζαχαριάδης

Τιμή: 12,20 ευρώ

Η Σίλβια Ντέι, η Νο 1 συγγραφέας-φαινόμενο των New York Times, μας χαρίζει μια πολυαναμενόμενη παθιασμένη ιστορία αγάπης.
Παλιότερα, δε θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να ζει εδώ. Όμως, τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μένω πια σε ένα μέρος που αγαπώ και σε ένα σπίτι που ανακαίνισα, κάνω παρέα με νέους φίλους που λατρεύω, και έχω μια δουλειά που με γεμίζει. Συμφιλιώνομαι με το παρελθόν και βάζω νέα θεμέλια για το μέλλον.
Και μετά μετακομίζει στο διπλανό σπίτι ο Γκάρετ Φροστ.
Είναι ξεροκέφαλος και πολύ τολμηρός, μια οργισμένη δύναμη της φύσης που αναστατώνει τη μετρημένη τάξη της ζωής μου. Αναγνωρίζω τα φαντάσματα που τον στοιχειώνουν, το μαρτύριο που τον βασανίζει. Ο Γκάρετ θα ήταν επικίνδυνος σε κάθε περίπτωση, αλλά πληγωμένος γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνος. Φοβάμαι ότι είμαι πολύ εύθραυστη για ν' αντιμετωπίσω τη θύελλα που μαίνεται εντός του, πολύ ντελικάτη για να αντέξω τον πόνο που τον σφυροκοπά. Όμως, αυτός είναι αποφασισμένος... και τόσο δελεαστικός...
Και μερικές φορές η ελπίδα εμφανίζεται ακόμη και στην πιο παγερή ερημιά...

«Εραν. Βυζαντινά αμαρτήματα»

(Χρυσό εξώφυλλο)

Του Γιάννη Καλπούζου

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή:19,90 ευρώ

ρν: να ερωτεύεσαι, να αγαπάς.

766 μ.Χ. Η Λυγινή και ο Υάκινθος σύρονται μαζί με πλειάδα μοναχών στον Ιππόδρομο, διαπομπεύονται και τους παντρεύουν με τη βία. Κρύβουν και οι δύο επτασφράγιστα μυστικά, τα οποία θα σημαδέψουν τις ζωές τους κι εν πολλοίς θα τις καθορίσουν κατά την οδύσσειά τους.

Ο Ροδανός, αγγελοπρόσωπος, ριψοκίνδυνος, θηρευτής των ηδονών, μα και με φοβερά μυστικά να τον σφιχτοδένουν, είναι συνάμα προσηλωμένος σε ό,τι θεωρεί χρέος.

Γύρω από αυτούς τους τρεις ήρωες και το μυστήριο του Ιερού Στιχαρίου, το οποίο θα μπορούσε ν' ανατρέψει αυτοκράτορες και πολιτικές δεκαετιών, κινείται η μυθοπλασία κατά το δεύτερο μισό του 8ου αιώνα με φόντο την Εικονομαχία και την καθημερινή ζωή στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και τη Θράκη. Σε μια μοναδική εποχή, άγνωστη και μυθώδη. Τους πλαισιώνουν αρκετοί δευτεραγωνιστές, όπως ο μοχθηρός Ερμάς, ο καλλιεργημένος δούλος Κιτίν, ο Αρκάδιος που τον μεγάλωσε στο δάσος μια αρκούδα, η θεατρίνα Γοργονία, ο πατρίκιος Φωκάς με την ομάδα των Λεόντων του, ο μαύρος ευνούχος Αράν και άλλοι.

Οι πρωταγωνιστές φτάνουν στα άκρα, ερωτεύονται παράφορα, ζουν ανέμελα, δίνονται στη ζωή και τους δίνεται, ταπεινώνονται, συνθλίβονται, ανακάμπτουν, ξαναπέφτουν στον βούρκο, καταρρέουν, αφιερώνονται στον Θεό ή Τον απαρνούνται, γίνονται θύματα της εικόνας τους ή οδηγούνται στο εράν διά του οράν της ψυχής. Έχουν να αντιμετωπίσουν συκοφαντίες, πολέμους, ραδιουργίες, θανάσιμους εχθρούς, έναν έρωτα-σφαγή, εφιάλτη και όνειρο και, πάνω απ' όλα, τον ίδιο τους τον εαυτό.

= = = = = =  ==  == = = ==

 

«Η Καίτη Παυλή ανοίγει το παράθυρο της ψυχής της»

Παίρνοντας ανά χείρας τη γραφίδα για την Πετριανή ποιήτρια Καίτη Παυλή, προκειμένου να φιλοτεχνήσω με σεμνή φιλοκαλία ένα πολύ σύντομο βιβλιοκριτικό σημείωμά μου, με συνέχει πολύ ζωηρή θυμική πύκνωση, ανατρέχοντας πολύ νοερά σε πλείστες όσες παιδικές μου αναμνήσεις από την αλλοτινή αριστοκρατική Πέτρα!

Τοιουτοτρόπως αναπτύσσεται πηγαία ένας αισθαντικός, ανάδρομος πνευματισμός, αφενός μετά του πολλού ελληνιστή Θρασύβουλου Σταύρου και Κίμωνα Μιχαηλίδη, αφετέρου με την Έφη και τον αξέχαστο Ασημάκη Πανσέληνο, του Ορέστη Κανέλλη, του Τάκη Οικονομίδη, του Κωνσταντίνου Χριστόπουλου και Τοκμακίδη, τις εράσμιες Φρόσω και Ελβίρα Ζούρου.

Έτσι επί τούτο επικεντρώνομαι ειδολογικά σε μια δειγματοληπτική αισθητική ταξινόμηση καθ' ομάδες θεματικές, ως προς με τις μάλα λυρικές λαμπηδόνες «Οι λέξεις της Ποίησης», «Ερωτικά Ι και ΙΙ», ως προς δε τα μεστά ελεγειακά επιτεύγματα «Ποίηση», «Κολυμπώντας γενναία», κυρίως την «Ελεγεία» την αφιερωμένη στον αδελφό της Μιχάλη και την «Απουσία» στον Στέλιο, «Το κουτί και το κλειδί του», «Ανοίγεις το Παράθυρο», μα ωστόσο πάνω από τα πάντα προσωπικά με άγγιξε και με σημάδεψε το κάλλιστο ποίημα «Περίπατος στη συνοικία  Κ. της Αθήνας».

Περαιώνοντας, όλα τα παραπάνω, είναι αδύνατο να συμπληρώσω αυτό το σχετικό σημείωμά μου, χωρίς τους μύριους επαίνους για την εμπνευσμένη εικονογράφηση της Σοφίας Τζίμα, στην έκδοση της συλλογής «Ανοίγεις το Παράθυρο».

 

«Το Ουρανόδροσο» του Αλέξανδρου Τσαγκαρέλλη

Sic itur ad astra

Συχνά επικρίθηκα καθώς εμμονικά και μονότονα βιβλιοπαρουσιάζω κι ασχολούμαι σε πολλαπλά κριτικά σημειώματα, με το βιαρό πεζογραφικό έργο του ρέκτη Αλέξανδρου Τσαγκαρέλλη.

Πρόσφατα στράφηκα κι αναδίφησα το τελευταίο εκδοθέν πόνημα μεταφυσική πνοής «Φωνές της Σινώπης», που μια πολύ περίεργη συνάρτηση γεγονότων και ψυχολογικών καταστάσεων, αναγκαστικά με απομάκρυνε από το να εγκύψω προσεκτικά στην κριτική διαπραγμάτευσή του. Έτσι μοιραία στράφηκα και ξαναδιάβασα το παραπάνω πεζογραφικό διαμαντάκι.

Επί του προκειμένου, το συγκεκριμένο ευφάνταστο μυθιστόρημα διαλαμβάνει έμπλεο αρχαίου Ελληνικού δραματουργικού ήθους, τον παρατεταμένο και πλατειαστικό είκοσι αιώνα, με πάμπολλους  επιγενόμενους προβληματισμούς, ειδομένους από μία ενεστώσα προκλητική λοξή ματιά κι αναπεπταμένη διάθεση μιας τόσο παρεξηγημένης ουτοπίας.

Εξομολογούμαι ότι θα επιχειρήσω ενεός, όπως ενστερνιστώ το μαγικό ρεαλισμό του, με μια ανεπτυγμένη και πλουσιοπάροχη διάθεση κατανόησης της όλης δραματικότητας, ως προς τη διάψευση μιας σεπτής ουτοπίας, που κληροδοτήθηκε και στον διεσταλμένο εικοστό αιώνα, με όλα τα παρεπόμενα λογής αδιέξοδά του.

Ομολογουμένως ο τυχερός αναγνώστης αυτού του αινιγματικού και αισθαντικού παραμυθιού ευλογήθηκε από τους Ουρανούς με το ιαματικό δρόσο, που ενσταλάζει στις ταλαίπωρες ψυχές όλων ημών, που μας ανασύρει από τη μακρόχρονη νάρκωση της χαρισματικής εποχής των λωτοφάγων.

Έτσι με πανηγυρικό τύπο καταξιώνεται η ξέχωρη σημασία της ιδιοφυούς παραμυθητικής ανέμης της όλης διήγησης και της στοχευμένης προβληματικής.

 

 

«Χακ Φιν» του Αμερικάνου παραμυθά Μαρκ Τουαίην

Maggiore fretta minore atto

Συνήθως εμβαπτίζω την πένα μου στο αρχέγονο καλαμάρι με σχετική παρρησία, προκειμένου να πλαστουργήσω κάποιο αναστοχαστικό κριτικό σημείωμα, καθ' έξιν αποκλειστικά για τη σύγχρονη Νεοελληνική γραμματολογία.

Κατ' αντίθετη συγκυρία πολύ σπάνια θα τολμήσω τα μάλα αισχυντηλά, όπως αποπειραθώ αισθητικά και ειδολογικά κάποιο σχολιασμό και πολύ περισσότερο κάποιες αξιολογικές κρίσεις ενός καθομολογούμενου αξιόλογου αλλοδαπού λογοτεχνήματος.

Έτσι με μύριους όσους δισταγμούς αποτόλμησα να εκδηλώσω την ολόψυχη θυμική ευφορία μου, που έστερξα να συναισθανθώ, διαβάζοντας απνευστί κάποια νεωτερική μετάφραση του «Χακ Φιν» του χαλκέντερου Αμερικάνου παραμυθά Μαρκ Τουαίην.

Σε ό,τι αξιώθηκα να ψελλίσω αναστοχαστικά, ήλθε να πρυτανεύσει λαγαρά ως αισθαντική παραμυθία, με μια πηγαία ειλικρίνεια κι ανυπόκριτη αφέλεια κι απλότητα, έμπλεες από αποστολική πραγμάτωση του προαιώνιου Αμερικάνικου Ονείρου, και με δέσμευσε να φιλοτεχνήσω με άκρατη κι άδολη φιλοκαλία ταπεινής ευτέλειας, αυτό δαύτο το απέριττο μποντζάϊ λογογραφικό σημείωμα.  

Δήμος Α. Καρατζόγλου

 

 

Παναγιώτη Χατζηδαρέλλη

Ψυχής Ιριδισμοί

Η εξεύρεση ενός ευφυούς και συμβολικού τίτλου για μια ποιητική συλλογή δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία. Γιατί ο τίτλος πέρα από τον προσδιορισμό του περιεχομένου του βιβλίου περιέχει και τη φράση που αποτελεί μοναδικό αναγνωριστικό στοιχείο του.

Ο Παναγιώτης Χατζηδαρέλλης ασφαλώς και δεν δυσκολεύτηκε να καθρεπτίσει στο εμπροσθόφυλλο του βιβλίου όλο τον πλούτο των συναισθημάτων του με το υπόβαθρο της συμβολικής εικόνας.

Κι αν λάβουμε υπόψη την ολόκαρδη αφιέρωση στη μούσα του, την αξιολάτρευτη σύζυγό του, τη Μαρία του, τότε το ένα χεράκι κάτω απ' την παλάμη του ποιητή ασφαλώς θα είναι ΕΚΕΙΝΗΣ. Αλήθεια τί πιο παραστατική εκδήλωση λατρείας, αγάπης, έρωτα!..

Μυτιληνιός στην καταγωγή ο Παναγιώτης, υπηρέτησε ευδόκιμα την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της υπαίθρου και της Πρωτεύουσας, αλλά και του εξωτερικού, αφού προηγουμένως διεξήλθε πανεπιστημιακή μετεκπαίδευση.

Δεν εγκατέλειψε, όμως και την ποίηση, με την πεποίθηση ότι «είναι η βαθύτερη έκφραση της ανθρώπινης ψυχής», όπως αναφέρει στον πρόλογό του.

Στο πρώτο μέρος η ποιητική συλλογή ανθοβολείται από στίχους αρμονικής συζυγικής έκφρασης, με πληρότητα βαθιάς ειλικρίνειας, αυθόρμητης αγάπης και ανυπόκριτης λατρείας.

Στο δεύτερο μέρος, η ποίηση απλώνεται με βαθύτερες προεκτάσεις σε στιγμές της ανθρώπινης και της διδασκαλικής ζωής.

Έτσι, που αναγνωρίζουμε πια τον ποιητή των εικόνων, τον δυναμικό στιχουργό, καθώς συνθέτει αναδρομικές διαδικασίες, δομές και ρυθμούς, επινοήσεις και ενότητες, με ζωντάνια, και χάρη, με σαφήνεια και πνευματική ευγένεια.

Αντλεί τα θέματα από την οικογενειακή του οντότητα και την καθημερινή πραγματικότητα, χωρίς να παρακάμπτει τον κοινωνικό περίγυρο και τον εργασιακό του χώρο.

Είναι εντυπωσιακή η πολύπλευρη και ευχάριστη θεματολογία, με ζητήματα φιλοσοφικά και παιδαγωγικά, κοινωνικά και ανθρωπιστικά, πανανθρώπινα. Ο Παναγιώτης Χατζηδαρέλλης, με το ιδιαίτερο και ξεχωριστό ταλέντο του στη σμίλευση της ποιητικής σκέψης, σκιαγραφεί ευδιάκριτα εκφραστικά σχήματα συναισθηματικών στοχασμών, που δίνουν τις απαραίτητες στίξεις νοημάτων.

 

Στρατής Μισγίρης

Καλλονή

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
26 Φεβρουαριου 2021
26 Φεβρουαριου 2021
26 Φεβρουαριου 2021
26 Φεβρουαριου 2021
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε