ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Δευτερα 1 Μαρτιου 2021
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Βιβλιοφάγος

8 Σεπτεμβριου 2020
«Το βιβλίο των οστών»

«Το βιβλίο των οστών»

Του John Connolly

Μετάφραση: Χριστίνα Ριζοπούλου

Εκδόσεις «Bell»

Είναι η καλύτερη ελπίδα που έχουμε.

Είναι η μόνη μας ελπίδα.

Στους βάλτους της βορειοανατολικής Αγγλίας ανακαλύπτεται το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας. Στα νότια, σε έναν τόπο λατρείας και θυσίας παλιό όσο και η ιστορία του ανθρώπου, μια κοπέλα βρίσκεται θαμμένη. Στα νοτιοανατολικά, ένα πηγάδι στα ερείπια ενός μοναστηριού φανερώνει το μακάβριο μυστικό του.

Κάποιος θυσιάζει.

Κάποιος καλεί.

Και κάτι μέσα στο σκοτάδι ακούει το κάλεσμα.

Αλλά και κάποιος άλλος έρχεται. Ο Τσάρλι Πάρκερ βγαίνει για κυνήγι και ακολουθώντας τις δικές του διαδρομές, φτάνει στους δρόμους του Λονδίνου για να βρει εκείνους που θέλουν να βυθίσουν αυτό τον κόσμο στο σκοτάδι.

Ο Πάρκερ δε φοβάται το κακό. Αλλά το κακό τον φοβάται...

 

«Μετέωρα μυστικά»
Της Ιουλίας Ιωάννου

Εκδόσεις «Ωκεανίδα»
Τιμή: 12,00 ευρώ

Φθινόπωρο 1986. Στη σκιά των Μετεώρων ζει ε την οικογένειά της η δεκαεπτάχρονη Αιιλία. Όταν ο έρωτας σηαδέψει την καρδιά της, η παιδική αθωότητα θα χαθεί για πάντα. Ο Μάγνος φτάνει στα Μετέωρα για αναρρίχηση. Θα κατακτήσει τις πιο απόκρηνες και δύσκολες πλαγιές τους και αζί τους την καρδιά της Αιιλίας. Οι δυο νέοι χαράζουν το όνειρό τους στη σπηλιά των βράχων. Συτονίζονται οι χτύποι στις καρδιές τους ακολουθώντας εκείνους του παλιού ρολογιού τσέπης, που έρχεται από το παρελθόν για να καθορίσει το έλλον. Σύντοα, όως, θα διαπιστώσουν ότι η ζωή είναι γεάτη εκπλήξεις και ανατροπές. Το ρολόι σηαδεύει τον χρόνο κι ένας κλέφτης, ο κλέφτης του ρολογιού, πληρώνει την πράξη του αυτή ε τη ζωή του. Μαζί του εκτίουν τη δική τους ποινή ένοχοι και αθώοι. Ώσπου φτάνει η ώρα του τελικού διλήμματος...

 

«Ρενάτε: Το άσπρο-μαύρο της καρδιάς»

Της Κατερίνας Λιγκουνάκη

Εκδόσεις «Πηγή»

Αθήνα, 1943

Το εγάλο όνειρο της Ειρήνης για ια καριέρα στη ουσική τής το στέρησε ο άντρας της ο Σταύρος, ανερχόενος δηοσιογράφος και πιστός στις αρχές της εποχής του: «Τι θα πει ο κόσος; Ότι δεν πορεί ο Σταύρος Ιωάννου να συντηρήσει τη γυναίκα του; Πιάνο έχουε στο σπίτι, να κάθεσαι να παίζεις να ευχαριστιέται η ψυχή σου».

Και ετά ήρθε ο πόλεος να αξιώσει θυσίασα τη ζωή του Σταύρου αλλά και το πιάνο της παρηγοριάς και να αφήσει πίσω του ία Ειρήνη όνη, φθαρένη από τις απώλειες και τον αγώνα για επιβίωση.

Άνοιξη του 43 και ία επισκέπτρια από το παρελθόν, βάζει τη ουσική ξανά στη ζωή της Ειρήνης και της προσφέρει την αναγνώριση, που θα έρθει, όως, από την πιο απροσδόκητη πηγή. Κι ενώ προσπαθεί να προσαροστεί στη νέα πραγατικότητα, ένας φόνος την αναγκάζει να γίνει φυγάς στον ίδιο της τον τόπο και ν' αναζητήσει καταφύγιο στη φωλιά του λύκου. Μέσα από ία ατέλειωτη αλυσίδα από διλήατα, επιλογές που άλλοτε πονούν κι άλλοτε λυτρώνουν, από στόχους που εταλλάσσονται, θα ανακαλύψει ότι στη ζωή δεν είναι όλα άσπρα ή αύρα, όπως τα πλήκτρα του πιάνου της και ότι η φωτιά που καίει έσα της είναι πιο δυνατή από αυτήν του πολέου.

 

«Η κόρη του Ήλιου»

Της Lucinda Riley

Μετάφραση: Σοφία Τάπα

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τιμή: 19,90 ευρώ

Για όλο τον υπόλοιπο κόσο η Ηλέκτρα Ντ' Απλειάζ είναι ια γυναίκα που έχει τα πάντα: είναι παγκοσίου φήης οντέλο, όορφη και πλούσια.

Κι όως, κάτω από τη λάψη, κρύβεται ια γυναίκα ε εύθραυστη ψυχολογία που κλονίζεται από τον θάνατο του πατέρα της, του υστηριώδους δισεκατουριούχου Πα Σαλτ, ο οποίος έχει υιοθετήσει τις έξι κόρες του από τις τέσσερις γωνιές της γης.

Δυσκολεύεται να διαχειριστεί τον χαό του, γεγονός που την κάνει να στραφεί ακόα περισσότερο στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά. Κι ενώ οι κοντινοί της άνθρωποι ανησυχούν για την υγεία της, εκείνη δέχεται ένα γράα από ια άγνωστη, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι η γιαγιά της και ε την παρουσία της ίσως φέρει αναπάντεχες ανατροπές στη ζωή της...

Η Κόρη του Ήλιου, η έκτη επική ιστορία της σειράς Οι Κόρες των Αστεριών ε πωλήσεις πολλών εκατουρίων σε όλο τον κόσο, ας ταξιδεύει από το Μανχάταν στις αγευτικές αχανείς πεδιάδες της Αφρικής.

Ανακαλύψτε τον εαυτό σας στην καρδιά της ιστορίας!

 

«Η τέχνη της ψυχραιμίας»

Των Seneca, James S. Romm

Μετάφραση: Βιολέττα Ζεύκη

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τιμή: 9,90 ευρώ

Διαχρονική σοφία σχετικά με τη διαχείριση του θυμού στην προσωπική ζωή και στον πολιτικό βίο από τον Ρωμαίο στωικό φιλόσοφο και πολιτικό άνδρα Σενέκα.

Στην πραγματεία του με τίτλο Περί Θυμού (De Ira), ο Ρωμαίος στωικός στοχαστής Σενέκας (περ. 4 π.Χ.-65 μ.Χ.) ισχυρίζεται ότι ο θυμός είναι το πιο ολέθριο πάθος: «Καμία μάστιγα δεν έχει προκαλέσει μεγαλύτερο κακό στην ανθρωπότητα».

Η έξοχη μετάφραση επιλεγμένων αποσπασμάτων από το έργο Περί Θυμού σε συνδυασμό με τη διαφωτιστική εισαγωγή προσφέρουν στον αναγνώστη έναν διαχρονικό οδηγό για την αποφυγή και τη διαχείριση του θυμού. Με γλαφυρό τρόπο περιγράφεται για ποιο λόγο αυτό το συναίσθημα είναι τόσο επικίνδυνο και γιατί ο έλεγχός του θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επωφελής τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Με απαράμιλλη ευφράδεια, αντλώντας από το μεγάλο του οπλοστάσιο της ρητορικής, ο Σενέκας δομεί τo «κατηγορώ» του εναντίον του θυμού με κλιμακούμενη ένταση, συμπεριλαμβάνοντας ιστορικά παραδείγματα ειδικά από τη φριχτή βασιλεία του Καλιγούλα ανέκδοτες ιστορίες και χαριτολογήματα.

Σήμερα, που η έλλειψη πολιτισμού στον λόγο επηρεάζει όλο και περισσότερο τον δημόσιο διάλογο, οι σκέψεις του Σενέκα σχετικά με τον θυμό είναι περισσότερο επίκαιρες από ποτέ. Είτε αναζητά την προσωπική του ανάπτυξη, είτε την πολιτική του αναγέννηση, ο αναγνώστης θα βρει στη σοφία του Σενέκα ένα πολύτιμο αντίδοτο στις παθογένειες μιας οργισμένης εποχής.

 

«Ανάμεσα στα δάση και τα νερά»

Του Patrick Leigh Fermor

Μετάφραση: Νίκος Κούτρας

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Τιμή: 14,40 ευρώ

Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας, σε ηλικία 18 ετών, το 1933, αντί να ακολουθήσει τη στρατιωτική σταδιοδρομία για την οποία τον προόριζαν, περνά τη Μάγχη και ξεκινά να διασχίσει την Ευρώπη με τα πόδια: προορισμός του η Κωνσταντινούπολη. Υποκινημένος από την ασίγαστη περιέργειά του για τον κόσμο, θα πραγματοποιήσει αυτό το μυθικό κατόρθωμα, περνώντας από δοκιμασίες και περιπέτειες.

Το βιβλίο αυτό είναι το δεύτερο μέρος του συναρπαστικού χρονικού του νεανικού ταξιδιού του Πάτρικ Λη Φέρμορ και καλύπτει τη διαδρομή του από τη Βουδαπέστη ως τις Σιδηρές Πύλες του Δούναβη.

 

«Η Τουρκία πολιορκεί

Κύπρο - Αιγαίο Θράκη»

Του Κ. Χατζηκωστή

Εκδόσεις «Γερμανός»

Τιμή: 18,00 ευρώ      

Η Τουρκία κατέχει το 37% της Κύπρου, απειλεί και πολιορκεί Αιγαίο και Θράκη. Τα άρθρα του Κώστα Ν. Χατζηκωστή, που δημοσιεύονται σε αυτό το βιβλίο, έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 στην Κυριακάτικη ΣΗΜΕΡΙΝΗ. Στα κείμενα αυτά επαναλαμβάνονται προσωπικές αγωνίες, προβλέψεις και εκτιμήσεις αναφορικά με τους κινδύνους που απειλούν την Κύπρο, το Αιγαίο, τη Θράκη, το Καστελόριζο, από τη σταθερή επεκτατική βουλιμία της Τουρκίας και τη συνεχιζόμενη αποτυχημένη κατευναστική πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα.

Ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής, προέβλεψε και προκατέγραψε, δυστυχώς, τα γεγονότα του 1974 και τα όσα από τότε ακολούθησαν μέχρι σήμερα. Με συνεχή, καθημερινή αρθρογραφία έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου. Ανέλυε και διατύπωνε σκέψεις και εκτιμήσεις για τα εθνικά δεινά που θα έπλητταν την Κύπρο και τον Ελληνισμό. Εδώ και πενήντα χρόνια οι εκτιμήσεις του επαληθεύονται με συγκλονιστική ακρίβεια...

Σήμερα ο Ελληνισμός διανύει μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά του συμφέροντα. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο "παγκόσμιος εμφύλιος πόλεμος" στη Λιβύη, τα Τριμερή (αβέβαιης προοπτικής) Σχήματα συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου οδηγούν σε νέες κρίσεις. Το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και η διαχρονικά συνεχιζόμενη και προσφάτως εντεινόμενη πολιορκητική και επιθετική πολιτική της Τουρκίας και του Ερντογάν αυτοπροσώπως θέτουν συγκεκριμένα μη αισιόδοξα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας. Αποσυνθέτουν άμεσα τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Καθιστούν, πλέον, αδήριτη την ανάγκη για μια αποτελεσματική ελληνική εθνική στρατηγική.

Με το βιβλίο αυτό ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής "επανακρούει τον κώδωνα". Κτυπούν κυριολεκτικώς Καμπάνες... Καταγράφει πιο έντονη την αγωνία του για το μέλλον του Ελληνισμού στους Τόπους του...

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

 

«Ο Ματθαίος και ο διάβολος»

Του Messadie Gerald

Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»

Τιμή: 16,50 ευρώ

Ένα επικό μυθιστόρημα και μια ανατρεπτική εκδοχή του θρύλου του Φάουστ από τη χαρισματική πένα του Gerald Messadie.

Μια ιστορία απέραντης αγάπης, η οποία ακροβατεί στα όρια της φιλοσοφικής αναζήτησης απαντήσεων για τα αέναα ερωτήματα της ανθρώπινης φύσης.

Μια περιπέτεια που ξεκινά στα μέσα του 18ου αιώνα και συνεχίζεται έως σήμερα. Πρωταγωνιστής της, ο ορμητικός μαθητευόμενος ζωγράφος Ματθαίος, ο οποίος, ενώ απολαμβάνει τις χαρές του πιο μεγάλου έρωτα της ζωής του, στερείται ξαφνικά την αγαπημένη του. Απελπισμένος, απαρηγόρητος και ορμώμενος από την τρέλα της νιότης, ο Ματθαίος παίρνει μια μεγάλη απόφαση. Καλεί τον Διάβολο και επιτακτικά του ζητά να του επιστρέφει την αγάπη του. Και ενώ η επιθυμία του δεν πραγματοποιείται, ο Άρχοντας του Σκότους τού προσφέρει ένα μεγάλο δώρο. Το χάρισμα να δίνει ζωή σε όποια εικόνα ζωγραφίζει.

Ένα ανεκτίμητο δώρο που γίνεται η αφετηρία για ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο και στον χρόνο. Από τη Βενετία, την πόλη της πρώτης του αγάπης, έως το Παρίσι, το Λονδίνο, ολόκληρη την Ευρώπη και στη συνέχεια στην αμερικανική ήπειρο, εκεί όπου έχει την ευκαιρία να ζήσει ξανά έναν μεγάλο έρωτα. Κι όμως, κάθε φορά που ο νεαρός Ματθαίος νιώθει πως βρίσκει επιτέλους τη γαλήνη, ο Διάβολος τον παρασύρει σε νέες περιπέτειες. Περιπέτειες που συνθέτουν ένα ατέλειωτο ανεκπλήρωτο ταξίδι, όπου ο μυστικισμός μάχεται ανελέητα τον ερωτισμό και η τρέλα του έρωτα τραντάζει συθέμελα τα βάθη της σοφίας.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

 

«Η Άννα και οι αρσενικοί»

Του Κ. Τζαμιώτη

Εκδόσεις «Ερμα»

Τιμή: 11,00 ευρώ

Μπορεί κανείς να είναι συνεπής μονάχα με δύο τρόπους: Με το να επαναλαμβάνεται συστηματικά ή με το να επεκτείνεται διαρκώς. Αλλά ως και οι πιο μοναχικοί, ανεξάρτητοι ή χαρισματικοί από εμάς οφείλουν να γνωρίζουν πως η θέλησή τους για ελευθερία και αυτοδιάθεση δεν χαρίζεται ποτέ. Οι κανόνες ισχύουν εξίσου για αγίους και καθάρματα, επηρεάζουν τόσο τους νικητές, όσο και τους χαμένους.

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο από άλλους ανθρώπους. Κάθε επιλογή, κάθε επιθυμία, είναι βέβαιο πως αργά ή γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις προτεραιότητες των άλλων. Καμιά φορά βγαίνεις νικητής από αυτό το αέναο μακελειό που λέμε ζωή, τις περισσότερες ωστόσο, είσαι από τους χαμένους.

Οι ηρωίδες των εννέα ιστοριών του βιβλίου αυτού (γιατί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο γυναίκες βρίσκονται στο επίκεντρο και των εννέα διηγημάτων) πετυχαίνουν ή αποτυγχάνουν, επιβάλλονται ή χάνονται, άλλοτε επειδή γνωρίζουν και άλλοτε επειδή αγνοούν το μεγαλύτερο μυστικό από καταβολής ανθρώπου: την έλλειψη νοήματος που διακρίνει τα πάντα.

 

«Δόξα»

Του Nabokov Vladimir

Μετάφραση: Στ. Αργυροπούλου

Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»

Τιμή: 14,90 ευρώ

Ο Μάρτιν Εντελβάις, ένας νεαρός Ρώσος με ρομαντική ψυχή αλλά χωρίς σκοπό στη ζωή, αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Η μητέρα του, μια αυστηρή αλλά στοργική αριστοκράτισσα, τον στέλνει να σπουδάσει στην Αγγλία, όπου φιλοξενείται από τους Ζιλάνοφ, Ρώσους εμιγκρέδες όπως εκείνος. Ο Μάρτιν πολύ σύντομα ερωτεύεται με πάθος τη μικρή κόρη της οικογένειας, Σόνια, μια κυκλοθυμική, προκλητική και απρόσιτη κοπέλα, που όλες του οι προσπάθειες να την κατακτήσει πέφτουν στο κενό. Ωστόσο, ο ήρωας δεν μπορεί να την ξεχάσει και να καταθέσει τα όπλα της ερωτικής πολιορκίας του, και έτσι μηχανεύεται μια ηρωική και συνάμα παράτολμη και ασυλλόγιστη πράξη για να την εντυπωσιάσει, με την ελπίδα να την κερδίσει.

Η Δόξα είναι μια υπέροχη όσο και παιχνιδιάρικη περιγραφή των μοναδικών μηχανισμών της μνήμης, της φαντασίας και της φαντασίωσης. Μια ιστορία για τον έρωτα και την ψευδαίσθησή του, ειπωμένη με τρόπο ονειρικό μα εντυπωσιακά ανθρώπινο, γήινο και αληθινό.

===============

 

Δημητρίου I. Χατζηλία

Χώροι λατρείας Σκαλοχωρίου Λέσβου

Γέννημα θρέμμα και ανάθρεμμα του Σκαλοχωρίου ο Δημήτρης Χατζηλίας, παθιασμένος πατριδολάτρης, απ' τα δέκα περίπου βιβλία που έχει συγγράψει, τα περισσότερα αφορούν τη γενέτειρά του, εκδήλωση αγάπης και πατριωτισμού.

Με σπουδές υψηλού επιπέδου στα παιδαγωγικά και παράλληλες πανεπιστημιακές στη Νομική και στην Πολιτική της Παντείου, υπηρέτησε την εκπαίδευση σε ανώτερες θέσεις διοικητικές και ειδικής ευθύνης.

Συνταξιούχος τώρα, με τον αξιόλογο τίτλο του Επίτιμου Σχολικού Συμβούλου, δεν επαναπαύεται στις δάφνες της επιτυχημένης καριέρας του.

Επίμονος και άοκνος, εργάζεται ερευνητικά ν' αποκαλύψει και να καταγράψει την ιστορία και την παράδοση της γενέτειράς του, προκειμένου να τη διασώσει απ' τη λήθη του χρόνου, κάνοντάς τη και γνωστή στο ευρύτερο κοινό.

Το τελευταίο πρόσφατο βιβλίο του «Χώροι λατρείας του Σκαλοχωρίου Λέσβου» είναι μια πολυτελής έκδοση, εμπλουτισμένη με φωτογραφική παγχρωμία εικόνων.

Σε τέσσερα μέρη εκτείνεται η πολύτιμη τούτη καταγραφική δημιουργία του Δημήτρη Χατζηλία, απόσταγμα εμπεριστατωμένης και κοπιώδους ερευνητικής εργασίας, η οποία αναμφίβολα συμβάλει στην αποκρυπτογράφηση των διάσπαρτων χώρων λατρείας.

Στο πρώτο μέρος περιγράφονται με λεπτομερειακή ακρίβεια το ιστορικό των 10 παρεκκλησίων και του ενοριακού ναού Αγίου Γεωργίου. Χωρίς προβληματισμούς και ανησυχίες για την αναζήτηση του θείου, καταχωρείται με έντονη ματιά κάθε μεταβολή της παρεκκλησιαστικής ύπαρξης μέσα στις άνισες ροές της μακρόχρονης πορείας του χωριού. Κάθε παρεκκλήσι έχει τη δική του ιστορικοπλαστική κατάθεση τόσο από πλευράς έκτασης, όσο και σε επίπεδο ακριβολογικής διάστασης.

Στο δεύτερο μέρος αναφέρονται τα 37 εξωκλήσια. Μια πρωτόφαντη πληθωρική παρουσία τέτοιας μορφής θείων χώρων, καθώς όλα είναι φυσικά μέρη λατρευτικής διαδικασίας, στην οποία η σύλληψη των κατασκευών, η ισορροπία των μεγεθών και η επιλογή της τοποθεσίας είναι συνυπάρχοντα στοιχεία ένθερμης ψυχικής ανάτασης. Στο τρίτο μέρος καταγράφονται τα 25 προσκυνητάρια που κατόρθωσε η ερευνητική προσπάθεια του συγγραφέα να φέρει στο φως, με την εμφανή τοπογραφική επιμέλεια και την ακριβή φωτογραφική αποτύπωση.

Στο τέταρτο μέρος - Παράρτημα καταχωρούνται φωτοτυπημένες πηγές που θεμελιώνουν αποδεικτικά τα ερευνητικά αποτελέσματα της κάθε ενότητας μέσα από τη δυσκολία του χρονικού βάθους και των οθωμανικών απαγορεύσεων.

Οι «Χώροι λατρείας του Σκαλοχωρίου Λέσβου» είναι ένα βιβλίο που συμβάλλει στην εκ μέρους μας κατανόηση του ιστορικού παρελθόντος, με το οποίο καθημερινά αναμετριόμαστε. Για τον κάθε χώρο λατρείας αντιστοιχεί και μια φωτογραφική απεικόνιση, παράλληλα με την ιστοριογραφική της απόδοση, ενώ η αλληλουχία των προοπτικών, η μυστηριακή ατμόσφαιρα και η δομική απλότητα, είναι στοιχεία προσαρμοσμένης συστοίχισης στο όλο συγγραφικό επίτευγμα.

Ο Δημήτρης Χατζηλίας παραμένει ένας σημαντικός συγγραφέας, που ξέρει να δημιουργεί διεισδυτικές και ανησυχητικές αφηγήσεις με προσεγγίσεις θεμάτων που ενδιαφέρουν τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τον συντοπίτη συνάνθρωπο.

Στρατής Μισγίρης

Καλλονή

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
26 Φεβρουαριου 2021
26 Φεβρουαριου 2021
26 Φεβρουαριου 2021
26 Φεβρουαριου 2021
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε