ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Δευτερα 27 Σεπτεμβριου 2021
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Βιβλιοφάγος

5 Ιανουαριου 2021
«Περί θανάτου και άλλων μυστηρίων»

«Περί θανάτου και άλλων μυστηρίων»

Του Fernando Pessoa

Μετάφραση: Μαρία Παπαδήμα

Εκδόσεις «Gutenberg»

Τιμή: 7,00 ευρώ

Από την τρυφερή του ηλικία, ο Φερνάντο Πεσσόα θα έρθει αντιμέτωπος με την εμπειρία της απώλειας στις πιο οδυνηρές της εκφάνσεις και η θεματική του θανάτου θα απασχολήσει εξίσου τον ορθώνυμο συγγραφέα και τους ετερωνύμους του: τον Αλμπέρτο Καέιρο, τον Ρικάρντο Ρέις, τον Αλβαρο ντε Κάμπος, τον Μπερνάντο Σοάρες, τον Μπαράο ντε Τέιβε. Σ' αυτά τα ανέκδοτα μέχρι προσφάτως διηγήματα που φέρουν την υπογραφή του Φερνάντο Πεσσόα -ορισμένα εκ των οποίων συναγωνίζονται σε λυρικότητα την ποίησή του και άλλα μαρτυρούν τις κοινωνιολογικές, ψυχολογικές και εν γένει επιστημολογικές ανησυχίες του- προαναγγέλλονται και αναπαριστώντα αυτοκτονίες, διαπράττονται φόνοι, συμβαίνουν θάνατοι αιτιολογημένοι και αναιτιολόγητοι, ενώ πάντα στο βάθος ακούγεται η απαράμιλλη φωνή του ποιητή που ορίζει:

Θάνατος είναι η στροφή του δρόμου,

Πεθαίνω δεν με βλέπουν πια.

 

«Φλόγα. Ο άνθρωπος

που άναψε στην καρδιά μου

μια φωτιά»

Του Αν. Κονανού

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 15,50 ευρώ

Εύχομαι, καθώς θα διαβάζεις αυτό το βιβλίο, να γαληνέψει η ψυχή σου γλυκά και να μουδιάσει από τη Φλόγα του έρωτα. Έρωτα για τον Χριστό, για τη ζωή και για τα πάντα.
Και να δεις τα πάντα από την αρχή, σαν γιορτή! Να ερωτευτείς ξανά τον αγαπημένο και την αγαπημένη σου, τους δικούς σου, το παιδί σου, τους φίλους και γνωστούς σου, το σπίτι και τη δουλειά σου.
Να έρθουν ξανά η έκσταση, η έκπληξη και η χαρά στη ζωή σου. Να ζωντανέψουν τα νεκρωμένα κύτταρά σου και η ευαίσθητη καρδιά σου να χτυπήσει πάλι χαρμόσυνα. Και να σου φύγουν η θλίψη και η κατάθλιψη και το όποιο παράπονο. Και να γεμίσουν οι μέρες σου θαύματα και ομορφιά. Και οι νύχτες σου όνειρα γλυκά.
Ο άνθρωπος που περιγράφω στα κείμενα αυτά αγάπησε από παιδάκι τόσο πολύ τον Θεό, ερωτεύτηκε τόσο βαθιά τον Ιησού, ενώθηκε μαζί Του με τέτοια πληρότητα και δόσιμο, που έγινε και ο ίδιος Φλόγα και Φως και Έρωτας εκστατικός. Όταν το σίδερο μπει για πολλή ώρα στη φωτιά, δεν ξεχωρίζει τελικά. Γίνεται και το ίδιο κατακόκκινο. Φως εκ Φωτός.
Διάβασε τα θαυμαστά αυτά βιωματικά κείμενα που έζησα κοντά του τα γεμάτα απλότητα, θεϊκή Χάρη και ενέργεια με ανοιχτή καρδιά και δίψα για πνευματική αφύπνιση. Και κράτα κι ένα κεράκι, κράτα και χαρτομάντιλο. Διότι ποιος ξέρει; Μπορεί σε κάποια σελίδα να ανάψει και στη δική σου καρδιά μια Φλόγα, να ανθίσει ένα χαμόγελο, να στάξει ένα δάκρυ και να ξυπνήσει ο έρωτας. Για τα πάντα!
Το εύχομαι. Και το πιστεύω.

 

«Υπόθεση Λέβενγουορθ»

Της Green Anna-Katharine

Εκδόσεις «Gutenberg»

Τιμή: 18,00 ευρώ      

Η Υπόθεση Λέβενγουορθ εκδόθηκε το 1878, εννιά χρόνια πριν κάνει την εμφάνισή του ο πιο διάσημος ήρωας του αστυνομικού μυθιστορήματος, ο Σέρλοκ Χόλμς. Η συγγραφέας Anna - Katharine Green (1846-1935) έμελλε να αναδειχθεί σε πρωτοπόρο του αμερικάνικου αστυνομικού μυθιστορήματος, στα χνάρια βεβαίως του μεγάλου δασκάλου E. A. Poe.

Η Agatha Christie τη θαύμαζε, ο Wilkie Collins είχε επαινέσει την τεράστια ευρηματικότητά της, το Πανεπιστήμιο Yale περιέλαβε το έργο στο πρόγραμμα της Νομικής Σχολής. Μέχρι την ημέρα του θανάτου της το βιβλίο είχε πουλήσει ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Ανοίγοντας την πρώτη σελίδα του έργου θα βρείτε τον νεαρό και φιλόδοξο δικηγόρο Έβερετ Ρέιμοντ καθισμένο στο γραφείο του. Κάποιος έρχεται να του ανακοινώσει τη δολοφονία του κυρίου Λέβενγουορθ. Το μυστήριο αρχίζει.

 

«Η πτώση της Γκοντόλιν»

Του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν

Μετάφραση: Ευγενία Χατζηθανάση-Κόλλια

Εκδόσεις «Κέδρος»

Τιμή: 22,00 ευρώ

Η πτώση της Γκοντόλιν είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης των δύο ισχυρότερων δυνάμεων στον κόσμο: του έκπτωτου Θεού Μόργκοθ, που αντιπροσωπεύει το υπέρτατο κακό, και του Θεού Ούλμο, του Άρχοντα των Υδάτων.

Η πανέμορφη Γκοντόλιν είναι η πόλη που έχουν ιδρύσει τα Ξωτικά Νολντόριν σε μια κρυφή και απρόσιτη τοποθεσία, ώστε να μην τους βρίσκει ο Μόργκοθ.

Ο Ούλμο δίνει εντολή σε έναν Άνθρωπο, τον Τούορ, να πάει στην κρυφή πόλη και να μεταφέρει στον βασιλιά της, τον Τούργκον, μήνυμα ότι πρέπει να αντιμετωπίσει τον Μόργκοθ, αν θέλει να απαλλαγεί από αυτόν. Ο Τούορ ξεκινά το δύσκολο ταξίδι για την Γκοντόλιν. Μόλις φτάνει, δίνει το μήνυμα στον Τούργκον, που αρνείται να βγει από την πόλη και να συγκρουστεί με τον Μόργκοθ.

Η άρνηση αυτή έχει τρομερές συνέπειες. Ο Μόργκοθ οργανώνει μια καταστροφική επίθεση στην πόλη και, παρότι η αντίσταση των υπερασπιστών της είναι επική, δεν αποτρέπει την άλωση και τη λεηλασία της. Ο Τούορ και όσα Ξωτικά έχουν επιζήσει καταφεύγουν στα βουνά, απ' όπου παρακολουθούν συντετριμμένοι την καταστροφή της φλεγόμενης πόλης τους.

Η πτώση της Γκοντόλιν ήταν, σύμφωνα με τον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, «η πρώτη πραγματική ιστορία αυτού του φανταστικού κόσμου», που μαζί με το Μπέρεν και Λούθιεν και Τα παιδιά του Χούριν τις θεωρούσε τις τρεις Μεγάλες Ιστορίες των Αρχαίων Ημερών.

 

«Μια ζωγραφική «Βίβλος» αποκαλύπτεται.

Σχέδια και σκαριφήματα του Φώτη Κόντογλου

σε λεύκωμα ιδιωτικής συλλογής»

Του Ασφενταγάκη Ι. Μιχαήλ

Μετάφραση: Ντούμα Αλεξάνδρα

Μουσείο Μπενάκη 2020

Τιμή: 30,00 ευρώ

Το όνομα Φώτης Κόντογλου το πρωτοαντίκρισα, κατά την εφηβεία μου, σε μία από τις μαρμάρινες αναθηματικές επιγραφές που κοσμούν την είσοδο της εκκλησίας του Ευαγγελισμού στο Μανδράκι της Ρόδου. Έπειτα από πολλά χρόνια, το 2007, το άκουσα από το στόμα της καθηγήτριάς μου Ιωάννας Στουφή-Πουλημένου, όταν είχα ήδη ξεκινήσει την πορεία μου στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Θυμάμαι τότε, προετοιμάζαμε, καθηγητές και φοιτητές, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, το Α' Επιστημονικό Συμπόσιο της Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης (14-15 Μαρτίου 2008) στους χώρους της Θεολογικής Σχολής και, με αφορμή τις ανακοινώσεις που επρόκειτο να εκφωνηθούν, συζητήθηκε το όνομα του μεγάλου δημιουργού και το ρεύμα επιστροφής στην παράδοση που εκπροσωπούσε. Δεν περίμενα τότε ότι το 2013, στο τρίτο κατά σειρά συμπόσιο, θα συγκαταλεγόμουν ανάμεσα στους ομιλητές και ότι η ανακοίνωσή μου θα αφορούσε το μοναδικό εντοίχιο έργο του στον τόπο γέννησής μου, τη Ρόδο.

 

«Κορίτσι, γυναίκα, άλλο»

Του Evaristo Bernardine

Εκδόσεις «Gutenberg»

Τιμή: 16 ευρώ

Δώδεκα γυναίκες, κυρίως μαύρες της πρώτης και δεύτερης γενιάς μεταναστών στη Μεγάλη Βρετανία: Άλλες πολύ νέες, άλλες μεσήλικες, άλλες ηλικιωμένες, πλούσιες και φτωχές, με διαφορετικούς χαρακτήρες, διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, διαφορετική παιδεία, διαφορετικά επαγγέλματα και φιλοδοξίες έχουν βιώσει από μικρή ηλικία, τις κοινωνικές διακρίσεις, τη ρατσιστική συμπεριφορά και καθημερινές δυσκολίες σε όλους τους τομείς. Οι ιστορίες για τις οικογένειές τους, τους εραστές ή ερωμένες και τους φίλους τους πλέκονται πάνω στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη πολυεθνική κοινωνία.

 

«Το κόκκινο σημειωματάριο»

Της Μισέλ Μπισί

Μετάφραση: Γούλα Κατερίνα

Εκδόσεις «Κέδρος»

Τιμή: 17,70 ευρώ

Κανείς δεν είναι αθώος σε αυτή την ιστορία.

Η Λεϊλί Μαάλ, μετανάστρια από το Μάλι, ζει στα περίχωρα της Μασσαλίας και μεγαλώνει μόνη τα τρία της παιδιά. Η ζωή της κλονίζεται, όταν η αστυνομία καταζητεί την Μπαμπύ, την κόρη της, για τη δολοφονία δύο αντρών που σχετίζονται με τη Vogelzug, μια οργάνωση παροχής βοήθειας σε μετανάστες και πρόσφυγες. Η δολοφόνος ξαναχτυπά και η καταδίωξη αρχίζει. Στην προσπάθειά της να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει, η Λεϊλί ανακαλύπτει ότι το κόκκινο σημειωματάριο στο οποίο κατέγραφε τα μυστικά της έχει χαθεί. Ο ασκός του Αιόλου ανοίγει. Ποια είναι τα κίνητρα της Μπαμπύ; Ποια σχέση έχει η Vogelzug με την υπόθεση; Πόσα θα είναι τελικά τα θύματα της νεαρής δολοφόνου;

Ένα μυθιστόρημα με καταιγιστικό ρυθμό και εντυπωσιακή πλοκή τόσο για τον αγώνα των Αφρικανών να περάσουν στην Ευρώπη, όσο και για τον ρόλο των Αρχών και των μεσαζόντων που εμπλέκονται.

 

«Οι εκατό μέρες»

Του Roth Joseph

Εκδόσεις «Άγρα»

Τιμή: 16,00 ευρώ

«Ήταν χαμένη. Χαμένη ανεπανόρθωτα. Ανήκε στον μεγάλο αυτοκράτορα, μα αυτός δεν την ήξερε, δεν ήξερε τίποτα γι' αυτήν. Ήταν μικροσκοπική κι ασήμαντη, πιο ασήμαντη από τις ασήμαντες μυγούλες που βούιζαν στην κάμαρα του αυτοκράτορα, αόρατες ή κι ενοχλητικές ίσως γι' αυτόν. Αόρατη ή κι ενοχλητική ίσως: όπως κι αν ήταν, αυτή τον αγαπούσε. Η καρδιά της ήταν θερμή, τρυφερή, νέα. Κάποιες στιγμές, με το βλέμμα προσηλωμένο σε κάποιο από τα πορτραίτα του, ένιωθε κι η ίδια σαν τις μυγούλες που, μικροσκοπικές κι ασήμαντες κι ενοχλητικές, σέρνονταν πάνω στη ζωγραφιά».

Ο ασύγκριτος Γιόζεφ Ροτ, στο μυθιστόρημα αυτό του 1935, φαντάζεται τις τελευταίες ένδοξες μέρες του Ναπολέοντα, τις εκατό μέρες αφότου κατάφερε να δραπετεύσει από τη νήσο Έλβα ως την τελειωτική του ήττα στο Βατερλώ. Η αφήγηση αυτού του εντυπωσιακού έργου, που τοποθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 1815 κυρίως στο Παρίσι, γίνεται από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες: Από τη μία είναι ο ίδιος ο Ναπολέοντας κι από την άλλη η ταπεινή αφοσιωμένη πλύστρα του παλατιού Αντζελίνα Πιέτρι, μια άτυχη κοπέλα που του' χει δώσει οριστικά και αμετάκλητα την καρδιά της. Ο Ροτ καταφέρνει να εκφράσει με αριστοτεχνικό τρόπο τη βαθιά θλίψη που συνδέει τη μοίρα τους.

Η λυρική κομψότητα και οι υποβλητικές ατμοσφαιρικές λεπτομέρειες, που αποτελούν την υπογραφή του Ροτ, στις "Εκατό μέρες" αγγίζουν την τελειότητα.

Αυτό που ιδίως ελκύει τον Ροτ -το αποκαλύπτει σε μια επιστολή- είναι η δυνατότητα να δείξει τον Ναπολέοντα "στη μόνη φάση της ζωής του στην οποία εμφανίζεται η "ανθρώπινη" πλευρά του και συνάμα η δυστυχία του... Θέλησα να παρουσιάσω έναν "μεγάλο άνδρα" σαν έναν "ταπεινό" άνθρωπο". Για να δείξει αυτή την κρυφή πλευρά του Ναπολέοντα, τη στραμμένη προς το σκοτάδι και την αυτοκαταστροφή, ο Ροτ διεισδύει με λεπτότητα και ταυτόχρονα με ωμότητα στην ψυχολογία του.

Αλλά το πιο επιτυχημένο τέχνασμα ήταν το ότι αντιστοίχισε τη μοιραία πορεία του Ναπολέοντα -πολύ δύσκολο να την αφηγηθείς μετά τις τόσες εξιστορήσεις που έχουν γίνει- με εκείνη της άσημης Αντζελίνας Πιέτρι, μιας πλύστρας στο παλάτι, μίας εκ των αναρίθμητων γυναικών που "όπως όλες οι γυναίκες της χώρας (ίσως κι όλες οι γυναίκες όλης της γης) αγαπούσαν τον αυτοκράτορα". Στο τέλος, μολονότι η σκιά της Ιστορίας μοιάζει να δυναστεύει το πάντα, θα φανεί πως οι δύο μοίρες κατά κάποιο τρόπο συγκλίνουν στην απόγνωση και σε μια πεισματική αφοσίωση.

 

«Η κόρη της Μαρίας Κάλλας»

Της Γεωργίας Συμεωνίδου

Εκδόσεις «Παρατηρητής»

Τιμή: 15 ευρώ

Θα μπορούσε ποτέ η μεγάλη primadonna της όπερας Μαρία Κάλλας να έχει κόρη που μεγάλωσε στις Σέρρες, υιοθετημένη από μια μικροαστική, αλλά με τον δικό της, ιδιαίτερο, αξιακό κώδικα, οικογένεια;

Ο Λουίτζι Πιραντέλο, ορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο το εκάστοτε κοινό επιλέγει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, αποφαίνεται ότι «έτσι είναι αν έτσι νομίζετε». Ίσως γιατί διαισθανόταν ότι τα ψέματα, όπως τα λέγανε τότε, τα fakenews, όπως τα λέμε σήμερα, έχουν μεγαλύτερη δύναμη από την αλήθεια.

Όπως συμβαίνει και με την ιστορία για την κόρη της Κάλλας, που δημοσιεύουν στη σερραϊκή εφημερίδα Πρώτο Φως δυο καρδιακές φίλες: η Πένη, η κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος, και η Αθηνά, εκδότρια και δημοσιογράφος της εφημερίδας.

Μια ιστορία με κέντρο τις Σέρρες, από τα χρόνια της βουλγαρικής κατοχής του 1941-1944 και μέχρι σήμερα.

 

«Πώς να ανατραπεί με κοινοβουλευτισμό

η αναιδέστερη από τις ολιγαρχίες;»

Του Χρήστου Γιανναρά

Εκδόσεις «ΙΑΝΟS»

Τιμή: 17,00 ευρώ

Μόνο με ριζική αλλαγή, άτεγκτα συνεπή, του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου. Με απολύτρωση του σχολείου από τον χρηστικό ωφελιμιστικό βραχνά. Με αποτίναξη της υποδούλωσης χωριών και πόλεων στους μανδαρίνους της «περιφέρειας» και επιστροφή στην αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα. Με συνεχή, άτεγκτο έλεγχο της ποιότητας και των ικανοτήτων κάθε δημόσιου λειτουργού, απόλυτη προτεραιότητα της αξιοκρατίας. Την επανάκριση όλων των πρόωρων και όλων των χαριστικών συντάξεων, την αμείλικτη πάταξη του παρασιτισμού στον Δημόσιο Τομέα.

Είναι ακόμα εφικτή η δημοκρατία. 

 

«Έλα ξανά» (Βιβλίο-cd) 

Της Στέλλας Πετρίδου

Εκδόσεις «Βακχικόν»

Τη νέα της ποιητική και μουσική συλλογή κυκλοφόρησε πρόσφατα η ποιήτρια Στέλλα Πετρίδου από τις εκδόσεις «Βακχικόν». Τίτλος της "Έλα Ξανά".

Η συλλογή περιλαμβάνει σαράντα τέσσερα ποιήματα, συν δώδεκα μελοποιημένα και ένα ορχηστρικό τραγούδι, όλα αφιερωμένα στο συναίσθημα της μοναξιάς.

Οι στίχοι της Στέλλας Πετρίδου έρχονται να συντροφεύσουν αναγνώστες κι ακροατές, να τους ταξιδέψουν και να τους κάνουν να ονειρευτούν έναν κόσμο διαφορετικό, γεμάτο ελπίδα, αγάπη, φως κι ευτυχία.

Στο μουσικό μέρος της συλλογής συμμετέχουν αλφαβητικά οι ακόλουθοι τραγουδιστές:

Διαμάντη Δαγιάση, Σταυρούλα Εσαμπαλίδη, Μαρία Καραγκιόζη, Τάκης Κωνσταντακόπουλος, Γιώτα Λιαποπούλου, Έλενα Μιχαήλ, Αχιλλέας Μωραΐτης, Περικλής Πάγκας, Βαγγέλης Ρεπούσης, Κώστας Τηγάνης, Φλώρα Χατζηγαλήνη, Παναγιώτης Χατζηγεωργίου.

Στη σύνθεση συμμετέχουν ο Βασίλης Μαντόγλου, η Στέλλα Πετρίδου και ο Γιάννης Σκαρής.

Στην ενορχήστρωση συμμετέχουν ο Βασίλης Μαντόγλου, ο Γιάννης Σκαρής και ο  Δημήτρης Χατζηγαλήνης.

Το κυνήγι του πόθου μαστιγώνει τη ρουτίνα της ανέκφραστης, αψεγάδιαστης απραξίας. Δειλία τη βάφτισαν ευλαβικά οι θαρρετοί καβαλάρηδες των μεγάλων ονείρων.

 

= = = = = = = = = = === = = = =====

 

                Μια επιστολή από το Κεμέρ στο Σκαλοχώρι

     Ο Γεώργιος Δ. Ζερβόγλου είχε επιχειρήσεις στο Κεμέρ (Βουρχανιέ) της Μ. Ασίας. Πριν το διωγμό του 1914 εκείνος και η μικρή του κόρη Χρυσαπφώ ήταν στο Κεμέρ. Η γυναίκα του Ποσού και τα παιδιά του Αγγελικώ, Μαριάνθη και Βασίλης ήταν στο Σκαλοχώρι. Ο Βασίλης ήταν γεννημένος το 1892.

   Στις 7 Μαΐου του 1914 στέλνει επιστολή, στο Σκαλοχώρι, στον ανιψιό και κουμπάρο του Δημήτριο Ε. Ζερβόγλου. Ο Δημήτριος είχε βαπτίσει τη Χρυσαπφώ.

    Στην επιστολή αυτή, που γράφτηκε την περίοδο που οι Ελληνες των παραλίων της Μ. Ασίας υφίσταντο κάθε είδους διώξεις, περιλαμβάνονται στοιχεία σημαντικά για την κατάσταση που επικρατούσε τις ημέρες εκείνες στο Κεμέρ, για τον τρόπο που επικοινωνούσαν, για τις σχέσεις τους με μουσουλμάνους στο Σκαλοχώρι και το Κεμέρ, για τη στράτευση στην Ελλάδα και για  άλλα προβλήματα που είχαν.

  Παραθέτουμε αντίγραφο της επιστολής και καθαρογραμμένο το κείμενό της χωρίς καμιά διόρθωση.

    «Κύριε κουμπάρε Δημήτριε χέρε έλαβα την επιστολίν του Βασίλι και ύδον να παραπονίσθε διά χαρτζιλίκι. εκίνα που τραβούμε εμίς εδό  δεν ξέβρετε τούτες της εποχές μας ψίνουν ψάρι στα χίλι. από το μαγαζί μας έβγαλαν το έκαμαν δέκα λίρες. το πράγμα το έδοσα με προθεζμίαν στο Χατζί Χασίμι αλά και αν καθόμαστε δεν θέλαμε κάμι τίποτα ένεκα δεν αφίνουν να κάμουν δουλιά με χριστιανούς τους καταδιόχτουν. πιστέβο θα σου τα είπε και ο Ηγνάτιος Θεοφίλου καταλεπτό. τα σπαρτά μας ύνε μέτρια τα αμπέλια ύνε λιγοστά. το μαξούλι εφέτος τόρα το τσαπίζο. τόρα δε άμα λάβετε την επιστολίν μου θέλετε ζιτίσετε από Βουστάνι τέσαρας λίρες Τουρκίας τας οπίας έδοσα εδό. στίλε την μίαν στο Βασίλι. βλέπο να μου γράφι ότι έχει τρόπον διά να γλιτόσι από τον στρατόν. λιπόν αν καταλαβένις  πος θα γίνι τίποτα γράψε τον να κάμι αναφορά και σα με γράψετε σας στέρνο πάλιν χρίματα και ο θεός βοηθός. από διμίτρι πιτσιλαδί από χατζί αμέτ χερετιζμούς. Ο νονός σου και θίος σου σε χερετούν και η αξαδέλφι σου χρισαμφώ επίσις. ταύτα και υγίαν το γράμα σας να έχομεν διά υσιχίαν διότι εμίς αρχίσαμε να φοβόμασθε  εδό πολί τούτα τα πράγματα που γίνοντε. Ο κουμπάρος σας Γεώργιος Δ. Ζερβόγλου».

  Βλέπουμε ότι στο τέλος της επιστολής γράφει με μολύβι ο Δημήτριος ότι  έδωσε «εις την οικίαν του Γεωργίου στις 20 Μαΐου μία λίρα, γρόσια 108».

                                                                                                     Δημήτριος  Χατζηλίας

                        Εκπαιδευτικός-Πολιτικός επιστήμων- Νομικός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
25 Σεπτεμβριου 2021
25 Σεπτεμβριου 2021
25 Σεπτεμβριου 2021
25 Σεπτεμβριου 2021
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε