ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Τεταρτη 27 Ιανουαριου 2021
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Επίκαιρα

8 Ιανουαριου 2021
Wikileaks: Ιστορικό μη έκδοση του Ασάνζ έριδες & ελευθερία του Τύπου

Του Φίλιππου Ζάχαρη (zachfil64@gmail.com)

Η Βρετανία δεν θα  εκδώσει τελικά τον ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ. Το αρμόδιο δικαστήριο του Λονδίνου αποφάνθηκε την μη έκδοσή του και δικαιολόγησε την ετυμηγορία του με βάση τις συνθήκες κράτησης που θα περίμεναν τον 49χρονο Αυστραλό στις αμερικανικές φυλακές.  

Στην απόφαση αυτή, όμως, απουσιάζει το πολιτικό κίνητρο και προτάσσεται η διαφύλαξη της υγείας του ιδρυτή των Wikileaks.

Αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ερευνητική κυρίως δημοσιογραφία, αφού δεν γίνεται καν λόγος για την ελευθερία του τύπου και την ανεμπόδιστη δημοσιογραφική έρευνα, ούτε για τις αποκαλύψεις της διαδικτυακής πλατφόρμας, για την οποία οι αμερικανικές αρχές θέτουν θέμα κατασκοπείας, προτάσσοντας παράλληλα την διακύβευση της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Wikileaks: Χρονικό & έριδες

Η ιστορία του Wikileaks είναι λίγο πολύ γνωστή. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι στην πορεία της δράσης του υπήρχαν και έριδες. Πράγματι λοιπόν, πίσω από το Wikileaks υπήρχαν και εσωτερικές αντιπαραθέσεις.

Ο Ντάνιελ Ντόμσαϊκ-Μπεργκ, με το ψευδώνυμο Ντάνιελ Σμιτ, μαζί με τον Τζούλιαν Ασάνζ σχεδίασαν σελίδα προς σελίδα την πασίγνωστη αυτή ιστοσελίδα, ενώ ήταν και εκπρόσωπος τύπου των Wikileaks.

Ο Ντόμσαϊκ-Μπεργκ που αφηγήθηκε σε βιβλίο του την πρώτη του συνάντηση με τον Ασάνζ το Δεκέμβριο του 2007, είχε καταγράψει τα ταξίδια τους σε ολόκληρο τον κόσμο και περιγράψει τον τρόπο λειτουργίας του Wikileaks.

Για πρώτη φορά έγιναν γνωστές οι διαμάχες σχετικά με τον προσανατολισμό του οργανισμού και τον απολυταρχικό χαρακτήρα του Ασάνζ.

Συγκεκριμένα, στο βιβλίο του «Η ιστορία και τα μυστικά του Wikileaks», ο Μπεργκ ξεδιπλώνει την άποψή του για τα πεπραγμένα στον Οργανισμό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Κατά την διάρκεια της θητείας μου στο Wikileaks, είδα από κοντά την διαφθορά που ύπουλα φέρνουν τόσο η εξουσία, όσο και η πρακτική αποσιώπησης πληροφοριών. Η πορεία που ακολούθησε το Wikileaks, καθώς περνούσαν οι μήνες, δυσαρέστησε τον πυρήνα της ομάδας και τελικά συνετέλεσε στην αποχώρησή μας τον Σεπτέμβριο του 2010.

Ο Τζούλιαν και το Wikileaks, άρρηκτα δεμένοι μεταξύ τους, κατέληξαν να θεωρούνται ποπ φαινόμενο. Και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κενό ενημέρωσης που άφησε να δημιουργηθεί ο συγκεκριμένος οργανισμός, ο οποίος μάλιστα είχε σημαία του την διαφάνεια».

Μέχρι 175 έτη φυλάκισης

Αυτά για τις έριδες και τις διαφωνίες που αφορούσαν την εν λόγω διαδικτυακή πλατφόρμα γιατί ακόμη και αυτοί που ερευνούν, ερευνώνται. Και αυτό το καταγράφει η ιστορία.

Στα γεγονότα, όμως και πάλι, γιατί εδώ με την εν λόγω απόφαση, ενώ δεν εκδίδεται ο Ασάνζ, εντούτοις μπορεί να μπει για μια ακόμη φορά φραγμός στην ελευθερία του τύπου. 

Αν καταδικαζόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Ασάνζ, η ποινή του θα έφτανε μέχρι και 175 χρόνια φυλάκισης. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του βρετανικού δικαστηρίου. Η απόφαση επίσης, προβλέπει και την απελευθέρωση του Ασάνζ. Οι δικηγόροι του, να σημειωθεί, είχαν υποβάλει σχετική αίτηση, αφού το δικαστήριο αρνήθηκε να τον εκδώσει στις ΗΠΑ.

Ανησυχία για την υγεία του Ασάνζ

Η δικαστής δικαιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, λόγους ψυχικής υγείας του ιδρυτή του Wikileaks. Θα μπορούσε να αυτοκτονήσει στην απομόνωση, ισχυρίστηκε. Ακόμη και όταν βρισκόταν στη φυλακή υψηλής ασφάλειας στη Βρετανία, συγγενείς και παρατηρητές είχαν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την υγεία του Ασάνζ. Κατά την διάρκεια της πανδημίας, του επιτράπηκε μόνο να δέχεται πολύ περιορισμένες επισκέψεις, ενώ και οι τηλεφωνικές κλήσεις δεν ήταν απεριόριστες.

Μετά την προσφυγή που έχουν ήδη καταθέσει οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η υπόθεση της απέλασης του Ασάνζ θα μπορούσε τελικά να πάει στο Ανώτατο Βρετανικό δικαστήριο και η τελική απόφαση να ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Ο Ασάνζ βρίσκεται σε φυλακή υψηλής ασφάλειας στο Λονδίνο από τον Απρίλιο του 2019, έχοντας προηγουμένως βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο εδώ και χρόνια.

Οι ΗΠΑ απαιτούν την έκδοσή του και τον κατηγορούν, μαζί με την Τσέλσι Μάνινγκ, ότι έκλεψε και δημοσίευσε διαβαθμισμένο υλικό από αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αυτό έθεσε σε κίνδυνο, μεταξύ άλλων, όπως ισχυρίζονται και τους πληροφοριοδότες των ΗΠΑ.

Πολλοί, όμως, είναι και αυτοί που βλέπουν στο πρόσωπο του Ασάνζ έναν ερευνητή δημοσιογράφο που έφερε στο φως εγκλήματα πολέμου. Η δράση εναντίον του είναι μια επίθεση στην ελευθερία του Τύπου, καταγγέλλουν χαρακτηριστικά.

Το μέλλον της ελευθερίας του Τύπου

Μέχρι πρόσφατα πάντως, διάφορες ομάδες είχαν ζητήσει να μην εκδοθεί ο Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας μελών της γερμανικής Βουλής από διάφορα κόμματα.

Η οργάνωση «Reporters Without Borders» είχε ζητήσει ακόμη και την άμεση απελευθέρωση του ιδρυτή του Wikileaks. «Οι ΗΠΑ θέλουν να κλείσουν μια και καλή το στόμα στους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού τμήματος: «Το μέλλον της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του Τύπου διακυβεύεται παγκοσμίως».

Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα: Ανακούφιση & απογοήτευση

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) εξέφρασαν την ανακούφισή τους από την απόφαση της 4ης Ιανουαρίου της δικαστή της περιφέρειας του Ηνωμένου Βασιλείου Βανέσα Μπαραΐτσερ που εμποδίζει την προσπάθεια των ΗΠΑ να εκδώσουν τον ιδρυτή του Wikileaks, αλλά παρουσιάζονται ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την αποτυχία του δικαστηρίου να απορρίψει την ουσία της υπόθεσης, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω διώξεις κατά επαγγελματιών των ΜΜΕ για παρόμοιους λόγους.

Αν και η δικαστής αποφάσισε κατά της έκδοσης, οι λόγοι για την απόφασή της βασίζονταν αυστηρά στα σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας του Ασάνζ και στις συνθήκες που θα αντιμετώπιζε κατά την κράτησή του στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά στα ουσιαστικά σημεία της υπόθεσης -στην οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καταλογίσει στον Ασάνζ 17 κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας και μία κατηγορία βάσει του νόμου περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών- η απόφαση της δικαστή ήταν σε μεγάλο βαθμό υπέρ των επιχειρημάτων της εισαγγελίας και απορριπτική απέναντι στην υπεράσπιση.

«Είμαστε πολύ ανακουφισμένοι που ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε και πολύ απογοητευμένοι από το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν έλαβε θέση για την ελευθερία του Τύπου και τη δημοσιογραφική προστασία, και διαφωνούμε με την εκτίμηση της δικαστή ότι η υπόθεση δεν είχε πολιτικά κίνητρα και δεν επικεντρώθηκε στη δημοσιογραφία και την ελευθερία του λόγου. Αυτή η απόφαση αφήνει την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω παρόμοιες διώξεις», δήλωσε εκπρόσωπος των RSF.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης έκδοσης. Ο Ασάνζ βρισκόταν υπό κράτηση σε φυλακή υψηλής ασφάλειας στο Μπέλμαρς, εν αναμονή της εξέτασης από τον δικαστή της αίτησής του για εγγύηση στις 6 Ιανουαρίου.

Παρά τις εκτεταμένες δυσκολίες που δυσκολεύουν την πρόσβαση -συμπεριλαμβανομένης της άρνησης από το δικαστήριο  να διαπιστευτούν παρατηρητές ΜΚΟ και των απειλών σύλληψης επ' αυτοφώρω από την αστυνομία- η RSF παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία της 4ης Ιανουαρίου στο Κεντρικό Ποινικό Δικαστήριο του Λονδίνου και ήταν η μόνη ΜΚΟ που παρακολουθεί την πλήρη διαδικασία έκδοσης εναντίον του Ασάνζ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ κατατάσσονται αντίστοιχα στην 35η και 45η θέση ανάμεσα στις 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου της Οργάνωσης για το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
26 Ιανουαριου 2021
26 Ιανουαριου 2021
26 Ιανουαριου 2021
26 Ιανουαριου 2021
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε