ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Πεμπτη 11 Αυγουστου 2022
ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Βιβλιοφάγος

23 Μαρτιου 2021
«Η περιπετειώδης ιστορία των επαναστατικών Συνταγμάτων του 1821

«Η περιπετειώδης ιστορία των επαναστατικών Συνταγμάτων του 1821.

Η θεμελιωτική στιγμή της ελληνικής πολιτείας»

Του Ξεν. Κοντιάδη

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 16,00 ευρώ

Η ιστορία της δημιουργίας των Συνταγμάτων του Αγώνα είναι συναρπαστική και περιπετειώδης σαν μυθιστόρημα. Πώς έγραψαν οι επαναστατημένοι Έλληνες τα Συντάγματα του Αγώνα; Πάνω σε ψάθες από άχυρο, ανάμεσα σε πορτοκαλιές και λεμονιές, με φωνές και καβγάδες, που οδηγούσαν σε μικρές ή μεγάλες μάχες, ενίοτε ένοπλες. Στα Συντάγματα του Αγώνα οι επαναστατημένοι Έλληνες συσσωρεύουν θεσμική εμπειρία που θα ασκήσει τεράστια επίδραση στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία.

Τα επαναστατικά Συντάγματα του 1821 είναι στοιχείο της εθνικής ταυτότητας και της συλλογικής μας αυτογνωσίας. Η θέσπισή τους αποτελεί τη θεμελιωτική στιγμή της ελληνικής πολιτείας. Όταν οι πρώτοι παραστάτες, συγκεντρωμένοι στον πορτοκαλεώνα της Πιάδας και στο λεμονόδασος της Τροιζηνίας, υπογράφουν συγκινημένοι τα ψηφίσματα των Συνταγμάτων, ενδεχομένως δεν έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας της πράξης τους. Γνωρίζουν, όμως, ότι θέτουν τα θεμέλια για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους και τη συγκρότησή του σε κυρίαρχο κράτος.

 

«Ο άντρας που περπατούσε ανάποδα.

Η Λευκή Βίβλος για την υπόθεση του Άνταμ Γιουράτσεκ»

Του Πάβελ Κόχουτ

Μετάφραση: Σόνια Στάμου-Ντορνιάκοβα

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 16,00 ευρώ

Τι συμβαίνει όταν ο Άνταμ Γιουράτσεκ, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Καλλιτεχνικών στο Λύκειο της πόλης Κ., γίνεται αίφνης ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που καταργεί τον νευτώνειο νόμο της βαρύτητας και αρχίζει να περπατά στο ταβάνι; Πώς πρέπει να αντιδράσει ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος έχει και την ευθύνη της σωστής διδασκαλίας; Πώς πρέπει να τον αντιμετωπίσουν οι πολιτικοί της περιοχής από τη στιγμή που η σκανδαλώδης αυτή πράξη φτάνει στη δημόσια σφαίρα, κλονίζει την κοινωνική ευταξία και επιφέρει τον διχασμό; Πώς πρέπει, εντέλει, να απαντήσει το κράτος που υποτίθεται ότι εγγυάται τα πάντα αλλά συγχρόνως διαβλέπει τη δομική αμφισβήτηση της εξουσίας του; Όταν ο Άνταμ Γιουράτσεκ αποφασίζει να διαδώσει την ανατρεπτική του μέθοδο στον λαό, η κατάσταση θα φτάσει στα άκρα. Το δεύτερο μυθιστόρημα του Πάβελ Κόχουτ κυκλοφόρησε το 1970, την περίοδο κατά την οποία είχε ενταθεί η δίωξή του από το κομμουνιστικό καθεστώς στην Τσεχοσλοβακία. Είναι ένα απολαυστικό βιβλίο που ωριμάζει θαυμαστά στον χρόνο και παραμένει επίκαιρο. Μια ανελέητη σάτιρα, μια σοβαρότατη σπουδή πάνω στο παράλογο, γραμμένη από έναν καταξιωμένο συγγραφέα της Κεντρικής Ευρώπης.

 

«Στο σκοτάδι ανθίζω»

Του Χρ. Ναούμ

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 18,00 ευρώ

Ο Φίλιππος Δελλής οδηγώντας ένα βροχερό απόγευμα προβληματίζεται με τη διάγνωση που μόλις του έχει ανακοινωθεί. Καρκίνος.

Ο νους του, σαν κινούμενη κάμερα, στρέφεται στα παλιά για να εξηγήσει και να αντέξει τα καινούργια. Επανεξετάζει γεγονότα που τον σημάδεψαν, ανατρέχει στους έρωτες και στις οικογενειακές σχέσεις, στη βία και την κακοποίηση των παιδικών και εφηβικών χρόνων, στις ματαιώσεις της ενηλικίωσης αλλά και στις ασύμμετρες συγκρούσεις με τις κοινωνικές προκαταλήψεις.

Στον δρόμο του συστοιχίες δέντρων. Στον ίσκιο τους, ως άνθρωπος που ακολουθεί τα όνειρά του, ο Φίλιππος δεν παρασύρεται από τις αντιξοότητες. Θα αναμετρηθεί με φόβους και βεβαιότητες, για να αποδείξει ότι η ζωή είναι μοναδική, γλυκιά και απρόβλεπτη και ότι οι άνθρωποι μπορούν να ξανανθίσουν ακόμα και στο σκοτάδι.

 

«Ημερολόγιο της πανούκλας»

Του Γκονσάλο Μ. Ταβάρες

Μετάφραση: Αθηνά Ψυλλιά

Τιμή: 17,00 ευρώ

To 2020 άρχισε ένας άλλος αιώνας. Το κακό δεν είναι προβλέψιμο. Μόνο η τραγωδία φαίνεται να έχει τη δύναμη να κόψει τον χρόνο στα δύο. Και στη συλλογική τραγωδία την οποία βιώνουμε πρωταγωνιστεί ένας ιός που συγκλονίζει ολόκληρο τον πλανήτη. Η φύση πρέπει να κοιτάζει άναυδη το ανθρώπινο είδος, καθώς αυτό κοιτάζει γύρω τον κόσμο με μάτια εμβρόντητα. Ποτέ δεν υπήρξαμε τόσο χωρισμένοι, ποτέ δεν κρατήσαμε τόση απόσταση μεταξύ μας, ποτέ το άγγιγμά μας δεν ήταν τόσο επικίνδυνο. Νέος φόβος, νέα εποχή. Αν λαθέψουμε, πεθαίνουμε ή σκοτώνουμε. Στο Ημερολόγιο της πανούκλας ο Γκονσάλο Μ. Ταβάρες αποτυπώνει έντεχνα την εν εξελίξει πανδημία, μια καταστροφή που λειτουργεί ως απουσία όλων των πραγμάτων. Αφενός, ο Πορτογάλος συγγραφέας παρακολουθεί την παγκόσμια ειδησεογραφία, τη στατιστική του θανάτου. Αφετέρου, δεν σταματά να αναζητά τις σχισμές της ομορφιάς και της παρηγοριάς μες στο δυσοίωνο παρόν. Καταφεύγει στη λογοτεχνία, στη φιλοσοφία, στις τέχνες, αλλά και στις μικρές οάσεις της καθημερινής ευαισθησίας και αλληλεγγύης. Κι έχοντας πάντοτε το βλέμμα στραμμένο στον άλλο, γράφει με σκοπό, όπως λέει μια προσευχή, η καρδιά να μην παγώσει.

Το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, μέσα στο 2020, βρήκε τον Γκονσάλο Μ. Ταβάρες στα πρόθυρα της ολοκλήρωσης ενός φιλόδοξου εγχειρήματος, στο οποίο είχε αφιερωθεί τα τελευταία χρόνια υπό τον τίτλο Η πανούκλα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Διέκοψε και επί ενενήντα ημέρες τήρησε το δικό του ιδιαίτερο Ημερολόγιο της πανούκλας, που δημοσιευόταν καθημερινά στην έγκριτη πορτογαλική εφημερίδα Expresso (23/3-20/6), ενώ παράλληλα μεταφραζόταν σε αρκετές γλώσσες. Στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών (30/3-23/6).

Αλλά αυτή η πανούκλα δεν έχει αίμα.

Μία από τις σπάνιες τραγωδίες όπου δεν υπάρχει αίμα.

Δύσκολο να καταλάβει κανείς τραγωδία χωρίς αίμα.

 

Ποιος είναι αυτός ο ξένος που βρίσκεται στο σπίτι του τέτοια ώρα της ημέρας; Είμαι εγώ.

Κι επίσης δεν είμαι εγώ, βέβαια.

 

Όσο κι αν φωνάζει κανείς τη νύχτα, η μέρα δεν ξεκινά πιο νωρίς.

Θα' πρεπε να το έχουμε μάθει.

Η αϋπνία είναι αυτό: πρωί που άργησε.

Η Γουχάν ως το νέο κέντρο του κόσμου, τουλάχιστον αυτού του αιώνα.

Ο δεύτερος 21ος αιώνας ξεκίνησε στη Γουχάν.

Ο πρώτος στους Δίδυμους Πύργους, το 2001.

Προσευχή για να μη σπάσει ο αιώνας κι άλλο από την αναταραχή.

Ανοίγω ένα βιβλίο κι ύστερα άλλο οι ειδήσεις κάνουν κατάληψη στο κεφάλι μου.

Κάποιος μου λέει στο αυτί πως δύο αιώνες σε έναν αιώνα φτάνουν πια.

 

«Τόπος εκτέλεσης»

Της Yrsa Sigurdardottir

Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Τιμή: 17,70 ευρώ

Ένας πλούσιος επενδυτής βρίσκεται κρεμασμένος σε έναν παλιό τόπο εκτελέσεων στο πεδίο λάβας του Γκάλγκαχρον. Όταν οι αστυνομικοί κατεβάζουν το πτώμα, γίνεται αμέσως σαφές ότι δεν πρόκειται για αυτοκτονία. Στο στήθος του είναι μπηγμένο ένα καρφί δέκα εκατοστών, που το μόνο που στερεώνει πια είναι ένα μικρό κομμάτι χαρτί.

Η επικεφαλής του τμήματος Έρλα, αναθέτει στον ντετέκτιβ Χούλνταρ να πάει στο διαμέρισμα του νεκρού. Όταν φτάνει εκεί βρίσκει τη Φρέιγια μαζί με έναν υπάλληλο της Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων και ένα αγοράκι τεσσάρων χρονών που δεν γνωρίζει πώς και γιατί βρίσκεται στο διαμέρισμα, αλλά οι ζωγραφιές του δείχνουν ότι έχει γίνει μάρτυρας ενός πολύ τραυματικού περιστατικού. Καθώς δεν μπορούν να βρουν κάποια σύνδεση ανάμεσα στον δολοφονημένο άντρα και το αγόρι, αλλά ούτε και να εντοπίσουν τους γονείς του, η Φρέιγια και ο Χούλνταρ πρέπει να συνεργαστούν για να ανακαλύψουν τι ακριβώς έχει συμβεί.

Όταν το μυστήριο αρχίσει να ξετυλίγεται θα έρθουν αντιμέτωποι με μια ιστορία βίας, δικαίωσης και εκδίκησης.

 

«Πέτρινα πλοία»

Συγγραφέας: Μαρία Ξυλούρη

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Τιμή: 12,20 ευρώ

Σε κάποιους τόπους, οι άνθρωποι έστηναν γύρω από τους τάφους πέτρες σε σχήμα καραβιού, πέτρινα πλοία για να πάνε τους νεκρούς στον άλλο κόσμο. Για τους ζωντανούς, τα πλοία αυτά γίνονταν τόποι συνάντησης και τελετουργίας. Τα διηγήματα αυτής της συλλογής, δεκαπέντε ιστορίες για νησιά κυριολεκτικά ή μεταφορικά, σε θάλασσες πραγματικές ή φανταστικές, είναι πέτρινα πλοία με τον τρόπο τους: αφηγήσεις για ανθρώπους και τόπους που χάνονται, για τα ίχνη τους που κάποτε σβήνουν, και για όσους μένουν πίσω να θυμούνται.

Λένε κάποιοι πως η θάλασσα είναι απλώς ένας καθρέφτης. Τα νησιά δεν είναι παρά αντανακλάσεις των αστεριών, ο ωκεανός, ο ουρανός αντίστροφα. Γι' αυτό και, όταν έχεις χαθεί στη θάλασσα, αρκεί να σηκώσεις τα μάτια στον ουρανό και τ' αστέρια θα σου δείξουν τον δρόμο. Στο τέλος, θα χρειαστεί κάποιος να στραγγίξει τον ωκεανό για ν' ανασύρει τα πτώματα.

 

«Θυμός Βία Συγχώρεση»

Της  Δεσπ. Σαμοθρακή

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας της Π.Ε. Λέσβου ΠΝΟΗ - ΟΚΑΝΑ έχει εκδώσει ένα εγχειρίδιο για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ΙΕΠ, για την εφαρμογή του σε μαθητές της Β΄θμιας Εκπαίδευσης (σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια).

Το υλικό με τίτλο «Θυμός Βία Συγχώρεση» και με συγγραφέα την Κοινωνική Λειτουργό Σαμοθρακή Δέσποινα στέλεχος πρόληψης της ΠΝΟΗΣ, είχε την εποπτεία για τη συγγραφή του από τον Μπούμπα Δημήτρη, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Λήμνου Λέσβου και την υποστήριξη όλης της επιστημονικής ομάδας καθώς και του Δ.Σ. της ΠΝΟΗΣ.

Καθώς τα σχολεία δύναται και πρέπει να είναι τα πρώτα και κύρια στοιχεία υποστήριξης και αντιμετώπισης καταστάσεων βίας και επιθετικότητας, θεωρείται σημαντική η ανάπτυξη πολιτικής και πρόληψης τέτοιων φαινομένων και η εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας και σχολικών δραστηριοτήτων, που μπορούν και οφείλουν να υποστηρίξουν τα παιδιά, εκπαιδεύοντας τα σε επίπεδο ηθικό προσωπικό και κοινωνικό.

Η εφαρμογή ενός προγράμματος αγωγής υγείας, όπως ο «Θυμός-Βία-Συγχώρεση» στο χώρο του σχολείου, αποτελεί βασικό συντελεστή της γνωστικής και συναισθηματικής ανάπτυξης των μαθητών, με στόχο την καλλιέργεια θετικών στάσεων και δεξιοτήτων προκειμένου να αποτραπεί η επιθετική συμπεριφορά, παράλληλα με την αγωγή και καλλιέργεια της έννοιας της συγχωρητικότητας, έτσι ώστε να κατανοήσουν τα παιδιά την ανάγκη αποκατάστασης των διαταραγμένων σχέσεων, καλλιεργώντας την ικανότητά τους να ρυθμίζουν τις σχέσεις τους στο σχολικό περιβάλλον, μέσα από την αναγνώριση των αξιών, που μοιράζονται σε αυτό.

Αναγνωρίζοντας και ξεπερνώντας τις διαδικασίες του κοινωνικού ρατσισμού και αποκλεισμού, ενισχύοντας την αποδοχή της διαφορετικότητας και καλλιεργώντας ένα κλίμα ασφάλειας στο σχολείο ενθαρρύνονται οι διαδικασίες εκείνες, που δρουν ανταγωνιστικά στη βία και το σχολικό εκφοβισμό.

Το υλικό αυτό αποτελείται από τρεις ενότητες (σχολικός εκφοβισμός-βία-συγχώρεση). Κάθε ενότητα περιλαμβάνει το θεωρητικό μέρος και τις βιωματικές ασκήσεις για τους μαθητές, συμπεριλαμβανομένων των στόχων κάθε δραστηριότητας, καθώς και της διαδικασίας εφαρμογής της και χρησιμοποιεί ενεργητικές μεθόδους μάθησης και επικοινωνίας. Μπορεί να εφαρμοστεί αυτούσιο ως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αλλά και χρησιμοποιώντας μεμονωμένες ενότητες ως βραχεία παρέμβαση, από εκπαιδευτικούς ή επαγγελματίες ψυχικής υγείας που εργάζονται στο χώρο της εκπαίδευσης. Όσοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικοί επιθυμούν να έχουν το υλικό, προκειμένου να το αξιοποιήσουν μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο Πρόληψης ΠΝΟΗ για να το προμηθευτούν δωρεάν και σε περίπτωση εφαρμογής του να έχουν εποπτεία από τα στελέχη του κέντρου, εφόσον  επιθυμούν.

 

«Δεσποινίς Στεφανόπολι»

Του Μιχ. Ψύλου

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 19,00 ευρώ

«Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι το χρονικό της νεότερης Ελλάδας, έσω της πρωταγωνίστριας Ιωάννας Στεφανόπολι, της πρώτης Ελληνίδας που έγινε δεκτή στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστηίου τον προπερασένο αιώνα, σε ηλικία 15 ετών. Αυτό που συναρπάζει τον αναγνώστη είναι η απόλυτα τεκηριωένη γραφή του συγγραφέα του και οι απανωτές εκπλήξεις της αφήγησης, που πορεί κανείς να το διαβάσει και σαν υθιστόρηα. Που, ωστόσο, δεν είναι. Η Ιωάννα Στεφανόπολι δε διακρίθηκε ως ακτιβίστρια για τα δικαιώατα των γυναικών, αλλά ε την πένα, τη γνώση και την οξυδέρκειά της αγωνίστηκε επί δεκαετίες, ισότια ε τους άνδρες συναδέλφους της στον δύσκολο στίβο της ενημέρωσης. Αφήνοντας πίσω της ια τεράστια κληρονομιά, ε άγνωστες σελίδες της νεότερης ιστορίας ας». Β. Βασιλικός

 

«Αποφάσισα να ζήσω ευτυχισμένα - Κάνει καλό στην υγεία»

Του Στ. Γκαρνιέ

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 15,00 ευρώ

Διάλεξε να ζήσεις ευτυχισένα. Είναι σηαντικό.

Ένα βιβλίο που υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή σας.

Τι θα γινόταν εάν η ευτυχία ήταν απλώς ια επιλογή; Είναι αυτό αρκετό, ώστε να αλλάξει κανείς τον τρόπο που βλέπει τον κόσο και έτσι να καταφέρει να αλλάξει τη ζωή του;

Σε αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας, χρησιοποιώντας τρυφερά αλλά και αστεία αποφθέγατα, προσπαθεί να προκαλέσει τον προβληατισό του αναγνώστη και να τον βοηθήσει να οικοδοήσει ια πιο ευτυχισένη καθημερινότητα. Ο Στεφάν Γκαρνιέ ας οδηγεί, αζί ε ποιητές και φιλοσόφους, σε ένα επνευσένο, γεάτο χιούορ, ταξίδι αυτογνωσίας. Ανακαλύπτουμε τη σηασία της απλότητας, της προσφοράς, της ανάγκης να αναλαβάνουε την ευθύνη των επιλογών ας. Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, ο συγγραφέας άς προτρέπει να τολάε, να αγαπάε, να πιστεύουε στον εαυτό ας, ώστε να πραγατοποιήσουε τα όνειρά ας.

Αυτό το βιβλίο αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο στον δρόο προς την ευτυχία, προσφέροντας τα κλειδιά που θα την ξεκλειδώσουν, ώστε τελικά να πορέσουε να ζήσουε καλύτερα.

Αποφάσισα να ζήσω ευτυχισένα επειδή το αύριο είναι ήδη σήερα.

Αποφάσισα να ζήσω ευτυχισμένα επειδή η συνεχής ροή πληροφοριών ε κρατά αλυσοδεένο και ε παρασύρει στη σπείρα του χειρότερου... αντί να ου δίνει τη δυνατότητα να ανοίγοαι.

Αποφάσισα να ζήσω ευτυχισμένα επειδή είναι ευκολότερο να ιλάς παρά να σιωπάς, επειδή τα πρωινά δεν έχουν ήλιο και οι νύχτες δεν έχουν όνειρα.

Αποφάσισα να ζήσω ευτυχισένα επειδή αποφάσισα να ζήσω.

 

«Στη ροή του ποταμού Έβρου»

Της Κυρ. Καζακίδου

Εκδόσεις «Λυχνάρι»

Τιμή: 15,00 ευρώ

«...Είχε δίκιο Μαργαρίτα ο παππούς σου. Χρόνια τώρα ένα πέρασμα έχει γίνει αυτός ο τόπος, σαν το νερό μου που κυλά. Μόνο που αυτό το πέρασμα, αυτή η ροή, από ανθρώπους γίνεται. Πρόσφυγες ξεριζωμένοι έρχονται, πρόσφυγες φεύγουν, άλλοτε Έλληνες, άλλοτε Βούλγαροι, άλλοτε Τούρκοι... Και με χρησιμοποιείτε για να περιχαρακώσετε τον χώρο σας, την απέναντι όχθη, τον απέναντι εχθρό, την απέναντι ταυτότητα. Και οι απέναντι να φοβούνται εσάς και σεις αυτούς και όλοι μαζί να δυσπιστείτε...».

Επίκεντρο της ιστορίας ο Έβρος, η Μαρίτσα, ο Μέριτς. Στη ροή του, τόποι όπως Αδριανούπολη, Φιλιππούπολη, Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη), όπου διαπλέκονται οι ζωές των κύριων χαρακτήρων της μυθοπλασίας.

Ο Αναστάσης γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αδριανούπολη, δάσκαλος έγινε για να κοιτά τα παιδιά στα μάτια, να τον ζορίζουν με τις ερωτήσεις τους. Πρόθυμος ν' ακολουθήσει την καρδιά του την αγαπημένη του Μαργαρίτα στη Φιλιππούπολη δε φαντάζεται πόσο η ζωή του συνδέεται με την ιστορία της πατρίδας του, της Θράκης, αυτά τα τόσο σημαντικά χρόνια με τις αναπάντεχες εξελίξεις που διαμόρφωσαν κράτη και σύνορα, ξερίζωσαν λαούς και περιουσίες. Καθημερινότητα, αγωνίες, αμφισβητήσεις, προκοπή, πόλεμοι, απώλειες, αγώνας, πλούτος, πτώση.

Το βιβλίο καταπιάνεται με τη συνύπαρξη, αλλά και την εχθρότητα διαφορετικών λαών, θρησκειών, αλλά πάντοτε ανθρώπων στη Θράκη τα τελευταία πενήντα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1870-1923).

Και αυτές τις ζωές και τα συμβάντα, τα μπλεγμένα με αγωνίες, μίσος και φόβο, τα αφουγκράζεται χρόνια ολόκληρα ο ποταμός. Και αποφασίζει κάποια στιγμή να μιλήσει.

Ένα συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, με καταιγιστική πλοκή και ποιητικό λόγο.

 

200 χρόνια μετά

Η Λέσβος το 1821

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, προτείνουν την συγκέντρωση βιβλιογραφίας  και  αρθρογραφίες  με  θέμα  τη  Λέσβο κατά το 1821.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

«Σημαντικές προσπάθειες έχουν καταβληθεί στο παρελθόν σχετικά με τη μελέτη της συμμετοχής Λέσβιων τόσο στην προετοιμασία, όσο και στα γεγονότα της Επανάστασης του 1821. Αυτά είναι καταγεγραμμένα σε βιβλία, σε περιοδικές εκδόσεις Λεσβιακών Συλλόγων ή ιδιωτών, καθώς  και στον Τύπο. Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτά δεν είναι γνωστά στις νεότερες γενιές ή πολλά έχουν λησμονηθεί, ούτε δε είναι εύκολο σε οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση στα προαναφερόμενα έντυπα.

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε αναγκαίο τη φετινή χρονιά, να  συγκεντρωθούν σε  ένα  τόμο όλες αυτές οι γραπτές πηγές, σε  έντυπη  και ηλεκτρονική μορφή και να τεθούν στη διάθεση εκπαιδευτικών, σπουδαστών, μαθητών και κάθε ενδιαφερόμενου μελετητή ή αναγνώστη.

Η εργασία θα δώσει ένα ουσιαστικό περιεχόμενο στα 200 χρόνια από το 1821, αφού θα συμβάλει στην γνώση και στην τεκμηρίωση ιστορικών γεγονότων, στα οποία συμμετείχαν συμπατριώτες μας ή διαδραματίστηκαν στην περιοχή μας. Ακόμα θα βοηθήσει στην κατανόηση των συνθηκών και των παραγόντων που δεν ευνόησαν την προσχώρηση του νησιού μας στις επαναστατημένες περιοχές.

Θα πρέπει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, να αναθέσει την εργασία αυτή σε ομάδα ιστορικών, ώστε να παρουσιαστεί και να δημοσιευθεί  μέχρι το Φθινόπωρο».

        

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
10 Αυγουστου 2022
10 Αυγουστου 2022
10 Αυγουστου 2022
10 Αυγουστου 2022
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Ταξιαρχών 34-36 Κορυδαλλός
  2104959944 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440

  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594
 • Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini

  ψαράδικο

  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε