ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Τεταρτη 10 Αυγουστου 2022
ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Βιβλιοφάγος

9 Μαρτιου 2021

«Ιστορία της αρχαίας κινεζικής σκέψης για την εκπαίδευση»

Του Τσου Γιογκσίν

Μετάφραση: Μαριάννα Τζιαντζή

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 30,00 ευρώ

Η Κίνα είναι κληρονόμος ενός λαμπρού πανάρχαιου πολιτισμού που είναι αδιαχώριστος από τον ρόλο τον οποίο έπαιξε το εκπαιδευτικό σύστημα στην πολιτισμικό μετασχηματισμό της χώρας. Ως χώρα που αποδίδει τεράστια σημασία στην παιδεία, η Κίνα διαθέτει έναν πλούτο στοχασμού για την εκπαίδευση, ο οποίος χαρακτηρίζει το σύνολο της μακραίωνης ιστορίας της.

Στην Ιστορία της αρχαίας κινεζικής σκέψης για την εκπαίδευση, ο Τσου Γιογκσίν συνοψίζει τις απαρχές και την ανάπτυξη του αρχαίου κινεζικού στοχασμού γύρω από την εκπαίδευση και αναπτύσσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη θεωρητική βάση της. Στη συνέχεια, εισάγει σχετικές θεματικές ενότητες, όπως την αρχαία κινεζική αντίληψη για την ηθική διαπαιδαγώγηση, την παιδαγωγική, τις σπουδές των εκπαιδευτικών, τις μεθόδους ανάγνωσης, το αυτοκρατορικό σύστημα εξετάσεων, τα παραδοσιακά πανεπιστήμια και τις ιδιωτικές σχολές. Ο Τσου Γιογκσίν προσφέρει μια σε βάθος ανάλυση των ακόλουθων θεμάτων:

-Οι καταβολές και η ανάπτυξη της παιδαγωγικής σκέψης στην αρχαία Κίνα.

-Τα κύρια χαρακτηριστικά της παιδαγωγικής σκέψης στην αρχαία Κίνα.

-Η θεωρητική βάση της παιδαγωγικής σκέψης στην αρχαία Κίνα.

-Η αντίληψη για την ηθική αγωγή στην αρχαία Κίνα.

-Οι διδακτικές θεωρίες στην αρχαία Κίνα.

-Σκέψεις για τους δασκάλους στην αρχαία Κίνα.

-Μέθοδοι ανάγνωσης στην αρχαία Κίνα.

-Οι αυτοκρατορικές εξετάσεις και η εκπαίδευση στην αρχαία Κίνα.

-Οι ακαδημίες και η εκπαίδευση στην αρχαία Κίνα.

-Η στοιχειώδης εκπαίδευση στην αρχαία Κίνα.

 

«Κρυμμένα σώματα» 

Της Κέπνες Κάρολαϊν

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 18,00 ευρώ

Ο Τζο ξέρει καλά την τέχνη τού να κρύβει σώατα. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει εξαφανίσει τέσσερα από αυτά. Πηγαίνει στο Λος Άντζελες, την πόλη των δεύτερων ευκαιριών, αποφασισένος να αφήσει πίσω το παρελθόν του. Οι νήες, όως, τον κυνηγούν. Το πρόβληα ε τα κρυένα σώατα είναι ότι δεν παραένουν για πάντα εξαφανισένα. Αναδύονται όπως οι σκοτεινές σκέψεις, πολλαπλασιάζονται και απειλούν να καταστρέψουν αυτό που ο Τζο θέλει περισσότερο. Αληθινή αγάπη. Εάν, όως, η νέα του κοπέλα ανακαλύψει τι έχει συβεί, τι επιλογές ένουν στον Τζο;

Τα Κρυένα Σώατα σηατοδοτούν την επιστροφή ιας φωνής που ο Stephen King περιγράφει ως πρωτότυπη και υπνωτιστική, καθώς, έσω του διχασένου και γοητευτικού κοινωνιοπαθή χαρακτήρα του δολοφόνου, η συγγραφέας συνδυάζει την αγωνία ε την εξυπνάδα.

Τι έκανα; Δολοφόνησα την πρώην κοπέλα ου. Έθαψα το πτώα της κι έπειτα φόρτωσα τον φόνο στον ψυχοθεραπευτή της. Πριν από αυτό, στραγγάλισα τη φίλη της. Τη σκότωσα κάτι λιγότερο από οχτώ γαηένα χιλιόετρα ακριά από δω, σε ια παραλία κοντά στο οικογενειακό της εξοχικό, και το έκανα να φανεί σαν αυτοκτονία. Επίσης, ξεφορτώθηκα έναν καμένο από τα ναρκωτικά αλακο-επιχειρηατία ανθρακούχου νερού. Η αποτεφρωένη σορός του βρίσκεται στο αποθηκευτικό του ντουλαπάκι, αλλά η οικογένειά του νοίζει ότι πέθανε πάνω στην κραιπάλη. Α, επίσης, είναι κι η πρώτη κοπέλα που αγάπησα. Αυτή την ξέκανα στη θάλασσα. Κανείς δεν ξέρει ότι έκανα αυτά τα πράγατα, οπότε η ερώτηση είναι του τύπου: «Αν ένα δέντρο πέσει στο δάσος και δεν το ακούσει κανείς, θα κάνει θόρυβο;».

 

«Άρχων Η χαραυγή του υπερανθρώπου»

Του Αλ. Μπούφεση

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 17,49 ευρώ

Ο Νικήτας, ε το προσωνύιο Στωικός, έχει είνει η σκιά του άλλοτε κραταιού εαυτού του. Όλα θα αλλάξουν όταν τον πλησιάζει ο Ελάιας, ια ύποπτη και άκρως αφιλεγόενη ορφή, ο οποίος αναλαβάνει τον ρόλο του πλοηγού του σε αχαρτογράφητα νερά, τροφοδοτώντας τον ε πληροφορίες για ια σκιώδη οργάνωση επίλεκτων διαχειριστών του παγκόσιου πλούτου. Ο Νικήτας, φαινοενικά χωρίς επιλογές και ταγένος στην αποκατάσταση του ονόατός του, παίνει σε έναν σκοτεινό κόσο δολοφονιών, προδοσίας και ίντριγκας, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ένα επτασφράγιστο υστικό για τη δηιουργία ενός υπερείδους. Καθώς τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο, ο Στωικός θα παρακολουθήσει την άνοδο του Υπερανθρώπου, όσο εκείνος θα ανταγωνίζεται τις σαθρές κοινωνικές και ηθικές δοές ενός κόσου που καταρρέει, απειλώντας τες ε αφανισό εν ια νυκτί. Ένα συγκλονιστικό θρίλερ απροσδόκητων ανατροπών.

Ο Γκρέσλερ ήταν έλος ιας επιστηονικής οάδας της Ανενέρπε που στάλθηκε στο Θιβέτ στο πλαίσιο ερευνών του ινστιτούτου για την ανακάλυψη των ριζών της άριας φυλής. Εκεί η οάδα βρήκε το βιβλίο και στη συνέχεια ο Γκρέσλερ ανέλαβε επικεφαλής του προγράατος Άρχων στο Ράβενσπρουκ, ενός προγράατος το οποίο περιλάβανε γενετικά πειράατα σε κρατουένους για τη δηιουργία του Υπερστρατιώτη. Μετά τα ίχνη του Γκρέσλερ χάνονται και ξαφνικά βρίσκεται κάτω από τη φτερούγα του Υπουργείου Άυνας των Ηνωένων Πολιτειών, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Συνδετήρας, αζί ε άλλους ναζί, να συνεχίζει το επιστηονικό του έργο ε αερικανική επιδότηση.

 

«Χάλκινες βέρες»

Της Αν. Αζούρ

Εκδόσεις «Ωκεανός»

Τιμή: 16,00 ευρώ

Εκείνες θα καθόριζαν τη μοίρα ολωνών!

Ιδίως του Φάνη. Του έβδομου παιδιού έπειτα από έξι κορίτσια, από τα οποία, τα τέσσερα έχασαν το φως του κόσμου προτού το αντικρίσουν...

Προστάτης της οικογένειας μόλις στα δέκα του, παίρνει στη μικρή του πλάτη όλο το βάρος της ευθύνης. Γίνεται άνδρας πριν αγγίξει καν την εφηβεία. Κι αργότερα, στα δεκαέξι του, προστάτης τώρα πέντε γυναικών, μέσα από συνθήκες αντίξοες καταφέρνει να κατακτήσει την τέχνη της Τυπογραφίας και να κερδίσει την αγάπη των γύρω του με τον συγκινητικό του αγώνα για επιβίωση και με τις αφειδώλευτες καλοσύνες του.

Όμως κακοί άνεμοι τον φυσάνε καταπρόσωπο. Η μοίρα, σκληρή, καραδοκεί. Θα γευτεί την αχαριστία και την απογοήτευση από ανθρώπους που πίστεψε κι ευεργέτησε. Από το ίδιο του το αίμα... Θα λυγίσει, μα δεν θα τον γονατίσει η απανθρωπιά. Είναι γεννημένος πολεμιστής...

Τελικά εκείνες οι Χάλκινες βέρες θα καταφέρουν να αλλοιώσουν με τη μυστηριακή θαμπάδα τους το σχήμα της ζωής όλων...

Άραγε, θα το μάθαινε ποτέ κανείς;

Μέσα από το χειμαρρώδες μυθιστόρημα της Άννας Αζούρ, με ήρωες αληθινά πρόσωπα, ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας σημαντικών ιστορικοπολιτικών γεγονότων που διαδραματίζονται σε όλο σχεδόν το εύρος του 20ού αιώνα, έρχεται αντιμέτωπος με μακάβριες εξάρσεις της μοίρας, και με εκρήξεις συναισθημάτων και παθών στην πιο ακραία μορφή τους. Η αγάπη, βαθιά και αληθινή, στην πρωτοκαθεδρία· ο έρωτας, δύναμη ακατάβλητη... και στο βάθος καραδοκεί η εκδίκηση, απόλυτη, καταλυτική...

 

«Σχετικά με το τίποτα»

Του Γ. Άλεν

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 19,90 ευρώ

Με τη μοναδική του ικανότητα να λέει ιστορίες, ο Γούντι Άλεν μάς γυρίζει πίσω στην παιδική του ηλικία στο Μπρούκλιν· στα πρώτα χρόνια της αμερικάνικης τηλεόρασης, όταν εργάστηκε ως ευθυμογράφος σε τηλεοπτικές επιθεωρήσεις στο πλευρό θρυλικών μορφών όπως ο Μελ Μπρουκς και ο Νιλ Σάιμον· στα κλαμπ όπου εμφανιζόταν ως κωμικός παλεύοντας να αναγνωριστεί το ταλέντο του και να βρει τον δρόμο προς την επιτυχία. Κι ύστερα μας ταξιδεύει στον κόσμο των κινηματογραφικών πλατό, όταν πλέον άρχισε να γυρίζει τις πρώτες του κωμωδίες (Πάρε τα λεφτά και τρέχα, Μπανάνες, Τα πάντα γύρω από το σεξ), και μας ξεναγεί στην εξηντάχρονη παραγωγικότατη καριέρα του στο σινεμά, από τις κλασικές ταινίες του (Νευρικός εραστής, Μανχάταν, Η Χάνα και οι αδελφές της) ως τις πιο πρόσφατες (Μεσάνυχτα στο Παρίσι, Μια βροχερή μέρα στη Νέα Υόρκη). Παράλληλα, μας μιλά για τους γάμους του, τους έρωτές του και τις διάσημες φιλίες του, για την τζαζ μουσική που αγαπά να παίζει, για τα βιβλία του και τα θεατρικά του έργα. Μαθαίνουμε για τους δαίμονές του, τα λάθη και τις επιτυχίες του και για τους ανθρώπους που τον σημάδεψαν.

 

«Όλοι οι καλοί έχουν πεθάνει»

Του Γ. Μπέκα

Εκδόσεις «Κριτική»

Τιμή: 13,00 ευρώ

Ο Άρης, γεννημένος στην Ελλάδα, υιοθετήθηκε σε μικρή ηλικία από τον Χέλμουτ και την Γκίττε. Η ζωή του ως νοσηλευτή σε γηροκομείο του Βίρτσμπουργκ είναι ανιαρή, επαναλαμβανόμενη, χωρίς προοπτική και μεγάλα όνειρα. Μέχρι που η κυρία Ξενάκη του προτείνει να φέρει εις πέρας μια ασυνήθιστη αποστολή: Να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να βοηθήσει επί πληρωμή την εγγονή της, Αφροδίτη, να αποκτήσει μια κρυφή κληρονομιά.

Με την άφιξή του στην Αθήνα, ο Άρης γνωρίζεται με τον περιπτερά Στέλιο, μοναδικό επιζώντα του ολοκαυτώματος του Κομμένου Άρτας, και την ομήγυρή του. Η κληρονομιά θα ζωντανέψει τα μελανά χρόνια της Ελλάδας, όταν η κυρία Ξενάκη μαχόταν κατά των Γερμανών.

Ακολουθώντας τα ίχνη που θα τον οδηγήσουν στη λύση του γρίφου, ο Άρης θα αρχίσει να αναρωτιέται: Η κυρία Ξενάκη τον επέλεξε τυχαία για να διεκπεραιώσει την αποστολή; Πόσο βαθιά εμπλέκεται και ο ίδιος σ' αυτή την ιστορία;

Ένα συναρπαστικό ταξίδι από το Βίρτσμπουργκ στην Αθήνα και από το σήμερα στο σκοτεινό παρελθόν του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

«Είναι η Ελλάδα του Μπέκα ο κλασικός ονειρεμένος τόπος των καλοκαιρινών διακοπών; Άραγε, να είναι τυχαία η σχέση νοσταλγίας και εξιδανίκευσης; Να είναι τυχαίο, στη σύγχρονη Ελλάδα, αυτό το κιτς συνονθύλευμα οικοδομών, μισοτελειωμένων έργων και ημιλειτουργικών επιχειρήσεων, να είναι συμπτωματική αυτή η συνεχής εξαπάτηση του λαού εκ μέρους των πολιτικών που ποζάρουν τόσο απωθητικοί στις προεκλογικές τους αφίσες; Ο Γεράσιμος Μπέκας δίνει απαντήσεις θέτοντας τα ερωτήματα, και το κάνει αυτό με μεγάλη ωριμότητα και υπευθυνότητα, παρά το νεαρό της ηλικίας του».

 

«Απολλοδώρου βιβλιοθήκη

Ελληνική μυθολογία»

Εκδότης «Άμμων εκδοτική»

Τιμή: 19,08 ευρώ

ΒΙΒΛΙΟ A.: Περιέχει τη Θεογονία και Κοσμογονία των Ελλήνων, τους αρχαιότατους μύθους των αιολικών φυλών και της Αργοναυτικής εκστρατείας.

ΒΙΒΛΙΟ Β.: Περιλαμβάνει τους μύθους του Ινάχου, του Περσέα, τους άθλους του Ηρακλή και τη μυθική ιστορία της Πελοποννήσου.

ΒΙΒΛΙΟ Γ.: Περιλαμβάνει τους μύθους της Κρήτης, των Θηβών των Αρκάδων και τους αττικούς μύθους.

ΕΠΙΤΟΜΗ: Συνέχεια των μύθων του Θησέα, Τρωικός πόλεμος μέχρι το θάνατο του Οδυσσέα.

 

«Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους»

Της Κλαρίσα Πίνκολα Εστές

Μετάφραση: Δέσποινα Παπαγιαννοπούλου

Εκδόσεις «Κέλευθος»

Τιμή: 26,00 ευρώ

Η Κλαρίσα Πίνκολα Εστές, ως cantadora, «φύλακας παλιών ιστοριών», ψυχαναλύτρια και ακτιβίστρια, γεφυρώνει με μαεστρία τον κόσμο του απώτατου παρελθόντος με τη σύγχρονη εποχή. Σκοπός της είναι μέσα από παραμύθια, αρχετυπικούς μύθους και ιστορίες διαφορετικών πολιτισμών να ανασύρει την Άγρια Γυναίκα, την αδάμαστη, που συγγενεύει ψυχικά με τους λύκους. Πρόκειται για ένα γυναικείο ψυχογράφημα, ένα βιβλίο γιατρικό για τη γυναίκα κάθε εποχής.

«Νιώθω ευγνωμοσύνη τόσο για το βιβλίο Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους, όσο και για τη Δρ. Κλαρίσα Πίνκολα Εστές. Είναι ένα βιβλίο ύμνος στη γυναίκα, στην τόλμη της, στη φροντίδα και στο νοιάξιμό της.   Maya Angelou

«Το έργο της Κλαρίσα Πίνκολα Εστές, με ρίζες σε παραδοσιακά οικογενειακά τελετουργικά και στην αρχετυπική ψυχολογία, αναγνωρίζει ότι η γυναικεία ψυχή στις μέρες μας βρίσκεται σε κατάσταση ύπνωσης. Όμως δεν έχει χαθεί. Το βιβλίο Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους έρχεται να μας θυμίσει ότι κάτω από την εκλεπτυσμένη της όψη η γυναίκα είναι η φύση, είναι η παντοτινά άγρια, και μέσα από αυτή τη ζωτική δύναμη βρίσκει τη σωστή της θέση στον κόσμο».   Thomas Moore

 

«Μέρα νύχτα»

Του Paul Auster

Μετάφραση: Μαρία Ξυλούρη

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Ο γέρος κάθεται στην άκρη του στενού κρεβατιού, οι παλάμες απλωμένες στα γόνατά του, το κεφάλι σκυφτό, το βλέμμα στο πάτωμα. Δεν έχει ιδέα ότι μια κάμερα είναι εγκατεστημένη στο ταβάνι ακριβώς από πάνω του. Το κλείστρο κλείνει σιωπηλά μια φορά το δευτερόλεπτο, παράγοντας ογδόντα έξι χιλιάδες τετρακόσιες φωτογραφίες με κάθε περιστροφή της Γης. Ακόμα κι αν ήξερε ότι τον παρακολουθούν, δεν θα είχε σημασία. Αλλού είναι ο νους του, ναυαγισμένος ανάμεσα στα αποκυήματα στο κεφάλι του, καθώς γυρεύει μια απάντηση στο ερώτημα που τον κατατρύχει.

Ποιος είναι; Τι κάνει εδώ πέρα; Πότε ήρθε και πόσο θα μείνει; Με λίγη τύχη, θα μας τα δείξει όλα ο χρόνος. Για την ώρα, το μόνο μας καθήκον είναι να μελετήσουμε τις εικόνες όσο προσεκτικότερα μπορούμε και να αποφύγουμε την εξαγωγή πρώιμων συμπερασμάτων.

Υπάρχουν αρκετά αντικείμενα στο δωμάτιο, καθένα με ένα κομμάτι λευκή ταινία κολλημένο πάνω του, που έχει μία και μόνη λέξη γραμμένη με κεφαλαία γράμματα. Στο κομοδίνο, για παράδειγμα, η λέξη είναι ΚΟΜΟΔΙΝΟ. Στη λάμπα, η λέξη είναι ΛΑΜΠΑ. Ακόμα και στον τοίχο, ο οποίος δεν είναι, για να ακριβολογούμε, αντικείμενο, υπάρχει ένα κομμάτι ταινία που γράφει ΤΟΙΧΟΣ. Ο γέρος σηκώνει τα μάτια μια στιγμή, βλέπει τον τοίχο, βλέπει το κομμάτι της ταινίας πάνω στον τοίχο, και προφέρει τη λέξη τοίχος με μαλακή φωνή. Αυτό που δεν είναι γνωστό για την ώρα είναι αν διαβάζει τη λέξη στο κομμάτι της ταινίας ή αν απλώς αναφέρεται στον ίδιο τον τοίχο. Ενδεχομένως να έχει ξεχάσει να διαβάζει αλλά να εξακολουθεί ν' αναγνωρίζει τα πράγματα γι' αυτό που είναι και να μπορεί να τα κατονομάσει ή, αντίθετα, να έχει χάσει την ικανότητα να αναγνωρίζει τα πράγματα γι' αυτό που είναι, αλλά να εξακολουθεί να ξέρει να διαβάζει.

Φορά μπλε και κίτρινη ριγέ βαμβακερή πιτζάμα, και τα πόδια του είναι μέσα σε ένα ζευγάρι μαύρες δερμάτινες παντόφλες. Δεν του είναι σαφές το πού ακριβώς βρίσκεται. Στο δωμάτιο, ναι, αλλά σε τι κτίριο βρίσκεται το δωμάτιο; Σε σπίτι; Σε νοσοκομείο; Σε φυλακή; Δεν θυμάται πόσο καιρό βρίσκεται εδώ ή τη φύση των συνθηκών που επέφεραν τη μετακίνησή του σε αυτό το μέρος. Ίσως να βρίσκεται εδώ από πάντα· ίσως εδώ να ζει από τη μέρα που γεννήθηκε. Αυτό που γνωρίζει είναι ότι την καρδιά του τη γεμίζει μια ακατασίγαστη αίσθηση ενοχής. Την ίδια ώρα, δεν μπορεί παρά να αισθάνεται θύμα μιας τρομερής αδικίας.

Υπάρχει ένα παράθυρο στο δωμάτιο, το στόρι, όμως, είναι κατεβασμένο, και απ' ό,τι μπορεί να θυμηθεί δεν έχει κοιτάξει ακόμη έξω. Ομοίως και με την πόρτα και το λευκό της πορσελάνινο πόμολο. Είναι κλειδωμένος, ή έχει το ελεύθερο να πηγαινοέρχεται κατά βούληση; Ακόμη δεν έχει ερευνήσει το ζήτημα διότι, όπως ειπώθηκε στην παραπάνω παράγραφο, ο νους του είναι αλλού, έρμαιο του παρελθόντος, καθώς περιπλανιέται ανάμεσα στα φασματικά όντα που γεμίζουν το κεφάλι του, πασχίζοντας να απαντήσει το ερώτημα που τον κατατρύχει.

Οι εικόνες δεν ψεύδονται, ούτε, όμως, λένε τα πάντα. Είναι απλώς μια καταγραφή του χρόνου που περνά, τα εξωτερικά στοιχεία. Η ηλικία του γέρου, για παράδειγμα, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί από τις ελαφρώς θολές ασπρόμαυρες εικόνες. Το μόνο δεδομένο που μπορεί να καταχωριστεί με κάποια βεβαιότητα είναι ότι δεν πρόκειται για νέο άνθρωπο, όμως η λέξη γέρος είναι όρος ευέλικτος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγραφεί ένας άνθρωπος από εξήντα έως εκατό χρονών. Επομένως θα εγκαταλείψουμε το γέρος και εφεξής θα αναφερόμαστε στον άνθρωπο στο δωμάτιο ως κύριο Μπλανκ. Προς το παρόν, μικρό όνομα δεν χρειάζεται.

Ο κύριος Μπλανκ σηκώνεται απ' το κρεβάτι επιτέλους, κάνει μια μικρή παύση για να βρει την ισορροπία του, κι έπειτα σέρνεται προς το γραφείο στην άλλη άκρη του δωματίου. Νιώθει κούραση, σαν να ξύπνησε μόλις από άστατο, λιγοστό νυχτερινό ύπνο, και καθώς οι σόλες από τις παντόφλες του γρατζουνούν το άδειο ξύλινο πάτωμα, του έρχεται στον νου ο ήχος του γυαλόχαρτου. Από πολύ μακριά, πέρα από το δωμάτιο, πέρα από το κτίριο όπου βρίσκεται το δωμάτιο, ακούει την αχνή κραυγή ενός πουλιού ίσως κοράκι, ίσως γλάρος, δεν μπορεί να ξεχωρίσει.

 

«Μάνος Ελευθερίου. Μαλαματένια Λόγια»

Αυτο-βιογραφική αφήγηση/ Ανέκδοτο Φωτογραφικό υλικό Χειρόγραφα/ Ημερολόγια

Του Μ. Ελευθερίου

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Τιμή: 13,30 ευρώ

Πρόκειται για την αυτοβιογραφική αφήγηση του Μάνου Ελευθερίου στους Σπύρο Αραβανή και Ηρακλή Οικονόμου, όπως προέκυψε από την τρίχρονη (2010-2013) συστηματική συνάντησή τους τα κυριακάτικα πρωινά στο σπίτι του, στο Ψυχικό.

Η ιδέα να συγγράψουμε, συνομιλώντας με τον Μάνο Ελευθερίου, τη βιογραφική (μυθ)ιστορία του μας ήρθε όπως έρχονται οι ωραίες ιδέες. Τυχαία, μια αυγουστιάτικη βραδιά στις κοινές μας διακοπές, το 2010. Τον γνωρίζαμε ήδη μερικά χρόνια, έχοντας αναπτύξει μια φιλική σχέση. Τον ξέραμε, όμως, καλά, πολλά χρόνια πριν από αυτή τη γνωριμία, μέσα από το έργο του, που είχε σημαδέψει τη νεότητά μας. Όταν του αποκαλύψαμε, Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, τις προθέσεις μας, δεν απάντησε τίποτα σαφές. Είπε μόνο: «Σας περιμένω την Κυριακή στις 10.30». Έτσι, για τα επόμενα τρία χρόνια συναντιόμασταν τα κυριακάτικα πρωινά, στο σπίτι του στο Νέο Ψυχικό, και εκείνος, καθισμένος στην πολυθρόνα του, ορμώμενος από τις ερωτήσεις μας, άφηνε αβίαστη τη μνήμη του να κυλάει σε τόπους όπου τον πήγαινε η ανάμνηση και το συναίσθημα.

Θυμάμαι ότι έφευγα από το σχολείο και πήγαινα σπίτι μου για να γράψω το ίδιο ποίημα εκατό φορές. Είχα ανακαλύψει πώς να γράφω το ίδιο πράγμα με διαφορετικούς τρόπους, κάτι που μου έμεινε σε όλη μου τη ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
10 Αυγουστου 2022
10 Αυγουστου 2022
10 Αυγουστου 2022
10 Αυγουστου 2022
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Ταξιαρχών 34-36 Κορυδαλλός
  2104959944 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440

  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594
 • Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini

  ψαράδικο

  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε