ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Πεμπτη 11 Αυγουστου 2022
ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 18 Μαίου 2021

Βιβλιοφάγος

18 Μαιου 2021
«Πορτοκαλί φλόγες»

«Πορτοκαλί φλόγες»

Της Γρίβελλη Νάγια

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 16,50 ευρώ

Η Ηλιάνα έχασε πρόσφατα τον πατέρα της. Τώρα πορεί να προχωρήσει. Ποια ήταν η Ανθή, η ητέρα που έφυγε, και για ποιο λόγο το έκανε;

Η Ηλιάνα ξεκινά ένα ταξίδι στο παρελθόν, ε σκοπό να βρει αυτή που την εγκατέλειψε ωρό και έτσι να πορέσει να δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεται στον εαυτό της. Τα ίχνη την οδηγούν σε ένα χωριό της Αρκαδίας, πνιγένο στους απελώνες. Επειδή η ζωή έχει πολλές πλευρές, η Ηλιάνα θα επλακεί σε ένα απρόσενο γαϊτανάκι υστικών και έρωτα, καθώς ψάχνει να ανακαλύψει ποια είναι στ' αλήθεια η Ανθή. Σκάβει όλο και βαθύτερα στο παρελθόν των ανθρώπων γύρω της, ώσπου οι πληγές τους ανοίγουν πάλι και ρέουν αία σαν κρασί. Πώς θα γυρίσει, όως, στο έλλον, όταν όλα την κρατούν στο παρελθόν;

Ένα πρωτότυπο υθιστόρηα, ε έντονο ροαντισό, δολοπλοκίες και υστήριο.

«Σηκώθηκε απρόθυα και πήγε στο σαλόνι για να της δώσει το σεντόνι, έτοιος να αντιετωπίσει πάλι εκείνη τη ζεστή ατιά, που έοιαζε να τον διαπερνά, όως η Ηλιάνα είχε αποκοιηθεί και τα άτια της τώρα ήταν κλειστά και ακίνδυνα. Άφησε το βλέα του να παρατηρήσει και να αποτυπώσει κάθε ικρή λεπτοέρειά της. Κάθε ατέλειά της την έκανε να οιάζει ακόα πιο όορφη και αυτό ήταν κάτι που δεν είχε παρατηρήσει σε άλλη γυναίκα πριν από κείνη. Κούνησε το κεφάλι του για να διαλύσει το σύννεφο των σκέψεών του. Αυτή τη γυναίκα δεν έπρεπε να τη βάλει στη ζωή του ε αυτόν τον τρόπο».

 

«Ζήσε όπως ο μικρός πρίγκιπας» 

Του Γκαρνιέ Στεφάν

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 15,00 ευρώ

Ελεύθερο, ονειρεμένο, ποιητικό, εκπληκτικό, γοητευτικό, ειλικρινές, γλυκό.

«Όλοι οι ενήλικες ήταν στην αρχή παιδιά. Όως λίγοι το θυούνται ανάεσά τους». Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί

Πώς πορεί ο Μικρός Πρίγκιπας να σε βοηθήσει στην περίπλοκη ζωή σου; Ο Μικρός Πρίγκιπας ανοίγει το ηερολόγιο του ταξιδιού του για να σε βοηθήσει να ξαναβρείς το βλέα του παιδιού που ήσουν και έτσι να κατανοήσεις αυτόν τον δύσκολο κόσο.

Απελευθερώσου από την κρίση των άλλων και αφιέρωσε περισσότερο χρόνο για να ζήσεις: αυτές είναι οι συβουλές του Μικρού Πρίγκιπα που θα σε οδηγήσουν σε ια πιο γαλήνια ζωή.

Ζήσε όπως ο Μικρός Πρίγκιπας σηαίνει, πρώτα απ' όλα, άλλαξε τον τρόπο ε τον οποίο βλέπεις τον κόσο, τους ανθρώπους, τα πράγατα που ας περιβάλλουν.

Ζήσε όπως ο Μικρός Πρίγκιπας σηαίνει δέξου ότι όλα όσα άθαε εγαλώνοντας είναι, στην καλύτερη περίπτωση, η ισή αλήθεια, αφού δε γίνεται να είναι ολότελα λάθος.

Είαστε ικανοί να ξαναβρούε το παιδί που κοιάται ακόα έσα στον καθένα ας;

Ακόα και σήερα ο Μικρός Πρίγκιπας παραένει για τον καθένα ας το χνάρι του παιδιού που υπήρξαε. Η βαθιά ας αλήθεια, πριν σωρευτούν πάνω ας τα χρόνια. Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι η φιλοσοφική λίθος που έχει την ικανότητα να ιλήσει στο παιδί που υπήρξαε χθες. Η φιλοσοφική λίθος που έχει την ικανότητα, αν το θελήσουε, να εταορφώσει τον τρόπο ε τον οποίο βλέπουε τον κόσο, τη ζωή. Μια αγική λίθος που επιδρά στο υαλό ας, προκειένου να εταορφώσει τους γκρίζους τοίχους που περικλείουν τον δρόο της ενήλικης ζωής σε δαντέλα κεντηένη ε χρυσοκλωστή, ώστε να πορέσει να τους διαπεράσει και πάλι το φως.

 

«Ακάκιε»

Του Κώστα Κρομμύδα

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τιμή: 16,60 ευρώ

Με μια χρυσή λίρα στην τσέπη και μια σοφή συμβουλή ξεκίνησε ο νεαρός Λευτέρης από το χωριό του στην Ήπειρο για την Αθήνα. Ονειρεύτηκε να χτίσει και να δημιουργήσει, να χορτάσει την πείνα του σώματος και της ψυχής των ανθρώπων.

Στην περιπέτεια της ζωής του μια γυναίκα μπαίνει στην καρδιά του, μέχρι που ο πόλεμος, αδυσώπητος κι απάνθρωπος, τους δοκιμάζει. Όμως τα γραμμένα της ζωής δύσκολα τα ξεγελάς. Όταν η Ελλάδα ξυπνά από τον λήθαργο του πολέμου, αρπάζει κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά του. Αγωνίζεται να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, χωρίς να αφήνει τίποτα να μπει εμπόδιο στον δρόμο του.

Η εργατικότητά του γίνεται πάθος και το πάθος του όραμα.

Χρόνια μετά, όταν ο Ακάκιος βρίσκεται σε κάθε ελληνικό σπίτι, κοιτάζει με δέος το παρελθόν και όσα κατάφερε να δημιουργήσει. Χωρίς να ξεχνά από πού ξεκίνησε, χωρίς να ξεχνά τον τόπο που τον γέννησε. Γιατί ξέρει ότι οι ρίζες είναι που κάνουν τα πιο δυνατά δέντρα.

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, θα κρατήσετε στη μνήμη σας χρυσούς σιτοβολώνες του Θεσσαλικού κάμπου, μυρωδιές από παλιά εδωδιμοπωλεία και ήχους από ηπειρώτικα μοιρολόγια.

Μια ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα που έρχεται να συγκινήσει και να θυμίσει στον καθένα από εμάς πως η ουσία στη ζωή είναι να παραμένεις Άνθρωπος.

Η εταιρεία παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών «Αργοναύτες» απέκτησε τα δικαιώματα του βιβλίου με σκοπό τη μεταφορά του στον κινηματογράφο. Είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα που ιδρύθηκε το 2003 από τον παραγωγό Πάνο Παπαχατζή. Η εταιρεία από την ίδρυσή της έως σήμερα έχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες εταιρείες διανομής στην Ελλάδα (Προοπτική, Audiovisual, Feelgood). Στόχος της ομάδας των Αργοναυτών είναι να παράγει ταινίες που αγαπά και έχει στη φιλμογραφία της 16 μεγάλου μήκους ταινίες και διεθνείς συμπαραγωγές. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του project έχει αναλάβει ο Σταύρος Στάγκος.

 

«Ο όρκος του Ζυγού»

Της Mia Sheridan

Εκδόσεις «Elxis»

Μετάφραση: Νοέλα Ελιάσα

Τιμή: 14,35 ευρώ

Η Κίρα Νταλέρ βρίσκεται σε απόγνωση...

Με λίγα χρήματα και ακόμα λιγότερες επιλογές, η έξυπνη και δραστήρια νεαρή κοπέλα πρέπει να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό της. Γνωστή για τη γενναιοδωρία της και την παρορμητική φύση της, επινοεί ένα σχέδιο επιβίωσης. Ίσως το πιο εξωφρενικό από όλα.

Ο Γκρέισον Χόθορν έχει αρχίσει να χάνει τις ελπίδες του...

Ορισμένα εμπόδια στη ζωή είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Και η προδοσία είναι ένα από αυτά. Με περιορισμένους πόρους, ο Γκρέισον προσπαθεί να αναστήσει τον αποτυχημένο οικογενειακό αμπελώνα. Άλλωστε, το έχει ορκιστεί στον εαυτό του.

Μέχρι που μια νεαρή γυναίκα μπαίνει στο γραφείο του με μια παράξενη, απροσδόκητη πρόταση. Είναι αδύνατον να της αρνηθεί.

Ό,τι ξεκινάει ως μια επιχειρηματική συμφωνία εξελίσσεται σε κάτι μεγαλύτερο ανάμεσα στην προκλητική και ανεξάρτητη Κίρα και στον άπληστο Γκρέισον, που θέλει περισσότερα για τον εαυτό του.

Και καθώς τα θέλω τους συγκρούονται και η έλξη ανάμεσά τους είναι αναπόφευκτη, θα συνειδητοποιήσουν ότι το παρελθόν τούς καταδιώκει. Και σίγουρα το ψέμα και η απάτη δεν οδηγούν σε ένα ευτυχισμένο τέλος.

 

«Χ τρόποι να πεθάνεις»

Του Stefan Ahnhem

Μετάφραση: Νοέλα Ελιάσα

Τιμή: 17,70 ευρώ

ΑΡΧΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ. Μέσα στο σούρουπο ένα φουσκωτό σκάφος φεύγει από την προβλήτα της μαρίνας του ποταμού Ρα. Μοναδικός επιβάτης, ένας άντρας ζωσμένος με ένα σπαθί. Η αποστολή του έχει υπαγορευθεί από τα ζάρια: Κάποιος πρέπει να πεθάνει.

ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΝ...

Η υπόθεση που έχει στα χέρια του ο Ρισκ μόνο απλή δεν είναι. Ένας δολοφόνος που «χτυπάει» από το πουθενά. Χωρίς προφανές κίνητρο. Χωρίς συγκεκριμένη μέθοδο. Τα θύματα βασανίζονται, στραγγαλίζονται, καίγονται, διαμελίζονται. Κάθε ανατριχιαστικός φόνος εκτελείται με βάναυση ακρίβεια, σαν να ακολουθεί τους κανόνες ενός καταχθόνιου παιχνιδιού.

Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΑΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ.

ας αρχίσει το ανθρωποκυνηγητό.

 

«Κατηγορούμενη»

Της Nicci French

Μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τιμή: 16,60 ευρώ

Είναι αθώα ή μήπως όχι;

Όλα είναι υπό αμφισβήτηση...

Πρέπει να βρει την αλήθεια μόνη της...

Η Τάμπιθα δεν είναι δολοφόνος.

Ένα πτώμα ανακαλύπτεται στο Όουκχαμ της Αγγλίας και η Τάμπιθα διαπιστώνει με τρόμο ότι θεωρείται ένοχη. Πρέπει να έχει γίνει λάθος. Μόλις πρόσφατα επέστρεψε στο μέρος όπου μεγάλωσε και δεν έχει προλάβει ακόμα να γνωριστεί ξανά με τους γείτονές της. Πώς είναι δυνατόν να είναι ύποπτη για φόνο;

Το ξέρει πως δεν είναι.

Καθώς η Τάμπιθα μπλέκει στα γρανάζια του συστήματος, ολόκληρη η ζωή της μπαίνει κάτω από το μικροσκόπιο το ιστορικό κατάθλιψης και η φαρμακευτική της αγωγή, η απόφασή της να γυρίσει στο χωριό που υποτίθεται πως μισούσε και η σχέση της με το θύμα, τον πρώην καθηγητή της, στο παρελθόν. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι η ανάμνηση εκείνης της ημέρας είναι εντελώς θολή.

Πιστεύει πως δεν είναι.

Από την απομόνωση της φυλακής, η Τάμπιθα αναλύει κάθε στοιχείο, κάθε μαρτυρία που μπορεί να φτάσει στα χέρια της, προσπαθώντας να τα αντιστοιχίσει με τις δικές της εκδοχές των γεγονότων. Καθώς όμως σκοτεινές, από καιρό θαμμένες, αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία έρχονται στο φως, αρχίζει να αμφισβητεί τον ίδιο της τον εαυτό. Όλοι είναι πεπεισμένοι πως είναι δολοφόνος. Θα πρέπει να τους διαψεύσει.

 

«Πρόσωπο με πρόσωπο»

Του Baptist Cornabas

Μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο

Τιμή: 14,35 ευρώ

Ο κόσμος είναι γεμάτος καταπληκτικούς ανθρώπους, οι οποίοι σε καθημερινή βάση πραγματοποιούν επιτεύγματα, παλεύουν για τις ιδέες τους και ανακαλύπτουν καινούρια πράγματα.

Σ' αυτό το βιβλίο θα φωτίσουμε είκοσι πρόσωπα που χαρακτήρισαν την εποχή τους.

Γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα κοινό στοιχείο ανάμεσα στη Μητέρα Τερέζα και την Αντζελίνα Τζολί; Μπορείτε άραγε, να βρείτε τι συνδέει τον Λεονάρντο ντα Βίντσι με τον Στιβ Τζομπς ή τον Χριστόφορο Κολόμβο με τον Νιλ Άρμστρονγκ;

Αυτά τα πρόσωπα δεν έζησαν την ίδια εποχή και δεν συναντήθηκαν ποτέ· κι όμως έχουν κάτι που τα ενώνει.

 

«Το σκάνδαλο του αιώνα»

Του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Μετάφραση: Παλαιολόγου Μαρία

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 19,90 ευρώ

Σε αυτή την έκδοση συγκεντρώνονται πενήντα δημοσιογραφικά κείμενα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες αντιπροσωπευτικά της πολυετούς καριέρας του στον Τύπο όταν εργαζόταν ως μαχόμενος δημοσιογράφος κυνηγώντας... σκάνδαλα, ενώ παράλληλα έγραφε τα μυθιστορήματα που του χάρισαν το Βραβείο Νόμπελ το 1982. Από τα πρώτα του κείμενα, σε εφημερίδες της Κολομβίας, έως τα εκτενέστερα, πιο μυθιστορηματικά, ρεπορτάζ του από το Παρίσι και τη Ρώμη, και τη στήλη που διατηρούσε στην ισπανική El Pas, αποκαλύπτεται ένας σπουδαίος συγγραφέας, ένας φανατικός της δημοσιογραφίας, με το ύφος, το πνεύμα, το βάθος και το πάθος που αγαπήσαμε στη λογοτεχνία του.

 

«Οι γυναίκες της ψυχής μου»

Της Ιζαμπέλ Αλιέντε

Μετάφραση: Αγγελική Βασιλάκου

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 13,30 ευρώ

«Δεν υπερβάλλω όταν λέω πως υπήρξα φεμινίστρια από το νηπιαγωγείο».

Η μεγάλη Χιλιανή συγγραφέας μάς προσκαλεί να τη συνοδεύσουμε σε ένα προσωπικό και συναισθηματικό ταξίδι στο οποίο εξετάζει τόσο τη γυναικεία συνθήκη, όπως τη βίωσε στη διάρκεια της ζωής της, όσο και τη σχέση της με το φεμινιστικό κίνημα, από τη νηπιακή της ηλικία έως σήμερα. Θυμάται πρόσωπα του περιβάλλοντός της που την καθόρισαν, όπως η μητέρα της, η Παντσίτα, η οποία μεγάλωσε μόνη της την ίδια και τα αδέλφια της αφού τους εγκατέλειψε ο πατέρας της, η αδικοχαμένη κόρη της, η Πάουλα, ή η ατζέντισσά της Κάρμεν Μπάλσελς, που υπήρξε φίλη και μέντοράς της. Αναφέρεται τόσο σε εμβληματικές συγγραφείς, όπως η Βιρτζίνια Γουλφ και η Μάργκαρετ Άτγουντ, όσο και σε νεότερες καλλιτέχνιδες που αφυπνίζουν συνειδήσεις, καθώς και σε γυναίκες θύματα βίας οι οποίες, με αξιοπρέπεια και θάρρος, ξαναστέκονται στα πόδια τους και προχωρούν. Αυτές είναι οι γυναίκες της ψυχής της. Χαιρετίζοντας το κίνημα #MeToo και τις πρόσφατες εξεγέρσεις στη Χιλή, η Αλιέντε καταλήγει:

«Δεν είμαι έτοιμη να παραδώσω ακόμη τη δάδα μου και ελπίζω να μην είμαι ποτέ. Θέλω ν' ανάψω τους δαυλούς των εγγονών μου με τον δικό μου. Θα πρέπει να ζήσουν για εμάς, όπως εμείς ζούμε για τις μητέρες μας, και να συνεχίσουν το έργο που δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε».

-------- - -- - - -- --- - - - - --

 

Μανταμαδιώτικες παροιμίες και παροιμιώδεις φράσεις

Των Παναγιώτη Σταύρου Παρασκευαΐδη & Παύλου Στέφ. Παρασκευαΐδη

Για την έκδοση του βιβλίου «Μανταμαδιώτικες παροιμίες και παροιμιώδεις φράσεις συνεργάστηκαν δυο Παρασκευαΐδηδες, ο Παναγιώτης και ο Παύλος. Με σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή και οι δύο και συγγραφείς αρκετών βιβλίων, ο καθένας χωριστά, αλλά και αρθρογράφοι σε εφημερίδες και περιοδικά. Αυτό που τους ένωσε συγγραφικά. Για αυτό το πόνημα, είναι η κοινή μανταμαδιώτικη καταγωγή τους.

Η κάθε κωμόπολη και το κάθε χωριό έχει τη δική του ιστορία, έθιμα, παροιμίες, νιώσματα, φράσεις, και άλλα της προφορικής παράδοσης και ιστορίας. Δυστυχώς, αρκετές φορές όλα τα παραπάνω μένουν στον προφορικό λόγο. Αν κάποιοι δεν τα καταγράψουν και δεν τα τυπώσουν σε βιβλίο ή τουλάχιστον σε κάποιο περιοδικό ή εφημερίδα με το πέρασμα του χρόνου χάνονται.

Στο βιβλίο διακρίνουμε τρία μέρη. Το πρώτο και μεγαλύτερο είναι αυτό του τίτλου του βιβλίου. Ακολουθεί το μέρος με «Πνευματώδη και φαιδρά» και τελευταίο, ως Παράρτημα, το «Ευτράπελες και σοβαρές ιστορίες». Οι συγγραφείς κάνουν τη διευκρίνιση ότι κάποιες από τις «αστείες ιστορίες και ανέκδοτα κυκλοφορούν σε όλη την Ελλάδα». Η εργασία αυτή, που είναι μελέτη, δεν έγινε με συρραφή και απλή συγκέντρωση του υλικού. Αποδελτιώθηκαν πολλά περιοδικά και βιβλία, και μεγάλο μέρος είναι από πρωτογενή καταγραφή από τους ίδιους τους κατοίκους του χωριού, από την προφορική παράδοση.

Η παρουσίαση γίνεται αλφαβητικά, καταγράφονται οι παραλλαγές, και ακολουθεί η ερμηνεία των φράσεων. Πολύ κατατοπιστική είναι η εισαγωγή, αν και είναι μόλις έξι σελίδων. Όσο παλαιότερη είναι η καταγραφή τόσο πιστότερη είναι ως προς την λεσβιακή ντοπιολαλιά. Αλλά και αυτές που είναι πανελλήνιες έχουν καταγραφεί στο μανταμαδιώτικο γλωσσικό ιδίωμα, που ευτυχώς ακόμα λέγονται από τους παλιότερους κατοίκους του χωριού. Οι συγγραφείς εξηγούν τη χρήση και την επιλογή του αρσενικού άρθρου στο μανταμαδιώτικο γλωσσικό ιδίωμα. Ένα θέμα για το οποίο υπάρχουν, από παλιά, τρεις απόψεις: το «η», το «υ» και το «ι». οι Παρασκευΐδηδες, Παναγιώτης και Παύλος, στη μελέτη τους χρησιμοποιούν το «η» η «γι» ή «ου» για τα αρσενικά και το «η» η «γη» για τα θηλυκά.

Το βιβλίο εμπλουτίζεται με πολλές φωτογραφίες, κάποιες οικογενειακές, απ' τις αρχές του περασμένου αιώνα, τοποθεσιών, εθίμων, χώρων κ.ά.

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου αυτού, καλό είναι να υπάρξει, όπου δεν έχει πραγματοποιηθεί, αντίστοιχη καταγραφή και σε άλλα χωριά. Γιατί όπως γράφουν οι συγγραφείς έτσι «διασώζεται αποθησαυρισμένη η θυμοσοφία, η ψυχολογία και η ψυχοσύνθεση των κατοίκων του χωριού μας». Με την καταγραφή έχουμε την αποτύπωση στο χαρτί της άυλης πνευματικής κληρονομιάς, τη διάσωσή της και κατόπιν τη μελέτη από τους άλλους.          

                                                       Αριστείδης Καλάργαλης

 

Πολιτική ιστορία της Καλλονής

ΤΟΜΟΙ Α-Β-Γ

Του Στρατή Μισγίρη

Με αυτό τον τίτλο ο φίλος Στρατής Μισγίρης, προσφέρει ακόμα ένα πνευματικό λιθάρι στην αγάπη μας, κοντά στα άλλα βέβαια, που στα τελευταία πενήντα χρόνια μας έχει προσφέρει.

Η συγγραφή και η παρουσίαση της πολιτικής ιστορίας της κυρίαρχης κεντρικής Λεσβιακής πόλης, της Καλλονής, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Είναι κατόρθωμα, είναι κυριολεκτικά άθλος!..

Διότι έπρεπε να ανασκαλέψει ο συγγραφέας υλικό παρατεταμένο και σε άγνωστες συνθήκες διατήρησης, αλλά και έπρεπε να εξασφαλίσει και τις πολλές κατάλληλες και σχετικές με το κείμενο φωτογραφίες των συντελεστών, των δημιουργών, των πρωταγωνιστών της μακρόχρονης ιστορικής αυτής περιόδου.

Δεν αμφιβάλλω ότι το πολύτιμο τούτο σύγγραμμα του Στρατή Μισγίρη θα τύχει της απόλυτης εκτίμησης και ομόθυμης αποδοχής, όχι μόνο των απογόνων όλων αυτών των προσωπικοτήτων που καταγράφονται και ιστορούνται, αλλά και των συμπολιτών και των μελλοντικών ερευνητών της Παλλεσβιακής ιστορίας μας.

Σ' ευχαριστώ φίλε Στρατή και σε συγχαίρω για το όλο συγγραφικό σου έργο.

Δημήτριος Χρ. Δελήβεης

Ραδιοηλεκτρολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
10 Αυγουστου 2022
10 Αυγουστου 2022
10 Αυγουστου 2022
10 Αυγουστου 2022
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Ταξιαρχών 34-36 Κορυδαλλός
  2104959944 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440

  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594
 • Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini

  ψαράδικο

  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε