ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Δευτερα 29 Απριλιου 2024
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Μήνυμα ζωής και ελπίδας

Ημερομηνία11 Δεκεμβριου 2010
Θεματολογία Αλλα
Από το Συμβουλευτικό Σταθμό ΚΕΘΕΑ στη Λέσβο
Από το Συμβουλευτικό Σταθμό ΚΕΘΕΑ στη Λέσβο
- Στόχος το επόμενο διάστημα είναι να δημιουργηθεί μια θεραπευτική κοινότητα στη Μυτιλήνη
- Μαρτυρίες γονέων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με το πρόβλημα, σήμερα είναι υπερήφανοι και δεν ντρέπονται να μιλήσουν

Φιλόξενη αγκαλιά και πολύτιμη βοήθεια στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών και τις οικογένειές τους, προσφέρει τα τελευταία δύο χρόνια ο Συμβουλευτικός Σταθμός Λέσβου του ΚΕ.ΘΕ.Α. Ξεκίνησε τη λειτουργία του με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, το Νοέμβριο του 2008. Στεγάζεται στην οδό Σαπφούς 2 και Ερμού και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
Πολλοί, πιθανόν ν αναρωτιούνται για το τι είναι το ΚΕ.ΘΕ.Α. και τι μπορεί να προσφέρει στους χρήστες ναρκωτικών και τις οικογένειές τους. Το ΚΕΘΕΑ ουσιαστικά, είναι ένα μη κερδοσκοπικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό την Εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Αποτελεί ένα πανελλαδικό δίκτυο δωρεάν υπηρεσιών, με ελληνική και διεθνή αναγνώριση και βασικό στόχο τη θεραπεία, την επαγγελματική κατάρτιση, την κοινωνική ένταξη των εξαρτημένων ατόμων, καθώς και τη συμβουλευτική και θεραπευτική στήριξη των οικογενειών τους και συγγενών, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης ουσιών. Διαθέτει περισσότερες από 90 μονάδες σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί έναν από τους βασικούς φορείς εφαρμογής του εθνικού σχεδιασμού, για την αντιμετώπιση της εξάρτησης.

ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Σταθμού στη Λέσβο, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και προσέγγιση από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι ίδιοι ή άτομα της οικογένειάς τους.

ΤΟ ΠΕΠΛΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ
Σε μια κλειστή κοινωνία όπως είναι αυτή του νησιού μας, αν και το πρόβλημα έχει χτυπήσει την πόρτα πολλών οικογενειών, δυστυχώς η αντιμετώπισή του βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι οικογένειες φοβούνται να ομολογήσουν, να παραδεχθούν και να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους ζητώντας βοήθεια. Ο φόβος, τα ταμπού, η ντροπή και η απόγνωση είναι τα συναισθήματα που κατακλύζουν τα άτομα των οικογενειών αυτών, με αποτέλεσμα να βυθίζονται ακόμη περισσότερο στο πρόβλημα, υψώνοντας τείχη απέναντι στην κοινωνία.
Όταν έγιναν τα πρώτα βήματα από τους υπευθύνους του ΚΕΘΕΑ στη Μυτιλήνη, δειλά - δειλά ξεκίνησε η προσέλευση των ενδιαφερομένων. Στην αρχή για ενημέρωση, μετά για ψυχολογική υποστήριξη και στη συνέχεια για την ένταξή τους σε θεραπευτικές κοινότητες της Αθήνας.

ΤΑ 3 ΒΗΜΑΤΑ
Η υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης Αθηνά Παραστατίδου, αναφέρθηκε στην εμπειρία της από τη λειτουργία του Σταθμού και την επαφή που υπάρχει καθημερινά με τους ανθρώπους αυτούς.
«Είναι τρία απλά βήματα, τα οποία ο καθένας που αντιμετωπίζει πρόβλημα μπορεί να κάνει: Το πρώτο βήμα είναι μια απλή τηλεφωνική κλήση, ακόμη και ανώνυμη. Το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ είναι πάντα πρόθυμο να δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, με σεβασμό και αυστηρή τήρηση του απορρήτου.
Το δεύτερο βήμα μετά την πρώτη τηλεφωνική επαφή, είναι η προσωπική επαφή. Οι ενδιαφερόμενοι έρχονται στο χώρο μας, μιλούν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή κάποιο δικό τους πρόσωπο. Κοντά μας μπορούν να πάρουν την κατάλληλη βοήθεια για τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της εξάρτησης.
Το τρίτο βήμα ίσως και το σημαντικότερο, είναι η γνωριμία και η ουσιαστική επαφή με το Συμβουλευτικό Σταθμό ΚΕΘΕΑ και τις υπηρεσίες που παρέχει».
Στους χρήστες ουσιών παρέχονται υπηρεσίες κλινικής αξιολόγησης, συμβουλευτικής υποστήριξης, ενημέρωσης και κινητοποίησης για παραπομπή σε Θεραπευτικές Κοινότητες διαμονής ή ημερήσιας διαμονής, οι οποίες πλαισιώνονται από εκπαιδευτικές-ψυχαγωγικές δραστηριότητες και φροντίδα της υγείας.
Παράλληλα, απευθύνεται στο οικογενειακό και συγγενικό περιβάλλον όσων κάνουν χρήση ή κατάχρηση ουσιών, παρέχοντας τις υπηρεσίες του ανεξάρτητα από το αν οι ίδιοι οι χρήστες ουσιών είναι ενταγμένοι σε θεραπεία.

ΣΤΟΧΟΣ
Στόχος του Συμβουλευτικού Σταθμού είναι η ευαισθητοποίηση του οικογενειακού και προσωπικού περιβάλλοντος, η επαρκής ενημέρωσή του γύρω από το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης και η εκπαίδευσή του σε πρακτικές κινητοποίησης των χρηστών, ώστε να ενταχθούν σε θεραπεία καθώς και σε τρόπους υποστήριξης αυτών κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής τους πορείας.
Επίσης, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Λέσβου στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας γύρω από το θέμα της απεξάρτησης, καθώς και στην ανάπτυξη μίας σχέσης συνεργασίας με τοπικούς φορείς και κοινωνικές υπηρεσίες, ευελπιστώντας ότι αυτό θα συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης στο πλαίσιο της λεσβιακής κοινωνίας.

ΔΡΑΣΕΙΣ
Στις δράσεις του Συμβουλευτικού Σταθμού εντάσσονται και ενημερώσεις έπειτα από αίτημα του εκάστοτε φορέα, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη χρήση ουσιών και την απεξάρτηση.
Σήμερα δραστηριοποιούνται 70 θεραπευτικές κοινότητες σε όλη την Ελλάδα. Η Μυτιλήνη είναι το δεύτερο νησί μετά την Κρήτη, που αποκτά Κέντρο Συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ. Στόχος, το επόμενο διάστημα είναι να δημιουργηθεί μια θεραπευτική κοινότητα στη Μυτιλήνη και έτσι τα παιδιά που έχουν πρόβλημα δε θα είναι υποχρεωμένα να μετακινούνται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερη δημοσίευσή του ο Χ. Γραμμός. Ήδη με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Νομαρχίας, έχει παραχωρηθεί ένα κτήριο για τη στέγαση και τη δημιουργία μιας θεραπευτικής κοινότητας στη Μυτιλήνη.

ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Τα Ερευνητικά Στοιχεία έχουν δείξει ότι το μοντέλο των θεραπευτικών κοινοτήτων, είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μοντέλα για την επίτευξη τόσο της αποχής από τις παράνομες ουσίες, όσο και της κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ, το 67,7% αυτών που παρέμειναν ένα χρόνο στη Θεραπευτική Κοινότητα, πέντε χρόνια μετά, απείχε από τη χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας, το 72,% δεν είχε καμία νομική εμπλοκή (συλλήψεις, καταδίκες, φυλακίσεις κ.ά.) και το 83,7% είχε επαγγελματική απασχόληση. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τα στοιχεία της έρευνας, άτομα που δεν ολοκλήρωσαν τον απαιτούμενο χρόνο θεραπείας και παρέμειναν στην κοινότητα τουλάχιστον 90 ημέρες, η θεραπευτική εμπειρία δείχνει να έχει σημαντικές και θετικές αλλαγές σε τομείς, όπως τη βελτίωση της υγείας των ατόμων, την πρόληψη της διάδοσης ασθενειών όπως το AIDS και η Ηπατίτιδα, τη μείωση της παραβατικότητας, τη βελτίωση των κοινωνικών και προσωπικών σχέσεων κ.ά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα άτομα που έχουν διακόψει πρόωρα τη θεραπεία τους, επιστρέφουν μέσα στην πενταετία που μεσολαβεί στο ίδιο ή σε άλλο πρόγραμμα.


ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

«Το πιο σημαντικό βήμα, είναι να παραδεχθείς το πρόβλημα, να μην ντρέπεσαι και να ζητήσεις βοήθεια όσο το δυνατόν συντομότερα»



«Δείχνει ενθουσιασμένος αφήνοντας πίσω του τη σκοτεινή ζωή των ναρκωτικών»




-- ------ ---------------- ----------- --------- ---------- ----- -- - -
Ο «Δ» μίλησε με τις μητέρες δύο νεαρών παιδιών, που πέρασαν από το στάδιο της χρήσης ναρκωτικών και κατάφεραν να βγουν νικητές χάρη στη βοήθεια του ΚΕΘΕΑ.

ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Η Άννα είναι μητέρα 5 παιδιών και ζει με την οικογένειά της στη Μυτιλήνη. Όπως ομολογεί, πριν από 6 χρόνια, ο γιος της ζήτησε τη βοήθεια των γονιών του για να ξεφύγει από τα ναρκωτικά.
«Το παιδί ζούσε στην Αθήνα όταν επικοινώνησε μαζί μας και ζήτησε βοήθεια. Εμείς μέχρι τότε, δεν γνωρίζαμε ότι είναι χρήστης ναρκωτικών. Ήρθε στη Μυτιλήνη και από εκείνη την ημέρα ξεκίνησε ένας μεγάλος αγώνας για την απεξάρτησή του. Στην αρχή προσπάθησε μόνος του ν απεξαρτηθεί, με τη βοήθεια ψυχιάτρων, ψυχολόγων και τη δική μας βοήθεια. Κατάφερε να μείνει στεγνός για 8 μήνες, όμως μετά ξανακύλησε. Το επόμενο βήμα, ήταν ν απευθυνθούμε πλέον σε ειδικούς. Τότε δεν είχε δημιουργηθεί ακόμη το ΚΕΘΕΑ της Μυτιλήνης και έτσι φύγαμε στην Αθήνα. Εκεί απευθυνθήκαμε σε θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ, όπου το παιδί ξεκίνησε την προετοιμασία για να ενταχθεί σε κοινότητα. Αρχικά, ήρθαμε σε επαφή εμείς ως γονείς και στη συνέχεια πήγε και το παιδί. Μετά από την προετοιμασία, η οποία πέρασε από διάφορα στάδια, ήρθε η ένταξη στην κλειστή κοινότητα για ένα χρόνο.
Όταν ολοκλήρωσε το πρόγραμμα, μπήκε στο στάδιο της επανένταξης που διαρκεί περίπου τρεις μήνες. Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά. Σήμερα ο γιος μου είναι 30 ετών, εργάζεται και ζει μόνιμα στην Αθήνα με τη σύζυγό του. Θέλω να πιστεύω ότι το κεφάλαιο ναρκωτικά έχει κλείσει οριστικά.
Στο ΚΕΘΕΑ γίνεται πολύ σημαντική δουλειά. Ακόμη και στο στάδιο της προετοιμασίας και της συμβουλευτικής, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν και να γνωρίσουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής, την οποία μέχρι τότε υπερκάλυπτε ο σκοτεινός κόσμος της εξάρτησης. Ακόμη και αν αποτύχουν την πρώτη ή τη δεύτερη φορά, αυτό που έχει σημασία, είναι να συνεχίσουν να προσπαθούν.
Οι γονείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καλό θα ήταν να έρθουν άμεσα σε επαφή με το Συμβουλευτικό Σταθμό του ΚΕΘΕΑ. Αν πάλι διστάζουν να το κάνουν, ας έρθουν σε επαφή με γονείς που αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις. Το πιο σημαντικό βήμα, είναι να παραδεχθείς το πρόβλημα, να μην ντρέπεσαι και να ζητήσεις βοήθεια όσο το δυνατόν συντομότερα».

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΧΡΟΝΟΣ
Ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπισε και ο γιος της Μαρίας.
«Νομίζω ότι οι γονείς αργούν πολύ να συνειδητοποιήσουν, τι πραγματικά συμβαίνει με το παιδί τους. Όχι γιατί δεν βλέπουν, αλλά γιατί αρνούνται να το παραδεχθούν. Όταν πλέον αντιληφθούν ότι το παιδί τους είναι χρήστης ναρκωτικών, έχουν ήδη περάσει 4 χρόνια. Το 2003 μάθαμε ότι ο γιος μου είναι χρήστης ναρκωτικών. Πάντα ήταν ένα ανήσυχο παιδί, με ιδιαίτερες ευαισθησίες και πολύ φιλότιμο. Η χρήση πρέπει να ξεκίνησε στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Ίσως φταίνε οι παρέες, ίσως και εμείς ως γονείς, δεν ήμασταν αρκετά προσεκτικοί. Τότε δεν υπήρχε ακόμη το ΚΕΘΕΑ της Μυτιλήνης, έτσι πήγαμε στην Αθήνα. Μετακομίσαμε εκεί, νοικιάσαμε σπίτι, αφήνοντας πίσω τις εργασίες μας και όλες τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις. Ξεκίνησε με το πρόγραμμα «Νόστος» και συνέχισε με το πρόγραμμα «Παρέμβαση» και «Έξοδος». Όλα αυτά είναι μονάδες του ΚΕΘΕΑ. Σήμερα το παιδί είναι 29 χρονών, βρίσκεται σε στάδιο επανένταξης και μάλιστα έχει περάσει στο Πανεπιστήμιο σε σχολή της επιλογής του. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη, γιατί βλέπω ότι έχει αφήσει πίσω του τη σκοτεινή ζωή των ναρκωτικών και δείχνει ενθουσιασμένος με το μέλλον που ανοίγεται μπροστά του. Νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση, εμείς οι γονείς είμαστε αυτοί που πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα για τη σωτηρία των παιδιών μας. Όταν αντιληφθούμε ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ο Συμβουλευτικός Σταθμός του ΚΕΘΕΑ της Μυτιλήνης μπορεί να τους καθοδηγήσει και να τους βοηθήσει σε κάθε βήμα στη δύσκολη αυτή πορεία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία26 Απριλιου 2024
Ημερομηνία26 Απριλιου 2024
Ημερομηνία26 Απριλιου 2024
Ημερομηνία26 Απριλιου 2024
Resource id #8
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Μέλος
Εξώφυλλο
> <
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

    Διαφήμιση
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
    Holter πίεσης και ρυθμού
    Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
    Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
    Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
    aroniskos@gmail.com

    Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

    Διαφήμιση
    Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
    Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
    Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
    Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
    τηλ. 22510-54898- 6977957180
  • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

    Διαφήμιση
    ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
    Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
    Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
    Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

    Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

    Διαφήμιση
    Έλενα Μπούμπα
    Στρατιωτικός Ιατρός
    Διδ.Παν.Αθηνών
    Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
    Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
    2102467085 & 6938502258
    email- elenboumpa@gmail.com
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

    Διαφήμιση
    ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
    Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
    Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
    τηλ. 22510 43377
    Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
    22540 26652- κιν.6974117849

    ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

    Διαφήμιση
    ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
    ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
    ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
    ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
    ΤΗΛ:22510-55711
    ΚΙΝ:6942405440
  • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

    Διαφήμιση
    ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
    θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
    Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
    ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
    22510-43366 6972332594

    Book and Art

    Διαφήμιση
    ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
    Βάλια Μπαρμπατιώτη
    Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
    τηλ:22510-37961
    www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
  • ψαράδικο

    Διαφήμιση
    ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
    Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
    Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
    τηλ. 22510 34333

    ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

    Διαφήμιση
    Γαζής Χαράλαμπος
    Γεωπόνος ΤΕ
    Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
    τηλ.: 6946167995
  • Αυγοπωλείο Χατζέλη

    Διαφήμιση
    Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
    Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
    Οδυσσέα Ελύτη 20
    τηλ.2251306790

    Κάβα Κουτσουραδή

    Διαφήμιση
    Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
    Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
    Τηλ. 2251022213
  • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

    Διαφήμιση
    "Απάγκιο"
    Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
    οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
    τηλ. 22510 20797

    Elysion Hotel

    Διαφήμιση
    Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
    Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
    Τηλέφωνο: 2251 061531-2
    Fax:22510 61294
    Website: www.elysion.gr
  • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

    Διαφήμιση
    ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
    ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
    ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
    ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
    ΤΗΛ:2251022255/6945353105
    email:nprot@yahoo.gr

    Europcar

    Διαφήμιση
    AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
    www.europcar-lesvos.com
    info@europcar-lesvos.com
  • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

    Διαφήμιση
    Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
    Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
    Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
    τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε