Μικρές αυξομειώσεις
Με μικρές αυξομειώσεις, τόσο ως προς τις ανώτερες, όσο και ως προς τις κατώτερες τιμές, διαμορφώνεται φέτος το Σαρακοστιανό τραπέζι, που περιλαμβάνει νηστίσιμα είδη, λαχανικά, θαλασσινά και πρωτίστως τον παραδοσιακό χαλβά.
Η ποικιλία των τιμών και οι αποκλίσεις που υπάρχουν από την κατώτερη έως την ανώτερη, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτουν, να προμηθευτούν τα απαραίτητα προϊόντα για το γεύμα της Καθαράς Δευτέρας.
Σύμφωνα με την τιμοληψία που έγινε από το Τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, πιο φθηνά ως προς τις κατώτερες τιμές μπορούν να αγοράσουν φέτος οι καταναλωτές το ανάμεικτο τουρσί, το οποίο πωλείται 1,38 ευρώ από 2,70 ευρώ πέρυσι, ενώ ανάλογη μείωση εμφανίζουν και τα αγγουράκια τουρσί, που φέτος πωλούνται στη μισή τιμή 2,40 ευρώ απ' ό,τι πέρυσι που πωλούνταν 5 ευρώ το κιλό.
Φθηνότερος ως προς την χαμηλότερη τιμή είναι και ο χαλβάς βανίλια, ο οποίος διατίθεται στα 5,70 ευρώ από 6,80 ευρώ πέρυσι.
Ελάχιστη αύξηση της τάξεως των 20 λεπτών έχει σημειώσει η τιμή της ταραμοσαλάτας, η οποία πωλείται 2 ευρώ στη συσκευασία των 400 γραμμαρίων, ενώ η κατώτερη τιμή του λευκού ταραμά παραμένει σταθερή σε σχέση με το 2015 στα 8,50 ευρώ.
Οι ελιές, απαραίτητο ορεκτικό για το τραπέζι της Σαρακοστής, παρουσιάζουν πολύ μικρές αυξομειώσεις ως προς την κατώτερη τιμή τους. Για παράδειγμα, οι ελιές Μυτιλήνης πωλούνται φέτος 3,80 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι πωλούνταν 3,50 ευρώ το κιλό. Οι ελιές Καλαμών, ελαφρώς φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι κατά 20 λεπτά. Συγκεκριμένα, πωλούνται 4,20 ευρώ από 4,40 το 2015.
Προς 1 ευρώ το τεμάχιο πωλούνται φέτος οι πράσινες σαλάτες, αρκετά φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι που πωλούνταν προς 1,30 ευρώ.
Σταθερή στα 3 ευρώ παραμένει η τιμή της λαγάνας.
Πολύ φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι μπορεί να προμηθευτεί ο καταναλωτής φέτος καλαμαράκια φρέσκα και κατεψυγμένα. Συγκεκριμένα, τα νωπά ως προς την κατώτερη τιμή τους πωλούνται προς 10 ευρώ το κιλό από 15 ευρώ που πωλούνταν πέρυσι, ενώ τα κατεψυγμένα προς 3,95 ευρώ το κιλό από 5,50 ευρώ το 2015.
Φθηνότερα εξάλλου, μπορεί να προμηθευτεί και τα χταπόδια φρέσκα ή κατεψυγμένα, αφού τα φρέσκα πωλούνται προς 5 ευρώ το κιλό από 8 ευρώ πέρυσι, ενώ τα κατεψυγμένα πωλούνται προς 8,15 από 8,50 ευρώ την περσινή Σαρακοστή.
Αντίθετα με τα καλαμάρια και τα χταπόδια, ακριβότερες σε σχέση με το 2015 είναι οι σουπιές, αφού οι νωπές πωλούνται προς 8 ευρώ το κιλό από 7 ευρώ που πωλούνταν πέρυσι και οι κατεψυγμένες πωλούνται προς 7,04 ευρώ από 6,50 ευρώ πέρυσι.
Σταθερές παραμένουν οι τιμές σε αρκετά από τα θαλασσινά, όπως οι καλόγνωμες και οι γυαλιστερές που πωλούνται προς 10 ευρώ το κιλό, ενώ μικρή μείωση εμφανίζει η τιμή στα κυδώνια, που πωλούνται 8 ευρώ το κιλό από 10 που πωλούνταν πέρυσι.
Πίνακας τιμοληψίας 2016
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Οι καταναλωτές αγοράζοντας τα εδέσματα της Σαρακοστής, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Είναι γνωστό ότι στην αγορά υπάρχουν είτε νωπά, είτε κατεψυγμένα, είτε αποψυγμένα προϊόντα.
Τα αποψυγμένα αλιεύματα που διατίθενται στην αγορά, θα πρέπει να παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων.
Απαγορεύεται η απόψυξη των αλιευμάτων στο λιανεμπόριο και κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανώς την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους, ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής.
Για τα νωπά οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν:
-Την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι δυσάρεστη ή οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
-Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
-Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποκολλώνται εύκολα.
-Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
-Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά, χωρίς κηλίδες.
Για τα κατεψυγμένα, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και συνήθως με στρώμα πάγου επάνω τους (επίπαγος). Όταν γίνεται η απόψυξη, το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.
Τα οστρακοειδή εφόσον πωλούνται με κέλυφος, θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:
-Τα κελύφη, τα οποία πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
-Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
-Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).
Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.
Τα μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)
Υπάρχουν στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.
Για τα νωπά πρέπει:
-Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
-Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
-Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
-Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
-Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια, όταν είναι ζωντανά.
Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.
Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.
Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.
ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
Holter πίεσης και ρυθμού
Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
aroniskos@gmail.comΦυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist
Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
τηλ. 22510-54898- 6977957180ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Έλενα Μπούμπα
Στρατιωτικός Ιατρός
Διδ.Παν.Αθηνών
Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
2102467085 & 6938502258
email- elenboumpa@gmail.comΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ
ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
τηλ. 22510 43377
Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
22540 26652- κιν.6974117849ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
ΤΗΛ:22510-55711
ΚΙΝ:6942405440ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ
ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
22510-43366 6972332594Book and Art
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
Βάλια Μπαρμπατιώτη
Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
τηλ:22510-37961
www.facebook.com/Book.and.Art.Mytiliniψαράδικο
ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
τηλ. 22510 34333ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ
Γαζής Χαράλαμπος
Γεωπόνος ΤΕ
Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
τηλ.: 6946167995Αυγοπωλείο Χατζέλη
Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
Οδυσσέα Ελύτη 20
τηλ.2251306790Κάβα Κουτσουραδή
Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
Τηλ. 2251022213Μεζεδοπωλείο- Ουζερί
"Απάγκιο"
Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
τηλ. 22510 20797Elysion Hotel
Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
Τηλέφωνο: 2251 061531-2
Fax:22510 61294
Website: www.elysion.grΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
ΤΗΛ:2251022255/6945353105
email:nprot@yahoo.grEuropcar
AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
www.europcar-lesvos.com
info@europcar-lesvos.comΑρχιτέκτων - Μηχανικός
Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
τηλ. 6946140998-6957593484