Αγρόκτημα ριγμένο στο μέσον του πελάγους
Με μεγάλο ενδιαφέρον παραγωγοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων και απλοί κάτοικοι της Λήμνου παρακολούθησαν την ημερίδα που διοργάνωσαν ο Δήμος Λήμνου και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λήμνου την περασμένη εβδομάδα, με θέμα: «Λήμνος: Η παραγωγική δυναμική της- Με την πείρα του παρελθόντος οραματιζόμαστε τη Λήμνο του μέλλοντος».
Στόχος, να μπουν οι βάσεις και η δημιουργία ενός οράματος για το νησί, ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα, που θα συνδυάζεται άριστα με όλα τα υπόλοιπα πολιτισμικά χαρακτηριστικά που έχει και μπορεί να παρουσιάσει ο τόπος, με όλες τις ομορφιές και τις παραδόσεις που υπάρχουν στο νησί, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο «πακέτο».
Η πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λήμνου Φωτεινή Στεφανιδάκη, τόνισε: «Η σκέψη μας είναι ότι σε αυτόν τον τόπο όπου έχουν γίνει πολλές συζητήσεις, υπάρχει ανάγκη να λάβουμε και αποφάσεις για ένα πρόγραμμα που θα εφαρμόσουμε για τα επόμενα χρόνια και του οποίου την εφαρμογή θα παρακολουθούμε συστηματικά. Εμείς θα λειτουργήσουμε ως ομπρέλα, υπό την οποία θα μπουν οι μικροί παραγωγοί και επιχειρηματίες».
ΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, επίτιμος καθηγητής ΑΠΘ και επίτιμος ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), στην ομιλία του με τίτλο: «Μετατρέποντας την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας σε στρατηγικό πλεονέκτημα ανάπτυξης», τόνισε: «Στους πυλώνες ανάπτυξης ενός τόπου όπως είναι η γεωργία, ο τουρισμός, οι μεταφορές, πρέπει να ενσωματώσουμε τον πιο γιγάντιο πυλώνα που είναι η μακραίωνη παράδοση και ο πολιτισμός μας και ιδιαίτερα ο διατροφικός μας πολιτισμός. Αυτός ενσωματώνει μια γιγάντια σοφία ορθών διατροφικών πρακτικών, συνυφασμένων με τα παραγωγικά συστήματα του τόπου και με την προστασία της υγείας και την πρόληψη ασθενειών, χαρακτηριστικά που δίνουν προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα γεωργικά μας προϊόντα, γεγονός το οποίο αποτελεί σήμερα το πρώτο ζητούμενο. Με το πνεύμα αυτό, η διασύνδεση της γεωργίας με τον τουρισμό, δίνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην ανάπτυξη του τουριστικού μας ρεύματος.
Διατροφικά πρότυπα στη διάρκεια των νηστειών, οι φυτοφάγοι των μοναστηριών είναι η ευκαιρία να πούμε στο διεθνές κίνημα των vegeterians ότι σ΄ αυτό τον τόπο στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια, ακόμη και στα πλοία, θα βρείτε μια φυτοφαγική διατροφή αποδεδειγμένα αποτελεσματική για χιλιάδες χρόνια».
Ο πρώην υπουργός στη συνέχεια έδωσε παραδείγματα στοχευμένων ενεργειών προς συγκεκριμένους καταναλωτές με συγκεκριμένες ανάγκες διατροφής και υπογράμμισε ότι οι Αγροτοδιατροφικές Συμπράξεις Καινοτομίας αποσκοπούν σ΄ αυτό ακριβώς.
Τέλος, παρουσίασε τις μεγάλες προοπτικές για καλλιέργειες, όπως σουσάμι και λαχανικά για τη δημιουργία τουρσί, αμύγδαλα, σιτάρι με χαμηλή γλουτένη.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ
Ο οικονομολόγος, δημοσιογράφος με εξειδίκευση στα τρόφιμα και στο κρασί Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος, μιλώντας με θέμα: «Αναζητώντας την μεγάλη ιδέα για τη Λήμνο», έθεσε το ζήτημα του προβληματισμού, το οποίο δεν είναι άλλο από την ανάγκη να γίνει πιο μεγάλη η Λήμνος οικονομικά, κάτι που θα προσδώσει στους κατοίκους εισόδημα, απασχόληση και ευημερία. Αναρωτώμενος πώς μπορεί να γίνει αυτό, τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα αναξιοποίητα ακόμη πλεονεκτήματα στον αγροτοδιατροφικό τομέα σε συνδυασμό και με τον τουρισμό. Ταυτόχρονα, διαπίστωσε έλλειμμα ενημέρωσης του κοινού της Ελλάδας, καταναλωτών μα και ειδικών, για την τεράστια ποιότητα και αξία των λημνιακών προϊόντων, έλλειψη η οποία τεκμηριώνεται από την έκπληξη που αυτοί νιώθουν όταν έρχονται στη Λήμνο και τα δοκιμάζουν.
Τόνισε επίσης, ότι για να μεγαλώσει οικονομικά η Λήμνος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να λειτουργήσουν οι τοπικές κοινωνίες με διαφορετικό τρόπο από το παρελθόν, σκεφτόμενες με βάση το διεθνές περιβάλλον και εφαρμόζοντας συγκεκριμένα στρατηγικά σχέδια.
Εκτίμησε ότι η Λήμνος είναι στην ουσία ένα «Αγρόκτημα ριγμένο στο μέσο του πελάγους» και αυτό είναι το δυνατό της σημείο, και εντόπισε ότι το νησί, χάρη στην παραγωγή του, είναι μέσα σε όλες τις σύγχρονες διεθνείς διατροφικές τάσεις, όπως είναι τα «καθαρά προϊόντα» (απαλλαγμένα από κάθε αρνητικό συστατικό όπως συντηρητικά, πρόσθετα, τρανς λιπαρά, γλουταμινικά, μεγάλες ποσότητες αλατιού και ζάχαρης κλπ), τα προϊόντα για υγιεινή ή φυτοφαγική διατροφή, τα προϊόντα που προτιμούν όσοι ανήκουν σε κινήματα, πράσινων καταναλωτών, ηθικών καταναλωτών και βέβαια καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των παραδοσιακών καταναλωτών (εκείνων που προτιμούν τα παραδοσιακά προϊόντα, αφιερώνουν χρόνο, μαγειρεύουν κλπ) και των Gourmet καταναλωτών. Όλα αυτά κάνουν τη Λήμνο να «παίζει» δυνατά και σε κάθε μορφή γαστρονομικού τουρισμού.
Ο Τ. Πετκανόπουλος κατέληξε προτρέποντας τους Λημνιούς να αναζητήσουν πλέον μια Μεγάλη Ιδέα για τη Λήμνο του Μέλλοντος.
Ο σύμβουλος εξαγωγών, πρώην γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και ιδιοκτήτης της εταιρείας GlobalGreece, Μπάμπης Φιλαδαρλής, μιλώντας για την ανάγκη της Εξωστρέφειας ακόμη και για τις επιχειρήσεις ενός μικρού τόπου, ανέφερε ότι: «Το διεθνές περιβάλλον δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για όλες τις επιχειρήσεις ακόμη και για εκείνες ενός μικρού νησιού. Στη διεθνή αγορά και περισσότερο στον κλάδο των τροφίμων, υπάρχει ζήτηση για εξειδικευμένα προϊόντα, με ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορεί να παράξει και να προωθήσει διεθνώς η Λήμνος.
Η ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές όμως απαιτεί σοβαρή προετοιμασία, συνεργασία πολλών ομάδων παραγωγών και φορέων. Η στόχευση πρέπει να γίνει σε προϊόντα προστιθεμένης αξίας, άρα και υψηλής τιμής, καθώς και στη δημιουργία μιας ταυτότητας στη βάση: υγεία νοστιμιά φυσικά χαρακτηριστικά - υγιεινός τρόπος ζωής».
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Ο Χρήστος Χέλμης, Creative Director και ιδιοκτήτης της εταιρείας Colibri branding & design, τόνισε: «Για να φτιάξεις την εικόνα σου δεν αρκεί ένα λογότυπο, αλλά χρειάζεται η χάραξη μιας στρατηγικής και η επιμονή σου να την υλοποιήσεις στο μήκος του χρόνου. Ό,τι ισχύει για τους τουριστικούς προορισμούς ισχύει και για τα προϊόντα, συνέχισε. Για να κάνεις ένα σωστό Baraning πρέπει να λάβεις αποφάσεις θυσιάζοντας κάποια δεδομένα, τα οποία θεωρείς ότι είναι πλεονεκτήματα».
Ο Χ. Χέλμης, έχοντας εκπονήσει με το γραφείο του τα Destination Branding πόλεων, όπως η Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα και έχοντας μελετήσει προς τούτο τις δυνατότητες δεκάδων τόπων, παρουσίασε οπτικά δυνατότητες του νησιού σε σύγκριση με άλλα μέρη, αντίστοιχης φυσιογνωμίας και μεγέθους. Παρουσίασε, όμως, και τις αδυναμίες της Λήμνου μέσα από τον πολύ χαμηλό αριθμό αναρτήσεων για το νησί στο Google και πάλι σε σύγκριση με αντίστοιχους ελληνικούς και διεθνείς προορισμούς.
Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή, όταν ο καθηγητής και τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης και ο Δήμαρχος Δ. Μαρινάκης βράβευσαν τον γεωπόνο Αθανάσιο Κουντουρά, για την τεράστια συνεισφορά του στη συγκρότηση του παραγωγικού τομέα της Λήμνου.
ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
Holter πίεσης και ρυθμού
Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
aroniskos@gmail.comΦυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist
Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
τηλ. 22510-54898- 6977957180ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Έλενα Μπούμπα
Στρατιωτικός Ιατρός
Διδ.Παν.Αθηνών
Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
2102467085 & 6938502258
email- elenboumpa@gmail.comΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ
ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
τηλ. 22510 43377
Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
22540 26652- κιν.6974117849ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
ΤΗΛ:22510-55711
ΚΙΝ:6942405440ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ
ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
22510-43366 6972332594Book and Art
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
Βάλια Μπαρμπατιώτη
Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
τηλ:22510-37961
www.facebook.com/Book.and.Art.Mytiliniψαράδικο
ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
τηλ. 22510 34333ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ
Γαζής Χαράλαμπος
Γεωπόνος ΤΕ
Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
τηλ.: 6946167995Αυγοπωλείο Χατζέλη
Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
Οδυσσέα Ελύτη 20
τηλ.2251306790Κάβα Κουτσουραδή
Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
Τηλ. 2251022213Μεζεδοπωλείο- Ουζερί
"Απάγκιο"
Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
τηλ. 22510 20797Elysion Hotel
Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
Τηλέφωνο: 2251 061531-2
Fax:22510 61294
Website: www.elysion.grΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
ΤΗΛ:2251022255/6945353105
email:nprot@yahoo.grEuropcar
AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
www.europcar-lesvos.com
info@europcar-lesvos.comΑρχιτέκτων - Μηχανικός
Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
τηλ. 6946140998-6957593484