ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Τριτη 26 Μαρτιου 2019
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Από πού θα διοχετευθεί η κυκλοφορία

2 Μαρτιου 2018
Αναγκαίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
* Η οδός Βουρνάζων το πρώτο μεγάλο στοίχημα. * Ανησυχία για πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα. * Σπ. Γαληνός: «Έχει γίνει προσπάθεια, ώστε τα τμήματα που θα ανοίγουν (μικρά μέτωπα των 100 μέτρων), να τα εκτελούμε σε χρόνο ρεκόρ. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι. Τα επιμέρους ζητήματα για κάθε κομμάτι που ανοίγει, θα τα εξετάζουμε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και θα βρίσκουμε τις ενδεδειγμένες λύσεις».
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν την Τετάρτη το βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, οι κυκλοφοριακές αλλαγές στην περιοχή της Λαγκάδας και της οδού Βουρνάζων, ενόψει της έναρξης του έργου για την αντικατάσταση του αγωγού ομβρίων, τις επόμενες ημέρες.

Η συζήτηση είχε αρκετές εντάσεις και εκνευρισμό, κυρίως από την πλευρά των επαγγελματιών και των περιοίκων των οδών Αερ. Γιανναρέλλη και Βουρνάζων, που κατέκλυσαν από νωρίς την αίθουσα του Συμβουλίου, για να παρακολουθήσουν τη συζήτηση και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Κατά την συζήτηση, δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν, ούτε δημοτικό σύμβουλο, ούτε και θιγόμενο επαγγελματία, η αναγκαιότητα του έργου. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ κάποιοι εστίασαν στο γεγονός ότι η αρχική μελέτη του έργου έγινε τη δεκαετία του '90 με ελάχιστες επικαιροποιήσεις το 2011.

Στις εισηγήσεις τους, τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Αντώνης Γιαννάκης, όσο και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Παρ. Φυντανής, εξήγησαν στους παριστάμενους την αναγκαιότητα του έργου και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο υπόγειο του δρόμου. Ο Αντ. Γιαννάκης, επανέλαβε ότι έγινε προσπάθεια μέσω της κυκλοφοριακής μελέτης για την καλύτερη δυνατή λύση, τόσο για τους οδηγούς των αυτοκινήτων, όσο και για τους επαγγελματίες της περιοχής, ενώ τόνισε ότι το έργο  είναι πρώτης προτεραιότητας για τη ΔΕΥΑΛ. Πολύ περισσότερο και από άλλα, που σχετίζονται με την αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου σε διάφορες περιοχές της Λέσβου.

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Ο Παρ. Φυντανής ανέλαβε να εξηγήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου που ξεκινά σε λίγες μέρες.

Το έργο ξεκινά από την Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών στα ταξί και περνά από την οδό Βουρνάζων, Πλατεία Αλυσίδας και Αεροπόρου Γιανναρέλλη και θα εκτελείται σε ένα μόνο μέτωπο.

Οι φάσεις στις οποίες θα εκτελεστεί είναι:

Η πρώτη στην οδό Βουρνάζων, από την Πλατεία των ταξί έως την οδό Φιλικών. Η Βουρνάζων θα παραμείνει κλειστή κατά τη διάρκεια του έργου. Για την είσοδο στην πόλη της Μυτιλήνης, θα χρησιμοποιείται η Αεροπόρου Γιανναρέλλη και από εκεί στην Πλατεία Αλυσίδας η κυκλοφορία θα διοχετεύεται στην οδό Ερεσού, στην οδό Ήρινας και την οδό Ηλία Βενέζη.

Από την Πλατεία Αλυσίδας, η κίνηση θα μπορεί να διοχετευτεί στο Συνοικισμό μέσω των οδών που χρησιμοποιούνται και σήμερα.

Για την έξοδο από την πόλη,  θα χρησιμοποιείται η «Αγίας Ειρήνης» και μέσω της οδού Φιλικών, η κίνηση θα διοχετεύεται στην Πλατεία Αλυσίδας και από εκεί στην οδό Ζωοδόχου Πηγής. Εναλλακτικά θα χρησιμοποιηθεί και η οδός Αλκαίου. Από κει στον Πλάτανο και εν συνεχεία στην οδό Ζωοδόχου Πηγής.

Το δεύτερο μέτωπο του έργου, είναι η Πλατεία Αλυσίδας.

Όταν ξεκινήσουν οι εργασίες εκεί, θα πρέπει να έχει ήδη ολοκληρωθεί η οδός Βουρνάζων έως την οδό Φιλικών, ώστε να δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος αυτός.

Η έξοδος θα γίνεται αντί για την οδό Φιλικών, από την οδό Χαριλάου Τρικούπη και Θάνους, ενώ θα λειτουργεί κανονικά και η παράκαμψη της Αλκαίου. Στην Πλατεία Αλυσίδας θα διατηρηθεί μία λωρίδα, η οποία θα διοχετεύει την κίνηση στην οδό Μυριβήλη και στο Συνοικισμό.

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, κατά τον Παρ. Φυντανή, θα είναι όταν το έργο φτάσει στην είσοδο της Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Η Βουρνάζων πλέον θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία, όμως η είσοδος στην πόλη θα γίνεται από την οδό «Κρητικά».

Στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη, μήκους 690 μέτρων, θα γίνει προσπάθεια να κλείνει μόνο το μέτωπο των εργασιών και όλος ο υπόλοιπος δρόμος να παραμένει ανοιχτός. Στο μέτωπο που θα είναι ανοιχτό, η κυκλοφορία θα γίνεται από παρακάμψεις, όπως η οδός Κρητικά, η πλατεία Αριστοτέλους, η οδός Παλαιολόγου, Βενιαμίν Λεσβίου και η οδός Πύρας.

Όταν οι εργασίες φτάσουν στο μέτωπο του Ποταμού, η κυκλοφορία θα εξυπηρετείται από τη Λαγκάδα.

Τα μέτωπα εργασιών θα είναι 80 έως 100 μέτρα κάθε φορά, ενώ θα εργάζονται συνεργεία, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν από τη δημοτική αρχή, σε δύο βάρδιες, έως τις 10 το βράδυ και εξετάζεται να μπει και τρίτη βάρδια, σε περίπτωση που βρεθούν αρχαιολογικά ευρήματα.

Το μήκος του σκάμματος θα είναι περίπου 7 - 8 μέτρα κάθε φορά. Όπως αναφέρθηκε, όμως, δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί λωρίδα κυκλοφορίας, ακόμη και σε έναν φαρδύ δρόμο όπως είναι η Βουρνάζων, επειδή θα γίνονται εργασίες από ρείθρο σε ρείθρο, για τις συνδέσεις με το δίκτυο του Βιολογικού.

Όλες αυτές οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν για τα μικρά οχήματα, αφού τα μεγάλα και τα φορτηγά θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά τη Βόρεια Παράκαμψη, ενώ τα μεγάλα οχήματα έως 5 τόνους θα μπορούν να χρησιμοποιούν και την παράκαμψη των Αλυφαντών.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ακολούθησαν δεκάδες ερωτήσεις, τόσο από περιοίκους, όσο και από δημοτικούς συμβούλους, που ζητούσαν διευκρινήσεις για την αναγκαιότητα του έργου, για το χρόνο εκτέλεσης, για τις αρχαιολογικές ανασκαφές, το χρόνο σύνταξης της μελέτης κ.λπ.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες και ένα από τα κύρια επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι κάτοικοι της περιοχής και οι καταστηματάρχες, ήταν η πιθανή εμπλοκή του έργου λόγω εύρεσης αρχαιοτήτων. Όπως αναφέρθηκε, ειδικά στην οδό Βουρνάζων, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθούν αρχαία, γεγονός που θα καθυστερήσει το έργο και θα κρατήσει κλειστή την αρτηρία της Βουρνάζων όλο το καλοκαίρι, ίσως και περισσότερο.

Μεταξύ των ερωτημάτων που τέθηκαν, ήταν για το αν υπάρχει πιθανότητα ή τρόπος να αποζημιωθούν με κάποιο τρόπο οι επιχειρηματίες για τις απώλειες εισοδήματος το διάστημα των εργασιών, ενώ παράλληλα ζητήθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ο Δήμος να προχωρήσει σε απαλλαγή ή μεγάλη έκπτωση στα δημοτικά τέλη και τις άλλες εισφορές των επιχειρήσεων προς το Δήμο Λέσβου.

Απαντώντας τα στελέχη της ΔΕΥΑΛ και της δημοτικής αρχής στα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων και των πολιτών, επισήμαναν ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το έργο να πραγματοποιηθεί στους μικρότερους δυνατούς χρόνους, ενώ ανέφεραν ότι σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία, αν χρειαστεί θα μπει και τρίτη βάρδια. Τόνισαν δε, ότι υπάρχει καλή συνεργασία με τον Π. Τριανταφυλλίδη, τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων και διάθεση να συντομευθούν οι χρόνοι των εργασιών.

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις, ο δήμαρχος ανέφερε ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον πολίτη ή επαγγελματία που αισθάνεται ότι θίγεται από το έργο, να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να διεκδικήσει τις νόμιμες αποζημιώσεις. Παράλληλα, επισήμανε ότι θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα το ενδεχόμενο της έκπτωσης στα δημοτικά τέλη για τα καταστήματα που θίγονται στο διάστημα των εργασιών.

Ο Αντ. Γιαννάκης, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το διάστημα που ο εργολάβος θα βρίσκεται στην οδό Βουρνάζων, θα αποτελέσει την πρώτη σημαντική περίοδο του έργου. «Εκεί θα δοκιμαστούν οι αντοχές του και τα αντανακλαστικά της ΔΕΥΑΛ. Θα παρακολουθούμε πολύ στενά τις εργασίες, θα συνεργαζόμαστε με τον εργολάβο και τους μηχανικούς, θα υπάρξει στενή επαφή και με τους περιοίκους, ώστε να επιλύουμε το συντομότερο δυνατό τα προβλήματα που θα προκύπτουν.

Μ. Χατζηγεωργίου

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ «Δ»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
22 Μαρτιου 2019
22 Μαρτιου 2019
22 Μαρτιου 2019
22 Μαρτιου 2019
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΡΑ