ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Σαββατο 24 Αυγουστου 2019
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Διαστάσεις μεγάλου σκανδάλου

5 Οκτωβριου 2018
Τα κονδύλια για το προσφυγικό
Οι αποκαλύψεις του επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέα Ηλιόπουλου, ενός ανθρώπου σε καίρια θέση, που γνωρίζει το μεταναστευτικό – προσφυγικό και υπηρετεί στο αρμόδιο υπουργείο, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, χωρίς να υπάρχει παρέμβαση της Δικαιοσύνης, αλλά και χωρίς να απαντά η κυβέρνηση.


 


Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση με την διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό μεταναστευτικό, μετά τις «βόμβες» που εξαπέλυσε ο διευθυντής του αρμόδιου υπουργείου Μετανάστευσης Αν. Ηλιόπουλος.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του in.gr: «Διαστάσεις σκανδάλου που θα πρέπει να ερευνηθεί άμεσα από τον εισαγγελέα, παίρνει η υπόθεση των κοινοτικών κονδυλίων για το προσφυγικό. Πλέον δεν είναι η μόνο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) που διεξάγει έρευνα. Δεν είναι οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι κάτι συμβαίνει με τη διαχείριση τεράστιων ποσών που έχουν δοθεί.

Είναι ότι τα στόματα έχουν ανοίξει και μέσα στην κυβέρνηση, καθώς κάποιοι προσπαθούν ήδη να «πηδήσουν από το τρένο» προτού αυτό συγκρουστεί.

Οι αποκαλύψεις του επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες ή μάλλον είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που θα πρέπει να ελεγχθεί.

Ένας άνθρωπος σε καίρια θέση, που γνωρίζει το μεταναστευτικό προσφυγικό και υπηρετεί στο αρμόδιο υπουργείο, δεν μπορεί να κάνει τόσο σοβαρές καταγγελίες χωρίς να υπάρχει παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Αλλά και χωρίς να απαντά η κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, επιχείρησε να απαξιώσει τον διευθυντή του λέγοντας ότι: ««Την περασμένη Τρίτη το πρωί και ώρα 10 κάλεσα τον Α. Ηλιόπουλο, διευθυντή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και του ανακοίνωσα ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία του με το υπουργείο, λόγω πολλαπλών αδυναμιών ανταπόκρισης στα καθήκοντά του. Του ζήτησα να μου απαντήσει το πρωί της Παρασκευής εάν θα παραιτηθεί ή θα πρέπει να ακολουθήσω τη διαδικασία για την παύση του».

Εντελώς ξαφνικά, δηλαδή (κι ενώ πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για ατασθαλίες με τα κοινοτικά κονδύλια) ο υπουργός ζητά από τον επικεφαλής της πιο κομβικής υπηρεσίας να παραιτηθεί. Δεν δίνει διευκρινήσεις για το γεγονός αυτό, όπως και δεν απαντά στην ουσία.

Ο Δ. Βίτσας είναι έκθετος, καθώς αναγάγει ένα τόσο σημαντικό θέμα στο πεδίο της προσωπικής αντιπαράθεσης στοχοποιώντας και υποβαθμίζοντας το έργο του διευθυντή του. Εκτός κι αν όσα λέει ο υπουργός προήλθαν από την οργή του για τα καταγγελλόμενα που έπρεπε να μείνουν στη... ντουλάπα του υπουργείου του.

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι προ ημερών ο Δ. Βίτσας είχε κάνει λόγο για σπέκουλα και αθλιότητας αναφέροντας: «Είναι 2018, μιλάμε για ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει από το 2015, το οποίο έχει ολοκληρωθεί κατά τα 2/3. Για την περίοδο 2015-2020, έχουν διατεθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα χρήματα δίνονται όταν γίνονται οι υποδομές. Δηλαδή, φαντάζομαι ότι το 2020 αν σταθεροποιηθούν οι ροές θα χρειάζονται πολύ λιγότερα χρήματα. Στη σίτιση για παράδειγμα, το 2016 όταν γινόταν η σίτιση με catering, με 5 ευρώ ημερησίως ανά πρόσφυγα, μόνο στη Μόρια με 7.000 ανθρώπους φτάνει τα 35.000 ευρώ το μήνα. Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν πολύ υψηλότερο κόστος» υπογράμμισε ακόμη ο Δ. Βίτσας.

Επί της ουσίας, και εν αναμονή της παρέμβασης της Δικαιοσύνης για το θέμα, ο Α. Ηλιόπουλος θα πρέπει να απαντήσει και να αποδείξει τα καταγγελλόμενα.

Λέει χαρακτηριστικά:

«Υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό που εμπλέκεται συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ και άλλων φορέων, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους».

Τονίζει ότι μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος και οι Αρχές να μπουν στη «Διαύγεια» και να αντλήσουν στοιχεία, να δουν τις απορρίψεις δαπανών κονδυλίων που έχουν διατεθεί από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για να μελετήσουν και να βγάλουν συμπεράσματα. Υπάρχει υλικό και για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για άλλους φορείς που εμπλέκονται, ώστε κάποιος μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για το αν γίνεται κακοδιαχείριση ή όχι.

Με λίγα λόγια, βάζει στο στόχαστρο και τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος σημειώνουμε ότι μήνυσε δημοσιογράφους του «Φιλελεύθερου» και απαίτησε τη σύλληψή τους. Παράλληλα, υποστήριξε ότι όλα τα κονδύλια που διαχειρίστηκε το υπουργείο Άμυνας είναι τσεκαρισμένα.

Λέει επίσης ο Α. Ηλιόπουλος ότι «αν αποδειχτούν τέτοιες περιπτώσεις (κακοδιαχείρισης), αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που λαμβάνουμε από την Ε.Ε. δεν θα πληρωθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά από τον ελληνικό προϋπολογισμό, δηλαδή τους φορολογούμενους. Αντίστοιχα, υπάρχει σοβαρό θέμα με τις δεκάδες ΜΚΟ, οι οποίες διαχειρίζονται πολλαπλάσια κονδύλια συγκριτικά με το ελληνικό κράτος, χωρίς να γνωρίζουμε τα μνημόνια συνεργασίας, με ποιον τα έχουν συνάψει και τι ακριβώς κάνουν. Έχω ζητήσει κατ' επανάληψη από το υπουργείο να μου δώσουν τα μνημόνια συνεργασίας των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά και την ενδοχώρα, για να διευκολύνουμε τη λειτουργία τους, αλλά δεν κατέστη δυνατό να μας τα δώσουν, εάν υπάρχουν. Ποιος βγάζει άκρη;».

Στο στόχαστρο, δηλαδή και οι ανεξέλεγκτες ΜΚΟ, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν έχουν ελεγχθεί από την κυβέρνηση.

Και καταλήγει ο Α. Ηλιόπουλος: «Η OLAF τι ακριβώς ελέγχει; Δεν μπορεί να είναι όλα σωστά. Εγώ δεν είμαι εισαγγελέας. Γνωρίζουμε όμως, όσοι ασχολούμαστε με το προσφυγικό ότι συμβαίνουν διάφορα πράγματα που δεν συνιστούν χρηστή διαχείριση. Προτίθεμαι να ενημερώσω τις ευρωπαϊκές Αρχές για την κατάσταση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα, και θα το κάνω».

 

Θα τα πει όλα

Είναι η τελική βόμβα. Αφού ζητά επί της ουσίας να παρέμβουν έλληνες ανακριτές («τα υπόλοιπα στον εισαγγελέα) τονίζει ότι αν τον καλέσει η OLAF θα αποκαλύψει τα πάντα. Και προφανώς έχει αποδείξεις για όλα όσα λέει διότι ως διευθυντής έχει δει πρόσωπα, χαρτιά και καταστάσεις».

Να θυμίσουμε ότι η OLAF, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου ευρωπαϊκών θεμάτων «Νew Europe», ερευνά μια χορηγία ύψους 52 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016. Πηγή της Κομισιόν ανέφερε ότι η υπόθεση που αφορά το ελληνικό υπουργείο Άμυνας είναι η μόνο γνωστή περίπτωση παρατυπιών που εστάλη στην OLAF, μετά την ετήσια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών (DG HOME) για το 2017.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, δύο περιπτώσεις απάτης που συνδέονται με συγκεκριμένες παρατυπίες παραδόθηκαν στην OLAF για έρευνα, ενώ η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών συνέχισε να βοηθά την έρευνα. Η εν λόγω χορηγία, 52 εκατ. ευρώ, δεν εμπίπτει -όπως αναφέρεται- στο πεδίο ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και δεν υπόκειται στη διαδικασία αυτή λόγω του ότι η Επιτροπή χειρίζεται τις χορηγίες έκτακτης βοήθειας με διαφορετικό τρόπο. Προκειμένου να επαναχρηματοδοτήσει τα έργα που υπάγονται στη χορηγία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει κατά πόσο το έργο εκτελείται στην πραγματικότητα σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια. Η Επιτροπή μάλιστα, επισκέφθηκε το συγκεκριμένο έργο σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες -στα τέλη του 2016 και στα μέσα του 2017- για να προσδιορίσει εάν οι συμβεβλημένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών παρείχαν τρόφιμα σε αιτούντες άσυλο σε καταυλισμούς και hot spots.
«Το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το ζήτημα δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα που εμπλέκεται έχει διαπράξει παρατυπία ή απάτη. Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας», αναφέρεται σχετικά.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν σκιές που πρέπει να φωτιστούν, καθώς φήμες αναφέρονται και σε άλλες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης. Κάποιοι συνδέουν τις υποθέσεις με τα κοινοτικά κονδύλια με την έρευνα που έγινε στα γραφεία του ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα και την απομάκρυνση τριών στελεχών του».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
23 Αυγουστου 2019
23 Αυγουστου 2019
23 Αυγουστου 2019
23 Αυγουστου 2019
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε