ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Τεταρτη 17 Απριλιου 2024
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

«Μπάζα» οι δεσμεύσεις των αρμοδίων

Ημερομηνία5 Μαρτιου 2008
Θεματολογία Κοινωνικα
Η πολιτεία πρέπει επιτέλους ν αναλάβει τις ευθύνες της και να δείξει ότι ενδιαφέρεται για το περιβάλλον γιατί στα λόγια όλοι συμμετέχουν στις ενέργειές μας, αλλά στην πράξη το μόνο που βλέπουμε είναι οι καθημερινές καταπατήσεις.
Σπ. Γαληνός: «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσει η αποκατάσταση των περιοχών, αλλά αν δεν ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και δεν βοηθήσει, το αποτέλεσμά μας δεν θα είναι αυτό που επιδιώκουμε».
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χθες στις 12 το μεσημέρι έξω από τη Νομαρχία, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Ναυτίλος εν δράσει», σχετικά με την επιδεινούμενη κατάσταση των υγροτόπων του νομού μας, αλλά και με το καθεστώς ατιμωρησίας και την ανευθυνότητα από την πλευρά της πολιτείας.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και μέλη του Συλλόγου «Φίλοι της πράσινης Λέσβου», κι αυτό που επισημάνθηκε είναι η ανησυχία για το μέλλον των υγροτόπων του νομού μας, αφού για τους υγροτόπους του κόλπου της Καλλονής, του κόλπου της Γέρας και την περιοχή Σιγρίου Ερεσού (που θα έπρεπε να προστατεύονται από τον Ευρωπαϊκό νόμο σαν περιοχές Natura 2000), δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο, έχουν αφεθεί στη τύχη τους και τα μπαζώματα από ανεύθυνους πολίτες συνεχίζονται.
Τα μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Ναυτίλος εν δράσει» χθες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, κατέθεσαν τις θέσεις τους στον Αντινομάρχη επί των έργων Σπ. Γαληνό και επισήμαναν μεταξύ άλλων, τις γραπτές διαμαρτυρίες που υπέβαλαν στη Διεύθυνση Πολεοδομίας και κυρίως στη Νομαρχία το 2007, για το έλος Παρακοίλων, τον Υγρότοπο Αλυκούδι στον Πολιχνίτο, τον υγρότοπο της Σκάλας Καλλονής, τις Αλυκές Καλλονής, τις εννέα Καμάρες, αλλά και για τον υγρότοπο του Ντιπίου. Ειδικότερα, οι ενέργειες που επακολούθησαν και υπογραμμίστηκαν είναι οι ακόλουθες:
«Έλος Παρακοίλων. Ιδιώτης πήρε άδεια για κατασκευή καφετέριας στην άκρη του Έλους. Με παράνομες επιχωματώσεις επεκτάθηκε και μέσα στο Έλος. Ορίστηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ που δεν έχει εισπραχθεί ποτέ, ενώ επίκειται νέο πρόστιμο 3.000 ευρώ. Τα μπάζα είναι ακόμα εκεί.
-Υγρότοπος Αλυκούδι. Ο Δήμος Πολιχνίτου «τιμωρήθηκε» με 10.000 ευρώ πρόστιμο και μία προειδοποίηση από τη Νομαρχία να μετακινήσει τα μπάζα που χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστεί δρόμος στο εσωτερικό και περιμετρικά του υγροτόπου. Επίκειται νέο πρόστιμο για πλήρη αδιαφορία συμμόρφωσης προς τις προειδοποιήσεις.
-Σκάλα Καλλονής. Πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβλήθηκε στο Δήμο Καλλονής για απόρριψη ασφάλτου, υπολείμματα από έργα οδοποιίας, στον υγρότοπο της Σκάλας Καλλονής με την πρόθεση δημιουργίας πάρκινγκ, με σύσταση να απομακρυνθούν. Εκκρεμούν νέα πρόστιμα για αδιαφορία συμμόρφωσης.
-Καλλονή, Aλυκές. Δίπλα στις Αλυκές, στο κέντρο της προστατευόμενης περιοχής του υγροτόπου της Καλλονής, πήρε άδεια να οικοδομηθεί ένα κατάστημα 3.500 τ.μ.
-Εννέα Καάρες. Παράνομες επιχωματώσεις στην περιοχή με πρόθεση δημιουργίας παρατηρητηρίου για τα πουλιά. Παρά τις συστάσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της Νομαρχίας να τα μετακινήσει, τα μπάζα είναι ακόμα εκεί».
Όσον αφορά στον υγρότοπο Ντιπίου, επισημάνθηκαν οι ενέργειες και οι προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ και δύο χρόνια, χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
«01/06: Περίπου 200 μέτρα από μονοπάτι που διέσχιζε τον καλαμιώνα στην περιοχή του υγροτόπου Ντίπι -Λάρσου (ένας από τους δυο πιο σημαντικούς υγροτόπους του νησιού και προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000), μπαζώθηκαν. Έτσι το μονοπάτι αρχίζει να μετατρέπεται σε δρόμο πλάτους 4 μέτρων.
14/01/06: Ο σύλλογος «Ναυτίλος εν δράσει» καταγγέλλει το μπάζωμα και απαιτεί την αποκατάσταση της περιοχής.
27/01/06: Ο δήμαρχος Ευεργέτουλα Θ. Βουνατσής απαντάει με επιστoλή, στην οποία παραδέχεται ότι οι εργασίες επιχωμάτωσης έγιναν εις γνώση του και ότι προκειμένου να επιλύσει το ζήτημα ειδοποίησε τους ιδιοκτήτες να απομακρύνουν τα μπάζα, «εξαντλώντας» με αυτό τον τρόπο όλα τα μέσα που του επιτρέπει ο νόμος!
2-3/02/06: Εκσκαφέας συνεχίζει το μπάζωμα και αποτελειώνει τον γύρω καλαμιώνα.
02/06: Ο Θ. Βουνατσής με δήλωσή του δεσμεύεται να απομακρύνει τα μπάζα.
13/03/06: Τα μπάζα παραμένουν αμετακίνητα και οι ΜΚΟ, WWF, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και «Ναυτίλος εν δράσει» με κοινή τους επιστολή σε όλους τους αρμόδιους φορείς, ζητούν τη διακοπή των εργασιών και την αποκατάσταση της περιοχής.
7/06: Μπάζα συνεχίζουν να πέφτουν και αρχίζουν και οι πρώτες εργασίες οικοπεδοποίησης.
27/07/06: Η Νομαρχία επιβάλλει πρόστιμο 10.000 ευρώ στο δήμο Ευεργέτουλα και προθεσμία 15 ημερών για να απομακρύνει τα μπάζα.
02/07: Ο νέος Δήμαρχος Ευεργέτουλα Μιχ. Πολυπαθέλης δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει στη συλλογή των μπαζών αν του παραχωρήσει η Νομαρχία τα κατάλληλα μηχανήματα και ο Αντινομάρχης Σπ. Γαληνός δεσμεύεται ότι θα τα διαθέσει.
Μπουλντόζα της νομαρχίας φτιάχνει ένα μικρό ανάχωμα από τα μπάζα για να εμποδίσει τη διέλευση οχημάτων, το οποίο όμως με μεγάλη ευκολία διαλύθηκε.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ... ΜΠΑΖΑ
Σήμερα: Δυο χρόνια μετά επισημαίνεται από το σύλλογο- και οι αρμόδιοί φορείς φαίνεται να μην έχουν κανένα πρόβλημα να δεσμεύονται, αφού οι δεσμεύσεις τους είναι για τα «μπάζα».
Δυο χρόνια μετά και πέρα από το μπαζωμένο δρόμο, μια κοντινή έκταση με καλάμια μετατρέπεται σταδιακά σε οικόπεδο και μίνι χωματερές αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Στο Δήμο Ευεργέτουλα έχουν επιβληθεί αλλεπάλληλα πρόστιμα, έχουν γίνει αλλεπάλληλες συστάσεις γραπτές, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας της Νομαρχίας, προφορικές μέσω του Νομάρχη στο Δήμαρχο Ευεργέτουλα, αλλά τα μπάζα παραμένουν εκεί. Δύο φορές η Νομαρχία άνοιξε ένα μεγάλο λάκκο στην αρχή του δρόμου, για να εμποδίσει επιπλέον επιχωματώσεις, δύο φορές ο λάκκος καλύφθηκε. Κάτοικοι μάλιστα απείλησαν μέλη της Νομαρχίας που προσπάθησαν να απομακρύνουν τα μπάζα, μετά από πίεση δική μας, δίνοντας τέλος σε μία προσπάθεια περιβαλλοντικής αποκατάστασης και δείχνοντας ποιος κάνει κουμάντο σε αυτό τον τόπο».

Τα μέλη του Ναυτίλου και των Greenlesvos έχουν συναντηθεί αρκετές φορές με το Νομάρχη Λέσβου Π. Βογιατζή και άλλους φορείς για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του υγροτόπου της Καλλονής, η οποία ακόμη -ύστερα από 10 χρόνια- δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ αποτελεί το πρώτο βήμα για την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος προστασίας στην περιοχή.
Οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις επισημαίνουν τα μέλη του συλλόγου- έχουν σαν αποτέλεσμα να έχει γίνει ορατός ο κίνδυνος, να μην υπάρχει προστατευταίο αντικείμενο στην περιοχή σε λίγο καιρό, αφού τα πάντα απειλούνται να καλυφθούν με τσιμέντο και μπάζα.
«Είναι θέμα ημερών να υπογραφεί νέα συμφωνία με το μελετητή και το Δήμαρχο Καλλονής για την ολοκλήρωση της ΕΠΜ και οι έντονες ανησυχίες μας αφορούν την πιθανότητα όχι μόνο αποδοχής ως τετελεσμένων, των αυθαιρεσιών που έχουν γίνει, αλλά και ανατροπής των προηγούμενων σταδίων της μελέτης με την αναγόρευση ως οικοδομήσιμων περιοχών, που εμπίπτουν στις κύριες ζώνες προστασίας των υγροβιοτόπων.
Αν η ΕΠΜ δεν ολοκληρωθεί σύντομα ή αν το σχέδιο που θα ολοκληρωθεί δεν είναι σύμφωνο με τους κανόνες προστασίας που περιέχονται στο πνεύμα και στο γράμμα του νόμου, ο «Ναυτίλος εν δράσει» και «Οι φίλοι της Πράσινης Λέσβου» επιφυλάσσονται να θέσουν υπό εξέταση το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σαν έσχατη λύση, για την αποτελεσματική προστασία της περιοχής».

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ
Ο Αντιπρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Μιχ. Μπάκας, σχετικά με την πρωτότυπη εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε χθες δήλωσε: «Αυτό που μας οδήγησε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας είναι τα επανειλημμένα μπαζώματα και οι επιχωματώσεις που γίνονται καθημερινά στους υγροτόπους της Λέσβου, σε συνδυασμό με το καθεστώς ατιμωρησίας και αδράνειας που υπάρχει από την πολιτεία.
Η πολιτεία πρέπει επιτέλους ν αναλάβει τις ευθύνες της και να δείξει ότι ενδιαφέρεται για το περιβάλλον γιατί στα λόγια όλοι συμμετέχουν στις ενέργειές μας, αλλά στην πράξη το μόνο που βλέπουμε είναι οι καθημερινές καταπατήσεις».
Επίσης, το μέλος του συλλόγου «Φίλοι της πράσινης Λέσβου» Κριστ Καρολίνα τόνισε ότι ο σύλλογος -που έχει συσταθεί από το 2003- φέτος έχει πραγματοποιήσει για το περιβάλλον συνολικά είκοσι διαμαρτυρίες, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα κι επεσήμανε γι άλλη μια φορά ότι οι τοπικές αρχές θα πρέπει ν αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους, καθώς η Λέσβος συγκεντρώνει το 1/3 των υγροτόπων όλων των νησιών του Αιγαίου και με τα τελευταία φαινόμενα κινδυνεύουν να χαθούν.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΗΚΕ
Μετά την κατάθεση των απόψεων των μελών του «Ναυτίλου εν δράσει» στον Αντινομάρχη επί των έργων Σπ. Γαληνό, ο τελευταίος δήλωσε ότι πλέον έχουν αποφασισθεί οι αποκαταστάσεις πολλών περιοχών και ζήτησε για το καλύτερο αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση όλου του κόσμου.
«Ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχουμε όλοι -τόνισε- κανείς δεν αποποιείται των ευθυνών του, κι εγώ σαν Αντινομάρχης αναλαμβάνω την όποια ευθύνη.
Αυτό που είναι σημαντικό όμως, είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσει η αποκατάσταση των περιοχών, αλλά αν δεν ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και δεν βοηθήσει, το αποτέλεσμά μας δεν θα είναι αυτό που επιδιώκουμε. Θα πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί για να μπορέσουμε να το επιβάλλουμε και να γίνουν οι κατάλληλες επεμβάσεις».
Ε.Π.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία13 Απριλιου 2024
Ημερομηνία13 Απριλιου 2024
Ημερομηνία13 Απριλιου 2024
Ημερομηνία13 Απριλιου 2024
Resource id #8
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Μέλος
Εξώφυλλο
> <
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

    Διαφήμιση
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
    Holter πίεσης και ρυθμού
    Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
    Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
    Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
    aroniskos@gmail.com

    Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

    Διαφήμιση
    Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
    Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
    Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
    Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
    τηλ. 22510-54898- 6977957180
  • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

    Διαφήμιση
    ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
    Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
    Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
    Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

    Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

    Διαφήμιση
    Έλενα Μπούμπα
    Στρατιωτικός Ιατρός
    Διδ.Παν.Αθηνών
    Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
    Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
    2102467085 & 6938502258
    email- elenboumpa@gmail.com
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

    Διαφήμιση
    ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
    Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
    Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
    τηλ. 22510 43377
    Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
    22540 26652- κιν.6974117849

    ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

    Διαφήμιση
    ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
    ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
    ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
    ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
    ΤΗΛ:22510-55711
    ΚΙΝ:6942405440
  • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

    Διαφήμιση
    ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
    θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
    Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
    ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
    22510-43366 6972332594

    Book and Art

    Διαφήμιση
    ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
    Βάλια Μπαρμπατιώτη
    Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
    τηλ:22510-37961
    www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
  • ψαράδικο

    Διαφήμιση
    ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
    Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
    Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
    τηλ. 22510 34333

    ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

    Διαφήμιση
    Γαζής Χαράλαμπος
    Γεωπόνος ΤΕ
    Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
    τηλ.: 6946167995
  • Αυγοπωλείο Χατζέλη

    Διαφήμιση
    Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
    Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
    Οδυσσέα Ελύτη 20
    τηλ.2251306790

    Κάβα Κουτσουραδή

    Διαφήμιση
    Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
    Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
    Τηλ. 2251022213
  • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

    Διαφήμιση
    "Απάγκιο"
    Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
    οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
    τηλ. 22510 20797

    Elysion Hotel

    Διαφήμιση
    Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
    Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
    Τηλέφωνο: 2251 061531-2
    Fax:22510 61294
    Website: www.elysion.gr
  • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

    Διαφήμιση
    ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
    ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
    ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
    ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
    ΤΗΛ:2251022255/6945353105
    email:nprot@yahoo.gr

    Europcar

    Διαφήμιση
    AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
    www.europcar-lesvos.com
    info@europcar-lesvos.com
  • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

    Διαφήμιση
    Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
    Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
    Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
    τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε