ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Τεταρτη 24 Απριλιου 2024
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

«Λευκή Ρεβάνς»

Ημερομηνία7 Μαρτιου 2013
Θεματολογία Μονιμες Στηλες

Συνέντευξη στη Μαριάνθη Βάμβουρα
Ολοκληρώνοντας την αναγνωστική προσέγγιση του νέου μυθιστορήματος «Λευκή Ρεβάνς» της Αργυρώς Μαντόγλου θεμελιώνεται η αίσθηση και γίνεται πεποίθηση πως η συγγραφέας βιώνει την πραγματικότητα, τροφοδοτεί και ανατροφοδοτείται από αυτή με τρόπο ζωντανό, τέτοιο που να φέρνει ένα πολυδιάστατο συγγραφικό έργο.
Μυστηριώδης πλοκή που εξελίσσεται σε τρία διαφορετικά σημεία-τόπους της σημερινής Ευρώπης. Χαρακτήρες έντονοι, με τη συγγραφέα αμείλικτη να εξιχνιάζει κάθε πτυχή τους και να φέρνει την ανατροπή αφήνοντας διάχυτο τον προβληματισμό για το αν οι θύτες είναι τελικά τα θύματα. Τα θύματα της σύγχρονης κοινωνίας των Αθηνών, που φαίνεται να ζει στην τραγικότητα και στη σκιά της δολοφονίας ενός μαθητή το Δεκέμβρη του 2008, του γαλλικού Νότου, όπου ένας βετεράνος, γέννημα διαλυμένης οικογένειας κατατάσσεται ως μισθοφόρος στη Λεγεώνα των Ξένων και βέβαια του Λονδίνου του 2005 με τις βομβιστικές επιθέσεις στο προσκήνιο.
Πολυτίμη, Αντιγόνη, Ευρυδίκη, Σωτήρης, βασικά πρόσωπα της ρουλέτας του μυστηρίου με κρυφές και φανερές αδυναμίες, με φόβους και αναπάντητα ερωτηματικά.
Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά το ρόλο τους:
Πλαστική χειρουργός και διευθύντρια κέντρου ομορφιάς η Αντιγόνη. Αφήνει τις μέρες της να ξοδεύονται στο κενό της ματαιοδοξίας τολμώντας τα πάντα για να αλλάξει την εμφάνισή της και να της δώσει την αιώνια νεότητα. Τα καταφέρνει, πωρώνεται και το μετατρέπει σε επάγγελμα. Υπόσχεται ριζική αλλαγή και στους άλλους που προσπαθούν να αλλάξουν το εξωτερικό της εμφάνισής τους, χωρίς, όμως, ποτέ να καταφέρνουν να ξεφύγουν από τον πραγματικό εαυτό και τις αλήθειες της ψυχής τους. Νιώθει κρύα τη ζωή της, μακριά από τη μοναχοκόρη της Άντα που ζει στη Νέα Υόρκη.
Πρόσωπο κλειδί και η Πολυτίμη. Το πολύτιμο του ονόματός της τείνει ως αντιστάθμισμα στην ασχήμια του προσώπου της. Πολύ άσχημη, λοιπόν, η Πολυτίμη βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με έναν σατανικά όμορφο άνδρα, αψεγάδιαστο στην εμφάνιση, με τα τέλεια χαρακτηριστικά, όταν αυτός επισκέπτεται το κέντρο αισθητικής για ριζική μεταμόρφωση και τη βρίσκει υπάλληλο στο χώρο υποδοχής του κέντρου (ρεσεψιονίστ). Άραγε, τι ρόλο μπορεί να έχει παίξει ο μέχρι πριν άγνωστος άνδρας για αυτή στη δολοφονία της αδερφής της;
Η Ευρυδίκη είναι υπάλληλος τουριστικού γραφείου. Εμπορεύεται εφήμερη διασκέδαση και ξεγνοιασιά σε ανθρώπους μοναχούς, που ψάχνουν να ξεχάσουν και να βρουν λίγη χαρά στη ζωή τους μέσα από τα ταξίδια. Πανικός την κυριεύει, όταν ανακαλύπτει κάποιον να ψάχνει τα σκουπίδια της. Η ίδια ζει στη μοναξιά που της φέρνει απελπισία και αναζητά στο διαδίκτυο γνωριμίες και σχέσεις. Εκεί γνωρίζει τον Ζορρό! Η Ευρυδίκη, παρολίγον θύμα δολοφονικής απόπειρας.
Ο Σωτήρης είναι αυτός που μπαίνει στη ζωή της Ευρυδίκης και αγωνιά να της δείξει πως κινδυνεύει.
Όσο για το Ζορρό, δεν θα δώσω στοιχεία, ώστε να αφήσω το παιχνίδι καθαρό στον αναγνώστη.
Η συγγραφέας του μυθιστορήματος «Λευκή Ρεβάνς», τολμά, πετυχαίνει και δίνει το πολυδιάστατο και το πολυεπίπεδο στο έργο της. Ένα έργο ανοιχτό στον αναγνώστη, που τον προκαλεί να διαλογιστεί μέσα από την εξέλιξή του. Ίσως γιατί το πολυδιάστατο χαρακτηρίζει και την προσωπικότητα και δράση της. Συγγραφέας, κριτικογράφος, θεωρητικός της λογοτεχνίας, μεταφράστρια σημαντικών συγγραφέων, η Αργυρώ Μαντόγλου κινείται σταθερά στο χώρο της συγγραφής και της λογοτεχνίας. Έχει μεταφράσει έργα των Τζορτζ Ελιοτ, Βιρτζίνια Γουλφ, Χένρι Τζέιμς, Πίτερ Κάρεϊ, Τζιν Ρις, Χέιντι Σμιθ, Άλι Σμιθ κ. ά.
Σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία, Κριτική Θεωρία και Φιλοσοφία. Δίδαξε Δημιουργική Γραφή στο ΕΚΕΒΙ (2010-2011) και είναι μέλος της Επιτροπής για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης (2002-2006 και 2001-2012).
Σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε μία συνέντευξή της για τους αναγνώστες του «Δημοκράτη», που έδωσε με αφορμή το καινούριο της βιβλίο «Λευκή Ρεβάνς», που κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και σημειώνει μεγάλη επιτυχία.
ΛΕΥΚΗ ΡΕΒΑΝΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΝΤΟΓΛΟΥ
Κυρία Μαντόγλου, Ρεβάνς μεν Λευκή δε. Ο τίτλος ακολούθησε ή προηγήθηκε της συγγραφής του έργου σας;
Ο τίτλος ακολούθησε. Πάντα επιλέγω κάποια φράση μέσα από το βιβλίο, ενδεικτική του περιεχομένου και όχι το αντίστροφο, αν και κάποιες φορές διαπιστώνω, εκ των υστέρων, πως ο τίτλος ως έννοια προϋπήρχε, απλώς δεν είχε εκφραστεί με λέξεις.

Αθήνα, Λονδίνο, Γαλλικός Νότος είναι οι τόποι όπου διακτινίζεται η δράση των ηρώων και ταυτόχρονα δομείται ο ιστός του μυθιστορήματος. Θα θέλατε να μας πείτε «τι βάρυνε» περισσότερο στην επιλογή τους;
Το γεγονός ότι γνώριζα την Αθήνα και το Λονδίνο πολύ καλά, καθώς ήταν πόλεις που είχα κατοικήσει, βάρυνε στην επιλογή. Ο δε γαλλικός Νότος, ήταν προορισμός για τον κεντρικό ήρωα. Το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής εκτυλίσσεται στις δυο πόλεις, καθώς ένα από τα θέματα της «Λευκής Ρεβάνς» είναι οι παθολογίες που δημιουργούνται ζώντας σήμερα σε αστικά κέντρα, όπου οι κάτοικοι βάλλονται όχι μόνο από την οικονομική κρίση και τα τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά και από τις σκληρά δοκιμαζόμενες ανθρώπινες σχέσεις.

«Ζω από τύχη, αγαπώ κατ΄ επιλογή, μεταμορφώνομαι καθ΄ έξιν» φράση που τη συναντούμε από τις πρώτες κιόλας σελίδες και όπως φαίνεται από την εξέλιξη της υπόθεσης, καθόλου τυχαία ως προς τη φιλοσοφία του έργου σας. «Ζω, αγαπώ, μεταμορφώνομαι» λοιπόν. Τρεις λέξεις σημεία της ίδιας ευθείας;
Πρόκειται για μια εξελικτική διαδικασία που ακολουθούν όλοι οι χαρακτήρες, καθώς δεν γίνεται να μεταμορφωθείς αν δεν ρισκάρεις και ένα ρίσκο είναι και η αγάπη.
Όσον αφορά το είδος της μεταμόρφωσης, αυτό έχει να κάνει και με την πρώτη ύλη του καθενός: ποιος είναι αυτός που ζει, αυτός που αγαπά, και σε ποια περιπέτεια είναι διατεθειμένος να βάλει τον εαυτό του προκειμένου να αλλάξει.

Με τη «Λευκή Ρεβάνς» καταθέσατε ένα μυθιστόρημα με πολυεπίπεδη ανάπτυξη στη σύγχρονη καθημερινότητα. Κατ επέκταση, τι πιστεύετε για τη θέση και το ρόλο του συγγραφέα στην κοινωνία του σήμερα;
Δεν μπορεί κανείς να είναι αδιάφορος σε όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο. Ως ενεργό μέλος, ο συγγραφέας, δεν μπορεί παρά να επηρεάζεται, να έχει απόψεις, να παίρνει θέσεις, όπου και όταν χρειαστεί. Νομίζω πως πέρασε η εποχή που ήταν κλεισμένος στον ελεφάντινο πύργο του, κυκλωμένος από τα πλάσματα της φαντασίας του και τα «γεννήματα» του νου του. Τώρα δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά γύρω του και θα δει πως η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε φαντασία. Με αυτή την έννοια παρέχει άφθονο υλικό για κάθε είδους αφήγηση.

Ως αναγνώστρια, λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου και κατατάσσω στην κορυφή της πυραμίδας τα βιβλία, στα οποία ο συγγραφέας καταφέρνει να ρίξει βότσαλο στη λίμνη του μυαλού του αναγνώστη, να τον προκαλέσει, να προεκτείνει τη σκέψη του, να προβληματιστεί, να διαλογιστεί... Στη «Λευκή Ρεβάνς» αυτό πετυχαίνεται κατ΄ εξακολούθηση. Κρατώ τη φράση : «Η ανεργία έχει ρίξει σε λήθαργο και έχει εξουδετερώσει όλα τα αντανακλαστικά του». Βάσει σχεδίου η εξουδετέρωση και πώς αξιολογείτε τον τρόπο που αντιδρά ο νεοέλληνας;
Υπάρχει μια διάχυτη παθητικότητα, σαν να έχουν παραλύσει τα αντανακλαστικά μας. Βλέπουμε δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες να αφαιρούνται εν μια νυχτί και η αντίδρασή μας παραμένει χλιαρή. Νομίζω πως ήρθε η ώρα να «ενηλικιωθούμε», να πάρει ο καθένας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, να επινοήσουμε εκ νέου τον εαυτό μας και να βγούμε από το λήθαργο των τελευταίων δεκαετιών.

Κυρία Μαντόγλου, επιτρέψτε μου μία γενικότερη συνάμα δε και προσωπική ερώτηση. Ως αναγνώστρια, πώς λειτουργείτε; Δίνετε προτεραιότητα στη σύγχρονη βιβλιογραφία και αν ναι, πόσο αυτή θεωρείτε ότι αγγίζει την κρίση που βιώνουμε σήμερα σε αξιακό μα και γενικότερο επίπεδο;
Ο ρόλος του συγγραφέα δεν είναι μόνο να μιλήσει για την επικαιρότητα και να τη σχολιάσει, αλλά να αντλήσει κάτι το διαχρονικό από το εφήμερο. Αυτός είναι ο λόγος που οι κλασικοί διαβάζονται ακόμα και ενίοτε μας διαφωτίζουν και για καυτά θέματα της εποχής μας. Γράφονται και σήμερα σημαντικά βιβλία. Βιβλία που περιγράφουν την «ανθρώπινη κατάσταση», και ίσως λειτουργήσουν διαφωτιστικά στο μέλλον. Αλλά, φυσικά, αυτό θα το κρίνει ο χρόνος.

Συγγραφέας, μεταφράστρια, κριτικός. Πολυσημία ενασχολήσεων, που κατά τη γνώμη μου προσδιορίζει κι ένα ευρύ φάσμα από προσλαμβάνουσες στο χώρο του γραπτού λόγου. Οι ιστορίες μυστηρίου με πολυεπίπεδη διάσταση και ερμηνεία όπως η «Λευκή Ρεβάνς», ρίσκο ή πάθος;
Και τα δυο: Χωρίς ρίσκο δεν υφίσταται κανένα βιβλίο. Ρισκάρεις όταν επιλέγεις θέμα, χαρακτήρες, φόρμα γιατί μπορεί να μη λειτουργήσουν και να μείνουν ημιτελή. Το δε πάθος είναι η κινητήρια δύναμη που σε βάζει σε αυτή τη διαδικασία και κάθε φορά δοκιμάζεσαι. Δεν υπάρχουν εκ των προτέρων οι βεβαιότητες πως οι κόποι σου θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πάθος είναι αυτό που δεν σου επιτρέπει να σταματήσεις μπροστά στις δυσκολίες. Που σε ωθεί στο να δοκιμάσεις άλλους τρόπους και τεχνικές, προκειμένου να πεις αυτά που έχεις να πεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να υπηρετήσεις το ίδιο σου το έργο και όχι τη δική σου ματαιοδοξία.

Κατά την εξέλιξη της συγγραφής ενός μυθιστορήματος, ποια «η σχέση σας» με τους ήρωες της υπόθεσης; Αντιδρούν, υπακούουν, ελίσσονται και πώς τους αντιμετωπίζετε;
Στα πρώτα στάδια απλώς τους παρακολουθώ να κινούνται, να μιλάνε, να συνυπάρχουν. Στη συνέχεια, τους αφήνω για λίγο ελεύθερους και περιμένω να μου πουν τι είναι αυτό που χρειάζονται, τι είναι αυτό που κρύβουν, τι δεν αντέχουν να φανερώσουν ούτε στον εαυτό τους. Η σχέση με τους χαρακτήρες είναι όπως κάθε σχέση με έναν καινούργιο άνθρωπο: Χρειάζεται χρόνος για να σε εμπιστευτεί και να αποκαλυφθεί. Εγώ τους δίνω τον χρόνο τους. Όταν αντιδρούν, περιμένω, γιατί τότε αποκαλύπτεται και μια καινούργια διάσταση της ιστορίας τους, που δεν την είχα λάβει αρχικά υπόψη μου ή την αγνοούσα.

Θα είχε ενδιαφέρον πιστεύω, αν μας λέγατε κατά πόσον το διάστημα που εσείς γράφετε ένα μυθιστόρημα, ανακαλείτε στη μνήμη και επεξεργάζεστε στη σκέψη σας, τον τρόπο με τον οποίο δίνουν το έργο τους οι αγαπημένοι σας συγγραφείς. Αν και κατά πόσον επηρεάζεστε από αυτούς.
Οι συγγραφείς που αγαπώ είναι οι δικοί μου άγιοι. Σ αυτούς καταφεύγω όταν έχω δυσκολίες, σ αυτούς απευθύνομαι όταν φθάνω σε αδιέξοδο. Πάντα συμβουλεύομαι τους τρόπους που έχουν επιλύσει ανάλογα προβλήματα. Και πάντα με συντρέχουν. Είναι μεγάλοι δάσκαλοι και όχι μόνο με τα έργα τους, αλλά και με τις επιστολές τους, τις συνεντεύξεις τους, τη ζωή τους.

Εσείς οδηγείτε τους ήρωες ή εκείνοι εσάς;
Και τα δυο συμβαίνουν. Στην αρχή είμαι εγώ υπεύθυνη, όπως με τα μωρά, που τους μαθαίνεις να τρώνε, να περπατούν, να φροντίζουν τον εαυτό τους, στα επόμενα στάδια τούς αφήνω να μου δείξουν πράγματα και συχνά βρίσκομαι μπροστά σε αλήθειες που δεν είχα υποψιαστεί, τους επιτρέπω ακόμα και να διεκδικήσουν μια άλλη τροπή της ιστορίας τους, μια άλλη θέση. Είμαι δημοκρατική με τους χαρακτήρες που δημιουργώ.

Θα θέλατε και το επόμενο έργο σας να διαπνέεται τουλάχιστον από αίσθηση μυστηρίου ;
Έχω ξεκινήσει να γράφω το επόμενο μυθιστόρημά μου και φαίνεται πως υπάρχει και σ αυτό αρκετό σασπένς. Νομίζω πως το μυστήριο σ ένα μυθιστόρημα, όταν δεν είναι αυτοσκοπός, προσδίδει ενδιαφέρον αλλά και τη δυνατότητα να διερευνήσεις και πλήθος άλλων κρυφών πτυχών της ιστορίας που αποφασίζεις να αφηγηθείς.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας, θα ήθελα να προσδιορίσετε και με το λόγο σας τη βαρύτητα και σημασία της συγγραφής στη ζωή σας.
Είναι μέρος της ταυτότητάς μου. Δεν δύναμαι να διαχωρίσω τη συγγραφική μου ιδιότητα από τις άλλες μου ιδιότητες. Σίγουρα, αν δεν έγραφα, θα ήμουν ένας διαφορετικός άνθρωπος και δεν είμαι σε θέση να πω αν αυτό είναι καλό ή κακό.

Σας ευχαριστώ και θεωρώ ιδιαίτερη την τιμή για το χρόνο που μας δίνετε.
Μαριάνθη Βάμβουραvamvouramar@gmail.com www.marianthiv.blogspot.com




ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία23 Απριλιου 2024
Ημερομηνία23 Απριλιου 2024
Ημερομηνία23 Απριλιου 2024
Ημερομηνία23 Απριλιου 2024
Resource id #8
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Μέλος
Εξώφυλλο
> <
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

    Διαφήμιση
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
    Holter πίεσης και ρυθμού
    Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
    Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
    Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
    aroniskos@gmail.com

    Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

    Διαφήμιση
    Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
    Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
    Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
    Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
    τηλ. 22510-54898- 6977957180
  • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

    Διαφήμιση
    ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
    Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
    Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
    Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

    Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

    Διαφήμιση
    Έλενα Μπούμπα
    Στρατιωτικός Ιατρός
    Διδ.Παν.Αθηνών
    Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
    Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
    2102467085 & 6938502258
    email- elenboumpa@gmail.com
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

    Διαφήμιση
    ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
    Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
    Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
    τηλ. 22510 43377
    Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
    22540 26652- κιν.6974117849

    ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

    Διαφήμιση
    ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
    ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
    ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
    ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
    ΤΗΛ:22510-55711
    ΚΙΝ:6942405440
  • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

    Διαφήμιση
    ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
    θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
    Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
    ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
    22510-43366 6972332594

    Book and Art

    Διαφήμιση
    ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
    Βάλια Μπαρμπατιώτη
    Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
    τηλ:22510-37961
    www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
  • ψαράδικο

    Διαφήμιση
    ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
    Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
    Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
    τηλ. 22510 34333

    ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

    Διαφήμιση
    Γαζής Χαράλαμπος
    Γεωπόνος ΤΕ
    Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
    τηλ.: 6946167995
  • Αυγοπωλείο Χατζέλη

    Διαφήμιση
    Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
    Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
    Οδυσσέα Ελύτη 20
    τηλ.2251306790

    Κάβα Κουτσουραδή

    Διαφήμιση
    Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
    Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
    Τηλ. 2251022213
  • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

    Διαφήμιση
    "Απάγκιο"
    Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
    οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
    τηλ. 22510 20797

    Elysion Hotel

    Διαφήμιση
    Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
    Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
    Τηλέφωνο: 2251 061531-2
    Fax:22510 61294
    Website: www.elysion.gr
  • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

    Διαφήμιση
    ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
    ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
    ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
    ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
    ΤΗΛ:2251022255/6945353105
    email:nprot@yahoo.gr

    Europcar

    Διαφήμιση
    AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
    www.europcar-lesvos.com
    info@europcar-lesvos.com
  • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

    Διαφήμιση
    Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
    Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
    Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
    τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε