Προσφυγικό: Το φοβικό κλείσιμο συνόρων & η ολιγωρία των λαών
Του Φίλιππου Ζάχαρη (filippos.zaharis@yahoo.gr)
Οι λαοί έχουν την μοναδική ευκαιρία να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και όχι να συνηγορούν στο κλείσιμο των συνόρων, επειδή η παγκόσμια εξουσιαστική ελίτ αποφάσισε να μετατρέψει τους πρόσφυγες των πολέμων σε φτηνή εργατική δύναμη, απαριθμώντας την καταλλήλως και αποβάλλοντας τις ψυχές εκείνες που περισσεύουν στο μέτρημα. Επειδή ακριβώς οι πολιτικές των ευρωπαϊκών χωρών είναι προκλητικές, θα έπρεπε οι λαοί να μην κοιτούν τη βολή τους, αλλά να στρέψουν τα βέλη τους κατά όλων αυτών που ποντάρουν στη νέα τραγωδία και κερδοσκοπούν στο πλανητικό καζίνο.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι δικά τους δημιουργήματα, απόρροια της εκμεταλλευτικής κοινωνίας που σαρώνει τις ηπείρους. Και δεν σημαίνει τίποτε η όποια υποκριτική ευαισθησία για τα παιδιά που ξεβράζονται νεκρά στις ακτές Ελλάδας και Τουρκίας, πολύ δε περισσότερο όταν αυτή η υποκρισία ξεπερνά τα όρια της ανοχής. Οι λαοί θα πρέπει να σηκώσουν ανάστημα και να συνειδητοποιήσουν, πως ο νέος πόλεμος έχει την μορφή του εθνικιστικού μίσους. Κάποτε ήταν οι φυλετικές διαφορές. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί, εντούτοις η νέα άθλια προπαγάνδα σχετίζεται με τον πρόσφυγα τζιχαντιστή και την μητέρα - ζωσμένη με εκρηκτικά. Και αυτό δεν το κάνει μόνο το κίνημα Pegida στην Γερμανία, αλλά και το κάθε είδους εθνικιστικό παραλήρημα στις φτωχές ή μη χώρες της ΕΕ.
Κάθε κράτος έχει ρόλο - κλειδί στην διαμόρφωση τούτων των νέων εφιαλτικών σκηνικών. Οι Σέρβοι που μέχρι πριν από μερικά χρόνια μετανάστευαν από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, τώρα κλείνουν τα σύνορά τους και καμαρώνουν γι' αυτό, ταυτιζόμενοι με την FYROM και τους πρώην εχθρούς, Σλοβενία και Κροατία. Την ίδια στιγμή, η μίζερη από κάθε άποψη Αυστρία, δέχεται πρόσφυγες με το σταγονόμετρο και η «καλή» Μέρκελ μοστράρει στα πρωτοσέλιδα, ανεχόμενη βέβαια τον καλπάζοντα ρατσισμό στην χώρα της. Δεν ζούμε απλά πρωτόγνωρες ιστορικές στιγμές, αλλά μοναδικές από την άποψη μιας ακόμη ολιγωρίας των λαών.
Η τεχνητή καλλιέργεια μισαλλοδοξίας και η υφέρπουσα πατριωτική περηφάνια στα λόγια των ψευτοαριστερών που καταρρέουν ως χάρτινος πύργος, ακόμη και στα μάτια των συντηρητικό-δεξιών, καθιστά τις φασίζουσες κοινωνικές τάσεις καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων. Γιατί σήμερα δεν αναδεικνύεται το πάθος των λαών για ελευθερία, αλλά ο πόθος για την ισοπεδωτική αγκιτάτσια της «καθαρότητας» της κάθε φυλής ή εθνότητας. Για τον λόγο αυτό και η Χρυσή Αυγή έχει σηκώσει κεφάλι στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη επιτυχώς, όχι μόνο την αδράνεια της ψευτοαριστεράς, αλλά την υποβολιμαία ευθυγράμμιση του δήθεν «προοδευτικού» με τον ελληνιστί «παλληκαρά και εκσυγχρονιστή».
Η βεβήλωση αξιών και θεωριών στο όνομα μιας υποτιθέμενης κρατικής ανασύστασης, η κατάπνιξη απόψεων πάντα στο όνομα της εθνοτικής παλιγγενεσίας, οδηγεί τις μάζες σε προκλητική αντιπαράθεση με τον ανθρωπισμό, καθοδηγούμενες από κράτη-φόβητρο και φασίζουσες πολιτικές. Δεν είναι τυχαίες στα ελληνικά νησιά οι διαμαρτυρίες για την εγκατάσταση hotspots. Μπορεί να μην είναι καθοδηγούμενες, μπορεί να προκαλούνται από τον φόβο των κατοίκων, εντούτοις ο φόβος αυτός είναι παρών και δεν διαχωρίζεται από την όποια ξενοφοβία.
Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: Στην Ευρώπη υπερτερούν οι ξενοφοβικές τάσεις και η όποια αντίσταση έχει εξουδετερωθεί. Τα καθοδηγούμενα ΜΜΕ φρόντισαν να εξαλείψουν πρόωρα τις αντιστάσεις αυτές, αποσιωπώντας λέξεις, όπως αλληλεγγύη και συναδέλφωση ή χαρακτηρίζοντας τες, εμμέσως πλην σαφώς, ως «αριστερή ξεπερασμένη πρακτική». Η δική τους πρακτική βέβαια, παίρνει την μορφή «αθώων» χορηγιών και επώνυμων πρωτοβουλιών, που ανταμείβουν την ηλικιωμένη που μεριμνά για τους πρόσφυγες, δείχνοντας, όμως, παράλληλα εικόνες από τον εμπρησμό προσφυγικών καταλυμάτων υπό τα χειροκροτήματα των ακροδεξιών.
Ίδια μέτρα και σταθμά; Ίδια δυναμική και εξισορρόπηση στο όνομα της υποτιθέμενης αντικειμενικότητας των ειδήσεων; Το παραμύθι είναι γνωστό. Το πρόβλημα όμως, είναι ότι από ένα σημείο και μετά, παύει να είναι παραμύθι. Και οι λαοί ολιγωρούν για μια ακόμη φορά. Απομένει να δούμε αν αυτή η νοσηρή κατάσταση θα επικρατήσει μέχρι τέλους. Αν τελικά η συμπίεση των προσφυγικών μαζών και η επαναπροώθηση θα γίνει το νέο εγκληματικό σχέδιο και δόγμα, που θα τεθεί σε εφαρμογή στο όνομα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Τότε που κανένα τηλεοπτικό κανάλι δεν θα δείχνει τραγικές εικόνες από την μαζική εξόντωση των προσφύγων, όταν επιστρέφουν στις κατεστραμμένες εστίες τους.






ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
Holter πίεσης και ρυθμού
Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
aroniskos@gmail.comΦυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist
Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
τηλ. 22510-54898- 6977957180ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Έλενα Μπούμπα
Στρατιωτικός Ιατρός
Διδ.Παν.Αθηνών
Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
2102467085 & 6938502258
email- elenboumpa@gmail.comΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
ΤΗΛ:22510-55711
ΚΙΝ:6942405440ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ
ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
22510-43366 6972332594Book and Art
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
Βάλια Μπαρμπατιώτη
Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
τηλ:22510-37961
www.facebook.com/Book.and.Art.Mytiliniψαράδικο
ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
τηλ. 22510 34333Αυγοπωλείο Χατζέλη
Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
Οδυσσέα Ελύτη 20
τηλ.2251306790Κάβα Κουτσουραδή
Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
Τηλ. 2251022213Μεζεδοπωλείο- Ουζερί
"Απάγκιο"
Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
τηλ. 22510 20797Elysion Hotel
Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμουrnΔιεύθυνση: Νεάπολη ΜυτιλήνηςrnΤηλέφωνο: 2251 061531-2rnFax:22510 61294rnWebsite: www.elysion.grΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
ΤΗΛ:2251022255/6945353105
email:nprot@yahoo.grEuropcar
AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
www.europcar-lesvos.com
info@europcar-lesvos.com
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ









