ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Δευτερα 1 Ιουνιου 2020
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Βιβλιοφάγος

20 Νοεμβριου 2018

«Ο δρόμος προς την ανελευθερία:

Ρωσία Ευρώπη Αμερική» 

Του Timothy Snyder

Μετάφραση: Ανδρέας Παππάς

Εκδόσεις «Παπαδόπουλος»

Τιμή: 20,99 ευρώ

Μετά τα μπεστ σέλερ Αιματοβαμμένες Χώρες και Απέναντι στην Τυραννία, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν το πιο πρόσφατο βιβλίο του σημαντικού ιστορικού Timothy Snyder με τίτλο Ο δρόμος προς την ανελευθερία: Ρωσία, Ευρώπη, Αμερική.

Για τον οξυδερκή καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Yale το 2010 είναι μια χρονιά αναστοχασμού και προβληματισμού: Η ανθρωπότητα έχει ήδη διανύσει τα πρώτα δέκα έτη του 21ου αιώνα, έχουν περάσει είκοσι χρόνια από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη και δύο χρόνια από το ξέσπασμα μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Στα χρόνια που ακολουθούν, ο Snyder παρατηρεί γεγονότα όπως την τρίτη εκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν στο προεδρικό αξίωμα της Ρωσίας, την εισβολή της Ρωσίας στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, τους Βρετανούς να ψηφίζουν υπέρ της απόσχισής τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Αμερικανούς να εκλέγουν για Πρόεδρό τους τον Ντόναλτ Τραμπ, και αρχίζει να διακρίνει ένα κοινό μοτίβο πίσω απ' αυτές τις φαινομενικά διαφορετικές πολιτικές επιλογές. Πρόκειται, όπως υπογραμμίζει, για «νέες μορφές ανελευθερίας σε μια νέα εποχή».

Αντλώντας στοιχεία από πρωτογενείς πηγές και μαρτυρίες ανθρώπων που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες σημαντικών γεγονότων, o Timothy Snyder συνέθεσε το ιστορικό βιβλίο Ο δρόμος προς την ανελευθερία με στόχο να αναλύσει τους μετασχηματισμούς των τελευταίων ετών των οποίων τη σημασία ενδεχομένως να μην αντιληφθήκαμε εγκαίρως και να επισημάνει πως η Ιστορία μόνο όταν εμβαπτίζεται στην πολιτική σκέψη μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο να διαφοροποιηθεί την κατάλληλη στιγμή από δημοφιλή, αλλά άκρως επικίνδυνα αφηγήματα.

Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου φέρει ως τίτλο ένα δίλημμα όπως «Ατομικότητα ή Ολοκληρωτισμός;», «Αλήθεια ή Ψέματα;», «Συνέχεια ή Διάλυση;» και εστιάζει σε μια συγκεκριμένη χρονιά και σε ένα γεγονός ή φαινόμενο που την καθόρισε. Μέσα από τις σελίδες του, ο αναγνώστης θα μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα ένα σύνολο αλληλένδετων γεγονότων, τον τρόπο που λειτουργεί η σύγχρονη προπαγάνδα, και ειδικότερα το σκοπό που εξυπηρετούν οι ακραίες μορφές εισοδηματικής ανισότητας και η εξάπλωση των fake news.

Το βιβλίο Ο δρόμος προς την ανελευθερία: Ρωσία, Ευρώπη, Αμερική αποτελεί ένα σημαντικό ανάγνωσμα που αποδεικνύει πως μπορεί να γραφτεί Ιστορία για γεγονότα που είναι τόσο πρόσφατα και πως εντέλει μας βοηθά να προσεγγίσουμε με μεγαλύτερη διαύγεια τους όρους του «καλού» και του «κακού» που έχουν αλλάξει μορφή στη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εποχή.

 

«Το σπίτι των πνευμάτων»

Της Ιζαμπέλ Αλιέντε

Μετάφραση: Βασιλική Κνήτου

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 17,70 ευρώ

Το Σπίτι των Πνευμάτων ζωντανεύει την ιστορία της οικογένειας Τρουέμπα -και μέσα από τα πάθη και τους θριάμβους τριών γενεών, αφηγείται την ιστορία μιας ολόκληρης χώρας, που δεν είναι άλλη από τη Χιλή. 

Ο πατριάρχης Εστεμπάν είναι ένας απρόβλεπτος και φιλόδοξος άντρας, που το πάθος του για εξουσία συναγωνίζεται μόνο το πάθος του για την ντελικάτη σύζυγό του, την Κλάρα, μια γυναίκα που έχει την ικανότητα να επικοινωνεί με τον κόσμο των πνευμάτων. Η κόρη του η Μπλάνκα θα αγαπήσει έναν άντρα που δεν εγκρίνει ο ίδιος, προκαλώντας την παράφορη οργή του. Αλλά η μοίρα θα του δώσει το πιο απρόβλεπτο δώρο: τη λατρεμένη του εγγονή, την Άλμπα. Καθώς τα χρόνια περνούν, οι Τρουέμπα παρασύρονται στη δίνη των πολιτικών παθών που σαρώνουν τη χώρα. Και η Άλμπα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη βαριά κληρονομιά της οικογένειάς της...

Το αξέχαστο πρώτο μυθιστόρημα της Ιζαμπέλ Αλιέντε, ένα έπος που συνυφαίνει το προσωπικό με το πολιτικό, έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ, μεταφέρθηκε με τεράστια επιτυχία στον κινηματογράφο και καθιέρωσε τη συγγραφέα του μεμιάς ως μια από τις σημαντικότερες φωνές της εποχής μας.

 

«Η κληρονόμος του ποταμού»

Της Δήμητρας Ιωάννου

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 17,70 ευρώ

1960

Η μυστηριώδης γυναίκα που περιδιαβάζει στις όχθες του Αχέροντα χαρίζει τις γνώσεις της στη δεκαεξάχρονη Φιλίτσα. Η τελευταία φτάνει στην Αθήνα, αλλάζει το όνομά της σε Ρόζα και χτίζει μια αυτοκρατορία από το μηδέν. Η πολυτάραχη ζωή της Ρόζας σημαδεύεται από μεγάλους έρωτες, ισχυρές ίντριγκες, έντονα μίση κι ένα σκοτεινό μυστικό που καλείται να περιφρουρήσει πάση θυσία, ακόμα και με την ίδια της τη ζωή.

2017

Η δολοφονία της πασίγνωστης πλέον Ρόζας Παλαιολόγου συγκλονίζει το πανελλήνιο και ο διάσημος ερευνητής Χρήστος Βαράγκης μαζί με την εγγονή της, τη Λευκή, καλούνται να λύσουν το μυστήριο. Όσο περνά ο καιρός, εισχωρούν όλο και πιο βαθιά σε έναν λαβύρινθο μίσους και θανάσιμων εχθρών. Κι ενώ αναζητούν τη λύση στο παρελθόν, η βοήθεια έρχεται ανέλπιστα από το αγερικό του ποταμού. Ποια είναι η μυστηριώδης Λευκοθέα που αναδύεται από τα πέπλα του χρόνου και φαντάζει φτιαγμένη από τα αθάνατα νερά; Θα καταφέρουν να λύσουν τους γρίφους της Ρόζας, έτσι όπως φαίνεται η ίδια να τους καθοδηγεί μέσα από τα έργα αρχαίων δημιουργών που έχουν υμνήσει τον επιβλητικό Αχέροντα;

Ένα βιβλίο κεντημένο με τους θρύλους του ποταμού των στεναγμών και των μυθικών παραποτάμων του, που διέσχιζαν τον Άδη. Μια ιστορία που, περνώντας μέσα από τον θάνατο, υμνεί τη ζωή!

   

«Η μοναξιά είναι από χώμα»

Της Μάρως Βαμβουνάκη

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 11,10 ευρώ

Ένας άντρας αυτοεξορίζεται σε ένα μακρινό νησί μετά από έναν δύσκολο ερωτικό χωρισμό. Θα παλέψει ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος που συνιστούν τον έρωτα, μήπως λυτρωθεί από τον πόνο και τη σύγχυση. Θα γράψει αυτές τις δεκαοχτώ, ανεπίδοτες εντέλει, επιστολές προς τη γυναίκα που έχασε σαν ημερολόγια της εσωτερικής ζωής του.

Θα της λέει:

«Το πάθος είναι πιο σπουδαίο απ' το θαύμα», σου διάβαζα από ένα παλιό βιβλίο την ώρα που εσύ έβγαζες τα φρύδια σου μπρος σ' ένα μεγεθυντικό καθρεφτάκι.

Δεν είναι εκμηδένιση η ταπείνωση. Η εκμηδένιση σε κατεβάζει στο τίποτα, ενώ η ταπείνωση σ' ανεβάζει στο παν. Πώς να την καταφέρουμε, όμως, εμείς, αγάπη μου, που από έπαρση είμαστε χτισμένοι; Δεν πετυχαίνεται εύκολα, γι' αυτό υποφέρουμε. Κι απ' τον πολύ τον πόνο, κι απ' την πολλή την τυραννία αρχίζουμε, για την αυτοσυντήρησή μας, να υποψιαζόμαστε με την υποψία της καρδιάς, κι αρχίζει λίγο λίγο να φέγγει.

Η Μάρω Βαμβουνάκη, μας χαρίζει ένα βαθιά εξομολογητικό, ποιητικό κείμενο, που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Η αγαπημένη συγγραφέας 900.000 αναγνωστών, υπογράφει ένα έργο που αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές της ψυχής μας, καθώς ψηλαφεί μια κατάσταση που οι περισσότεροι έχουμε βιώσει, την ερωτική απογοήτευση.

 

«Μαζεύοντας κοχύλια»

Της Ρόζαμουντ Πίλτσερ

Μετάφραση: Αργυρίου Αναστάσιος

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 17,70 ευρώ

Από όλα τα πράγματα που αγάπησε στη ζωή της η Πενέλοπε, ξεχωρίζει μάλλον ένα: τον πίνακα του πατέρα της, Μαζεύοντας κοχύλια. Αυτός ο πίνακας, με τα παιδιά που παίζουν στην αμμουδιά, είναι η δική της παιδική ηλικία: τα ξένοιαστα χρόνια πριν από έναν άτυχο, χωρίς αγάπη, γάμο και ύστερα έναν μεγάλο έρωτα, που τον σφράγισε, όμως, η τραγωδία του πολέμου...

Τώρα, καθώς οδεύει προς τη δύση της ζωής της, ο πίνακας αυτός γίνεται η αιτία μιας απρόβλεπτης έντασης με τα τρία της παιδιά. Η αξία του θα μπορούσε να τους χαρίσει πλούτη ή φήμη ό,τι ονειρεύεται ο καθένας. Αλλά η Πενέλοπε πρέπει ν' αποφασίσει αν θέλει κι αν πρέπει να τον αποχωριστεί για χάρη τους...

Η Ρόζαμουντ Πίλτσερ ξετυλίγει την ιστορία μιας γυναίκας και μιας οικογένειας σ' ένα μυθιστόρημα για όλα όσα φέρνει και όσα μοιραία παίρνει η ζωή, που συγκίνησε εκατομμύρια αναγνώστες και την καθιέρωσε ως μία από τις πιο δημοφιλείς συγγραφείς της γενιάς της.

 

«Να μείνω ή να φύγω;»

Της Θέκλας Πετρίδου

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 13,30 ευρώ

Η ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου επανέρχεται με ένα νέο εγχειρίδιο, για τις ερωτικές σχέσεις και τους γάμους αυτή τη φορά, και μας βοηθά να απαντήσουμε στο πιο δύσκολο ίσως ερώτημα που μπορεί να έχουμε για τον γάμο ή τη σχέση μας: Να μείνω ή να φύγω;

Μέσα από αληθινά παραδείγματα από την κλινική της εμπειρία μπορούμε να αντιληφθούμε αν η σχέση μας είναι ζωντανή ή αν βρισκόμαστε σε γάμο-βιτρίνα ή γάμο συμφέροντος αν η σεξουαλική μας ζωή είναι φυσιολογική αν η ρουτίνα είναι λόγος χωρισμού και αν είναι στη φύση μας η μονογαμία. 

Στις σελίδες του βιβλίου υπάρχουν απαντήσεις σε πολύ σημαντικά ερωτήματα όπως:

Κάνω άραγε, για γάμο;

Πρέπει να χωρίσω εξαιτίας της πεθεράς;

Μήπως έχω παντρευτεί έναν τοξικό άνθρωπο;

Έχω αγαπήσει, ή έχει αγαπήσει, τρίτο πρόσωπο;

Μήπως βρίσκομαι σε μια βίαιη, κακοποιητική σχέση;

Μένω στον γάμο μου για τα παιδιά;

Ένας γάμος χωρίς παιδιά μπορεί να επιβιώσει;

Η ασθένεια ενός συντρόφου ή ενός παιδιού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά μια σχέση;

Και τέλος, ένα σοβαρό ερώτημα που απασχολεί όσους σκέφτονται να χωρίσουν: Τι θα πει ο κόσμος;

Ένα βιβλίο που καταρρίπτει βασικούς μύθους για τον έρωτα και τον γάμο, προβάλλοντας παράλληλα υγιή παραδείγματα που μας δίνουν θάρρος και μας κάνουν αισιόδοξους.

 

«Ο Καραμανλής μού είπε...

Από τη σύγκρουση με το Στέμμα μέχρι την 21η Απριλίου

Τα παρασκήνια μιας εποχής»

Του Γιώργου Α. Λεονταρίτη

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 10 ευρώ

Η σύγκρουση Καραμανλή-Ανακτόρων το 1963 σηματοδότησε μια πολιτική κρίση που είχε αποτέλεσμα, σε πρώτη φάση, την αποχώρηση του ιδρυτή της ΕΡΕ από την πολιτική και, σε δεύτερη, το κατρακύλισμα προς τη δικτατορία. Τα γεγονότα μπορεί να είναι γνωστά, όμως, δεν έχει επισημανθεί σε βάθος η τρικυμία που προκλήθηκε στους κόλπους της συντηρητικής παράταξης από τη διάσταση μεταξύ των απόψεων του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Βασιλέα Παύλο και κυρίως με τη Βασίλισσα Φρειδερίκη κι ακόμα, η έντονη διαμάχη μεταξύ των δημοσιογραφικών οργάνων που στήριζαν τον Καραμανλή.

Ο Γιώργος Α. Λεονταρίτης είχε την ευκαιρία λόγω προσωπικών γνωριμιών να συζητήσει τα παρασκήνια αυτής της κρίσιμης περιόδου με τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Σπύρο Θεοτόκη, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον Γεώργιο Ράλλη και άλλους πρωταγωνιστές της εποχής εκείνης. Οι μαρτυρίες τους παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι ενώ τότε είχαν εμπιστευτικό χαρακτήρα σήμερα φωτίζουν την «αθέατη πλευρά» της ταραγμένης περιόδου που σημάδεψε την πορεία του τόπου. Στοιχεία από το απόρρητο αρχείο του κορυφαίου αρθρογράφου της Δεξιάς Σάββα Κωνσταντόπουλου, αλλά και μαρτυρίες άλλων προσωπικοτήτων του Τύπου που στάθηκαν στο πλευρό της ΕΡΕ, όπως του εκδότη της «Βραδυνής» Γεωργίου Αθανασιάδη και του Βάσου Βασιλείου, όχι μόνο συμπληρώνουν το παζλ του τότε πολιτικού σκηνικού, αλλά φέρνουν στο φως και τις ενδοκομματικές διαφορές που προκάλεσε η φυγή του Καραμανλή στο Παρίσι.

 

«Την ώρα που ξυπνάμε μαζί»

Της Κίρμεν Ουρίμπε

Μετάφραση: Βασιλική Κνήτου

Εκδόσεις «Καστανιώτης» 

Τιμή: 18,00 ευρώ

Ο εμφύλιος πόλεμος βρίσκει την Καρμέλε Ουρέστι στη γενέτειρά της, την Οντάροα. Ενώ οι κάτοικοι της περιοχής αναζητούν καλύτερη τύχη στην εξορία, εκείνη αποφασίζει να μείνει περιθάλποντας τους τραυματίες και προσπαθώντας να ελευθερώσει τον πατέρα της που έχει φυλακιστεί. Στο τέλος της σύρραξης αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα της για τη Γαλλία, όπου γίνεται μέλος της πολιτιστικής πρεσβείας των Βάσκων. Εκεί γνωρίζει τον μέλλοντα σύζυγό της, τον μουσικό Τσομίν Λεταμέντι. Μαζί ταξιδεύουν στη μισή Ευρώπη αλλά, λίγο πριν το Παρίσι πέσει στα χέρια των Γερμανών, φεύγουν για τη Βενεζουέλα. Η Ιστορία, όμως, μπαίνει και πάλι στη ζωή τους. Κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου, όταν ο Τσομίν έχει αποφασίσει να ενταχθεί στις βασκικές μυστικές υπηρεσίες, η οικογένεια θα επιστρέψει εκ νέου στην Ευρώπη, όπου εκείνος δρα πλέον ως κατάσκοπος ενάντια στους ναζί, μέχρι τη στιγμή που συλλαμβάνεται στη Βαρκελώνη από τους πράκτορες της δικτατορίας. Η Καρμέλε δεν μπορεί να κάνει αλλιώς και φεύγει, μόνη αυτή τη φορά, με την τυφλή ελπίδα του ανθρώπου που αφήνει πίσω του ό,τι περισσότερο αγαπά. Ένα μυθιστόρημα γεμάτο αλήθεια.

 

«Η θεραπεία»

Του Sebastian Fitzek

Μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τιμή: 15,50 ευρώ

Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τον εαυτό σας;

Δίχως μάρτυρες...

H δωδεκάχρονη Γιόζι πάσχει από μια ανεξήγητη ασθένεια. Στη διάρκεια μιας επίσκεψής της στον γιατρό, εξαφανίζεται από το ιατρείο χωρίς κανένα ίχνος. Δεν θα βρεθεί ποτέ. Τέσσερα χρόνια μετά, ο πατέρας της και ψυχίατρος Βίκτορ Λάρεντς έχει αποτραβηχτεί συντετριμμένος σε ένα απομονωμένο νησί της Βόρειας Θάλασσας, προσπαθώντας να διαχειριστεί τον ακατανόητο χαμό της κόρης του...

Δίχως πτώμα...

Ο Βίκτορ δέχεται στο νησί την απροσδόκητη επίσκεψη μιας όμορφης άγνωστης. Πρόκειται για μια συγγραφέα, την Άννα Σπίγκελ, η οποία πάσχει από μια σπάνια μορφή σχιζοφρένειας. Όλοι οι χαρακτήρες που δημιουργεί στα βιβλία της αποκτούν κατά τα λεγόμενά της σάρκα και οστά και αρχίζει να επικοινωνεί μαζί τους. Στην τελευταία ιστορία της έγραψε για ένα νεαρό κορίτσι, το οποίο πάσχει από μια άγνωστη ασθένεια και εξαφανίστηκε δίχως ν' αφήσει ίχνη.

Πού βρίσκεται η κόρη του;

Είναι δυνατόν μέσα στις ψευδαισθήσεις της Άννα να κρύβονται στοιχεία για τις τελευταίες μέρες της Γιόζι;

O Βίκτορ πείθεται να αναλάβει τη θεραπεία της σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από την εξαφάνιση της κόρης του. Πολύ σύντομα, όμως, οι συνεδρίες θα πάρουν δραματική τροπή, καθώς το παρελθόν θα έρθει στο φως, με τρομακτικές συνέπειες.
Είναι δυνατόν η απάντηση να βρίσκεται στο αδιανόητο;

Η θεραπεία έχει αρχίσει...

 

«Το κουρασμένο μέλι»

Του Παναγιωτίδη Σταύρου

Εκδόσεις «Κέδρος»

Τιμή: 14,40 ευρώ

Ένας άνθρωπος που βαδίζει μόνος του. Το ψηφιδωτό των γεγονότων συναρθρώνεται κομμάτι κομμάτι. Δύο πρόσωπα. Η γοητεία στο επίκεντρο. Οι αντιφάσεις μιας γυναίκας. Κάτι που δεν είναι όπως φαίνεται. Κάτι που πρέπει να ερμηνευτεί. Γι' αυτήν. Αλλά και για τον ίδιο. Να τολμήσει να ανακαλύψει τις σωστές ερωτήσεις, προτού προσπαθήσει να βρει τις απαντήσεις. Μα ό,τι μας αποκαλύπτεται γίνεται ευάλωτο. Κι ο εαυτός μας ακόμα. Ένα παραλήρημα σκέψης και συναισθηματικής αποκάλυψης, που στο μυαλό του παίρνει τη μορφή πλασμάτων του βυθού. Πώς έφτασε ως εδώ; Και τι θα συναντήσει εκεί μέσα;

Ένας άντρας, σε ένα μπαρ με άτακτη διακόσμηση, θυμάται μια γυναίκα, μια ερωτική ιστορία που του έχει αφήσει άλυτους κόμπους. Και οι δύο απολαμβάνουν τα ταξίδια. Τα ταξίδια μέσα στους άλλους ανθρώπους. Ένας φίλος με μεγάλη μυθοπλαστική ικανότητα, ένας Σέρβος προπονητής μπάσκετ, η αυλή των Ρομανόφ, καραβάνια τσιγγάνων, ιδιάζοντες παλαίμαχοι των Βαλκανικών πολέμων, οι εκκαθαρίσεις των ναζί, ένα άγαλμα της Ιωάννας της Λωρραίνης κι ένας χαρισματικός δάσκαλος από την Πελοπόννησο, όλα μαζί μπερδεύονται και προχωράν την ιστορία. Κανείς δεν ξέρει αν τελικά ο άντρας ξεκινά πράγματι κάτι καινούργιο ή απλώς τρέχει μακριά από τα παλιά. Και ούτε ο ίδιος μοιάζει να ξέρει αν ξεκινά κάτι καινούργιο ή απλώς τρέχει μακριά από τα παλιά. Απόδραση ή πρόοδος; Όλα ταιριαστά με το μέλι.

 

«Ποιος σκότωσε τον Μότσαρτ»

Του Μιχ. Πατένταλη

Εκδόσεις «Κλειδάριθμος»

Τιμή: 13,30 ευρώ

Βιέννη, δεκαετία '80. Ο νεαρός φοιτητής Αλέξης Βελλίδης βρίσκεται έγκλειστος στην ψυχιατρική κλινική και, μέσα από τη σύγχυση που τον διακατέχει, προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι της παράξενης ιστορίας που τον οδήγησε εκεί. Θυμάται μόνο πως είχε έρθει πριν ένα χρόνο στη Βιέννη για να σπουδάσει στη Μουσική Ακαδημία...

Όλα ξεκίνησαν όταν ο καθηγητής Χαρνακούρτ της Μουσικής Ακαδημίας ζήτησε από τον Αλέξη να ετοιμάσει μια εργασία για το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ. Κατά την έρευνά του, ο Αλέξης ανακαλύπτει τυχαία μια παρτιτούρα που δείχνει να είναι το τελευταίο απόσπασμα του Ρέκβιεμ. Αφού καταφέρει να την αποκωδικοποιήσει με πολύ κόπο, διαπιστώνει ότι κρύβει ένα φοβερό μυστικό: τους δολοφόνους τού Μότσαρτ. Όσοι φοιτητές πλησίασαν στο παρελθόν τόσο κοντά στην αλήθεια, εξαφανίστηκαν. Και ο Αλέξης βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια θανάσιμη πλεκτάνη, χωρίς περιθώρια διαφυγής...

Ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ που αποτυπώνει περίτεχνα το κατατονικό κλίμα της Βιέννης και των πανεπιστημίων της τη δεκαετία του '80.

 

«Η εκδίκηση των πρώην»

Της Τζο Τζέικμαν

Εκδόσεις «Κλειδάριθμος»

Τιμή: 15,50 ευρώ

Μέχρι πού θα έφτανες για να εκδικηθείς τον πρώην σου;

Ο σύζυγος της Ίμοτζεν είναι ένας κακός άνθρωπος. Μπορεί η πρώην γυναίκα του και η νέα του ερωμένη να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά η Ίμοτζεν πιστεύει πως ξέρει την αλήθεια. Και τώρα της έδωσε τελεσίγραφο: μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο να έχεις φύγει απ' το σπίτι, ειδάλλως θα διεκδικήσω την κηδεμονία του γιου μας.

Σε μια στιγμή τρέλας, η Ίμοτζεν κάνει κάτι το αδιανόητο: τον κλειδώνει στο κελάρι και τώρα έχει εκείνη τον έλεγχο. Αλλά μέχρι πού θα φτάσει για να προστατέψει τον γιο της και να τιμωρήσει τον άντρα της; Και τι θα συμβεί όταν η πρώην γυναίκα του και η νυν φιλενάδα του μπλεχτούν στα σχέδιά της;

Ένα σκληρό βιβλίο, με γερές δόσεις χιούμορ και σασπένς, που αναδεικνύει τη γυναικεία αλληλεγγύη, αλλά και τις ανθρώπινες αδυναμίες.

........................................

Βιβλιοκριτική

 

Εκδήλωση τιμής της Λεσβιακής Φάλαγγας

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου την περασμένη Κυριακή, εκδήλωση τιμής για την ηρωική και ένδοξη προσφορά της Λεσβιακής Φάλαγγας για την απελευθέρωση του νησιού της Λέσβου το 1912.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου στον χαιρετισμό της επεσήμανε:

«Όπως και με άλλη ευκαιρία έχω υπογραμμίσει, όλοι μας έχουμε υποχρέωση, να θυμόμαστε και να τιμάμε. Η σημερινή εκδήλωση, μας πάει σε μια άλλη εποχή, μας γυρίζει πίσω σε άλλες δύσκολες και ταραγμένες συνθήκες, που οι άνθρωποι δοκιμάστηκαν, πολέμησαν και άντεξαν.

Το βιβλίο της Κωνσταντίνας Βάκκα- Κυριαζή «Η Λεσβιακή Φάλαγγα» που σήμερα εδώ παρουσιάζεται, μας μιλά για μια εμπειρία ανθρώπων και μια δοκιμασία ανθρώπων. Η Λεσβιακή Φάλαγγα είναι μια ιστορία αποφασιστικότητας, θάρρους, προσφοράς και θυσίας. Πάνω από όλα, είναι μια πράξη φιλοπατρίας.

Σε άλλες εποχές, σε άλλες μεγαλύτερες δυσκολίες, εκείνη η πράξη τους και η θυσία τους, γίνεται και είναι οδηγός για τα έργα της ειρήνης. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο όταν αποφασισμένα στέκουμε αφοσιωμένοι σε έναν στόχο, δίνουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αρνούμαστε να γίνουμε αιχμάλωτοι των συνθηκών και της ανάγκης.

Γι' αυτό κάθε φορά που υπογραμμίζω την ανάγκη να θυμόμαστε και να τιμάμε, στόχος είναι να δοθεί έμφαση, σε αυτή την πλευρά των πραγμάτων, δηλαδή της δέσμευσης για ένα υπέρτερο αγαθό που συνδέεται σήμερα και με την καθημερινή μας ζωή, αλλά και με τα δικαιώματά μας και την ελευθερία μας στον μακρύ χρόνο. Χαίρομαι πολύ για την εκδήλωση αυτή. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Η Λεσβιακή Φάλαγγα» της συγγραφέως Κωνσταντίνας Βάκκα- Κυριαζή, με ομιλητές: Τον Ευστράτιο Χαραλάμπους, Αντγο ε.α., Μελετητή Στρατιωτικής Ιστορίας, ο οποίος μίλησε για τη Λεσβιακή Φάλαγγα. Τον Ευστράτιο Χατζηστυλιανού, Ανχη (ΠΖ), Εκπρόσωπο της 98 ΑΔΤΕ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της ελληνικής μετανάστευσης και τις δυσκολίες που συνάντησαν οι ομογενείς μας στη νέα τους πατρίδα. Τον Ευσ. Αναγνώστου, Ιστορικό, που αναφέρθηκε στο θέμα της συμβολής των Λέσβιων στους Εθνικούς Αγώνες. Τη Μαρία Γιαχνάκη, δημοσιογράφο, που ανέπτυξε την συμβολή του ομογενειακού ελληνισμού στην προκοπή και ευημερία της Ελλάδας.

Ακολούθησε η παράδοση- παραλαβή της Σημαίας Λεσβιακής Φάλαγγας από την Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Τιμητική διάκριση έλαβαν οι απόγονοι των μελών της Λεσβιακής Φάλαγγας:

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βράβευσε επίσης, τους εξής προέδρους Λεσβιακών Σωματείων των Ηνωμένων Πολιτειών, για την πολύτιμη αρωγή τους προς την Λέσβο και τον Ελληνισμό:

Μιχ. Μπάνη, Αν. Νικοδήμου, Αν. Σέρεσλη, Ιωάννη  Αυγήρη, Κατερίνα Αυγήρη, Irwin Novak, Mary Snell.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία του Συγκροτήματος Σαντουριών του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Πριν τη συναυλία η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τίμησε το Αναγνωστήριο Αγιάσου για την προσφορά του στην παράδοση και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και επέδωσε τιμητική πλακέτα στον αντιπρόεδρο του Αναγνωστηρίου Παναγιώτη Σκορδά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
29 Μαιου 2020
29 Μαιου 2020
29 Μαιου 2020
29 Μαιου 2020
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε