ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Παρασκευη 26 Απριλιου 2024
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Βιβλιοφάγος

Ημερομηνία20 Απριλιου 2021

«Συχνότητα του φόνου Ακοή»

Των Kliesch Vincent & Fitzek Sebastian

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 16,99 ευρώ

Ο άνθρωπος που ακούει το έγκληα. Ο Χέγκελ επέστρεψε.

«Βοήθεια, λείπει το ωρό ου! Βλέπω όνο... αία!» Ο ήχος ιας σύντοης πάλης και η πανικόβλητη κλήση έκτακτης ανάγκης ιας ητέρας διακόπτεται απότοα. Μόνο ένας άνθρωπος έχει την ικανότητα να βγάλει συπεράσατα από αυτό το ηχητικό απόσπασα, ο ιατροδικαστής και δικανικός γλωσσολόγος Ματίας Χέγκελ.

Η Γιούλα Άνζοργκε, δηοσιογράφος, ασχολείται ε αληθινά εγκλήατα. Μπορεί να κατάφερε να απαλλάξει τον Χέγκελ ως ύποπτο δολοφονίας, αλλά ίσως και να πλησίασε πάρα πολύ τη σκοτεινή πλευρά του ιδιοφυούς αναλυτή. Τώρα, όως, είναι απαραίτητη για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Να αφήσει στη οίρα τους το ωρό και τη ητέρα του; Και τι θα γίνει ε τις πληροφορίες για τον αδερφό της, που θεωρείται νεκρός, και για τον οποίο ο Χέγκελ φαίνεται να γνωρίζει πολλά;

Tίποτα δεν είναι όπως φαίνεται ε την πρώτη ατιά, κανείς δεν είναι τόσο αθώος όσο θα ήθελε να φαίνεται.

 

«Γυναίκα από πέτρα και φως»

Του Θ. Κονδύλη

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 17,70 ευρώ

1821. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία συγκλονίζεται από την Επανάσταση των Ελλήνων, που έπειτα από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς πασχίζουν να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό. Την ίδια εποχή, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγγλική Πρεσβεία, ο φιλέλληνας γιατρός Μπέντζαμιν Μπλακ έχει μια σημαντική αποστολή που του έχει αναθέσει ο λόρδος Έλγιν από το Λονδίνο να ανακαλύψει το χαμένο άγαλμα μιας όμορφης Αφροδίτης. Αυτή έχει γίνει έμμονη ιδέα στον γιατρό, μια και από καιρό τον επισκεπτόταν στα όνειρά του.

Καθώς τα χρόνια περνούν, θα περιπλανηθεί στους σκοτεινούς διαδρόμους της αγγλικής κατασκοπείας. Όταν ανακαλύψει ότι ήταν πιόνι των πολιτικών δολοπλοκιών, θα φύγει για την Ελλάδα. Στη διάρκεια της έρευνάς του θα ταξιδέψει στις Κυκλάδες, στη Μάνη, στην Αθήνα, στην Αίγινα και στο Ναύπλιο. Ο Τούρκος στρατηγός Κιουταχής, ο Κολοκοτρώνης, ο Μακρυγιάννης, ο Γκούρας, οι Μαυρομιχαλαίοι, ο Ιωάννης Καποδίστριας και πολλοί άλλοι θα βρεθούν στον δρόμο του γιατρού. Μάλιστα, ο ίδιος θα μπλεχτεί στη δίνη του πολέμου και θα κινδυνέψει θανάσιμα. Κάποια στιγμή η αναζήτησή του θα πλησιάσει στο τέλος της και ο Άγγλος θα ετοιμαστεί να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Αλλά δε γνωρίζει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Γιατί η μοίρα θα του στήσει ένα τελευταίο εμπόδιο, το πιο ισχυρό απ' όλα. Ο έρωτας θα εισβάλει σαν θύελλα στη ζωή του, διεκδικώντας με απίστευτη ορμή το μερίδιό του από αυτή την αναζήτηση. Ο Μπέντζαμιν Μπλακ αναπάντεχα θα συναντήσει μπροστά του μια γυναίκα από το παρελθόν. Μια μοιραία γυναίκα που θα του αλλάξει τη ζωή... για πάντα!

Με φόντο την Ελληνική Επανάσταση του 1821 εκτυλίσσεται μια καταπληκτική περιπέτεια μέσα στη φλόγα του απελευθερωτικού αγώνα και στη φωτιά του έρωτα.

 

«Η εμμονή της μνήμης»

Της Ελένης Τσαμαδού

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 17,70 ευρώ

Παιχνίδια της μοίρας. Γεγονότα απρόβλεπτα.

2010. Η έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας φέρνει κοντά έναν άντρα και μια γυναίκα, τον Φοίβο και τη Δάφνη. Τι μέλλον μπορεί να έχει η σχέση δύο ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές; Πώς συνδέονται μια πεταλούδα, ένας βυζαντινολόγος και μια νεκρή ερευνήτρια; Πόσο δυνατή μπορεί να είναι η εμμονή της μνήμης όταν έρχεται αντιμέτωπη με τον έρωτα;

Μια σύγχρονη ιστορία με παράλληλη αναφορά στην πτώση του Βυζαντίου, στην πολιορκία της Αμμοχώστου, αλλά και σε άλλα γεγονότα, γνωστά και άγνωστα, της πρόσφατης και παλαιότερης ιστορίας του νησιού της Αφροδίτης.

 

.....................................  ......................

 

«Τα ταξίδια μου»

Του Χρήστου Αντωνίου Σταυράκογλου

Ένα καλαίσθητο βιβλίο  277 σελίδων κυκλοφόρησε ο φιλόλογος καθηγητής Χρήστος Σταυράκογλου με την ονομασία «Τα ταξίδια μου». Είναι ένα βιβλίο που το χαίρεσαι, όσο διαρκεί η ανάγνωσή του και σου αφήνει το αποτύπωμά του στην καρδιά και στον νου σου. Με την εξιστόρησή του δρασκελίζει τον τόπο και τον χρόνο και γίνεται κομμάτι της εσωτερικής σου ζωής. Περνά στη σφαίρα του πνεύματος, μετουσιώνεται από ταξιδιωτική σε καλαισθητική εμπειρία, που την απολαμβάνει ο αναγνώστης με μεγάλη ευχαρίστηση.

Ο συγγραφέας περιγράφει και διηγείται πολλά γεγονότα και συστατικά στοιχεία της χώρας ή του τόπου που επισκέφτηκε.

Τα ταξίδια του είναι το εφαλτήριο για την μετέπειτα λογοτεχνική και ιστορική διαδρομή. Τα ταξιδιωτικά είναι κείμενα διαχρονικά και αντιπροσωπευτικά μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, που συνδέονται με σημαντικές αποφασιστικές στιγμές της ιστορίας του 20ού αιώνα.

Οι διηγήσεις αναπαρίστανται με τρόπο ρεαλιστικό και λογοτεχνικό, μια και ο συγγραφέας που είναι και φιλόλογος ξέρει να χειρίζεται άριστα τη γλώσσα και τον λόγο.

Τα ταξιδιωτικά μπορεί για κάποιους να αποτελούν εύπεπτα και ξεκούραστα λογοτεχνικά αναγνώσματα, μέσα από τα οποία γνωρίζουν τόπους και μέρη, που έχουν ή δεν έχουν επισκεφθεί. Για άλλους δε, αποτελούν πραγματική πηγή γνώσεων.

Τα ταξίδια του Χρήστου Σταυράκογλου αναφέρονται: 1) στο Άγιο Όρος 2) στην Καππαδοκία 3) στον Πόντο 4) στη Μάρμαντο τον ζείδωρο ελαιώνα 5) στην Αυστραλία (δύο φορές) 6) στην Κωνσταντινούπολη 7) στον Κουρατσώνα, το εμβληματικό βουνό 8) στις Φώκαιες και 9) στην Ιθάκη.

Πρώτα λίγες σελίδες, βαθιά θρησκευτικές και ζουμερές, ανήκουν στην Αθωνική Πολιτεία, που είναι το σύμβολο της Ορθοδοξίας μας. Στο κείμενό του θαυμάζουμε μοναδικές αγιογραφίες, θησαυρούς της τέχνης με εκπληκτικά εκκλησιαστικά κειμήλια και Άγια λείψανα. Στο κείμενο ζήσαμε κατανυκτικές ακολουθίες, όρθρους, λειτουργίες, εσπερινούς και απόδειπνα και γευτήκαμε την παραδοσιακή αγιορείτικη φιλοξενία του μοναστηριού και ζήσαμε και εμείς από τη θέση του αναγνώστη στιγμές ανεπανάληπτης συγκίνησης, γαλήνης και ευτυχίας.

Ο δεύτερος προορισμός ήταν η πατρίδα του Αγίου Βασιλείου, η Καππαδοκία, ονομάζεται και Λίκνον των Αγίων. Εκατό περίπου χρόνια πέρασαν από τότε που ήκμαζε ο ελληνισμός της Καππαδοκίας. Και τώρα ακόμα νιώθεις τις σκιές τους να πλανιούνται στους δρόμους. Οι εκκλησίες, τα σχολεία, τα αρχοντικά στολίζουν ακόμη τις σημερινές πόλεις, και είναι ό,τι το καλύτερο έχουν αυτές να επιδείξουν. Όποιος σήμερα επισκέπτεται την Μικρασία σε αυτή την περιοχή, βρίσκεται μπροστά σε τέτοιο θλιβερό θέαμα, που μένει ενεός και εμβρόντητος. Βλέπει χριστιανικές εκκλησίες φτιαγμένες με τέχνη, μεράκι και ζήλο, να έχουν μετατραπεί σε μουσουλμανικά τεμένη. Τέμπλα να έχουν ξηλωθεί, εικόνες να έχουν επιχριστεί και τοιχογραφίες να έχουν εντοιχιστεί μέσα σε μιναρέδες. Έτσι με αυτή την κατάσταση δοκιμάζεται η θρησκευτική συνείδηση και πληγώνεται το εθνικό φιλότιμο κάθε Έλληνα Χριστιανού.

Τρίτος προορισμός είναι ο Πόντος. Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι της Μικρασίας, όπου επί πολλές δεκαετίες άνθισε εκεί ο Ελληνισμός. Προχωρούμε και μπαίνουμε στον ιστορικό Πόντο. Η Αμάσεια είναι η είσοδός μας. Εκεί έζησε και έδρασε ο Λέσβιος Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης. Η δράση του, η εκκλησιαστική, η ανθρωπιστική και η εθνική ήταν σημαντική. Θεωρήθηκε από το κεμαλικό καθεστώς ως ο μεγαλύτερος εχθρός του στην περιοχή και καταδικάστηκε σε θάνατο. Τελευταία τα κατάφερε να διαφύγει στην ελεύθερη Ελλάδα. Εκεί είχαμε και μια άλλη ηρωική και τραγική μορφή, του επίσης Λεσβίου επισκόπου Ευθυμίου Αγριτέλλη, που υπέστη φρικτά βασανιστήρια και υπέκυψε πριν απαγχονιστεί. Έτσι η Λέσβος έδωσε το παρών στον μεγάλο αγώνα των Ποντίων με θύματα δύο λαμπρούς Ιεράρχες.

Προχωράμε στην Τραπεζούντα, ένα μεγάλο πνευματικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο του Πόντου, πρωτεύουσα της ένδοξης αυτοκρατορίας του μεγάλου Κομνηνού. Εκεί, στον Πόντο, οι νεότουρκοι δημιούργησαν την τραγωδία του Ελληνισμού της ανατολής (1908-1923). Εκεί όπου μαρτύρησαν Έλληνες χριστιανοί και υπέστησαν τα πάνδεινα. Μας το διηγείται εύγλωττα ο Χάρης Τσιρκινίδης στο βιβλίο του «Το κόκκινο ποτάμι» που τελευταία έγινε

και κινηματογραφικό έργο. Ο φυσιολάτρης συγγραφέας αφιερώνει

ένα κομμάτι για την ομορφιά του τοπίου της Τραπεζούντας: «Προχωρούμε μέσα στην ατελείωτη στοά των πανύψηλων δέντρων. Εκεί δεν θέλεις να μιλάς και να ακούς τους διπλανούς σου.

Θέλεις μόνο να απολαμβάνεις τις σπάνιες αυτές ομορφιές με όλες

τις αισθήσεις, να ακούς το μακρινό βουητό του νερού και το θρόισμα

του αέρα μέσα στις πυκνές φυλλωσιές, να οσφραίνεσαι το άρωμα

του πεύκου και του σκίνου, να ξεκουράζεις τα μάτια σου πάνω σε

όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, να γεμίζεις τα πνευμόνια σου με

καθαρό αέρα, να ρουφάς με το κορμί σου τη δροσιά που αναδίνει το υγρό χώμα και οι χλωρασιές μέσα στο καταμεσήμερο».

Το βιβλίο «Τα ταξίδια μου» του Χρήστου Σταυράκογλου κατά τη γνώμη μου είναι ένα βιβλίο που προϋποθέτει πολλή δουλειά, μεράκι, αγάπη και δυνατή πένα. Η θεματική του βιβλίου και η δομή του είναι άριστη. Η αφηγηματική και γλωσσική απλότητα καθιστούν το βιβλίο του εύληπτο και κατανοητό. Όλοι όσοι ασχολούνται με τα γράμματα και τον πολιτισμό πρέπει να διαβάσουν το βιβλίο αυτό, για να δουν τις δυσκολίες και τα βασανιστήρια του Ελληνισμού, αυτά που εξιστορεί ο συγγραφέας, που είναι ένας εξαίρετος ερευνητής, με συνεχή προσφορά και δράση.

Ο συγγραφέας με υψηλό πνευματικό υπόβαθρο, ανήκει στην κατηγορία του ακούραστου εκπαιδευτικού ερευνητή. Με διάθεση της συνεχούς προσφοράς και δράσης. Εγώ από καρδιάς θέλω να τον ευχαριστήσω, για το βιβλίο που μου δώρισε και να του ευχηθώ να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο την πνευματική του δημιουργία με νέα εκλεκτά βιβλία που θα κοσμήσουν τη λεσβιακή γραμματολογία. Θα κλείσω την κριτική μου με τα τελευταία λόγια του συγγραφέα, που γράφει στο λήμμα Ιθάκη.

«Η Ιθάκη, η πραγματική Ιθάκη, περνά στη μνήμη μας σαν ένα εκλεκτό κομμάτι ελληνικής γης, ενώ η Ιθάκη του Ομήρου παραμένει στον ιδεατό κόσμο σύμβολο του νόστου, όπως τη θέλησε ο ίδιος, σύμβολο του ιδανικού αγώνα, όπως την ύμνησε ο Καβάφης».

Ακίνδυνος Παλαιολόγος

Εκπαιδευτικός, τέως Σχολικός Σύμβουλος

Δημοτικής Εκπαίδευσης

..................... ...........................

 

Οθωμανικά ανταλλάξιμα ακίνητα του Σκαλοχωρίoυ

   Το Σκαλοχώρι είναι το χωριό της Λέσβου που είχε, σε αριθμό, τους περισσότερους Τούρκους μετά τη Μυτιλήνη και το Μόλυβο. Το Σκαλοχώρι είναι το χωριό που είχε, σε αναλογία, το μεγαλύτερο ποσοστό Τούρκων στη Λέσβο. Ο μισός του πληθυσμός ήταν μωαμεθανοί. Υπήρξε, ακόμη, δεκαετία, που οι μουσουλμάνοι πέρασαν τους χριστιανούς. Στο χωριό έγιναν εξισλαμισμοί. Τις μεγαλύτερες και καλύτερες εκτάσεις μέχρι το 1856 τις κατείχαν Τούρκοι.

    Όταν έγινε η απελευθέρωση (1912) από τις αρμόδιες επιτροπές ανταλλαξίμων καταγράφηκαν 487 ιδιωτικά και 44 βακούφικα ακίνητα, δηλαδή 531 αγροτικά ακίνητα, που είχαν έκταση 17028963 τ.μ. Από τα ιδιωτικά αγροτικά ακίνητα το 38% κατείχαν 10 μεγαλοκτηματίες Τούρκοι.

   Καταγράφηκαν, ακόμη, 320 αστικά ακίνητα, που η έκτασή τους ξεπερνούσε, με υπολογισμούς, τα 2500000 τ.μ.

   Στις παραπάνω εκτάσεις δεν περιλαμβάνονται οι δρόμοι, δηλαδή οι εκτάσεις που υπήρχαν στις διάφορες περιοχές μεταξύ των ιδιωτικών ακινήτων και οι οποίες δεν καταγράφηκαν τότε. Οι Τούρκοι άφηναν μεγάλες εκτάσεις για δρόμους.

   Όλες οι παραπάνω εκτάσεις είναι τα οθωμανικά ανταλλάξιμα ακίνητα.

    Στα παραπάνω στοιχεία, που είναι όλα από το βιβλίο μας «Το Σκαλοχώρι Λέσβου», Μυτιλήνη 2008, δεν περιλαμβάνονται τα ακίνητα που μετά το 1856 και μέχρι την απελευθέρωση πέρασαν, με πωλήσεις, στα χέρια των χριστιανών.

   Αρχικά, μετά το 1914, όλα αυτά τα ακίνητα νοικιάστηκαν στους χριστιανούς, αλλά χωρίς συμβάσεις. Υπήρχε μία ακαταστασία, που την επέτρεπαν οι συνεχείς κυβερνητικές αλλαγές.

   Υπήρχαν τρεις τιμές ανά στρέμμα. 2,5  δραχμές  οι βοσκότοποι και τα βαλανιδοχώραφα, 6 δραχμές οι αγροί και οι κήποι και 4 δραχμές τα βακούφικα.

   Σε 27 ακίνητα που τα μισθώματά τους δίνονταν, μετά το 1914, στους Τούρκους για τις θρησκευτικές και εκπαιδευτικές ανάγκες τους δεν τηρούνταν οι παραπάνω τιμές. 

   Το 1926 φαίνεται ότι μπήκε τάξη στις ενοικιάσεις. Υπήρχε ειδικό έντυπο της Εθνικής Τράπεζας, φωτοτυπία του οποίου παραθέτουμε,  όπου συμπλήρωναν αναλυτικά τα ακίνητα που μίσθωναν (αριθμό, είδος, θέση, χωριό, στρέμματα και τέως Τούρκο ιδιοκτήτη), αναφέρονταν οι μισθώσεις και τα ποσά ανά στρέμμα και σύνολο, οι όροι μίσθωσης, υπέγραφαν οι μισθωτές και δύο εγγυητές και έκλεινε η μίσθωση με πράξη του Διευθυντή της Τράπεζας.

   Οι όροι κατά οικογένεια, όπως αναφέρονται στο έντυπο, ήταν:

α) Διά τα ελαιοκτήματα: 5% επί καθαρού εισοδήματος μέχρι 4000 δρχ.  7% επί εισοδήματος μέχρι 8000 δρχ. 10% επί εισοδήματος μέχρι 10000, 15% επί εισοδήματος άνω των 10000 δρχ. ή δραχμάς πεντήκοντα κατά στρέμμα.

β) Διά τους αγρούς: Τα πεδινά 50 δρχ. κατά στρέμμα και τα ορεινά 25  δρχ. κατά στρέμμα.

γ) Διά τους κήπους: 60 δρχ. κατά στρέμμα.

Όλα τα παραπάνω «επί τοις εξής όροις»:

    1) Η πληρωμή αποδεικνύεται μόνον επί αποδείξει της Τραπέζης. 2) Οφείλομεν να διατηρώμεν τα μίσθια εν καλή καταστάσει. 3) Σιωπηρά αναμίσθωσις απαγορεύεται. 4) Η μίσθωσις ισχύει δια μεν τα ελαιοκτήματα διά την ελαιοκομικήν  περίοδον  1926-1927, διά δε τους αγρούς και κήπους από σήμερον μέχρι τέλους Αυγούστου 1927. 5) «Δεν δικαιούμεθα να προβώμεν εις κλάδευμα και καθάρισμα, ειμή  ειδική αδεία της Τραπέζης, όντες υπεύθυνοι διά πάσαν ζημίαν. Ομοίως δεν δικαιούμεθα να εκμεταλλευώμεθα τα εντός των εκμισθουμένων ημίν κτημάτων καμίνια ή λατομεία».

   Σημειώνουμε, βέβαια, ότι ένα μεγάλο μέρος των ανταλλαξίμων πέρασαν στο τέλος, με αγορές ή παραχωρήσεις, σε καμιά δεκαριά  Σκαλοχωρίτες. Τους 10 Τούρκους μεγαλοκτηματίες αντικατέστησαν 10 χριστιανοί.                                                                    

Δημήτριος Χατζηλίας

Εκπαιδευτικός-Πολιτικός Επιστήμων-Νομικός

.........................................  ...................

 

Στρατής Μισγίρης

Χωριά της Καλλονής που χάθηκαν

Κάθε φορά που ο ταχυδρόμος μου φέρνει φάκελο με αποστολέα τον Στρατή Μισγίρη, ξέρω ότι έχει στείλει το νέο βιβλίο του. Πάρα πολλά από τα βιβλία του τα τύπωνε στο ιδιόκτητο τυπογραφείο του στην Καλλονή. Με το πέρασμα του χρόνου καταστράφηκαν αρκετά τυπογραφικά στοιχεία, δεν μπόρεσε να τα αντικαταστήσει κι έτσι τα τελευταία βιβλία του είναι φωτομηχανικές εκδόσεις.

Στο καινούριο βιβλίο του καταγράφει και παρουσιάζει τα χωριά της Καλλονής που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Καταγράφει και παρουσιάζει δεκαοκτώ χωριά. Βασικές ιστορικές βιβλιογραφικές πηγές του βιβλίου είναι τα: «Περιγραφή της Λέσβου», του Μητροπολίτη Γαβριήλ, «Τα εν Καλλονή της Λέσβου ιερά σταυροπηγιακά πατριαρχικά μοναστήρια», του Σταύρου Καρυδώνη και τα Αρχεία του Μοναστηριού του Αγίου Ιγνατίου. Από τη βιβλιογραφία που αναφέρει μετά το κάθε χωριό διαπιστώνουμε ότι μελέτησε κι αποδελτίωσε κάθε βιβλίο που αναφέρεται στην περιοχή της Καλλονής, αλλά και στο νησί.  

Τα χωριά οικισμοί, που παρουσιάζει, είναι 18 και απλώνονται σε όλο τον κάμπο της Καλλονής και στις παρυφές των γύρω βουνών και λόφων. Αυτά σημειώνονται σε χάρτη που έχει συνταχθεί από τον Παναγιώτη Τσουνά και είναι: Αρίσβα, Τριάντα, Αμπελιώτης, Σουμούρια, Άγιος Λεόντιος, Κλαπάδος, Φάραγγας, Γέρνα, Ξηρόκαστρο Ξηροκαστριανή, Άγιοι Απόστολοι, Άγιοι Θεόδωροι, Αρακλη, Εφθάδα, Θολώνια, Λειβάδια, Περασιά, Φκόλια, Χλιός.

Στην ιστορία των χωριών, ο Μισγίρης γράφει για το πώς πήραν το όνομά τους, την πιθανή παραφθορά, τη χρονολογία ίδρυσης και κατοίκησής τους. Όπου είναι δυνατό αναφέρεται ο αριθμός των κατοίκων (χριστιανοί και μουσουλμάνοι) κι οι μεταβολές, οι φόροι που πλήρωναν, οι γεωργικές ή άλλες ασχολίες. Προσεγγίζει χρονικά το πότε έπαψαν να κατοικούνται, τι συνέβαλε σ' αυτό (φυσική καταστροφή, λεηλασίες, πειρατεία). Καταγράφει τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια που υπήρχαν και αντίστοιχα τα ξωκλήσια που υπάρχουν σήμερα, για την ανέγερση των οποίων χρησιμοποιήθηκαν οικοδομικά υπολείμματα των προηγούμενων. 

Σημειώνει ποιοι από τους κατακτητές του νησιού είχαν κτηματικές περιουσίες στις περιοχές των χωριών. Πολλές είναι οι βιβλιογραφικές αναφορές από συγγραφείς που ασχολήθηκαν με την ιστορία του νησιού και της περιοχής της Καλλονής. Σε αρκετές περιπτώσεις ο συγγραφές έκανε επιτόπια έρευνα για να διασταυρώσει και να επιβεβαιώσει τα αναφερόμενα στις πηγές, και συνοδεύει το βιβλίο με πολλές φωτογραφίες. Επισημαίνει ότι δεν έχουν γίνει αρχαιολογικές ανασκαφές και έρευνες, οι οποίες θα δώσουν περισσότερα στοιχεία για τα χωριά αυτά.

Το βιβλίο του Στρατή Μισγίρη «Χωριά της Καλλονής που χάθηκαν» συμβάλει στην τοπική ιστορία. Βοηθά τους περιηγητές, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, καθέναν που θέλει να γνωρίσει το παρελθόν του τόπου του και να περπατήσει εκεί που έζησαν οι πρόγονοί μας. Είναι συνέχεια και συμπλήρωμα των βιβλίων του όπου καταγράφονται διάφορα θέματα και στοιχεία για την Καλλονή και την γύρω περιοχή.

Να σημειώσουμε ότι ο Μισγίρης έχει εκδώσει τριάντα έξι (36) βιβλία, από το 1967 μέχρι και σήμερα εξέδιδε επίσης, την εφημερίδα «Καλλονή» τα φύλλα της οποίας έχει συγκεντρώσει σε τέσσερις τόμους.  

Αριστείδης Καλάργαλης

 

Το ειδικό τεύχος του «ΘΗΤΑ»

Κυκλοφόρησε το ειδικό τεύχος της σχολικής εφημερίδας του «ΘΗΤΑ» Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής, με τα βραβευμένα διηγήματα των μαθητών του σχολείου στον 12ο διαγωνισμό γραπτού λόγου των εκδόσεων Πατάκη.

Το Σχολείο ήταν για δεύτερη χρονιά ανάμεσα στις τρεις καλύτερες σχολικές μονάδες της χώρας που βραβεύτηκαν. Τα έξοδα εκτύπωσης του τεύχους ανέλαβε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης.

Σχεδόν όλες οι ιστορίες των παιδιών είναι πραγματικές. Οι αφηγήσεις τους προέρχονται, είτε από γεγονότα του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος (ναυτικά ταξίδια, αλβανικό μέτωπο, κατοχή και αντίσταση), είτε από γεγονότα που αφορούν στην τοπική ιστορία (Ξενοδοχείο Σάρλιτζα). Τα διηγήματα πλαισιώνουν μοναδικά σκίτσα  

του σκιτσογράφου Αντώνη Κυριαζή.

Στο 32 σελίδων τεύχος περιλαμβάνονται:

*Τα 5 διηγήματα των μαθητών που βραβεύτηκαν και συγκεκριμένα:

-της Eυαγγελίας Ξουχέλλη: «Το μπλόκο που μαθεύτηκε»

-του Δημήτρη  Κιολέ: «Ο στρατιώτης πάνω στ' άλογο»

-της Παναγιώτας Ψαθά: «Τα ταξίδια του παππού μου»

-του Άγγελου  Βαξεβάνη: «Μια λάθος ειδοποίηση»

-του Παναγιώτη  Μιχαλέλλη: «Ένα τριήμερο που με έβαλε σε πολλές σκέψεις».

*Κριτικό σημείωμα για κάθε διήγημα από την φιλόλογο του Γυμνασίου Θερμής Ειρήνη Βίδη.

*Σημείωμα για το «Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής του Σχολείου», που προετοίμασε τα παιδιά τις δυο χρονιές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, από τον Διευθυντή και υπεύθυνο του Εργαστηρίου Αντώνη Βάλεση και τέλος,

*Ρεπορτάζ από την απονομή των επαίνων στους μαθητές (από την  

Αντιπεριφερειάρχη Αναστασία Αντωνέλλη), την απονομή αναμνηστικών από το Σύλλογο «Θερμία Άρτεμις» και την βράβευση του σχολείου από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία26 Απριλιου 2024
Ημερομηνία26 Απριλιου 2024
Ημερομηνία26 Απριλιου 2024
Ημερομηνία26 Απριλιου 2024
Διαφήμιση
Resource id #8
Διαφήμιση
Μέλος
Εξώφυλλο
> <
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

    Διαφήμιση
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
    Holter πίεσης και ρυθμού
    Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
    Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
    Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
    aroniskos@gmail.com

    Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

    Διαφήμιση
    Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
    Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
    Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
    Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
    τηλ. 22510-54898- 6977957180
  • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

    Διαφήμιση
    ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
    Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
    Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
    Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

    Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

    Διαφήμιση
    Έλενα Μπούμπα
    Στρατιωτικός Ιατρός
    Διδ.Παν.Αθηνών
    Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
    Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
    2102467085 & 6938502258
    email- elenboumpa@gmail.com
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

    Διαφήμιση
    ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
    Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
    Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
    τηλ. 22510 43377
    Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
    22540 26652- κιν.6974117849

    ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

    Διαφήμιση
    ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
    ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
    ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
    ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
    ΤΗΛ:22510-55711
    ΚΙΝ:6942405440
  • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

    Διαφήμιση
    ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
    θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
    Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
    ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
    22510-43366 6972332594

    Book and Art

    Διαφήμιση
    ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
    Βάλια Μπαρμπατιώτη
    Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
    τηλ:22510-37961
    www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
  • ψαράδικο

    Διαφήμιση
    ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
    Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
    Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
    τηλ. 22510 34333

    ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

    Διαφήμιση
    Γαζής Χαράλαμπος
    Γεωπόνος ΤΕ
    Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
    τηλ.: 6946167995
  • Αυγοπωλείο Χατζέλη

    Διαφήμιση
    Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
    Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
    Οδυσσέα Ελύτη 20
    τηλ.2251306790

    Κάβα Κουτσουραδή

    Διαφήμιση
    Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
    Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
    Τηλ. 2251022213
  • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

    Διαφήμιση
    "Απάγκιο"
    Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
    οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
    τηλ. 22510 20797

    Elysion Hotel

    Διαφήμιση
    Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
    Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
    Τηλέφωνο: 2251 061531-2
    Fax:22510 61294
    Website: www.elysion.gr
  • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

    Διαφήμιση
    ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
    ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
    ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
    ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
    ΤΗΛ:2251022255/6945353105
    email:nprot@yahoo.gr

    Europcar

    Διαφήμιση
    AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
    www.europcar-lesvos.com
    info@europcar-lesvos.com
  • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

    Διαφήμιση
    Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
    Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
    Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
    τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε