ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Πεμπτη 11 Αυγουστου 2022
ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Βιβλιοφάγος

8 Ιουνιου 2021

«Το ξίφος»

Της Ε. Ευσταθίου

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 18,80 ευρώ

1537. Την ηέρα που ο Χαΐρεντίν Μπαρπαρόσα και οι πειρατές του σκορπούν τον θάνατο στους κατοίκους της Παλαιοχώρας των Κυθήρων, κανείς δεν αντιλαβάνεται τη φονική επίθεση ενός άντρα στην έγκυο ερωένη του. Ένα ξιφίδιο που κάποτε κράτησαν εγάλοι πολέαρχοι και βασιλιάδες καρφώνεται στα σπλάχνα της, ανοίγοντας έναν ατέλειωτο αιατηρό κύκλο έσα στους αιώνες.

2020. Δύο από τους κορυφαίους κυνηγούς θησαυρών στον κόσο, ο Ραούλ και η Σιένα, οι επονοαζόενοι Λύκος και Σελήνη, προσλαβάνονται από δύο διαφορετικούς συλλέκτες έργων τέχνης για να βρουν το φονικό ξίφος. Καθώς ξεχύνονται στο κυνήγι του, αποκαλύπτεται η ιστορία του και η βαριά κατάρα που κουβαλάει. Κι ενώ η ανεύρεσή του οιάζει άλυτος γρίφος, ια απροσδόκητη φωνή

από το παρελθόν γίνεται κλειδί στα χέρια της Σιένα, οδηγώντας τον Ραούλ στον ονόδροο της συαχίας αζί της. Σε ια περιπέτεια που κόβει την ανάσα, από την Ελλάδα στην Ιταλία και πάλι πίσω, οι δυο ήρωες από κυνηγοί γίνονται κυνηγηένοι. Mε τον θάνατο να καραδοκεί σε κάθε τους βήα, το πάθος που γεννιέται ανάεσά τους γίνεται πότε τροχοπέδη και πότε φωτεινός φάρος στον δρόο τους. Κι όσο βυθίζονται στη δίνη αυτής της αναζήτησης, φαντάζει όλο και πιο ακατόρθωτο για τη Σελήνη να απλώσει γαλήνια το φως στον ουρανό της και για τον Λύκο να κάνει τραγούδι το ουρλιαχτό του.

Έβγαλε το πιστόλι της και έσυρε την κάννη του, θαρρείς ηδονικά, στο πλαϊνό έρος του λαιού της.

Κοίταξε το σκίτσο ξανά. Ένα ιζερικόρντε. Ένα ξιφίδιο που έσα από τον θάνατο χάριζε το έλεος -εξού και το όνοά του. Morte και amore- θάνατος και έρωτας, έφερε στο υαλό της τις λέξεις που δέσποζαν στο σύντοο εκείνο σηείωα. Έκανε ια ειρωνική γκριάτσα. Δυο λέξεις συνώνυες στο δικό της υαλό. Και δεν χωρούσε έλεος σε καία.

 

«Τα κρυφά μονοπάτια των ματιών σου»

Της Μ. Σκιαδά

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 15,30 ευρώ

Η Μαριάνθη επιστρέφει ετά από χρόνια στο νησί της, για να κάνει ια νέα αρχή. Η ζωγραφική την ταξιδεύει. Στη οναχική ζωή της παίνει σαν στρόβιλος ο Ορφέας. Μια απρόσενη συνάντηση που θα τη γείσει. Η απόσταση που τους χωρίζει, όως, θα σταθεί επόδιο στη ζωή τους.

Ταξιδεύει για τη Ρώη. Τα ζωγραφικά της έργα έχουν κάνει αίσθηση και καλείται σε ια διεθνή έκθεση ζωγραφικής. Η φυγή είναι διέξοδος. Ο διάσηος φωτογράφος Ροπέρτο Ρούσο αγεύεται από την οορφιά και τα έργα της. Προσφέρεται να γίνει ο ξεναγός της σε αυτή την πόλη που είναι υπαίθριο ουσείο. Μέσα από τα δικά του άτια θα γνωρίσει έναν άλλο κόσο.

Θα κατορθώσει ο Ροπέρτο να την κάνει να αγαπήσει ξανά; Θα την αφήσει ο Ορφέας να τον ξεχάσει και να προχωρήσει; Έτσι κι αλλιώς η ζωή είναι από όνη της παράτολη, γεάτη ερωτηατικά και αφιβολίες.

Η Μαριάνθη δε θα έλεγε ψέατα στον εαυτό της, ήταν φορές που ο Ορφέας τρύπωνε στις σκέψεις της διεκδικώντας ένα έρος της ευτυχίας της. Το παρελθόν δεν πορείς να το διαγράψεις. Κάτι που έζησες και σου άφησε ανανήσεις δε γίνεται να το σβήσεις. Καιά φορά, αυτά τα πισωγυρίσατα του υαλού πορούν να σε πλοκάρουν και όνο η φωνή της λογικής έχει τη δύναη να σε ξεκολλήσει. Να σου φωνάξει πως ό,τι τελείωσε τελείωσε και δε γυρνάε πάλι εκεί. Είναι σαν ν' αφήνεις τον καφέ σου να κρυώσει, δεν έχει πια την ίδια γεύση. Ποιος θέλει άλλωστε, να πίνει κάτι που στα χείλη του οιάζει άγευστο και παγωένο;

 

«Ο θάνατος της Άννας Βαρβάκη»

Του Μ. Τασάκου

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 14,80 ευρώ

Πόσο πορεί να διαβρώσει η απληστία; Πόσο ακριά πορεί να φτάσει κανείς στον βωό του χρήατος; Ο Ίων Λεπτουργός, ένας παροπλισένος και απογοητευένος εσόκοπος άνδρας, θα επλακεί σε ια σκοτεινή υπόθεση, όπου κυριαρχούν η απληστία, η διαπλοκή αλλά και οι ενοχές και η επιθυία για εξιλέωση...

Η επανεξέταση της αυτοκτονίας της κόρης ιας από τις ισχυρότερες οικογένειες της χώρας, δεκατρία χρόνια ετά, θα φέρει στο επίκεντρο ανοολόγητα υστικά και ανόσιες πράξεις, οδηγώντας κλιακωτά στην αποκάλυψη του βρόικου ρόλου των πρωταγωνιστών του δράατος. Ο Λεπτουργός θα κληθεί να γίνει ο ερασιτέχνης ντετέκτιβ που θα βοηθήσει να απονεηθεί δικαιοσύνη, τόσο για τους ζωντανούς, όσο και για τους νεκρούς.

Στον πάτο της στοίβας υπήρχε ένας φάκελος της ίδιας ποιότητας, α η ετικέτα του ήταν πιο αναλυτική: Για την αυτοκτονία της Άννας Βαρβάκη: Υπόθεση κλειστή ε απόφαση δικαστηρίου. Ο φάκελος άρχιζε ε αποκόατα εφηερίδων, έδειχνε να συνεχίζει ε πολύ λεπτοερείς συνοιλίες ε συγγενείς της Βαρβάκη, κάτι αποκόατα εισιτηρίων, εκνευριστικά άσχετα, ια φωτογραφία από ένα κλασικό εσοαστικό διαέρισα και ένα αντίγραφο από ιατροδικαστική έκθεση. Καθαρό και σαφές. Απόλυτο και τελεσίδικο. Κακώσεις που δικαιολογούνται από πτώση. Θάνατος. Ταφή. Στο τέλος, στον φάκελο, σε φόντο αύρο, όπως στις ταινίες, και κάτω από τα λιγοστά αυτά παλιόχαρτα, άσπρα φύλλα. Σκέτα, κρύα και αποκρουστικά άσπρα φύλλα. Τα ανασήκωσε αφηρηένα. Μόνο στο τελευταίο υπήρχε ζωγραφισένη ια φατσούλα, άτεχνη, παιδική, και από κάτω οι λέξεις: Θου βου, Ίωνα, Θου βου...

 

«Η νοσταλγία του αίματος»

Του Ντάριο Κορέντι

Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου

Εκδόσεις «Μινώας»

Τιμή: 17,70 ευρώ

Μια σειρά από άγρια εγκλήματα αναστατώνουν το Μποτανούκο, μια μικρή επαρχιακή πόλη στη βόρεια Ιταλία. Πτώματα ακρωτηριασμένων γυναικών, σημάδια κανιβαλισμού, βελόνες τοποθετημένες όπως σε ένα τελετουργικό μαγείας και μια μυστηριώδης επιγραφή με αίμα στη σκηνή του εγκλήματος: ΒιΒε.

Καθώς η αστυνομία αδυνατεί να βρει τον δολοφόνο, δύο δημοσιογράφοι ερευνούν την υπόθεση: ο Μάρκο Μπεζάνα, δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ στα πρόθυρα συνταξιοδότησης, προσγειωμένος, ηθικός, πικρόχολος, και η νεαρή πρακτικάρια, η εικοσιεξάχρονη Ιλάρια Πιάτι. Αδέξια, ατημέλητη, χωρίς ούτε έναν θαυμαστή, χωρίς προστάτες, κουβαλώντας ένα τραύμα που σημάδεψε την παιδική της ηλικία.

Είναι η Ιλάρια, όμως, που συνειδητοποιεί ότι ο δολοφόνος μιμείται τον Βιντσέντσο Βερτσένι, «βαμπίρ του Μποτανούκο», τον πρώτο Ιταλό κατά συρροή δολοφόνο, τον οποίο μελέτησε ο Λομπρόζο με την παραληρηματική σχολαστικότητα που χαρακτήριζε την επιστήμη της εγκληματολογίας στα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα. Τι μπορεί να συνδέει τα θύματα με αυτόν τον δολοφόνο που πέθανε πριν από έναν αιώνα;

Ένας ηλικιωμένος άντρας και μια κοπέλα, από τα πιο όμορφα και εμβληματικά ζευγάρια που δημιούργησε ποτέ το ιταλικό νουάρ, ενώνουν τις δυνάμεις τους και τα απίθανα μέσα που διαθέτουν για να αποδεχτούν την πρόκληση του κακού και να κυνηγήσουν οι ίδιοι έναν μανιακό και επικίνδυνο δολοφόνο.

Μια συναρπαστική έρευνα που κόβει την ανάσα!

 

«Το Σανατόριο»

Της Σάρα Πιρς

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 17,70 ευρώ

ΔΕ ΘΑ ΘΕΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ...

Ένα πεντάστερο επιβλητικό ξενοδοχείο στις Ελβετικές Άλπεις. Ένα παλιό σανατόριο. Χωμένο στο χιόνι. Απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Μια αστυνομικός στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!

Όταν η ντετέκτιβ Έλιν Γουόρνερ λαμβάνει μια πρόσκληση από τον αποξενωμένο αδελφό της να γιορτάσουν τον πρόσφατο αρραβώνα του σε ένα χειμερινό θέρετρο, δεν μπορεί παρά να τη δεχτεί. Φτάνοντας, όμως, στο Λε Σομέ, εν μέσω μιας απειλητικής χιονοθύελλας, η Έλιν αμέσως νιώθει νευρικότητα.

Παρά το ειδυλλιακό σκηνικό, τόσο ο χώρος, όσο και ο αδελφός της, Άιζακ, την αγχώνουν. Και όταν ξυπνούν, το επόμενο πρωί, η αρραβωνιαστικιά του έχει εξαφανιστεί. Ενώ η χιονοθύελλα μαίνεται αποκλείοντας την πρόσβαση στο ξενοδοχείο και η γυναίκα παραμένει άφαντη, οι ένοικοι του ξενοδοχείου αρχίζουν να πανικοβάλλονται...

 

«Η τρυφερή αδιαφορία του κόσμου»

Του Πέτερ Σταμ

Μετάφραση: Μαριάννα Τσάτσου

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 14,00 ευρώ

Να ξαναζήσουμε την ίδια μας τη ζωή. Θα ευχόμασταν ποτέ κάτι τέτοιο; Ο Κρίστοφ δίνει ραντεβού με μια πολύ νεότερή του γυναίκα σε ένα νεκροταφείο της Στοκχόλμης. Η Λένα τού θυμίζει έντονα την κοπέλα με την οποία υπήρξε ερωτευμένος πριν από μία εικοσαετία. Εκείνη λεγόταν Μαγκνταλένα και ήταν ηθοποιός. Μετά τον χωρισμό τους, ο Κρίστοφ έγραψε ένα βιβλίο για τα τρία χρόνια που πέρασαν μαζί, και όλα αυτά θέλει να τα μοιραστεί με τη Λένα, η οποία είναι επίσης ηθοποιός αλλά και σύντροφος του Κρις, που είναι και αυτός συγγραφέας. Τι συμβαίνει εδώ; Όσο η υπόθεση ξετυλίγεται, γίνεται σαφές ότι αυτές οι δύο σχέσεις απηχούν αλλόκοτα η μία την άλλη. Και κάπως έτσι αρχίζει ένα υπαρξιακό παιχνίδι μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, πραγματικότητας και φαντασίας, από το οποίο κανείς δεν θα βγει αλώβητος. Ο Πέτερ Σταμ αφηγείται απέριττα μια διαφορετική ιστορία για την ανεξήγητη εγγύτητα που μας χωρίζει από τον αλλοτινό εαυτό μας. Εστιάζει σε εκείνη τη στιγμή του συθέμελου κλονισμού, όταν ταλαντεύεται το νόημα της ταυτότητάς μας, ένα θέατρο του ενδόμυχου όπου κυριαρχεί η σύγχυση.

 

«Μια πόλη, μια γυναίκα»

Του Γιάννη Κυριόπουλου

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 12,00 ευρώ

Ο Κυριάκος με τα πολλά πρόσωπα, τις ποικίλες ιδιότητες και τις διαφορετικές ηλικίες δεν είναι ένα πρόσωπο. Είναι μια γενιά. Η πρώτη μετεμφυλιακή γενιά που, μέσα από την επιφανειακή ανεμελιά της, γυρεύει εναγωνίως την ταυτότητά της. Στην ιδεολογία, στην πολιτική, στη γυναίκα, στα ταξίδια από πόλη σε πόλη, στην Ελλάδα και στον κόσμο. Από τα χωριά της Μεσσηνίας, την Καλαμάτα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, μέχρι το Παρίσι, το Αμβούργο, τη Φλωρεντία, τη Βαρκελώνη, τη Νέα Υόρκη, την Κωνσταντινούπολη, την Ταγγέρη και αλλού. Μια περιπλάνηση υπαρξιακής αγωνίας όπου καραδοκεί η διάψευση, η ματαίωση, η μοναξιά.

Στο τέλος δεν απομένουν παρά λιγοστές μνήμες: ένα αντίτυπο της πρώτης ελληνικής έκδοσης του Κόκκινου βιβλίου του προέδρου Μάο, κάτι υπολείμματα καπνογόνου που έπεσε στη γωνία των Mπουλβάρ Σαιν-Μισέλ και Σαιν-Ζερμαίν στο Παρίσι τον Μάη του '68 και ένα θραύσμα από το τείχος του Βερολίνου τον Νοέμβρη του '89, για να θυμίζουν ότι:

«Έτσι τελειώνει ο κόσμος, όχι μ' έναν πάταγο αλλά μ' έναν λυγμό».

Μια ζωή στη μυθολογία της Αριστεράς και της επανάστασης. Ανάμεσα σε διαψευσμένα πολιτικά ιδεώδη, απελπισμένους έρωτες, συντετριμμένα καλλιτεχνικά όνειρα και χόρτο της φαντασίας.

 

«Αναποδιά στην άκρη του γαλαξία»

Του Έτγκαρ Κέρετ

Μετάφραση: Χρυσούλα Παπαδοπούλου

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 14,00 ευρώ

Κανείς δεν είναι σαν τον Έτγκαρ Κέρετ. Οι ιστορίες του, ανατρεπτικές και καυστικές, εκτυλίσσονται στα απρόβλεπτα σταυροδρόμια της φαντασίας και πάντοτε ξαφνιάζουν, διασκεδάζουν, συγκινούν. Στο διήγημα «Πολική Σαύρα» ένα νεαρό αγόρι αφηγείται μια δυστοπική εκδοχή του κόσμου, όπου ένας στρατός εφήβων διεξάγει έναν ατέρμονο πόλεμο και ανταμείβεται με βραβεία. Στο «Μην το κάνεις!» ένας πατέρας προσπαθεί να προφυλάξει τον γιο του από το αναπόφευκτο. Στο «Μπουμπούκι με τη χρυσή καρδιά» ένας τύπος θέλει απλώς να εντυπωσιάσει μια κοπέλα αλλά καταλήγει σε έναν κυκεώνα χάους και θλίψης. Και στο αριστουργηματικό «Pineapple crush» δύο αταίριαστοι άνθρωποι συνδέονται με ένα τσιγαριλίκι στην παραλία το ηλιοβασίλεμα, όμως μόνο ο ένας από τους δύο σκέφτεται μια βαθύτερη σχέση. Το σπινθηροβόλο νήμα που διαπερνά αυτές τις σελίδες είναι η αδυναμία μας να επικοινωνήσουμε, να δούμε πιο καθαρά τον κόσμο που μας περιβάλλει και να κατανοήσουμε περισσότερο ο ένας τον άλλο. Ωστόσο, με κάποιον παράξενο τρόπο, μέσα από τη βαθιά αγάπη του συγγραφέα για την ανθρωπότητα και την άμοιρη ύπαρξή μας, αναφαίνεται ένα λαμπερό φως και όλα όσα μας ενώνουν ζωντανεύουν και πάλι.

 

«Το τραγούδι των δέντρων»

Του Αντόνιο Μορέσκο

Μετάφραση: Μαρία Φραγκούλη

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 14,00 ευρώ

Στην περίοδο της καραντίνας, ένας συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του, τη Μάντοβα, όπου πέρασε την παιδική και εφηβική του ηλικία το μαύρο κουτί της ζωής του. Εκεί, είναι πλέον εγκλωβισμένος και ολομόναχος. Οι μοναδικές έξοδοι που κάπως κρυφά επιτρέπει στον εαυτό του είναι οι μεγάλοι νυχτερινοί περίπατοι. Τυλιγμένος στη βαθιά σιωπή μιας πόλης μεταμορφωμένης, σχεδόν μεταφυσικής, εντυπωσιάζεται από την εκρηκτική δύναμη ορισμένων φυτών και δέντρων, τα οποία μεγαλώνουν σε εχθρικά μέρη: στα διάκενα του τσιμέντου, ανάμεσα στους τοίχους ή στις πέτρες ενός σπιτιού... Ένα πυκνό κείμενο υβριδικής υφής που απελευθερώνει, σε μια μονάχα αφηγηματική ροή, τη βιωμένη μαρτυρία, την υπερβατική αυτοβιογραφία, τη λυρική εγκατάλειψη, τη δραματουργία, την αλληγορία, το τραγούδι, το όνειρο, τη φαντασία, την επινόηση. Το σύντομο αυτό βιβλίο συνιστά μια συγκινητική έκκληση να πραγματοποιήσουμε μια μετάβαση επιπέδων και είδους, να οδηγηθούμε σε μια μεταμόρφωση. Θεωρούμενος από πολλές πλευρές ως ο πιο σημαντικός εν ζωή Ιταλός συγγραφέας, ο Αντόνιο Μορέσκο μάς παραδίδει ένα υποβλητικό έργο που πραγματεύεται τη σχέση ενός ανθρώπου με τη φύση των δέντρων και αποκαλύπτει πολλά για την αλλόκοτη εποχή μας.

 

«Ο μέντορας»

Της Ε. Βαρδακη

Εκδόσεις «Μινώας»

Τιμή: 17,70 ευρώ

Δεν είναι κακό να ονειρεύεσαι την κορυφή. Αρκεί να θυμάσαι ότι ανήκει πάντα σε έναν. Όταν ο Μέντορας ερωτεύεται τη μαθητευόμενή του, το όνειρο βγαίνει αληθινό. Ένας κερδίζει την κορυφή, ένας πρέπει να πέσει στον γκρεμό. Φήμες λένε... ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο.

Ήταν ο μέντοράς της. Ήταν η μαθητευόμενή του. Ήταν μια συγκλονιστικά υπέροχη και αφανιστική αγάπη. Έγιναν το πρωτοσέλιδο και η πιο πολυσυζητημένη εξαφάνιση. Για να κατανοήσει κάποιος το έγκλημα της λίμνης, πρέπει πρώτα να σκύψει στον πυρήνα αυτής της ολέθριας σχέσης. Τα όσα ακολουθούν είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Ένας βασανιστικός γρίφος. Πολύτιμος σύμμαχος σε αυτό είναι μονάχα η ευφυΐα, μέχρι να διαπιστώσεις ότι αντίπαλός σου δεν ήταν άλλος από την ίδια την αλήθεια.

 

«Ο μεγάλος ύπνος»

Του Τσάντλερ Ρέϊμοντ

Μετάφραση: Φίλιππος Χρυσόπουλος

Εκδόσεις «Κέδρος»

Τιμή: 14,40 ευρώ

Λος Άντζελες. O ιδιωτικός ντετέκτιβ Φίλιπ Mάρλοου αναλαμβάνει μια υπόθεση για λογαριασμό της οικογένειας Στέρνγουντ. O γέρος στρατηγός Στέρνγουντ, καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι, δέχεται εκβιασμό και ζητά από τον Mάρλοου να δώσει λύση στο πρόβλημά του. Όμως ο Mάρλοου έρχεται αντιμέτωπος και με ένα άλλο πρόβλημα: οι δύο ατίθασες, ανέμελες κόρες του Στέρνγουντ τριγυρίζουν στα κακόφημα στέκια της Πόλης των Aγγέλων. O Mάρλοου τις ακολουθεί κι αποσπάται από τη δουλειά του - και αυτό πριν καν σκοντάψει στο πρώτο πτώμα...

Ο μεγάλος ύπνος εκδόθηκε το 1939 και καθιέρωσε τον πενηντάχρονο τότε Τσάντλερ ως τον κορυφαίο εκπρόσωπο του σκληρού αστυνομικού αφηγήματος.

Μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1946 και το 1978, με πρωταγωνιστές τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Λορίν Μπακόλ και τους Ρόμπερτ Μίτσαμ και Σάρα Μάιλς, αντίστοιχα.

****                   ****

 

Βιβλιοκριτική

Στο βιβλίο του Στρατή Μισγίρη

«Άκου να δεις Χρονογραφήματα»

Εκτιμώ αφάνταστα τους πνευματικούς ανθρώπους, τους εργάτες του πνεύματος, που ανέκαθεν, παράλληλα με την «Βιοτική μέριμνα» βρίσκουν τον καιρό να ασχοληθούν με την έρευνα, την καταγραφή, αλλά και με την εν γένει συγγραφή παντός είδους γραπτού λόγου.

Ένας τέτοιος ακάματος πνευματικός εργάτης που θαυμάζω ιδιαιτέρως, είναι ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Στρατής Μισγίρης.

Ο Σ. Μισγίρης είχε την καλοσύνη να μου αφιερώσει ένα απ' τα πολλά βιβλία που έχει συγγράψει. Αυτό που έχει τίτλο «Άκου να δεις Χρονογραφήματα».

Μελετώντας το βιβλίο αυτό, σκέφτηκα ότι θα του πήγαινε ο υπότιτλος «Πολλά εν Σμικρώ», γιατί μέσα σε μικρά γραπτά κείμενα, είναι συμπιεσμένη η τέλεια γνώση, η εμπεριστατωμένη κριτική, το ήθος, η φιλοπατρία, η πίστη στο Θεό και στον άνθρωπο και γενικά, κάθε τι το ιδανικό, το απαύγασμα υψηλόφρονα και γενναίου ανθρώπινου νου.

Ακούραστος εργάτης της γνώσης και του γραπτού λόγου ο Δάσκαλος, που δεν περιορίστηκε μόνο στο να διδάξει τους τυχερούς μαθητές του σωστά γράμματα και ήθος, αλλά ταυτόχρονα μετέφερε και σε μας τους μεγάλους, τους εξωσχολικούς, τις γνώσεις του, διατυπωμένες σε τόσα πολλά βιβλία του, που προσπαθώντας να τα μετρήσω, έχασα τον αριθμό.

Μάλιστα, εκείνο που τον καθιστά πιο αξιοζήλευτο, είναι το γεγονός ότι τα βιβλία του, τα πνευματικά του γεννήματα είναι δυο φορές παιδιά του, αφού τα στοιχειοθετεί, τα τυπώνει και τα βιβλιοδετεί με  τα ίδια του τα χέρια.

Τα χρονογραφήματα του γλαφυρού λογοτέχνη Στρατή Μισγίρη, που περιλαμβάνονται στο «Άκου να δεις», είναι κατά την ταπεινή μου άποψη, διαχρονικά. Μελετώντας τα προβληματίζεσαι και αν θελήσεις να αντιπαρατεθείς βλέπεις ότι δεν το μπορείς. Αναγκάζεσαι να παραδεχθείς την ουσία τους, όπως θα έκανες διαβάζοντας τους πάντοτε διδακτικούς μύθους του Αισώπου.

Ο αγαπητός μου Δάσκαλος, «με φιλοσοφικό στοχασμό, με χάρη και ευφυολογία» (όπως γράφει στον πρόλογό του), όντως διδάσκει, νουθετεί και προβληματίζει τον αναγνώστη. Γι' αυτό είναι άξιος θαυμασμού και πολλών συγχαρητηρίων. Επειδή δε έχω πεισθεί ότι ο καταξιωμένος υπηρέτης του πνεύματος Στρατής Μισγίρης και διδάσκει, αλλά και πράττει αυτά που λέγει, δηλαδή υπηρετεί στην ουσία την αρετή και τα Ελληνοχριστιανικά ιδανικά, με κάνει να υποκλιθώ με θαυμασμό και να τον συγχαρώ για την όλη μέχρι σήμερα πνευματική του πορεία.

Αγαπητέ Δάσκαλε

«Της νέας γενιάς οδηγητής

κάνεις τ' απέραντο άγνωστο

πιο οικείο, πιο κοντινό.

Κι ανοίγεις με υπομονή

δρόμους μακριούς μπροστά της

πλάθεις τον κόσμο πιο όμορφο,

τ' αύριο πιο φωτεινό».

Πολιχνίτος 22 Μαΐου 2021

Στρατής Π. Πάντας

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
10 Αυγουστου 2022
10 Αυγουστου 2022
10 Αυγουστου 2022
10 Αυγουστου 2022
Resource id #8
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Ταξιαρχών 34-36 Κορυδαλλός
  2104959944 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440

  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594
 • Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini

  ψαράδικο

  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε