ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Τεταρτη 6 Ιουλιου 2022
ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Αρθροπλαστική Γόνατος

22 Οκτωβριου 2014
Μονιμες Στηλες | Υγεια
Στ. Αλευρογιάννης

Νέο γόνατο  εφ' όρου ζωής  (για πάντα ),  αποκτούν πλέον και στη χώρα μας, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας,  όσοι υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική,  για να αντιμετωπίσουν την αρθρίτιδα που τους ταλαιπωρεί!

Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στα νέα βιολογικά προθετικά υλικά που τοποθετούνται  από τους ορθοπαιδικούς, τα οποία δεν φθείρονται και  εγγυώνται στον ασθενή των 50 και 60 χρόνων ότι δεν θα χρειαστεί στο υπόλοιπο της ζωής του μια δεύτερη επέμβαση αντικατάστασης!

«Μέχρι σήμερα τα συμβατικά υλικά που χρησιμοποιούσαμε στις ολικές αρθροπλαστικές είχαν διάρκεια ζωής 10 με 12 χρόνια, πράγμα που σήμαινε πως ο πενηντάχρονος ασθενής θα έπρεπε να υποβληθεί σε νέα επέμβαση μετά τη συμπλήρωση των 60χρόνων του» τονίζει ο Σταύρος Αλευρογιάννης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός,  εξειδικευμένος στις προηγμένες, ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές των κάτω άκρων.

 «Με τα νέα βιολογικά προθετικά υλικά, προσθέτει ο Στ. Αλευρογιάννης, ο ασθενής αποκτά νέο γόνατο εφόρου ζωής  και καλύτερης λειτουργικότητας».

Τα νέα βιολογικά υλικά, είναι αποτέλεσμα  μακρόχρονων μελετών σε εργαστήρια βιοτεχνολογίας   ανεπτυγμένων τεχνολογικά χωρών του εξωτερικού.

Τα πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα της χρήσης αυτών των επαναστατικών υλικών κυρίως σε νέους ασθενείς, γιατί αυτοί τα έχουν περισσότερο ανάγκη,  παρουσιάστηκαν στο 16ο  Διεθνές Συνέδριο Αρθροπλαστικής Γόνατος, που πραγματοποιήθηκε  16 με 18 τρεχ. στη Λυών της Γαλλίας.

 "Η εξέλιξη αυτή δίνει νέο νόημα στις επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, καθώς  μέχρι σήμερα το ζητούμενο ήταν η διάρκεια ζωής των προσθετικών υλικών», αναφέρει.

Η φθορά των προσθετικών  υλικών ήταν και ο λόγος που μέχρι σήμερα οι ορθοπεδικοί σύστηναν στους ασθενείς των 50 και 60χρονων, λόγω αύξησης του μέσου όρου ζωής, να ζήσουν με τον ...πόνο για μια δεκαπενταετία και μετά να υποβληθούν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος.

 Σήμερα η εξέλιξη της χειρουργικής τεχνικής και της τεχνολογίας στον τομέα της ορθοπαιδικής προσφέρει στους ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος:

 

ΤΡΙΠΤΥΧΟ

Γόνατο κατά παραγγελία (εξατομικευμένη πρόθεση)

Γόνατο εφ όρου ζωής (άφθαρτο βιολογικό υλικό)

Μικρή τομή επέμβασης  (ελάχιστη μη τραυματική τεχνική).

 «Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας της πιο σύγχρονης τεχνικής αρθροπλαστικής γόνατος στον κόσμο» τονίζει ο Στ. Αλευρογιάννης και εξηγεί «Τομή μόλις πέντε εκατοστών, μόσχευμα που ταιριάζει απόλυτα στη μορφολογία των οστών του ασθενούς και υλικά που διαρκούν για μια ζωή».

 

           ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Τα νέα βιολογικά προσθετικά  υλικά είναι "ποτισμένα",  με βιταμίνη Ε, το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό του ανθρώπινου οργανισμού. Αποτελούν μια καινούργια κλάση προθετικών υλικών επαφής στην αρθροπλαστική του γόνατος και υπερέχουν σε όλες τις συγκριτικές αναλύσεις σε σχέση με τα υλικά που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα. Κι αυτό γιατί  συνδυάζει πραγματική αντιοξειδωτική σταθερότητα, υψηλή μηχανική αντοχή και εξαιρετικά χαμηλή φθορά. «Τα νέα δεδομένα στον τομέα της ορθοπαιδικής δίνουν τη δυνατότητα στον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό να αντιμετωπίζει τον κάθε ασθενή με ξεχωριστό τρόπο, καθώς μπορεί να του προσφέρει κατά παραγγελία, άφθαρτο γόνατο εφόρου ζωής» καταλήγει ο χειρουργός ορθοπαιδικός.

 

       ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΓΟΝΑΤΟΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

 Εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, καθώς  είναι η άρθρωση που προσβάλλεται πιο συχνά από αρθρίτιδα  σε ποσοστό 65%.

Η αναλογία στο γενικό πληθυσμό είναι 1 άνδρας προς 3 γυναίκες. Μόνο στις ΗΠΑ, η ολική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί τη 14η πιο συχνή αιτία νοσηλείας τα τελευταία χρόνια. Περισσότεροι από 4.5 εκ. Αμερικανοί (4.7% του πληθυσμού των ΗΠΑ, ηλικίας άνω των  50 χρόνων), έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε τουλάχιστον μία αρθροπλαστική στο γόνατο.

Πάνω από 650.000 τέτοιες επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο το 2010. Το 42,0% των ασθενών ήταν ηλικίας 45-64, ενώ το 53.5% ήταν 65-84 χρόνων.

Στην Ελλάδα το 2012, ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε στις 12.000 και το 82,4% των ασθενών ήταν  70-85 χρόνων.

Η παχυσαρκία και η αύξηση ηλικίας  του μέσου όρου συνταξιοδότησης ζωής   φαίνεται να αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες του προβλήματος.

Επίσης πρόβλημα αρθροπλαστικής εμφανίζουν  βετεράνοι αθλητές ( της άρσης βαρών, άλτες κ.τ.λ) παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές με ιστορικό επανειλημμένων τραυματισμών, άνθρωποι που κάνουν  σκληρές χειρωνακτικές εργασίες   (οικοδόμοι, αγρότες κτλ). Ακόμη ασθενείς με  αυτοάνοσα νοσήματα και κυρίως ρευματοειδή αρθρίτιδα σε νεανικές ηλικίες.

 Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε αρθροπλαστική γόνατος είναι μια αποτυχημένη χειρουργική επέμβαση, η οποία δεν έτυχε κατάλληλης μετεγχειρητικής κινητοποίησης.

 

Πηγή: Cosmos Επικοινωνία

 

== == = = = =Ιατρικά νέα = == = = = == = =

 

Μάτωσε η μύτη; Οι πρώτες κινήσεις

Η μύτη είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος. Τα «ρουφήγματα» και σκαλίσματα της μύτης, η υψηλή θερμοκρασία κατά το καλοκαίρι, η χαμηλή θερμοκρασία κατά το χειμώνα και τα κακώς ρυθμισμένα κλιματιστικά, είναι κοινοί παράγοντες που προκαλούν μικροαιμορραγίες από τη μύτη, σε ένα υγιή οργανισμό.

Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες σε περιπτώσεις ρινορραγίας;

-Με το δείκτη και τον αντίχειρα, συλλαμβάνετε με δύναμη τα πτερύγια της μύτης και σκύβετε μπροστά για να αποφύγετε να καταπιείτε αίμα. Εφαρμόζετε σταθερή πίεση για δέκα τουλάχιστον λεπτά, αναπνέοντας από το στόμα.

- Ζητάτε από ένα άτομο του φιλικού σας περιβάλλοντος να σας φέρει πάγο, τον οποίο τοποθετείτε τοπικά.

- Να αποφεύγετε να φυσάτε δυνατά τη μύτη σας, να τη φυσάτε πάντοτε με ανοικτό το στόμα και να μην την καθαρίζετε με αντικείμενα.

- Παραμείνετε σε καθιστή θέση με ίσια πλάτη και σκύψτε λίγο προς τα εμπρός από τα ισχία σας, για να εμποδίσετε το αίμα να συσσωρευτεί στο πίσω μέρος του λαιμού σας.

- Στη συνέχεια, πιάστε με δύο δάχτυλα το πρόσθιο, μαλακό τμήμα της μύτης (ακριβώς μπροστά από την οστέινη καμπύλη της) και πιέστε για 10 λεπτά χωρίς διακοπή.

- Για να μην ξαναρχίσει η ρινορραγία, δεν πρέπει να φυσήξετε για λίγες ώρες τη μύτη σας, να σκύψετε, να ασχοληθείτε με κοπιώδεις δραστηριότητες ή να σηκώσετε βαριά αντικείμενα.

- Αποφύγετε να ξαπλώσετε ανάσκελα.

 

Ο «ελληνικός» κάνει καλό

Μια νέα αμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι ο καφές μπορεί τελικά να κάνει καλό στο ήπαρ, ακόμη και όταν πρόκειται για καφέ χωρίς καφεΐνη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Hepatology».

Αν και από προηγούμενες μελέτες είχε αναδειχθεί η προστατευτική επίδραση του καφέ ως προς την υγεία του ήπατος, η νέα έρευνα του Αμερικανικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου υποστηρίζει ότι η καφεΐνη ίσως τελικά να μην είναι αυτό το συστατικό που προσφέρει την προστασία.

Ο Δρ Κουιαν Ξιαο και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 28.000 αμερικανικούς, 20 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν δώσει στοιχεία για την κατανάλωση καφέ. Επίσης είχαν ελεγχθεί τα επίπεδα συγκεκριμένων ενζύμων στο αίμα τους, τα οποία σχετίζονται με την υγεία του ήπατος. Τα άτομα που έπιναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, περιλαμβανομένων και εκείνων που προτιμούσαν τον ντεκαφεϊνέ, είχαν χαμηλότερα επίπεδα των συγκεκριμένων ηπατικών ενζύμων, ένδειξη καλύτερης ηπατικής υγείας.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι, συστατικά του καφέ, πέραν της καφεΐνης, προάγουν την ηπατική υγεία. Ωστόσο, θα πρέπει να μελετήσουμε περισσότερο τη σχέση ήπατος καφέ για να εντοπίσουμε με περισσότερη σαφήνεια αυτά τα συστατικά».

Να σημειωθεί ότι ο καφές έχει ήδη διαπιστωθεί ότι μπορεί να συντελέσει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη, καρδιακής νόσου, μη αλκοολικής λιπώδους ηπατοπάθειας, κίρρωσης και ηπατικού καρκίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
6 Ιουλιου 2022
6 Ιουλιου 2022
6 Ιουλιου 2022
6 Ιουλιου 2022
Resource id #8
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Ταξιαρχών 34-36 Κορυδαλλός
  2104959944 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440

  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594
 • Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini

  ψαράδικο

  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε