ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Τεταρτη 28 Φεβρουαριου 2024
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Το στοίχημα της νέας διοίκησης

Ημερομηνία3 Δεκεμβριου 2014
Ο Δ. Ακριώτης παρουσιάζει την εικόνα & τον σχεδιασμό για το αύριο της ΔΕΥΑΛ
Ο Δ. Ακριώτης παρουσιάζει την εικόνα & τον σχεδιασμό για το αύριο της ΔΕΥΑΛ
*Από το ’11 υπάρχουν αβεβαίωτα χρέη και ανείσπρακτοι λογαριασμοί. *Επί μια 20ετία δεν έχει πληρώσει ποτέ ούτε το Κολυμβητήριο, ούτε το Στάδιο, ούτε κανένα κλειστό γυμναστήριο, ούτε η πλαζ του ΕΟΤ, ούτε το ΠΙΚΠΑ, ούτε οι διάφοροι χώροι του Δήμου που καταναλώνουν νερό, ούτε τα σχολεία, ούτε κάποιοι οργανισμοί-νομικά πρόσωπα, ούτε οι εκκλησίες. Τα χρέη του Δήμου προς τη ΔΕΥΑΛ, ανέρχονται πάνω από τα 4 εκατ. ευρώ.

Την πραγματική εικόνα, τα προβλήματα λειτουργίας και διαχείρισης της ΔΕΥΑΛ και πώς αυτά θα διαμορφωθούν από 1/1/2015, οπότε θα γίνει και η επέκταση της επιχείρησης σε όλο το Δήμο και θα συμπεριλάβει όλες τις Δημοτικές Ενότητες, παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο νέος πρόεδρός της, Δημ. Ακριώτης.

Υπογραμμίζοντας ότι πρωταρχικός και κύριος στόχος είναι η παροχή νερού σε όλους τους Δήμους και ο καθαρισμός λυμάτων απ' όλες τις περιοχές, επισήμανε ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα, καθώς καλούνται διοίκηση και εργαζόμενοι ν' αναλάβουν μια κατάσταση σε μεγάλη εγκατάλειψη, για την οποία ίσως φταίει ο «Καλλικράτης», ίσως η μιζέρια στα Δημοτικά Διαμερίσματα εκτός ΔΕΥΑΛ.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε» δηλώνει ο Δ. Ακριώτης, εξαίροντας την ικανότητα, την εργατικότητα και τη γνώση του προσωπικού της Δημοτικής Επιχείρησης που εργάζεται επί 24ωρου βάσεως, επισημαίνοντας με νόημα ότι οι υπάλληλοι αυτοί δεν συγκρίνονται με άλλους δημόσιους υπαλλήλους. Δεν έχουν ωράριο. Δεν έχουν ελεύθερο χρόνο.

Αρχικά, ξεκίνησε η καταγραφή της κατάστασης της ΔΕΥΑΛ και θα επιδιωχθεί να στηθεί ένας μηχανισμός εξυπηρέτησης των αναγκών, να οργανωθεί η κατάσταση για επίλυση των προβλημάτων.

Υπογράμμισε τη δυσκολία που υπάρχει, στο να παραλάβει τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις και να τις επισκευάσει με ίδια έξοδα της επιχείρησης, καθότι είναι ανταποδοτική. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος τα προηγούμενα χρόνια καθυστέρησε στη χρέωση και είσπραξη τελών ύδρευσης. Από το '11 υπάρχουν αβεβαίωτα χρέη και ανείσπρακτοι λογαριασμοί. Δεν υπάρχουν δαπάνες για αποκατάσταση και λειτουργικότητα των μονάδων. Το βάρος πέφτει στα ανεξόφλητα τιμολόγια σε τέλη ύδρευσης, καθώς παίρνουν την ανιούσα και μάλιστα σε ποσοστό 12 15%, δεδομένης και της αδυναμίας του κόσμου να πληρώσει λόγω οικονομικής δυσχέρειας, ενώ μέχρι πρότινος περιοριζόταν στο 5%.

Αύξηση σε κατανάλωση νερού δεν παρατηρείται, καθώς δεν υπάρχει ανοικοδόμηση, ούτε δραστηριότητα που απαιτεί κατανάλωση ύδατος. Αντίθετα, πέφτουν οι εισπράξεις.

Μετά την πρώτη επέκταση της ΔΕΥΑΛ σε Μανταμάδο Μήθυμνα Θερμή - Ευεργέτουλα και Μυτιλήνη, κλήθηκε να διαχειριστεί 113 αντλιοστάσια, ενώ αν αναλάβει όλο το νησί, τα αντλιοστάσια θα είναι 317. Το δίκτυο των μονάδων και των εγκαταστάσεων διασπαρμένο στο μεγαλύτερο γεωγραφικά χώρο, είναι τρομακτικά μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι συνολικά 92 δεξαμενές και 15 μονάδες ΒΚ. Οι 6 της Ερεσού Αντίσσης λειτουργούν με ευθύνη του εργολάβου ως τον Ιανουάριο '14 και εξακολουθεί να τις στηρίζει χωρίς ανάθεση, αλλά από 1/1/15 αναλαμβάνει η ΔΕΥΑΛ. Οι μονάδες Πλωμαρίου - Ερεσού Καλλονής, είναι εγκαταλελειμμένες και δεν λειτουργούν.

Οι αντίστοιχες της Πέτρας Γέρας Ευεργέτουλα θα τεθούν σε 12μηνη λειτουργία από τους εργολάβους αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους, για να παραληφθούν από τη ΔΕΥΑΛ. Επίσης, δεν έχουν ολοκληρωθεί τα δίκτυα Πέτρας Καλλονής και Γέρας και Αγ. Παρασκευής. Απαιτούνται συμπληρωματικές εργολαβίες, για τη μεταφορά λυμάτων σε μονάδες επεξεργασίας.

 

20 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΙ

Το κόστος της ΔΕΗ σήμερα για την ΔΕΥΑΛ είναι 741 χιλ. ευρώ, στα οποία θα προστεθούν άλλα 550 χιλ. ευρώ για νέες μονάδες, καθώς από τα 35 χιλ. ρολόγια, ο αριθμός τους θ' αυξηθεί στις 72 χιλιάδες, μετά την επέκτασής σε όλη τη Λέσβο.

Ήδη υπάρχει ένα χρέος ύψους 500 χιλ. ευρώ της ΔΕΥΑΛ στο Δήμο για κατανάλωση ρεύματος, για το οποίο, όμως, έχει γίνει ρύθμιση και πληρώνονται ήδη οι πρώτες δόσεις. Το αντίστοιχο, όμως, δεν πράττει ο Δήμος, αν και τα χρωστούμενα στη ΔΕΥΑΛ είναι πολλά.

Επί μια 20ετία δεν έχει πληρώσει ποτέ ούτε το Κολυμβητήριο, ούτε το Στάδιο, ούτε κανένα κλειστό γυμναστήριο, ούτε η πλαζ του ΕΟΤ, ούτε το ΠΙΚΠΑ, ούτε οι διάφοροι χώροι του Δήμου που καταναλώνουν νερό, ούτε τα σχολεία, ούτε κάποιοι οργανισμοί-νομικά πρόσωπα, ούτε οι εκκλησίες.

Να σημειωθεί ότι για την τελευταία περίπτωση, επί δημαρχίας Παναγιώτου, με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω παραχώρησης από την πλευρά της Μητροπόλεως του υγροβιότοπου Λάρσου Ντιπίου στο Δήμο προς αξιοποίηση, απαλλάχθηκε η εκκλησία της χρέωσης ύδρευσης.

Πρόκειται για ένα θέμα που διερευνάται, καθώς η συμφωνία ίσχυε για 25 χρόνια και λήγει το επόμενο έτος.

Τα χρέη του Δήμου προς τη ΔΕΥΑΛ, ανέρχονται πάνω από τα 4 εκατ. ευρώ. Συμφωνήθηκε να κατατεθεί αγωγή για εξωδικαστική επίλυση, δεδομένου ότι μέχρι τον περασμένο Απρίλιο που μπορούσε ο Δήμος ν' αναγνωρίσει τα χρέη, δεν το έπραξε.

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του νέου Δ.Σ., μέχρι σήμερα, ξεπεράστηκε το πρόβλημα εγγυοδοσίας του προσωπικού της ΔΕΥΑΛ και με δικαστική απόφαση, έγινε η μεταρρύθμισή της. Έτσι ελήφθησαν πίσω τα χρήματα από το Παρακαταθηκών και Δανείων,  για να κινηθεί ταμειακά η επιχείρηση.

Έγινε ανάθεση σε καταμετρητές, για να σταλούν λογαριασμοί σε Δ. Διαμερίσματα και χωριά, όπου δεν αποδίδονταν. Ξεκίνησε το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα, με προτεραιότητα να απαλλαγεί ο Μακρύς Γιαλός από τη δυσοσμία, να καθαρίσει η Επάνω Σκάλα, με την τακτοποίηση δύο συνδέσεων. Έχουν εντοπιστεί σοβαρότατες βλάβες με τεράστιες απώλειες νερού, ενώ θα επιλυθεί το πρόβλημα της υδροδότησης στις περιοχές Πληγώνι, Αγ. Μαρίνα, Μιστεγνά, Ν. Κυδωνίες. Θα πρέπει δε, να γίνουν και ανάλογες παρεμβάσεις σε Πολιχνίτο και Βρίσα. Τέλος, προχωρά και η προμήθεια 3 χιλιάδων υδρομετρητών για την εγκατάστασή τους, όπου δεν υπάρχουν και 26 χλωριοτήρων για εξυγίανση νερού, δεδομένου ότι σε καμιά δεξαμενή σχεδόν δεν δουλεύει χλωριοτήρας.

Επίσης, η δημοτική επιχείρηση έχει προχωρήσει σε προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ, με άτομα ΑμεΑ

 

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Ο Δημ. Ακριώτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών του νησιού. «Πρέπει να εισακούονται οι γνώμες των εχόντων ειδική γνώση, αν θέλουμε να τελούν σε λειτουργία όλα τα υπάρχοντα δίκτυα. Όπου υπάρχουν βιολογικοί καθαρισμοί, πρέπει να τεθούν σε λειτουργία, γιατί αν τα λύματα οδηγηθούν στη θάλασσα, τότε θα γίνουν καταγγελίες και η εισαγγελία είναι μονόδρομος. Ήδη αναμένονται τέτοιες από Ερεσό, Καλλονή και Πλωμάρι. Είναι ποινικό αδίκημα να μην επεξεργάζονται τα λύματα, όπου υπάρχουν μονάδες».

 

ΠΡΟΤΑΣΗ

Η ΔΕΥΑΛ από 1/1/15 αναλαμβάνει υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης όλων των Δ.Ε., ως καθολικός διάδοχος βάσει της νομοθεσίας. Θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των δημοτών και η είσπραξη των χρεών θα γίνει με προγραμματική σύμβαση, έτσι ώστε να σταλούν και να εισπραχθούν οι λογαριασμοί που θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί στο Δήμο, δεδομένου ότι η ΔΕΥΑΛ έχει τους μηχανισμούς καταγραφής και είσπραξης.

Οι ανελαστικές δαπάνες με την παραλαβή και των υπολοίπων ΔΕ υπολογίζονται γύρω στο 1.300.000 ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου ανέρχονται στα 2.485.000 ευρώ, χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί σ' αυτά τα τελευταία έτη.

 

Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

«Θηλιά για όλους» χαρακτήρισε το νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει τις προσλήψεις, ο Πρόεδρος των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΛ Ν. Ιππειώτης. «Το εργατικό δυναμικό αντί ν' αυξηθεί λόγω της επέκτασης της δημοτικής επιχείρησης, μειώνεται. Ουσιαστικά ένας εργαζόμενος αντιστοιχεί σε 10 χιλ. υδρομετρητές, μία δεξαμενή και μία γεώτρηση.

Αν δεν ενισχυθεί η ΔΕΥΑΛ, αν δεν δούμε μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες τη διαχείριση του κοινωνικού αγαθού που είναι το  νερό, αλλά και της αποχέτευσης, φοβάμαι ότι η ιδιωτικοποίηση είναι μονόδρομος, όσο κι αν την αντιπαλεύουμε», κατέληξε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία27 Φεβρουαριου 2024
Ημερομηνία27 Φεβρουαριου 2024
Ημερομηνία27 Φεβρουαριου 2024
Ημερομηνία27 Φεβρουαριου 2024
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Resource id #8
Μέλος
Εξώφυλλο North Aegean
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Διαφήμιση
  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  Διαφήμιση
  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Διαφήμιση
  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
  2102467085 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  Διαφήμιση
  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ψαράδικο

  Διαφήμιση
  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333

  ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Διαφήμιση
  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995
 • Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Διαφήμιση
  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790

  Κάβα Κουτσουραδή

  Διαφήμιση
  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213
 • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  Διαφήμιση
  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797

  Elysion Hotel

  Διαφήμιση
  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr
 • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Διαφήμιση
  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr

  Europcar

  Διαφήμιση
  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Διαφήμιση
  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε