ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Κυριακη 26 Μαιου 2024
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Τούρκοι κατηγορούνται για τρομοκρατία

Ημερομηνία16 Ιανουαριου 2015
Υπό δρακόντεια μέτρα η δίκη στη Μυτιλήνη
Υπό δρακόντεια μέτρα η δίκη στη Μυτιλήνη

Χθες οδηγήθηκαν, μετά από 18 μήνες από τη σύλληψή τους στη Χίο μαζί με Έλληνες συνεργάτες τους στο πλαίσιο των ερευνών της αντιτρομοκρατικής, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Μυτιλήνης οι Τούρκοι κατηγορούμενοι, μέλη του ενόπλου τμήματος της οργάνωσης «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο» (DHKP-C), που δρα στη γειτονική χώρα.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στο Εφετείο. Όλοι οι γύρω δρόμοι ήταν κλειστοί και οι εισερχόμενοι στο δικαστικό μέγαρο, περνούσαν από σωματικό έλεγχο, ενώ επιδείκνυαν και την αστυνομική τους ταυτότητα.

 

ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΟΠΛΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι συλληφθέντες φέρονται να σχεδίαζαν μεταφορά οπλισμού στην Τουρκία, όπου επρόκειτο σύμφωνα με πληροφορίες, να αποβιβαστούν, αλλά εξετάζεται ποιος ήταν ο τελικός προορισμός των όπλων και εκρηκτικών, καθώς και η προέλευσή τους.

Οι Έλληνες που συνελήφθησαν, δεν έχουν απασχολήσει ποτέ τις ελληνικές διωκτικές Αρχές, αλλά σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική, πρόκειται για άτομα που συνεργάζονται στενά με τους Τούρκους (από τους οποίους οι περισσότεροι είναι κουρδικής καταγωγής). Για τον λόγο αυτόν, παραπέμφθηκαν και οι ίδιοι με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, που συνδέονται με τρομοκρατική δραστηριότητα, όπως κατασκευή, προμήθεια, κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών και μηχανισμών, πυρομαχικών, χειροβομβίδων, πιστολιών και πολεμικού υλικού, με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων, τη χρησιμοποίησή τους για να προξενήσουν κοινό κίνδυνο σε πράγματα και ανθρώπους και τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το καλοκαίρι του 2013, περιπολικό σκάφος της ακτοφυλακής εντόπισε το φουσκωτό με το οποίο οι συλληφθέντες θα μετέφεραν στην Τουρκία: δύο αντιαρματικές ρουκέτες LOW, τέσσερις χειροβομβίδες αμυντικού τύπου F1, ρωσικής προέλευσης, τέσσερις πυροδοτικούς μηχανισμούς χειροβομβίδων, δύο πιστόλια των 9mm, 195 φυσίγγια διαμετρήματος 9mm, τέσσερις γεμιστήρες, δύο αυτοσχέδια εκρηκτικά γεμίσματα ζελατινοδυναμίτιδας και δύο πλήρεις αυτοσχέδιους ωρολογιακούς μηχανισμούς με ηλεκτρικό πυροκροτητή. Επίσης, βρέθηκαν έξι κόκκινες όμοιες σημαίες, οι οποίες έχουν στο κέντρο ένα κίτρινο αστέρι και κάτω από αυτό αναγράφουν με κίτρινα γράμματα, την ένδειξη «DHKPC».

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες, σε σπίτια και χώρους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Λουτράκι και τη Χίο, μεταξύ των οποίων και στα Γραφεία Επιτροπής Αλληλεγγύης Πολιτικών Προσφύγων, στην Αθήνα.

Από τις έως σήμερα έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
40 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, 50 κάρτες SIM, 25 μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών, πλήθος laptop και tablet υπολογιστών, 30 συσκευές αποθήκευσης δεδομένων USB,10 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, 44 φυσίγγια κρότου λάμψης, 60 ψηφιακοί δίσκοι CD, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και βιβλίων, μία εκτύπωση ψηφιακού χάρτη, στην οποία απεικονίζεται παράκτια περιοχή της Τουρκίας, συγκεκριμένα η περιοχή Καραντουρούμ της Σμύρνης, ενώ υπάρχουν και κάποιες συντεταγμένες, δύο έγχρωμες εκτυπωμένες φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται παράκτιες περιοχές με ενδείξεις γραμμένες στην τουρκική γλώσσα, και,
ένα φύλλο χαρτιού, στη μια πλευρά του οποίου υπάρχουν εντυπωμένες έγχρωμες φωτογραφίες, που απεικονίζουν παράκτιες περιοχές.

Από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής επίσης, προέκυψε ότι το φουσκωτό σκάφος που μετέφερε τον οπλισμό ανήκει σε Τούρκο υπήκοο που μένει στην Ελλάδα και ο οποίος αναζητείται και ακόμη ότι το σκάφος είχε παραχωρηθεί στον 51χρονο Έλληνα με πλαστά στοιχεία.

Οι τρεις Τούρκοι, κουρδικής καταγωγής που συνελήφθησαν από το ελληνικό λιμενικό ανοιχτά της Χίου σε φουσκωτό που είχαν μετατρέψει σε οπλοστάσιο, επρόκειτο, σύμφωνα με το «Έθνος» για τους Χασάν Μπιμπέρ, Αχμέτ Ντουζγκιούν Γιουκσέλ και Μεχμέτ Γιαϊλά και οι πληροφορίες, έκαναν λόγο για τριπλό χτύπημα που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν ταυτόχρονα οι τρεις συλληφθέντες, στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, στη Μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση και στη δίκη «Εργκενεκόν».

Ο ΦΑΚΕΛΟΣ -Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν επισημαίνει ότι: «Ο φάκελος που περιλαμβάνει εκατοντάδες σελίδες, και που καμία δεν μπορούν να διαβάσουν και να καταλάβουν οι πολιτικοί κρατούμενοι, επανειλημμένα ζήτησαν να τους δοθεί στα τουρκικά, κάτι που δεν έγινε. Οι δικηγόροι, επειδή βρίσκονται στην Αθήνα, ζήτησαν η δίκη να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, όμως το αίτημα και αυτών απερρίφθη. Οι πολιτικοί κρατούμενοι, επί πολλούς μήνες, αντιμετώπισαν πρόβλημα να ενημερωθούν μέσα από τους φακέλους για τις κατηγορίες που τους επισυνάπτονται και ένα πολύ μικρό μέρος αυτών μπόρεσαν να το μεταφράσουν στα τουρκικά. Αυτό είναι πλήρης καταπάτηση του δικαιώματος υπεράσπισης».

Επίσης, τονίζει: «Σε έναν φάκελο εκατοντάδων σελίδων, μολονότι υπάρχουν πολλές κατηγορίες σε βάρος των κατηγορουμένων, δεν τους δόθηκε καθόλου χρόνος για να ετοιμάσουν την υπεράσπισή τους, και απ' ό,τι γίνεται αντιληπτό, επιδίωξη είναι να τελειώσει η δίκη με τετελεσμένα αποτελέσματα. Όλα όσα συμβαίνουν καταπατούν το δικαίωμα στην υπεράσπιση. Όσο πιέζει η Τουρκία, τόσο περισσότερο καταπατούνται όλα τα δικαιώματά τους».

------ --- - - - - -

Οι συλληφθέντες

 

Τούρκοι

*55χρονος Χασάν Μπιμπέρ, ο οποίος αναζητούνταν με ένταλμα σύλληψης από την τουρκική Ιντερπόλ. Ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης DHKP-C. Εμφανιζόταν να διαμένει στην Τζαβέλλα στα Εξάρχεια, εμφανίστηκε στα ελληνικά σύνορα το 2012, παρουσιάζοντας πλαστά στοιχεία και ζητώντας πολιτικό άσυλο που δεν του παραχωρήθηκε.

*54χρονος Αχμέτ Ντουζγκιούν Γιουκσέλ που συνελήφθη στο Λιμεναρχείο της Χίου και θεωρείται μέλος της οργάνωσης DHKP-C.
*33χρονος Μεχμέτ Γιαϊλά που επέβαινε στο σκάφος και είναι ο δράστης, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, της επίθεσης με ρουκέτα στα γραφεία του Τ. Ερντογάν. Εμφανιζόταν ως κάτοικος Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Εμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2013 στην Αλεξανδρούπολη, ζητώντας άσυλο με πλαστά στοιχεία, αλλά δεν του δόθηκε.
*51χρονος που συνελήφθη στην οδό Τζαβέλλα με πλαστή βουλγαρική ταυτότητα και διώκεται από τις τουρκικές Αρχές για συμμετοχή στην DHKP-C. Είχε εκτίσει 4 χρόνια σε γερμανικές φυλακές με την κατηγορία χρηματοδότησης τρομοκρατικής οργάνωσης. Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, τους οποίους παραβίασε και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τις γερμανικές Αρχές.

*48χρονος που συνελήφθη στην οδό Τζαβέλλα και έφερε πλαστό γαλλικό διαβατήριο που είχε κλαπεί τον Απρίλιο από στρατιωτικό ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

*Αναζητείται από τις ελληνικές Αρχές ο ιδιοκτήτης του σκάφους, Τούρκος υπήκοος, που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.

 

Έλληνες

*22χρονος φοιτητής της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού, ο οδηγός του φουσκωτού σκάφους. Υποστήριξε πως δεν γνώριζε τι μετέφερε και πήρε αμοιβή 500 ευρώ.

*51χρονος, κάτοικος Αγ. Δημητρίου, επέβαινε στο σκάφος. Είχε πλαστό ιδιωτικό συμφωνητικό παραχώρησης του σκάφους από τον ιδιοκτήτη.
*50χρονος, συνελήφθη στο Λιμεναρχείο της Χίου και θεωρείται από τις Αρχές σημαντικό κομμάτι του παζλ. Εμφανίζεται να του ανήκει ψητοπωλείο στην Αθήνα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία24 Μαιου 2024
Ημερομηνία24 Μαιου 2024
Ημερομηνία24 Μαιου 2024
Ημερομηνία24 Μαιου 2024
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Resource id #8
Μέλος
Εξώφυλλο
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Διαφήμιση
  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  Διαφήμιση
  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Διαφήμιση
  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
  2102467085 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  Διαφήμιση
  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ψαράδικο

  Διαφήμιση
  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333

  ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Διαφήμιση
  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995
 • Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Διαφήμιση
  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790

  Κάβα Κουτσουραδή

  Διαφήμιση
  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213
 • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  Διαφήμιση
  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797

  Elysion Hotel

  Διαφήμιση
  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr
 • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Διαφήμιση
  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr

  Europcar

  Διαφήμιση
  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Διαφήμιση
  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε