ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Τριτη 21 Μαιου 2024
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Ηλεκτρονικό ίχνος στη Μυτιλήνη

Ημερομηνία21 Μαρτιου 2015
H Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε
H Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε
√ Φοιτητής που κάνει το μεταπτυχιακό του στο Παν. Αιγαίου και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες είναι Λέσβιος, είναι ένας από τους δράστες που ανέβαζαν υβριστικά και μικρόψυχα σχόλια, ασελγώντας στη μνήμη του Β. Γιακουμάκη. Αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που μετέβησαν στη Λέσβο, προχώρησαν σε κατασχέσεις. √ Σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της δημόσιας υποκίνησης βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της δημόσιας πρόκλησης και διέγερσης σε εκτέλεση πλημμελημάτων και κακουργημάτων που τελείται από μίσος, μέσω διαδικτύου.

Εντοπίστηκαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από άμεσες και συντονισμένες ενέργειες, οι τρεις φοιτητές -από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Μυτιλήνη που ήταν πίσω από τα υβριστικά και μικρόψυχα σχόλια, ασελγώντας στη μνήμη του νεκρού Βαγγέλη Γιακουμάκη, που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Οι καταγγελίες -περισσότερες από 6.500- που έφτασαν στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τα εν λόγω διαδικτυακά δημοσιεύματα, ήταν πολλές και κινητοποίησαν τους αστυνομικούς, οι οποίοι άμεσα τα διέγραψαν.

Εντοπίστηκαν μετά από έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία πλημμεληματικού χαρακτήρα για δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω διαδικτύου. Πρόκειται για δύο φοιτητές 25 και 28 ετών και έναν 50χρονο άνεργο. Τα ίχνη των τριών δραστών ταυτοποιήθηκαν από τη Δίωξη, ενώ ένα ακόμα ίχνος ερευνάται εάν ανήκει σε έναν από τους τρεις ή σε τέταρτο άτομο.

 

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ

Ο πρώτος φοιτά στο ΤΕΙ Πληροφορικής στο Αιγάλεω και ζει μαζί με τους γονείς του. Ο δεύτερος είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, φέρεται να κατάγεται από χωριό της Λέσβου και εντοπίστηκε από κλιμάκιο αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που μετέβη στο νησί, ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί και φυλακιστεί για διάφορα αδικήματα στο παρελθόν, κατηγορείται και για απείθεια, καθώς πήδηξε από το μπαλκόνι και τράπηκε σε φυγή, μόλις οι αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα του διαμερίσματός του.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο ANT1, στο σπίτι του φοιτητή στη Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνης, εισέβαλαν αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που είχαν έρθει στο νησί για την υπόθεση και προχώρησαν σε κατασχέσεις.

Σχηματίστηκε η ανάλογη δικογραφία και τώρα αναμένεται να αποφασιστεί αν θα προχωρήσουν οι αρχές στη σύλληψη του νεαρού φοιτητή.

Να σημειώσουμε ότι το αυτόφωρο έχει παρέλθει για τους δύο φοιτητές, ωστόσο ο άντρας από Θεσσαλονίκη αναζητείται επειδή εξύβρισε αστυνομικούς που τον αναζήτησαν και τράπηκε σε φυγή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στο σπίτι του 25χρονου φοιτητή των ΤΕΙ Αθήνας, ήταν παρόντες και οι γονείς του. Όταν ο πατέρας του άκουσε τις κατηγορίες, κινήθηκε προς το μέρος του γιου του και τον χτύπησε στο πρόσωπο. Μετά το χαστούκι του πατέρα, ο νεαρός φέρεται να είπε: «Συγγνώμη, έκανα βλακεία».

 

ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ

Εναντίον των δραστών έχει σχηματιστεί δικογραφία με τα εξής

αδικήματα: δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω διαδικτύου από κοινού και κατ' εξακολούθηση και πρόκληση σε εκτέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος που τελείται από μίσος μέσω διαδικτύου.

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει εξακριβωθεί αν οι υβριστές γνώριζαν τον Βαγγέλη Γιακουμάκη ή αν είχαν κάποια σχέση μαζί του ή με την παρέα των Κρητικών που φέρονται να είχαν βίαιη και εξευτελιστική συμπεριφορά σε βάρος του, η οποία μπορεί να τον οδήγησε στην απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του, καθώς και εάν γνώριζαν μέσω διαδικτύου για τα βασανιστήρια που υφίστατο. Ωστόσο, από την Εγκληματολογική Υπηρεσία ερευνώνται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές των τριών κατηγορουμένων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχαν οποιαδήποτε επικοινωνία με τους πρωταγωνιστές της τραγικής υπόθεσης. Πάντως, κανένας από τους τρεις δεν έχει ζήσει στα Γιάννενα.

Ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης, επισήμανε ότι:

«Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ερευνάται ποιος είναι ο διαχειριστής του επίμαχου blog, που μπλόκαρε αμέσως η Google με παρέμβαση των αρχών και το οποίο αναρτούσε πολύ συχνά διάφορα σχόλια, μέσω των οποίων υποκινούνταν το μίσος και η πρόκληση βιαιοπραγιών και άλλων εκδηλώσεων μίσους κατά ομάδων προσώπων, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή απειλή για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητά τους, καθώς και τη δημόσια τάξη».

 

ΠΩΣ ΚΙΝΗΘΗΚΕ Η ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Μετά τις καταγγελίες από χρήστες του ίντερνετ, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κινήθηκε άμεσα και έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, με την αποστολή επίσημων αιτημάτων προς εταιρείες διαδικτύου του εξωτερικού για την άμεση απενεργοποίηση των προσβλητικών αναρτήσεων. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε από τις εταιρείες η διατήρηση των ηλεκτρονικών ιχνών των άγνωστων δραστών για τυχόν δικαστική χρήση.

Για όλα αυτά ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παρήγγειλε τη διενέργεια προανάκρισης για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ' εξακολούθηση, προς εξακρίβωση των στοιχείων αγνώστων ατόμων που προέβησαν στις διαδικτυακές αναρτήσεις. Κατά την εξέλιξη των ερευνών και της προανάκρισης, η δικογραφία τέθηκε εκ νέου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη για το αδίκημα της πρόκλησης σε εκτέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος που τελείται από μίσος και δόθηκε νέα παραγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για διενέργεια προανάκρισης.

Για την εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων - στοιχείων της υπόθεσης και πραγματοποιήθηκε συνεχής αλληλογραφία με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία που εδρεύει στο εξωτερικό, καθώς και με ημεδαπούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.

Από τις απαντήσεις των παραπάνω εταιρειών, διακριβώθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών και εντοπίστηκαν γεωγραφικά οι περιοχές από τις οποίες προέβαιναν στις επίμαχες διαδικτυακές αναρτήσεις.

Ακολούθως, σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία, διενεργήθηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές έρευνες, παρουσία δικαστικών λειτουργών στις οικίες των εμπλεκόμενων.

Από τις επιτόπιες ψηφιακές έρευνες εξειδικευμένων αξιωματικών, ταυτοποιήθηκε ψηφιακά η εμπλοκή και η κακόβουλη δράση των τριών δραστών, ενώ κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο δύο νεαροί ηλικίας 25 και 28 ετών δεν συνελήφθησαν, διότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτοφώρου διαδικασίας. Σημειώνεται ότι ο 50χρονος αναζητείται να συλληφθεί στα όρια του αυτοφώρου για το αδίκημα της απείθειας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία18 Μαιου 2024
Ημερομηνία18 Μαιου 2024
Ημερομηνία18 Μαιου 2024
Ημερομηνία18 Μαιου 2024
Resource id #8
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Μέλος
Εξώφυλλο
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Διαφήμιση
  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  Διαφήμιση
  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Διαφήμιση
  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
  2102467085 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  Διαφήμιση
  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ψαράδικο

  Διαφήμιση
  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333

  ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Διαφήμιση
  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995
 • Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Διαφήμιση
  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790

  Κάβα Κουτσουραδή

  Διαφήμιση
  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213
 • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  Διαφήμιση
  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797

  Elysion Hotel

  Διαφήμιση
  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr
 • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Διαφήμιση
  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr

  Europcar

  Διαφήμιση
  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Διαφήμιση
  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε