ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Τεταρτη 22 Σεπτεμβριου 2021
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 5 Μαίου 2015

Βιβλιοφάγος

5 Μαιου 2015
70χρόνια από την Αντιφασιστική νίκη των λαών

ΣΤΟ ΣΗΜΑΔΙ...

70χρόνια από την Αντιφασιστική νίκη των λαών

Σε όλη την Ευρώπη προγραμματίζονται εκδηλώσεις αφιερωμένες στην 70ή επέτειο της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά του ναζισμού και του φασιστικού Άξονα, που καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, σε ανάμνηση της υπογραφής της συνθήκης άνευ όρων συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας, που έγινε στις 9 Μαΐου 1945 στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, όπου γράφτηκε η τελευταία πράξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Είναι ταυτόχρονα μέρα μνήμης και τιμής για τα εκατομμύρια των νεκρών του πολέμου και καταδίκης της αποκρουστικής απάνθρωπης φασιστικής βίας.

         Με την ευκαιρία αυτή, μια ομάδα ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνδιοργανώνει με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου, την Τετάρτη 6 Μαΐου 2015 και ώρα 7:30΄ μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, εκδήλωση αφιερωμένη σε όσα καταγράφει στο βιβλίο του «ΣΤΟ ΣΗΜΑΔΙ...» (έκδοση Δήμου Μυτιλήνης) ο Γιώργος Γαλέτσας, με μαρτυρίες επιζώντων, προβολή βίντεο και φωτογραφιών, θεατρικές αναγνώσεις με μουσική συνοδεία και μουσικό πρόγραμμα από την Ορχήστρα του Δήμου Λέσβου.

         Στόχος της εκδήλωσης είναι να προβληθούν ιστορικά γεγονότα της εγκληματικής βαρβαρότητας του Ναζισμού Φασισμού και της αντιστασιακής αντιφασιστικής δράσης του λεσβιακού λαού κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής 1941-1944, ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστά, πράγμα αναγκαίο στην εποχή μας, όπου η λήθη αφήνει χώρο σε νεοφασιστικές νεοναζιστικές κινήσεις να δηλητηριάζουν την κοινωνία μας, αξιοποιώντας τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών ζωής της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπατριωτών μας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Να συναισθανθούμε και να σεβαστούμε μαρτυρικούς χώρους της Λεσβιακής Ιστορίας, όπως είναι τα Τσαμάκια.

 

Ρηνιώς Αρ. Κυριαζή

Η Μεγάλη Άρκτος

Είναι ο πιο γνωστός αστερισμός του βορείου ημισφαιρίου και ο πιο λαμπερός τα καλοκαιρινά βράδια. Κατά την ελληνική μυθολογία η Μεγάλη Άρκτος σχετίζεται με την ερωτική δραστηριότητα του Δία, ο οποίος ερωτεύτηκε την όμορφη Καλλιστώ, κόρη του βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα, με την οποία έκανε ένα γιο, τον Αρκάδα.

Η Καλλιστώ, κάτω απ' το φόβο της Ήρας, για το παραστράτημα του άντρα της, περιπλανήθηκε κυνηγημένη και δυστυχισμένη στα απέραντα δάση της Αρκαδίας.

Τελικά ο Δίας τη λυπήθηκε και τη μεταμόρφωσε σε άρκτο (αρκούδα) εξακοντίζοντάς την στον ουρανό, με μια πλειάδα αστεριών να σχηματίζουν το κορμί της.

***

Η Ρηνιώ Κυριαζή, θυγατέρα του Καθηγητή και Ιστορικού Λέσβιου συγγραφέα Αριστείδη Κυριαζή, είναι ηθοποιός καριέρας, παρά το νεαρό της ηλικίας, με θεατρικές επιτυχίες, γνωστές στο ευρύτατο θεατρόφιλο κοινό.

Έγραψε και μας πρόσφερε, σε προσεγμένη εμφάνιση, το θεατρικό έργο «Η Μεγάλη Άρκτος», συνθέτοντας με έντεχνη μαεστρία το μύθο με μια πραγματικότητα.

Η ηρωίδα διαποτίζεται από τη γυναικεία συναίσθηση με όλο το μεγαλείο της γλωσσικής έκφρασης και τη μουσική αρμονία της πηγαίας θεατρικότητας.

Η θρυλική φωνή της αναδύεται από τη βιολογική σάρκα της σ' ένα ξέσπασμα έλξης και απώθησης προς το άλλο φύλο.

Αυτή η δυναμική εκτόνωση συναισθηματικής εκπνοής συνταιριάζεται επάλληλα με το λυγμό και το θρήνο, για χάρη του υπερκείμενου σκοπού, της ταύτισης της γυναικείας φύσης με το ανδρικό φύλο, η αντιδραστική θέση της οποίας γίνεται επαναστατική κραυγή, εναντίον κάθε βίας, έτσι ώστε να προβάλλονται με έμφαση τα ίδια προβλήματα, όπως και στο θεατή.

Η Ρηνιώ ξέρει να γράφει, ξέρει ακόμα και να δίνει θεατρικές παραστάσεις συγγραφικά. Πρωταρχικά «πιάνει» τον πυρήνα της έννοιας ζωή με ακατάβλητη ορμή και ύστερα με αποτελεσματικούς τρόπους έκφρασης, διατυπώνει τις ποικίλες συναισθηματικές εναλλαγές και μεταπτώσεις με αφηγηματική μουσικότητα.

Η λειτουργική ροή του έργου εμπεριέχει απλουστευτικές σχηματοποιήσεις, προκειμένου ο αναγνώστης, να έχει γνώμη σα λογοτέχνημα και να βεβαιωθεί, ανεξάρτητα από την όποια θεατρική αξία, ότι ο διάλογος είναι καλογραμμένος, ζωντανός και οι χαρακτήρες ολοκληρωμένοι λογοτεχνικά.

Κι ακόμα, ο αναγνώστης, να εισέλθει στην πεμπτουσία της υπόθεσης, να αναδυθεί, απ' τους αρμονικούς κυματισμούς της συναισθηματικής πλημμύρας, για να καταλήξει στη βαθιά ανάσα του ησυχασμού και της ανάπαυλας.

Η Ρηνιώ Κυριαζή πορεύεται με σιγουριά, όχι μόνο στο δρόμο της θεατρικής τέχνης, αλλά και με επιτυχία στη λεωφόρο της συγγραφής. Και είναι ακόμα πολύ νέα!..

Στρατής Μισγίρης

Καλλονή

 

«ΚΟΡΥΦΕΣ»

Του Στρατή Μισγίρη, Καλλονή, 2015

Είμαι πανευτυχής έχοντας αφειδώλευτα κατά καιρούς καταναγνώσει κι αρμενίσει ενίοτε λίαν αισθαντικά, σε αρκετά χαρισματικά πονήματά του, μιας ομολογουμένως λεπτεπίλεπτης πνευματικότητας.

Εγκαταλείποντας επί του προκειμένου το μερικό για ένα γενικότερο αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ο χαλκέντερος Καλλονιάτης Στρατής Μισγίρης εισήλθε στις «Κορυφές» του, κατευθείαν σε βαθύτερα ωκεάνια ύδατα, μοιραίως εκτεθειμένος ωστόσο θεληματικά σε υπεύθυνη στοχαστική κριτική, αναφορικά με τον ρέκτη πρόεδρο Τζων Φιτζέραλντ Κέννεντυ και την όλη πολιτική του ως σημείο αντιλεγόμενο.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ως δοθείσης ευκαιρίας το σχετικό πολιτικό δοκίμιο έστερξα να το υποστηρίξω και να το αναλύσω σε σχετική μου εισήγηση κύκλου Ελευθέρων Σπουδών Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνικής Ψυχολογίας

Ωστόσο, αυτό το σχετικό πόνημα σχολιάστηκε από μέρους του ακροατηρίου μου με πολύ ζωηρή κι οξύτατη αμφισβήτηση, πρωταρχικά εξαιτίας, της εναρκτήριας ανάμειξης του Τζων Κέννεντυ στον όντως δραματικό Βιετναμικό Πόλεμο και κυρίως της αδιάψευστης διπλόφαρδης χρηματοδότησης κι εύνοιας του μεγαλοχρηματιστή πατέρα του Τζότζεφ, προς τον εωσφορικό κι εφιαλτικό Αδόλφο Χίτλερ.

Ανεξάρτητα τούτου προς στιγμή, προχωρώντας την όλη προσεκτική ανάγνωση του πολιτικού δοκιμίου, στάθηκα λίαν ενεός, εξαιτίας της όλης ολόθυμης κι αδιαπραγμάτευτης ανθρωπιστικής συλλογιστικής των οικείων κεφαλαίων, του Αλβέρτου Αϊνστάιν και Αλβέρτου Σβάιτσερ, αριστουργηματικά φιλοτεχνημένων από μέρους ενός ακραίου ειρηνοποιού ακτιβιστή.

ΔΗΜΟΣ Α. ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ

 

************                  **************              *********

 

 

12Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Σε  πείσμα κάθε κρίσης αλλά και έκπτωσης αξιών, ξεκινά την Πέμπτη 7 του μήνα και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαϊου η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της HELEXPO στα περίπτερα 13 και 15.

Το πλούσιο σε δράσεις και εκθέσεις πρόγραμμα διακρίνεται και για τις ιδιαίτερες εκδηλώσεις που διοργανώνει το  Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Απόντες παρόντες όμως χάρη στη σκέψη και στο πνευματικό τους έργο θα είναι οι τιμώμενοι λογοτέχνες  Μανόλης Αναγνωστάκης, Ζήσιμος Λορεντζάτος, Μένης Κουμανταρέας και Αλμπέρτο Ναρ.

Αναλυτικότερα:

«Οι στίχοι αυτοί δεν ήταν οι τελευταίοι. Ο Αναγνωστάκης ανάμεσά μας»
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συζήτηση για τον Μανόλη Αναγνωστάκη και το έργο του με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από τη γέννησή του και 10 χρόνων από το θάνατό του (Έτος Μανόλη Αναγνωστάκη 2015).

Για τον Ζήσιμο Λορεντζάτο: 100 χρόνια από τη γέννησή του 
Τιμητική  εκδήλωση που θα αποκαλύψει πτυχές της ζωής και του πολυεπίπεδου έργου για τον διακεκριμένο κριτικό, δοκιμιογράφο και ποιητή.

Για τον συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, Έλληνες συγγραφείς θα  διαβάσουν και θα σχολιάζουν αποσπάσματα επιλογής τους από το συγγραφικό  έργο του (1931-2014).

 «Μακρινές Φωνές» (Voces lejanes) ο τίτλος του αφιερώματος στην ιβηροαμερικανική λογοτεχνία που  περιλαμβάνει συναντήσεις, συζητήσεις και ποιητικές βραδιές με προσκεκλημένους διακεκριμένους συγγραφείς όπως οι: Εουσέβι Αγιένσα (Καταλονία-Ισπανία), Φλάβια Κομπάνι (Αργεντινή), Ομάρ Φιγιερόα-Τούρσιος (Κολομβία), Μάρτα Μορελεόν (Μεξικό), Πέδρο Ολάγια (Ισπανία), Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Ισπανία), Κάρμεν Ποσάδας (Ουρουγουάη) κ.ά.

Ακόμη, τo αφιέρωμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις για εμβληματικούς συγγραφείς όπως ο Φερνάντο Πεσόα, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και ο Εντουάρντο Γκαλεάνο.

Για τον νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (Gabriel Garcia Marquez), από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της διοργάνωσης,  εγκαινιάζεται έκθεση σκίτσων υπό τον τίτλο «Tα πρόσωπα του Γκάμπο».

Εξήντα εννιά  σκιτσογράφοι από τη Λατινική Αμερική, την  Ισπανία, την Ευρώπη και την Ασία τιμούν τον Νομπελίστα συμμετέχοντας στην έκθεση που παρουσιάζεται στη ΔΕΒΘ μετά από την Αθήνα και τη Ρώμη, ενώ ακολουθεί η Βοστόνη. Τη σύλληψη της ιδέας και τη διαδρομή της έκθεσης σκίτσων για τον Μάρκες θα παρουσιάσουν σε ένα εργαστήρι  Σκιτσογραφίας  δύο από τους εμπνευστές της: η Adriana Mosquera Nani και ο Omar Figueroa Turcios, συζητώντας με την Ανδριάνα Μαρτίνεζ, διευθύντρια του Φεστιβάλ ΛΕΑ.

Για τον  Ουρυγουανό συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο  (1940-2015)  που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, έναν από τους γνωστότερους του 20ου αιώνα όπου  στη χώρα  μας  κυκλοφορούν αρκετά βιβλία του και  που θεωρείται η πολιτική φωνή της Λατινικής Αμερικής, θα γίνει εκτενής παρουσίαση της ζωής και του έργου του από τους δημοσιογράφους Μάκη Προβατά και Γιάννη Μπασκόζο.

Στους χώρους της παιδικής και εφηβικής Γωνιάς θα πραγματοποιηθεί σειρά από  εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν: παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά, εικαστικά και μουσικά δρώμενα κ.ά. Επιπλέον, θα λάβουν μέρος συζητήσεις και εργαστήρια που απευθύνονται σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν  περισσότεροι από 60 συγγραφείς, εικονογράφοι, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες.

Η ανθολογία  «Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο!» (μια κοινή δράση 88 συγγραφέων και 88 εικονογράφων που πρόσφεραν τις ιστορίες και τις εικόνες τους)  ζωντανεύει με εκδηλώσεις (θα οργανώσει επίσης ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου), που θα περιλαμβάνουν εργαστήρια δημιουργικής γραφής για παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τους παράξενους πολιτισμούς του κόσμου, ταξίδι με μύθους και παραμύθια, στοιχεία της ιστορίας των πολιτισμών του κόσμου και εικαστική αναπαράσταση παραδόσεών τους θα φιλοξενηθούν  επίσης στο Σπίτι των Παραμυθιών-το μουσείο αλλιώς.

Για 12 συνεχή χρονιά η ΔΕΒ  περιλαμβάνει ένα γεμάτο σε δράσεις και εκδηλώσεις πρόγραμμα  με εργαστήρια, συζητήσεις, φεστιβάλ κόμικς, σεμινάρια λογοτεχνικής μετάφρασης, την ξεχωριστή κάθε χρόνο παιδική και εφηβική γωνιά, συνέδρια και ημερίδες. Τα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα γίνονται πολυχώροι έκφρασης ενός πολιτιστικού θεσμού με κεντρικό άξονα  το Βιβλίο!!

Μαριάνθη Βάμβουρα

vamvouramar @gmail.com

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
22 Σεπτεμβριου 2021
22 Σεπτεμβριου 2021
22 Σεπτεμβριου 2021
22 Σεπτεμβριου 2021
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε