ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Πεμπτη 7 Ιουλιου 2022
ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Θα κλαίμε

1 Σεπτεμβριου 2015
Σύσκεψη για την υγειονομική βόμβα που μας απειλεί

Ως υγειονομική βόμβα χαρακτήρισαν την κατάσταση με τις συνεχείς ροές λαθρομεταναστών στην πόλη μας, οι φορείς του νησιού, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Επιμελητήριο Λέσβου.

Τη σύσκεψη, που είχε ως θέμα τις υγειονομικές συνέπειες από τις αθρόες εισροές λαθρομεταναστών, διοργάνωσαν από κοινού το Επιμελητήριο Λέσβου, ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου.

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων, όπως ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Π. Προβέντζας και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Απ. Βαλτάς, αναφέρθηκαν στις σημερινές αλλά και μελλοντικές συνέπειες, με δεδομένο ότι το καλοκαίρι τελειώνει και αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, τότε εν μέσω χειμώνα τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

«Είναι μια κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους, επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Π. Προβέντζας. Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, που προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, συνωστίζονται σε ολόκληρο το αστικό πεδίο της Μυτιλήνης. Κοιμούνται στα πάρκα, στους κοινόχρηστους χώρους, στους δρόμους, στο λιμάνι, παντού. Κάνουν την ανάγκη τους και πλένονται πολλές φορές στην ύπαιθρο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Η συντριπτική πλειοψηφία των λαθρομεταναστών έρχεται από χώρες που έχουν υψηλό επικολασμό λοιμωδών νόσων, ενώ λόγω της ταλαιπωρίας που υφίστανται, είναι πιο επιρρεπείς στη μετάδοση ασθενειών.

Μια εθνική πολιτική που αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα της μετανάστευσης, οφείλει να εγγυάται την ασφαλή πρόσβαση των λαθρομεταναστών σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης που πρέπει να περιλαμβάνουν μηχανισμούς πρόληψης και διάγνωσης των λοιμώξεων. Βασική προϋπόθεση όλων αυτών είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου ιατρικών κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών, με στόχο τον εντοπισμό όχι μόνο των σωματικών, αλλά και των ψυχικών νόσων που πιθανόν αντιμετωπίζει ένας λαθρομετανάστης.

Ως Ιατρικός Σύλλογος, γνωρίζοντας τους κινδύνους που διατρέχουν οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με τους λαθρομετανάστες, έχουμε προχωρήσει στο διπλό εμβολιασμό τετάνου διφθερίτιδας και μαντού σε αστυνομικούς και λιμενικούς.

Οι βασικότερες λοιμώξεις, για τις οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ελέγχου σε σχέση με τους λαθρομετανάστες, είναι σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η φυματίωση, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως το έιτζ, οι ιογενείς ηπατίτιδες, η ελονοσία και η λύσσα».

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Απ. Βαλτάς, επισήμανε ότι πλέον οι μεταναστευτικές ροές έχουν διαρκώς αυξανόμενη τάση, σε βαθμό που προκαλεί έντονη ανησυχία.

«Όταν καθημερινά έρχονται στη Μυτιλήνη 2 με 2,5 χιλιάδες άτομα, ο αστικός ιστός δεν μπορεί ούτε να τους περιθάλψει, ούτε να τους φιλοξενήσει. Το αποτέλεσμα είναι ορατό σε όλους. Έχουν καταλάβει τα πάρκα, τις πλατείες, τους δρόμους το κολυμβητήριο και το λιμάνι. Δυστυχώς, βλέπουμε παντού κούτες, ακαθαρσίες και σκουπίδια και φυσικά υπάρχει προβληματισμός για τις συνθήκες διαβίωσής τους. Η ανησυχία μας επικεντρώνεται κυρίως στα παιδιά, στους εφήβους και στα βρέφη που είναι 2-3 μηνών και πολλές φορές κοιμούνται στην ύπαιθρο με τους γονείς τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία τους.

Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να τους περιθάλψουμε και να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Πρέπει να γίνει, όμως, με τρόπο που να μην επηρεάζεται ο ιστός της πόλης».

Στη συζήτηση που ακολούθησε, αναπτύχθηκε ο προβληματισμός και οι απόψεις όλων των φορέων που συμμετείχαν, οι οποίοι κατέθεσαν τις εμπειρίες αλλά και τις προτάσεις τους, για την ανακούφιση της κατάστασης.

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του λιμενικού και της αστυνομίας, ο πληθυσμός των λαθρομεταναστών είναι τόσο μεγάλος, που όσες προσπάθειες και αν καταβάλουν για να ελέγξουν τη διαμονή τους στα πάρκα και τους κήπους, είναι αδύνατον, αφού από τη μία απομακρύνονται κι από την άλλη στρατοπεδεύουν σε άλλο σημείο.

Την ανησυχία τους εξέφρασαν και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Β. Μυρσινιάς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Π. Παπαρίσβας, καθώς όλη αυτή η κρίση έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά και στον επαγγελματικό ιστό της Μυτιλήνης.

«Λυπάμαι που το λέω, ανέφερε ο Π. Παπαρίσβας, αλλά θεωρώ ότι οι αρχές του τόπου, Δήμος, Περιφέρεια κ.λπ., θα πρέπει να κινηθούν σε επίπεδο απειλών παραιτήσεων μήπως και η πολιτεία λάβει έκτακτα μέτρα. Ίσως θα έπρεπε να κηρυχτεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε η πολιτεία να λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες». 

«Δεν παραβλέπουμε την ανθρωπιστική πλευρά, ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Β. Μυρσινιάς, ωστόσο η κατάσταση είναι πλέον εξαιρετικά επικίνδυνη και μια επιδείνωσή της, ίσως ακόμη και η εξάπλωση κάποιας ασθένειας, κάτι που όλοι απευχόμαστε, θα έχει τραγικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, στην ήδη ταλαιπωρημένη από την οικονομική κρίση αγορά του νησιού».

Έντονος προβληματισμός επικρατεί και από την πλευρά του νοσοκομείου. Ο Διοικητής Β. Μουζάλας και ο Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών Χρ. Θεοδώρου, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που είχαν προκληθεί το πρώτο διάστημα με την αυξημένη ροή στο νοσοκομείο, χωρίς τη συνοδεία μεταφραστή, αλλά και στην οικονομική αιμορραγία, όταν μάλιστα τα χρήματα που δαπανώνται δεν είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.

«Λάβαμε διαβεβαιώσεις, ανέφερε ο Β. Μουζάλας, ότι θα μας επιστραφούν οι δαπάνες, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό, αφού σήμερα είμαστε σε προεκλογική περίοδο και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση».

Ιδιαίτερα καυστικός ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Σωτήρης Ζαμτράκης, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι από τον Απρίλιο έως σήμερα έχουν παρελάσει πολιτικοί και υπουργοί, οι οποίοι υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια, χωρίς, όμως, να υλοποιείται τελικά το παραμικρό.

 

Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ... ΧΡΥΣΟΣ

«Σε ένα μεγάλο βαθμό ευθυνόμαστε εμείς οι Μυτιληνιοί που δεν μιλάμε, δεν διαμαρτυρόμαστε, αλλά σιωπούμε και ανεχόμαστε όλη αυτή την επικίνδυνη για τον τόπο μας κρίση. Είναι στο χέρι μας να εκβιάσουμε, να πιέσουμε καταστάσεις, ενόψει εκλογών. Πρέπει ν' απαιτήσουμε απ' όλους, στο πλαίσιο της προεκλογικής τους εκστρατείας, άμεση και ξεκάθαρη λύση, τόσο για εμάς, όσο και για τους ανθρώπους αυτούς. Αν δεν γίνει αυτό, σε δύο μήνες που μπαίνει ο χειμώνας, θα κλαίμε.

Δυστυχώς, η πολιτεία, τους έχει αναγκάσει να ζουν στη βρωμιά. Μπορεί το κράτος να διακηρύττει ότι τους υποδέχεται και τους περιθάλπει, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι αυτά τα παιδάκια κοιμούνται σε δύο πιθαμές σκουπίδια και ακαθαρσίες. Κινδυνεύουμε, όμως, κι εμείς, γιατί... συνηθίσαμε, αρχίσαμε να ζούμε μ' αυτό τον τρόπο στα πάρκα, στις πλατείες, παντού.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί όταν αρχίσουν τα κρύα, οι βροχές και οι βοριάδες. Τότε θα εισβάλλουν παντού. Στα μαγαζιά, στα ιατρεία, στα γραφεία, στο νοσοκομείο, παντού, αναζητώντας, με το δίκιο τους, λίγη ζεστασιά. Τότε κατά την άποψή μου θα αρχίσουν τα πραγματικά προβλήματα».

Την εμπειρία τους από την άνιση μάχη που δίνουν καθημερινά κατέθεσαν και οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, που προΐστανται στον τομέα της καθαριότητας και της καθημερινότητας. Όπως τονίστηκε, τα συνεργεία του Δήμου προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να ελέγξουν την κατάσταση στους δρόμους, τα πάρκα, το λιμάνι κ.α., κάτι αδύνατον να συμβεί.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ. Αποφασίστηκε η δημιουργία μιας ευέλικτης δραστήριας επιτροπής, που τις επόμενες ημέρες θα έχει επαφή και θ' ασκήσει πιέσεις σε στελέχη της κυβέρνησης και άλλων υπεύθυνων φορέων, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση. Στόχος είναι η επιτροπή να παραμείνει ενεργή και να αναλάβει δράση, όχι μόνο για το ζήτημα των λαθρομεταναστών, αλλά και για άλλα σοβαρά θέματα που χρονίζουν και ταλανίζουν τον τόπο μας. Την επιτροπή απαρτίζουν σε πρώτη φάση, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Π. Προβέντζας, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Απ. Βαλτάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Β. Μυρσινιάς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Π. Παπαρίσβας.

Μ. Χατζηγεωργίου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
6 Ιουλιου 2022
6 Ιουλιου 2022
6 Ιουλιου 2022
6 Ιουλιου 2022
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Ταξιαρχών 34-36 Κορυδαλλός
  2104959944 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440

  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594
 • Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini

  ψαράδικο

  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε