ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Τριτη 21 Μαιου 2024
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Το νησί της ειρήνης & η θάλασσα της αλληλεγγύης

Ημερομηνία22 Ιουνιου 2016
Ο Μπαν Κι Μουν στη Λέσβο
Ο Μπαν Κι Μουν στη Λέσβο
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο θα μεταφερθεί η ανάγκη για δράση όλων των κρατών μελών, προκειμένου να αναλάβουν το μέρος των βαρών που τους αναλογεί και να στηρίξουν τη Λέσβο.

Ακόμα μια προσωπικότητα επισκέφθηκε το νησί μας και συγκεκριμένα το Κέντρο Φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ.

Ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. Ban Ki-Moon, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Δημάρχου Λέσβου, έφτασε στο αεροδρόμιο «Οδ. Ελύτης» το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, όπου τον υποδέχθηκε η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου και ο Δήμαρχος Λέσβου.

Ο Σπ. Γαληνός συνόδευσε τον Γ.Γ του Ο.Η.Ε. στην επίσκεψή του στο Δημοτικό Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ και αμέσως μετά τον υποδέχθηκε στο γραφείο του στο Παλαιό Δημαρχείο. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο Δήμος Λέσβου και ολόκληρος ο λεσβιακός λαός για την φιλοξενία των προσφύγων. «Ο κόσμος της Λέσβου είπε χρειάζεται τώρα τη στήριξή σας περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Σας ευχαριστώ θερμά που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου να έρθετε στη Λέσβο, επίσκεψη την οποία θεώρησα επιβεβλημένη, καθώς οι εξελίξεις που αφορούν στην προσφυγική κρίση, απειλούν την ειρήνη και την σταθερότητα στο ευρύτερο διεθνές υποσύστημα. Η Λέσβος διαχειρίζεται μια διεθνή κρίση με τις δυνάμεις που η ίδια διαθέτει. Βασιζόμαστε στη δική σας προσπάθεια και παρέμβαση, ώστε να ενεργοποιήστε τη διεθνή κοινότητα στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της διαδικασίας καταγραφής και αναχώρησης των προσφύγων που βρίσκονται στη Λέσβο και την εφαρμογή ανθρώπινων και αποτελεσματικών πολιτικών για την επίλυση της κρίσης. Σας περιμένω ξανά στη Λέσβο, για να κάνετε τις διακοπές σας και να απολαύσετε τις μοναδικές ομορφιές του νησιού μας».

 

ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-Μoon, έχοντας αποκομίσει εικόνα από την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Φιλοξενίας του νησιού μας, τόνισε: «Το νησί της Λέσβου, είναι το νησί της ειρήνης και ο λαός της Λέσβου είναι μια θάλασσα αλληλεγγύης. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά εσάς, αλλά και όλους τους κατοίκους της Λέσβου, που υποδεχθήκατε με θέρμη και ανθρωπιά εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Η εμπειρία μου από αυτή την επίσκεψη είναι πραγματικά πολύτιμη, διότι θα μπορέσω να μεταφέρω στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την ανάγκη για δράση όλων των κρατών μελών, προκειμένου να αναλάβουν το μέρος των βαρών που τους αναλογούν και φυσικά να στηρίξουν την Λέσβο».

Ο Δήμαρχος Λέσβου, αποχαιρετώντας τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε., του χάρισε ένα πιστό αντίγραφο του μνημείου αλληλεγγύης, που θα ανεγερθεί στο Δημοτικό Κήπο. «Η αλληλεγγύη της Λέσβου, θα κοσμεί τα γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη», είπε ο Κινέζος αξιωματούχος και έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων επισκεπτών του Δήμου Λέσβου: «Η Λέσβος είναι το νησί της ειρήνης και εσείς είστε μια θάλασσα αλληλεγγύης. Ας δουλέψουμε μαζί για να κάνουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο για όλους, μη αφήνοντας πίσω κανέναν».

Υποδεχόμενη το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη Μυτιλήνη, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου είπε:

«Σας καλωσορίζω στη Λέσβο και εύχομαι κατά τη διάρκεια της παραμονής σας οι συνομιλίες να είναι παραγωγικές και να συμβάλλουν στη διαχείριση του μεγάλου και πρωτόγνωρου προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος και στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιβαρύνσεων που έχουν δεχθεί οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου».

Μετά από τις επισκέψεις του στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, στο hotspot της Μόριας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποχαιρετώντας το νησί της αλληλεγγύης, έσπευσε να δηλώσει πως «οι πρόσφυγες αυτοί πέρασαν τα πάνδεινα. Και οι άνθρωποι της Λέσβου δείχνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Λέσβος είναι το νησί της ειρήνης και η θάλασσά σας είναι η θάλασσα της αλληλεγγύης. Ανοίξατε τις καρδιές σας και τα σπίτια σας, για να υποστηρίξετε αυτούς τους ανθρώπους που είχαν την ανάγκη σας. Οι οικογένειες των προσφύγων, με τις οποίες συναντήθηκα, μοιράστηκαν μαζί σας τις ελπίδες τους. Θέλουν την ευκαιρία να ανταποδώσουν στην κοινότητα όσα έχει κάνει για εκείνους. Θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα μακρινό όνειρο».

Ο Μπαν Κι Μουν τόνισε πως «οι συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες είναι πάρα πολύ κακές, με τα μισά από τα παιδιά των προσφύγων να μην πηγαίνουν σχολείο. Πολλοί αναγκάζονται να ζητιανεύουν ή πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής. Οι προκλήσεις όλο και αυξάνονται».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζοντας την διεθνή κοινότητα υποστήριξε πως «αυτή θέλει να βοηθήσει στην επίλυση των συγκρούσεων και να αντιμετωπίσει όλους τους παράγοντες που δημιουργούν τούτα τα προβλήματα.

Ο Μπαν Κι Μουν κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες «να ανταποκριθούν διαμορφώνοντας μια ανθρωπιστική προσέγγιση που εστιάζει στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υποχρεωτική κράτηση δεν είναι λύση και πρέπει να σταματήσει αμέσως. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για να γίνει εφικτή η μετεγκατάσταση των ανθρώπων αυτών προκειμένου να βρούμε νόμιμες οδούς για εκείνους. Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν δυσκολίες αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν οι δυνατότητες και οι ευκολίες για να ανταποκριθούμε σε αυτές».

 

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Η ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΛΕΞΗ

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει «την κυβέρνηση, την επιχειρηματική κοινότητα, την κοινωνία των πολιτών, τις εθελοντικές οργανώσεις, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις φιλανθρωπικές αλλά και τις εκκλησιαστικές οργανώσεις για τη βοήθεια που παρέχουν στους ανθρώπους αυτούς. Και το ελληνικό λιμενικό σώμα και η ελληνική αστυνομία έχουν κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Αυτή είναι η πολιτική αλλά και η ηθική μας υποχρέωση. Αυτό είναι το καθήκον μας και αυτό πρέπει να κάνουμε. Μια από τις πιο ωραίες λέξεις στα ελληνικά είναι η λέξη φιλοξενία που σημαίνει αγάπη προς τους ξένους. Αυτή τη φιλοξενία είναι που βίωσα κι εγώ, βλέποντας όλους αυτούς τους ανθρώπους που στηρίζουν διαρκώς τους πρόσφυγες».

 

ΜΕ ΤΟΥΣ «ΜΙΚΡΟΥΣ ΗΡΩΕΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Πέντε από τους άγνωστους μικρούς «ήρωες» του Αιγαίου συνάντησε κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Πέντε παιδιά υποδέχθηκαν το γενικό γραμματέα. «Παγκόσμια ένδειξη πίστης στο καθήκον προς τον συνάνθρωπο», είπαν χαρίζοντάς του το προσκοπικό μαντήλι. Κι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έσπευσε να το φορέσει, να τους χαιρετήσει έναν προς έναν και να φωτογραφηθεί μαζί τους με ιδιαίτερη χαρά, καθώς ο ίδιος υπήρξε πρόσκοπος στην παιδική του ηλικία. Τα ίδια παιδιά παρακάθισαν στο γεύμα με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Τους ζητήθηκε να καθίσουν δίπλα στο Γενικό Γραμματέα.

Οι Ανιχνευτές Πρόσκοποι της Μυτιλήνης εκπροσώπησαν πολλά εκατομμύρια Προσκόπους από όλον τον κόσμο. Όλους όσοι δίνουν καθημερινά τη μάχη τους, για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος.

Εδώ και τρία χρόνια, οι Πρόσκοποι στη Λέσβο, συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις ροές προσφύγων στην Ελλάδα.

 

ΛΕΖΑΝΤΑ: Η υποχρεωτική κράτηση δεν είναι λύση. Ας δουλέψουμε όλοι, για να γίνει εφικτή η μετεγκατάσταση των ανθρώπων αυτών προκειμένου να βρούμε νόμιμες οδούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία18 Μαιου 2024
Ημερομηνία18 Μαιου 2024
Ημερομηνία18 Μαιου 2024
Ημερομηνία18 Μαιου 2024
Resource id #8
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Μέλος
Εξώφυλλο
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Διαφήμιση
  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  Διαφήμιση
  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Διαφήμιση
  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
  2102467085 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  Διαφήμιση
  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ψαράδικο

  Διαφήμιση
  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333

  ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Διαφήμιση
  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995
 • Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Διαφήμιση
  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790

  Κάβα Κουτσουραδή

  Διαφήμιση
  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213
 • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  Διαφήμιση
  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797

  Elysion Hotel

  Διαφήμιση
  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr
 • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Διαφήμιση
  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr

  Europcar

  Διαφήμιση
  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Διαφήμιση
  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε