Πριν «σουλτάνος» τώρα «Χαγάνος»
Ο τίτλος Χαγάνος, σημαίνει ότι αυτός που τον φέρει είναι ο Χαν των Χαν. Δηλαδή ο απόλυτος αρχηγός που συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στα χέρια του: Πολιτική, στρατιωτική, δικαστική, νομοθετική, ακόμη και θρησκευτική. Τίτλος που είχε αποδοθεί στον ηγεμόνα των Μογγόλων Τζέκινς Χαν. Και τώρα τον διεκδικεί, χάρη στο αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μακράν εμού οι θεωρίες ότι το πραξικόπημα αυτό το σχεδίασε ο ίδιος. Θεωρίες ιδιαιτέρως προσφιλείς στους αφθονούντες στον τόπο μας συνωμοσιολόγους. Εκτιμώ ότι απλώς παίχθηκε ένα παιγνίδι, ποιος θα προλάβει ποιον. Οι πραξικοπηματίες είχαν ενημερωθεί ότι ο «σουλτάνος» ετοίμαζε εκκαθαρίσεις στο στράτευμα και τη δικαιοσύνη. Και επιχείρησαν να τον προλάβουν. Αλλά απέτυχαν. Προσφέροντάς του την ευκαιρία να κάνει τις εκκαθαρίσεις ακόμη μεγαλύτερες σε έκταση και βάθος. Πέραν του στρατού, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, να τις επεκτείνει στα πανεπιστήμια και θα το δείτε- στα μέσα ενημέρωσης.
Το απολύτως βέβαιο είναι ότι στην Τουρκία του σουλτάνου Ερντογάν θα κτίζεται, κάθε μέρα, ένα όλο και περισσότερο αυταρχικό, όλο και περισσότερο αστυνομικό, κυρίως δε ένα όλο και περισσότερο ισλαμικό, σκοταδιστικό κράτος.
Ελπίζω να μη φθάσουμε στο σημείο να δούμε ...αριστερή κυβέρνηση να εκδίδει αυτούς τους ανθρώπους που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, καταπατώντας κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου. Κατά το οποίο δεν επιτρέπεται η έκδοση κανενός ανθρώπου σε ένα κράτος, από την εξουσία του οποίου διώκεται, όταν δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι πρόκειται να τύχει μιας «δίκαιης και έντιμης δίκης», με «διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του». Προϋποθέσεις, οι οποίες κάθε άλλο πληρούνται, στην περίπτωση του καθεστώτος Ερντογάν, όπου «αγανακτισμένοι πολίτες» έχουν το ...δικαίωμα να λιντσάρουν, να βασανίζουν, να εξευτελίζουν οποιονδήποτε θεωρούν ύποπτο ως «εχθρό του λαού».
Κατά τούτο ελπίζω η ελληνική κυβέρνηση, πρωτίστως δε η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, να διαψεύσουν τον ισχυρισμό του Ερντογάν κατά τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας του υποσχέθηκε να του στείλει «πεσκέσι», εντός δεκαπέντε ημερών, τους κινηματίες που ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη. Να αποδειχθεί ψέμα του Ερντογάν, ο ισχυρισμός του, ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδος προδιέγραψε ποια θα είναι η απόφαση των Ελλήνων δικαστών.
Ελπίζω επίσης ότι θα ενισχυθούν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι φωνές εκείνων που δεν συμφωνούν ότι τάχα η Τουρκία του Ερντογάν, είναι μια ...δημοκρατία που έχει θέση στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
giorgis@massavetas.gr






ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
Holter πίεσης και ρυθμού
Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
aroniskos@gmail.comΦυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist
Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
τηλ. 22510-54898- 6977957180ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Έλενα Μπούμπα
Στρατιωτικός Ιατρός
Διδ.Παν.Αθηνών
Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
2102467085 & 6938502258
email- elenboumpa@gmail.comΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
ΤΗΛ:22510-55711
ΚΙΝ:6942405440ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ
ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
22510-43366 6972332594Book and Art
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
Βάλια Μπαρμπατιώτη
Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
τηλ:22510-37961
www.facebook.com/Book.and.Art.Mytiliniψαράδικο
ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
τηλ. 22510 34333Αυγοπωλείο Χατζέλη
Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
Οδυσσέα Ελύτη 20
τηλ.2251306790Κάβα Κουτσουραδή
Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
Τηλ. 2251022213Μεζεδοπωλείο- Ουζερί
"Απάγκιο"
Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
τηλ. 22510 20797Elysion Hotel
Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμουrnΔιεύθυνση: Νεάπολη ΜυτιλήνηςrnΤηλέφωνο: 2251 061531-2rnFax:22510 61294rnWebsite: www.elysion.grΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
ΤΗΛ:2251022255/6945353105
email:nprot@yahoo.grEuropcar
AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
www.europcar-lesvos.com
info@europcar-lesvos.com
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ







