ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Πεμπτη 20 Ιουνιου 2024
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Η Μήθυμνα θα γίνει διεθνής μουσικός προορισμός

Ημερομηνία10 Αυγουστου 2016
Η Κυβέλη & Δανάη Ντέρκεν μιλούν στον «Δ» για το Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου
Η Κυβέλη & Δανάη Ντέρκεν μιλούν στον «Δ» για το Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου

Το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός του φετινού καλοκαιριού, αναμένεται να είναι το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, με τίτλο «Σταυροδρόμια/ Crossroads». Ένα φεστιβάλ που ενώνει νέους ταλαντούχους μουσικούς της Ευρώπης. Ένα καλλιτεχνικό γεγονός, που μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να γίνει θεσμός και να κεντρίσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων της μουσικής.

Νέοι, ταλαντούχοι μουσικοί, που εμφανίζονται στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου και αυτό το καλοκαίρι θα συναντηθούν στην Λέσβο, για να δημιουργήσουν μοναδικά μουσικά σύνολα, στέλνοντας ένα μήνυμα συνεργασίας και αρμονικής συνύπαρξης των ανθρώπων.

20 κορυφαίοι σολίστ θα συμπράξουν στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (Δι.Φε.Μ.Μ.) με θέμα τα Σταυροδρόμια/ Crossroads. Η τετραήμερη αυτή γιορτή της μουσικής φέτος θα διαρκέσει από τις 16-19 τρεχ.

Εμπνευστές, υποστηρικτές και ιδρυτές της μεγάλης καλλιτεχνικής εκδήλωσης, οι ελληνογερμανίδες πιανίστριες Κυβέλη και Δανάη Ντέρκεν και ο επιχειρηματίας Δημ. Τρύφων.

 

Παραμονές της προετοιμασίας για την πρεμιέρα, οι δύο νεαρές καλλιτέχνιδες μιλούν στον «Δ» για το εγχείρημά τους και την προσπάθεια, αυτό το Φεστιβάλ να γίνει θεσμός:

-Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για δύο νέα κορίτσια, όπως εσείς, να έχουν στην ψυχή τους δύο διαφορετικές κουλτούρες; Μπορούν να συνυπάρξουν και να αποδώσουν διαφορετικές αντιλήψεις και πολιτισμικές καταβολές στο χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Πόσο η ελληνική καταγωγή σας, επηρέασε την πορεία σας;

Πρώτη η Κυβέλη Ντέρκεν σπεύδει να δώσει την δική της απάντηση, ξέροντας ότι εκφράζει και την αδελφή της Δανάη:

«Το να ενώνεις δύο διαφορετικές εθνικότητες μέσα σου, είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Σε κάνει αυτομάτως πιο ανοιχτό και πιο ανεκτικό. Σου δίνει την δυνατότητα να ανήκεις στον πολιτισμό, στις παραδόσεις και την εξέλιξη δύο χωρών. Κατά συνέπεια, η ζωή σου εμπλουτίζεται σημαντικά. Και οι δύο μας αισθανόμαστε ότι έχουμε χαρακτηριστικά και από τις δύο κουλτούρες μέσα μας, όπως για παράδειγμα την γερμανική πειθαρχία και το ελληνικό ταμπεραμέντο.


-Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ, πραγματοποιείται ίσως στην πιο δύσκολη συγκυρία για τη Λέσβο, η οποία αυτό το καλοκαίρι μετρά τις πληγές της, πληρώνει ακριβά το τίμημα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς που επέδειξε το προηγούμενο διάστημα.

Πόσο πιστεύετε ότι αυτή η εκδήλωση μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή του αρνητικού κλίματος που υπάρχει για τον τόπο μας; 

Κυβέλη: «Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά σε δύσκολους καιρούς να βρούμε την ενέργεια να μείνουμε δυνατοί και αισιόδοξοι. Πρέπει όλοι μαζί, ενωμένοι, να δουλέψουμε προς ένα κοινό στόχο. Μόνο έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε τους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Η μουσική ενώνει τους ανθρώπους συναισθηματικά και στην πράξη δίνει δύναμη και ελπίδα στον κάθε ακροατή μεμονωμένα και συνολικά στο κοινό. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αλλάξουμε το αρνητικό κλίμα και να το αντικαταστήσουμε με αγάπη, αισιοδοξία και έμπνευση.


-Μέχρι ποιου σημείου η μουσική, ως τρόπος καλλιτεχνικής και πνευματικής έκφρασης, μπορεί να αποτελέσει σημείο επαφής που θα ενώσει διαφορετικούς πολιτισμούς;

Κυβέλη: «Η έμπνευση για την σημαντικότερη μουσική δημιουργείται όταν διαφορετικές πηγές συναντιούνται για να δημιουργήσουν κάτι καινούριο και καλύτερο. Πάρα πολλοί συνθέτες στην ιστορία έχουν γράψει τα πιο σημαντικά τους έργα επηρεασμένοι από πολιτισμούς και κουλτούρες ξένες προς αυτούς, για να τονίσουν την θετική ενέργεια της πολυμορφίας, από το "Τουρκικό Εμβατήριο" του Μότσαρτ μέχρι τους "Ουγγρικούς Χορούς" του Μπραμς. Κατά συνέπεια η μουσική, κατά την άποψή μας, έχει μεγάλες δυνατότητες να ενώσει διαφορετικούς πολιτισμούς, επειδή η ίδια δείχνει την ομορφιά της ποικιλίας.


-Η φετινή διοργάνωση έχει τίτλο «Σταυροδρόμια». Η γεωπολιτική θέση της Λέσβου είναι σημαντική, καθώς από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελεί το πέρασμα εκατομμύριων ανθρώπων από την Ανατολή στη Δύση και το αντίστροφο. 
Πώς αποδίδεται μουσικά και καλλιτεχνικά μέσα από το φεστιβάλ η έννοια αυτή;

Κυβέλη: «Το φετινό μας θέμα Σταυροδρόμια διαφαίνεται σε διάφορα επίπεδα. Θα εξερευνήσουμε γεωγραφικά σταυροδρόμια, παραθέτοντας κομμάτια σαν το Σκόρπια Σχέδια του Σύρου συνθέτη Κινάν Αζμέχ με το Αντάτζιο για Έγχορδα του Αμερικανού συνθέτη Σάμιουελ Μπάρμπερ. Θα ερμηνευτούν έργα που αποτελούν τα ίδια ένα σταυροδρόμι, για παράδειγμα Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ίγκορ Στραβίνσκυ, όπου η ρομαντική εποχή συναντά την σύγχρονη ανοίγοντας τον δρόμο στην μουσική του 20ου αιώνα. Επίσης, σε ένα μέρος συναυλίας θα συνδυάσουμε κομμάτια στα οποία η κλασική μουσική διασχίζει άλλα είδη μουσικής όπως η ροκ, η λάτιν και η τζαζ.

Μέσα από αυτά τα διαφορετικά μουσικά επίπεδα, θέλουμε να τονίσουμε την ομορφιά της πολυμορφίας και να υπογραμμίσουμε όχι το τι μας χωρίζει, αλλά το τι μας ενώνει.

 
-Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν για εσάς η διοργάνωση και η καλλιτεχνική επιμέλεια ενός απαιτητικού φεστιβάλ, σ' έναν ειδυλλιακό μεν, άγνωστο δε τόπο, στο οποίο συμμετέχουν μουσικές προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο; 
         Κυβέλη
: «Η μαγευτική ατμόσφαιρα της Λέσβου και ειδικά της Μήθυμνας, έχει διευκολύνει πολύ την διοργάνωση του Φεστιβάλ! Ο κάθε καλλιτέχνης πάντα ψάχνει μοναδικά μέρη για να εκφραστεί  μέσα από την τέχνη του. Ο Μόλυβος προσφέρει ακριβώς αυτό. Είναι ένα ιδανικό μέρος για να ηχήσει η κλασική μουσική. Ακριβώς αυτή η σύνδεση μουσικής υψηλότατου επιπέδου με ένα μέρος πλούσιο σε ιστορία, πολιτισμό και ομορφιά, είναι η ουσία του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου.


-Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση των συναδέλφων σας μουσικών, όταν τους προτείνατε τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ;

Στο σημείο αυτό αναλαμβάνει το λόγο η Δανάη Ντέρκεν:

 «Η αντίδραση των μουσικών ήταν πάρα πολύ θετική, όλοι ερωτεύτηκαν την ομορφιά του Μολύβου με την πρώτη φωτογραφία που τους δείξαμε. Πραγματικά, όσους ρωτήσαμε, όλοι ήθελαν κατευθείαν να έρθουν σε τούτο τον τόπο και επιπλέον, τώρα που είναι δεύτερη χρονιά, επικοινώνησαν μαζί μας πολλοί μουσικοί από το εξωτερικό, για να μας ρωτήσουν αν στο μέλλον θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και εκείνοι.

 

-Πιστεύετε ότι η κλασική μουσική, ως ένα ιδιαίτερο είδος καλλιτεχνικής έκφρασης, μπορεί να συγκινήσει και να έχει απήχηση στο ευρύ κοινό και κυρίως στους νέους ανθρώπους;

Δανάη: «Πιστεύουμε βαθιά, πως η κλασική μουσική έχει την δυνατότητα να συγκινήσει το ευρύ κοινό, διότι κάθε ακροατής μπορεί να κάνει το προσωπικό του ταξίδι μέσω αυτής της μουσικής. Ειδικά σε αυτόν τον τόπο που δεν υπάρχει αυτή η μουσική παράδοση, όλοι οι άνθρωποι αλλά ιδιαίτερα οι νέοι, είναι πολύ ανοιχτοί και δίχως προκαταλήψεις ως προς τούτο το μουσικό είδος. Πρόκειται για μία ιδανική βάση, προκειμένου κάποιος να μυηθεί στην απίστευτη δύναμή της.

 

-Πώς μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη παιδεία των νέων στο χώρο της κλασικής μουσικής;

Δανάη: «Μέσα από το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, το "Μουσικό Κλειδί" ήρθαμε σε επαφή με περίπου 1700 παιδιά στην Λέσβο, από τα οποία τα περισσότερα δεν ήξεραν ακριβώς τι σημαίνει κλασική μουσική και εντυπωσιάστηκαν. Κατά την γνώμη μας, η κλασική μουσική είναι για όλους, το μόνο που λείπει είναι η πρόσβαση σε αυτή. Αυτό προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Το πιο σημαντικό είναι να τους δείξουμε ότι η κλασική μουσική είναι ένας τρόπος έκφρασης, στον οποίο δεν υπάρχει σωστό και λάθος, υπάρχει μόνον ο προσωπικός δρόμος, που μας οδηγεί σε καινούριους κόσμους, σαν ερμηνευτές αλλά και σαν ακροατές.

 

-Πιστεύετε ότι η αξιόλογη αυτή προσπάθεια που επαναλαμβάνεται για μια ακόμα φορά, έχει προοπτική συνέχισης και καθιέρωσής της, ως θεσμού;

Δανάη: «Πιστεύουμε ότι το Φεστιβάλ μαζί με όλα τα προγράμματά του (όπως το "Μουσικό Κλειδί") οπωσδήποτε θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια -το οφείλουμε στους υπέροχους ανθρώπους αυτού του νησιού, οι οποίοι ειδικά αυτό τον καιρό έχουν προσφέρει τόσα πολλά. Ο Μόλυβος είναι μαγνήτης για τους ανθρώπους του εξωτερικού και μπορούμε να φανταστούμε ότι με αυτή την ιδανική συμβίωση του τόπου και της κλασικής μουσικής αυτού του επιπέδου, ο Μόλυβος θα γίνει διεθνής μουσικός προορισμός για πολλούς λάτρεις της κλασικής μουσικής.

 

-Ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που σας γοητεύει περισσότερο στη Λέσβο και ειδικά στη Μήθυμνα, ώστε να τον επιλέξετε ως πεδίο των καλλιτεχνικών σας δραστηριοτήτων;

Δανάη: «Και οι δύο μας έχουμε καταγωγή από τον Μόλυβο, γι' αυτό για μας πάντα ήταν ένα μαγικό μέρος. Περάσαμε όλα μας τα καλοκαίρια εδώ και αισθανόμαστε έναν δυνατό σύνδεσμο με αυτό το νησί και ιδιαίτερα με την Μήθυμνα. Από τότε που ήμασταν μικρά παιδιά, όλο τον χρόνο περιμέναμε πώς και πώς να έρθει το καλοκαίρι, για να μπορέσουμε επιτέλους να ξαναέρθουμε στην Λέσβο. Και τώρα θέλουμε μέσω του Φεστιβάλ να δώσουμε αυτό το συναίσθημα και σε πολλούς άλλους ανθρώπους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία20 Ιουνιου 2024
Ημερομηνία20 Ιουνιου 2024
Ημερομηνία20 Ιουνιου 2024
Ημερομηνία20 Ιουνιου 2024
Resource id #8
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Μέλος
Εξώφυλλο
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Διαφήμιση
  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  Διαφήμιση
  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Διαφήμιση
  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
  2102467085 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  Διαφήμιση
  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ψαράδικο

  Διαφήμιση
  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333

  ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Διαφήμιση
  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995
 • Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Διαφήμιση
  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790

  Κάβα Κουτσουραδή

  Διαφήμιση
  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213
 • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  Διαφήμιση
  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797

  Elysion Hotel

  Διαφήμιση
  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr
 • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Διαφήμιση
  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr

  Europcar

  Διαφήμιση
  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Διαφήμιση
  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε