ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Πεμπτη 2 Ιουλιου 2020
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Βιβλιοφάγος

14 Ιανουαριου 2020
«Όταν η Νύχτα έχασε την Αυγή»

«Όταν η Νύχτα έχασε την Αυγή»

Της Ευαγγελίας Ευσταθίου

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 10,80 ευρώ

Στο απέραντο βασίλειο του Χρόνου, οι δίδυμες κόρες του, η Νύχτα και η Αυγή, τσακώνονται διαρκώς για το ποια είναι η πιο αγαπητή στους ανθρώπους. Ώσπου ένα χάραα η Αυγή εξαφανίζεται, και η Νύχτα βρίσκει την απρόσενη ευκαιρία να γίνει η οναδική πολύτιη πριγκίπισσα στο βασίλειο.

Καθώς ο Χρόνος ψάχνει απεγνωσένα τη χαένη του κόρη βυθισένος στη θλίψη, η Νύχτα αρχίζει να νιώθει πολύ όνη χωρίς την αδερφή της. Και ο κόσος όλος φαντάζει εντελώς διαφορετικός τώρα που στην πλάση βασιλεύει ονάχα αυτή.

Άραγε το σύπαν θα είνει τυλιγένο για πάντα στο σκοτάδι της Νύχτας, ή το φως της Αυγής θα φέρει πίσω τα χρώατά του ξανά;

 

«Το πιο καταπληκτικό πράγμα στον κόσμο»

Της Σπιρς Άσλη

Μετάφραση: Σοφία Τζάλη

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 10,71 ευρώ

Μια έρα, ένα ικρό κορίτσι είχε ια υπέροχη ιδέα. Με τη βοήθεια του σκύλου της θα φτιάξει "Το πιο καταπληκτικό πράγμα στον κόσμο!"

Ξέρει ακριβώς πώς θα είναι. Ξέρει ακριβώς πώς θα δουλεύει. Πανεύκολο! Αλλά το να φτιάξει το πιο καταπληκτικό πράγα στον κόσο είναι τελικά πιο δύσκολο απ' όσο νόιζε. Μετρά, καρφώνει και προσαρόζει ξανά και ξανά, αλλά πάντα κάτι δεν πάει καλά. Αχ, και να δούλευε αυτό το πράγα κάποτε!

Με αυτή την έξυπνη και αστεία απεικόνιση ιας επειρίας ε την οποία όλοι πορούε να ταυτιστούε, η Ashley Spires δίνει στα παιδιά, αλλά και στους γονείς τους, "Το πιο καταπληκτικό πράγμα στον κόσμο!":

τον τρόπο να βλέπουε τα πράγατα διαφορετικά.

 

«Τι μπορείς να κάνεις με μια ευκαιρία»

Της Yamada Kobi

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 9,90 ευρώ

Τι κάνεις με μια ευκαιρία; Σου φαίνεται μεγάλη ή άπιαστη;

Την αγνοείς; Την αφήνεις να γλιστρήσει μέσ' από τα χέρια σου;

Αυτή είναι η ιστορία κάποιων εξαιρετικών ευκαιριών και του παιδιού που δεν ήξερε τι να κάνει με αυτές.

Κι όσο πιο πολλές ευκαιρίες παρουσιάζονταν, τόσο περισσότερο σάστιζε.

Όμως μια μέρα, λίγο θάρρος θα κάνει τη μεγάλη διαφορά...

Μια ιστορία που θα σας εμπνεύσει να αγκαλιάσετε τις ευκαιρίες της ζωής σας, αφήνοντας πίσω φοβίες και δισταγμούς.

Εσύ τι θα κάνεις με την ευκαιρία σου; Από σένα εξαρτάται!

 

«Λόγια της Άμμου»

Της Πόπης Κλειδαρά

Εκδόσεις «Πηγή»

Λόγια με πολλές αποχρώσεις απόδρασης... Λόγια σαν καλές αναμνήσεις... Λόγια που μένουν εδώ, λόγια που ενώνουν, λόγια που χωρίζουν, λόγια που λένε οι άνθρωποι για να κρατήσουν ζωντανά τα αισθήματα, λόγια που είναι άφθαρτα στην αρχή, αλλά στο τέλος υποτάσσονται στη φθορά του χρόνου και σιωπούν.

Λόγια που σκορπάνε σαν βλέμματα, λόγια που συνειδητοποιούν, λόγια που φιλοσοφούν, λόγια που χαίρονται, λόγια που λυπούνται, μα μια μέρα σβήνουν και χάνονται. Και μένει μόνο η ομορφιά της στιγμής, που διαρκεί όσο τα συγκρατούμε βαθιά στην ψυχή μας...

Λόγια που προσεγγίζουν πορείες ανθρώπων. Γιατί κάθε άνθρωπος βιώνει αλλιώς τη ζωή... αλλιώς τον έρωτα... γιατί αγαπά με τον τρόπο του και κουβαλά τις μνήμες του σαν Λόγια της άμμου...

«όμως να που παρέρχεται ο χρόνος

σέρνει τα κιτρινισμένα φύλλα

και στο κατώφλι μας μια άχρωμη αυγή

φτιάχνει το πορτρέτο του θανάτου».

 

«Λύτρωση»

Της Yrsa Sigurdardottir

Μετάφραση Αλέξης Καλοφωλιάς

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Τιμή: 17,70 ευρώ

Μια ιστορία γεμάτη σασπένς για τη σκοτεινή πλευρά των social media, η Λύτρωση θα σας κάνει να αναρωτιέστε για τι θα έπρεπε να έχετε ζητήσει συγγνώμη.

Η αστυνομία μαθαίνει για το έγκλημα όπως και όλοι οι υπόλοιποι, μέσω Snapchat. Το βίντεο δείχνει ένα τρομοκρατημένο θύμα να ζητά συγχώρεση. Όταν βρίσκουν το πτώμα, συνοδεύεται από ένα χαρτί με τον αριθμό 2.

Ο επιθεωρητής Χούλνταρ εμπλέκεται στην έρευνα, στην οποία ζητά τη συνδρομή της παιδοψυχολόγου Φρέιγια, καθώς θα πρέπει να ανακρίνουν τους έφηβους φίλους του θύματος. Σύντομα ανακαλύπτουν ότι η δολοφονημένη νεαρή Στέλλα δεν ήταν το αγγελούδι που όλοι έλεγαν πως ήταν. Ακόμα κι έτσι όμως, ποιος μπορεί να τη μισούσε τόσο, ώστε να τη σκοτώσει;

Κι ύστερα ένας ακόμα έφηβος εξαφανίζεται και έρχονται στην επιφάνεια και άλλα σχετικά βίντεο.

Ενώ η έρευνα μοιάζει να έχει πιάσει πάτο, ο Χούλνταρ και η Φρέιγια συμφωνούν σε δύο σημεία: ότι η αλήθεια δεν είναι καθόλου απλή και ότι ο δολοφόνος δεν έχει τελειώσει τη δουλειά του.

 

«Είσαι και φαίνεσαι

Μια αιχμηρή ματιά»

Του Πέτρου Τατσόπουλου

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Τιμή: 16,60 ευρώ

Ο Πέτρος Τατσόπουλος επιχειρεί να ανακατέψει την τράπουλα δίχως να υπολογίζει το κόστος ή την ενόχληση. Με κείμενα της περιόδου 2017-2019 ανασυνθέτει το ομαδικό πορτρέτο μιας κοινωνίας και φέρνει στο φως σκελετούς από την ντουλάπα. «Κανείς δεν ξέρει τι θα του ξηερώσει... χτες». Τα πρώτα ίχνη αυτής της ρωσικής παροιίας εντοπίζονται στην καρδιά της σταλινικής περιόδου, στα Χρόνια του Μεγάλου Τρόου. Ο Τζορτζ Όργουελ το διατυπώνει διαφορετικά αλλά εξίσου εύστοχα: «Αυτός που ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το έλλον». Η αστυνόευση του παρελθόντος δεν είναι ονάχα η πιο φιλόδοξη επιδίωξη κάθε δικτατορικού/αυταρχικού καθεστώτος, αλλά γνωρίζει πιένες και στις δηοκρατικές ηέρες ας. Κάθε γενιά ιστορικών νιώθει την υποχρέωση να ανασκευάσει το παρελθόν επλουτίζοντας τη νέα κατασκευή ε τα στοιχεία που έχει εντωεταξύ φέρει στο φως η ιστορική έρευνα, αλλά κι εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τις τρέχουσες πολιτικές σκοπιότητες. Την ίδια ώρα, κάθε λαός αγκιστρώνεται πεισατικά σ' εκείνη την αφήγηση που τον κολακεύει περισσότερο και τον ανακουφίζει πιο αποτελεσατικά από τις εθνικές του ανασφάλειες. Εάν αυτή η αφήγηση δεν συνάδει ε την αλήθεια, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος επιχειρεί να ανακατέψει την τράπουλα δίχως να υπολογίζει το κόστος ή την ενόχληση. Με κείενα της περιόδου 2017-2019, όπου συνδυάζονται θραύσατα από τις προσωπικές του ανανήσεις που δεν στερούνται αυτοσαρκασού ε εντυπώσεις από διαβάσατα, ακούσατα και θεάατα, ανασυνθέτει το οαδικό πορτρέτο ιας κοινωνίας ε παθογένειες πολύ βαθύτερες από τις επικαιρικές ή τις επιφανειακά κοατικές και φέρνει στο φως σκελετούς από την ντουλάπα. Με την αιχηρή του ατιά και ε απροσδόκητους συνειρούς, αποπειράται ν' αναπροσδιορίσει τη θέση της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσο, ιας χώρας που όσο και αν παριστάνει κάτι διαφορετικό ή όσο και αν προσπαθεί να κρυφτεί, δεν κατορθώνει τελικά παρά να δείχνει αυτό που είναι. Να είναι και να φαίνεται.

 

«Γυναίκες χωρίς έλεος»

Της Camilla Lackberg

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Τιμή: 11 ευρώ

Η Camilla Lackberg στη νέα της νουβέλα ανοίγει μία χαραμάδα και μας επιτρέπει να δούμε τι συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες και κλειστά στόματα. Μια καθηλωτική ιστορία από τη δηοφιλέστερη σύγχρονη Σουηδή συγγραφέα αστυνοικής λογοτεχνίας.

ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η Ίνγκριντ εγκατέλειψε την πολλά υποσχόενη δηοσιογραφική της καριέρα για να υποστηρίξει τα επαγγελατικά όνειρα του συζύγου της. Ανακαλύπτει πως εκείνος για άλλη ια φορά την απατά.

Η Μπιργίτα δεν πηγαίνει να κάνει τις προγραατισένες ιατρικές της εξετάσεις, για να ην αποκαλυφθεί ότι τη δέρνει ο άντρας της. Ανακαλύπτει πως πάσχει από καρκίνο του αστού.

Η Βικτόρια έφυγε από τη Ρωσία για να παντρευτεί έναν άντρα που γνώρισε διαδικτυακά. Ανακαλύπτει πως ο καλοκάγαθος Σουηδός αγρότης που επιστεύτηκε είναι ένας τύραννος.

ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ

Η όνη λύση για να ελευθερωθούν είναι να διαπράξουν όχι έναν, αλλά τρεις τέλειους φόνους...

 

«Ο Κουρσάρος»

Tης Φ. Πανταζή

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 17,70 ευρώ

Από μικρό παιδί άκουγα την ιστορία της πανέμορφης προ-προγιαγιάς μου από τη Σύρο. Ήταν κυριολεκτικά απίστευτη, ένα μυθιστόρημα απ' αυτά που μόνο η ζωή μπορεί να πλάσει. Μέχρι που, στο τέλος, αποφάσισα να την κάνω βιβλίο και είναι αυτό που κρατάτε στα χέρια σας.

Ήταν γυναίκα καραβοκύρη, μια αρχόντισσα ξακουστή σ' όλο το νησί για την εξυπνάδα και την ομορφιά της. Στάθηκε, όμως, αρκετό ένα καπρίτσιο της τύχης για να βρεθεί από τα σαλόνια της Ερμούπολης στο χαρέμι του σουλτάνου κι από κει στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια.

 

«Σκοτεινά πρόσωπα»

Του Λ. Κατσώνη

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 16,00 ευρώ

Πέντε αλλοδαποί πληροφοριοδότες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και ο σύνδεσμός τους στην Ελληνική Αστυνομία βρίσκονται νεκροί. Ο Άντριου Κούπερ, στέλεχος μεγάλης εταιρείας περιβαλλοντολογικών μελετών,

ακούει τη γυναίκα του στο τηλέφωνο να συνωμοτεί για την εξόντωσή του και τρομοκρατείται.

Εγκέφαλος είναι ο Αλεξάντρ Ούτκιν, Ρώσος επιχειρηματίας, που έχει σκοπό να τον βγάλει από τη μέση, προκειμένου να υλοποιήσει την επένδυση που έχει κάνει για φτηνό φυσικό αέριο. Ο Τομ Λανγκ, αποσπασμένος ειδικός πράκτορας στην Ευρωπαϊκή Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, θα έρθει στην Ελλάδα και σε συνεργασία με την Ελληνική Αντιτρομοκρατική θα προσπαθήσει να επιλύσει τις δύο υποθέσεις. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και οι ανατροπές τέτοιες, που κόβουν την ανάσα.

Τα Σκοτεινά Πρόσωπα είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνιστή τον ειδικό πράκτορα Τομ Λανγκ.

«Τομ, φοβάσαι τον θάνατο;» ρώτησε ο Ρομπέρτο, ο νεαρότερος της ομάδας του ειδικού πράκτορα.

«Πολλές φορές τον σκέφτομαι. Δεν είναι κακό να φοβάσαι. Κακό είναι ο φόβος να καθορίζει τις πράξεις σου. Είμαστε άνθρωποι, αλλά έχουμε εκπαιδευτεί για να ξεπερνάμε τους φόβους μας και την κατάλληλη στιγμή

να ενεργούμε όπως πρέπει». «Και τι γίνεται αν δεν αισθάνεσαι ποτέ έτοιμος, παρά την όποια εκπαίδευση;

Τι συμβαίνει όταν το όπλο δε σημαδεύει έναν στόχο αλλά έναν άνθρωπο; Τι σε κάνει να πατήσεις τη σκανδάλη και τι σε αποτρέπει;» «Το ένστικτο της επιβίωσης. Αν κινδυνεύει η ζωή σου, ο εγκέφαλος θα δώσει εντολή να πατήσεις τη σκανδάλη, άσχετα αν η ηθική και η διαπαιδαγώγηση που έχεις λάβει σου λένε να μην το κάνεις.

Σαν τα αρχέγονα αντανακλαστικά των μωρών. Υπάρχουν και εμφανίζονται σχεδόν αμέσως, από τις πρώτες στιγμές της ζωής τους».

 

«Πορφυρός λύκος»

Του Π. Κασιμάτη

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 15,90 ευρώ

Είχε το κωδικό όνομα «147» και ήταν μοναχικός στη δράση του. Ο Πορφυρός Λύκος... Ακόμα και για όσους τον εμπιστεύονταν, ακόμα και για όσους διάλεγε να τον ακολουθήσουν στις ριψοκίνδυνες αποστολές. Αυτοί ακολουθούσαν. Εκείνος επέλεγε.

Ο Χανς Ρίγκλερ και όλες οι σημειώσεις του! Τα κρυφά ραντεβού των κατασκόπων. Οι μυστικοί ρόλοι όλων. Οι αποστολές και τα ονόματα των πρωταγωνιστών. Οι απόρρητες αναφορές κρυμμένες στον σκοτεινό θάλαμο μιας κινηματογραφικής κάμερας!

Ναι, ο Γερμανός κατάσκοπος εμφανιζόταν στους κύκλους της Αθήνας ως κινηματογραφιστής με βρετανική υπηκοότητα, με το όνομα μίστερ Ουίλιαμ Λάιονς, και είχε την αμέριστη προστασία της βρετανικής πρεσβείας. Οι επαγγελματίες του μυστικού μετώπου τους, οι επίλεκτοι των γερμανικών δικτύων, συναντιούνταν στα κεντρικά γραφεία της Siemens στην Αθήνα, στα γραφεία της AEG και στην Τηλεφωνική Υπηρεσία, εκεί όπου ήταν τα ορμητήρια των συσκέψεων...

 

«Ο Χαρακιάς»

Του Δ. Παπαδόπουλου (Σταυριώτη)

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή: 18,00 ευρώ

Ο βίος και η πολιτεία ενός Βλάχου

(Μεσοπόλεμος - Κατοχή)

Από τα Μεγάλα Λιβάδια, ένα βλάχικο κεφαλοχώρι του Πάικου, αρχές του 20ου αιώνα, ακολουθώντας τους Βλάχους με τα κοπάδια τους στα ποταμίσια νερά για τα χειμαδιά στο Νταούντ Μπαλί (Ωραιόκαστρο των προσφύγων), στο όργιο της ρουμάνικης προπαγάνδας και στη μεγάλη μετανάστευση των Αρμάνων (Βλάχων) στη Ρουμανία.

Από τον ταραγμένο Μεσοπόλεμο στη Σαλονίκη των προσφύγων στο αλβανικό έπος του '40. Κι ύστερα, στη Λάρισα της Κατοχής, με τους ιταλόφρονες Βλάχους λεγεωνάριους, τους ΕΑΣΑΔίτες και τους αντάρτες του ΕΛΑΣ που φώλιαζαν στα βουνά του Πάικου και της Πίνδου. Στα ριζά του Ολύμπου, οι τουρκόφωνοι Πόντιοι καπεταναίοι της Πιερίας, οι αδελφοκτόνες μάχες τους με τους ΕΛΑΣίτες μέχρι την ημέρα της απελευθέρωσης της Σαλονίκης από τους Γερμανούς.

Τούτες είναι κάποιες από τις στάσεις στο οδοιπορικό του Χαρακιά με τα αιματοβαμμένα χέρια, ενώ το ίδιο ταξίδι επιχειρεί να κάνει χρόνια μετά ένας απόγονός του, προσπαθώντας να ανακαλύψει ποιος στ' αλήθεια ήταν εκείνος ο άνδρας... ο Τέγος με τ' όνομα, ο Χαρακιάς στην όψη.

Ένας έρωτας παλεύει να βλαστήσει μέσα στα συντρίμμια του πολέμου, να γκρεμίσει το τείχος που ύψωσε ανάμεσά τους. Ένας γονιός αναζητά τον γιο του... σχεδόν αγγίζει τον ώμο του, είναι μια ανάσα δίπλα του... και την ίδια στιγμή έναν ολάκερο κόσμο μακριά του... Η ιστορία που θα αφηγηθώ είναι τόσο απίθανη, που ακόμη κι η πιο οργιώδης φαντασία ενός ευφάνταστου μυθοπλάστη δεν θα αποτολμούσε να υιοθετήσει. Στο άκουσμά της και μόνον, ο νους ιλιγγιά και ταράττεται. Κι όμως, οι ιστορίες που μας έχει διασώσει η Ιστορία, ιδιαίτερα τούτου του πολύπαθου τόπου, της Μακεδονίας, οι πραγματικές ιστορίες που συνέβησαν και διασώθηκαν, συχνά την ξεπερνούν κατά πολύ. Τούτη δω η ιστορία, όμως, είναι αληθινή... τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της... ή θα μπορούσε να είναι αληθινή εξ ολοκλήρου...

 

---------- ---------------- ----------

Βιβλιοπαρουσίαση

«Οι βάρδιες των πουλιών»

Του Γιάννη Μακριδάκη

Την Πέμπτη 16 τρεχ. στις 8 το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο «Book and Art» θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Οι βάρδιες των πουλιών» από τον Γιάννη Μακριδάκη.

Πάντοτε με έτρωγε περιέργεια μεγάλη για το μυστήριο αυτό της προγιαγιάς μας και μια αμφιβολία για τη φύτρα μου την είχα σε όλη μου τη ζωή· τελευταία όμως, μετά και από το μοιραίο ναυάγιο, τον περασμένο Αύγουστο, τότε που τα' φερε έτσι η ώρα η κακιά και μπατάραμε με κάλμα μπουνάτσα και έγινε ό,τι έγινε, μου μπήκανε ιδέες διάφορες μες στο κεφάλι μου και σιγά-σιγά, σαν άρχισα να συνέρχομαι κάπως από το σοκ, έπιασα, κρυφά από την Ελένη βεβαίως, για να μην καταλάβει ότι κάπως συνήλθα και πιάσει πάλι την γκρίνια της τη γνωστή για τα περιστέρια, να καταγράφω και να μελετώ τα μοιραία συμβάντα αλλά και την όλη πορεία μας την οικογενειακή μαζί με τα πουλιά, από τρεις γενιές πίσω ίσαμε σήμερα, μπας και βγάλω συμπέρασμα πιο ασφαλές από πού βαστά άραγε ακριβώς η δικιά μου η φύτρα.

Τα ταχυδρομικά περιστέρια, μαντατοφόροι που διασχίζουν σύνορα χωρίς ελέγχους, φέρνουν χαμπέρια μαύρα ή χαρμόσυνα. Διανύουν αποστάσεις και εποχές, ασκημένα στην ελευθερία και στην επιστροφή. Γενιές περιστεριών και γενιές ανθρώπων σε παράλληλες πορείες, που τις καθορίζει η Ιστορία ή η σύμπτωση και τους αλλάζει τη φορά. Αυτές τις αξεδιάλυτες διαδρομές πασχίζει να ξεμπερδέψει ο ναυαγισμένος Ανέστης, για να βάλει το παρελθόν του σε τάξη και να αποφασίσει για το παρόν του. Μνημονεύει, για να επιβιώσει, ενός αιώνα ιστορίες από τη Μικρασία έως τη Μακεδονία και τη Μέση Ανατολή, ιστορίες του θαλασσινού νερού και του νησιωτικού αέρα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

 

«Λεξικό ιδιωματικού λόγου Άγρας Λέσβου»

Του Γιάννη Κακαρώνη

Ο γνωστός σε όλους σκιτσογράφος γελοιογράφος Γιάννης Κακαρώνης, που γνωρίσαμε από τις γελοιογραφίες του στις εφημερίδες «Εμπρός» και «Εποχή», με τον εύστροφο και σαρκαστικό του λόγου, μας προσφέρει σήμερα απλόχερα μια γωνιά της δικής του παράδοσης.

Από τη δική του γη, την Άγρα, τη γενέτειρά του. Προσπάθησε, συγκέντρωσε και ταξινόμησε λέξεις, εκφράσεις, παροιμίες, στιχάκια, παραθέτοντας και μια σειρά από φωτογραφίες εποχής τόσο μακρινές, αλλά και τόσο κοντινές μας. Όλα από το χωριό του την Άγρα. Θέλησε να κρατήσει ζωντανό τον παλμό του τόπου του, την ιστορία του, τους χτύπους της καρδιάς της γης του. Ένα εγχείρημα να κρατήσει άσβεστο το αποτύπωμα των ανθρώπων του χωριού του, για να μην χαθεί η ταυτότητα και η ιδιαιτερότητα που κρύβει κάθε ελληνική γωνιά και στην προκειμένη περίπτωση. Αυτή την έγνοια του θέλησε να ησυχάσει με την έρευνα και την καταγραφή στοιχείων που περιλαμβάνει στο βιβλίο του «Λεξικό ιδιωματικού λόγου Άγρας Λέσβου» που εξέδωσε προ ημερών και τα κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο.

Ο Γιάννης Κακαρώνης πήρε τις πληροφορίες από τους Γιάννη Ιντζιρτζή, Γιώργο Κιοβρέκη, Παναγιώτα Κιουβρέκη - Σουγιουλτζή, Κυριάκο Κιουβρέκη, Παντελή Κιουβρέκη, Μιμίκο Σουγιουλτζή, Σάββα Σουγιουλτζή, Αμερσώ Ταμτάμη - Σουγιουλτζή, Καλλιόπη Ταμτάμη, Δημήτρη Ταμτάμη και Παναγιώτα Ψύλλου - Τριανταφύλλου.

Το βιβλίο προλογίζει ο Δημήτρης Σαχτούρης, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Σε μια εποχή του οκέι και του λάιτ, προσπάθειες σαν κι αυτή του Γιάννη Κακαρώνη (ΚΑΚ) είναι αυτό που συνηθίζουμε να λέμε φωτεινές αχτίδες στο σκοτάδι. Έψαξε, ρώτησε, βρήκε, μάζεψε και κατέγραψε λέξεις, «τραγδέλλια», παροιμίες, τοπωνύμια, νιώσματα, λόγια λαϊκής σοφίας και καμώματα «Ιερών Σκιών» που λέγαμε τα παλιότερα χρόνια (ορισμένα τα λέμε ακόμα) στο χωριό μας, την Άγρα της Λέσβου. Τα ταξινόμησε με μεράκι και μαεστρία και μας τα παρουσιάζει εκδίδοντας αυτό το βιβλίο.

Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι όταν κάτι δεν παραδίνεται προφορικά μέσα απ' την καθημερινότητα από γενιά σε γενιά, δεν είναι «παράδοση». Άμα δηλαδή, κάτι καταγραφεί για να μείνει, γίνεται μνημειακό, χάνει την ζωντάνια του και δεν εμπλουτίζεται απ' τα σύγχρονα ερεθίσματα της κοινωνίας. Εδώ, όμως, που έχουμε φτάσει, με τέτοιους ρυθμούς ζωής, τέτοια ταχύτητα πληροφόρησης, με εκατομμύρια μηνύματα απ' όλο τον πλανήτη, με άμεση πρόσβαση λόγω των «έξυπνων συσκευών» σε οτιδήποτε, νομίζω πως επιβάλλεται να καταγράψουμε ό,τι έχει μείνει απ' την πολύπαθη και ταλαιπωρημένη «παράδοσή μας», γιατί οι «Αγιασμένοι Ίσκοι» φύγαν και μας κοιτάζουν από «ψηλά» και η δικιά μας γενιά που ευτυχώς, τους πρόλαβε και τους έζησε έχει πια αρκετά μεγαλώσει.

Άλλωστε, όπως έχουν επισημάνει πολλοί μελετητές της παγκόσμιας ιστορίας, τοπική κοινωνία, κράτος, λαός, έθνος που ξεχνάει τις ρίζες του, την καταγωγή του, την ιστορία του, αλλοτριώνεται, φθίνει και αφανίζεται σιγά - σιγά.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
1 Ιουλιου 2020
1 Ιουλιου 2020
1 Ιουλιου 2020
1 Ιουλιου 2020
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε