ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Κυριακη 3 Μαρτιου 2024
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Βιβλιοφάγος

Ημερομηνία12 Ιανουαριου 2021

«Ο ήλιος του μεσονυκτίου»

Της Stephenie Meyer

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 18 ευρώ

Είχα καταλάβει πόσο φυσικό θα ήταν να ερωτευτώ την Μπέλα. Θα ήταν τόσο φυσικό σαν μια ελεύθερη πτώση: αβίαστο. Το να μην επιτρέπω στον εαυτό μου να την ερωτευτεί ήταν το ακριβώς αντίθετο της πτώσης: ήταν σαν να σκαρφαλώνω σε έναν γκρεμό, βάζοντας το ένα χέρι μετά το άλλο με κόπο, μια πράξη τόσο εξουθενωτική, λες και είχα μόνο τη δύναμη ενός θνητού.

Όταν ο Έντουαρντ Κάλεν γνώρισε την Μπέλα Σουάν στο λυκόφως, γεννήθηκε μια θρυλική αγάπη. Μέχρι τώρα όμως, οι αναγνώστες είχαν ακούσει μόνο την πλευρά της Μπέλα. Επιτέλους, μπορούν να ζήσουν και την εκδοχή του Έντουαρντ. Στον ήλιο του μεσονυκτίου, η Στέφενι Μάιερ μάς μεταφέρει ξανά στον κόσμο που γοήτευσε εκατομμύρια αναγνώστες και μας χαρίζει ένα επικό μυθιστόρημα για την αβάσταχτη απόλαυση και τις ολέθριες συνέπειες της αθάνατης αγάπης.

 

«Οδός Ευμολπιδών

Της Αδαμ. Κουμιώτου

Εκδόσεις: Ωκεανίδα

Τιμή: 12,00 ευρώ

Δυο νέοι άνθρωποι, ένας άντρας και μια γυναίκα, μετά από πολλά χρόνια απουσίας στο εξωτερικό, λόγω σπουδών, επιστρέφουν στην Ελλάδα. Είναι άγνωστοι μεταξύ τους, συνδέονται, όμως, στενά μ' έναν ξεχωριστό πανεπιστημιακό Δάσκαλο, που φώτισε τα χρόνια των προπτυχιακών τους σπουδών και μένει στη ζωή και των δύο μέχρι σήμερα.

Εκτός απ' την παρόμοια πορεία στον χώρο των Γραμμάτων, οι δύο ήρωες έχουν βιώσει στο παρελθόν πικρές και επώδυνες ιστορίες αγάπης, που κουβαλούν τον ίδιο μεγάλο πόνο, την ανατροπή, την απώλεια.

Το σπίτι της οδού Ευμολπιδών, φορτωμένο λόγο και εικόνες, κομμάτια ζωής ιστορικών προσώπων της νεότερης Ελλάδας, θα τους ανοίξει θύρες απρόσμενες στην έμπνευση και στη δημιουργία στον επαγγελματικό τομέα, θ' ακούσει σημαντικές εξομολογήσεις και θα θεμελιώσει αμοιβαία εμπιστοσύνη, πριν τον ερχομό της αληθινής, κραταιάς αγάπης.

Οι κτήτορες του σπιτιού, μαζί με τους "φευγάτους" αγαπημένους ανθρώπους της ηρωίδας, θα γίνουν μια στέρεη, ασφαλής σκέπη της ζωής των δύο νέων, που είναι έτοιμοι κι οι δυο να τη ζήσουν καινούργια, ν' ανοίξουν πανιά -ονειροπόλοι θαλασσοπόροι- για μια πορεία φωτεινή σε θάλασσα αρυτίδωτη, που τους υπόσχεται το ταξίδι της πιο μεγάλης ευτυχίας.

 

«Σε γη και ουρανό»

Της Πόλα Μακλέϊν

Μετάφραση: Πίπη Φωτεινή

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 17 ευρώ

Η οικογένεια Μάρκαμ ονειρεύεται μια νέα ζωή σε μια αφρικανική φάρμα κι έτσι αφήνει τις ανέσεις του σπιτιού της στην Αγγλία και πηγαίνει στην Κένυα. Εκεί, η Μπέριλ, η κόρη των Μάρκαμ, μεγαλώνει με τρόπο αντισυμβατικό, διαμορφώνοντας μια ισχυρή προσωπικότητα, αλλά και μια μεγάλη αγάπη για οτιδήποτε άγριο. Όταν διαλύονται όλα όσα γνωρίζει και εμπιστεύεται, η ξεροκέφαλη νεαρή Μπέριλ ρίχνεται σε μια σειρά από καταστροφικές σχέσεις, πριν μπλεχτεί σ' ένα παθιασμένο ερωτικό τρίγωνο με τον ακαταμάχητο κυνηγό σαφάρι Ντένις Φιντς Χάτον και τη συγγραφέα βαρόνη Κάρεν Μπλίξεν. Γενναία, τολμηρή και αντιφατική, η Μπέριλ θα διακινδυνεύσει τα πάντα για να κατακτήσει τον Ντένις, προτού συνειδητοποιήσει ότι το πεπρωμένο της είναι ένα και μοναδικό: να πετάει.

Ένα δυνατό μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη στον μαγευτικό κόσμο του «Πέρα από την Αφρική», την Κένυα της δεκαετίας του 1920, και αποκαλύπτει τις συναρπαστικές περιπέτειες της Μπέριλ Μάρκαμ, μιας γυναίκας πολύ πιο μπροστά από την εποχή της.

 

«Μια θάλασσα, δυο πατρίδες»

Του Χρις Σεμεργελη

Εκδόσεις «Κέδρος»

Τιμή: 14,40 ευρώ

1878. Ένας άντρας που ζει ριψοκίνδυνα πέφτει θύμα ληστείας στα Χιώτικα, την πιο κακόφημη συνοικία της Σμύρνης. Ορκίζεται να πάρει εκδίκηση, αλλά, προτού καν επουλωθούν οι πληγές του, αναγκάζεται να αφήσει την κοσμοπολίτικη Ιωνία και να ταξιδέψει στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, στην επαναστατημένη Θεσσαλία. Στην προσπάθειά του να διασώσει έναν θησαυρό αμύθητης αξίας που ανακαλύφθηκε στον Βόλο βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Παρασύρεται σε μια θανάσιμη περιπέτεια, ενώ την ίδια στιγμή η βία και ο φόβος βασιλεύουν. Για να επιβιώσει, πρέπει να αψηφήσει κάθε κανόνα λογικής. Καθώς το Πήλιο παραδίδεται στις φλόγες του πολέμου, συνδέεται μ' έναν Άγγλο δημοσιογράφο και ερωτεύεται μια γενναία γυναίκα από τη Μακρινίτσα, που ανατρέπει τα πάντα γύρω του.

Η σκοτεινή διπλωματία και η προδοσία των Μεγάλων Δυνάμεων καθορίζουν τη ζωή του Λεβαντίνου τυχοδιώκτη, ο οποίος προσπαθεί να σταθεί όρθιος σ' έναν κόσμο που καταρρέει. Ισορροπώντας ανάμεσα σε δύο πατρίδες, θα επιχειρήσει να κλείσει όλους τους ανοιχτούς λογαριασμούς.

Ένα μυθιστόρημα για τις πιο σκοτεινές μέρες της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878. Για τον τραγικό έρωτα δύο νέων που γεννιέται μέσα στη φωτιά του πολέμου.

 

«Αμφιβολίες» 

Του Γιώργου Γιαντά

Εκδόσεις «Συμπαντικές διαδρομές»

Τιμή: 13 ευρώ

Η ψυχολόγος Έλλη Δημητριάδη ξεκινά μια νέα ζωή στο ορεινό και ήσυχο Νικλίτσι της Λέσβου. Μαζί της μεταφέρει την απογοήτευση για το άδοξο τέλος της σχέσης της, αλλά και τους διαρκείς δισταγμούς για τους ανθρώπους που γνωρίζει. Τα βιώματα και οι εσωτερικές της φωνές δημιουργούν επιφυλάξεις για όποιον συναντά. Η γνωριμία της με τον γοητευτικό δάσκαλο του χωριού δοκιμάζεται από τους εσωτερικούς της προβληματισμούς. Δοκιμάζεται, όμως και από την παρουσία μίας ντόπιας, άγνωστης ύπαρξης, που μοιάζει να παρακολουθεί τις κινήσεις της ψυχολόγου.

Οι υποψίες της Έλλης περιπλέκονται περισσότερο, όταν μαθαίνει πως η προηγούμενη γυναίκα του δασκάλου έχασε αιφνίδια τη ζωή της. Όσο η έλξη της για τον άντρα αυτόν μεγαλώνει, τόσο αισθάνεται πως η άγνωστη γυναίκα είναι εκεί και την ακολουθεί.

Υπάρχουν, όμως, φαντάσματα ή μονάχα η ίδια η φαντασία της ψυχολόγου;

Το φιλήσυχο χωριό του νησιού ξεδιπλώνεται ως τόπος καλά φυλαγμένων μυστικών και η Έλλη δε διακατέχεται πλέον μόνο από επιφυλάξεις, αλλά και από αμφιβολίες, αμφιβολίες για τον καθένα...

 

«Η κοιλάδα των απόντων»

Της Μ. Πολυχρονάκη

Εκδόσεις «Ωκεανίδα»

Τιμή: 16,80 ευρώ

Η Λουίτζα Σαλβέμινι, νεαρή δασκάλα από τη νότια Ιταλία, αποσπάται στον βορρά για να διδάξει στο Λονγκαρόνε, στη σκιά του μεγάλου φράγματος Βαγιόντ που μόλις αποπερατώθηκε. Σύντομα, καθώς ο ταμιευτήρας γεμίζει με νερό, το νότιο πρανές του φράγματος αρχίζει να ολισθαίνει. Όλα δείχνουν ότι η περιοχή απειλείται από μια εκτεταμένη κατολίσθηση, όμως το φράγμα πρέπει να αντισταθμίσει το κόστος της δαπανηρής κατασκευής του. Αλλεπάλληλες γεωλογικές μελέτες υπολογίζουν εσφαλμένα τις διαστάσεις της επικείμενης κατολίσθησης και οι Αρχές, υποτιμώντας τον κίνδυνο, δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο ασφαλείας για τους κατοίκους της επικίνδυνης κοιλάδας. Ωστόσο, η Λουίτζα δεν την εγκαταλείπει. Η δυνατή φιλία με τη Ρίτα, η βαθιά αγάπη για τον Ανσέλμο και το ιδιαίτερο δέσιμο με τον μαθητή της Αλμερίγκο Ποτσομπόν, την καθηλώνουν στο Λονγκαρόνε, όπου σχεδιάζει να μείνει για πάντα. Μέχρι τότε... Εκείνη τη νύχτα του Οκτώβρη, που η ορμή του νερού συντρίβει αμείλικτα την κοιλάδα. Δύο χιλιάδες άνθρωποι χάνονται μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Το Λονγκαρόνε και τα γύρω χωριά εξαφανίζονται από τον χάρτη. Το φονικό κύμα αφήνει πίσω του μόνο τα άυλα συντρίμμια της αγάπης, της φιλίας, της προσδοκίας και τη θολή υποψία ότι κάποιος μπορεί απρόσμενα να ζει ακόμα...

 

«Τούρκικες λέξεις

στο μανταμαδιώτικο γλωσσικό ιδίωμα»

Του Παύλου Παρασκευαΐδη

Έκδοση «Συλλόγου Γυναικών Μανταμάδου»

Τον τελευταίο μήνα του πολυτάραχου έτους 2020 ένα νέο βιβλίο ήλθε να εμπλουτίσει τη γνώση μας για τον λεσβιακό πολιτισμό. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο πόνημα του συνταξιούχου Λυκειάρχη και συγγραφέα Παύλου Παρασκευαΐδη, με τίτλο «Τούρκικες λέξεις στο μανταμαδιώτικο γλωσσικό ιδίωμα». Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο βιβλίο εκδόθηκε εν μέσω της πανδημίας έχει τη δική του συμβολική αξία. Διότι αν η πανδημία έκανε κάποιους να θεωρήσουν, έστω ανομολόγητα, ότι η ζωή των γηραιότερων αξίζει λιγότερο, το βιβλίο αυτό έρχεται να δώσει τη δική του απάντηση, όπως θα φανεί στη συνέχεια.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Παύλος Παρασκευαΐδης, έχει εκδώσει μέχρι σήμερα αρκετά συγγράμματα γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό των Σπετσών, όπου έζησε και εργάστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Τα τελευταία, όμως, χρόνια, το ερευνητικό και συγγραφικό του ενδιαφέρον έχει στραφεί στη γενέθλια γη του, την ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Μανταμάδο.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τον Σύλλογο Γυναικών Μανταμάδου, έναν Σύλλογο ιδιαίτερα δραστήριο, ο οποίος, δίπλα στις ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, έχει να επιδείξει και μια έντονη εκδοτική δραστηριότητα. Την έκδοση υποστήριξε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, και πρέπει να σημειωθεί ότι είναι σημαντικό η Περιφέρεια να στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες προσθέτουν νέες ψηφίδες στην εικόνα μας για τον πολυσύνθετο πολιτισμό του νησιού μας.

Ποια είναι η θέση, όμως, που μπορεί να έχει ένα βιβλίο με τίτλο «Τούρκικες λέξεις στο μανταμαδιώτικο γλωσσικό ιδίωμα» στη σημερινή πραγματικότητα; Σε μια επικαιρότητα που κατακλύζεται από συνταρακτικές ειδήσεις, μέσα σε όλον αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών, όπου δεσπόζουν θέματα που προκαλούν φόβο, ελπίδα, φρίκη, συμπόνια... πόσο επίκαιρο μπορεί να είναι ένα τέτοιο βιβλίο;

Η ερώτηση εμπεριέχει και την απάντηση: είναι ακριβώς αυτός ο καταιγιστικός χαρακτήρας και ο ξέφρενος ρυθμός της σημερινής πραγματικότητας που δημιουργούν έναν κίνδυνο και μια ανάγκη. Τον κίνδυνο απώλειας της ιστορικής μνήμης και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της ταυτότητάς μας σε έναν πολυσύνθετο κόσμο.

Η ιστορία μας δεν είναι μόνο αυτή που έχει γραφτεί στα βιβλία. Ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας του έθνους, της ιδιαίτερης πατρίδας, της οικογένειας δεν έχει εκδοθεί σε βιβλία, αλλά βρίσκεται καλά φυλαγμένο στις ψυχές και τις συνειδήσεις των ανθρώπων. Και είναι μοιραίο η ιστορία αυτή να χάνεται με το πέρασμα του χρόνου μαζί με τους ανθρώπους που την κουβαλούν μέσα τους. Ίσως έχει τύχει σε αρκετούς από εμάς να νιώσουμε αυτή την απώλεια, όταν χάνουμε έναν δικό μας ηλικιωμένο άνθρωπο. Μπορεί τότε να σκεφτούμε ότι ακολουθώντας τους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας ξεχάσαμε να σταθούμε και να κουβεντιάσουμε με τον άνθρωπό μας, να μάθουμε από εκείνον περισσότερα για τις εμπειρίες του, τις συνθήκες στις οποίες έζησε και οι οποίες διαμόρφωσαν τόσο εκείνον, όσο κι εμάς. Και ίσως είναι και αυτή η απώλεια που θρηνούμε μαζί με τον αγαπημένο μας, η απώλεια ενός μέρους της προσωπικής μας ιστορίας.

Σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη να διατηρηθεί ένα μέρος της ιστορικής μνήμης έρχεται να απαντήσει αυτό το βιβλίο. Όπως σημειώνει ο συγγραφέας στον πρόλογό του, στόχος του βιβλίου είναι να περισώσει μαζί με τις λέξεις και τις φράσεις, «έννοιες, ιδέες και νοοτροπίες, οι οποίες άφησαν ανεξίτηλα τα χνάρια τους, πάνω στα οποία, χωρίς ίσως να το συνειδητοποιούμε, βαδίζουμε εμείς σήμερα και θα βαδίσουν μελλοντικά τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας». Παρουσιάζοντας τη μέθοδο με την οποία δούλεψε, αφήνει να φανεί η αγωνία του να σώσει από την οριστική λήθη όχι απλά κάποιες ξένες λέξεις τούρκικης προέλευσης, αλλά τον τρόπο με τον οποίο μιλούσαν και εκφράζονταν οι δικοί μας άνθρωποι. Σημειώνει ότι πολλές λέξεις υπέκυψαν στη φθορά του χρόνου και έχουν ήδη ξεχαστεί, ενώ σήμερα είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λεξιλόγιο. Αυτό ανάγκασε τον συγγραφέα να μη μείνει μόνο στις δικές του αναμνήσεις και τις προφορικές μαρτυρίες αλλά να χρησιμοποιήσει λογοτεχνικά και άλλα κείμενα γραμμένα στη μανταμαδιώτικη ντοπιολαλιά.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη. Στο πρώτο καταγράφονται οι λέξεις τούρκικης προέλευσης που ενσωματώθηκαν στο μανταμαδιώτικο ιδίωμα, μαζί με τη σημασία τους και την καταγωγή τους. Εκείνο, όμως, που κάνει τις λέξεις να ζωντανέψουν στα μάτια του αναγνώστη, είναι το γεγονός ότι τα λήμματα συνήθως εμπλουτίζονται με παραδείγματα χρήσης τους, τα οποία προέρχονται είτε από τη βιωματική εμπειρία του συγγραφέα, είτε από κείμενα που έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν. Το πρώτο αυτό μέρος του βιβλίου πλαισιώνεται από μια λεπτομερή παρουσίαση των κύριων χαρακτηριστικών του μανταμαδιώτικου ιδιώματος και από έναν κατάλογο με τα επώνυμα και τα παρατσούκλια Μανταμαδιωτών που έχουν τις ρίζες τους σε τούρκικες λέξεις.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου αποτελείται από ένα εκτενές παράρτημα, όπου συγκεντρώνονται και αναδημοσιεύονται κείμενα γραμμένα στη μανταμαδιώτικη ντοπιολαλιά. Για τον αμύητο αναγνώστη ιδιαίτερα βοηθητικό είναι το γλωσσάρι που παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου. Άλλα λογοτεχνικά, άλλα ιστορικά και άλλα σατιρικά, τα κείμενα αυτά αποτελούν ηθογραφικούς και λαογραφικούς θησαυρούς, που ξαναδίνουν ζωντάνια σε ήθη, δοξασίες, ιστορικές συνθήκες, σε έναν ολόκληρο κόσμο. Κυρίως, όμως, αυτό που ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του αναγνώστη είναι η ιδιαίτερη ματιά απέναντι στα πράγματα, η νοοτροπία και η διάνοια των παλαιότερων γενιών, η οποία δίνει και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του τοπικού πολιτισμού. Όλα αυτά αποκτούν μεγάλη βαρύτητα αν σκεφτεί κανείς τον ισοπεδωτικό τρόπο, με τον οποίο η κουλτούρα της ψηφιακής εποχής διαμορφώνει τον σύγχρονο άνθρωπο. Τα χαρακτηριστικά της μαζικότητας και της ισοπέδωσης του σημερινού πολιτισμού αντικατοπτρίζονται ασφαλώς στη γλώσσα, με την σταδιακή υποχώρηση και συρρίκνωση των νεοελληνικών ιδιωμάτων. Διότι η γλώσσα, εκτός από κώδικας επικοινωνίας, είναι και ένας καθρέπτης του πολιτισμού μιας ομάδας, ενός λαού.

Αν προσεγγίσουμε τη γλώσσα από αυτή τη σκοπιά, γίνεται αμέσως αντιληπτή άλλη μια διάσταση στη συνεισφορά του συγκεκριμένου βιβλίου. Όπως σημειώνει πολύ εύστοχα ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Κοτζόγλου, που προλογίζει το βιβλίο, η μελέτη για τις τούρκικες λέξεις στο μανταμαδιώτικο ιδίωμα «πετυχαίνει απόλυτα τον διπλό στόχο που έχει κάθε τέτοια μελέτη»: αφενός αναδεικνύει τα στοιχεία που διαφοροποιούν το μανταμαδιώτικο ιδίωμα από άλλα ιδιώματα της Ελλάδας, ακόμα και της Λέσβου, και προβάλλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που λειτουργούν και ως στοιχεία συνοχής της συγκεκριμένης γλωσσικής κοινότητας. Αφετέρου υπογραμμίζει τις συνδέσεις και τις γέφυρες επικοινωνίας αυτής της ιδιαίτερης και μοναδικής ελληνικής κοινότητας με μια ξένη γλώσσα και με έναν ξένο πολιτισμό, τον τουρκικό. Έτσι η γλώσσα αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα ότι οι επαφές και οι πολιτιστικές ανταλλαγές ακολουθούν πολλές φορές δρόμους διαφορετικούς από εκείνους που ίσως υποθέτουμε.

Από τα παραπάνω είναι φανερό πως η μελέτη αυτή εκτός από γλωσσικό έχει και ιστορικό, ηθογραφικό και λαογραφικό περιεχόμενο. Γι' αυτό και ο συγγραφέας ευελπιστεί ότι το βιβλίο του «θα αποτελέσει χρήσιμο βοήθημα για κάθε ερευνητή και μελετητή της μανταμαδιώτικης ντοπιολαλιάς και γενικότερα της λεσβιακής διαλέκτου. Ίσως εγείρει ερωτήματα και προβληματισμούς που θα δώσουν ώθηση για συζητήσεις και έρευνα σε θέματα που επηρεάζουν την εξέλιξη της γλώσσας, της παράδοσης και του πολιτισμού του λαού μας». Παράλληλα, τα λαογραφικά και ηθογραφικά στοιχεία που παραθέτει «δεν αποκλείεται να δώσουν το έναυσμα για λαογραφικές μελέτες που θα προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της παραδοσιακής ζωής και του λαϊκού πολιτισμού στον τόπο μας».

Στέφανος Παρασκευαΐδης

Φιλόλογος Δρ Ιστορίας

 

 

 

Βιβλιοπαρουσίαση του ακαδημαϊκού έργου

της καθηγήτριας Μαρίας Μανώλα

         Αναμφισβήτητα εγκατοβιώνουμε σε πολύ δύστηνους και δίσεκτους καιρούς, αλλά οπόταν η βιωτή σου δωρίζει εγκαρδιωτικά μίαν αδάμαστη κι ακαταμάχητη απαντοχή ενός φιλόπονου πνευματικού σύψωμου, σάρκα εκ της ημετέρας θυμικής σαρκός, ως συμβαίνει και στην περίπτωση του έξοχου Κυδωνιάτη λογοτέχνη Αλέξανδρου Τσαγκαρέλλη, μόνον τότε δύνασαι να μην ορρωδήσεις αισιόδοξα και να ψελλίσεις εγκάρδιους λόγους για την τιμημένη ακαδημαϊκή διακονία της.

         Πρόκειται για τη σεμνή Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος της Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ήδη κατόχου πτυχίων της Ελληνικής και Ιταλικής Φιλολογίας, των Παιδαγωγικών του ΑΠΘ κι ενός διδακτορικού στην Ιταλική Γραμματολογία, η οποία στερρώς ακράδαντα πιστεύει, όπως και η χρυσή μου εξοχότητα επί του αυτού επιστητού ως συγχρόνως Εθνικό Προϊόν (aggregate)  και Πολύτιμο Πολιτισμικό αγαθό.

 

Β. Βιβλιοπαρουσίαση

Κατά τη διάρκεια του εκπνέοντος αυτού χρόνου κυκλοφόρησε  η περιεκτική μονογραφία της «Εγχειρίδιο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», προλογισμένη από τον εκλεκτό μας φιλόλογο Γιάννη Παπάνη.

Συνοπτικά διαλαμβάνει άκρως χρονογραφικό το Δημοτικό Τραγούδι, τη χαρακτηριστική απομνημονευματογραφία των αγωνιστών του 1821, τη σημαίνουσα δημοτιστική παράδοση των Επτανήσων, τον αισθαντικό Νεοελληνικό Ρομαντισμό, την πρώιμη πεζογραφία του 19ου αιώνα, τη μέση διηγηματογραφική παράδοσή του, τη θρυλική γενιά του 1880, τη ζείδωρη Λεσβιακή άνοιξη, την πάμπλουτη δημιουργία της γενιάς του τριάντα και τις νεωτερικές ποιητικές και πεζογραφικές επιδόσεις.

         Ολοκληρώνεται η όλη αυτή μονογραφία με το σύντομο λεξικό των συνηθέστερων λογοτεχνικών όρων, εμπλουτισμένη από την πολύτιμη αρωγή της Άννας Ειρήνης Τσαταλμπάσογλου.

         Η απερχόμενη χρονιά του 2020 πλαστούργησε κι έτερη μονογραφία της, υπό τον τίτλο «Λογοτεχνικές Διαδρομές ανά την Αττική Βιωματικό Οδοιπορικό  τις Γενιάς  του 1930», με την ιδιοφυή ακαδημαϊκή συμβολή της Άννας Ειρήνης Τσαταλμπάσογλου

         Με τοποσήμαντο επίκεντρο του Περικλεούς λογοτεχνικού σαραγιού των αξέχαστων Κατακουζηνών, ιχνηλατούνται τουριστικώς οι θαλπωρές εστίες των λογής δημιουργών της γενιάς του τριάντα.

Έτερο μονογραφικό της πόνημα του 2020, αποτελεί και η «Ιταλική Τουριστική Ορολογία (Λέξεις Φράσεις Έρευνα)», με φιλόκαλο σχολιασμό του πολυτάλαντου Κ. Χατζηθεοδώρου.

         Εκπνέοντας η δραματική αυτή χρονιά, μας χάρισε τη θαυμαστή ειδολογική ανάπλαση της προ εικοσαετίας διδακτορικής διατριβής της, υπό τον τίτλο «Λογοτεχνία και Πολιτισμός ως απήχηση του Πιραντέλλο».

         Στο σημείο αυτό χρεώνω σε αυτόν απόλυτη γραμματολογική ανεπάρκεια σε βαρυσήμαντη ακαδημαϊκή διαπραγμάτευση, που το προλογίζει ο πρύτανης του ΠΔΑ Παναγιώτης Καλδής.

         Η εκδοτική συναγωγή των Πρακτικών της 2ης Ημερίδας του ΠΔΑ κατά μήνα Μάρτιο 2019 «Λογοτεχνία Τουρισμός Πολιτισμός» απαρτίζεται από σημαντικές εισηγήσεις έγκριτων ομιλητών, επιστεγασμένη με την επιμέλεια της Επίκουρης Καθηγήτριας Μαρίας Μανώλα, επικεντρωμένη στο επιστητό της Λογοτεχνίας αρωγού του Τουρισμού.

         Τονίζεται όλως ιδιαιτέρως η έκπαγλη λογοτεχνική Λεσβιακή Άνοιξη και η συγκινητική Αμοργιανή παράδοση αυτόθι. Στη συγκεκριμένη Ημερίδα παρέστη εκ των πρώτων ο σημερινός Περιφερειάρχης του Βόρειου Αιγαίου σοφός καθηγητής Κώστας Μουντζούρης.

         Στην εμβληματική αυτή Ημερίδα μετείχαν δεκαεννέα εισηγητές, μεταξύ των οποίων, ενδεικτικά στέργω να θυμίσω κυρίως όσους προσωπικά καλογνωρίζω, των οποίων αειφόρα φιλοκαλούμαι την πολύτιμη φιλία τους.

         Την αισθαντική λογοτέχνιδα Ειρήνη Βεκρή, τον εκλεκτό φιλόλογο Γιάννη Παπάνη, τον εμβληματικό λογογράφο Απόστολο Γονιδέλλη, τον αξιόλογο ιστορικό και θαυμάσιο λογοτέχνη της καρδιάς μας Αλέξανδρο Τσαγκαρέλλη, τον ξεχωριστό κριτικό κι αισθητικό Δημήτρη Καράμβαλη κι άλλους.

Δήμος Α. Καρατζόγλου

Καλλιθέα, 23-12-2020

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία1 Μαρτιου 2024
Ημερομηνία1 Μαρτιου 2024
Ημερομηνία1 Μαρτιου 2024
Ημερομηνία1 Μαρτιου 2024
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Resource id #8
Μέλος
Εξώφυλλο North Aegean
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Διαφήμιση
  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  Διαφήμιση
  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Διαφήμιση
  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
  2102467085 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  Διαφήμιση
  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ψαράδικο

  Διαφήμιση
  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333

  ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Διαφήμιση
  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995
 • Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Διαφήμιση
  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790

  Κάβα Κουτσουραδή

  Διαφήμιση
  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213
 • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  Διαφήμιση
  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797

  Elysion Hotel

  Διαφήμιση
  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr
 • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Διαφήμιση
  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr

  Europcar

  Διαφήμιση
  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Διαφήμιση
  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε