ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ separator ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ separator ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Facebook Επικοινωνία
Τεταρτη 19 Ιουνιου 2024
Διεύθυνση ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗseparator Τηλέφωνο 22510-25524separator Fax 22510-28741separator Επικοινωνία ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Fake news & επιπτώσεις στην Υγεία

Ημερομηνία24 Νοεμβριου 2021

Του Φίλιππου Ζάχαρη (zachfil64@gmail.com)

Η διασπορά ψευδών ειδήσεων στην Υγεία αποτελεί το βασικό θέμα των τελευταίων δύο χρόνων, από τότε δηλαδή που εμφανίστηκε η πανδημία του κορωνοϊού και ειδικότερα από τότε που ξεκίνησε η συζήτηση για τα εμβόλια.

Οι ψευδείς ειδήσεις που ουσιαστικά είναι αδιασταύρωτες και μη επιστημονικά αποδεδειγμένες πληροφορίες για τα εμβόλια, έχουν δημιουργήσει σοβαρή αναστάτωση στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας, καθώς μεγάλα ποσοστά αντιεμβολιαστών στρέφονται κατά της ίδιας της επιστήμης, που στην συγκεκριμένη περίπτωση με τα εμβόλια προσπαθεί να δώσει λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Οι ψευδείς ειδήσεις, τα λεγόμενα fake news και ειδικά όταν αφορούν την Υγεία, τείνουν να γίνουν μάστιγα ειδικά τα τελευταία χρόνια, επιφέροντας μεγάλα προβλήματα στα υγειονομικά συστήματα των χωρών. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, όπως παρατηρούμε.

Η παραπληροφόρηση στην Υγεία γίνεται συχνά με αόριστες και μη αποδείξιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση ασθενειών, για φάρμακα και παρενέργειες που δεν έχουν πραγματική βάση και συχνά με δημοσιεύματα που παραπλανούν τους ασθενείς αλλά και γενικότερα τον κόσμο.

Βέβαια, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να θεωρείται παραπλανητική είδηση ή fake news η κάθε άποψη που αντιτίθεται στην επίσημη κυβερνητική άποψη ή σχεδιασμό για την Υγεία, κάτι που χρησιμοποιούν πολλές κυβερνήσεις ως επιχείρημα.

Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ως εκ τούτου, είναι η θέσπιση μιας και μοναδικής κρατικής αλήθειας και η δίωξη κάθε αντίθετης άποψης, μια πρακτική που εύκολα μπορεί να εκπέσει σε λογοκρισία.

Εξάλλου, η επιστήμη (όπως η ιατρική) προχωρά μέσα από την πολυφωνία, τις επιστημονικές διχογνωμίες, την διαλεκτική σύνθεση της θέσης και της αντίθεσης.

Επί αυτού, είναι χαρακτηριστικές οι παρατηρήσεις που εξέφρασε πριν λίγες ημέρες, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία δημοσιοποίησε παρατηρήσεις αναφορικά με τις δρομολογούμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, εκφράζοντας σαφείς ενστάσεις επί συγκεκριμένων διατάξεων, όπως, για παράδειγμα, αυτής που αναφέρεται στο αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Η ιστορική εμπειρία, όπως επισημάνθηκε, κατέδειξε ότι επιστημονικές απόψεις που θεωρούνταν στην εποχή τους αιρετικές, επιβεβαιώθηκαν με το πέρασμα των χρόνων, ενώ αντίθετα κατέπεσαν αξιώματα και αρχές που ίσχυαν για αιώνες ως δόγματα και ακλόνητες αλήθειες.

Ακόμα και σκοταδιστικές θέσεις με τις οποίες βρίσκεται σήμερα η κοινωνία αντιμέτωπη, δεν εξαλείφονται με ποινική καταστολή, αλλά με την επιστήμη, τον ορθολογισμό, την παιδεία.

Όμως, πάραυτα, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις ειδικά στην Υγεία έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην διαχείριση των ασθενειών και πάνω απ' όλα στα συστήματα Υγείας.

Το πρόβλημα με τα fake news, όπως προανέφερα, διογκώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Αυτό οδήγησε στην σύνταξη μελέτης για τις συνθήκες διασποράς ψευδών ειδήσεων για τους εμβολιασμούς, από ομάδα ειδικών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC).

Το σχετικό κείμενο δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι και έχει αναφορές στο πλαίσιο δημιουργίας και διασποράς της παραπληροφόρησης.

Παρατηρείται παραπληροφόρηση, που συνδέει τα εμβόλια με βλάβες στην υγεία ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια δεν είναι νέο φαινόμενο, αλλά έχει γίνει πιο εμφανές λόγω της ανόδου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και, πιο πρόσφατα, λόγω της εμφάνισης της πανδημίας COVID-19.

Η πανδημία έχει προσφέρει έδαφος εύκολης διασποράς της παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο, δείχνοντας πόσο γρήγορα μπορούν να εμφανιστούν νέα αφηγήματα. Η εστίασή τους στον εμβολιασμό είναι επικίνδυνη: μειώνουν την εμπιστοσύνη στα εμβόλια και οδηγούν σε διστακτικότητα στη λήψη τους.

Στην μελέτη αναλύθηκαν 1,8 εκατομμύριο δημοσιεύσεων στο Twitter που σχετίζονταν με τον εμβολιασμό μεταξύ του 2014 και του 2017. Χρησιμοποιώντας ειδικά ψηφιακά εργαλεία, αναγνώρισαν πως έως και το 22% των δημοσιεύσεων ήταν κατά των εμβολιασμών.

Το Facebook και το YouTube είναι προς το παρόν οι πλατφόρμες με τον μεγαλύτερο αριθμό ενεργών χρηστών. Μελέτη του 2019 έδειξε πως, μεταξύ του 2015 και του 2018, το πρόβλημα της παραπληροφόρησης (όχι για τον εμβολιασμό) μειώθηκε στο Facebook, έπειτα από αλλαγές στους αλγόριθμους και στις πολιτικές του ιστότοπου. Συνέχισε, όμως, να αυξάνεται στο Twitter.

Η Κομισιόν ζήτησε από τις ενημερωτικές πλατφόρμες αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να συμπεριλάβουν στις μηνιαίες εκθέσεις παρακολούθησης ένα συγκεκριμένο τμήμα που θα εντοπίζει τα λεγόμενα fake news, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην  καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19. Οι υπογράφοντες απάντησαν αμέσως, αναφέροντας τις ενέργειές τους σε σχετικές εκθέσεις.

Το Facebook στις 3 Δεκεμβρίου 2020 ανακοίνωσε ότι θα αφαιρεί ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19 που έχουν απορριφθεί και απομυθοποιηθεί από ειδικούς στον τομέα της υγείας.

Το YouTube αφαιρεί περιεχόμενο με ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με το εμβόλιο COVID-19, όπως, για παράδειγμα, ότι το εμβόλιο COVID-19 θα σκοτώσει ανθρώπους.

Η TikTok ανακοίνωσε το λεγόμενο Project Halo, μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ προκειμένου να συμμετάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στην  διεθνή προσπάθεια για την εξεύρεση ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά του κορωνοιού.

Το Twitter συνεργάστηκε επίσης με κυβερνήσεις, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και εμπειρογνώμονες από ιδρύματα υγείας και έρευνας σε ολόκληρη την ΕΕ για την προετοιμασία για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Την αντικατάσταση του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα αναφορικά με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων προβλέπει το σχεδίου νόμου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» που τέθηκε σε διαβούλευση τον Σεπτέμβριο.

Άρθρο 191 Διασπορά ψευδών ειδήσεων

Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή.

Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.

Να σημειωθεί ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή του κοινού στα fake news που διακινούνται στο διαδίκτυο με ανυπόστατες και επικίνδυνες πληροφορίες για την πανδημία.

Συνοψίζοντας πρέπει να πούμε πως η Υγεία είναι ένας πολύ ευαίσθητος τομέας που δεν πρέπει σε καμία να γίνεται αντικείμενο σφοδρών αντιπαραθέσεων αλλά πάνω απ΄όλα αφορμή για την διασπορά ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων.

Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες στα υγειονομικά συστήματα των χωρών αλλά και στην αντιμετώπιση των ίδιων των ασθενειών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
Ημερομηνία18 Ιουνιου 2024
Ημερομηνία18 Ιουνιου 2024
Ημερομηνία18 Ιουνιου 2024
Ημερομηνία18 Ιουνιου 2024
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Resource id #8
Μέλος
Εξώφυλλο
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Διαφήμιση
  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  Διαφήμιση
  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Διαφήμιση
  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
  2102467085 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  Διαφήμιση
  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  Διαφήμιση
  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  Διαφήμιση
  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ψαράδικο

  Διαφήμιση
  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333

  ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Διαφήμιση
  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995
 • Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Διαφήμιση
  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790

  Κάβα Κουτσουραδή

  Διαφήμιση
  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213
 • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  Διαφήμιση
  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797

  Elysion Hotel

  Διαφήμιση
  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr
 • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  Διαφήμιση
  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr

  Europcar

  Διαφήμιση
  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com
 • Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Διαφήμιση
  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ Μικρές Αγγελίες
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε