ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Σαββατο 2 Ιουλιου 2022
ΑΡΙΩΝΟΣ 6, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Βιβλιοφάγος

21 Δεκεμβριου 2021
Η μουσική συλλογή του Νίκου Τσιριγώτη

Η μουσική συλλογή του Νίκου Τσιριγώτη

Στέφανος Φευγαλάς

Στο Λεσβιακό Ημερολόγιο 2022 περιλαμβάνεται η μουσική συλλογή του Νίκου Τσιριγώτη, στην οποία περιέχονται είκοσι τρία νέα μουσικά κομμάτια που γράφτηκαν και ηχογραφήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια. Ο Νίκος Τσιριγώτης είναι γνωστός για την προσφορά του στη μουσική και καλλιτεχνική ζωή της Λέσβου, εδώ και δεκαετίες. Με την καινούρια συλλογή φωτίζεται μία πλευρά της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας, εκείνη της μουσικής σύνθεσης. Ας σημειωθεί ότι το έργο του περιλαμβάνει ήδη εκατοντάδες τραγούδια και οργανικά κομμάτια σε στίχους δεκάδων ποιητών, ενώ έχει συνεργαστεί με πολλούς συγγραφείς, στιχουργούς, τραγουδιστές και οργανοπαίχτες. Στην καινούρια αυτή συλλογή περιλαμβάνονται τόσο οργανικά κομμάτια, όσο και τραγούδια. Πρόκειται για μελοποιημένους στίχους των Α. Βεϊνόγλου, Ά. Αρούρη (Ν. Σαραντάκου), Δ. Βερναρδάκη, Τ. Θωμαΐδου, Α. Θωμόπουλου, Θ. Λευκία, Μ. Ματθαίου, Δ. Νικορέντζου, Γ. Παπάνη και Μ. Τσιάμη. Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν οι τραγουδιστές Χ. Βέκιου, Γ. Γέργος, Μ. Δήσσος, Κ. Καλδέλης, Π. Σκορδομπέκης και Α. Τσιριγώτη, ενώ οι παιδικές φωνές που ακούγονται στο τραγούδι «Με λεν ελπίδα» ανήκουν στην Α. Μυλωνά και στον Χ. Μουρατίδη. Το ηχητικό αποτέλεσμα φέρει τη σφραγίδα του Γιάννη Τσιριγώτη, ο οποίος έχει επιμεληθεί τη μίξη του ήχου.

Μέσα στην καινούρια αυτή συλλογή ξεχωρίζουν τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του συνθετικού έργου του Νίκου Τσιριγώτη. Το πρώτο αφορά στη μεγάλη ευελιξία σε υφολογικό επίπεδο. Στα μουσικά κομμάτια και στα τραγούδια διαπιστώνεται μία σπάνια υφολογική και ειδολογική ποικιλία που εκτείνεται από το «έντεχνο», το θεατρικό-κινηματογραφικό ύφος και το παιδικό τραγούδι, ως το λαϊκό τραγούδι και τη δημοτική μουσική. Μάλιστα, η ποικιλία αυτή εκφράζεται αβίαστα, με φυσικό τρόπο. Το δεύτερο χαρακτηριστικό συνδέεται με τη μελέτη και την ενασχόληση του συνθέτη με τη λόγια ευρωπαϊκή μουσική. Γίνεται σαφές ότι η συστηματική επαφή του με το έργο κλασικών συνθετών, του έδωσε τη δυνατότητα να εμβαθύνει σε επιμέρους συνθετικές πρακτικές, διευρύνοντας καθοριστικά την «παλέτα» των δημιουργικών του εργαλείων.

Το τρίτο χαρακτηριστικό των έργων του Νίκου Τσιριγώτη, αφορά στην παράμετρο της ενορχήστρωσης-ενοργάνωσης, καθώς η εκλεπτυσμένη και ώριμη ενορχήστρωση διαπνέει το σύνολο του συνθετικού του έργου, ανεξάρτητα από τα διαφορετικά είδη. Τα τρία αυτά χαρακτηριστικά, ακριβώς επειδή σχετίζονται με την ευρεία βιωματική επαφή με τη μουσική και την πολύχρονη ενασχόληση του συνθέτη με την ερμηνεία, έχουν ως αποτέλεσμα την πηγαία, φυσική και άμεση μουσική γλώσσα που διατηρεί πάντα το στοιχείο της λυρικότητας. Έτσι, τα ετερόκλητα αυτά στοιχεία παρουσιάζονται εν τέλει ως αφομοιωμένες εμπειρίες που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας του συνθέτη.

Στην παρούσα συλλογή βρίσκονται τραγούδια και οργανικά κομμάτια που παραπέμπουν στους υφολογικούς προσανατολισμούς που αναφέρθηκαν. Ωστόσο, περιλαμβάνονται επίσης τραγούδια και οργανικά κομμάτια που παραπέμπουν ευθέως στη λεσβιακή και μικρασιατική μουσική παράδοση, παρ' όλο που η επαφή του συνθέτη με αυτή έρχεται περισσότερο ως αποτέλεσμα έρευνας παρά ως προσωπικό παιδικό βίωμα. Έτσι, βρίσκουμε τραγούδια και οργανικά κομμάτια που παραπέμπουν σε αυτές τις παραδόσεις σε επίπεδο μελωδίας ή ρυθμού (π.χ. «Στην Προύσα και στ' Αϊβαλί»), σε επίπεδο οργανολογικό (π.χ. το σαντούρι στο «Άρωμα Λέσβου»), ενώ σε κάποια άλλα αξιοποιείται το σατιρικό στοιχείο με έναν ιδιαίτερα διαδεδομένο στη λεσβιακή παράδοση τρόπο (π.χ. «Με λεν Μπενί», σε στίχους του Ά. Αρούρη). Τέλος, σε εναρμόνιση με τη σύγχρονη λεσβιακή πραγματικότητα βρίσκεται το τραγούδι «Με λεν ελπίδα» (σε στίχους του Α. Θωμόπουλου) που αφορά στο ταξίδι των προσφύγων και την υποδοχή τους από τον λεσβιακό λαό. Στη μουσική του τραγουδιού αξιοποιείται το στοιχείο της αφοπλιστικής παιδικής αθωότητας, ώστε να εκφραστεί το αισιόδοξο μήνυμα της Ελπίδας για «μια χωρίς φωτιές πατρίδα».

 

«Καροποιοί Καραγωγείς του Λεσβιακού κάρου»

Του Σοφοκλή Κουτρή

Εκδόσεις «Αφοί Κυριακίδη»

Τιμή: 25 ευρώ

Μετά από πολλά χρόνια μελέτης, έρευνας και ιδιαίτερης αγάπης για τον τόπο, ο ζωγράφος, χαράκτης και συγγραφέας, λέκτορας του ΑΠΘ ΤΕΦΑΑ Μυτιληνιός Σοφοκλής Κουτρής, κατάφερε να εκδώσει ένα προσεγμένο βιβλίο, παρακαταθήκη για τις νέες γενιές, ανάμνηση για τους παλαιότερους, τους βιοπαλαιστές.

Το βιβλίο λεύκωμα, με τίτλο «Καροποιοί Καραγωγείς του Λεσβιακού Κάρου» των εκδόσεων «Αφοί Κυριακίδη» που κυκλοφορεί εδώ και λίγο διάστημα και πωλείται σε όλα τα βιβλιοπωλεία έναντι 25 ευρώ, είναι ένα δώρο που αξίζει τον κόπο ν' αποκτήσει κάποιος.

Μια εξαιρετική έρευνα, με σχέδια, φωτογραφίες μιας τέχνης και μιας τεχνικής που χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου, στο όνομα της εξέλιξης της βιομηχανοποίησης, της ταχύτητας.

Μέσα από το αφιέρωμα αυτό των 250 σελίδων αναδύεται η μυρωδιά του μόχθου, του κάματου, των υλικών της κατασκευής τους, της ιδιαίτερης τεχνοτροπίας τους, των ξεχωριστών μοτίβων τους.

Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας Σ. Κουτρής:

«Αυτή η εργασία καταγράφει μια πολύτιμη ανθρώπινη κατασκευή. Το μαγικό κάρο που δύο περίπου αιώνες πρόσφερε έργο στο νησί. Το βιβλίο της κας Αναγνωστοπούλου, μου έδωσε την αφορμή να αναζητήσω καθετί που το αφορούσε. Έτσι, ψάχνοντας βρήκα πως υπήρχαν στο νησί 16 καροποιία. Στη Μυτιλήνη 8 και 8 στα χωριά και κωμοπόλεις. Σε αυτό το αποτέλεσμα βασίστηκα και εξελίχθηκε η παρούσα μελέτη και ανάλυση:

Το παρελθόν του κάρου (Λεσβιακού κάρου), τα Λεσβιακά κάρα, τύπο κάρων, κάρα με ρόδες ποδηλάτου, αυτοκινήτου, καραγωγείς, κάρα ιδιωτικά και δημόσιας χρήσης, ανάλυση στα επιμέρους τμήματα της δομής του κάρου, σχέδια κάρων, κεφαλάρια, σύνθεση και υλικά κατασκευής του Λεσβιακού κάρου.

Μελετώντας τα κάρα και την εξέλιξη που είχαν στο παρελθόν στο παγκόσμιο περιβάλλον της καροποιείας (κυρίως στα κάρα 22 χωρών) παρατηρώ πως το λεσβιακό κάρο αποτελεί μοναδική εξαίρεση τόσο στη δομή (κατασκευή), όσο και στο αισθητικό και συμβολικό του περιεχόμενο.

Η ρυθμική εναλλαγή αλλά και η αρμονική διάταξη των μερών στη συνολική του δομική κατασκευή δημιουργεί ένα αισθητικό αποτέλεσμα, μια εικόνα διαχρονική. Η προσπάθεια του τεχνίτη τούτης της πονεμένης γης μού θυμίζει τα χαρίσματα που δίνει η γεωμετρική γνώση, το παιχνίδι της χρυσής τομής, που τόσο πολύ κατά καιρούς χρησιμοποίησαν ζωγράφοι και αρχιτέκτονες.

Ο διάκοσμος, ίσως μοναδικός στον κόσμο, ενσωματώνεται αρμονικά με το δομικό σώμα του κάρου. Οι φωτεινές κυκλικές ροδέλες, βαμμένες κίτρινες σαν χρυσαφένιες, έχουν ένα τριπλό συμβολικό χαρακτήρα. Το λάδι της γης μας, ο τροχός που κυκλικά περιστρέφεται για να δώσει κίνηση, το φωτεινό τοπίο που ο ήλιος χαρίζει, τα τρία αυτά μοναδικά χαρίσματα μάς τα ζωγραφίζουν χωρίς πολυλογία τα μαστόρια του κάρου. Στα κοντινά και μακρινά ταξίδια των καραγωγέων, σε κάποια στιγμή σ' ένα σημείο οι γερμένες ελιές γλυκοχαϊδεύαν τις χρωματιστές κασέλες, γι' αυτό και τα ανθόσπαρτα φυλλαράκια της ελιάς στολίζουν τις χρυσές ροδέλες (πιο ποιητικά «τους ήλιους»).

Τα σύμβολα, το ψάρι, η σημαία, το πουλί, το φίδι, το γράμμα, η γοργόνα, είναι οράματα της ψυχής, είναι μακρινές επιθυμίες με προφητικό περιεχόμενο.

Σε λιγοστές χώρες τα κάρα έχουν διάκοσμο, όπως της Σικελίας και του Μεξικού, όμως η δομική τους υπόσταση χάνεται μέσα στην πανδαισία των χρωμάτων και σχημάτων», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
1 Ιουλιου 2022
1 Ιουλιου 2022
1 Ιουλιου 2022
1 Ιουλιου 2022
Resource id #8
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

  Έλενα Μπούμπα
  Στρατιωτικός Ιατρός
  Διδ.Παν.Αθηνών
  Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
  Ταξιαρχών 34-36 Κορυδαλλός
  2104959944 & 6938502258
  email- elenboumpa@gmail.com
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440

  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594
 • Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini

  ψαράδικο

  ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
  Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
  τηλ. 22510 34333
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

  Αρχιτέκτων - Μηχανικός

  Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
  Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
  Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
  τηλ. 6946140998-6957593484
ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Βρείτε άμεσα αυτό που ζητάτε